About the author

Redactie

MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Koen
Koen
5 jaren geleden

Alweer bijzonder mooi werk, waarvoor dank. Twee kleine suggesties die nog wat extra kunnen toevoegen volgens mij:
– de belangrijkste kenmerken (jaarlijks rendement over 3 jaar, na éénmalige instap, vanaf …/2014) toevoegen aan de grafiek zelf (info staat wel in de tekst, maar mij werd altijd geleerd dat je een figuur op zichzelf zou moeten kunnen lezen)
– als alternatief of aanvulling een boxplot voor elke portefeuille. Whiskers kunnen bull en bear tonen, mediaan is ook zichtbaar, en box geeft als extra info waartussen de helft van de instapmomenten zich bevinden. Iets meer info over de distributie van de berekende prestaties, dus.

E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
5 jaren geleden

Zou durven stellen dat ik met mijn Flexer-Dynamic porto – weliswaar met startdatum 01/05/2016 – zowat “op schema” zit met een annual van 11,41 %; moet er wel aan toevoegen dat de resultaten van de Flosb v Storch- en Invesco Pan Eur High Income-compartimenten hier zeker niet toe bijgedragen hebben en het net deze beide fondsen zijn waarbij ik gespreide instappen deed. Zoals ik al in één van mijn vorige posts schreef, wordt de drang om te “cashen” steeds groter en deze portefeuille volledig te liquideren (om ze weliswaar na een eventuele crash, terug op te starten).
Een echte Mixer-porto heb ik eigenlijk niet meer, want sedert de startmaand Mei 2013 (was achteraf niet het meest ideale instapmoment, maar was toen ook maar net gestart als MK-selfmade-belegger) heb ik ze uitgebreid met enkele satellietfondsen; dus eerder een kern-mixer-portefeuille. Mijn strategie hierbij is het mixer-fonds-compartiment te behouden (eventueel in bij te kopen) EN…indien één of meerdere van de satellietfondsen een aanvaardbare meerwaarde hebben gerealiseerd, deze geheel of gedeeltelijk ten gelde te maken. Actueel annual na iets meer dan 5 jaar = 3,78 %.
EN DIT ALLES DANKZIJ MIJN KAPITAAL!

mistery
mistery
5 jaren geleden

Durven jullie momenteel nog instappen in de Flexer Dynamic en verkiezen jullie bij de 2 Treadneedle fondsen de USD of EURO variant

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  mistery

Vandaag is de GOGI score van de Flexer Dynamic omgeslagen naar STOP. Dat zegt genoeg.

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  mistery

In mijn databestand zit de USD-versie voor TIF American Smaller: de cijfers werden wel omgerekend in EUR. Daarom staat er een sterretje bij EUR*. Voor zover ik weet, bestaat daar geen EUR-variant van.
Voor de TIF Pan European smaller zou het toch weinig zin hebben om die in USD (als die al bestaat) gaan aan te kopen.
Last but not least: wij hebben al meerdere malen gezien dat op de langere termijn de muntnotering van een fonds (als er daar geen hedging op zit) geen rol speelt. Je krijgt quasi hetzelfde resultaat.
We hebben ook al aangetoond dat hedging maar één resultaat heeft: het kost je veel geld (en alzo rendement).

Helene
Helene
5 jaren geleden

Wel interessant zo’n theoretische statistische oefening op de rendementen uit het verleden.

Zouden jullie voor elke portefeuille ook de volatiliteit/risico kunnen toevoegen. Als wij ons als lezer enkel op bovenstaande rendementen uit het verleden zouden baseren, zouden we allen voor de flexer dynamic moeten kiezen: Enkel in iets meer dan 1/10 van de gevallen zou de flexerbelegger slechter uitkomen dan de 1/10 beste mixer beleggers.

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Helene

Het risico kan je niet afleiden uit die cijfers, gezien het al sinds 2011 geleden is dat we nog eens een grote aandelencorrectie hebben gehad. Zowat alle traditionele risico indicatoren onderschatten op dit ogenblik het risico wegens diezelfde reden, (zie artikel in de link), dus ook daar mag je niet op vertrouwen.

Uit backtestings die we vroeger maakten, weten we dat de Flexer Dynamic een drawdown van -40% kende tijdens de crisis van 2008. Enkel geschikt voor beleggers die de hoogste risico’s aankunnen.

