We zijn op zoek naar een portefeuille van flexibele fondsen die wereldwijd beleggen. Ons doel is om hogere rendementen te halen dan het Mixerfonds, maar net zoals bij het Mixerfonds met zo weinig mogelijk beheer. Je kan er alles over lezen in deel 1, deel 2 en deel 3 van dit artikel.
Wie deel 3 van de artikels las, weet dat we 5 aandelenfondsen gevonden hebben die aan onze strenge criteria voldoen. Eén van die vereisten was dat de fondsen het consistent beter doen dan de MSCI World, want anders kan je beter beleggen in een indexfonds op die MSCI World. Vijf fondsen is echter te weinig om die combinatie als nieuwe portefeuille te lanceren. De screening methode geeft enkel fondsen met een bovengemiddelde kans op een goed resultaat, maar met slechts 5 fondsen is het risico op een blindganger veel te hoog. Sindsdien heeft onze zoektocht geen nieuwe kandidaten meer opgeleverd, hoewel ons lezers hun best deden. Je kan je dus afvragen of er wel voldoende wereldwijde aandelenfondsen bestaan die consistent beter doen dan de MSCI World.
Zijn al die wereldwijde fondsen teveel een doorslag van die MSCI World en bieden ze te weinig active share? Met active share bedoelt men de mate waarin fondsen durven afwijken van hun index. Een hoge active share is een minimum (doch niet voldoende) voorwaarde voor betere prestaties dan die index.
Of we er ooit in slagen om een Flexerfonds te lanceren op basis van het originele idee blijft een open vraag, maar eerlijk gezegd lijkt de kans groot dat dit niet lukt. Toch niet op basis van wereldwijde aandelenfondsen.
In het artikel over de waarde van fondsen t.o.v. trackers, kwamen we tot de conclusie dat het verslaan van de index geen doel van een fonds mag zijn. De bestaansreden van fondsen is te kunnen beleggen met een lager risico dan een gelijkaardige tracker. In die betere risico/rendement verhouding zit de meerwaarde van fondsen.
We vertalen dit in een alternatieve zoektocht naar fondsen die goede prestaties leveren tegen een beperktere volatiliteit dan een passieve belegging. We kiezen dus voor de schildpad i.p.v. de haas. Het doel blijft hetzelfde: het behalen van een hoger rendement dan het Mixerfonds, met zo weinig mogelijk beheer. Maar wel willen we het risico onder controle houden. We noemen dit het Flexerfonds Low Vol. Een flexerfonds met lage volatiliteit.
Indien je het idee loslaat dat de fondsen de wereldwijde index moeten verslaan, dan zou je zo denken dat de zoektocht gemakkelijker wordt. Toch zijn er erg weinig wereldwijde aandelenfondsen die een significant betere risico/rendement verhouding bieden dan de index. Pure aandelenfondsen met lage volatiliteit zijn niet gemakkelijk te vinden of bieden een erg triestig rendement.
Het werd al snel duidelijk dat we de visvijver groter moeten maken. En daarom nemen we ook dynamische mixfondsen op in onze zoektocht. Mixfondsen hebben het duidelijk gemakkelijker om het risico te beperken dan pure aandelenfondsen en dat is ook logisch wegens hun aard.
Vooraleer we de lijst met geselecteerde fondsen tonen, geven we enkele vergelijkende grafieken tussen het Mixerfonds en de Flexer LV.
Portfolio1 (blauw) is ofwel de Mixer ofwel Flexer LV. Puur als oriëntatie geven we telkens ook de MSCI World mee (rood).
De Mixer op 10 jaar:
De Flexer LV op 10 jaar.
Bekijken we dit op 5 jaar, dan zien we veel duidelijker het verschil tussen de Mixer en de Flexer LV in goede beurstijden:
Mixer op 5 jaar:
De Flexer LV op 5 jaar:
Maar hoe zit het nu met de volatiliteit? De prestaties tijdens de beurscrash van 2007-2009 geven een idee van wat volatiliteit kan betekenen:
Tussen het hoogtepunt in 2007 en het dieptepunt in 2009 verliest Flexer LV ongeveer -23%. De MSCI World verliest over dezelfde periode maar liefst -45%.
