Met het MijnKapitaal Mixerfonds zetten we in op een relatief defensieve portefeuille die een redelijk rendement kan bieden. Maar wat als je liever mikt op hogere rendementen?
Op onze website werden in het verleden verschillende meer dynamische “selecties” gepubliceerd. Die selecties waren niet geschikt als evenwichtig samengestelde “kant-en-klaar” portefeuille, maar eerder een vertrekpunt waar toch nog wat werk nodig was om het nodige evenwicht in te bouwen. Voor veel beleggers is dat een stap te veel.
We bekijken hoe het eventueel eenvoudiger kan, met als inspiratiebron de manier waarop we ons mixerfonds destijds hebben opgebouwd. We zoeken dus een dynamische portefeuille die je redelijk eenvoudig kan opbouwen en niet teveel opvolging vergt.
Het samenstellen van een evenwichtige portefeuille vergt dat je een aantal overwogen keuzes maakt.
Het fondsenaanbod van specifieke regio, sector en themafondsen is ongelofelijk groot. Morningstar kent meer dan 265 fondscategorieën. Als hobby-belegger is het natuurlijk erg plezant om daar een keuze in te maken. Een beetje van dit, een beetje van dat…
Maar op basis van wat maak je dergelijke keuzes? Een artikel in de krant, advies van een bankbediende of een innerlijke overtuiging? Hoe goed ben je echt geïnformeerd als je zo’n keuzes maakt? En kan je als particuliere belegger dat allemaal wel voldoende opvolgen en snel genoeg inspelen op de omstandigheden? Of loop je uiteindelijk maar de feiten achterna?
Voor velen blijft zo’n dynamische portefeuille daarom maar spielerei waar men geen echt grote bedragen durft in te beleggen. Een leuke hobby, maar geen bron van inkomsten.
Er bestaan aandelenfondsen die deze keuzes op professionele manier voor jou maken. In tegenstelling tot regio, sector of themafondsen, leggen deze fondsen zichzelf erg weinig beperkingen op. Ze kunnen wereldwijd beleggen én in alle mogelijke sectoren.
Dit wil nog niet zeggen dat ze dat effectief op ieder moment doen. Het is aan de fondsbeheerder om de best mogelijke keuzes te maken en op flexibele manier zijn allocatie aan te passen. Zo kan hij schuiven tussen Europa, USA of Emerging Markets en van misschien van groeiaandelen overschakelen naar dividendaandelen en de mijnbouwaandelen tijdelijk links laten liggen.
We noemen deze fondsen Flexibele Wereldwijde Aandelenfondsen.
Als het voorgaande verhaal je bekend overkomt, dan is dat geen toeval. Het is hetzelfde verhaal als bij flexibele mixfondsen: je laat het beleggen volledig over aan de fondsbeheerder, die voor jou de nodige keuzes maakt. Enige verschil is dat er geen obligaties in de portefeuille zitten, zodat het rendement potentieel veel hoger is, maar ook het risico.
Naar analogie van het Mixerfonds, zou het dus moeten mogelijk zijn een portefeuille samen te stellen van flexibele wereldwijde aandelenfondsen. Zo’n combinatie zou in principe erg weinig onderhoud en opvolging vergen, want de fondsbeheerders bepalen volledig in wat er wordt belegd en passen hun allocatie aan als de omstandigheden dat vergen. Enkel bij een wereldwijde beurscrash moet er door de belegger zelf ingegrepen worden.
Laten we ons experiment voorlopig het Flexerfonds of de Flexer noemen. En voor de duidelijkheid: wat we je in het tweede deel van dit artikel gaan voorschotelen staat nog in de kinderschoenen. Noem het maar Flexerfonds “versie 0.1”.
Ook het Mixerfonds is niet plots uit de lucht gevallen, maar was het eindpunt van een lange evolutie, van dakfonds naar kernfonds naar kernfonds defensief en ten slotte de eerste versie van het Mixerfonds. Dit was een proces van voortschrijdend inzicht waar jullie als lezers in belangrijke manier hebben aan bijgedragen via de reacties op de tientallen artikels die we tijdens die evolutie hebben geschreven.
Ook nu gaan we die zoektocht aan om hopelijk te komen tot een bruikbaar Flexerfonds. En dat zal nog wel wat tijd en bijsturing vragen.
