Net zoals velen in deze nerveuze aandelen- en fondsenmarkt voelt ook het MijnKapitaal-team wel iets voor gespreid instappen. Het is erg moeilijk te onderzoeken of een éénmalige instap nu wel beter of slechter is dan een gespreide instap, maar ik kan me best voorstellen dat heel wat beleggers zich een stuk veiliger voelen met een gespreide instap. Men gaat het zwembad in langs de trapjes en niet met een gedurfde salto.
In elk geval is het een oplossing om het risico van een instap op het verkeerde moment te vermijden en ik kan me ook best voorstellen dat het ook een oplossing biedt voor mensen die eigenlijk willen sparen en een kapitaal opbouwen.
Omdat ik maar één product ken waar men met kleine bedragen ( vanaf 25 euro per maand, kwartaal en zelfs per jaar ) en zonder instap- of transactiekosten rechtstreeks kan beleggen in fondsen, kon ik niet voorbij aan Fund Investment Plan van Keytrade Bank.
In dat plan biedt men 20 fondsen aan om je plan op te stellen. Ik heb ze ondertussen alle 20 in mijn databestand opgenomen zodat je ze in de toekomst elk kwartaal in mijn screenings zult zien tevoorschijn komen. Een uitgelezen moment om nu eens enkel die 20 samen onder de aandacht te brengen.
Daar ik in mijn screeningsysteem geen rekening kan houden met uitbetaalde dividenden heb ik de distributiefondsen in de lijst vervangen door hun kapitalisatievariant. Dit kan kleine verschillen opleveren, maar vergelijkt die fondsen op een eerlijkere manier met de andere fondsen. De fondsen van Fidelity en Franklin Templeton zijn dus niet exact dezelfde als diegenen die door Keytrade Bank in dit plan worden aangeboden.
In deze lijst vindt je de NIW-waarde van de fondsen op 16/08/2013 maar de eigenlijke screenings zijn uitgevoerd met cijfers afgesloten op 1 augustus 2013:
Voor je je plan concreet maakt, dien je je wel te vergewissen dat je eigenlijk begint aan een plan voor 5 jaar. Je kan inderdaad op elk moment je plan afkopen maar dan betaal je wel de traditionele transactiekost van Keytrade, namelijk 9,95 euro per lijn ( per fonds ). Als je met kleine bedragen werkt, dan kan dat forfait aardig inhakken op je rendement. Zoals altijd zegt mijn collega Robokat: Weet wat je wil.
Wat ik ook spijtig vind: je kan wel wijzigingen aanbrengen aan je plan voor de volgende aankopen en de fondsen van jouw keuze wijzigen. Volgens de info die ik kon vinden, kan je echter de opgebouwde reserves niet wijzigen ( of weer tijdens de eerste 5 jaar die transactiekost ). Je dient dus lijdzaam de evolutie van de markten te ondergaan zonder dat je de kans krijgt je winst veilig te stellen voor naderend onheil. Als je de zaken een beetje actief opvolgt, dan ga je vroeg of laat die transactiekost toch moeten betalen.
Ik ga ze niet allemaal individueel bespreken want de cijfers spreken voor zich. Volledig met jou akkoord dat de cijfers uit het verleden geen garantie zijn voor de rendementen van de toekomst. Ik ga er echter, zoals altijd, vanuit dat je de fondsen die op regelmatige basis goede rendementen genereerden, ook veel kans maken dit in de toekomst te zullen doen. Met fondsen die nog nooit overtuigende cijfers toonden, heb je daarbij veel minder kans.
Wil je meer uitleg over de verschillende kolommen, dan raad ik je aan om hier door te klikken naar de info over de algemene screenings. Daar vind je waarschijnlijk alle antwoorden. Toch nog niet voldoende: post dan gerust je commentaar hieronder of is je vraag meer persoonlijk dan klik je hier.
Toch vraag ik me af ( als men dan toch niet kan wisselen tijdens de eerste 5 jaar ) waarom er een monetair- of een cashfonds ( Amundi Cash F ) in het aanbod zit. Als veilige vluchthaven of als “wachtrekening” kan zo’n fonds een betekenis hebben, als spaarfonds is het echter nutteloos. Daar dit fonds te jong is, kan ik er nog geen periodes van 3 jaar van berekenen. Als je echter merkt dat dit fonds gedurende de laatste twee jaar ( zie laatste kolom ) slechts een rendement had van 0,46 % per jaar met een volatiliteit die bijna nul is, dan heeft sparen in dit fonds geen meerwaarde. Uw spaarboekje zal meer opleveren.
Ook met te sparen in fondsen die in de kolom VAR5 ( volatiliteit in periodes van 5 jaar ) een cijfer tonen dat kleiner is dan 10 ( ja zelfs Carmignac Patrimoine hoort daarbij ) zul je waarschijnlijk eerder rendement inboeten, dan meerwaarde creëren. Hoe meer volatiliteit, hoe meer voordelen door de gespreide instap.
