About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

77 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
georges van de velde
georges van de velde
5 jaren geleden

Ik vind dat je nog vrij positief bent over de “gemengde fondsen”Mixfondsen welke veel verkocht werden
vind ik niet in de screenings terug. Ik heb het over BNPP L1 MULTI aSSET CLAS DIS. LU1056594317
koers 85.16- Men vind in de bank dit geen slechte zaak – feiten gekocht november 2014 aan 102,
jaarlijks welliswaar een dividend, maar wat een minwaarde.
JPMorgan Global Income LU0395794307 koers 135.5 – gekocht 148 november 2014; Bij voorstellingen op Tour en Taxis vinden de vertegenwoordigers dit normaal.
En wat bij de verkoop? De Reynderstaks. Ik heb nog wat andere mixfondsen bestudeerd ( vb die van Ing)en stel vast dat dit dikke miserie is.Ik zie dalingen wanneer alles stijgt!

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  georges van de velde
georges van de velde
georges van de velde
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

een bear van 1% en een bull van 4%, een min met dubbele cijfers is wat anders

Raoul
Raoul
5 jaren geleden

De hoofddoelstelling van de Fixer is het uitkeren van een dividend op maandbasis en kwartaalbasis. Waar kan ik weervinden op welke periode de verschillende fondsen hun dividend uitkeren?

Roger
Roger
5 jaren geleden

Is het volgende fonds niks voor de Fixer?
Pimco GIS Income
Isin IE00B8N0MW85

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Al 2x heb ik geen dividend ontvangen voor een fonds (First Eagle Amundi) uit de fixerportefeuille. Ik mailde hiervoor naar MeDirect en kreeg onderstaand antwoord terug:

Intussen werd het wel uitbetaald.


Hierbij wensen wij u te informeren dat dividenden enkel kunnen worden uitbetaald indien dit effect winst maakt op dat moment.

Momenteel maakt uw effect ‘FIRST EAGLE AMUNDI INTERNATIONAL FUND CLASS AE QD SHARES EUR’ geen winst, waardoor er ook geen dividenden kunnen worden uitbetaald.

U kan de fluctuatie of evolutie van uw effecten raadplegen in uw Beleggingsoverzicht.

Kevin
Kevin
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Keytrade betaalde het wel uit, ik zit met een Keyplan in hetzelfde fonds. Via MeDirect kreeg ik het niet. Zeer vreemd!

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Lijkt mij een uitleg van om 7 uur donker… Volgens mij heeft een dividend niets te maken met de evolutie van de NIW van een fonds.
Voor dat fonds vond ik de volgende cijfers:
op 28/02/2017: €1,36 per eenheid; op 31/05/2017: €1,30; op 31/08/2017: €1,22 en op 31/11/2017: €1,25 (allemaal bruto natuurlijk). Er waren nog geen noteringen voor 2018.

jovandevoorde
jovandevoorde
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

ik kan bovenstaande bevestigen. Heb de fixer bij MD sinds half 2017 en ontving in augustus en november het dividend. Ik zie net dat ook dit van februari nu op mijn rekening staat.

Raoul
Raoul
6 jaren geleden

In de fixer zitten twee fondsen in USD. Al Fonds (Marc Person) schreef hieronder “Opletten met Amerikaanse fondsen die dikwijls dubbel belast worden.”. Is het dan een goed idee omin te schrijven op deze twee fondsen, kan het ook niet zonder deze twee?

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Raoul

Je mengt twee zaken door mekaar. Dat een fonds noteert in USD wil helemaal niet zeggen dat dat een Amerikaans fonds is. Ik ken zelfs Belgische fondsen die in USD noteren.
Een Amerikaans fonds kan je makkelijk herkennen: de Isincode van dat fonds begint dan met US…..
Belgische fondsen met BE, Nederlandse fondsen met NL en (vele) Luxemburgse fondsen met LU. Ierse fondsen dan weer met IE en Britse fondsen met GB.
Alzo geen probleem.

