Het Flexerfonds Dynamic is één van de modelportefeuilles van MijnKapitaal. In dit artikel lichten we de samenstelling en kenmerken van deze portefeuille toe.
Het Flexerfonds Dynamic is een modelportefeuille die bestaat uit 2 mixfondsen en 5 aandelenfondsen.
De doelstelling van het Flexerfonds Dynamic is een fondsenportefeuille te bieden die een bovengemiddeld rendement biedt en weinig beheer vergt.
De mixfondsen kunnen vrij beleggen in aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed etc… en bieden een gebalanceerde belegging. De geselecteerde aandelenfondsen zijn thema- en smallcap fondsen. Deze hebben een kleinere (doch nog steeds voldoende) vrijheid qua beleggingsbeleid en allocatie. Ze bieden historisch en over lange periodes bovengemiddelde rendementen.
De fondsen werden geselecteerd zonder beperkingen op het gebied van volatiliteit of maximale daling. Bijgevolg is de portefeuille enkel geschikt voor de zeer dynamische belegger.
Deze fondsenportefeuille vergt weinig beheer door de belegger. De 7 individuele fondsbeheerders doen immers alles voor jou. Elk via hun eigen beleggingsbeleid en strategie gaan ze een stukje van je portefeuille beheren. De geselecteerde fondsen hebben elk voldoende vrijheid qua beleggingsbeleid op hun gebied om zich flexibel aan de marktomstandigheden aan te passen.
De belegger moet dus zelf geen beslissingen nemen qua allocatie van zijn portefeuille. Dit is echter niet noodzakelijk een buy&hold portefeuille. De belegger kan overwegen om een stop loss strategie en/of instap strategie toe te passen, op basis van eigen inzichten.
Het Flexerfonds Dynamic is enkel geschikt voor zeer dynamische beleggers. Op korte termijn kunnen de koersen sterk dalen. Het Flexerfonds Dynamic is daarom enkel aanbevolen voor zeer ervaren beleggers, die ooit al een grote correctie hebben meegemaakt en weten dat ze daar mee om kunnen gaan.
MijnKapitaal.be geeft geen beleggingsadvies en bemiddelt niet in financiële producten. Elke belegger is zelf verantwoordelijk voor de handelingen die hij stelt.
De prestaties van het Flexerfonds Dynamic zijn in belangrijke mate afhankelijk van de evolutie van de wereldwijde beurzen. Het Flexerfonds Dynamic belegt in belangrijke mate in USD en anderen niet-euro munten en is daarom ook onderhevig aan valutaschommelingen.
Daarom is het steeds van belang dat je een voldoende lange termijn perspectief hanteert. De minimum beleggingshorizon van de individuele fondsen (indien gekend) varieert van 5 jaar tot meer dan 7 jaar. We adviseren om enkel te beleggen met geld dat je beduidend langer dan 7 jaar kan missen. Met een beleggingshorizon van >>7 jaar wordt de kans op grote verliezen beperkt.
Het Flexerfonds is een modelportefeuille samengesteld uit 2 mixfondsen en 5 aandelenfondsen.
We behouden onze visie om gespreid in te stappen.
Alle individuele fondsen haalden bij selectie een lange termijn rendement van minstens 10% over periodes van 3 jaar, gemeten volgens de MK screening methode.
Over willekeurige beleggingsperiodes van 5 jaar behaalden de fondsen in het verleden minstens 90% positieve resultaten. Dit bewijst dat deze fondsen een sterke herstelkracht vertoonden na een grote correctie of crash.
De rendementen van de portefeuille als geheel (in de afgelopen jaren) kunt u in dit artikel terugvinden. U kan er ook een vergelijking vinden met de andere portefeuilles van MijnKapitaal.
Iedere belegging houdt risico in. Indien je start met het Flexerfonds Dynamic, zou het erg jammer zijn dat je direct geconfronteerd wordt met verliezen. Gespreid instappen kan je in tijden van woelige beurzen daartegen beschermen. We bevelen daarom aan om altijd gespreid in te stappen en dat over een voldoende lange periode (>1 jaar).
Of je kan als alternatief een grote correctie afwachten vooraleer je in deze zeer dynamische portefeuille instapt.
Je dient deze portefeuille zelf samen te stellen door alle individuele fondsen aan te kopen. Niet alle fondsen zijn bij alle banken verkrijgbaar. Je dient dit dus zelf even bij je eigen bank op te zoeken.
Sommige van deze fondsen hebben bovendien verschillende varianten en niet iedere variant is bij elke bank verkrijgbaar. We vermelden in de bovenstaande tabel daarom opzettelijk geen ISIN codes, want dan zou je die misschien niet terug vinden bij je bank.
Je moet dus zelf even zoeken welke varianten bij jouw bank verkrijgbaar zijn en welke variant het beste overeenkomt met je persoonlijke beleggingsdoelstellingen.
