About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

31 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scrooge
Scrooge
3 jaren geleden

Moeder, is sparen via een buitenlandse spaarrekening interessanter? Aan een rente van max. 1,2 % (bij DB Saving Plan of Beobank Step Up) en een inflatie van gemiddeld 2,13 % in België, betaal je dus momenteel om je geld te parkeren op een spaarrekening. Is de situatie in het buitenland even slecht?

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Scrooge

Je noemt dan nog de instellingen die nog wat interest geven. Bij de meeste krijg je maar 0,11%.
Het zijn echter de banken niet die de rente omlaag duwen: als de bank geld stockeert op een rekening van de ECB voor één jaar dan dient ze daar vandaag 0,189% voor te betalen . Waarom zou ze dan een interessante rente aanbieden en veel geld zien binnen komen, waar ze dan moet voor betalen om het bij te houden.
Een bank die dus 1,2% rente geeft op een spaarboekje doet werkelijk een hele inspanning voor haar klanten.
Vermits het aan de ECB ligt, zal het waarschijnlijk in het buitenland niet veel anders zijn.

Mathias
Mathias
5 jaren geleden

Ik had sedert 2005 een relatief kleine lening voor mijn (enige) woning. Die heb ik dit jaar volledig vervroegd terugbetaald. Dat is toch weeral een zorg minder (zolang je de laatste euro niet terugbetaald hebt is de bank nog altijd baas over je woning en in de huidige omstandigheden vind ik dat een risico, zelfs al heb je voldoende spaargeld. 1 euro schuld is niet hetzelfde als 1 euro spaargeld)
Voor de rest ben ik nogal fan van spreiding: maandelijks een beetje in keyplan en een beetje cashcrash-strategie in een aantal andere fondsen. Ook wat geld in (lokale) coöperatieven en wat geld in eigen projectjes.
En wat betreft werken: opletten om wat maat te houden met het aantal werkuren.

ambertreeleaves
5 jaren geleden

De grens is bij ons al lang overschreden. We hebben een cash bedrag dat we als “nodig om te slapen” beschouwen. Met dit bedrag voelen we ons comfortabel als reserve fonds. Op die manie moeten onze begingen niet direct gebruikt worden bij een grote onverwachte kost. Meer cash aanhouden hoeft echt niet.

Elke maand investeren we een deel van ons inkomen. Time in the market, weet je wel. De rest vormt een potje om te investeren bij goede opportuniteiten.

Mattias
Mattias
5 jaren geleden

heb ook al vastgoed overwogen. al veel succesverhalen gehoord, maar ook veel treurnis. Tegenwoordig rendement van 3% dat je wat kan opkrikken met stevige leverage, dus dat ziet er wel goed uit, maar… zoals gezegd illiquide, mogelijk slechte huurders, onduidelijkheid over toekomstige vastgoedbelasting (maar dat geldt voor elke belegging), en vooral veel eigen tijd (aannemers regelen, telefoons huurders, klachten, burenklachten, verzekeringen, herstellingen, huurachterstallen, advocaat, huurdersbond tegen, etc.). Als ik mijn eigen uurtarief zou toepassen, wordt het niet meer zo interessant. dan is een gespreide fondsenportefeuille toch wel minder tijdsintensief.

Ann
Ann
5 jaren geleden
Antwoord aan  Mattias

Ik ken enkele mensen die onlangs geïnvesteerd hebben in een serviceflat, met als doel om deze te verhuren. De uitbating gebeurd door een ziekenhuisgroep in het Antwerpse. Hierdoor moet je niet zelf op zoek gaan naar huurders.
Als ik me niet vergis, lag het rendement ook rond de 3% à 4%.

peterdedonder
peterdedonder
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Klopt. Er zijn ook al hotel(kamer)s die zo aan de man/vrouw worden gebracht.
Jij investeert in een hotelkamer en je krijgt een maandelijkse vaste huurprijs (ongeacht of de kamer gebruikt wordt of niet – het is aan de uitbater om het rendabel te houden)
Hetzelfde gebeurt met vakantiewoningen bij Pierre et Vacances (eigenaar van de Center Parcs). Beloftes tot 5% jaarlijks.
Uiteindelijk zijn het inventieve ondernemers die op andere manieren proberen je te overtuigen om je (spaar)geld te investeren.

obelix
obelix
5 jaren geleden

ik vraag mij steeds meer af of het niet het slimst is vastgoed te kopen (vb. bouwgronden in Ardennen, tweede woning,…), gefinancierd door combinatie van historisch goedkope lening en “overschot” aan spaargeld en slechts een miniem deel op spaarboekje te houden;
er is niet alleen de kwestie van minieme intrest (en vooral inflatieprobleem), er is nog altijd risico op ineenstorten euro; afroming van 10 % bij iedereen; invoering RV;….

