About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Raoul
Raoul
6 jaren geleden

In de fixer zitten twee USD fondsen. Ik ben daar zo geen voorstander van. Is het doenbaar een fix-portefeuille te verwezenlijken met enkel EUR fondsen?

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Ik denk toch vaak aan de Fixer, vooral omdat het op latere leeftijd toch wel handig/leuk is als je bovenop het wettelijk pensioen nog een extraatje hebt om rond te komen.

Is het een idee om in de Franky-Matic bv. de veiligheidsmarge (0,90 voor de mixer) aan te passen? Ik denk dan bv. aan 0,50 of zelfs 0,25. Een fonds moet al een serieuze uitschuiver maken om dan een ‘SPREAD’ te krijgen. Misschien is het dan wel interessant om deelbewijzen aan te kopen?

Ann
Ann
6 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Dat gaat technisch ook niet. Als je 1 rij aanpast, worden alle rijen op dezelfde manier aangepast. Dit komt doordat er met een table gewerkt is.

Philip
Philip
6 jaren geleden

Kan ik uit dit artikel afleiden dat met de huidige fiscaliteit we netto beter af zijn met te investeren in mixer of flexerfondsen ? We kunnen als we geld nodig hebben ,bv als gepensioneerde , maandelijks een gedeelte ervan verkopen.

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Is het dan interessant om telkens in ‘correctieperiodes’ per fonds te gaan kijken welke fondens in het voortschrijdend rendement onder -4% duiken. Ik heb alle fondsen er bij genomen en bij sommigen komt dit voor.

Maak ik een misser door bij -4% (voortschrijdend rendement) 100 euro per fonds te gaan investeren? Want een gemiddeld rendement wil zeggen dat het altijd naar zijn gemiddelde zal streven en dat is in dit geval 0% en dus winst voor mij. Door dit telkens op die manier te doen (misschien komt die kans maar 1 of 2 keer per jaar) bouw je op termijn toch ook een Fixerportefeuille uit waarbij de initiële inleg verhoogd wordt?
Of is deze strategie totaal niet aan te raden?

Ik ben zo’n beetje op zoek naar het moment dat ik aankoop in zekere zin ‘veilig’ is en een meerwaarde kan betekenen. Met dit in het achterhoofd kom ik uit op ‘kopen op dieptepunten’ en die grens trek ik op -4%.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Het probleem is dat je, zolang je geen dividenden nodig hebt, moet gaan voor kapitalisatie. Zoveel mogelijk kapitaal bij mekaar verzamelen.
Op moment van de pensionering dien je dan om te schakelen naar rentenieren…
Dat heeft geen zin om dat met 1.000 euro per keer te doen: dan krijg je zo’n 3 euro per maand uitbetaald.
Misschien is 100.000 euro nog aan de magere kant want x 100 = 300 euro per maand.
Ter info voor diegenen die nog niet met pensioen zijn: een pensioen van een werknemer bedraagt ongeveer 1400 à 1500 euro netto per maand per persoon. Een gezinspensioen iets meer dan 2.000 euro per maand.
Dit zijn maxima. Enkel ambtenaren hebben een hoger pensioen. Vele gepensioneerden hebben minder.

Robert
Robert
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

En hoe zit het met de belastingaangiftes ??
Helpen die fondsen ons daarmee ?
En 30% roerende voorheffing op dividenden is ook niet mis.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Robert

Wij geven daar assistentie bij op het moment van de aangiftes.
Zo zijn we zeker dat het nog correct is of dat je het ondertussen toch weer vergeten bent.

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Ik blijf ergens toch wel schrik hebben. Vooral schrik dat de onderliggende waarde (de koers van de fondsen) zou dalen. In dat geval ben je niets met je dividend, want als je initiële inleg verdampt ben je meer kwijt.

In tweede instantie de inflatie, als een persoon vandaag de dag die 101.000 euro investeert dan is dat anno 2017 een groot bedrag. Maar wat koop je daar nog mee in 2030? 2040? Daar de inflatie zullen we die 101.000 euro misschien aanschouwen als 50.000 euro? Ook hier weer stelt dividend NIETS voor. De kans om te verliezen op het einde van de rit is gewoon gigantisch groot…

Ik wil deze portefeuille zeker niet aanvallen, want de gedachte er achter is schitterend en het spreekt gewoon tot ieders verbeelding (ook die van mij). Maar ik blijf kritisch en hoe meer ik denk, hoe meer ik lees, hoe meer schrik ik heb.
Mocht ik al deelbewijzen aankopen dan zou ik dit enkel en alleen doen in periodes van een stevige correctie.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Ik ken ondertussen een reeks mensen (met spaarcenten) die niet durfden beleggen. Ze kozen voor een veilige belegging.
Eén gezin daarvan leeft ondertussen in een flatje (met de nadruk op -je) van het OCMW en de kinderen dienen elke maand fors bij te passen.
Eén mevrouw wordt niet meer aanvaard door het OCMW omdat zij eerst met spaarcenten koos voor een privé seniorerie. Nu de spaarcenten er door zijn, zegt het OCMW no way. Zij is moeten verhuizen naar een privé-uitbating van lagere klasse.
ELKE mens heeft twee risico’s: ofwel leef je tekort, ofwel leef je te lang. Er is nog geen mens op tijd gestorven.

Drupke
Drupke
6 jaren geleden

Inderdaad, de babyboomers komen er aan en niet iedereen heeft een dik pensioen!
Bij Argenta vallen er niet veel “appeltjes voor de dorst” meer te rapen!…
Dus moeten we het zelf maar doen.
Dank u MK om ons hierbij te helpen met de Fixer.

fml
fml
6 jaren geleden

@ Medirect: Ik zou hetgeen jan voorstelt bijzonder interessant vinden.

Jan
Jan
6 jaren geleden

@Medirect:
Zijn er plannen om deze fixer ook op te nemen in jullie gamma van modelportefeuilles?

jo
jo
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jan

ik heb dezelfde vraag

Fred C.
Fred C.
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jan

Hetzelfde hier… Interesse om deze portefeuille aan te kopen !!

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Mijn schrik bij dergelijke portefeuilles zit er vooral in dat de onderliggende waarden (en dus ook je oorspronkelijke inleg) zouden opbranden.

Iedereen die hier 50.000 euro in steekt, hoopt minstens 50.000 euro terug te krijgen. Buiten het maandelijks dividend van 110 euro ben je al blij met 1,5% à 2% kapitaalaangroei per jaar.

Ik zit vooral in de mixer en wacht al 2 jaar op het ideale moment om mijn eigen flexer te starten. Maar bij een serieuze crash of correctie zou ik wel durven wat geld in de fixer steken, al heeft dit voor mij geen prioriteit. Trouwens iedereen die belegt, doe dit met het oog op kapitaalgroei… Eigenlijk is de fixer voor het merendeel geen geschikte belegging.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Misschien wel voor mensen die hun pensioentje dienen aan te vullen…

Kevin
Kevin
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Dat het nutteloos is zal ik niet zeggen, want uiteraard biedt het iets. Maar ik zie vooral een meerwaarde bij mensen waarvan de woning afbetaald is en die nog een reservepotje hebben staan.

Iemand die met leningen zit, of ze zelfs nog moet aangaan zie ik hier niet snel instappen. Als die persoon dat doet dan denk ik dat het met de gedachte is van ‘Ik ben aan het rentenieren, weliswaar met een klein bedrag, maar het is rentenieren’.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

23
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x