About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

104
Reageer op dit artikel

avatar
21 Comment threads
83 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
Al FondsE10NE (niet E10)KevinRobokatWim Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
E10NE (niet E10)
Gast

in de Flexer-Dynamic-porto zit ondermeer het FIDELITY-Global Consumer Ind Fund. Alhoewel dit een Inc-fonds blijkt te zijn, merk ik dat er de voorbije twee jaar geen divident werd uitgekeerd. Of heb ik iets over het hoofd gezien?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik kan je Inc-fondsen opnoemen die al jaren geen dividend meer uitbetalen.
Als er iets is waar je geen touw aan kunt vastknopen, dan zijn het die dividenden. Ik heb fondsen in portefeuille die maandelijks een dividend betalen: dat is nog nooit twee maal hetzelfde bedrag geweest.
Of Fidelity vorig jaar iets betaalde, heb ik niet gecontroleerd.

Kevin
Gast
Kevin

Zouden jullie het neerschrijven wanneer het de moment is om in de flexer of tracker te stappen?

Of is het eerder zoals het mixerfonds, rustig aan spreiden en verder geen zorgen maken als je tegen wat volatiliteit kan?

Wim
Gast
Wim

Is het nog steeds niet de moment om nu te starten met het Flexerfonds?

Kevin
Gast
Kevin

Beurzen staan op het hoogste punt sinds een jaar, antwoord is dus ‘nee’.

theo
Gast

ja kan verkeerd zijn. hebben de 2 mijn kapitaal aangetrokken om klanten te lokken. ( mixer , flexer ) nu laatst naar een sessie geweest , kwam eerst niet in aanmerking, 2 dagen er na plots wel. kregen daar een boel vragen en antwoorden voorgeschoteld. en kan verkeerd zijn , waar om stap ik niet als belegger in de door hun voorgestelde portefeuilles. daar kwam hele sessie op neer. maar ja der is ook nog deze blog. en als men blog uitspit is er ook nog in het verleden zoiets als een kern portefeuille ter sprake gekomen, en daar nog… Lees verder »

CP1234
Gast
CP1234

Kunnen jullie bij MeDirect nog wat pushen om ook de flexer dynamic en de trackermixer op te nemen in hun aanbod ? Is veel simpeler om ze zo aan te kopen in pakket. Daar MeDirect al deze fondsen en trackers verkoopt kan het voor hun toch niet al te moeilijk zijn ?

Kevin
Gast
Kevin

Ondertussen zijn er al zoveel verschillende fondsen ‘mixfondsen, dynamische fondsen, flexerfonds, fixerfonds, trackers, …) dat we meer fondsen hebben dan geld. Ik zou de GOGI graag aanvullen met een soort ‘instapzone’. Ook gebaseerd op dat voortschrijdend rendement. Van zodra een bepaald minimum bereikt wordt kan Excel mij een teken geven. Want een fonds probeert altijd terug naar het gemiddelde te streven, als een fonds -5% noteert wil dit ook zeggen dat het terug omhoog zal gaan. Misschien wel een goed idee om dit kenbaar te maken? Ik dacht aan: Mixerfonds: -1% Flexerfonds / Flexerfonds Dynamic, Fixerfonds: -5% Trackermixer: -10% Ik… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Wij zijn ook op zoek naar hét instapmoment.
Wij dachten er één gevonden te hebben, maar het is zo complex om te berekenen dat het niet werkbaar is voor een ganse groep.
Wij zoeken verder.

Kevin
Gast
Kevin

Op de complete mixer, flexer, fixer of tracker berekenen zal inderdaad moeilijk zijn. Maar misschien wel op individuele fondsen die hard onderuit gegaan zijn?

Kevin
Gast
Kevin

Ik vraag mij af of je bij de modelportefeuilles van MeDirect ook een tijdje kan stoppen met storten? Ik koop het mixerfonds afzonderlijk aan per maand.

Tijdens een correctie zou ik willen instappen in het flexerfonds en misschien doe ik dat wel via een modelportefeuille.
Maar vroeg me dus af of ik gewoon enkel kan storten wanneer die heel laag staat en verder niets. En hoe zit het met het opvragen van kapitaal? Moet je 3 of 5 jaar blijven zitten?

evita
Gast
evita

Ik vul bij MeDirect het Mixerfonds en het Flexerfonds aan als IK daar zin in heb.

Kevin
Gast
Kevin

Dan koop je alle fondsen afzonderlijk? Dat doe ik met het mixerfonds ook.

evita
Gast
evita

Ik koop aan wat ik wil !

Kevin
Gast
Kevin

Het zou wel eens kunnne zijn dat we hier met z’n allen over 4 jaar in het flexerfonds zitten. Als Trump ook maar één handelsakkoord zou opblazen dan -denk ik- gaat de hele wereldeconomie daarop reageren. Dus als hij er een paar afblaast kan het zijn dat we in enkele weken tijd 15% verliezen wat een instap interessant maakt.