Wat nu volgt is een allereerste poging om de Flexer Low Vol vorm te geven en bestaat uit een aantal dynamische mixfondsen aangevuld met brede aandelenfondsen met beperkte volatiliteit.
Lezers met een goed geheugen zullen nu ongetwijfeld opwerpen dat we fondsen zoals Carmignac Investissement onlangs bij de dinosauriërs hebben gecatalogeerd. En voor wie op zoek is naar puur rendement, is dat ook zo. Maar in de context van “low vol” biedt dit fonds nog altijd voldoende meerwaarde in de categorie aandelenfondsen.
Zoals altijd is het aanbevolen om je eigen huiswerk te maken bij de keuze van varianten van deze fondsen (EUR/USD, distributie/kapitalisatie, hedged of niet, …)
Deze portefeuille is de allereerste versie en kan ongetwijfeld nog verfijnd/verbeterd worden. Suggesties zijn altijd welkom.
Het Flexerfond Low Vol levert wat beloofd is: een hoger rendement dan het Mixerfonds, maar met een volatiliteit die nog altijd onder controle is. En mits je de beurscrash van 2008 meeneemt bij de beoordeling, weet deze portefeuille de MSCI World zelfs te verslaan. Hoewel we dat in feite niet eens zo belangrijk vinden.
Deze portefeuille is enkel bedoeld voor de meer ervaren fondsbelegger die tegen een stootje kan en ooit al zijn portefeuille in het rood heeft zien duiken.
Omdat we bij de eerste versie maar 7 fondsen hebben, is het aanbevolen om alle 7 fondsen in de portefeuille op te nemen in gelijke verhoudingen. Je kan natuurlijk ook een bestaand mixerfonds uitbreiden met de bijkomende fondsen uit deze portefeuille, opnieuw enkel voor wie het hogere risico aankan.
We hebben een beetje de pech dat telkens we een nieuwe portefeuille lanceerden op MijnKapitaal, we enkele weken nadien een beurscorrectie aan de hand hadden. Zal dit nu opnieuw gebeuren? De afgelopen dagen voorspellen weinig goeds.
Toen we onlangs met het hele team van MijnKapitaal iets zijn gaan eten om onze derde verjaardag te vieren, hebben we het er uitgebreid over gehad. Is het nu nog een goede tijd om een meer dynamische portefeuille te lanceren, na de grote stijgingen begin 2015? En beseffen onze lezers wel altijd voldoende wat de risico’s zijn?
We weten natuurlijk niet wat de toekomst brengt, maar we kunnen wel vertellen hoe wij daar persoonlijk tegenover staan. Tijdens de discussie bleek dat alle teamleden op dit ogenblik wat terughoudend zijn om nog bijkomende bedragen te investeren in onze eigen privé portefeuilles, we laten die portefeuilles nu gewoon hun werk doen.
Een stevige correctie lijkt een beter punt op in te stappen in deze meer dynamische portefeuille. En na een echte crash heb je ook altijd de mogelijkheid om een Mixerfonds om te bouwen tot een Flexerfonds LV en zo te profiteren van een herstel nadien.
Je zou ons kunnen beschuldigen van weinig originaliteit. Er is immers een overlap tussen het Mixerfonds en het Flexerfonds LV.
Oorspronkelijk was dat ook niet de bedoeling, maar een formule van wereldwijde (pure) aandelenfondsen lijkt geen van beide doelstellingen te halen, nl. ofwel een hoger rendement dan een wereldwijde index, ofwel een goed rendement met beduidend lagere volatiliteit dan zo’n index.
Het Flexerfonds op basis van wereldwijde aandelenfondsen lijkt niet te lukken bij gebrek aan voldoende kandidaten. Een Flexerfonds Low Vol, met flink wat dynamische mixfondsen lijkt op dit ogenblik de enig haalbare formule. En het antwoord voor de lezers voor wie het eens wat minder braaf mag zijn.
We gaan deze portefeuille niet twee maal per maand in detail evalueren zoals we met het Mixerfonds doen. Maar we zullen ze wel in grote lijnen opvolgen op occasionele basis, op voorwaarde dat we voldoende interesse merken bij onze lezers.
