RES-packs-tuttimus-promo NEW (ON 14/08 - OFF 30/09)

About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

64 Comments

 1. 1

  didi

  Wat is het verschil tussen wat je op het einde van de groene grafiek afleest (Rendement %) en de “prestaties 1 jaar” in de tabel ?

  Reply
  1. 1.1

   Robokat

   Dat zou in principe hetzelfde moeten zijn. Heel nauwkeurig afleesbaar zijn die grafieken niet, daarvoor is er de tabel.

   Reply
 2. 2

  Kevin B

  Vraag me af of het niet stilaan tijd wordt om wat winst veilig te stellen ?

  Reply
  1. 2.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Onze portefeuilles zijn opgevat als buy&hold en vanuit MK gaan we daarom niet snel uitspraken doen over een uitstap. Uiteraard is dit iets waar je zelf anders kan tegen aan kijken, maar dan moet je dat zelf afwegen.

   Bedenk wel dat een uitstapstrategie moet gepaard gaan met een instapstrategie en dat is minder evident dan je zou denken. Wie bijvoorbeeld uitstapte n.a.v. het Brexit referendum moest nadien veel duurder instappen.

   Voor portefeuilles die al wat ouder zijn, is een echte herbalancering wel een goede optie. Je verkoopt dan een stukje van de meest gestegen fondsen en koopt daarmee de minst gestegen fondsen bij. Maar dit is maar zinvol indien de verschillen groot genoeg zijn en de bedragen dus voldoende aanzienlijk.

   Reply
 3. 3

  Roger De Wannemaker

  Is het volgende fonds iets voor de fixer?

  LU0395794307
  JP Morgan Investment Funds Global Income Fund A Eur

  Reply
  1. 3.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Kijk ik na.

   Reply
  2. 3.2

   Al Fonds (Marc Person)

   Je vindt dat fonds in de screening.
   Ze beloven een dividend per kwartaal van 5% op jaarbasis. Het rendement van het fonds excl de coupon is wel pover.

   Reply
 4. 4

  KEVIN B

  We potten nu al enkele maanden op omdat we een STOP krijgen. We zien ook dat de mixer in die periode zijwaarts ging. Dus volgens mij een terechte STOP. Waar ik het moeilijker mee heb dat we nu een ALLOW kunnen krijgen met dezelfde koers als afgelopen maanden. En dit gewoon omdat er 12m geleden een opstootje was. Ik weet wel hoe de STOP/ALLOW berekend wordt, en de STOP geeft aan dat we anders te duur zouden aankopen. Daarom heb ik een beetje een dubbel gevoel als we nu een ALLOW zouden krijgen bij een min of meer onveranderde (lees te dure) koers. Ben ik hierin alleen ?

  Reply
  1. 4.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Je hebt enerzijds het berekeningsysteem dat signalen afgeeft. Je hebt anderzijds de belegger, die beslist wat hij/zij daar mee doet. M.a.w. je hebt nog altijd zelf de touwtjes in handen.

   Indien we eind mei/begin juni de status wijzigt, krijg je waarschijnlijk ook het effect dat je gedurende enkele weken voortdurend afwisselend een SPREAD/STOP krijgt. Je kan dus beslissen om niet met die jojo mee te doen en zelf je STOP te handhaven.

   Indien we nadien een meer bestendige SPREAD krijgen, dan ligt dat anders. Dan schakelen we terug over op gespreid instappen, want een correctie is nooit gegarandeerd. De huidige prijzen worden dan a.h.w. geconsolideerd als zijnde “normaal”. Stel dat er later dit jaar toch nog een correctie komt, dan heb je ten minste al heel wat maanden overgeslagen, wat toch in je voordeel is.

   Reply
  2. 4.2

   Al Fonds (Marc Person)

   Voor mezelf heb ik de marges wat groter gemaakt: het is niet omdat ik een SPREAD krijg dat ik onmiddellijk begin te storten.
   Voor de rest volg ik jou: het zou kunnen dat je bij een volgende SPREAD instapt aan een iets hogere koers: diegenen die echter tijdens de vorige weken ingestapt zijn, hebben dat dikwijls gedaan aan een nog veel hogere koers.

