About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

30 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kevin
Kevin
7 jaren geleden

Is het interessant om nu te starten met het Flexerfonds (in volle Europese crisis)? Of kan deze nog lager als de rente stijgt in 2016.

Benny
Benny
8 jaren geleden

Misschien ook eens interessant om zo een lijst samen te stellen voor Azië.

bvdv
bvdv
8 jaren geleden

Voor de geintereseerden: Bij MeDirect zal LU0114721508 Fidelity Funds – Global Consumer Industries Fund A-EUR binnenkort worden opgenomen in hun aanbod!

Jhn
Jhn
8 jaren geleden
Antwoord aan  bvdv

Dat is prima nieuws, spreken we hier over dagen of weken?

bvdvzw
bvdvzw
8 jaren geleden
Antwoord aan  bvdv

Ik veronderstel dagen…

Wita
Wita
8 jaren geleden

Beste MK,

Betreffende het fonds DNCA Invest Evolutif.
In de mixer betreft het class B, in de flexer LV is sprake van class A.
Op Morningstar ben ik de 2 fondsen met elkaar gaan vergelijken,
maar vind niet echt de verschillen.
Kunnen jullie uitleggen waarom in de mixer gekozen wordt voor B
en in de flexer LV voor A?

Hartelijke dank,

Wita.

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden

Dus op termijn zit je eigenlijk altijd beter met de flexer low vol dan met het mixerfonds? Kan je stellen dat je de mixer minimum 5 jaar moet houden, terwijl de flexer low vol 10 jaar?

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden

De flexer low vol koop je dan best aan na een stevige correctie, maar kan je bij een crash ook gewoon blijven zitten zoals bij de mixer het geval is?

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden

Dan pas je bij de flexer low vol beter een stop loss order toe vanaf een bepaald percentage? De vraag is dan vanaf welk percentage verkoop je beter?

Vowani
Vowani
8 jaren geleden

Het zou zeer nuttig zijn om te analyseren in welke mate deze 7 fondsen van het Low Vol fonds gecorreleerd zijn met elkaar. Wie weet investeren ze wel allemaal in ongeveer dezelfde “assets” (dezelfde regio’s, dezelfde sectoren, dezelfde bedrijven). Indien dat zo zou zijn, dan zijn er weinig redenen om 7 fondsen te kopen. Misschien moeten dan enkel de 2 of 3 “minst gecorreleerde” gekocht worden om dezelfde prestaties en risico te krijgen?

jempi
jempi
8 jaren geleden

Fijn artikel!
Dit lees ik ook >> Deze portefeuille is enkel bedoeld voor de meer ervaren fondsbelegger die tegen een stootje kan en ooit al zijn portefeuille in het rood heeft zien duiken.

De Mixer momenteel geeft ook rood in de meerwaardes, dit is natuurlijk mijn geval en slaat niet op de andere beleggers die op een ander moment instapten hé!!!
First eagle – 3.63 %
Black rock – 2.23 %
Carmignac – 1.80 %
Franklin Global – 1.15 %

4 van mijn 11 Mixers iets positief.

evita
evita
8 jaren geleden
Antwoord aan  jempi

Jempi, ik ben,op een slecht moment, ingestapt in het Kernfonds. Dan weet je het wel hé ?
Nu bijna 2 jaar later sta ik op een winst van 19,24% !!

jules Ceasar
jules Ceasar
8 jaren geleden

Tja het terugkijken in het verleden om de toekomst te kennen is op dit moment erg moeilijk gezien obligaties zo goed als buiten strijd zijn ? Kunnen w inspiratie vinden bij Japanse historiek ?

Mag ik hierbij toch het geheel in een concrete vraag verwoorden ? Stel je stapte in op het (vorige) hoogtepunt in 2007 hoelang duurde het tot je weer winst krijgt met de flex tov de mix ? Op welk moment gaan die twee kruisen ? Wie wint er na 3 j /5j….met hoeveel % ? Kan je daar tov ook nog eens vgl met een meer dyn flex?

