Vorig jaar lanceerden we het Flexerfonds, en nu presenteren we zijn super dynamische broertje: het Flexerfonds Dynamic.
Het idee dateert van ongeveer één jaar geleden. We zijn op zoek naar een portefeuille van flexibele fondsen die wereldwijd beleggen. Ons doel is om hogere rendementen te halen dan het mixerfonds, maar net zoals bij het Mixerfonds met zo weinig mogelijk beheer.
We willen dus vooral zelf geen keuzes maken of je nu moet investeren in China of in goud. De beheerders moeten die keuzes voor ons maken en moeten ook hun allocaties aanpassen aan de omstandigheden.
De doelstellingen van het Flexerfonds Dynamic:
Of we in al die doelstellingen geslaagd zijn? Die beoordeling laten we over aan de lezer.
Voor wie veel tijd heeft, de zoektocht naar de fondsen die aan de voorwaarden voldoen kan je in deze reeks artikelen nalezen: deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4.
Dat we zoveel artikels aan dit onderwerp hebben gewijd, geeft aan dat die zoektocht niet eenvoudig was. Toen we eerst de criteria erg streng maakten, bleek geen enkel fonds te voldoen. Snel bleek dat er bij de echte wereldwijde beleggingsfondsen weinig goede kandidaten waren en moesten we onze horizon verruimen. Bijvoorbeeld door fondsen toe te laten die niet wereldwijd maar in zeer brede regio’s beleggen.
Uiteindelijk leverde de zoektocht twee sporen op. Eén spoor resulteerde in het huidige Flexerfonds, een combinatie die ooit “Flexerfonds Low Vol” heette. Het Flexerfonds bevat dus “low vol” fondsen, of fondsen met een benedengemiddelde volatiliteit, zoals je kon lezen in deel 4. Het Flexerfonds is daarom bedoeld voor de beleggers met een neutraal tot dynamisch profiel.
Een tweede spoor resulteerde in het Flexerfonds dynamic. Die portefeuille stelt weinig eisen aan de volatiliteit en gaat voor maximaal rendement. Je kan de oorspronkelijke combinatie terugvinden in deel 3. Ze is enkel bedoeld voor de zeer dynamische belegger.
Het Flexerfonds Dynamic in zijn oorspronkelijke samenstelling hebben we nooit officieel gelanceerd. Die combinatie bestond uit slechts 5 fondsen, en dat is onvoldoende.
Met 7 fondsen hebben we intussen een minimum bereikt, en kan de portefeuille gelanceerd worden. Dat we dit midden in een correctie kunnen doen, is mooi meegenomen. Met een daling van -12% t.o.v. begin 2016 zullen beleggers hopelijk twee keer nadenken of deze combinatie wel voor hen geschikt is.
De samenstelling brengen we in dit artikel: de actuele samenstelling van de Flexer Dynamic.
We bekijken even hoe de combinatie zou gepresteerd hebben in het verleden, berekend op basis van de koersen van de onderliggende fondsen. Als vergelijkingsbasis hanteren we de MSCI World.
Op 10 jaar:
Op 5 jaar:
Op 3 jaar:
Op 10 jaar en 5 jaar bekeken versloeg de Flexer Dynamic duidelijk de MSCI World. De Flexer Dynamic leek daarbij vooral voorsprong te nemen bij crashes zoals in 2008 of correcties zoals in 2011.
Enkel de laatste 3 jaar bekijkend, was de strijd erg gelijklopend. Op die grafiek lijkt de huidige correctie terug een ogenblik waarop de Flexer Dynamic een kleine achterstand inloopt. En misschien op die manier terug aan de leiding komt?
De lezer mag oordelen of we in ons doel zijn geslaagd. Helemaal tevreden ben ik zelf nog niet, anders had ik deze portefeuille wel eerder gelanceerd. De zoektocht naar bijkomende fondsen is dus nog niet afgelopen.
De Flexer Dynamic is enkel geschikt voor zeer ervaren beleggers die ooit als eens flinke verliezen hebben meegemaakt en dus weten dat ze daarmee kunnen omgaan.
Met potentiële verliezen van -40% tijdens een crash is het instapmoment in dergelijke combinatie erg belangrijk. Ondanks de huidige correctie, lijkt zo’n instapmoment nog ver weg.
