Het voornaamste verkoopargument van de staatsbon is de veiligheid van het product. Je krijgt misschien niet veel rente, maar je spaargeld is helemaal veilig. Maar is dat wel zo?
Staatsbons kan je op ieder ogenblik verkopen, indien je bv. je geld nodig hebt. Dit gebeurt via de beurs en je krijgt het bedrag dat iemand anders er wil voor geven.
Indien de huidige rente hoger staat dan de couponrente van jou bon, dan zal je niet het volledige bedrag terugkrijgen. Niemand is immers geïnteresseerd in een product met lagere rente, tenzij men een mooie korting krijgt.
Bekijken we nu even de staatsbon van maart 2013, die we hier besproken hebben. De rente was toen nog lager dan nu, en dat zien we aan de koersen. De staatsbon op 5 jaar noteert nu aan 97,52% en die op 8 jaar noteert aan 95,99%. Een verlies van resp. 2,48% en 4,01%. Toegegeven, de handel in deze staatsbons is erg schaars, maar het geeft toch een idee.
En bedenk dat het netto rendement op die bons slechts 0,75% en 1,3875% bedraagt.
De rente is nog steeds erg laag en de rente moet nog veel stijgen vooraleer ze haar historisch gemiddelde benadert. Verdere koersdalingen zijn dus zeker mogelijk. Je kan zelfs perfect uitrekenen met hoeveel.
Neem nu de staatsbon van juni 2013 op 8 jaar, met een coupon van 1,50%. Voor iedere rentestijging met 1% gaat er ongeveer 8% van de koers af. Evolueren we naar een langetermijnrente van 3%, dan mag je een koersdaling van ca. 12% verwachten. En die 3% is heus niet zo onrealistisch.
Voor wie een staatsbon koopt en er nooit naar omziet, speelt dit renterisico niet. Maar soms kan je onverwacht het geld toch nodig hebben en dan speelt het renterisico wel.
Naar alle normen en maatstaven rond beleggen, kan je de staatsbon dus onmogelijk nog een 100% veilige belegging noemen.
Zou dat misschien de reden zijn waarom de laatste brochure van het agentschap van de schuld nogal sombere wolken aan de hemel vertoont?
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be