Volatiliteit dus niet uitgedrukt in hoe diep je valt maar eerder naar de tijd die nodig is voor herstel. (lees anneer je weer geld kunt opnemen zonder verlies) Misschien komen we zo wel dicht bij risico en waarde zoals de Flossbach beheerder besprak.

jules Ceasar
jules Ceasar
8 jaren geleden

Bedankt voor jouw antwoord. Je laatste zinnetje brengt voor mij alles in een ander gezichtspunt. Dacht altijd dat je direct na een crash (mocht je dit al kunnen timen) een meer dynamische porfolio moest aanhouden en op de top( nu ?) in defensieve mix moet zitten. Maar blijkbaar doet de meer dynamische aanpak het pas echt goed bij een algeheel herstel en kan je dus rustig afwachten om daarin te gaan tot herstel goed op dreef is. Vraag is natuurlijk waar staan we nu zonder obligaties achter de hand te hebben ?

Mag ik het nog eens concreet in een vraag gieten ? Stel persoon x deed de afgelopen 5 jaar de mix en persoon Y de afgelopen 5 jaar de flex. De crash doet zich morgen voor en is even diep als 2008. Y zal meer virtueel verlies ‘lijden’ dan X. Maar Y stond hoger dan X….komen ze gelijk uit ?

Kunnen jullie dit simuleren of is het een vraagstuk zoals in de lagere school ? 😉

Hebben jullie verder nog een echt dynamische flex in het achterhoofd of zijn dat dan gewoon de trackers zelf ?

jules Ceasar
jules Ceasar
8 jaren geleden

Alvast nogmaals bedankt. Mijn tweede vraag probeer ik hier zelf eens op te lossen. Graag feedback.
Persoon x belegde de afgelopen 5 jaar 10.000 euro in de mixer en bezit nu 14.852 euro en verliest bij een gelijkaardige crisis als in 2008 bijna niets.
Persoon Y belegde de afgelopen 5 jaar evenveel in de low vol flex en bezit nu 16.931 en zou indien morgen een gelijkaardig crisis als in 2008 zou uitbreken 13% verlies doen ? een verlies van 2.201 euro en blijft over met 14.730 ?
Klopt mijn hogere 😉 wiskunde ?
Wie wint er doorheen de tijd; de haas of schildpad of komen ze samen aan ? Of is de schildpad zijn schild van obligaties straks kwijt ?

bvdv
bvdv
8 jaren geleden

Bedankt voor dit mooie artikel en waarschijnlijk de vele uren werk dat jullie hierin gestopt hebben!!

Ik zal de selectie zeker verder blijven opvolgen, maar zoals je zegt is dit misschien niet het beste moment om in te stappen… Maar zo krijgen we/jullie nog wat tijd om de selectie misschien nog wat te verfijnen 🙂

Blackbelt
Blackbelt
8 jaren geleden

Ik zoek eigenlijk nog altijd naar een goed fonds in goud en zilver.

Ik heb dit fonds: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000VHO0 gekocht in 2014 omdat het laag stond, en ik geloofde in een gedeeltelijke opleving van goud.

Maar vind dit fonds eigenlijk veel te volatiel.
Wat obligatiefondsen betreft geef ik jullie gelijk. Rendemensloos risico is dat momenteel.

Het ziet er dus naar uit dat we buiten aandelen minder en minder mogelijkheden hebben. Daarom dat ik toch via Vastgoedbeveks ook wat spreid naar bakstenen (Cofinimmo en WDP).

Misschien moeten jullie ook een paar vastgoedfondsen in de Flexer steken.

Verder hou ik van iets wat dividenden geeft. Als je dan wat geld nodig hebt, dan vind je wel iets op je aandelenrekening, en anders geeft het de mogelijkheid om wat te herbalanceren.
Wel let ik er op dat ik geen 2 keer voorheffing betaal. 25% vind ik meer dan genoeg.

Miquel
Miquel
8 jaren geleden

Mooie samenstelling. Ga deze ook eens volgen. Lijkt mij alvast een goed plan om op dit moment niet meer met grote bedragen in te stappen. Beurzen hangen al een paar weken tegen een grens gaan en eerste tekenen van correctie zijn een feit.

Blackbelt
Blackbelt
8 jaren geleden

Natuurlijk moet je deze verder opvolgen.

Ik denk trouwens dat er weinig lezers zijn die 100% de Mixer volgen.
Persoonlijk heb ik het grootste deel van de mixerfondsen, maar ook nog een paar aandelen en een paar risicofondsen (Gold..).

Is het geen goed idee om op zoek te gaan naar echte anticyclische fondsen.
Zijn er geen fondsen die gestegen zijn in 2008-2009?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

30
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x