About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

36
Reageer op dit artikel

avatar
17 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
RobokatAl FondscostaadejeKarineHKDS Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
costaadeje
Gast
costaadeje

Dus we hoeven ons geen zorgen te maken?

costaadeje
Gast
costaadeje

Gisteren kregen alle cliënten van Deutsche Bank een persoonlijke e-mail van de CEO dat de bank kerngezond is en we ons geen zorgen hoeven te maken.
Ik vind dit eerder link. Mocht DB omvallen en onze spaartegoeden worden geblokkeerd, ik veronderstel dat we minstens 6 maanden op onze centen zullen mogen wachten?

Karine
Gast
Karine

Mooi, dan zijn mijn fondsen veilig bij Medirect en dan hoef ik alleen te zorgen voor een rekening op mijn naam en een rekening op naam van mijn man. Een gezamelijke rekening kan blijkbaar nog niet bij MD vertelden ze mij.

Karine
Gast
Karine

Is het verantwoord om bij Medirect twee rekeningen te openen en op elke rekening €100.000 te plaatsen ?(die €100.000 bevat dan ook fondsen)
Lijkt momenteel nog één van de weinigen die 1% bieden op een spaarrekening.

HKDS
Lid

Je lijkt mij spaargeld en fondsen door elkaar te halen.
Geld- en spaarrekeningen worden door het garantiefonds gedekt tot €100.000 per persoon per bank (€200.000 voor een gemeenschappelijke rekening).
Fondsen staan op een effectenrekening die niet door het garantiefonds gedekt wordt. Er is enkel een dekking tot €20.000 bij fraude. Jouw aangekochte deelbewijzen van fondsen vallen echter buiten de activa van de bank die ze verdeelt en blijven dus buiten schot bij eventuele problemen van de verdeler.

moustache
Gast
moustache

Bedankt voor de info. Kan ik dit ergens op een website van de overheid terugvinden ?

HKDS
Lid

Ja hoor!
(tip: er staan links in het artikel hierboven; mocht dat niet volstaan, dan is er nog google, bing, …)

moustache
Gast
moustache

Wordt een rekening in dollar ook gewaarborgd door deze lege doos ?

HKDS
Lid

Ja, sinds 1 juli 2015.

Geert Delmeiren
Gast

Mijn professor electronica zei altijd: “Ik durf geen kranten meer lezen. Want als ik zie welke nonsens erin staat over zaken uit mijn eigen vakgebied, dan kan het niet anders of ik word ook misgeïnformeerd over domeinen waar ik geen verstand van heb.”

obelix
Gast
obelix

dit zegt weer veel over de “kwaliteit” van onze pers, veel meer dan belgaberichtjes klakkeloos overtypen doen die niet meer; de rest van de krant wordt gevuld met bizariteiten en celebritynews; en zeggen dat mensen daar nog voor betalen

zes
Gast
zes

Als Europa ter hulp komt, waarom dan moeilijk doen over een nationaal beschermingsfonds?

Karien
Gast
Karien

Ik dacht dat fondsen bij banken niet onder zo een garantie vallen omdat je deze enkel bij een bank in bewaring brengt. Ik zie echter bij Fortuneo het volgende verschijnen : “De waarborg voor wat betreft de effecten bedraagt €70.000 per titularis en per financiële instelling, en dit onder de dubbele voorwaarde dat de effecten niet meer beschikbaar zijn en dat de financiële instelling deze niet meer kan bezorgen of terugbetalen. ”
Wat betekent dit juist ? Ik dacht net dat effecten op dat vlak geen risico vormden ?

HKDS
Lid

Activa op een effectenrekening zijn verzekerd tegen administratieve fouten of fraude voor een totaal bedrag van €20.000 (Benelux) of €70.000 (Frankrijk) per bank en per persoon.
Rekeningen en kasbons worden door het depositogarantiefonds beschermd tegen faillissement tot €100.000 per bank en per persoon.

Frankiebis
Gast
Frankiebis

Dit is de toepassing van: “De Staat verzekert zichzelf”

Bart
Gast
Bart

Er staat zo’n 245 miljard op Belgische spaarboekjes. In het slechtste geval gaan al die banken failliet, wat zeer onwaarschijnlijk is. En zelfs al gaan ze allemaal failliet zelfs dan is al dat geld niet volledig verloren.
Als de overheid al dat geld moet lenen neemt de schuld toe tot ongeveer 160% van het bnp. Japan zit al jaren aan 200% en de boel draait daar ook nog altijd. Zelfs beter dan hier. Er is dus nog marge 🙂
Dus zo onoverkomelijk is het ook niet.

