Het Flexerfonds is één van de modelportefeuilles van MijnKapitaal. In dit artikel lichten we de samenstelling en kenmerken van deze portefeuille toe.
Het Flexerfonds is een modelportefeuille die bestaat uit 8 mixfondsen en aandelenfondsen. Mixfondsen kunnen vrij beleggen in aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed etc… en bieden een gebalanceerde basis voor een portefeuille. De geselecteerde aandelenfondsen hebben eveneens een relatief grote vrijheid qua beleggingsbeleid en allocatie.
De doelstelling van het Flexerfonds is een fondsenportefeuille te bieden die weinig beheer vergt, relatief dynamisch is, maar met een volatiliteit die lager ligt dan de MSCI World.
De prioritaire beleggingsdoelstelling ligt dus op het behalen van goede rendementen doch steeds met veel aandacht voor het beperken van het neerwaartse risico.
Deze fondsenportefeuille vergt weinig of geen beheer door de belegger. De 8 individuele fondsbeheerders doen immers alles voor jou. Elk via hun eigen beleggingsbeleid en strategie gaan ze een stukje van je portefeuille beheren. De geselecteerde fondsen hebben elk voldoende vrijheid qua beleggingsbeleid om zich flexibel aan de marktomstandigheden aan te passen. De belegger moet zelf geen beslissingen nemen qua allocatie van zijn portefeuille.
Het Flexerfonds is geschikt voor neutrale tot dynamische beleggers. Op korte termijn zijn grote koersdalingen nooit uit te sluiten. Het Flexerfonds is daarom enkel aanbevolen voor voldoende ervaren beleggers, die ooit al verliezen hebben opgetekend en weten dat ze daar mee om kunnen gaan.
De prestaties van het Flexerfonds zijn in belangrijke mate afhankelijk van de evolutie van de wereldwijde beurzen. Het Flexerfonds belegt in belangrijke mate in USD en anderen niet-euro munten en is daarom ook onderhevig aan valutaschommelingen.
Daarom is het steeds van belang dat je een voldoende lange termijn perspectief hanteert. De individuele fondsen hebben (indien gekend) een beleggingshorizon van 5 jaar of langer. We adviseren daarom om enkel te beleggen met geld dat je veel langer dan 5 jaar kan missen. Met een beleggingshorizon van >5 jaar wordt de kans op grote verliezen sterk beperkt.
We zijn bezig met een nieuwe update van de samenstelling. Eind juni 2022 zal de nieuwe versie hier beschikbaar zijn. Uiteraard behouden wij onze visie om gespreid in te stappen, maar persoonlijk vinden we de beurskoersen van Belgische bedrijven behoorlijk hoog.
Alle individuele fondsen halen een lange termijn rendement van minstens 7%, gemeten volgens de MK screening methode.
Over willekeurige beleggingsperiodes van 5 jaar behaalden de meeste fondsen in het verleden 100% positieve resultaten (of dicht daar tegen). Dit bewijst dat deze fondsen een beperkt neerwaarts risico combineerden met een sterke herstelkracht.
De prestaties van de portefeuille als geheel kan u terug vinden in dit artikel. Je kan er ook een vergelijking maken tussen de verschillende portefeuilles van MijnKapitaal.
Iedere belegging houdt risico in. Indien je start met het Flexerfonds, zou het erg jammer zijn dat je direct geconfronteerd wordt met verliezen. Gespreid instappen kan je in tijden van woelige beurzen daartegen beschermen. We bevelen daarom aan om altijd gespreid in te stappen en dat over een voldoende lange periode (>1 jaar).
Of je kan als alternatief een grote correctie afwachten vooraleer je in deze relatief dynamische portefeuille instapt.
Niet alle fondsen zijn bij alle banken verkrijgbaar. Je dient dit dus zelf even bij je eigen bank op te zoeken.