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  obelix

Of vastgoed in België nu overgewaardeerd is of niet, blijft voorwerp van discussie. Volgens de OESO is Belgisch vastgoed tot 60% overgewaardeerd. Wat dan weer wordt tegengesproken door (voornamelijk) Belgische bronnen. Bronnen die misschien niet helemaal onpartijdig zijn?

Feit blijft dat we zowat het enige ontwikkelde land zijn waar vastgoed nog niet is gecorrigeerd. Paniek is niet nodig, maar vastgoed is evenmin de magische oplossing waar nooit niets mee kan gebeuren.

Fakkel
Fakkel
5 jaren geleden

Klopt, Robotkat. Maar anderzijds overweeg ik het ook. Vanuit de ingesteldheid dat de theoretische waarde van het pand misschien wel (neerwaarts) kan evolueren, maar de HUURPRIJS ligt vast en wordt geïndexeerd. Als ik vandaag, theoretisch, in slaag een huisje te kopen dat ik kan verhuren en dat me zo 4% rendement opbrengt, kan het me weinig (of toch minder) schelen wat de marktwaarde van dat huisje achteraf doet. Ik hou het toch bij en verhuur. Een beetje zoals aandelen kopen met een hoog dividendrendement. Als dat aandeel dan daalt, maar het dividend blijft op peil, is er weinig aan de hand.
Wat me daar veel meer aan afschrikt, is de kans om slechte (of geen) huurders te hebben, maar da’s een gans ander onderwerp

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Fakkel

Ik ken mensen die, zoals bij beleggingen, zeggen nooit meer. Huurders die jouw huisje bijna afbreken, amper de huur betalen en elke dag aan de bel hangen om schadegevallen te melden enz…
Die spreken dan van onTroerende goederen.

peterdedonder
peterdedonder
5 jaren geleden

Helemaal mee eens. Te veel zorgen aan je hoofd.
Tussenoplossing: garage(s) (kopen en) verhuren.
Aan een garage kan weinig gemolesteerd worden en qua onderhoudskosten lijkt mij dat ook mee te vallen.
Alleen nog niet concreet berekend hoeveel dat procentueel zou kunnen opbrengen.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden

In het artikel van de Tijd schrijven ze dat de vastgoedfondsen die zich specialiseren in Europa rendementen haalden met twee cijfers.
Laat je echter weer niet beetnemen met rendementen die ze (per ongeluk ? / met enig geluk ?) op een goed moment hebben neergezet. Ze halen weer de beste toprendementen uit de kast.
In de screenings kan je ze terugvinden: over periodes van 5 jaar haalde het immofonds van Axa: gemiddeld 3,43% per jaar. Het fonds van NN (ex ING)genoemd in de tijd deed 3,90% en Petercam Real Estate 3,57%. Ze hebben toch de cijfers na de komma niet meegeteld?

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  obelix

Heel veel mensen verkiezen een spaarboekje omdat dat erg liquide is: je kan daar elke dag aan.
Een belegging in vastgoed is bijna het tegenovergestelde. Daar moet je ook rekening mee houden.
En spreiding: in één woning…

JG
JG
5 jaren geleden

Het spaarboekje geeft de kleine man nog altijd een veiligheidsgevoel, omdat het geld onmiddelijk ‘kostenloos’ beschikbaar is indien nodig. Ik persoonlijk ben nog altijd van plan een minimumkapitaal op de spaarboek te houden als een soort veiligheidsbuffer. Alles wat daarbovenop komt is twijfelen.
De banken bewijzen constant dat ze niet te vertrouwen zijn, maar je wordt tegelijk bijna verplicht hen grotere risico’s te laten nemen met je zuurverdiende geld via producten waar je nog nooit mee gewerkt hebt, in een instabiele fictieve wereld van veel ‘als’ ‘dan’ en ‘zou’.
Dan nog gezwegen over de Belgische fiscaliteit.

juluscesar
juluscesar
5 jaren geleden

Misschien zullen mensen met een dergelijke ‘spaarvisie’ eerder kiezen voor de matras of de mayonaise pot met goud in de tuin. 😉

Nog een bedenking omtrent de grafieken. Je zet hier op hetzelfde tijdsmoment spaar intrest uit tegenover inflatie.
Voor een spaarboekje klopt dit inderdaad(binnen het jaar)….maar kasbons lopen natuurlijk nog een aantal jaren door. Is zelfs het geval voor tak 21; denk aan de ethias first met vaste opbrengst.
Daar zit volgens mij de grootste uitdaging , je kan nu niets meer kopen (in een vertrouwde munt) dat in de toekomst de inflatie zal verslaan. Misschien dan ook nog zo gek niet om het voorlopig eventjes verder op zeker te spelen zonder opbrengst op het spaarboekje…tenzij de inflatie lange tijd laag blijft.