Peter
Gast
Peter

Wat vinden jullie van SPHD (US73937B6544). Ondanks dat die lage vol div etf sterk presteert ligt zijn PE van 17 nog steeds lager dan de 19 van de S&P500. Zou eventueel wel eerder iets zijn voor de flexer dan de mixer. Die etf heeft ook een Iers zusje HDLV (IE00BWTN6Y99). Die bestaat nog niet zo lang maar is voor de rest quasi identiek aan SPHD. Nu zal je wel zien dat het rendement van HDLV iets lager ligt dan SPHD, waarbij dan de vraag is welke van de twee je best neemt. Bij HDLV gaat er eerst nog 15% bronheffing… Lees verder »

jempi25
Gast
jempi25

Hier het antwoord van M*
Beste heer,

Dank voor uw feedback. Wij zijn op de hoogte van deze technische tekortkoming. De zoekopdracht toont twee zoekresultaten. Echter gaat het om één beleggingsfonds. Onze technische dienst is op de hoogte en zal hier opvolging aan geven. Dit gaat op prioriteit en kunnen helaas geen inschatting maken wanneer dit precies wordt opgelost.

Hopelijk bent u hierbij voldoende geïnformeerd. Mocht u verder vragen hebben dan horen wij graag van u.

Met vriendelijke groet,

________________________________
Bart Verhagen
Support Morningstar Benelux

Al Fonds (Marc Person)
Lid

We leven weeral op (een) hoop.

jempi25
Gast
jempi25

Ben de Flexerfonds aan het bekijken en aan het lezen.
Beste in deze link staan de fondsen
https://www.mijnkapitaal.be/portefeuilles/flexerfonds/de-actuele-samenstelling-van-het-flexerfonds/

Ik probeer de linken van de fondsen aan te klikken en er zijn er die werken en er zijn er die niet aanklikbaar zijn? Kan je dit aub misschien aanpassen?
Daar ik zou willen zien wat en hoe deze in elkaar zit!
Dank u

jempi25
Gast
jempi25

Nu als ik op naam ga zoeken, volgens uw les, dan vind ik er 52 stuks van BGF en voor ne beginneling is dit toch moeilijk om daar wijs uit te geraken

HKDS
Lid

Je kan misschien beter eerst gaan kijken bij je broker welke variant(en) die aanbiedt. Dat beperkt de keuze meestal tot 2 (KAP en DIS) of 3 (hedged).

hagi
Gast
hagi

Dacht gelezen te hebben bij gespreid instappen in de flexer dat dit betekent dat we de mixer afbouwen en dit gebruiken om een flexer op te starten om zodoende sneller de correctie te kunnen verteren.
Verbeter mij indien fout.

costaadeje
Gast
costaadeje

Om eerlijk te zijn, vind ik dat er op deze website nog te veel mensen gaan voor te volatiele fondsen. Begrijp niet goed waarom er zelfs nu al een flexer willen opstarten..dit is toch eerder riskant, aangezien er feitelijk nog niks aan de hand is gelet op de afkoeling door de overdrive van vorig jaar…ikzelf hou me momenteel enkel bezig met de opbouw van een mixer en wil eerst zien hoe dit evolueert… Wat de mixer betreft, kan ik me ook wel inbeelden dat we bepaalde jaren met negatieve rendementen zullen zitten. Hetgeen me wel bezighoudt is hoe de mixer… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Het is misschien wel belangrijk dat je je voorgaande antwoord nog eens extra in de verf zet in een artikel of zo. Want ik vermoed dat er veel zullen beginnen twijfelen (met de grotere dalingen sinds begin dit jaar en ondanks de overdrive van begin vorig jaar) om ook de mixerfondsen te verkopen, vooral dan diegenen die vorig jaar in april 2015 met grote bedragen ingestapt zijn.

Jan H
Gast
Jan H

je kan toch ook gewoon Value Averaging doen? Dan stap je gespreid in, koop je meer aan als het fonds in een dip zit, en verkoop je een deel als het te snel gestegen is… Natuurlijk heb je dan een bank nodig zonder in- en uitstapkosten.

Victor
Gast
Victor

Wanneer zit een fonds in een dip en wanneer is het te snel gestegen. Kun je dit kwantificeren?

Victor
Gast
Victor

Met value averaging zal men bij het optreden van een stop loss waarschijnlijk meerdere eenheden bijkopen ( als men dit fonds via gespreid beleggen aan het opbouwen is)
Over value averaging zijn volgens Wikipedia de meningen verdeeld ( zie de critisism in Wikipedia en de artikels van Marshall en Hayley).
Vraagje voor Jan H. en anderen: hebt u positieve ervaring met deze methode?
Als deze methode betere resultaten zou geven dan het klassieke gespreid instappen ( dollar cost averaging ) waarom horen we er dan niets over bij de banken die gespreid instappen met periodiek vast bedrag aanbevelen?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik ga Jan H. het gras voor de voeten niet wegmaaien en laat hem dus het antwood.
Waarom de banken er niet over praten: erg ingewikkeld om het te implementeren. Elke maand storten met doorlopende opdracht is een fluitje van een cent en eigenlijk niet zo slecht. Al de andere systemen proberen dit nog te optimaliseren.