Een meer diepgaande analyse van de eigenschappen van de FLV en de nieuwe fondsen houden we voor een volgende keer.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Is het interessant om nu te starten met het Flexerfonds (in volle Europese crisis)? Of kan deze nog lager als de rente stijgt in 2016.
De flexer is in juni iets van een 3% gedaald. Zeker niet genoeg om van een correctie te spreken. In feite kan je nauwelijks merken dat er een crisis is.
Ik ben nu ook met vakantie (zonder computer – enkel de tablet) en kan het zrtikel over de evolutie van de Flexer niet updaten. Zodra ik terug ben, ga ik dat wel doen.
Misschien ook eens interessant om zo een lijst samen te stellen voor Azië.
Voor de geintereseerden: Bij MeDirect zal LU0114721508 Fidelity Funds – Global Consumer Industries Fund A-EUR binnenkort worden opgenomen in hun aanbod!
Dat is prima nieuws, spreken we hier over dagen of weken?
Ik veronderstel dagen…
Beste MK,
Betreffende het fonds DNCA Invest Evolutif. In de mixer betreft het class B, in de flexer LV is sprake van class A. Op Morningstar ben ik de 2 fondsen met elkaar gaan vergelijken, maar vind niet echt de verschillen. Kunnen jullie uitleggen waarom in de mixer gekozen wordt voor B en in de flexer LV voor A?
Hartelijke dank,
Wita.
We doen dat om te zien of jullie allemaal goed opletten 🙂
Neen hoor, het inhoudelijke verschil kan ik niet direct vinden. Wel heeft class A een beheersvergoeding van 2% en class B van 2,40%. Class A heeft daarom een iets beter rendement en dat waarschijnlijk de reden zijn waarom die bij de selectie voor de Flexer LV is weerhouden. Waarom de B versie dan in de mixer zit, dat is te lang geleden om me nog te herinneren.
Dus op termijn zit je eigenlijk altijd beter met de flexer low vol dan met het mixerfonds? Kan je stellen dat je de mixer minimum 5 jaar moet houden, terwijl de flexer low vol 10 jaar?
Idealitair zit je in een Mixer voor/tijdens een crash en in een Flexer op andere ogenblikken. Maar dat vergt natuurlijk de nodige “market timing”, wat op zich al moeilijk is.
Voor de Flexer zal waarschijnlijk een stop loss strategie nodig zijn, gezien die toch flink de dieperik kan ingaan. Je weet immers nooit of een herstel na een crash even snel zal gaan als in 2009.
De beleggingshorizon van de Flexer LV moeten we nog bekijken, maar die zal wel langer zijn dan 5 jaar.
De flexer low vol koop je dan best aan na een stevige correctie, maar kan je bij een crash ook gewoon blijven zitten zoals bij de mixer het geval is?
In principe zou je nog kunnen blijven zitten, mits je maar voldoende tijd hebt en stalen zenuwen. Maar dat zal niet voor iedereen zijn weggelegd. En iedere crash is anders, niets garandeert dat er een snel herstel komt zoals in 2009.
Dan pas je bij de flexer low vol beter een stop loss order toe vanaf een bepaald percentage? De vraag is dan vanaf welk percentage verkoop je beter?
Een stop loss drempel is iets wat je voor jezelf uitmaakt. Gangbaar is een grens van 10% t.o.v. de maximale koers.
Het zou zeer nuttig zijn om te analyseren in welke mate deze 7 fondsen van het Low Vol fonds gecorreleerd zijn met elkaar. Wie weet investeren ze wel allemaal in ongeveer dezelfde “assets” (dezelfde regio’s, dezelfde sectoren, dezelfde bedrijven). Indien dat zo zou zijn, dan zijn er weinig redenen om 7 fondsen te kopen. Misschien moeten dan enkel de 2 of 3 “minst gecorreleerde” gekocht worden om dezelfde prestaties en risico te krijgen?
Zoals aangekondigd is dat iets voor de komende weken.
Fijn artikel! Dit lees ik ook >> Deze portefeuille is enkel bedoeld voor de meer ervaren fondsbelegger die tegen een stootje kan en ooit al zijn portefeuille in het rood heeft zien duiken.
