RES-packs-tuttimus-promo NEW (ON 14/08 - OFF 30/09)

About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

55 Comments

 1. 1

  Jan Maes

  Bestaat de mogelijkheid dat medirect ook de fixer gaat aanbieden? (zoals het ook de mixer en de flexer aanbied?)

  Reply
  1. 1.1

   Robokat

   We weten dan (nog) niet.

   Ik denk dat MeDirect zo’n dingen afweegt op basis van de interesse voor zo’n portefeuille. Hoe meer lezers daar interesse voor betonen, hoe groter de kans dat er ook zo’n modelportefeuille komt.

   Tip: de mensen van MeDirect lezen ook mee op onze site. Laat u dus gaan …

   Reply
   1. 1.1.1

    G M

    Ik zou het zeker wel interessant vinden om de portefeuille fixer aangeboden te krijgen op MeDirect. Net zoals de preferred EFT´s en de geselecteerde FD´s.

    Stel je hebt 60 000 euro. Dan kan je dat bedrag spreiden over de verschillende portefeuilles.

    Ik zou het wel fijn vinden.

    Reply
 2. 2

  Kevin

  Ik beleg maandelijks 500 euro in de mixer en die houdt goed stand, net wat de bedoeling is van een dergelijke portefeuille. Aangezien de laatste 2 jaar er geen correctie uitgebroken is, ben ik nog niet in de flexer gestapt (wat wel de bedoeling is op termijn).

  Met het fixerfonds ligt dat anders, hoewel het concept van ‘regelmatig inkomen’ enorm aantrekkelijk is, heb ik ook schrik. Schrik dat het fonds te duur aangekocht wordt en daarna gaat dalen, of je eigen dividend gaat uitkeren en initiële waarde verdampt.
  Als het dividend uitgekeerd wordt en daarnaast het fonds gestaag stijgt lijkt het me wel interessant. Ik ben heel benieuwd naar de vervolgartikels.

  Ik zou graag meer weten over het aangeven in de belastingaangifte. Dit is nl. ook een drempel die mij tegenhoudt om zo’n portefeuille aan te leggen.

  Reply
  1. 2.1

   Alain

   Hier ook geinteresseerd mocht het bij MeDirect komen.
   Jullie zochten al fondsen die zichzelf niet opeten …. maar is toch een klein risisco. En dan nog hoe zit dit fiscaal met de jaarlijkse aangifte.

   Reply
 3. 3

  Hagi

  Wat is het verschil in kosten?

  Reply
  1. 3.1

   Robokat

   Ten opzichte van wat?

   Reply
   1. 3.1.1

    Hagi

    Distributie kapitalisatie

    Reply
    1. 3.1.1.1

     Robokat

     Ja, die vraag gaan we meenemen.

     Reply
 4. 4

  juluscesar

  Kan je ook eens de fiscaliteit bespreken ?
  Zelf heb ik geen behoefte aan een ‘uitkerend fonds’ maar je zou het dividend ook als zelfregelend kunnen zien waardoor herbalanceren mssch minder nodig is …en anderzijds maak je dan een nieuw spaarpotje waarmee je in allows kan instappen.
  Of lopen de kosten dan te hoog op ?

  Reply
  1. 4.1

   Robokat

   Nemen we mee in het vervolg.

   Reply
 5. 5

  Ronic

  Medirect heeft een modelportefeuille “Inkomen” met nadruk op distributiefondsen. De kans dat Medirect de “Fixer” zou aanbieden lijkt mij dan eerder klein. Ofwel leunen ze sterk bij mekaar aan en bestaat de mogelijkheid om van de twee min of meer gelijkaardige porteff. 1 te maken met de interessantste fondsen.

  Reply
 6. 6

  Robert

  Hopelijk biedt MeDirect deze fondsen in een portefeuille aan.
  Dan kan je in één, twee of drie fondsen beleggen, naargelang je voorkeur.
  Dan kan ik mijn financieel bedje nog wat beter spreiden.

  Reply
 7. 7

  Fredje C.

  Same here => MeDirect, graag deze modelportefeuille ook opnemen in jullie aanbod !! ;o)

  Reply
 8. 8

  Peter

  Franklin Income zit voor 65% in single B en below B bonds dus echt wel rommelkredieten. Vinden jullie dat toch net niet te riskant? BBB en BB in beperkte mate kan nog maar alles eronder?