   Reply
 5. 5

  Luc

  > “Helemaal aan de linkerkant van de grafiek zien we een klein koersopstootje dat overeenkomt met de tweede helft van mei/eerste helft van juni. Dit zou voor een aantal fondsen een tijdelijke SPREAD kunnen geven, maar met de nadruk op tijdelijk. De tweede, grotere stijging op de grafiek komt overeen met de maand juli. De kans is groot dat we dan de STOP achter ons laten.”

  Je spreekt over een ‘tijdelijke’ spread. Is die dan minder relevant? Ben je met die allows zowiezo niet altijd zeer afhakelijk van de grillen van juist een jaar terug. Ik bedoel, wat zegt wat er een jaar geleden gebeurde eigenlijk over vandaag? Eens een pullback nu zou in feite beter zijn voor een allow denk ik.

  Reply
  1. 5.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Een dergelijk gedrag hebben we in het verleden nog gezien en is een soort overgangsverschijnsel. Tijdens zo’n overgang krijg je dat de score enkele malen kort na elkaar wisselt. Zoals je hierboven kan lezen, moet je voor jezelf uitmaken hoe je hier mee omgaat.

   Ik zou er in dit geval persoonlijk eerder voor kiezen om niet direct terug te gaan investeren. Vooral omdat we in de afgelopen jaren al meerdere malen een soort “zomer dipje” meegemaakt hebben, lijkt het me niet idioot om het investeren nog wat uit te stellen.

   Mochten de markten in de komende maand een duidelijke richting kiezen, dan is dit alles natuurlijk weinig relevant. Maar bij een langdurige zijwaartse markt voorziet GOGI dat je op de duur terug begint met instappen.

   Reply
   1. 5.1.1

    Luc

    Was er vorig jaar een zomerdip? Door lage volumes kan je soms eens een dagdip hebben maar gezien fondsen steeds D+1 of D+2 moeten worden gekocht kan je daar niet echt op inspelen denk ik.

    Reply
    1. 5.1.1.1

     Robokat (Carl De Ridder)

     Vorig jaar niet, maar de jaren voordien een aantal keren wel.

     In 2011 was dat in augustus. In 2013 was dat in juni. In 2014 was dat een stukje in de zomer met een vervolg in oktober. In 2015 was dat in augustus.

     Enkel in 2012 was dat wat vroeger op het jaar (april-mei). En vorig jaar was dat helemaal begin het jaar.

     Er is dus ieder jaar wel een dipje van tussen -5% tot -15%. Het rare is dat niemand zich die events kan herinneren. Terwijl er bv. in 2013 wel echte paniek uitbrak bij onze lezers.

     Reply
     1. 5.1.1.1.1

      Luc

      Bedankt om nog eens die dips van vorige jaren te vermelden. Of er persé elk jaar een dip moet zijn weet ik niet, maar wat mij vooral verbaasde vorig jaar is dat na de Brexit de beurs vlug hoger stond en dat vond ik wel een nieuw fenomeen voor iemand die al zon’ 20 jaartjes belegt. De beurs heeft er al voor minder gelegen. Die Brexit heeft uiteindelijk behoorlijke economische consequenties maar blijkbaar was de beurs daar vlug over wat ik nog steeds niet goed begrijp. Dit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat velen nu denken dat de beurs zal blijven stijgen.. af en toe eens een dip maar dan toch nadien weer hogerop.

      Mijn inziens zit de meeste groei in China en andere EM. China wordt steeds autonomer en probeert niet meer afhankelijk te zijn van het Westen. En Trump hadden ze ook vlug onder de knie, gewoon effe Ivanka’s trademark goedkeuren. Jammer dat zo weinig mixers in China en EM beleggen. In het beste geval een klein percentage en dan heb ik het vooal over aandelen.

     2. Robokat (Carl De Ridder)

      Dat laatste is inderdaad wel opmerkelijk: de mixfondsbeheerders beleggen heel weinig in EM. Ooit is dat anders geweest, toen was het percentage veel hoger.

      Maar het lijkt wel alsof alle fondsbeheerders unaniem kiezen om de EM te onderwegen. En dat kan bijna geen toeval zijn …

   2. 5.1.2

    Luc

    Kan je redenering volgen. Zeker als je sinds begin dit jaar (eind vorig jaar?) een stop aanhoudt heb je nu nog minder reden om in te stappen. Maar als allows tot stand komen door bumps van vorig jaar dan zou ik daar toch voor opletten. Vraag mij af of 1 jaar return vergelijken met historiek uiteindelijk zoveel zeggend is. Waarop is dat eigenlijk gebaseerd?