Helene
Helene
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Bevat de excel die jullie maandelijks publiceren geen indicatie over volatiliteit/risico.
Zonder indicatie van risico is het toch ongepast om over rendementen van portefeuilles te publiceren?

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Helene

In de screening cijfers ga je voor de individuele fondsen rond risico/volatiliteit vinden. Voor de portefeuilles als geheel vind je informatie rond het risico in de infofiches van de portefeuilles.

Helene
Helene
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Waar op die infofiches kan ik de informatie vinden die me toelaat om het risico van de mixer, de flexer en de flexerdynamic t vergelijken? Ik vond enkel en fiche van de eerst twee. Beide spreken over een 5 jaar tijdsperiode. Dus hebben ze hetzelfde risico?

Ik kon ook de fiche van het flexerfonds dynamic niet vinden. Wat is de url van deze?

Helene
Helene
5 jaren geleden
Antwoord aan  Helene

Hebben jullie de infofiche van flexer dynamic al kunnen vinden op jullie site?

Ann
Ann
5 jaren geleden
Antwoord aan  Helene

Volgens mij is die er niet, omdat je die portefeuille niet als geheel ergens kan krijgen.

platin
platin
5 jaren geleden
Antwoord aan  Helene

Helene,
Aan onderstaande iets.

GB00B0PHJS66 8,3 % OUD nieuw vanaf oktober LU1829329819
LU0270904781 16,7%
GB0002769643 16,7%
GB00B0WGY707 8,3 %
LU0187079347 16,7%
LU0243957239 16,7%
LU1038809395 16,7%
LU0114721508 16,7%

mvg

platin
platin
5 jaren geleden
Antwoord aan  Helene

Helene ,
een foutje gemaakt
GB0002769643
GB00B0WGY707 8,3 %
Het ene dollar het andere € variant.
mvg

Helene
Helene
5 jaren geleden
Antwoord aan  platin

Bedankt, maar ik zoek de infofiche omdat ik he risico van de drienportefeuilles wil vergelijken. Weet wel niet welke maatstaf MK gebruikt om het risico te kwantificeren.

Bram
Bram
5 jaren geleden
Antwoord aan  Helene

Helene,

De actuele samenstelling van het Flexerfonds Dynamic:
https://www.mijnkapitaal.be/portefeuilles/flexerfonds/de-actuele-samenstelling-van-de-flexer-dynamic/

Flexerfonds Dynamic infofiche:
https://www.mijnkapitaal.be/portefeuilles/flexerfonds/flexerfonds-dynamic-infofiche/

Ik wil er nog wel even bij vermelden dat je niet met de vinger moet wijzen naar de mensen van MijnKapitaal. Ze vermelden altijd dat Flexerfonds Dynamic voor de ervaren belegger is. Dat is ook de reden dat je nergens de specifieke ISIN codes van de fondsen gaat terugvinden. Er wordt ook duidelijk gehamerd op het feit dat je zelf je huiswerk en opzoekwerk moet doen.

Als je wilt weten hoe MK de fondsen screent op risico en rendement kan ik je de artikelen aanraden onder Portefeuilles –> Screenings en Selecties.

Kevin
Kevin
5 jaren geleden

Ik zit overal rond die BEAR :(. Nochtans stap ik gespreid in bij een ‘ALLOW’ die ik trouwens aangepast heb tot 70%.

Mixer: 1,20%/jaar
Flexer: 2,20%/jaar
Tracker: 2,90%/jaar
Fixer: -5,80%/jaar

Rob
Rob
5 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Als je vandaag nog steeds de beleggingen hebt is het normaal dat je tegen de bear zit.

De resultaten die je in dit artikel ziet gaan telkens over periodes van 3 jaar. De eerste jaren waren goed en zijn de bull getallen. Zij die een tijd geleden uitstapte zullen betere resultaten hebben dan zij die vandaag nog de portefeuille hebben.

De laatste jaren zijn minder goed en zijn de Bears. Je zal wel gemerkt hebben dat je gemiddelde rendement de laatste tijd verder daalde.