  Reply
  1. 8.1

   Al Fonds

   Heb je de keuze ? Lees het artikel van vandaag maar een keer: hou er wel rekening mee dat het daar vooral gaat over “veilige” obligaties.

   Reply
  2. 8.2

   Robokat

   Bij individuele bonds zou het risico onaanvaardbaar zijn. Door te spreiden en rekening te houden met een bepaalde default rate (hoeveel % van die bedrijven er per jaar failliet gaan) gaat men dat risico onder controle houden.

   Maar ik denk dat we voldoende duidelijk vermelden dat deze portefeuille niet bedoeld is voor defensieve beleggers of voor beginners?

   Reply
 9. 9

  Wouter Lievens

  Tof dat jullie de naam leuk vonden 🙂

  Reply
 10. 10

  G. M.

  Is alles bij 1 bank te verkrijgen, of moeten we (weeral) op zoek gaan en verschillende instellingen als me-direct en fortuneo en Keytrade combineren? Misschien zou het handig zijn als er een extra tabelletje zou bijstaan naast de ISIN met codes BV A= Keytrade, B = Fortuneo ,…. (En dit voor al de portefeuilles) Zo zijn niet alle EFT´s bij dezelfde bank te vinden en het is een serieuze zoektocht om ze terug te vinden.

  Hopelijk komt er een extra tabelletje zodat we weten welke financiële instelling de geselecteerde fondsen ter beschikking heeft.

  Reply
  1. 10.1

   Al Fonds

   We hebben al verschillende malen geschreven dat we dat niet kunnen. Het aanbod van de brokers/banken wijzigt regelmatig.
   Zodoende zouden wij om de 14 dagen alles moeten controleren op verkrijgbaarheid. Mits alle gevolgen voor fouten en teleurstellingen.

   Reply
   1. 10.1.1

    G M

    Ok dat begrijp ik. Maar misschien bepaalde datum (van controle) vermelden. Om te voorkomen dat je hierin veel werk zou moeten steken. Enkel op moment van publicatei?. Je schrijft niet elke week een artikel of een update van de geselecteerde mixers of flexers. (Op datum van X was het verkrijgbaar bij ….) diegenen die dit hier volgen zijn dan geholpen. Een artikel van 2 of 3 maanden is ook niet altijd meer actueel hé.

    Reply
    1. 10.1.1.1

     Robokat

     Geloof me, we hebben dat ooit gedaan. Het regende voortdurend klachten dat de informatie niet correct was of onvolledig.

     Bovendien vermoed ik dat die fondsen nu nog niet vlot verkrijgbaar zijn. Het is aan de lezers om die vraag te creëren door er bij je bank naar te vragen.

     Reply
     1. 10.1.1.1.1

      Filip

      Waarom werd er voor “Invesco Funds – Invesco Pan European High Income Fund A QD” gekozen voor ISIN LU1075212677 en niet voor LU0243957312?
      Oprichtingsdatum de laatste 31/03/2006 (ipv 2014).
      Vond overigens de meeste fondsen terug bij mijn broker (DB). DNCA ontbreekt vooralsnog wel als partner (vernam eerder dat men hiermee in gesprek zou zijn); voor de andere twee (Pictet HY & Invesco EMBF) zal ik even contact moeten opnemen.

     2. Robokat

      De keuze is gemaakt voor de variant met het hoogste dividend.

 11. 11

  Kevin

  Ik heb uit de huidige selectie eens alle fondsen bekeken via Morningstar en ik zie daar enkele enorme volatiele fondsen tussen zitten.

  De kunst is natuurlijk om te kopen op de dalmomenten. Gaan jullie voor deze fixer ook een GOGI maken waaruit wij als belegger kunnen bepalen of het een goed moment is om in te stappen. Ik wil dit percentage nog wat lager leggen dan jullie al zouden doen. Dus bv. bij een -5% dat ik dan meteen met een bepaald bedrag in stap.
  Als dit niet zou lukken dan concentreer ik mij op de mixer en flexer.

  Reply
  1. 11.1

   Al Fonds

   Je zal al die fondsen in de GOGI terugvinden.
   Ik ben er quasi zeker van dat Robokat ook een score zal maken voor het geheel.

   Reply
  2. 11.2

   Robokat

   We gaan GOGI ook bijhouden voor de Fixer, maar moet je wel terechtwijzen. GOGI helpt niet om te weten of het een goed moment is om in te stappen en gaat enkel de fases van overdrijving uitfilteren.