Ik doe dan ook nogmaals een oproep aan Keytrade om misschien eens te kijken of ze de fondsen van ons MijnKapitaal Kernfonds niet kunnen opnemen. Als men verder iets doet met onze opmerkingen, dan krijgen ze voor hun Fund Investment Plan aan ons een goede promotor. Met een goede keuze van de fondsen en alles bij mekaar genomen, eigenlijk nog niet zo’n slechte formule. De aanbieders van fondsen die zo’n plan in studie hebben, krijgen hier natuurlijk enkele ideeën aangereikt.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Mijn plan loopt deze maand net 5 jaar. Als ik het plan niet afsluit, kan ik nu kopen en verkopen zoals ik wil, zonder kosten?
Zie natuurlijk eventuele taksen en RV niet.
Dat is vreemd. Gisteren zag de productpagina er helemaal vernieuwd uit (met nieuwe copy die 40 fondsen vermeldde — de lijst met fondsen bevatte er evenwel maar 20). Vandaag ziet ie er echter weer uit zoals de maanden ervoor! Then again, in de FAQ staat er vandaag nog steeds 40 (al staat dat er al een paar maanden zo…) https://www.keytradebank.com/nl/support/faq/47
Ik heb de indruk dat het dus in elk geval niet lang meer zal duren. Waarschijnlijk heeft een webmaster per ongeluk te vroeg op publish geklikt. 🙂
Ik heb ook al een paar keer te snel op die knop gedrukt.
Heb contact opgenomen. Reactie: “In principe zal de uitbreiding van het fondsenaanbod van het Fund Investment Plan ten laatste in september plaatsgevonden hebben.”
Ik ben er bijna zeker van dat ze ons daarvan op de hoogte zullen brengen als het van start gaat.
Op de website wordt nu vermeld dat er keuze is uit 40 fondsen. Volgt er een follow-up post van MijnKapitaal.be? 🙂
dan gaan we zeker kijken. Ik tel er echter maar 20 ?
Iemand al weet van welke nieuwe fondsen erbij zijn/zullen komen bij Fund Investment van Keystrade ? Ik zoek dringend naar een deftig alternatief voor het niets opbrengende spaarboekje.
Ik heb navraag gedaan bij Keytrade om mijn fondsen van het MIjn Kapitaal Kernfonds die noodgedwongen bij Binckbank zaten, over te plaatsen naar Keytrade. Dat kan, maar deze fondsen kunnen bij Keytrade nog steeds niet aangekocht worden. Gezien ik toch van plan was om gespreid te investeren in dit Kernfonds is dat wel een handicap. Dus, bij deze toch een oproep aan Keytrade (Nelissen Gorik) om er werk van te maken en deze fondsen aan te bieden in hun Fund Investment Plan…
De beste manier om een fonds in het aanbod te doen opnemen: blijven druk uitoefenen en blijven vragen.
Je hebt volledig gelijk als je stelt dat de perfecte timing onmogelijk is. Ook hebben we al proberen aan te tonen dat op langere termijn gespreid instappen bijna nooit een voordeel is. In de evaluaties die er binnen enkele dagen aankomen, zal je echter wel zien dat gespreid instappen de tussentijdse verliezen erg beperkt. Dat kan wel een erg groot psychologisch voordeel zijn voor velen. Gedurende een hele tijd tegen een verlies aankijken van 10% is geen optie voor vele beleggers.
“Het is erg moeilijk te onderzoeken of een éénmalige instap nu wel beter of slechter is dan een gespreide instap”
Ik denk toch dat het voor een amateur belegger heel moeilijk is om de beste timing te vinden op in te stappen… de mogelijk om bv. elke maand hetzelfde bedrag te investeren en dus zowel hoog als laag te kopen is niet zo een slecht idee. Zeker op langere termijn.
Ha ja, ik spring wel in het zwembad maar niet meen salto en ga meestal niet via het laddertje 🙂
Ik ben al klant bij keytrade, helaas moest ik noodgedwongen de andere fondsen van het kernfonds, elders aankopen, wat ook voor mij veel ingewikkelder is. Dus ik ben ook grote voorstander van de suggestie van al fonds !
Bedankt voor deze analyse. Indien het fondsenpakket uitgebreid wordt, zal ik hier zeker gebruik van maken.
We bekijken wat we kunnen doen om het universum eventueel uit te bereiden. De mensen achter mijn kapitaal zullen dan zeker hun inbreng mogen maken.
De huidige keuze van het universum van fondsen is niet enkel gemaakt door te kijken naar de historische gegevens maar we willen onze klanten een zo breed mogelijk spectrum aanbieden in het Fund Investment Plan.
Andere opmerkingen of vragen blijven natuurlijk welkom.
Beste,
Heeft u al meer (goed) nieuws voor ons?
Alvast bedankt, KR
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be