Groepsverzekering, IPT en VAPZ zijn voor velen geen onbekende zaken. Dat wil echter niet zeggen dat de meeste eigenaars van zo’n verzekering echt wel begrijpen wat er allemaal op dat overzicht staat dat ze jaarlijks ontvangen. Die hele reeks cijfers roept namelijk een nog veel langere reeks vragen op.
Aan de zoektermen die we ontvangen, merken we dat velen op zoek zijn naar een woordje ( of vele woorden ) uitleg. Diegene die in een bedrijf werken waar men zo’n groepsverzekering opstart, krijgen meestal nog wel een omstandige utleg bij aanvang. Meestal wordt daar echter de werkgever in de bloemetjes gezet die zo’n extra voordeel aan zijn personeel aanbiedt en wordt er minder diep ingegaan op alle technische eigenschappen van die verzekering en nog minder op alle gebruikte technische termen. Diegenen die echter starten in een bedrijf waar ze al zo’n groepsverzekering lopen hebben, krijgen meestal geen uitleg meer en als je gaat vragen stellen aan een collega met al wat beroepsjaren op de teller, dan kom je tot de vaststelling dat die dikwijls met evenveel vragen zit als jij zelf.
Voor diegenen die nog niet zo direct thuis zijn in deze begrippen willen we hier de mogelijkheid bieden om een antwoord te vinden op jouw vragen. Wees dus niet bang om een vraag te stellen en al zeker niet als je zou denken dat het maar een domme vraag is. Waarschijnlijk zijn er nog een massa collega’s die door zo’n vraag van iemand die nooit een opleiding verzekeringen heeft gekregen, eindelijk een beetje licht aan ’t einde van de tunnel gaan zien. Dan wordt het zo’n beetje: “vele vragen over … groepsverzekeringen die je nooit eerder durfde te stellen“.
Groepsverzekering: een verzekering die een groep werknemers in een bedrijf meestal een aanvullend pensioen garandeert. Bijna altijd zit er nog een waarborg bij overlijden bij en in vele gevallenwordt het nog uitgebreid met een waarborg ongevallen en soms ook ziekte en invaliditeit. De laatste jaren is ook de dekking Hospitalisatie, meestal aangeboden in een afzonderlijk contract, een echt hebbeding.
IPT: of met de volledige naam Individuële PensioenToezegging is vergelijkbaar met een pensioenverzekering maar in dit geval specifiek voor zelfstandigen die hun activiteit uitoefenen in een vennootschap. Sommige van die zelfstandigen hebben uit het verleden nog een Groepsverzekering ( toen IPT nog niet bestond ). Uit een veel verder verleden hebben er nog wel een Bedrijfsleidersverzekering, maar meestal is die ondertussen al omgevormd naar één van beide vorige vormen.
VAPZ: de volledige naam is Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen en is dus ook weer een verzekering voor een aanvullend pensioen: in dit geval echter voor alle zelfstandigen, ook voor diegenen die niet gekozen hebben voor de vennootschapsvorm en zo in eigen naam actief zijn. Vermits de fiscaliteit hier het voordeligst is, wordt er , voor diegene die kunnen kiezen uit één van deze mogelijkheden, meestal aangeraden om te starten met deze laatste vorm en desgevallend aan te vullen met een IPT.
Ik zou nu kunnen eindigen met de oproep: Heb je vragen over je groepsverzekering, IPT of VAPZ, aarzel dan niet om jouw vraag bij de commentaren te posten ! Erg persoonlijke vragen kunnen ook via:
Daarbij een belangrijke opmerking: Het is niet de bedoeling om gepersonaliseerde berekeningen te gaan maken. Voor offertes of persoonlijke simulaties raadpleeg je best je verzekeraar: de contactgegevens staan waarschijnlijk bovenaan je overzicht. Alle andere vragen over groepsverzekeringen, IPT en VAPZ, laat maar komen !
– Reken als zelfstandige niet alleen op de overnamesom van je bedrijf als aanvullend pensioen. Een IPT kan helpen om je onderneming verkoopbaar te maken. Ik ken genoeg voorbeelden waar zelfs de eigen kinderen niet bereid waren de zaak over te nemen omdat de ouders niet de mogelijkheid hadden om ze tegen een aanvaardbare prijs door te geven.
– Als men je de kans geeft, aanvaardt dan zeker een groepsverzekering. Je voelt het amper en het is erg prettig als de uitbetaling eraan komt.
– Net zoals bij pensioensparen: stel nooit uit tot morgen, als je vandaag al kan beginnen. Dat wil niet zeggen dat je dient te starten op de eerste dag van je loopbaan. Echter, enkele jaren later starten, maakt een enorm verschil. Ook is het maar de vraag of je het binnen enkele jaren wel zal kunnen, als je het vandaag niet kunt. Als je hypotheeklening je niet toelaat om aan pensioensparen te doen, dan is je hypotheeklast eigenlijk te zwaar voor je gezin en speel je met vuur.
– Is je zelfstandige activiteit het wel waard om er al je uren en energie in te stoppen, als die activiteit er niet kan voor zorgen dat je een fatsoenlijk aanvullend pensioen kan opbouwen ?
– …
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Wat gebeurt er met de groepsverzekering wanneer je van werk verandert? Hoe krijg je überhaupt inzage in je groepsverzekering? Ik heb er een bij mijn werkgever, maar ik heb geen concreet zicht hierop en heb nog nooit een overzicht gekregen.
Als je van werk verandert, dan krijg je vrij snel een vraag van de verzekeraar van die groepsverzekering. Uw vorige werkgever betaalt immers geen premies meer voor jou en daarop reageert de verzekeraar natuurlijk onmiddellijk. In die brief vraagt die wat je gaat doen: premievrij maken maken, zelf de premie doorbetalen of invoegen in een andere groep bij je nieuwe werkgever. Ik adviseer gewoonlijk altijd het eerste. Als je ouder dan 60 bent, kan je ook het kapitaal opvragen. Kijk ook na of de dekking overlijden niet verdwijnt ( als je die nodig hebt of belangrijk vindt ) als je het contract premievrij maakt. Dikwijls is de premie voor de dekking overlijden ten laste van de werkgever en als je van werkgever verandert, dan stopt die eerste natuurlijk met betalen ( weg dekking ).
Mijn vroegere werkgever is voor de arbeidsrechtbank veroordeeld tot het betalen van een extra som in mijn vroegere groepsverzekering. Blijkt dat de verzekeraar een 5% beheerskost aanrekent, die van de gestorte som afgetrokken wordt. Vraag: wie moet die erg hoge beheerskost betalen, de werkgever of de werknemer? M vr gr
Ik vermoed dat jouw groepsverzekering liep via een pensioensfonds van de firma of de groep ( waarvan jouw fima een deel van was ). Bij een verzekeringsmaatschappij heb je taksen ( 4,4 % ) en instapkosten: die worden gedragen door diegene die ze betaalt = de werkgever, maar worden volgens mij nooit afgesplitst. De “beheerskosten” zitten verwerkt ( zoals bij een Tak21 ) in de resultaten. Ik denk dat het zelfs onmogelijk is om die nog maar te weten te komen ( interne keuken van de verzekeraar ).
Wat zijn de (fiscale) voordelen van een groepsverzekering, ipt, vapz voor mij als werknemer en voor mijn bedrijf ? Hier zit misschien een nieuw artikel in ?
Aan dat artikel zit ik momenteel al te schrijven. Nog even geduld !
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be