About the author

Redactie

MijnKapitaal.be is een financiële website in België, opgericht met als doel mensen te informeren over financiën. MijnKapitaal.be geeft geen beleggingsadvies en bemiddelt niet in financiële producten. Elke belegger is zelf verantwoordelijk voor de handelingen die hij stelt.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ann
Ann
5 jaren geleden

Over het BL-Global fonds hebben jullie ook al een pagina : https://www.mijnkapitaal.be/fondsen/fonds-nieuws-bl-global-equities/

Roland
Roland
5 jaren geleden

Carmignac Investissement moet geschrapt worden uit de portefeuille: de doelstelling: 7% gemiddeld (zie screening 01/10/2018: 6%) wordt niet behaald. Het artikel dat hier staat: https://www.mijnkapitaal.be/fondsen/fonds-nieuws-carmignac-investissement/ (03/06/2015) is te rooskleurig voor dit fonds (: zie 6 maanden later). Dit fonds staat nu nog altijd -8% ten opzichte van 03/06/2015.

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Roland

Je hebt gelijk. Dat betekent dat we op zoek moeten naar een vervanger anders wordt het aantal fondsen te laag.

Wie denkt mee?

Greg
Greg
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Een fonds dat belegd in Large Cap wereldwijd verspreide aandelen.

Twee keuzes dringen zich naar voor:
– IWDA: als je tevreden bent met aandelen uit de ontwikkelde wereld.
– VWRL: als je er echt een deel aandelen uit de emerging markets bij wil hebben – veel volatiliteit, maar geen zekerheid over beter rendement) — dit fonds geeft 4x per jaar een dividend voor een totaal van 1.87%

Drawdowns van deze twee fondsen was tijdens de voorbij correcties gelijkaardig met CI.
Tijdens de bear van 2015 verloor CI 25% en deze fondsen een 20%.
Tijdens de stijgende periodes deden de ETF gestaag beter: waarschijnlijk ook omdat CI een extra 1,25% van zijn winst moet afgeven aan zijn beheerders.

Ann
Ann
5 jaren geleden
Antwoord aan  Greg

Maandelijks kopen voor een klein bedrag ? De kosten gaan de pan uit swingen…

Greg
Greg
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Zoals je bij een beperkt aantal banken fondsen gratis kan kopen, kan je bij een beperkt aantal brokers gratis ETFs kopen.

Niet vergeten dat bij veel ETFs de beurstax een fractie is van de beurstax op traditionele fondsen.

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Greg

We zoeken fondsen die verkrijgbaar zijn bij een ruime selectie aan banken/brokers en dit voor kleine bedragen.

Voor de Flexer zoeken we fondsen die een lagere maximale drawdown hebben dan de MSCI World en ongeveer 100% positieve resultaten over periodes van 5 jaar. Per definitie is de MSCI World dus uitgesloten, wat de aandachtige lezer van bovenstaand artikel al ongetwijfeld heeft meegenomen.

Greg
Greg
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Bekijken jullie ook de andere fondsen tijdens deze herziening

Hoe doen de bestaande fondsen het tov “een volatiliteit die lager ligt dan de MSCI World.” eis? Als we de grafieken bekijken vanaf het begin van de portefeuille zouden sommige fondsen in problemen kunnen zijn.

Een extra vereiste rond drawdown is niet zo’n slecht idee: maar … hoe doen de bestaande fondsen het tov deze vereiste?: 2015 lijkt wel moeilijk.

costaadeje
costaadeje
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ik veronderstel dat jullie een puur aandelenfonds zoeken? Wat te denken van BGF Global Opportunities Fund A2 EUR (LU0171285314)? Het fonds heeft puike resultaten op 3,5 en 10 jaar. Daalde evenwel 40% tijdens de grote crisis…

costaadeje
costaadeje
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Misschien een beter alternatief? BL Global Equities B1 (LU0117287580), bestaat sinds 2000, mooie resultaten de laatste jaren, in 2008 -31,4% gedaald…

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Dit fonds heeft inderdaad alle eigenschappen om in de Flexer opgenomen te worden. Een relatief lage volatiliteit gecombineerd met vrij goede rendementen.