obelix
Gast
obelix

uiteindelijk betaalt de overheid staat er;
zou beter zijn: uiteindelijk betaalt de belastingsbetaler,
of anders gezegd: als we ons spaargeld kwijt zijn, wordt in ons naam een lening aangegaan om ons dat spaargeld terug te geven, maar die lening moeten wijzelf dan wel afbetalen…
maw, het geld zijn we sowieso kwijt, alleen valt het minder op via de omweg van een lening omdat dat dan toch via de algemene middelen gaat betaald worden

Bart VdB
Gast
Bart VdB

De diverse nationale Europese garnatiestelsels zijn intussen herzien, zo is dat in NL vanaf 01.07.2015 niet langer beheerd met garantie van de overheid, maar een ‘onderlinge garantie’ van de diverse banken die wordt aangesproken indien de op te bouwen garantiekas leeg geraakt. Idem in Duitsland (waar alle banken 100K ‘dekking’ hebben, maar sommige onderling een onbeperkte garantie leveren aan elkaars klanten), Frankrijk , … tot het kleine Malta toe laten de staat buiten de garantiebepaling. Deze kunnen dan kiezen of ze als redder-in-laatste-nood kunnen/willen optreden. In België daarentegen staat de overheid wel borg via het Bijzonder fonds dat in de… Lees verder »

jempi
Gast
jempi

Depositogarantie?? Cyprus, nu Griekenland! Mensen kunnen niet meer aan hun eigen geld. Ze sluiten de banken, ze limiteren het bedrag van afhalen enz >>> Ik geloof niet in deze garanties >>> Moest het niet zo gevaarlijk zijn dan hielden wij ons geld thuis, dan is het altijd bij ons, en kunnen we eraan wanneer we willen! In de tijd van de banken Dexia heb ik nog nooit zoveel mensen zien aanschuiven bij de bank. Ze waren allen in paniek. Zelfs de boeren stonden in hun werk overall vuil en vettig aan te schuiven. Vraag eens een grote som, dan moet… Lees verder »

jean-pierre B
Gast
jean-pierre B

Toch logisch dat je grote bedragen op voorhand moet aanvragen!! Of moet elk bankkantoor al het geld van de zicht- en spaarrekeningen in het kantoor hebben liggen voor het geval dat?? Hoe moeten ze dan in 1 dag een overschrijving uitvoeren, want dan moet het bedrag van je overschrijving eerst naar de hoofdzetel. Je wenst intrest op je spaarrekening, als dat geld in het kantoor ligt kost het geld voor de beveiliging en brengt het niets op. Denk toch even na voor je iets post!

jempi
Gast
jempi

Mij gaat het niet om op voorhand aanvragen!
Het gaat over banksluitingen, en bijna faillissementen zoals Dexia en BNP
Je snapt er niets van!
Mijn relaas is dat ze de banken sluiten in Griekenland, zelfs op een weekdag, zodat er geen bedragen kunnen afgehaald worden en er een bankrun kan komen.
U ( jean-pierre B ) moet eens goed lezen eer je reply zet.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Je mag niet alles op één hoop gooien. Ik had je ook al willen vragen hoeveel geld ze dan wel in voorraad moeten houden om zo maar op elk verzoek in te gaan.
Je begint wel over Griekenland, maar met te refereren naar Dexia kom je weer terug naar BE. Daarna stel je dan de vraag: je moet maar eens een grote som afhalen = dat zeg je volgens mij niet tegen de Grieken, maar tegen de Belgen.

CP1234
Gast
CP1234

Niet echt iets wat al niet jaren algemeen bekend is, buiten de ondoorzichtige constructie dan.

“Spreiden is minder lijden,” is zeker een aanrader voor je spaargeld.

Anderzijds, de meeste banken zijn zo verweven dat ze bijna niet kunnen vallen zonder heel de Europese Economie kapot te maken en in chaos te storten.
Het Griekse verhaal is deels hetzelfde, men blijft geld lenen dat men nooit terug ziet, gewoon puur boekhoudkundig eigenlijk. Blijft men nu lenen heeft men een vordering, gaat Griekenland failliet moet men alles afschrijven en zit half Europa tegen het bankroet.

Vowani
Gast

Nuttige analyse! Dit zet iedereen die dacht dat er geen risico’s verbonden zijn aan de keuze van een bank weer even met de voetjes op de grond. In feite kan men er beter van uitgaan dat er GEEN zo’n bescherming door de staat bestaat. En dus kiest men zijn bank(en) best in functie van hoe gezond die zijn, of hoe groot men de kans inschat dat als er iets gebeurt, de overheid uiteindelijk toch haar best zal doen om die bank te redden. Ik denk dat we allemaal weten dat er banken zijn die dan “more equal that others” zullen… Lees verder »

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be