About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

27
Reageer op dit artikel

avatar
11 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Al FondsTom Mixluc1961JhnPatrick Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Tom Mix
Gast
Tom Mix

I.v.m. de post van Patrick op 07.12.2014, 12.31 uur. Ik heb sinds 2004 een TAK-21-product met een gegarandeerde minimumrente van 3,25 procent en een variabele extra rente (in goede beursjaren). Ik heb slechts éénmaal een bedrag gestort, in het begin. Sindsdien heb ik dus bewust niets bijgestort. Enkele dagen geleden vernam ik van mijn bankier dat die gegarandeerde minimumrente nu teruggevallen is op 0,20 procent. Hij raadt me dus aan om te overwegen om het tot nu toe opgebouwde saldo in iets anders te beleggen, dus zonder me daarbij iets specifieks op te dringen. Ik moet het nog eens exact… Lees verder »

luc1961
Gast
luc1961

Toen ik jong was heb ik een paar levensverzekering afgesloten aan 4,75% met fiscaal en zonder fiscaal voordeel. Ik ben blij dat ik dit gedaan heb. Zo heb ik toch op 65 jarige leeftijd een mooi kapitaal want ik ben zelfstandige en zal maar pas op 66 jaar een klein pensioen krijgen.

patrick
Gast
patrick

Hoe ouder je bent, hoe korter uw beleggingshorizon. En hoe kleiner het percentage van uw geld om zonder kapitaalsgarantie te beleggen. En daar wringt het schoentje. Een hoog rendement is op oudere leeftijd niet meer mogelijk, en dat verliest u uit het oog. Behalve spaarboekje, termijnrekening, kasbon, tak 21, zijn er geen beleggingen zonder risico op serieus kapitaal verlies. Als oudere heb ik het geluk nog oude tak 21 te bezitten die mij levenslang gemiddeld meer dan 3.60 % opleveren, netto. Maar, momenteel is het huilen met de pet op bij risicoloze beleggingen.

Jhn
Gast
Jhn

Wel Patrick, in de evaluatie van de fondsen hou ik, in xls, wel rekening met misgelopen rente.
Elk jaar zal ik de mislopen rente aftrekken.
Het is inderdaad belangrijk om te weten en zien wat je aan het doen bent.
2% op fondsen is verlies maken, zo simple ist.
Maar dit is een longterm investement en ook een leerprocess, vooruit met de geit 🙂

Jhn
Gast
Jhn

In 2012 heb ik geen winst gemaakt met fondsen, leergeld betaald. In 2013 een beetje winst. 2014 was een prima jaar, het zal rond de 15% schommelen. Volhouden is de boodschap!
Voor 2015 blijven we bijstorten, vooral tijdens de dip momenten.
Veel succes gewenst in 2015

patrick
Gast
patrick

Het grote nadeel van fondsen is, en blijft, dat er geen ‘echte’ kapitaalsgarantie is. Je geld terug na xx jaar, minus de instapkosten, dat wel, maar, dan heb je xx jaar geen rente gehad.Je kan wel de risico’s verkleinen, maar, een steenharde garanie is er niet. Deze garantie is er alleen bij
– tak 21 met gewaarborgde rente
– kasbon of termijnrekening
– spaarboekje

TINA, er is geen alterntief, en daarom staat er 230 miljard € op onze spaarboekjes.

jhn
Gast
jhn

dat had ik begrepen dat het om een gemiddelde ging.

om die 4% te halen moet je natuurlijk een groot deel uit de gewone spaarrekeningen halen, niet?

is die 100 – leeftijd een goede regel om te zien wat je veilig moet houden en wat riskanter kan?

jhn
Gast
jhn

u schreef:
een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 4 % een vrij haalbare kaart

dit rendement van 4% is dat het totale rendement van alles (spaarrek, tak21, aandelen, obligaties, fondsen, …), maw de gehele portefeuille?

Of heb je het hier enkel over wat je kan halen met fondsen alleen?

voor mij interessant om dit met mijn eigen situatie te vergelijken.

dit wordt een interessante reeks

Sheridans
Gast
Sheridans

Tevens vind ik het schandalig dat in de zogenoemde index geen rekening wordt gehouden met werkelijke waarden.

Ik ben geen specialist en weet ook niet waarmee er allemaal rekening wordt gehoude in deze zaken.

Maar als je het verschil ziet over de jaren tussen de index en bepaalde levensmiddelen, dan weet je dat er op veel plaatsen dingen verkeerd lopen.

Electriciteit, verwarming, etenswaren enz zijn veel sterker gestegen dan de lonen werden gecompenseerd.

Dus gaan we allemaal sterk achteruit en de grote bedrijven sterk vooruit.

Patrick
Gast
Patrick

Alles word gemanupileerd de werkelijke inflatie is vandaag +10% de huidige inflatie van 0% is het resultaat van kunstmatig laag houden van de rente om de torenhoge schulden van regeringen niet verder te laten stijgen .2008 was het jaar van de vernietiging van de middenklasse een massa mensen zijn hun spaargeld verloren door het gesjoemel van de banken

Sheridans
Gast
Sheridans

Wat mij vooral zorgen baart is de evolutie van de waarde van het geld gekoppeld aan de evolutie van de lonen en de pensioenen. Als je +/- 20 jaar geleden bijvoorbeeld een klein broodje ging kopen, dan koste je dat +/- 17BEF (0,42€). Voor zover ik weet (ik ben geen expert) betaal je nu voor een brood +/- 1,20 a 1,40. Kortom is de prijs in 20 jaar ongeveer x 3 gegaan… Daarbij komt dat deze trend zich volgens mij alleen maar versnelt en dat de lonen, pensioenen enz niet zijn geevolueerd op dezelfde manier. Ik vrees dan ook dat… Lees verder »

patrick
Gast
patrick

Als je optimistisch bent, en geluk hebt, heb je na je pensioen nog maximaal 40 levensjaren. De bedoeling van een spaarpotje voor de oude dag, is ook dat het op het einde van je leven mag op zijn. In Nederland kent men terzake de opeet-hypotheek. Je verkoopt je huis aan de bank, je krijgt het vruchtgebruik, en krijgt een maandelijkse som, of een eenmalig bedrag. Blijf je lang leven, pech voor de bank. Groot voordeel is wel dat je maandelijks een som krijgt om je ‘karig’ pensioen zo te verhogen, van een baksteen kun je immers niet eten, en tegelijkertijd… Lees verder »

Miquel
Gast
Miquel

Mooie start van een zeer interessant reeks!

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be