   Intern hebben we nu wel een methode die als “instap indicator” kan gebruikt worden. Als dat echt relevant wordt gaan we die boven halen, wat voor de meeste fondsen is die de voorbije 5 jaar niet afgegaan.

   Reply
   1. 11.2.1

    Ronny

    Waarom wachten om ons die indicator nu uit te leggen? 😊

    Reply
    1. 11.2.1.1

     Robokat

     Het systematisch uitrekenen van die indicator voor alle fondsen is voor ons praktisch niet haalbaar. We kunnen die dus toch niet publiceren.

     We gaan die dus steekproef gewijs bovenhalen tijdens correcties zoals begin dit jaar, wanneer we vragen krijgen of dat een interessant aankoop moment is of niet.

     Reply
 12. 12

  G M

  Misschien een Poll oprichten om te zien hoeveel mensen van plan zijn en effectief geïnteresseerd zijn in deze “fixers.” En afhankelijk van het resultaat van de enquête onderhandelen met Me-direct?

  Ikzelf wil mijn kapitaal een beetje spreiden. Een bepaalde zekerheid, iets meer risico en dan een deel tricky tricky.
  Ik denk dat dit wel mogelijk is met deze portefeullies

  Ik spaar momenteel al in de 2 modelportefeuilles en zou graag nog een derde nemen

  Ik zou zoiets willen doen in de verhouding 70% 20% 10% zoiets.

  Reply
  1. 12.1

   Al Fonds

   MD zal wel zien dat er interesse is. We kunnen hier toch moeilijk melden wie er gaat inschrijven en voor welk bedrag (want dat is ook erg belangrijk).

   Reply
   1. 12.1.1

    G M

    Vanaf welke bedrag spreken we vooraleer ME-direct deze portefeuille zou opnemen?

    Ik ken verschillende mensen dat zeker geïnteresseerd zijn en binnenkort al zullen intekenen bij Me-direct. Maar dat gaat slechts over ongeveer 10 000 euro/ PP. (Vrijgekomen uit andere beleggingen.) Momenteel zullen ze instappen in de Mixer en de Flexer.

    Is het tegelijk geen mooi alternatief voor de AXA Crest en de Ethias First rekeninghouders die hun verzekering hebben afgekocht?

    Ze kunnen een deel in de mixer, een deel in de flexer, en een deel in de fixer steken.

    Momenteel zal alles waarschijnlijk in de Mixer en de flexer terecht komen, omdat ze van de rest niets kennen en ze willen ook niet uitzoeken wat waar verkrijgbaar is. Toch willen ze een mooi rendement en zijn bereid risico´s te nemen.

    Reply
    1. 12.1.1.1

     Al Fonds

     Ik denk dat de grootste hindernis de FSMA is. Die willen alles controleren en verplichten daarna om een reeks cijfers te publiceren waar je geen stap mee vooruit komt, integendeel.
     Carmignac kreeg deze week een boete van 60.000 euro omdat publiciteit hadden gemaakt zonder dat voorafgaande te laten controleren. Het gaat er niet over of er fouten of verkeerde zaken instaan: enkel de goedkeuring moet er zijn, de stempel van de ambtenaar… Ik moet altijd denken aan de perscensuur in sommige landen.

     Reply
 13. 13

  dirk

  Vorige weekend was er op Kanaal Z een aflevering waarin iemand van de FSMA aan het woord was en alle vragen en opmerkingen ontweek.
  De mensen die niets van beleggen afweten en heel defensief willen beleggen worden door hun defensieve houding afgestraft en blindelings naar de ” veilige ” obligaties gedreven .De kans is groot dat hier de klappen gaan vallen en zelfs al aan het vallen zijn. De moderatrice en een professor (die in Engeland was tewerkgesteld) hamerden voortdurend op zijn ontwijkend gedrag op al hun vragen. Hij verschuilde zich achter het invullen van de papieren voor de MIFID. De FSMA man scheen niet te begrijpen dat de meest defensieve belegger ook veel geld kan verliezen op obligaties . Bovendien staat het stukje dat in aandelen belegd is ook bijzonder hoog omdat er geen alternatief is. Dan is er nog vadertje staat en de cd&v die wat stemmen willen ronselen en de brave belegger nog wat meer willen belasten op beleggingswinsten die al in ‘t verleden 50 procent belast zijn alvorens je ze op het spaarboekje kan krijgen. Maar ja dat is politiek en ze gaan de superrijken aanpakken met deze belasting terwijl deze gaan lopen alvorens ze de belasting kunnen invoeren.Er staat veel geld op spaarboekjes aan 0%.Door te belasten gaan ze het niet activeren. Of moeten we binnenkort nog eens de banken gaan redden met belastinggeld of een obligatieuitgifte .De gewone belegger kan zich geen advokaten, boekhouders,adviesgevers en andere helpers veroorloven. Deze mensen betalen gewoon en gaan niet lopen.Wat haalt beleggen nog uit? Dan is men verwonderd dat er in belgie xxx miljard op spaarboekjes staat. En toch blijven we proberen maar wat haalt het nog uit.

