Er is een nieuwe speler op de Belgische markt van spaarrekeningen: PSA Bank. Met hoge rentes nestelt deze bank zich direct aan de kop van alle Belgische spaarrekening. Maar valt deze bank wel te vertrouwen? Reden genoeg om de “Distingo” spaarrekeningen van deze bank even nader te bekijken.
Je zal misschien vreemd opkijken, maar de bank behoort tot de groep rond automerken Peugeot en CITROËN. Waarom hebben deze automerken een eigen bank? Het antwoord is heel eenvoudig: men wil je niet enkel een auto verkopen, maar gelijktijdig ook een autolening aan de hand doen.
De Distingo spaarrekening biedt een rente van 1,40% + 0,35%. De Distingo Plus rekening biedt 0,50% + 1,50%. Beide rekeningen zijn gereglementeerde spaarrekeningen en vallen onder het Franse garantiestelsel.
Aantrekkelijke voorwaarden, dat zeker. Maar onthou de financiële wetmatigheid: een hoger rendement is onlosmakelijk verbonden met een hoger risico. Maar waar schuilt precies dit risico?
Ratings zijn niet alleenzaligmakend, maar geven toch een behoorlijk aanknopingspunt over de financiële gezondheid van een bedrijf.
Bekijken we eerst moederbedrijf Peugeot. Dit heeft ratings van B1/B+/B+ bij de belangrijkste rating bureaus. In mensentaal betekent dit “zwak” of “sterk speculatief” en het is 4 stappen onder wat je nog als “aanvaardbare kwaliteit” kan klasseren.
PSA Peugeot CITROËN stond de afgelopen jaren dan ook aan de rand van de afgrond met verliezen van 5 miljard in 2012 en 2,3 miljard in 2013. Die bedragen zijn zodanig groot dat je ze bijna niet meer kan voorstellen. Een verlies van 5 miljard komt neer op een verlies van bijna 10.000 euro per minuut indien we veronderstellen dat alle fabrieken 24/24 365/365 draaien.
De ratings van Banque PSA Finance staan een paar trapjes hoger: Ba1/BB. Dit vertaal je als “labiel” of “niet investeringswaardig“. Geen investeerder die daar nog geld wil aan lenen, tenzij tegen torenhoge rentes.
De Franse staat houdt deze hele constructie recht via grootschalige staatsteun. Van Europa kreeg Frankrijk de toelating om PSA Banque tot een bedrag van 7 miljard euro te ondersteunen via staatswaarborgen. Zo kon PSA Banque begin 2013 een obligatie uitschrijven voor een bedrag van 1,2 miljard euro met staatswaarborg aan een rente van … 0,625%. Gecombineerd met allerlei besparingen kon de groep in de eerste helft van 2014 voor het eerst terug een operationele winst optekenen.
In totaal financiert Banque PSA momenteel 361.000 auto’s. Het totaal bedrag aan uitstaande leningen is 3,9 miljard euro. Voor de financiering van de dealers is er nog een bedrag nodig van 6,3 miljard euro. Tegenover iedere lening staat natuurlijk de waarde van de auto als waarborg. Maar we weten allemaal dat een auto die bij de dealer voor het eerst buiten rijdt al enkele duizenden euro waarde heeft verloren.
Van al die leningen zijn er 4,1% “slechte betalers”. Maar stel dat de economische situatie verder afglijdt, dan kan ik me goed voorstellen dat dit aantal nog sterk zou toenemen.
Al bij al is er dus wel enig risico verbonden aan de sector van de autofinanciering.
De PSA groep is dus een allesbehalve gezond bedrijf dat enkel overleeft dank zij de Franse staatswaarborgen. Het bedrijf kan nauwelijks nog terecht voor financiering op de normale geldmarkten. Het mag de staatssteun ook niet gebruiken voor de autofinanciering.
Daarom komt men terecht bij de argeloze spaarder, die men wil verleiden met bovengemiddelde spaarrentes. Iets waar men dus grote vraagtekens kan bij plaatsen.