    Een ander punt is dat je door die stop wel veel rendement hebt laten liggen. Als ik de meeste verslagen van fondsbheerders lees dan verwachten zij vooral dips om te kunnen bijkopen. Of het dan zo verstandig is van zolang aan de zijlijn te staan weet ik niet. Een echte crash kan niemand inschatten.

    Reply
    1. 5.1.2.1

     Robokat (Carl De Ridder)

     >Een ander punt is dat je door die stop wel veel rendement hebt laten liggen.

     Dat is een bijzonder kortzichtige redenering die een ervaren belegger nooit maakt. Voor hetzelfde geld staat alles binnen 2 maanden op -10% en waar is je winst dan?

     De portefeuille die je over de afgelopen jaren hebt opgebouwd, is nu mooi aan het stijgen. Het rendement zit daar vooral in de groei van het reeds bestaande kapitaal, niet in wat je bijkoopt. En voor wie nog maar pas bezig is, is het nog meer van belang dat het volledige kapitaal niet opeens -10% staat.

     Uitsmijter: De meeste mensen wachten met kleren kopen tot het solden is. Het zou immers erg vreemd zijn indien ze wachten tot de prijzen verhoogd worden. Waarom willen beleggers dan per se bijkopen na een flinke prijsstijging?

     Reply
     1. 5.1.2.1.1

      Luc

      In juli ga je op basis van vorig jaar zeker veel allows zien. Als de beurs dan nog steeds zijwaarts beweegt, koop je dan bij of wacht je toch liever op een dip van minstens 5%? Denk dat velen hier dat eerste gaan doen, denk zelf eerder dat het tweede verstandiger is.

 6. 6

  Mark

  *De tweede, grotere stijging op de grafiek komt overeen met de maand juli. De kans is groot dat we dan de STOP achter ons laten.*

  Dus in juli bijkopen?

  Reply
  1. 6.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Dat was in de veronderstelling dat de groei was stilgevallen en dat de markten zijdelings bewegen. Intussen lijkt dat al terug achterhaald.

   All bets are off, zoals ze in het Engels zeggen.

   Reply
   1. 6.1.1

    Mark

    Waar zie jij de groei terug toenemen? Denk dat de beurzen nog steeds zijwaarts gaan.

    Reply
 7. 7

  Freddy

  GoeieDag
  Wanneer stapt men in het Fixerfonds ? Ik wil ook wat bijkomende vergoeding.
  Groetjes
  Freddy

  Reply
 8. 8

  hagi

  Carl,

  Omdat de dynamic een groter risico inhoudt dacht ik ih verleden gelezen te hebben dat de aankoop van deze portefeuille enkel te rechtvaardigen viel wanneer de msci world een correctie van min 10 perc tov het jaar daarvoor vertoonde…dit is toch nog lang niet het geval?

  Reply
  1. 8.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Klopt, een SPREAD is dan ook geen koopsignaal, anders zou het BUY of zo heten.

   Reply
 9. 9

  jempi25

  Misschien weeral een stomme vraag?
  Voortschrijdend rendement is steeds op 1 jaar?
  Als ik bekijk op mijn aankopen vanaf april 2015 tot nu?
  Annual zie ik in frankymatic 2,77 %
  Meerwaarde zie ik 4,72 %
  Dus is de jaarlijkse rente 2,77 % ook is dit voortschrijdend rendement?????
  Heb ook zin om de 2 de portefeuille te proberen nl. Flexerfonds

  Reply
  1. 9.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Je treft in het artikel een link aan waar het voortschrijdend rendement wordt uitgelegd. Wij kiezen voor een periode van 1 jaar.

   Wat andere portefeuilles betreft, alleen jij kan afwegen of die voor jou geschikt is. M.a.w. zorg dat je weet waaraan je begint, het risico is veel groter dan met de Mixer en het moment is misschien ook niet het ideale.

   Reply
 10. 10

  Sven

  Beste,

  Voor de tresholdbepaling van GOGI MK portefeuilles; wordt het gewogen gemiddelde van de AV1L120-waarden van de verschillende mengfondsen genomen?
  Dan kom ik, volgens GOGIscore-excel van 01/07/2017, voor het MixerFonds op 6.82% uit. Volgens mij is dit in afwijking met jullie berekeningen, gezien er op 01/07/2017 dan al een SPREAD zou moeten verschenen zijn.

