Het Garantiefonds werd opgericht door het KB van 14/11/2008 in het kader van anti-crisismaatregelen, in de schoot van de Deposito- en Consignatiekas van de FOD Financiën. Het beschermt de deposito’s bij in gebreke blijven of faillissement van een aangesloten financiële instelling (kredietinstelling, beursvennootschap, tak21-levensverzekeraar, erkende coöperatieve vennootschappen).
Het Garantiefonds heeft drie verschillende garanties van maximum 100.000 euro ingesteld:
Alle deposito’s bij dezelfde kredietinstelling worden bij elkaar opgeteld om het bedrag te bepalen dat wordt gedekt. Die methode wordt ook toegepast als een kredietinstelling onder verschillende bankmerken actief is. Spaarders die hun geld bij faillissement integraal willen terugkrijgen, spreiden het best hun deposito’s over verschillende KI van diverse bankmerken.
Onder de beschermde deposito’s vallen:
Bepaalde deposito’s genieten van een tijdelijk (6 maanden) hogere bescherming (tot 500.000 euro):
De uitbetaling gebeurt binnen een periode van 3 maanden.
Tak 21-levensverzekeringsovereenkomsten naar Belgisch recht (met uitzondering van de producten van de tweede pensioenpijler en aanvullende pensioenen voor zelfstandigen) zijn verzekerd tot 100.000 euro per verzekeringnemer en per verzekeringsonderneming. De terugbetaling gebeurt na drie maanden, maar deze periode kan verlengd worden.
Slechts in een beperkt aantal gevallen moesten de gedupeerde cliënten uitbetaald worden bij faillissement:
Met het oog op verbetering van respectievelijk de bescherming en het vertrouwen in de financiële sector werkt het Garantiefonds samen met verschillende andere fondsen.
Het Beschermingsfonds voor deposito’s en financiële instrumenten, opgericht in 1998, komt tot maximum 20.000 euro per persoon en per instelling tussen als een klant, ingevolge het in gebreke blijven van zijn financiële instelling, niet meer in staat is zijn effecten (aandelen, obligaties, aandelen van ICB’s of andere financiële instrumenten), geplaatst door deze instelling, te recupereren.
Het ‘Belgisch’ garantiefonds werkt samen met de garantiefondsen van andere lidstaten.
Het Resolutiefonds werd opgericht in 2011 met als missie de financiering van preventieve maatregelen om het in gebreke blijven van solvabele financiële instellingen te voorkomen (door de injectie van bijkomend kapitaal). Als gevolg daarvan vermindert het risico op een tussenkomst van het Garantiefonds.
Het gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme, ingevoerd door de verordening (EU) n° 806/2014 van 15 juli 2014, heeft tot doel om de ordelijke afwikkeling van systemische financiële instellingen, die onder het gemeenschappelijke toezichtsmechanisme vallen, te financieren.
Er is een interessant boek hierover beschikbaar op Borgerhoff-Lamberigts. Het boek kreeg de titel Aandeel tot zichtrekening 2019 (isbn 9789089319173) en werd geschreven door Leen Carrijn en verwerkt door Owl press. Het boekt telt 648 pg's en met de kortingscode "aandeel" ontvangt u nog eens korting.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be