In België zijn er niet veel banken die een systeem van geprogrammeerd beleggen aanbieden. Zo’n systeem laat toe om op regelmatige basis voor een vast bedrag in beleggingsfondsen in te stappen. Zonder dat je hiervoor iedere maand iets hoeft te doen krijg je automatisch een gespreide instap.
In het artikel over het Fund Investment Plan (FIP) kwam het product van Keytrade Bank aan bod. Maar ook Deutsche Bank biedt de mogelijkheid tot “Periodiek Beleggen”. We bekijken dit even van naderbij en maken ook een vergelijking.
Ten slotte vragen we ons ook af in welke mate je de MK Kernfondsen via DB periodiek beleggen kan aankopen.
Het concept is eenvoudig: periodiek beleggen kan vanaf 100 euro per maand. De frequentie is maandelijks of 3/6/12 maandelijks.
In tegenstelling tot het FIP, maak je geen mandje van fondsen, maar ga je per individueel fonds periodiek beleggen. DB vraagt geen instapkosten en ook geen uitstapkosten. Je hebt dus volledige vrijheid om je fonds(en) terug te verkopen wanneer je maar wil.
Deutsche Bank heeft ca. 1.570 fondsen in haar portfolio. Daarvan zijn er ongeveer 95 beschikbaar voor periodiek beleggen. Heel wat van die fondsen zal je in de screenings van Al Fonds wel terug vinden (of toch een variant).
De lijst omvat een brede keuze aan beleggingsfondsen van allerlei aard en biedt meer mogelijkheden dan de vrij eigenzinnige lijst van 20 Keytrade FIP fondsen. Ik heb geen uitgebreide studie gemaakt over de kwaliteit van de fondsen, maar mits wat selectiviteit lijkt dat op eerste zicht wel ok.
DB rekent geen in- of uitstapkosten, maar vraagt wel 8 euro bewaarloon per fonds, met een maximum van 80 euro per jaar. Voor een gespreide portefeuille met 10 fondsen, zit je dus altijd met een effectenrekening die 80 euro per jaar kost.
Op een effectenrekening ter waarde van 10.000 euro is dat een kost van 0,8% per jaar. Niet het einde van de wereld, maar op termijn weegt dat flink door wegens het principe van de samengestelde intrest.
Je moet weten dat een bank daarnaast nog een genereuze onkostenvergoeding ontvangt van de fondsbeheerder, de zgn. kick-back fee. Naar verluidt bedraagt die een 0,4% tot 0,8% per jaar. Met een gratis effectenrekening krijgt de bank nog ruim voldoende inkomsten uit de fondsen. Of heeft Deutsche Bank enkel een doelpubliek voor ogen dat veel hogere bedragen kan beleggen?
Uit onze neutrale portefeuille vinden we 6 van de 12 fondsen terug: C. Patrimoine, Ethna Aktiv., Blackrock Global Alloc, Pictet EM loc., Amundi Intl Sicav en C. Emergents. Niet slecht, want de kern is volledig aanwezig. Keytrade scoort hier zwak met slechts 2 op de 12 fondsen.
Van de defensieve portefeuille vinden we ook 6 op de 10 fondsen terug (bij Keytrade slechts 1). Helaas ontbreekt één van de fondsen uit de kern (Rouvier).
We roepen de mensen van Deutsche Bank dan ook op om hun aanbod te vervolledigen, zodat men de volledige MK kernfondsen via deze weg kan kopen.
Eén mogelijke hinderpaal is het minimum spaarbedrag van 100 euro per maand per fonds. Wil je gelijktijdig Periodiek Beleggen in de 6 beschikbare fondsen van het kernfonds, dan komt dit op minimaal 1.400 euro per maand. Wat misschien voor veel mensen te hoog gegrepen is.
In vergelijking is de 25 euro/maand van het Keytrade FIP voor een groep van fondsen veel interessanter. Maar daar is het fondsenaanbod dan weer onvoldoende.
We willen je niet onthouden dat DB momenteel een actie voert tot eind september. Je krijgt 100 euro indien je nu intekent op een periodieke belegging voor een minimumduur van 18 maanden.
Toch nog een kanttekening: je betaalt 8 euro bewaarloon per fonds en dit op het jaareinde. Ook indien je een fonds slechts enkele maanden in bezit hebt, betaal je de volledige 8 euro. Voor de 4 resterende maanden van dit jaar is dat omgerekend 24 euro op jaarbasis. Een stevige prijs, niet?
Het ruime basisaanbod van 95 fondsen maken het Periodiek beleggen bij Deutsche Bank relatief aantrekkelijk. Toch vormen de minimale spaarbedragen en de hoge onkosten voor de effectenrekening dit enkel interessant voor wie grotere bedragen belegt.
Er is dus nog werk aan de winkel voor Deutsche Bank. Of voor de concurrenten.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik denk dat de meeste banken hun effectenrekening veel zwaarder weegt op het einde van het jaar dan deze van DB. Hier zijn de kosten gekend,maar banken die per lijn percentage rekenen die kunnen zwaar tegenvallen
De rekening wordt wel anders als je al acht lijntjes hebt op de effectenrekening. De tachtig euro is dan volstort en alle bijkomende titels hou je dan ook gratis aan op de effectenrekening. Of heb ik dit mis ?
Klopt, maar 80 euro is toch wel een vrij dure effectenrekening, niet? Vooral indien je bedenkt dat een bank al sowieso een stuk van het beheerloon van ieder fonds krijgt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be