Raoul
Raoul
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Oef! en dank u.

jovandevoorde
jovandevoorde
6 jaren geleden

ik ben gespreid aan het instappen in de fixer. Volgens bovenstaande zouden Invesco Emerging Markets Bond Fund A USD (IE00B01VQ362) en Franklin Income A Mdis USD (LU0098860793) maandelijks (Mdis) een dividend uitbetalen. Heeft iemand een idee of dit in het begin of op het eind van de maand is. Heb Invesco Emerging Markets Bond Fund A USD sinds begin oktober, maar nog niets gezien.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  jovandevoorde

Volgens de gegevens die ik gevonden heb op het internet zou Invesco op 2/10 een dividend toegekend hebben van 0,09 en dat was betaalbaar op 11/10.
Op 1/11 werd er weer 0,09 toegekend met als betaaldatum 13/11.
Waarschijnlijk was je voor oktober net iets te laat (2/10 ???).

jovandevoorde
jovandevoorde
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Dank voor snelle respons. Idd aankoop was 3/10. Waar vind je die info? Bij Morningstar?

pasterke
pasterke
6 jaren geleden

Omdat disitributiefondsen meestal slechter scoren in de MK screening cijfers, baseren we onze selectie op hun kapitaliserende variant, die we in de tabel verderop het “moederfonds” noemen. We stellen echter relatief weinig eisen:

bovenstaande tekst heb ik dan verkeerd geïnterpreteerd, dus zijn de 8 fondsen te vinden bij MeDirect wel degelijk de distributiefondsen bedoeld voor de fixer

bedankt

pasterke
pasterke
6 jaren geleden

de 8 fondsen van de fixer zijn terug te vinden op Me Direct, maar volgens mij zijn dit enkel de distributiefondsen, klopt dit ?
Mijn Kapitaal raad kapitalisatiefondsen aan voor de fixer en MeDirect gaat voor distributiefondsen in hun modelportefeuille inkomen

Kevin
Kevin
6 jaren geleden

Wat denken jullie van deze fondsen? Ze zijn niet allemaal in België verkrijgbaar maar als er een paar leden de vraag stellen, kunnen brokers het wel opnemen in hun aanbod. Ik dacht ‘Ik tip het even als potentiële kandidaten voor de fixer’.

– NL0006089229: Kempen Global High Dividend Fund
– DE000DWS1VB9: DWS Top Dividende FD
– LU0545039975: BlackRock Global Funds – Global Equity Income Fund D2 USD
– NL0000289858: NN Hoog Dividend Aandelen Fonds – P
– NL0000293140: NN Dynamic Mix Fund I – P
– LU0731782826: Fidelity Funds – Global Dividend Fund A-MINCOME(G)-EUR

Karine
Karine
6 jaren geleden

De Fixer is geen defensieve belegging, maar beperkt het risico wel. Daarom is het een buy&hold portefeuille waarmee je jarenlang kan rentenieren, zonder dat je er moet naar omzien.

Wie zijn kapitaal nog moet opbouwen, opteert echter beter voor onze andere portefeuilles. Als je geen regelmatig inkomen nodig hebt, zijn die interessanter.

Karine
Karine
6 jaren geleden

Betreft de Fixer portefeuille.
Is dit geen portefeuille die iedereen zou moeten hebben die zijn geld voor een 10tal jaren kan missen en met een beperkt risico wil beleggen of zie ik dat verkeerd ?
Ook bij een correctie zal het dividend(misschien in mindere mate) op de rekening komen.

Kevin
Kevin
7 jaren geleden

Ik heb deze fondsen gevonden. Geen idee of ze ook effectief een meerwaarde bieden voor de fixer (indien verkrijgbaar). De rendementen verslaan in elk geval ruimschoots de inflatie en op het eerste zicht lijken er voldoende periodes te zijn om de berekening te maken.