De Mixer momenteel geeft ook rood in de meerwaardes, dit is natuurlijk mijn geval en slaat niet op de andere beleggers die op een ander moment instapten hé!!! First eagle – 3.63 % Black rock – 2.23 % Carmignac – 1.80 % Franklin Global – 1.15 %
4 van mijn 11 Mixers iets positief.
Dat is een rimpeling en niet echt in het rood.
Vanaf -10% beginnen we pas te spreken van een correctie en vanaf -20% van een crash. Wie dynamisch wil beleggen moet toch minstens eens een correctie hebben meegemaakt, of zelfs een crash. Dan weet je voor jezelf uit welk hout je gesneden bent.
Jempi, ik ben,op een slecht moment, ingestapt in het Kernfonds. Dan weet je het wel hé ? Nu bijna 2 jaar later sta ik op een winst van 19,24% !!
Tja het terugkijken in het verleden om de toekomst te kennen is op dit moment erg moeilijk gezien obligaties zo goed als buiten strijd zijn ? Kunnen w inspiratie vinden bij Japanse historiek ?
Mag ik hierbij toch het geheel in een concrete vraag verwoorden ? Stel je stapte in op het (vorige) hoogtepunt in 2007 hoelang duurde het tot je weer winst krijgt met de flex tov de mix ? Op welk moment gaan die twee kruisen ? Wie wint er na 3 j /5j….met hoeveel % ? Kan je daar tov ook nog eens vgl met een meer dyn flex?
Volatiliteit dus niet uitgedrukt in hoe diep je valt maar eerder naar de tijd die nodig is voor herstel. (lees anneer je weer geld kunt opnemen zonder verlies) Misschien komen we zo wel dicht bij risico en waarde zoals de Flossbach beheerder besprak.
Dat is inderdaad wel een interessante manier om dit te bekijken.
De Mixer komt op 31/07/2009 terug “boven water”, de Flexer LV doet dat op 31/12/2009. Wat in feite allebei erg goed is, niet? Ik denk dat er in vergelijking veel fondsen zijn die nu pas hersteld zijn van de crash van 2008. Idem voor veel indexen.
Waar de FLV de mixer inhaalt is minder eenduidig, want het gaat wat op en neer. Begin 2012 neemt de FLV wel definitief de leiding.
Bedankt voor jouw antwoord. Je laatste zinnetje brengt voor mij alles in een ander gezichtspunt. Dacht altijd dat je direct na een crash (mocht je dit al kunnen timen) een meer dynamische porfolio moest aanhouden en op de top( nu ?) in defensieve mix moet zitten. Maar blijkbaar doet de meer dynamische aanpak het pas echt goed bij een algeheel herstel en kan je dus rustig afwachten om daarin te gaan tot herstel goed op dreef is. Vraag is natuurlijk waar staan we nu zonder obligaties achter de hand te hebben ?
Mag ik het nog eens concreet in een vraag gieten ? Stel persoon x deed de afgelopen 5 jaar de mix en persoon Y de afgelopen 5 jaar de flex. De crash doet zich morgen voor en is even diep als 2008. Y zal meer virtueel verlies ‘lijden’ dan X. Maar Y stond hoger dan X….komen ze gelijk uit ?
Kunnen jullie dit simuleren of is het een vraagstuk zoals in de lagere school ? 😉
Hebben jullie verder nog een echt dynamische flex in het achterhoofd of zijn dat dan gewoon de trackers zelf ?
Je eerste conclusie is niet helemaal correct want het dieptepunt voor beiden ligt niet gelijk. Neem je als startdatum april 2009 met gelijke startwaarde, dan zie je de Flexer LV wel sneller stijgen dan de Mixer. Maar dat dieptepunt weet je natuurlijk pas nadien, dus zal je in de praktijk inderdaad even wachten tot het herstel erg duidelijk is, en dat is ook niet erg.
Voor je tweede vraag heb ik niet genoeg data om te simuleren. Maar zoals je op bovenstaande grafieken op 10 jaar kan zien, met startdatum eind 2005, dan zie je dat de mixer nauwelijks onder nul gaat (-3%), terwijl de FLV wel flink onder zijn startpunt duikt (-13%). Het zijn dus wel andere beestjes.