  Alvast bedankt.

  Reply
  1. 10.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   We hebben dit aangekondigd op 9 juli, dat is twee dagen nadat de grens werd doorbroken. Deze ligt overigens ietsje lager gezien we een kleine marge hanteren om een jojo effect te vermijden.

   Reply
 11. 11

  HowHughes

  is een kleine dip (zoals in begin van discussie werd aangehaald) meestal niet te wijten aan de verkoop na de onderliggende waarden (aandelen) na ontvangst van het dividend…dit is toch meestal het geval bij aandelen en ligt meestal in het voorjaar (juni, bij jaarlijkse uitkering) nadat de jaarresultaten boekhoudkundig zijn verwerkt ?

  Reply
  1. 11.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Neen, wij hanteren zoveel mogelijk kapitaliserende fondsen om onze opvolging op te baseren. Die worden niet beïnvloed door dividenduitkeringen.

   Reply
 12. 12

  HowHughes

  ok, had eventueel vergeten te vermelden dat ik mijn opmerking maakte in kader van de Fixer.

  Reply
  1. 12.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Ook daar kijken we naar een kapitaliserende ‘moeder’ portefeuille. Bovendien keert de fixer op maand of kwartaalbasis uit.

   Reply
 13. 13

  Kevin

  Wat betreft de fixer, we zien die onder het 0%-punt duiken wat wil zeggen dat we te maken hebben met ‘kapitaalvraat’. Is het dan voor sommigen niet het goeie moment om in deze portefeuille te gaan beleggen?

  Reply
  1. 13.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Neen, je mag dat niet als aankoopindicator zien.

   Reply
 14. 14

  Het manneke

  Ik was onder de indruk dat de Fixer fondsen nooit meer uitkeren dan hun max dividend rendement , dus kapitaalvraat zou zo veel mogelijk worden vermeden . De onderliggende waarden kunnen natuurlijk wel dalen/stijgen maar of je dan van kapitaalvraat kan spreken ?

  Reply
  1. 14.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Neen, de dividenden van de meeste fondsen zijn constant. Ik heb de lange termijn historiek van die dividenden bestudeerd en dat vastgesteld.

   Daarvoor zijn die gespecialiseerde fondsen ook bedoeld: het leveren van een vast maandelijks inkomen. Dit zijn dus geen normale doorsnee distributiefondsen, het zijn Mdis/Qdis of “uitkerings-“fondsen.

   We hebben al enorm veel vragen gekregen van mensen die deze portefeuille willen aankopen voor algemeen gebruik. Maar we moeten er telkens op wijzen dat de Fixer bedoeld is voor mensen die die maandelijkse uitkering echt nodig hebben om bv. hun pensioen aan te vullen. En dan moet die uitkering min of meer constant zijn, natuurlijk.

   Reply
 15. 15

  Philippe

  2017 wordt zeker geen verloren jaar voor de wereldbelegger, alleen voor de beleggers uit de eurozone.

  Als je de waardestijging ziet van de euro tov de meeste andere munten (USD +11%, GBP +8%, zelfs CHF +6%) dan hebben beleggers buiten de eurozone al mooie winsten gemaakt dit jaar.

  Reply
  1. 15.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Klopt, maar in het verleden is dat ook al omgekeerd geweest. Op lange termijn maakt dat allemaal niet zo heel veel uit.

   Reply
   1. 15.1.1

    Jean

    Inderdaad. Op lange termijn zijn we namelijk allemaal dood (dixt J.M. Keynes).

    Reply
 16. 16

  Corippo

  Mooie overzichtelijke presentatie van de evoluties van de modelfondsen. Daar steek je altijd wat van op alsook van de commentaren die er op volgen. Misschien telkens vermelden wat de referentiebasis is. Ik denk dat het MSCI mix neutraal world is.

  Reply
  1. 16.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Wij zijn geen voorstander van het vergelijken met indexen. Iedere portefeuille heeft daarom selectiecriteria die totaal niet gebaseerd zijn op benchmarking t.o.v. een index. Ma.w. we hebben geen referentiebasis in de traditionele zin, dat is onze tegendraadse aanpak.