Invesco Diversified Dividend Fund Investor Class
iShares Select Dividend ETF (USD) (US4642871689)
Vanguard High Dividend Yield Index Fund ETF Shares (USD) (US9219464065)

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Opletten met Amerikaanse fondsen die dikwijls dubbel belast worden.

Het manneke
Het manneke
7 jaren geleden

Vraagje : om verschillende portefeuilles zoals mixer, flexer, fixer te volgen met de Frankymatic zouden jullie de voorkeur geven aan één Frankymatic met als portefeuilletype dan de keuzetab (K/S/…) ofwel verschillende spreadsheets per portefeuille ?

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Het manneke

Ik heb daar geen antwoord op. Hoe doen jullie het ?

Ann
Ann
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Persoonlijk zou ik alles in 1 overzicht steken, zodat je het met 1 druk op de knop kan binnentrekken. Achteraan, bij Broker, kan je dan bv. MeDirect-Mixer, MeDirect-Flexer enz zetten.
Wil je bv de evolutie van de verschillende portefeuilles volgen, dan kan je na het binnentrekken van de koersen, achteraan 1 portefeuille selecteren. Je hebt dan onderaan de winst van die portefeuille, en dat bedrag kan je dan in een ander tabblad kopiëren om er, na dit voor elke portefeuille herhaald te hebben, grafieken van te maken.

Kevin
Kevin
7 jaren geleden
Antwoord aan  Het manneke

Verschillende FrankyMatics opslaan, het zijn tenslotte verschillende portefeuilles. Trouwens voor de fixer kun je dat niet doen want die zou na een maand al andere cijfers geven door het zijn dat de FrankyMatic geen rekening houdt met dividenden.

Ann
Ann
7 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

En waarom zou hij geen rekening houden met dividenden ? Je moet die zelf bij de verkopen in geven. In de handleiding staat dat allemaal duidelijk uitgelegd.

Alain
Alain
7 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Je kunt de dividenden ingeven in de Franky-Matic , maar het berekent het rendement van de dividenden verkeerd.

Het dividend wordt gezien als een verkoop van nul deelbewijzen, dus een opbrengst. Dit bedrag wordt afgetrokken van het aankoop bedrag. Maar dit is niet correct.

Ik heb in een reactie op de Franky-Matic gedateerd: 6 december 2016 at 12:21 al erop gewezen dat als je iets heel lang bijhoudt het aankoop bedrag negatief wordt en je dus een oneindig rendement krijgt. Het zou beter zijn dat men de dividenden apart kan ingeven en dat deze bij de huidige waarde van het fonds worden geteld.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Alain

Je kunt daar een heel werk van maken om het exacte rendement te berekenen. De vraag is of het sop de kool waard is.
Bij zo’n inbreng van een dividend moet je ook rekening houden met de datum van de betaling van dat dividend: anders krijg je een kleinere investering vanaf de begindatum en dan wordt je rendement echt opgeblazen.
Mensen die echt rentenieren zou ik de raad geven om niet echt wakker te liggen van dat rendement: daar is het veel en veel belangrijker dat je geen kapitaal verliest.

Hagi
Hagi
7 jaren geleden

De trackermixer geeft ook dividenden, hoeveel % ongeveer?

Is een spread / stop mogelijk voor de 3 componenten vd trackermixer?

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Hagi

Zowel de drie componenten als de drie trackers zitten in het bestand. Als ze lang genoeg bestaan dan ga je ze terugvinden, alleen denk ik dat dat het probleem zal zijn.
De publiciteit rond de trackers heeft er voor gezorgd dat er veel fanatieke liefhebbers zijn van die dingen. Ik denk dat er velen gaan verschieten bij de eerstvolgende crash.

Fredje C.
Fredje C.
7 jaren geleden

Ik ben in ieder geval kandidaat om in te stappen als deze portefeuille via MD wordt aangeboden…

evita
7 jaren geleden

Ik ben er van overtuigd dat al veel lezers van MijnKapitaal bij MeDirect geïnvesteerd hebben in de Mixer en de Flexer. Ik heb zopas nog fondsen van de Mixer ( die ik vroeger gekocht had) laten overbrengen naar MeDirect .