  een misnoegde defensieve belegger

  Reply
 14. 14

  Leon

  Als de belastingen en taksen op beleggingen verder blijven stijgen dan kunnen we terug zoals 100 jaar geleden onze centen in een spaarvarken stoppen. Dan hebben we geen last van DGC en DGT, maar dan zitten we wel met de devaluatie van onze spaarcenten … Misschien dan toch beter de Mixer en/of de Flexer en/of de Fixer.

  Reply
  1. 14.1

   Al Fonds

   DGC en DGT ?
   Ik ben waarschijnlijk te dom.

   Reply
 15. 15

  Leon

  Ik refereer hiermee naar de gebruikte afkortingen van Robokat in bovenstaand artikel, vlak boven “Eigenschappen van het Fixerfonds”. DGC (De grote Crisis) en DGT (De grote teleurstelling).

  Reply
 16. 16

  evita

  Ik ben er van overtuigd dat al veel lezers van MijnKapitaal bij MeDirect geïnvesteerd hebben in de Mixer en de Flexer. Ik heb zopas nog fondsen van de Mixer ( die ik vroeger gekocht had) laten overbrengen naar MeDirect .

  Reply
 17. 17

  Fredje C.

  Ik ben in ieder geval kandidaat om in te stappen als deze portefeuille via MD wordt aangeboden…

  Reply
 18. 18

  Hagi

  De trackermixer geeft ook dividenden, hoeveel % ongeveer?

  Is een spread / stop mogelijk voor de 3 componenten vd trackermixer?

  Reply
  1. 18.1

   Al Fonds

   Zowel de drie componenten als de drie trackers zitten in het bestand. Als ze lang genoeg bestaan dan ga je ze terugvinden, alleen denk ik dat dat het probleem zal zijn.
   De publiciteit rond de trackers heeft er voor gezorgd dat er veel fanatieke liefhebbers zijn van die dingen. Ik denk dat er velen gaan verschieten bij de eerstvolgende crash.

   Reply
 19. 19

  Het manneke

  Vraagje : om verschillende portefeuilles zoals mixer, flexer, fixer te volgen met de Frankymatic zouden jullie de voorkeur geven aan één Frankymatic met als portefeuilletype dan de keuzetab (K/S/…) ofwel verschillende spreadsheets per portefeuille ?

  Reply
  1. 19.1

   Al Fonds

   Ik heb daar geen antwoord op. Hoe doen jullie het ?

   Reply
   1. 19.1.1

    Ann

    Persoonlijk zou ik alles in 1 overzicht steken, zodat je het met 1 druk op de knop kan binnentrekken. Achteraan, bij Broker, kan je dan bv. MeDirect-Mixer, MeDirect-Flexer enz zetten.
    Wil je bv de evolutie van de verschillende portefeuilles volgen, dan kan je na het binnentrekken van de koersen, achteraan 1 portefeuille selecteren. Je hebt dan onderaan de winst van die portefeuille, en dat bedrag kan je dan in een ander tabblad kopiëren om er, na dit voor elke portefeuille herhaald te hebben, grafieken van te maken.

    Reply
  2. 19.2

   Kevin

   Verschillende FrankyMatics opslaan, het zijn tenslotte verschillende portefeuilles. Trouwens voor de fixer kun je dat niet doen want die zou na een maand al andere cijfers geven door het zijn dat de FrankyMatic geen rekening houdt met dividenden.