MijnKapitaal.be is een financiële website in België, opgericht met als doel mensen te informeren over financiën. MijnKapitaal.be geeft geen beleggingsadvies en bemiddelt niet in financiële producten. Elke belegger is zelf verantwoordelijk voor de handelingen die hij stelt.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Hey, iemand een idee wat er aan de hand is met de al dan niet fusie van het Threadneedle American Smaller Cies fonds uit deze selectie (GB00B0WGY707). Op de mij bekende fondstracking sites is dit fonds verdwenen. Volgens Threadneedle zelf zou dit overgedragen zijn naar een Lux fonds, maar bij Medirect kreeg ik deze update: “Laatste update: 30/11/2018 : Mogen uw aandacht vestigen op het feit dat deze is geannuleerd daar het Lux Agenstschap niet in staat was om het beleggingsfonds te registreren. Tevens hebben zij geen verdere plannen om dit fonds te fusioneren.”
Ik heb in mijn database een fonds Columbia Threadneedle American Smaller cies met Isincode LU1864950719. Ik kan echter niet meer achterhalen welke de initiële GB-isincode was en weet alzo niet of het over dezelfde variant gaat.
Als je er niet uitkomt: zij hebben een kantoor in Amsterdam waarvan je de gegevens en contactgegevens via het internet moet kunnen vinden. Daar een mailtje sturen. Ik heb altijd binnen de 24 u een antwoord.
Marc, die 0719 is de dollar variant. die y 707 is de euro variant. deze 2 bij Me.
Dank voor het antwoord, maar veel verder geraken we er niet mee. Die 0719 heeft een LU-inschrijving en die Y707 is nog een oude GB-inschrijving. Van deze laatste zou er alzo nu ook een LU-inschrijving moeten zijn.
Ondertussen heb ik de vraag zelf rechtstreeks gesteld aan C.T. in Amsterdam. Ik kom er op terug.
Wel is het zo dat bij die mergers niet allesvan een leien dakje loopt: er zijn verschillende partijen die zich dienen te aligneren (de broker, de afwikkelaar, toelating en erkenning FSMA en ik vergeet er waarschijnlijk nog). Ondertussen heeft de broker geen notering meer en krijg je daar soms een automatisch bericht dat kant noch wal raakt). Met wat geduld komt dat meestal wel in orde.
Columbia Threadneedle Amsterdam heeft me gemeld dat het fonds GB00B0WGY707 in Luxemburg het nr LU1864950479 heeft gekregen.
Dus we wachten op Me zeker.
Ik heb gezien dat het LU-fonds nog geen FSMA-erkenning heeft in BE. Ik meen dat je het ook nog niet bij M* kan terugvinden. Dat ongemak ligt niet bij de brokers, maar bij de papierwinkel (of mallemolen als je wilt). De brokers mogen geen fondsen zonder erkenning tonen…
Ok, bedankt. Het LU fonds kan ik al opvolgen via markets.ft.com; ik veronderstel dat de update van MD ivm geen verdere plannen voor fusie dan foutief is en dit gewoon nog een tijdje in beslag gaat nemen…
Bij een andere broker heb ik voor een ander fonds zowat 3 weken op een nieuwe notering moeten wachten. Zelfde probleem: erkenning nog niet in orde in BE.
Hallo, Herinner mij dat er in het verleden aan aantal artikel zijn verschenen waar de instapstrategie uit de doeken werd gedaan. Vermoed -20% vd index tov een jaar geleden, waardoor er een mooie instapoppurtiniteit onstond. Sowieso vind ik dit artikel niet direct terug. Is deze strategie nog actueel?
Er zijn vele mogelijke instapstrategieën. Vanaf -20% spreken we van een crash en dat is volgens sommigen een goed moment.
En de laatste crash dateert van 2008-2009 zeker? We wachten al 10 jaar op een goed instapmoment dan?
Er zijn ook fundamentele indicatoren die je kan gebruiken. Bv. de koers/winst verhouding.
De mediaan (over de voorbije decennia) van de K/W is rond de 15. Momenteel zitten we met de Flexer Dynamic boven de 21. Onder de 15 zou dan het instapmoment betekenen.
En zo bestaan er nog tal van methodes. Je moet wel wat opletten, want de beleggingsindustrie vindt regelmatig nieuwe indicatoren uit, want alle traditionele indicatoren staan op “erg duur”. En dan verkopen ze niets meer, natuurlijk.
Niet echt de gebruikelijke definitie van crash; volgens die definitie zouden de wereldwijde aandelenmarkt zowel in 2011 en in 2015-16 een “crash” gemaakt hebben.
Bedoel je dit artikel ? : https://www.mijnkapitaal.be/beleggingen/beleggingsstrategie/wat-na-de-grote-crash/ Had het zelf nog maar pas teruggelezen 😉
Idd…Bedankt!
Bedankt voor deze fiche.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be