Leon
7 jaren geleden

Ik refereer hiermee naar de gebruikte afkortingen van Robokat in bovenstaand artikel, vlak boven “Eigenschappen van het Fixerfonds”. DGC (De grote Crisis) en DGT (De grote teleurstelling).

Leon
7 jaren geleden

Als de belastingen en taksen op beleggingen verder blijven stijgen dan kunnen we terug zoals 100 jaar geleden onze centen in een spaarvarken stoppen. Dan hebben we geen last van DGC en DGT, maar dan zitten we wel met de devaluatie van onze spaarcenten … Misschien dan toch beter de Mixer en/of de Flexer en/of de Fixer.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Leon

DGC en DGT ?
Ik ben waarschijnlijk te dom.

dirk
dirk
7 jaren geleden

Vorige weekend was er op Kanaal Z een aflevering waarin iemand van de FSMA aan het woord was en alle vragen en opmerkingen ontweek.
De mensen die niets van beleggen afweten en heel defensief willen beleggen worden door hun defensieve houding afgestraft en blindelings naar de ” veilige ” obligaties gedreven .De kans is groot dat hier de klappen gaan vallen en zelfs al aan het vallen zijn. De moderatrice en een professor (die in Engeland was tewerkgesteld) hamerden voortdurend op zijn ontwijkend gedrag op al hun vragen. Hij verschuilde zich achter het invullen van de papieren voor de MIFID. De FSMA man scheen niet te begrijpen dat de meest defensieve belegger ook veel geld kan verliezen op obligaties . Bovendien staat het stukje dat in aandelen belegd is ook bijzonder hoog omdat er geen alternatief is. Dan is er nog vadertje staat en de cd&v die wat stemmen willen ronselen en de brave belegger nog wat meer willen belasten op beleggingswinsten die al in ’t verleden 50 procent belast zijn alvorens je ze op het spaarboekje kan krijgen. Maar ja dat is politiek en ze gaan de superrijken aanpakken met deze belasting terwijl deze gaan lopen alvorens ze de belasting kunnen invoeren.Er staat veel geld op spaarboekjes aan 0%.Door te belasten gaan ze het niet activeren. Of moeten we binnenkort nog eens de banken gaan redden met belastinggeld of een obligatieuitgifte .De gewone belegger kan zich geen advokaten, boekhouders,adviesgevers en andere helpers veroorloven. Deze mensen betalen gewoon en gaan niet lopen.Wat haalt beleggen nog uit? Dan is men verwonderd dat er in belgie xxx miljard op spaarboekjes staat. En toch blijven we proberen maar wat haalt het nog uit.

een misnoegde defensieve belegger

G M
G M
7 jaren geleden

Misschien een Poll oprichten om te zien hoeveel mensen van plan zijn en effectief geïnteresseerd zijn in deze “fixers.” En afhankelijk van het resultaat van de enquête onderhandelen met Me-direct?

Ikzelf wil mijn kapitaal een beetje spreiden. Een bepaalde zekerheid, iets meer risico en dan een deel tricky tricky.
Ik denk dat dit wel mogelijk is met deze portefeullies

Ik spaar momenteel al in de 2 modelportefeuilles en zou graag nog een derde nemen

Ik zou zoiets willen doen in de verhouding 70% 20% 10% zoiets.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  G M

MD zal wel zien dat er interesse is. We kunnen hier toch moeilijk melden wie er gaat inschrijven en voor welk bedrag (want dat is ook erg belangrijk).

G M
G M
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Vanaf welke bedrag spreken we vooraleer ME-direct deze portefeuille zou opnemen?

