About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
CP1234
CP1234
8 jaren geleden

Het verhogen van de RV van 25 naar 27% vind ik natuurlijk een spijtige maatregel, maar het wegwerken van al die belachelijke uitzonderingen vind ik wel positief.

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden
Antwoord aan  CP1234

In dit geval is het zelfs van 15% naar 27%. Maar waarom moet de Leterme-bon dan de uitzondering vormen en een gunsteriger tarief van 15% genieten?

CP1234
CP1234
8 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Omdat de cd&v al genoeg toegevingen heeft moeten doen, als ze ook nog hun “Leterme-bon” moesten opofferen was het echt de brug teveel geweest.

Maar die belachelijke uitzondering had er voor mijn part ook aan moeten geloven.

Goed dat die belachelijke volksleningen nu snel zullen verdwijnen.

Van Hulse
Van Hulse
9 jaren geleden

Weinig soeps. Niet voor mij!

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden
Antwoord aan  Van Hulse

Klopt het dat de regering van plan is om de roerende voorheffing op volksleningen van 15% naar 27% te verhogen? En geldt dit ook voor bestaande volksleningen of enkel voor nieuwe intekeningen?

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Als zelfs de Tijd het niet weet (letterlijk in de krant van vandaag), dan ben ik niet beschaamd om te zeggen dat ik het ook niet weet.

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

De toekomst zal het uitwijzen…maar ik zou het niet correct vinden mochten de bestaande volksleningen ook aan het nieuwe tarief van 27% onderworpen worden. Dan had je even goed voor een spaarverzekering kunnen kiezen of het mixerfonds…

Bloemkool
9 jaren geleden

Gisteren zei men op het nieuws dat er 8 gemeentes in Vlaanderen waren die een obligatie uitgaven aan voorwaarden die aantrekkelijker zijn dan deze volkslening. Iemand die daar meer informatie over heeft? Kan ik als particulier een dergelijke obligatie kopen?

Koen V.
Koen V.
9 jaren geleden

Nu wordt het leuk …
Als een school binnenkort geld wil opnemen dat door die volkslening werd samengeharkt, wil ik wel eens het interestpercentage weten dat die school op het ontleende geld moet betalen.
De marge van de bank wordt dan meteen duidelijk.
Een school, als openbare instelling, zou eigenlijk verplicht moeten worden om zulks interestniveau publiek te maken. Dan pas is de constructie transparant en kan de investeerder beoordelen of bij naar behoren wordt beloond op het risico, dan wel of de bank hier (weer) buitensporige winst op maakt.
Welke schooldirecteur of hospitalldirecteur durft als eerste uit de kast te komen ?

evita
evita
9 jaren geleden

@marc mortier: ik ben het volledig met u eens !

marc mortier
marc mortier
9 jaren geleden

Vroeger had men geen volksleningen nodig. De openbare kredietinstellingen zoals ASLK, Gemeentekrediet , NMKN deden toen blijkbaar wat de banken thans NIET doen.

udi
udi
9 jaren geleden

Zeer verhelderende analyse met de juiste toon!

Ik denk dat ontwerpers van deze ‘volkslening’ ervan uitgaan dat de rente op spaarboekjes nog zullen dalen. Ik vrees dat ze wel eens gelijk gaan hebben.
Maar inderdaad dergelijke leningen zijn totaal overbodig, nu mogen deze banken ook een beetje staatsschuld genereren, buiten de staatsschuld om, als dat maar goed afloopt.

Jens
Jens
10 jaren geleden

Die garanties zijn net zoveel waard als het vertrouwen dat erin gesteld wordt. Ik zie niet in waar ze het geld gaan halen als puntje bij paaltje komt. De overheidsschuld laten oplopen tot Japanese toestanden? Afroming van spaargeld?

Sloeberke
Sloeberke
10 jaren geleden

Ik denk dat er nog wel een andere adder onder het gras zit.
Als er een kredietaanvraag ingediend wordt bij de bank, dan heeft ze dan twee mogelijkheden. Ofwel financiert ze die aanvraag met haar eigen middelen (zoals nu) ofwel neemt ze daarvoor de spaarpot die gevormd wordt met de volkslening.
Hoe denk jij dat leningen met weinig risico gaan gefinancierd worden en hoe de leningen waar wel wat risico op zit ?
Mij gaan ze daar niet zien…

patrick
patrick
10 jaren geleden

de banken zullen de ‘volkslening’ niet promoten aan hun loketten, omdat ze op hun eigen kasbons meer winst maken. ‘Toevallig’ zullen hun eigen kasbons in deze periode licht stijgen zodat ze hun eigen kasbons verkopen, en meer winst genereren. Kortom, wordt zeker een flop.

volkslening
10 jaren geleden

Door volkslening schulden te verbergen zal het maatschappelijk nut negatief zijn. Zou @sp_a willen vragen dit stop te zetten.

Sheridans
Sheridans
10 jaren geleden

Heren, Ik ben het volledig eens met de analyse bovenaan. Alsook met de commentaren.
Alleen ben ik ervan overtuigd dat een ontelbaar aantal simpele zielen zich naar de banken zullen haasten vanaf 1 november om hierop in te tekenen.

“Want de staat bied nu eenmaal veiligheid”

Brion Danny
10 jaren geleden

Johan geen kat die zijn spaarcentjes voor meer dan vijf jaren zal blokkeren tegen een belachelijke intrest

Kevin
Kevin
10 jaren geleden

Oorspronkelijk kwam Vd Lanotte met dit voorstel als alternatief op het onetisch gedrag van de banken (hoge bonussen, risicobeleggingen,enz). Nu blijken de banken te moeten instaan voor de “ophaling”, dus zullen deze als voorwaarde gesteld hebben dat de intrest niet noemenswaardig mag verschillen van hun produkten. Als je de miljarden op de spaarboekjes wil activeren moet je een echt goede rentevoet geven (zie Leterme staatsbons). Zo niet sterft dit zeker een stille dood. (zoals de staatsbons na Leterme).

jhn
jhn
10 jaren geleden

weinig soeps dus … zat zo luidop te denken, misschien beslissen ze ineens om het fiscale voordeel weg te halen op spaarrekeningen, wordt dit product ineens toch wat interessanter …
niettegenstaande blijft dit een mager beestje!

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

23
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x