The economist publiceerde onlangs volgende grafiek, die weergeeft waar we ons inkomen halen op pensioenleeftijd.
Zoals wel vaker gebeurt met zo’n grafieken, prijkt België helemaal bovenaan (of onderaan – het is hoe je het bekijkt) de grafiek. Voor zijn pensioen is de Belg dus voor meer dan 80% afhankelijk van de overheid, en minder dan 10% uit eigen spaargeld en privé pensioenspaarkapitaal.
In Nederland, nu niet direct de andere kant van de wereld, ligt die verhouding dichter bij 50%/50%.
We zijn dus wereldkampioen in afhankelijk-zijn-van-de-overheid voor ons pensioeninkomen. Bedenk daarbij dat onze pensioenen betaald worden door transfers vanuit de werkende bevolking. In tegenstelling tot sommige andere landen heeft onze overheid nooit een pensioenpotje voor je opgebouwd. Kan de overheid dit transfer systeem nog waarborgen binnen 10, 20 of 30 jaar, terwijl de werkende bevolking systematisch kleiner wordt? Zonder aanpassingen lijken de pensioenen op termijn onhoudbaar. De huidige regering lijkt echter blind voor deze problematiek en heeft er nauwelijks of niets aan gedaan.
Uit bovenstaande grafiek concluderen we dat we veel te weinig sparen voor onze oude dag, toch in vergelijking met de rest van de wereld. Teveel vertrouwen in de overheid zou ons in de toekomst wel eens zuur kunnen opbreken, zodat we met een lege portemonnee achterblijven. We moeten dringend meer voor ons eigen pensioen gaan sparen, zodat we dat inkomen kunnen aanvullen om een aanvaardbare levensstandaard te behouden.
Pensioensparen en langetermijnsparen zijn een eerste begin, maar bijlange niet voldoende om onze afhankelijkheid van de onzekere overheidspensioenen te verminderen. Zelf voldoende sparen, een kapitaal opbouwen en voldoende laten renderen is een absolute must.
MijnKapitaal hoopt daar een steentje aan te kunnen bijdragen met het nodige spaar- en beleggingsadvies.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Bizar dat het contrast met Nederland zo groot is. Dat had ik niet verwacht.
Is er ook een grafiek met absolute bedragen ipv percentages? Dit om de grootte van het gemiddelde pensioen te kunnen vergelijken.
Bij vergelijken met andere landen, bvb Finland en Zwitserland, zien we dat dit heel dicht bij België liggen. Nochtans qua staatsbestel en overheidsfinanciën totaal andere landen. Hoe zou dat komen? Bij de Zwitsers is er zelf GEEN inkomen uit kapitaal. En Nederland heeft het allerhoogste inkomen uit kapitaal van de opgesomde landen. Sparen de Zwitsers niet, en de Nederlanders een veelvoud van België?
Er is een schat aan informatie te vinden op de OECD website, die aan de bron ligt van de grafiek van The Economist:
http://www.oecd.org/pensions/pensionsataglance.htm https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=PNNI_NEW
Ik heb dit zelf nog niet allemaal in detail bekeken, maar bij die indicatoren valt ongetwijfeld heel wat interessante informatie te sprokkelen. Laat maar weten indien je op iets stoot dat het vermelden waard is.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be