Heel dikwijls zie ik mensen van bank wisselen voor een spaarboekje dat misschien 0,15 % per jaar meer geeft. Diezelfde mensen parkeren op die boekjes soms vrij grote sommen en laten op die manier soms grotere winsten liggen door niet op zoek te gaan naar alternatieven. Er zijn er ook die het spaarboekje aanzien als de enige veilige belegging: die veiligheid kost echter veel geld want de inflatie knaagt meer dan uw intrest weg van je spaarboek: hoe meer je daar spaart, hoe armer je wordt.
Als men dan een andere belegging voor de langere termijn voorstelt, dan komt er dikwijls als antwoord: “voor één of twee procent meer, zet ik mijn geld geen paar jaar vast”. Nochtans maakt een paar procentpunten op korte termijn niet veel uit. Op de lange termijn kan één procent meer echter wonderen doen: dat noemt men de kracht van de samengestelde intrest ( intrest op intrest ).
Een voorbeeld: als men 100 euro spaart aan:
3 %
4 %
5 %
6 %
dan heeft men na 1 jaar:
103 euro
104 euro
105 euro
106 euro
laat men dat bedrag oprenten gedurende 5 jaar dan wordt dat:
115,93 euro
121,67 euro
127,63 euro
133,82 euro
na 10 jaar, om maar een voorbeeld te noemen, wordt dat al:
134,39 euro
148,02 euro
162,89 euro
179,08 euro
U merkt zelf wat een verschil dat procentje meer kan opbrengen. Vandaar misschien de uitdrukking: kleine procentjes, rijke ventjes…
Nog niet overtuigd dat een procent ( of twee ? ) de moeite kan zijn ?
Een bedrag aan 3 % heeft 24 jaar nodig om te verdubbelen.
Aan 4 % is dat maar 18 jaar en aan 5 % is dat nog maar 14,5 jaar.
Aan 6 % verdubbelt uw spaarbedrag elke 12 jaar: ten opzichte van 3 % krijg je zo niet het dubbele, maar het driedubbele bedrag als eindresultaat.
Nobelprijs winnaar in Fysica, Albert Einstein, die ons de zwaartekracht leerde kennen en de relativiteitstheorie, zei ooit: de kracht die alles te boven gaat, is de kracht van de samengestelde intrest.
De moeite om eens over na te denken !
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Veel geld op een spaarboekje is in de regel geldverspilling inderdaad andere beleggingen hebben hun risico maar gemiddeld op lange termijn zijn veel rendabeler.
Vind nergens een opbrengst van 3,4,5,6 %! Geef me 1 tip! Misschien de mixer die ik dit jaar gestart ben?
Als je een plechtige communicant 10€ geeft, dan kan die zijn GSM één keer opladen.
Zet gewoon 1000€ in een Keyplan, en laat die elk jaar eens zien wat dat geeft. Dan motiveer je hem/haar misschien om daar zelf wat bij te sparen. Met een rendement van 10% (met een beetje geluk haalbaar) verdubbelen zijn centen in een dikke 7 jaar.
“Aan 6 % verdubbelt uw spaarbedrag elke 12 jaar: ten opzichte van 3 % krijg je zo niet het dubbele, maar het driedubbele bedrag als eindresultaat.”
Nee hoor. Je hebt effectief slechts het dubbele als eindresultaat. In het geval met 3% heb je na 24 jaar 200 EUR, en in het geval 6% heb je na 24 jaar 400 EUR. Da’s slechts het dubbele.
Wat jij bedoelt is dat je bij 6% na 24 jaar drie keer zoveel *interesten* hebt opgestreken tov 3%.
Het bedrag speelt in feite geen rol. Met 10 euro zal je echter alleen voldoende hebben om op een spaarboekje te zetten en die brengen momenteel erg weinig op. Een termijnrekening op 10 jaar zou beter zijn, maar ik vermoed dat geen enkele bank een termijnrekening zal willen openen voor 10 euro.
Hoeveel kapitaal moet je minimum sparen om dit systeem te kunnen toepassen. Kan je bv een plechtige communikant 10 euro geven om het principe van samengest; interest aan te tonen
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be