Ann
Ann
5 jaren geleden
Antwoord aan  juluscesar

Begin dit jaar heb ik de termijnrekeningen ontdekt. Wat naar de late kant, maar toch nog 5 jaar zeker van 1.96% netto. Het % zit dan wel onder de inflatie, maar het verschil met de meeste spaarboekjes is toch groot.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  juluscesar

Als je ziet hoeveel geld Mario Draghi al heeft moeten bijdrukken en dat de inflatie dan nog niet omhoog wil.
De inflatie en de rente zal nog geruime tijd laag blijven.

jempi25
jempi25
5 jaren geleden

Ze weten dat we geen weg kunnen met ons spaargeld! De kleine man heeft te bang om naar de beurs te gaan of fondsen te kopen!
Ze weten dat we het thuis niet gaan kunnen bewaren! Wat voor een inbraken zouden dat geven en dan ben je alles kwijt dus ???
Wie heeft de oplossing?

Ann
Ann
5 jaren geleden

Bij sommige spaarboekjes is voor mij de grens bereikt. Die van 0,11% worden stelselmatig overgesluisd naar mijn DB Saving Plan. En voor de rest ben ik inderdaad van plan om met een groter deel te gaan beleggen, zodat het hopelijk meer opbrengt. Maar niet halsoverkop. Rustig aan opbouwen. En dat met een mix van mixerfondsen, aandelenfondsen en een paar aandelen met een mooi dividend. Het plan is klaar. Nu nog beginnen uitvoeren.
Meer investeren ? Misschien een paar dingen om mijn woning te verbeteren, me meer comfort te geven. Maar meer ook niet.

Kevin
Kevin
5 jaren geleden

Als je 1% bewaarloon moet betalen op het geld dat je parkeert op een spaarboekje, dan trek ik daar alles weg!

Leo
Leo
5 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

In 1997 sloot ik een contract af voor mijn kleindochter bij het gemeente krediet genaamd mega junior. Dit was van onbepaalde duur en had een vaste rentevoet van 4,5% gekoppeld met een winstdeelname. Men moest minimum 1000Bfr/maand storten via domiciliering. Door de jaren werd dit bedrag omgezet naar 25€/maand. Tot vandaag wordt er nog steeds 4,5% uitbetaald maar de winstdeelname is reeds vele jaren nul Euro.
Nu was mijn vraag aan mijn bankier of ik op deze rekening meer geld kon opzetten, daar 4,5% een zeer mooie rente was. Hij raadde mij dit af, het is beter om er geen te grote bedragen op te zetten daar dit door de fiscus problemen zou kunnen opleveren.
Nu is een vraag waarom. Ik denk toch dat dit een mooie opbrengst is en ik daarom toch grotere sommen kan opzetten. Deze is zelf schijnbaar belastingvrij daar deze spaarrekening reeds bestaat sinds 1997.
Voor de andere kleinkinderen is dit nu een levensverzekering geworden met steeds een aangepaste rente en dus minder interessant.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Leo

Als ik me niet vergis, dan was dat eerste contract ook een verzekeringscontract en sommige wijzigingen aan zo’n contract worden beschouwd als een nieuw contract.
Ik denk dat de controleur van de successie ook vragen zou stellen als men ziet dat daar grote bedragen worden overgeschreven naar de kleinkinderen.
En nog een vraag als afsluiter: kan jij dat geld nog terugvragen als het op een contract van een kleinkind staat ?
Er loeren daar heel wat adders onder het gras…

Marian
Marian
4 jaren geleden
Antwoord aan  Leo

Leo,
Mijn schoonzoon heeft ook dergelijk contract van zijn oma (ook aangegaan in 1997). Doch zij vinden nergens de contractvoorwaarden. Nu hoorde hij dat ze vanuit Belfius telefoneren om dit product te verkopen. Heb jij hier al iets over gehoord en kan je hem misschien helpen aan de contractvoorwaarden?
Met dank en vriendelijke groeten,
Marian

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Marian

Google weet alles.
Tik in in Google: “Mega Junior” en je zal die voorwaarden wel vinden.

LEO LOCKLEY
LEO LOCKLEY
4 jaren geleden
Antwoord aan  Marian

Hi Marian,

Ja ik heb de voorwaarden nog. Als je wilt zal ik ze kopiëren en ze door sturen. Hoe geraak ik aan je email ??

Leo

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  LEO LOCKLEY

We gaan dat emailadres hier niet open en bloot te kijk stellen: stuur ons de voorwaarden door via “contacteer ons” helemaal links onderdaan de homepage.
Wij sturen het door naar Marian. Als het kan van ’t jaar nog.

Marian
Marian
4 jaren geleden

Leo,
Al Fonds,

Bedankt voor deze snelle reactie. Het zal mijn schoonzoon zeker helpen de juiste beslissing te nemen.

Via google vond ik het niet (misschien ook omdat ik niet het juiste produkt kende.

Toch opgelost. Bedankt !
Marian

Marian
Marian
4 jaren geleden
Antwoord aan  Leo

Dag Leo,

Zou je intussen de voorwaarden van bovenstaande verzekering opgestuurd hebben via de homepage van deze site (zoals voorgesteld door de webmaster van deze pagina) ?

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Marian

Ik heb niets zien arriveren.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

31
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x