   Reply
   1. 19.2.1

    Ann

    En waarom zou hij geen rekening houden met dividenden ? Je moet die zelf bij de verkopen in geven. In de handleiding staat dat allemaal duidelijk uitgelegd.

    Reply
   2. 19.2.2

    Alain

    Je kunt de dividenden ingeven in de Franky-Matic , maar het berekent het rendement van de dividenden verkeerd.

    Het dividend wordt gezien als een verkoop van nul deelbewijzen, dus een opbrengst. Dit bedrag wordt afgetrokken van het aankoop bedrag. Maar dit is niet correct.

    Ik heb in een reactie op de Franky-Matic gedateerd: 6 december 2016 at 12:21 al erop gewezen dat als je iets heel lang bijhoudt het aankoop bedrag negatief wordt en je dus een oneindig rendement krijgt. Het zou beter zijn dat men de dividenden apart kan ingeven en dat deze bij de huidige waarde van het fonds worden geteld.

    Reply
    1. 19.2.2.1

     Al Fonds

     Je kunt daar een heel werk van maken om het exacte rendement te berekenen. De vraag is of het sop de kool waard is.
     Bij zo’n inbreng van een dividend moet je ook rekening houden met de datum van de betaling van dat dividend: anders krijg je een kleinere investering vanaf de begindatum en dan wordt je rendement echt opgeblazen.
     Mensen die echt rentenieren zou ik de raad geven om niet echt wakker te liggen van dat rendement: daar is het veel en veel belangrijker dat je geen kapitaal verliest.

     Reply
 20. 20

  Kevin

  Ik heb deze fondsen gevonden. Geen idee of ze ook effectief een meerwaarde bieden voor de fixer (indien verkrijgbaar). De rendementen verslaan in elk geval ruimschoots de inflatie en op het eerste zicht lijken er voldoende periodes te zijn om de berekening te maken.

  Invesco Diversified Dividend Fund Investor Class
  iShares Select Dividend ETF (USD) (US4642871689)
  Vanguard High Dividend Yield Index Fund ETF Shares (USD) (US9219464065)

  Reply
  1. 20.1

   Al Fonds

   Opletten met Amerikaanse fondsen die dikwijls dubbel belast worden.

   Reply
  2. 20.2

   Robokat

   We proberen met de Fixer wat weg te blijven van traditionele Hoog Dividend fondsen/trackers. Je vindt die bij de vleet, maar er kleven enorme nadelen aan zoals je in ons inleidend artikel kan lezen.

   Het bouwen van een traditionele inkomensportefeuille zoals je die bij iedere bank/vermogensbeheerder kan vinden zou trouwens geen enkele meerwaarde hebben.

   Reply
 21. 21

  Karine

  Betreft de Fixer portefeuille.
  Is dit geen portefeuille die iedereen zou moeten hebben die zijn geld voor een 10tal jaren kan missen en met een beperkt risico wil beleggen of zie ik dat verkeerd ?
  Ook bij een correctie zal het dividend(misschien in mindere mate) op de rekening komen.

  Reply
  1. 21.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Als je de link op het einde van het artikel even volgt, kom je te weten waarom dat geen goed idee is. Dit is geen portefeuille voor algemene doeleinden.

   Reply
 22. 22

  Karine

  De Fixer is geen defensieve belegging, maar beperkt het risico wel. Daarom is het een buy&hold portefeuille waarmee je jarenlang kan rentenieren, zonder dat je er moet naar omzien.

  Wie zijn kapitaal nog moet opbouwen, opteert echter beter voor onze andere portefeuilles. Als je geen regelmatig inkomen nodig hebt, zijn die interessanter.

  Reply
 23. 23

  Kevin

  Wat denken jullie van deze fondsen? Ze zijn niet allemaal in België verkrijgbaar maar als er een paar leden de vraag stellen, kunnen brokers het wel opnemen in hun aanbod. Ik dacht ‘Ik tip het even als potentiële kandidaten voor de fixer’.

  – NL0006089229: Kempen Global High Dividend Fund
  – DE000DWS1VB9: DWS Top Dividende FD
  – LU0545039975: BlackRock Global Funds – Global Equity Income Fund D2 USD
  – NL0000289858: NN Hoog Dividend Aandelen Fonds – P
  – NL0000293140: NN Dynamic Mix Fund I – P
  – LU0731782826: Fidelity Funds – Global Dividend Fund A-MINCOME(G)-EUR

  Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be