Met statistieken kan je alles bewijzen. Maar op het jaareinde is het misschien toch leuk om eens het financieel vermogen van de gemiddelde Belg te bekijken.
Ben jij een gemiddelde Belg of helemaal niet ?
Je had het wellicht al gelezen: we hebben met zijn allen 230 miljard euro op spaarboekjes staan. Of zo’n 21.000 euro per Belg. Dat is dus met alle 11 miljoen Belgen gerekend, peuters inclusief.
Maar hoe zit het nu met andere categorieën van beleggingen ?
We hebben gemiddeld 7.600 euro op zicht- en termijnrekeningen staan en bijna 8.000 euro aan andere vastrentende effecten zoals obligaties.
We beleggen slechts 9.500 euro in fondsen en vreemd genoeg 19.000 euro in aandelen en andere participaties.
Verzekeringsproducten (zoals tak21) zijn heel populair: bijna 23.000 euro.
Ten slotte lopen we met 2.200 euro aan munten en biljetten rond.
De gemiddelde Belg heeft 19.000 euro aan hypothecaire en andere particuliere schulden. Maar via de staatsschuld komt daar onrechtstreeks nog eens 28.000 euro bij.
De gemiddelde Belg heeft dus een netto financieel vermogen van 70.000 euro. Zelfs al ligt die Belg nog in de wieg. Met statistiek kan je immers alles bewijzen.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Voor wat het waard is: bevolkingsgroep tot en met 18 jaar is volgens laatste data een 20,497 procent. Als je bij bovenstaande gegevens dus 25 procent bij doet, bekom je de gegevens van de “gemiddeld meerderjarige Belg”.
En wat aan onroerende goederen?
Het onroerend vermogen van de gemiddelde Belg is ongeveer 97.000 euro.
De spreekwoordelijke baksteen in de maag is dus niet gelogen.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be