Over Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers die me regelmatig allerlei financiele producten voorstelden die ik dan braaf aankocht. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies.

Een paar keer merkte ik dat het risico van het product niet was wat men mij had voorgesteld. Of dat het product toch anders in elkaar zat dan verwacht. Een 7-tal jaar geleden berekende ik voor het eerst mijn feitelijke rendement van mijn volledige portefeuille over de voorbije jaren en merkte dat ik in feite beter af was met een spaarboekje.

Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen. Met veel moeite heb ik de nodige kennis opgebouwd, en nu wil ik deze met jullie delen.

Ik ga het niet hebben over aandelen of ingewikkelde beleggingen. Ik wil stapsgewijs tonen hoe je op bescheiden manier een relatief defensieve portefeuille kan opbouwen.

Je moet ook niet zomaar geloven wat ik schrijf, ik wil immers dat je zelf op zoek gaat en kritisch alle informatie evalueert. Of “je huiswerk maken”, zoals dat heet.

 

Twitter: @Robokat_MK

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be