   Reply
 17. 17

  josman

  Hoe denkt mk hierover?. Ik was beleggingsklant bij rabobank, heb daar alles verkocht (plusminus 10000 euro) en wacht nu op bevestiging van me direct dat mijn aanvraag om rekening te openen aanvaard is. Hun aantrekkelijke promoties op nieuw aangetrokken beleggingsgelden lijken mij tegenstrijdig met jullie advies om voorzichtig en gespreid in te stappen.

  Reply
  1. 17.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Als dat bedrag belegd was en je herbelegt dit in een portefeuille met gelijkaardig risico, dan is het alsof je nooit bent uitgestapt. Gespreid instappen is aangewezen indien je nieuw kapitaal belegt of herbelegt met hoger risico.

   Reply
   1. 17.1.1

    Koen

    Het is dan niet voordeliger om de portefeuille over te dragen aan een nieuwe broker, t.o. de portefeuille verkopen en terug te beleggen bij de nieuwe broker ?

    Reply
    1. 17.1.1.1

     Al Fonds (Marc Person)

     inderdaad spaart men dan heel wat kosten.
     Voor zulke procedures neemt men best contact op met de broker waar men de portefeuille wil onderbrengen. Die zal met plezier helpen.

     Reply
 18. 18

  Ronic

  Is het bekend wat de samenstelling is bij Binck “Binck Laten Beleggen”? Is dit enigziens vergelijkbaar met 1 van de fondsen van MK ?

  Reply
  1. 18.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Ik ken het systeem persoonlijk niet, maar lees dat er belegd wordt in slechts 2 fondsen: één aandelenfonds en één obligatiefonds. Via geautomatiseerd beheer wordt de verhouding tussen beide aangepast aan de omstandigheden.

   Voor dit alles betaal je tot 0,75% beheerkosten op jaarbasis. Makkelijk verdiend?

   Zijn er lezers die dit uitgeprobeerd hebben en de twee fondsen kennen?

   Reply
   1. 18.1.1

    evita

    Een vriend heeft sedert januari 2017 zulke portefeuille bij Binck.
    Momenteel is die portefeuille voor 43% gevuld met obligaties.
    Vandaag is het rendement -0,01% !!!!

    Reply
    1. 18.1.1.1
     1. 18.1.1.1.1

      evita

      1)http://bilmanageinvest.lu/wp-content/uploads/2016/11/BINCKBANK-Binck-Global-Developed-Markets-Equity-Fund-a-sub-fund-of-the-LUX-MULTIMANAGER-SICAV.pdf
      2)https://www.fundsquare.net/security/summary?idInstr=276424
      3)http://bilmanageinvest.lu/wp-content/uploads/2016/11/BINCKBANK-Binck-)Euro-Bond-Fund-a-sub-fund-of-the-LUX-MULTIMANAGER-SICAV.pdf
      4)https://www.fundsquare.net/security/summary?idInstr=276425

     2. Al Fonds (Marc Person)

      Dit vind ik een schandaal.
      Als wij iets publiceren dan vraagt men hier de pieren uit onze neus. Elk punt en elke komma dient uitgelegd te worden en onmiddellijk zijn er lezers die alles tot 10 cijfers na de komma gaan narekenen.
      Van deze fondsen vind men zelfs op de KIID niet eens waar ze eigenlijk gaan beleggen.
      De blackboxen van Binckbank ? Of moet ik zeggen kassa kassa ?
      Wat vinden jullie daar van ?

     3. Robokat (Carl De Ridder)

      Dat is echt wel je geld storten in een zwarte doos zonder dat je weet wat er met je kapitaal gebeurt. Geen historiek, geen transparantie. Mooi mee profiteren van de hype van het “robotbeleggen”.

 19. 19

  Privacy

  Mixer YTD: 0%

  En dat in een omgeving waar:

  – aandelenbeurzen enorm zijn gestegen (van 6% in europa, 10 to 19% in america, 26% in emerging markets) en

  – rentes bijna niet gestegen zijn t.o.v. het begin van het jaar

  Knappe prestatie van de fonds “experten”. Ondertussen zullen ze voor hun “prestaties” zelf wel minstens 1% hebben afgeroomd voor “beheer”.

  Was er dan echt niemand die rekening had gehouden met een stijging van de euro of tenminste een inspanning had kunnen doen (hedging?) om de stijging te neutraliseren?