Ik ken verschillende mensen dat zeker geïnteresseerd zijn en binnenkort al zullen intekenen bij Me-direct. Maar dat gaat slechts over ongeveer 10 000 euro/ PP. (Vrijgekomen uit andere beleggingen.) Momenteel zullen ze instappen in de Mixer en de Flexer.

Is het tegelijk geen mooi alternatief voor de AXA Crest en de Ethias First rekeninghouders die hun verzekering hebben afgekocht?

Ze kunnen een deel in de mixer, een deel in de flexer, en een deel in de fixer steken.

Momenteel zal alles waarschijnlijk in de Mixer en de flexer terecht komen, omdat ze van de rest niets kennen en ze willen ook niet uitzoeken wat waar verkrijgbaar is. Toch willen ze een mooi rendement en zijn bereid risico´s te nemen.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  G M

Ik denk dat de grootste hindernis de FSMA is. Die willen alles controleren en verplichten daarna om een reeks cijfers te publiceren waar je geen stap mee vooruit komt, integendeel.
Carmignac kreeg deze week een boete van 60.000 euro omdat publiciteit hadden gemaakt zonder dat voorafgaande te laten controleren. Het gaat er niet over of er fouten of verkeerde zaken instaan: enkel de goedkeuring moet er zijn, de stempel van de ambtenaar… Ik moet altijd denken aan de perscensuur in sommige landen.

Kevin
Kevin
7 jaren geleden

Ik heb uit de huidige selectie eens alle fondsen bekeken via Morningstar en ik zie daar enkele enorme volatiele fondsen tussen zitten.

De kunst is natuurlijk om te kopen op de dalmomenten. Gaan jullie voor deze fixer ook een GOGI maken waaruit wij als belegger kunnen bepalen of het een goed moment is om in te stappen. Ik wil dit percentage nog wat lager leggen dan jullie al zouden doen. Dus bv. bij een -5% dat ik dan meteen met een bepaald bedrag in stap.
Als dit niet zou lukken dan concentreer ik mij op de mixer en flexer.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Je zal al die fondsen in de GOGI terugvinden.
Ik ben er quasi zeker van dat Robokat ook een score zal maken voor het geheel.

Ronny
Ronny
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Waarom wachten om ons die indicator nu uit te leggen? ?

G. M.
G. M.
7 jaren geleden

Is alles bij 1 bank te verkrijgen, of moeten we (weeral) op zoek gaan en verschillende instellingen als me-direct en fortuneo en Keytrade combineren? Misschien zou het handig zijn als er een extra tabelletje zou bijstaan naast de ISIN met codes BV A= Keytrade, B = Fortuneo ,…. (En dit voor al de portefeuilles) Zo zijn niet alle EFT´s bij dezelfde bank te vinden en het is een serieuze zoektocht om ze terug te vinden.

Hopelijk komt er een extra tabelletje zodat we weten welke financiële instelling de geselecteerde fondsen ter beschikking heeft.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  G. M.

We hebben al verschillende malen geschreven dat we dat niet kunnen. Het aanbod van de brokers/banken wijzigt regelmatig.
Zodoende zouden wij om de 14 dagen alles moeten controleren op verkrijgbaarheid. Mits alle gevolgen voor fouten en teleurstellingen.

G M
G M
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ok dat begrijp ik. Maar misschien bepaalde datum (van controle) vermelden. Om te voorkomen dat je hierin veel werk zou moeten steken. Enkel op moment van publicatei?. Je schrijft niet elke week een artikel of een update van de geselecteerde mixers of flexers. (Op datum van X was het verkrijgbaar bij ….) diegenen die dit hier volgen zijn dan geholpen. Een artikel van 2 of 3 maanden is ook niet altijd meer actueel hé.

Filip
Filip
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Waarom werd er voor “Invesco Funds – Invesco Pan European High Income Fund A QD” gekozen voor ISIN LU1075212677 en niet voor LU0243957312?
Oprichtingsdatum de laatste 31/03/2006 (ipv 2014).
Vond overigens de meeste fondsen terug bij mijn broker (DB). DNCA ontbreekt vooralsnog wel als partner (vernam eerder dat men hiermee in gesprek zou zijn); voor de andere twee (Pictet HY & Invesco EMBF) zal ik even contact moeten opnemen.