Heel wat van deze fondsen hebben bovendien verschillende varianten en niet iedere variant is bij elke bank verkrijgbaar. We vermelden in de bovenstaande tabel daarom opzettelijk geen ISIN codes, want dan zou je die misschien niet terug vinden bij je bank.
Je moet dus zelf even zoeken welke variant bij jouw bank verkrijgbaar is.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Over het BL-Global fonds hebben jullie ook al een pagina : https://www.mijnkapitaal.be/fondsen/fonds-nieuws-bl-global-equities/
Carmignac Investissement moet geschrapt worden uit de portefeuille: de doelstelling: 7% gemiddeld (zie screening 01/10/2018: 6%) wordt niet behaald. Het artikel dat hier staat: https://www.mijnkapitaal.be/fondsen/fonds-nieuws-carmignac-investissement/ (03/06/2015) is te rooskleurig voor dit fonds (: zie 6 maanden later). Dit fonds staat nu nog altijd -8% ten opzichte van 03/06/2015.
Je hebt gelijk. Dat betekent dat we op zoek moeten naar een vervanger anders wordt het aantal fondsen te laag.
Wie denkt mee?
Een fonds dat belegd in Large Cap wereldwijd verspreide aandelen.
Twee keuzes dringen zich naar voor: – IWDA: als je tevreden bent met aandelen uit de ontwikkelde wereld. – VWRL: als je er echt een deel aandelen uit de emerging markets bij wil hebben – veel volatiliteit, maar geen zekerheid over beter rendement) — dit fonds geeft 4x per jaar een dividend voor een totaal van 1.87%
Drawdowns van deze twee fondsen was tijdens de voorbij correcties gelijkaardig met CI. Tijdens de bear van 2015 verloor CI 25% en deze fondsen een 20%. Tijdens de stijgende periodes deden de ETF gestaag beter: waarschijnlijk ook omdat CI een extra 1,25% van zijn winst moet afgeven aan zijn beheerders.
Maandelijks kopen voor een klein bedrag ? De kosten gaan de pan uit swingen…
Zoals je bij een beperkt aantal banken fondsen gratis kan kopen, kan je bij een beperkt aantal brokers gratis ETFs kopen.
Niet vergeten dat bij veel ETFs de beurstax een fractie is van de beurstax op traditionele fondsen.
We zoeken fondsen die verkrijgbaar zijn bij een ruime selectie aan banken/brokers en dit voor kleine bedragen.
Voor de Flexer zoeken we fondsen die een lagere maximale drawdown hebben dan de MSCI World en ongeveer 100% positieve resultaten over periodes van 5 jaar. Per definitie is de MSCI World dus uitgesloten, wat de aandachtige lezer van bovenstaand artikel al ongetwijfeld heeft meegenomen.
Bekijken jullie ook de andere fondsen tijdens deze herziening
Hoe doen de bestaande fondsen het tov “een volatiliteit die lager ligt dan de MSCI World.” eis? Als we de grafieken bekijken vanaf het begin van de portefeuille zouden sommige fondsen in problemen kunnen zijn.
Een extra vereiste rond drawdown is niet zo’n slecht idee: maar … hoe doen de bestaande fondsen het tov deze vereiste?: 2015 lijkt wel moeilijk.
Ik veronderstel dat jullie een puur aandelenfonds zoeken? Wat te denken van BGF Global Opportunities Fund A2 EUR (LU0171285314)? Het fonds heeft puike resultaten op 3,5 en 10 jaar. Daalde evenwel 40% tijdens de grote crisis…
Misschien een beter alternatief? BL Global Equities B1 (LU0117287580), bestaat sinds 2000, mooie resultaten de laatste jaren, in 2008 -31,4% gedaald…
Dit fonds heeft inderdaad alle eigenschappen om in de Flexer opgenomen te worden. Een relatief lage volatiliteit gecombineerd met vrij goede rendementen.
Ik denk dat dit vroeger ooit wel in het vizier was gekomen maar niet was overwogen wegens beperkte beschikbaarheid. Nu vind ik het terug bij zowel MD, Keytrade en Binck.