Ik denk dat dit vroeger ooit wel in het vizier was gekomen maar niet was overwogen wegens beperkte beschikbaarheid. Nu vind ik het terug bij zowel MD, Keytrade en Binck.

We gaan dit fonds zeker in overweging nemen als vervanger voor CI.

Costaadeje
Costaadeje
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Blij dat ik een positieve bijdrage heb kunnen leveren.

Tom
Tom
6 jaren geleden

Beste, een vraag. Volgens de meest recente factsheet heeft Invesco Pan European High Income 33% high yield bonds in portfolio.

Stel dat we ooit een nieuwe bankencrisis krijgen (of een schuldencrisisis gezien het vele goedkope geld in het systeem), is het dan mogelijk dat een groot deel van zulke high yield bonds verloren gaan?

Alvast bedankt voor jullie feedback.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Daar bestaat zelfs een term voor: de default rate, of het percentage van bedrijven die failliet gaan. Normaal ligt die rond enkele procenten, in 2009 liep die op tot wel 12% in de HY. Dat is effectief kapitaal dat definitief verloren gaat.

Vandaar het belang om een goed gespreid fonds te hebben.

Tom
Tom
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Bedankt voor de replies.

Je spreekt over 12% defaults bij junk bonds (HY) in 2009 wat best meevalt. Kan het echter even goed zijn dat bij een volgende grote schuldencrisis er een pak meer junk bonds defaulten. Dat Invesco fonds maakt weliswaar een actieve selectie van zulke HY bonds, maar kan bij een volgende crisis dat percentage veel hoger liggen? Wat is volgens jou het maximum default risico bij zulke junk bonds of is dat gewoon loterij en kan dat evengoed allemaal zijn als het wat tegenslaat?

Alvast bedankt.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Hoe beter het huiswerk is gemaakt, hoe minder defaults. Ook zijn er sectoren (banken bijv) waar men veel meer moeite zal doen om niet in default te gaan dan in anderen.
Vermits ik in ’t verleden al andere percentages heb horen noemen, zal die 12% zeker geen limiet zijn.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Ik kan daar geen zinnig antwoord op geven. Ik veronderstel dat als we allemaal in de straat staan aanschuiven bij de soepbedeling zoals in de jaren 1930 …

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Ik denk dat daar juist een voordeel zit bij de actief beheerde fondsen. Het beheersteam screent de ondernemingen waarvan ze obligaties koopt.
Een tracker verzamelt gewoon de obligaties die uitkomen: grote emissies komen er meer in dan kleine uitgavne en daar wordt niet gekeken naar terugbetalingsmogelijkheden.

Peter
Peter
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

De oude naam voor deze asset klasse was “Junk Bonds”, die misschien beter aangeeft dat dit hoog risico is; kwalitet minder dan BBB. Binnen de obligaties is dit een klasse die hard gecorreleerd is met de aandelen. Als de ene zakt zakt de andere.

Gelukkig zijn er daarbuiten ook kwaliteitsobligaties: deze gaan in rating van AAA tot BBB.

Als je kiest voor een actief fonds dan zal de fondsbeheerders kiezen in welke obligaties het fonds belegt, en ja inderdaad het kan zijn dat hij 33% in junkn bonds belegd.

Als je in een obligatie indexfonds belegd dan kies je exact in welke assetklasse je belegd. Er zijn fondsen die enkel in overheidsobligaties beleggen, andere enkel in bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit, er zijn ook indexfondsen die de index van de junkbonds volgt (voor zij die willen). Er zijn ook fondsen die “aggregate” indexen volgen; typisch kwaliteits overheids en bedrijfsobligaties. Aan jou de keuze.

Redactie
6 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

Deze morgen gaf ik aan dat men niet alleen naar het rendement dient te kijken, want het risico is onlosmakelijk ook van belang.
Hier doet men nu juist het tegenovergestelde: men gaat rangschikken op risico zonder het rendement te vermelden.

marenko
marenko
6 jaren geleden

Tip: een goede smartphoneapp ” naar mijn bescheiden mening” heb ik gevonden in de google appstore om online de koersen te volgen is MSNgeldzaken. Je kan er al uw fonsen in onderbrengen en opvolgen alsook de opvolging van de markten. leuk als start in 2018

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

21
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x