Kom dus niet klagen dat we je niet waarskuwt hebben.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Waar kan ik in het Flexerfonds Dynamic gaan beleggen?Bij Med.vind ik enkel het mixer en flexer fonds terug!
Als kant-en-klare formule ga je dit nergens terugvinden. Maar de individuele fondsen kan je wel bij fondsenaanbieders terugvinden. En indien je favoriete fondsenaanbieder een bepaald fonds niet voert, dan kan je hen vragen om het toe te voegen.
De suggestie om een Mixer te ruilen voor iets anders op “een dieptepunt” is een interessante gedachte. Ik ga de Flexer Dynamic en zijn GOGI toch wat van dichterbij opvolgen. Het leuke aan de backtest: het lijkt dat de beheerders er in slagen minder te zakken dan de markt en dus een betere startpositie hebben.
Moest dit scenario zich voordoen… daar de mixer een buy en hold strategy heeft, vermoed ik dat het niet de bedoeling is deze overboord te gooien en vermoed ik dat het raadzaam is het cashgedeelte aan te houden/verhogen.
Ook daar kan je mee doen wat je wil. Een mogelijke strategie is het investeren in een Mixer en na een echt zware correctie, tijdens het herstel die omzetten in Flexer of Flexer Dynamic. Maar enkel voor wie bestand is tegen zware volatiliteit, dus dat is zeker geen scenario voor iedereen. Voldoende cash aanhouden voor de donkere dagen en die dan gespreid inzetten is ook een optie.
Besef wel dat wanneer “het moment” daar is, iedereen zal denken dat het nooit meer goed komt en dat alles gaat omvallen. Je moet je nu al wapenen tegen die doem gedachten, anders ga je toch weer niet investeren en wachten tot alles veel te duur is.
Soit, niets zegt dat dit zich op korte termijn gaat voordoen, dat kan nog jaren ver weg liggen. Of al bezig zijn, wie weet.
Krijgen we morgen ook grafiekjes tov de mixer en de gewone flexer ?; zou aansluiten bij mijn vorige vragen.
Niet direct voorzien, maar je kon het afgelopen half jaar iedere maand de onderlinge prestaties op korte termijn opvolgen in dit artikel.
Ga het ook lezen zoals elke post van jullie!
Hopelijk lezen onze vrienden van Medirect ook mee en stellen ze de flexer ook ter beschikking om maandelijks met (kleinere) bedragen in te stappen.
We zitten nu duidelijk in het midden van een correctie met -12%. Als we weten dat deze tot -40% kan gaan voor deze portefeuille, vanaf wanneer kan je dan van ‘koopjes’ beginnen spreken? Zelf ik voor deze combo gespreid beginnen instappen vanaf -20% tegenover het jaar ervoor. Tot -40% wachten lijkt me wat lang en onzeker 🙂
Het is moeilijk om daar een hard cijfer op te plakken. Bovendien zijn cijfers t.o.v. één jaar geleden wat misleidend en misschien raken we binnen enkele maanden wel automatisch aan -20% zonder dat de markten nog verder dalen.
Bekijken we het geannualiseerd rendement sinds 01.01.2014 dan heeft de Flexer Dynamic nog altijd een rendement van +6,2% op jaarbasis. Als dat getal onder nul duikt, dan zitten we toch voorbij een gezonde correctie en wordt het interessant.
Maar de beurzen zijn blijkbaar terug in feeststemming, benieuwd of dat aanhoudt.
Dat is een goede opmerking. Zodra de 7 initiële fondsen bekend zijn zal ik ze zoals de rest aan mijn morningstar overzicht toevoegen en verder opvolgen.
Het is vreemd uit te kijken naar een dieptepunt op de beurs. 🙂
Ja, eindelijk wordt het stilaan weer wat interessant … 🙂
Misschien ook eens ingaan op waar je best dergelijke portefeuille kan aanmaken ? (welke banken hier best voor in aanmerking komen)
Die oefening laten we -naar goede traditie- altijd over aan onze lezers. Lijstjes met welke fondsen je waar kan krijgen, verouderen immers heel snel en wij hebben niet de tijd om dat allemaal te gaan bijhouden.
Wat denken jullie van volgend fonds voor opname in de flexerfondsen? Aphilion Q2 equities BE0058285850
Dat fonds wordt met de regelmaat van de klok door lezers gesuggereerd, maar ons oordeel is telkens hetzelfde: net niet goed genoeg.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be