E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
5 jaren geleden

Interessant item in deze “komkommerperiode” en…niettegenstaande CP het actueel laat afweten, heb ik gisteren toch nog volhard in de….Voor het Ethna-kompartiment is mijn voorkeur voor de verandering eens naar het risicovollere Ethna-DYNAMISCH T-fonds uitgegaan.
Mijn Flexer-dynamic-porto (pas vanaf 01 Mei 2016) opgestart laat ik vooralsnog zijn gang gaan, alhoewel ik eerlijk moet zijn dat – gezien zijn actueel rendement – ik al meermaals getwijfeld heb hem om hem ten gelde te maken. Maar is dat wel een goede beleggersstrategie?…..

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  E10NE (niet E10)

Omdat op deze site soms wat teveel op de korte termijn rendementen focussen met een (half) maandelijkse opvolging, wou ik met bovenstaande cijfers een breder perspectief schetsen.

Je moet zo’n portefeuille m.a.w. minstens 5 jaar tijd geven om zijn potentieel te realiseren. En niet teveel focussen op korte termijn en geannualiseerde rendementen.

E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ik bedoelde dat het actueel rendement van mijn flexer-dynamic porto op net iets meer dan twee jaar zo positief is, dat de verleiding erg groot is om hem niet ten gelde te maken. Ik stel me (en ook een beetje aan MK) de vraag of deze porto zich de eerstvolgende vijf jaar terug naar het huidige niveau zal herstellen, er van uitgaande dat zich binnen de eerstvolgende zes maanden een “echte crash” zou voordoen? Uiteraard realiseer ik mij dat, gezien de uitzonderlijk extreme warmte, jullie glazen bol ook tijdelijk buiten werking is! Toch ga ik mijn beslissing hieromtrent alsnog met een half jaar uitstellen, dit gezien het rentebeleid van de diverse nationale banken (en er bovendien op hopend dat Trump voor de rest van het jaar zijn ge-Ego-twitter-beleid achterwege laat).

GejeM
GejeM
5 jaren geleden

Misschien is het wel interessant om daarnaast een overzicht te maken van de prestaties over 1 jaarsperiodes. Dan zou men ook zien hoe bearisch markten na de top in april 2015 en de val in februari 2016 de korte termijn resultaten kunnen beïnvloeden.

Jean Panis
Jean Panis
5 jaren geleden

Misschien is het toch wel nuttig om expliciet te vermelden dat de getoonde rendementen in de komende jaren meer dan waarschijnlijk een stuk minder positief zullen worden. Zoals u in het artikel stelt, is het voor obligatiehouders momenteel al huilen met de pet op gezien de rente-evolutie. Omdat ook de meeste aandelenmarkten al vrij hoog geprijsd zijn is het ook op dat front niet te verwachten dat de komende jaren nog makkelijk hoge rendementen zullen gehaald worden.
Niemand heeft een glazen bol, maar beginnende (en andere) beleggers (in fondsen) mogen wel gewaarschuwd worden dat mediaanrendementen (ook op 3 jaar of 5 jaar) van 4 tot 11% wellicht alleen in hun dromen haalbaar zullen zijn.

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jean Panis

Een heel terechte opmerking. Een hele generatie beleggers hebben enkel een langdurige stierenmarkt meegemaakt. Hun verwachtingen naar de toekomst zijn vaak onrealistisch.

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jean Panis

Ik heb het meegemaakt tijdens de laatste jaren die het millennium voorafgingen.
Velen waanden zich beursgoeroe want sommige fondsen verdubbelden jaar na jaar (techno en emerging markets: in een bepaald jaar 164% op 1 jaar).
Dan kwam de crash van 2000 en velen stonden met de billen bloot.
Een voorbeeld dat iedereen kent: Carmignac Patrimoine.
Dat fonds verwierf zijn naam niet door de hoge rendementen, maar door het feit dat het 2008 afsloot zonder verlies. Blijkbaar is zijn glazen bol gevallen want momenteel is het krasselen.

Philippe
Philippe
5 jaren geleden

Hoe lang ben je teruggegaan in de tijd om deze waarden te berekenen?
Je vermeldt in de tekst dat aandelen nog geen ernstige correctie meegemaakt hebben.
Dus de crash van 2008 zit er niet in?

Redactie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Philippe

We berekenen vanaf de startdatum van de Mixer (begin 2014).

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

27
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x