  Reply
  1. 19.1

   Jean-Claude

   U hebt 100% gelijk “Privacy” !
   Van een eventuele daling van de dollar, de pound of de yen hebben, die “experten” geen rekening gehouden.
   Blijkbaar zijn de meeste van de mixfondsen van onze mixer zoals First eagle, BGF, Fvs of FT voor dollar investeerders bestudeerd.
   Wij zullen een stijging van de dollar moeten wachten vooraleer de waarde in euro van die mixfondsen zien stijgen.
   Hopelijk beginnen de rente nu niet te stijgen !

   Reply
 20. 20

  Privacy

  Wie gaat wachten op een stijging van de dollar om een beetje rendement te halen zal nog lang mogen wachten … .

  Wat dit jaar gebeurd is heeft mij doen beseffen dat prestaties vergelijken zuiver op basis van rendementen uit het verleden totaal geen zin heeft.

  De mixfondsen die het in het verleden goed gedaan hebben hebben dat vooral te danken aan de daling van de euro (gewild of ongewild maar ik vermoed voornamelijk gewoon “by chance”).

  Mixfondsen die geen currency risk genomen hebben en braafjes hebben belegd in europese aandelen waren daarom voorheen de kneusjes. Vandaag zijn zij het die natuurlijk de beste prestaties kunnen voorleggen.

  Reply
  1. 20.1

   Spaarvarken

   Gelijk heb je. Ik beleg persoonlijk altijd op basis van goede prestaties in de toekomst.

   En al dat lange termijn denken is ook maar nonsens. Ik verwacht altijd op korte termijn grote winsten, met minder neem ik geen genoegen.

   Beter om iedere belegging die minder presteert direct te elimineren. En te investeren in wat recent het hardst is gestegen. Risicobeheersing is voor sukkels.

   Reply
   1. 20.1.1

    platin

    Laat ons kennis maken met uwe glazen bol aub.
    Wil ook meer opbrengst.

    Reply
   2. 20.1.2

    Privacy

    Niet direct wat je van een echt “spaarvarken” zou verwachten.

    Dan blijven natuurlijk de vragen:

    – Hoe weet welke assets in een stijgende trend zijn?
    – Welke assets ga je dan kiezen?
    – Hoe weet je wanneer de stijgende trend ten einde is (GOGI?)

    Afwachten of je met deze strategie erin zal slagen beter te doen dan de 0% (YTD) van de Mixer. Alvast veel succes ermee en ik zou het zeker op prijs stellen als je je bevindingen en resultaten met mij zou willen delen.

    Als je natuurlijk kan beleggen op basis van goede prestaties in de toekomst is succes alvast verzekerd !

    Reply
 21. 21

  Kulderzipken

  Ik hoopt dat je beseft dat je jezelf in paragraaf 1 en 3 kompleet tegenspreekt…

  Reply
  1. 21.1

   Privacy

   Graag even een aanduiding over welke comment u het heeft en hoe in die comment paragraaf 1 en 3 elkaar compleet tegenspreken

   Reply
 22. 22

  reynk

  ben onlangs op pensioen gegaan, heb een groepsverzekering opgetrokken. Heb een mixer bij medirect.
  Is het gezien de hoge euro nu niet slechts om dit bedrag in 1 keer in een modelfonds via vermogensbeheer te investeren bij medirect??? Wat is de invloed van de dollar??? En is het vermogensbeheer bij medirect (0,5 proc) aangeraden of is het raadzaam om dit zelf actief te beheren??
  Nu staat het op een spaarrekening en brengt niets op . Gespreid instappen lijkt mij ook niet optimaal, lang wchten op resultaat. Graag enig advies

  Reply
  1. 22.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   De vraag die iedere belegger zich moet stellen: wat indien mijn belegging volgend jaar op -20% staat? Als je denkt dat je daar slapeloze nachten van krijgt, dan is een gespreide instap altijd aangewezen. Laat je vooral niet opjagen door de gedachte dat het geld momenteel niets opbrengt en beleg enkel geld dat je probleemloos 5 tot 10 jaar kan missen.

   Over het vermogensbeheer van MD kunnen we weinig zeggen. Dat bestaat nog niet lang genoeg om te oordelen wat de kwaliteit daar van is.

   Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be