Jan H
Gast
Jan H

Dag Victor, in augustus ben ik gestart met mijn investeringen. Heb zowel de mixer, flexer en enkele aandelenfondsen. Doel: iedere weekend 100 euro investeren (of meer of minder via Value Averaging) in een ander fonds en dit in een vaste volgorde die je ten alle tijde respecteert. Selectie van de aandelenfondsen gebeurt via de Screening van mijnkapitaal. Begin rond half augustus begonnen. Rendement: -6,50% Rendement indexen sinds 15 augustus: IWDA: -17,5% SP500: -13.6% Bel 20: -14,2% Enigste nadeel aan Value Averaging is dat je in tijden van crisis je veel cash nodig hebt. Verder is het een verbeterde versie van… Lees verder »

Victor
Gast
Victor

Ik heb geen directe plannen om over te stappen naar value averaging. Er is nog geen consensus dat dit een betere methode is. Heb het ook moeilijk om bij een dalende lange termijn trend steeds bij te kopen en aldus de verliezen i.p.v. ze onder controle te houden, te laten oplopen. Ook met het ( gedeeltelijk) verkopen bij sterk stijgende koersen heb ik het moeilijk. Ik laat liever de winsten verder toenemen. Ik ben voorstander van het toepassen van de technische analyse ( met o.a. toepassing van stop loss) voor het bepalen van verkoop en aankoop momenten, doch moet toegeven… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Spreekwoord zegt: je bent nooit te oud om te leren…

Victor
Gast
Victor

Van de flexer zijn er toch al een aantal fondsen ( v.b.: Carmignac, Fidelity, Franklin, Merclin) door de stoploss drempel van 10% gegaan. Hadden die dan niet moeten verkocht worden?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Bij het noemen van fondsen zou ik toch specifieker willen zijn.
Ik verklaar me nader: is het Carmignac Emergents, Carmignac Patrimoine, Carmignac Investissement of een ander? Bij die twee volgende zou ik de lijst nog langer moeten maken.

Victor
Gast
Victor

Zie hiervoor de aktuele samenstelling van het flexerfonds ( artikel van 17 juni 2015).
Carmignac Investment A
Fidelity global consumer industries A
Franklin Mutual global discovery A
Merclin global equity C

phil2
Gast
phil2

Mijn comment was iets te vroeg weg. Ik wou ook nog vragen wanneer de aangekondigde update van het dynamisch flexerfonds mag verwacht worden ?

Bijkomend nog het volgende : onlangs wees een vertegenwoordiger van een internationaal vermogensbeheerder die uitsluitend in individuele lijnen (aandelen, obligaties,…) belegt, me erop dat combinatie van verschillende fondsen veelal tot versnippering én supplementaire kosten leidt (bv. terwijl fonds “x” aandeel “a” koopt, verkoopt fonds “y” hetzelfde aandeel…). Mogelijks heeft hij wel een punt…

Al Fonds (Marc Person)
Lid

In onze mixer hebben we daar rekening mee gehouden. Maar als je werkelijk wereldwijd gespreide aandelenfondsen koopt dan zou het al moeten lukken dat je steeds dezelfde aandelen hebt. Daarom ook dat we het niet zo hebben voor een dakfonds met allemaal huisfondsen.
Handige verkopers praten zich overal door.

phil2
Gast
phil2

Het zou interessant zijn te weten welke index gebruikt is als “referentie” (de blauwe grafiek).

Leon
Gast

Carmignac is zich volledig aan het indekken met afgeleide producten tegen een eventuele crash die er dit jaar nog zou aankomen. Maar, hun glazen bol liet het ook al eens afweten!

Sven
Gast
Sven

Een tijdje terug voorspelde men de kans groot dat er “een bounce” kwam. Zit het er dan niet aan te komen dat de koersen weldra hun top behalen en daarna dalen? Geen idee, ik vraag het me af.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Om zoiets te weten te komen, ga je je een glazen bol moeten aanschaffen. Eén die werkt !
Niemand kan op die vraag antwoorden.

Johan
Gast
Johan

“De groene grafiek toont het 12 maand voortschrijdend rendement van het Flexerfonds. Je kan dus zien dat de Flexer in april bijna 18% haalde t.o.v. het begin van de grafiek” => volgens mij kunnen we dit niet meer zien omdat het oorspronkelijke begin van de grafiek er niet meer op staat.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be