Tenzij jullie massaal nieuwe fondsen aandragen voor de “echte” Flexer, zal die er niet snel komen. Dan is een wereldwijde index voorlopig het beste alternatief. Misschien herdopen we op termijn de Flexer Low Vol gewoon als Flexerfonds, want dat praat wat gemakkelijker.
Collega hkds broedt intussen op een totaal andere formule, maar dat zal in ieder geval geen Flexer worden.
Alvast nogmaals bedankt. Mijn tweede vraag probeer ik hier zelf eens op te lossen. Graag feedback. Persoon x belegde de afgelopen 5 jaar 10.000 euro in de mixer en bezit nu 14.852 euro en verliest bij een gelijkaardige crisis als in 2008 bijna niets. Persoon Y belegde de afgelopen 5 jaar evenveel in de low vol flex en bezit nu 16.931 en zou indien morgen een gelijkaardig crisis als in 2008 zou uitbreken 13% verlies doen ? een verlies van 2.201 euro en blijft over met 14.730 ? Klopt mijn hogere 😉 wiskunde ? Wie wint er doorheen de tijd; de haas of schildpad of komen ze samen aan ? Of is de schildpad zijn schild van obligaties straks kwijt ?
Als je zo wil rekenen zijn de cijfers ietsje anders: de Mixer verliest dan 11% t.o.v. zijn hoogste punt (=13.218) en de Flexer verliest 23% t.o.v. zijn hoogste punt (=13.036). De afgelopen 5 jaar gevolgd door de crash van 2007-2009 zou dus iets voordeliger zijn voor de Mixer.
Maar haas en schildpad zouden toch ongeveer gelijk aankomen, alleen heeft de haas meer angsten uitgestaan.
Bedankt voor dit mooie artikel en waarschijnlijk de vele uren werk dat jullie hierin gestopt hebben!!
Ik zal de selectie zeker verder blijven opvolgen, maar zoals je zegt is dit misschien niet het beste moment om in te stappen… Maar zo krijgen we/jullie nog wat tijd om de selectie misschien nog wat te verfijnen 🙂
Ik zoek eigenlijk nog altijd naar een goed fonds in goud en zilver.
Ik heb dit fonds: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000VHO0 gekocht in 2014 omdat het laag stond, en ik geloofde in een gedeeltelijke opleving van goud.
Maar vind dit fonds eigenlijk veel te volatiel. Wat obligatiefondsen betreft geef ik jullie gelijk. Rendemensloos risico is dat momenteel.
Het ziet er dus naar uit dat we buiten aandelen minder en minder mogelijkheden hebben. Daarom dat ik toch via Vastgoedbeveks ook wat spreid naar bakstenen (Cofinimmo en WDP).
Misschien moeten jullie ook een paar vastgoedfondsen in de Flexer steken.
Verder hou ik van iets wat dividenden geeft. Als je dan wat geld nodig hebt, dan vind je wel iets op je aandelenrekening, en anders geeft het de mogelijkheid om wat te herbalanceren. Wel let ik er op dat ik geen 2 keer voorheffing betaal. 25% vind ik meer dan genoeg.
Mooie samenstelling. Ga deze ook eens volgen. Lijkt mij alvast een goed plan om op dit moment niet meer met grote bedragen in te stappen. Beurzen hangen al een paar weken tegen een grens gaan en eerste tekenen van correctie zijn een feit.
Natuurlijk moet je deze verder opvolgen.
Ik denk trouwens dat er weinig lezers zijn die 100% de Mixer volgen. Persoonlijk heb ik het grootste deel van de mixerfondsen, maar ook nog een paar aandelen en een paar risicofondsen (Gold..).
Is het geen goed idee om op zoek te gaan naar echte anticyclische fondsen. Zijn er geen fondsen die gestegen zijn in 2008-2009?
…we staan open voor suggesties om de FLV verder uit te bouwen. Maar fondsen die stegen in 2008 zijn vaak pure obligatiefondsen en die zijn nu geen optie meer. Maar doe maar suggesties, zo is de Mixer ook deels tot stand gekomen.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be