Wouter Lievens
7 jaren geleden

Tof dat jullie de naam leuk vonden 🙂

Peter
Peter
7 jaren geleden

Franklin Income zit voor 65% in single B en below B bonds dus echt wel rommelkredieten. Vinden jullie dat toch net niet te riskant? BBB en BB in beperkte mate kan nog maar alles eronder?

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

Heb je de keuze ? Lees het artikel van vandaag maar een keer: hou er wel rekening mee dat het daar vooral gaat over “veilige” obligaties.

Fredje C.
Fredje C.
7 jaren geleden

Same here => MeDirect, graag deze modelportefeuille ook opnemen in jullie aanbod !! ;o)

Robert
Robert
7 jaren geleden

Hopelijk biedt MeDirect deze fondsen in een portefeuille aan.
Dan kan je in één, twee of drie fondsen beleggen, naargelang je voorkeur.
Dan kan ik mijn financieel bedje nog wat beter spreiden.

Ronic
Ronic
7 jaren geleden

Medirect heeft een modelportefeuille “Inkomen” met nadruk op distributiefondsen. De kans dat Medirect de “Fixer” zou aanbieden lijkt mij dan eerder klein. Ofwel leunen ze sterk bij mekaar aan en bestaat de mogelijkheid om van de twee min of meer gelijkaardige porteff. 1 te maken met de interessantste fondsen.

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden

Kan je ook eens de fiscaliteit bespreken ?
Zelf heb ik geen behoefte aan een ‘uitkerend fonds’ maar je zou het dividend ook als zelfregelend kunnen zien waardoor herbalanceren mssch minder nodig is …en anderzijds maak je dan een nieuw spaarpotje waarmee je in allows kan instappen.
Of lopen de kosten dan te hoog op ?

Hagi
Hagi
7 jaren geleden

Wat is het verschil in kosten?

Hagi
Hagi
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Distributie kapitalisatie

Kevin
Kevin
7 jaren geleden

Ik beleg maandelijks 500 euro in de mixer en die houdt goed stand, net wat de bedoeling is van een dergelijke portefeuille. Aangezien de laatste 2 jaar er geen correctie uitgebroken is, ben ik nog niet in de flexer gestapt (wat wel de bedoeling is op termijn).

Met het fixerfonds ligt dat anders, hoewel het concept van ‘regelmatig inkomen’ enorm aantrekkelijk is, heb ik ook schrik. Schrik dat het fonds te duur aangekocht wordt en daarna gaat dalen, of je eigen dividend gaat uitkeren en initiële waarde verdampt.
Als het dividend uitgekeerd wordt en daarnaast het fonds gestaag stijgt lijkt het me wel interessant. Ik ben heel benieuwd naar de vervolgartikels.

Ik zou graag meer weten over het aangeven in de belastingaangifte. Dit is nl. ook een drempel die mij tegenhoudt om zo’n portefeuille aan te leggen.

Alain
Alain
7 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Hier ook geinteresseerd mocht het bij MeDirect komen.
Jullie zochten al fondsen die zichzelf niet opeten …. maar is toch een klein risisco. En dan nog hoe zit dit fiscaal met de jaarlijkse aangifte.

Jan Maes
Jan Maes
7 jaren geleden

Bestaat de mogelijkheid dat medirect ook de fixer gaat aanbieden? (zoals het ook de mixer en de flexer aanbied?)

G M
G M
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ik zou het zeker wel interessant vinden om de portefeuille fixer aangeboden te krijgen op MeDirect. Net zoals de preferred EFT´s en de geselecteerde FD´s.

Stel je hebt 60 000 euro. Dan kan je dat bedrag spreiden over de verschillende portefeuilles.

Ik zou het wel fijn vinden.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

77
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x