We gaan dit fonds zeker in overweging nemen als vervanger voor CI.
Blij dat ik een positieve bijdrage heb kunnen leveren.
Beste, een vraag. Volgens de meest recente factsheet heeft Invesco Pan European High Income 33% high yield bonds in portfolio.
Stel dat we ooit een nieuwe bankencrisis krijgen (of een schuldencrisisis gezien het vele goedkope geld in het systeem), is het dan mogelijk dat een groot deel van zulke high yield bonds verloren gaan?
Alvast bedankt voor jullie feedback.
Daar bestaat zelfs een term voor: de default rate, of het percentage van bedrijven die failliet gaan. Normaal ligt die rond enkele procenten, in 2009 liep die op tot wel 12% in de HY. Dat is effectief kapitaal dat definitief verloren gaat.
Vandaar het belang om een goed gespreid fonds te hebben.
Bedankt voor de replies.
@Robokat (Carl De Ridder) Je spreekt over 12% defaults bij junk bonds (HY) in 2009 wat best meevalt. Kan het echter even goed zijn dat bij een volgende grote schuldencrisis er een pak meer junk bonds defaulten. Dat Invesco fonds maakt weliswaar een actieve selectie van zulke HY bonds, maar kan bij een volgende crisis dat percentage veel hoger liggen? Wat is volgens jou het maximum default risico bij zulke junk bonds of is dat gewoon loterij en kan dat evengoed allemaal zijn als het wat tegenslaat?
Alvast bedankt.
Hoe beter het huiswerk is gemaakt, hoe minder defaults. Ook zijn er sectoren (banken bijv) waar men veel meer moeite zal doen om niet in default te gaan dan in anderen. Vermits ik in ’t verleden al andere percentages heb horen noemen, zal die 12% zeker geen limiet zijn.
Ik kan daar geen zinnig antwoord op geven. Ik veronderstel dat als we allemaal in de straat staan aanschuiven bij de soepbedeling zoals in de jaren 1930 …
Ik denk dat daar juist een voordeel zit bij de actief beheerde fondsen. Het beheersteam screent de ondernemingen waarvan ze obligaties koopt. Een tracker verzamelt gewoon de obligaties die uitkomen: grote emissies komen er meer in dan kleine uitgavne en daar wordt niet gekeken naar terugbetalingsmogelijkheden.
De oude naam voor deze asset klasse was “Junk Bonds”, die misschien beter aangeeft dat dit hoog risico is; kwalitet minder dan BBB. Binnen de obligaties is dit een klasse die hard gecorreleerd is met de aandelen. Als de ene zakt zakt de andere.
Gelukkig zijn er daarbuiten ook kwaliteitsobligaties: deze gaan in rating van AAA tot BBB.
Als je kiest voor een actief fonds dan zal de fondsbeheerders kiezen in welke obligaties het fonds belegt, en ja inderdaad het kan zijn dat hij 33% in junkn bonds belegd.
Als je in een obligatie indexfonds belegd dan kies je exact in welke assetklasse je belegd. Er zijn fondsen die enkel in overheidsobligaties beleggen, andere enkel in bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit, er zijn ook indexfondsen die de index van de junkbonds volgt (voor zij die willen). Er zijn ook fondsen die “aggregate” indexen volgen; typisch kwaliteits overheids en bedrijfsobligaties. Aan jou de keuze.
Deze morgen gaf ik aan dat men niet alleen naar het rendement dient te kijken, want het risico is onlosmakelijk ook van belang. Hier doet men nu juist het tegenovergestelde: men gaat rangschikken op risico zonder het rendement te vermelden.
Tip: een goede smartphoneapp ” naar mijn bescheiden mening” heb ik gevonden in de google appstore om online de koersen te volgen is MSNgeldzaken. Je kan er al uw fonsen in onderbrengen en opvolgen alsook de opvolging van de markten. leuk als start in 2018
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be