Je kan nu opwerpen dat alle spaargeld gewaarborgd is tot 100.000 euro, in dit geval door het Franse garantiestelsel. Op MijnKapitaal hebben we echter al verschillende malen gesteld dat je beter niet teveel vertrouwt op die depositogarantie.
Het Franse Fonds de garantie des Dépôts et de Résolution (FGDR) bevat momenteel ongeveer 2 miljard euro.
PSA bank heeft momenteel al een spaarbedrag van 1,3 miljard euro opgehaald bij 34.000 klanten. Het FGDR zou dus in staat zijn om dit huidige bedrag te waarborgen.
Alle Franse banken hebben echter tezamen een bedrag van 1.658 miljard euro aan spaartegoeden. Indien er meerdere banken in de problemen komen, zal het FGDR snel te kort schieten. In theorie zou de Franse staat dan moeten bijspringen, maar iedereen weet dat Frankrijk behoort tot de probleemlanden in Europa, wat toch niet geruststellend is.
Misschien denk je dat de Franse staat Peugeot en CITROËN nooit zal laten failliet gaan en de kans lijkt groot dat Frankrijk alles uit de kast zal halen om de bedrijven te redden.
Je zou ook je vertrouwen kunnen leggen in de Franse depositogarantie.
Ons gezond financiële verstand zegt echter dat je beter niet teveel rekent op allerlei vangnetten, die misschien niet zo stevig zijn als je denkt. De ratings van PSA bank zijn voor ons gewoonweg onvoldoende om ook maar te overwegen om ons spaargeld bij deze bank te plaatsen.
Zijn we met onze beoordeling te streng? Laat het ons weten via de reacties.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
vanaf 01/06/2015 dalen de rentes bij PSA, ondanks dit gegeven wil dit zeggen dat deze bank nu iets veiliger is?
Ik denk dat de aangeboden rentes nog altijd bovengemiddeld blijven, met navenant risico.
Ik ken in Belgie ook enkele banken die helemaal niet betrouwbaar zijn. Verander van naam en alles is vergeten. De spaarder weet wel beter.
We zijn nu 6 maand later sinds dit artikel is verschenen. Is de situatie nog steeds even risicovol of …? In het begin waren de recenties over deze bank tamelijk negatief, maar dit lijkt me toch weggeebt?
Ze boeken langzaam vooruitgang. Waar het verlies in 2013 nog 2,3 miljard bedroeg, is dat verlies in 2014 “maar” 0,55 miljard meer.
Als het risico verder zal zakken, zullen de aangeboden rentes ook zakken. Zolang deze hoger zijn als de concurrentie, is er sprake van verhoogd risico. Want een bank biedt nooit meer dan het strikt noodzakelijke.
Heb een vraagje over spaargeld op een spaarrekening: als je geld op een spaarrekening in november 2013 hebt gestort die in 2015 nog op dezelfde spaarrekening staat, geldt dan vanaf november 2014 de getrouwheidspremie die van toepassing is vanaf november 2014 of de getrouwheidspremie die geldt vanaf 1 januari 2015 mocht die gezakt zijn ten opzichte van de getrouwheidspremie van november 2014?
Normaal gezien is het de getrouwheidspremie op de jaarlijkse “vervaldatum”. De meeste banken bieden een rapporteringsmogelijkheid om dat na te gaan.
Ratingbureau S&P heeft de rating van Griekenland verhoogd naar B. Wat heeft dat met dit artikel te maken? Het antwoord is dat Peugeot nu slechts één stap hoger staat dan Griekenland qua rating.
Waar is het risico minstens even groot? Qua kredietwaardigheid lijkt PSA me toch uitzonderlijk laag.
Banca Monte dei Paschi is het belangrijkste probleemgeval dat me te binnen schiet. In 2012 een verlies van 3,2 miljard en in 2013 een verlies van 1,4 miljard. Kreeg ook 4 miljard staatssteun om te overleven.
Ik begrijp uw stelling, doch, dan zou u er moeten aan toevoegen dat er nog banken zijn die azen op het geld van de argeloze Belgische spaarder, en waar het risico minstens even groot is. Interessant zou zijn deze risicobanken in een lijstje te plaatsen.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be