We verwachten van het Flexerfonds dat het een beduidend hoger rendement met zich meebrengt dan het Mixerfonds en dat het weinig of geen onderhoud vergt. Sector-, regio-, landen- en themafondsen zijn dus uit den boze. Enkel flexibele wereldwijde aandelenfondsen komen in aanmerking.
Qua volatiliteit zijn stellen we voorlopig weinig eisen. De maximale volatiliteit die we tolereren moeten we nog bepalen. Grote dalingen mogen, maar het flexerfonds moet wel in staat zijn om snel te herstellen als de markten terug aantrekken.
Dit zou toch geen moeilijke opdracht mogen zijn, nietwaar? Meer in deel 2 van dit artikel.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
R Valor van Rothshield? Bevat volgens morning star 1% obligaties, 82% aandelen en de rest cash. Ze kunnen natuurlijk wel meer obligaties innemen, dus misschien is het hier niet op zijn plaats. Pictet-Global Megatrend Selection LU0386885296 ?
Als je de cijfers van Morningstar nakijkt, dan mag je die cijfers niet zwart/wit bekijken. Misschien even je bril afzetten (als je die draagt) zodat het wat waziger wordt. Deze week gesproken met één van de beheerders van M&G Optimal Income: MS vermeldt daar 44% cash… Ik vraag hem of zij iets verwachten of bang zijn voor iets. Ik kreeg als antwoord: “impossible, we are covered for more than 97%…” Waarschijnlijk hebben ze bij MS de korte-termijnbeleggingen bij de cash gerangschikt.
Heb je nuttige informatie gehaald uit je gesprek met M&G?
Mooi initiatief ! Mag dit flexerfonds dan beschouwd worden als een “satellietfonds” (een dakfonds van satellieten) dat complementair is aan het mixerfonds ?
Daar ik niet zeker ben morgen te kunnen reageren op deel 2, vraag ik nu al of één van de wereldwijde aandelenfondsen van Treetop (Sequoia ?) hiervoor niet in aanmerking komt ? Mijnheer Berchmans, één van de stichters van Treetop, heb ik al meermaals horen beweren dat ze een zeer mooi trackrecord hebben.
Treetop Sequoia zit in de screening: één van de volgende dagen hier te vinden.
In feite kunnen we die vraag nog niet beantwoorden. We moeten eerst het Flexerfonds samenstellen en dan zijn eigenschappen bestuderen.
Achteraf bekeken hadden jullie misschien moeten beginnen met deze fondsen en nu dat de beurs weer op ‘hoogte’ staat overschakelen naar mix fondsen. Anderzijds zitten we toch ook wel op zoiets te wachten. Komt er dan ook naast een mix en flex selectie ook aandacht voor fondsen die zich zuiver bestaan uit aandelen en zich toch indekken ? Vb Aphilion Q² – Balance
Ik had een vrij dynamische portefeuille online gezet die vrijwel onmiddellijk onderuit ging. Bijna iedereen lachte in zijn vuistje. Wil ik daar nu eens een evaluatie van publiceren?
Benieuwd naar het vervolg artikel!!
idem dito voor mij
Zeer interessant ! Ik wacht met spanning op het volgende artikel !
Veel geluk ermee. Je zal ze niet vinden.
Een leuke teaser… ik kijk uit naar het vervolg. Op basis van jullie prestatie tabellen heb ik zelf een aantal mix-flex portefeuilles opgezet. Benieuwd naar jullie selectie. Mijn doel is een potentieel hoger rededement dan jet mixerfonds maar toch minder volatiliteit dan de trackermixer.
Hoe zal deze Flexer zich positioneren t.o.v. de Trackermixer?
Ha, dat is een goede vraag en ik bespreek dat morgen in het vervolgartikel. Doelstelling is natuurlijk om met beheerde fondsen op één of andere manier een meerwaarde te creëren t.o.v. onbeheerde trackers. En die meerwaarde zou zich bv. kunnen situeren in hogere prestaties of in minder volatiliteit.
De Max 🙂 Verwacht je van ons dat we fondsen aanbrengen, of is het daar te vroeg voor?
Even wachten tot het artikel van morgen…
Interessante piste … ben benieuwd naar het vervolg … heb voor mezelf evenwel al min of meer een oplossing voor dit verhaal gevonden … benieuwd welke kant jullie uitgaan …
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be