About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

98
Reageer op dit artikel

avatar
32 Comment threads
66 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
39 Comment authors
Robokat (Carl De Ridder)Al Fonds (Marc Person)WildfireLucKris Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Wildfire
Gast
Wildfire

De Mixer haalt over 3 jaar een jaarlijks gemiddelde van 3,49%. Is dat niet wat pover wanneer er in de basisregels werd gesteld dat een fonds slechts in de Mixer kan opgenomen worden als het minimum 4% per jaar kan halen?
Toegegeven, 3 jaar is een korte periode. Wanneer we ook nog naar de inflatie kijken, dan blijft er echt niet veel over voor een heel voorzichtige belegger.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik zou je aanraden om het artikel van vandaag eens te lezen.
Ook morgen het artikel van de dag lezen.

Kris
Gast
Kris

De blauwe index lijn eindigt in alle grafieken net onder de 5%, terwijl hij in de Flexerfonds Dynamic grafiek boven 7% uitkomt?

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Ik kijk zelfs niet naar de prestaties op 1 jaar. Wat er toe doet zijn de prestaties op 5 jaar, wat dat is een essentieel deel van de beleggingsstrategie. Ik denk dat de beperkte prestaties vooral te wijten zijn aan de ingebouwde veiligheid. Fondsbeheerders zouden zich klaar moeten houden om te reageren bij een crash. Voor mij zal de echte lakmoesproef komen als de beurs eens deftig corrigeert. Als de mixer dan mee naar beneden dondert, dan is het een overbodig “product”, maar als deze dan beter presteert dan de indexen, dan hebben we een duidelijke winnaar, ook als de… Lees verder »

Luc
Gast
Luc

Als de mixer dan mee naar beneden dondert… dan is de mixer een overbodig product?

In het artikel staat het toch duidelijk vermeld: Hoewel GOGI geen terugval kan voorspellen, kan het je wel beschermen tegen investeringen aan te hoge koersen.

M.a.w. geen enkele garantie dat die mixerfondsen niet mee naar beneden zullen vallen. We kunnen enkel hopen op de bovennatuurlijke krachten van de beheerders 🙂

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Bij de start van een belegging zijn er heel wat die misschien te lichtzinnig over de vraag heen dansen of ze een (tussentijds) negatief rendement zouden kunnen verdragen. Dikwijls wordt daar immers ja op aangevinkt.
Diegenen die nu zouden verkopen omdat het rendement “te laag” is, moeten zich eens afvragen of ze wel consequent waren en misschien toch voor teveel volatiliteit kozen.

GMN
Gast
GMN

Jullie spreken ervan dat de Flexerfondsen voor de (zeer) ervaren beleggers zijn. Echter meen ik ook begrepen te hebben dat alle modelportefeuilles voor een buy&hold-strategie uitgaan. Is het dan niet correcter om te stellen dat de Flexerfondsen voor de beleggers zijn die volatiliteit en risico aan durven, i.p.v. over “ervaren” te spreken?
M.a.w. waarom zou ik als jonge belegger (<30j.) met matige ervaring niet een beperkt deel van de vrij beschikbare fin. middelen via vaste maandelijkse/trimestriële aankopen in bv. het Flexerfonds Dynamic investeren met een buy&hold-strategie en een beleggingshorizon van bv. 10 jaren?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het is misschien niet zo bij iedereen, maar ik heb de ervaring dat vele minder ervaren beleggers beweren te kunnen omgaan met (tijdelijke) verliezen (=volatiliteit). Als ze het dan aan den lijve ondervinden, blijkt het heel wat minder te zijn. Ook partners (die uitleg vragen) kunnen hun duit in het zakje doen.
Daarom is het gezegde “begin niet te lopen voor je goed kunt gaan” misschien een goede aanbeveling.
Oké je kan een portefeuille opbouwen (en daarbij een beperkt deel), maar o wee als dat deeltje je het daarna erg ongemakkelijk maakt.

Steven
Gast
Steven

Ik vind geen obligatiefondsen terug in jullie fondsen, gezien de huidige economische realiteit lijkt mij dit niet onlogisch. Als ikzelf een combinatie van fondsen samenstel met als doelstelling maandelijkse stortingen uit te voeren. Met het idee om dit passief te beheren (dus geen wijzigingen van de fondsen). Dan lijkt mij dat er zeker ook obligatiefondsen moeten worden toegevoegd omdat deze binnen 5,7 of 10 jaar wel hun waarden zouden kunnen bewijzen.
Is het zo dat jullie in jullie fondsenmixen gewoon de samenstelling zouden wijzigen of is daar nooit plaats voor een puur obligatiefonds?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Onze Mixer bestaat volledig uit Mixfondsen: dwz dat de beheerder zelf kan bepalen of hij in obligaties dan wel in aandelen gaat. Hij/zij kan dit op elk moment wijzigen en hij zal, beter dan wij, dat kunnen doen als het moment voor hem geschikt lijkt. In de X-ray van Morningstar zien wij dat er nog aardig wat obligaties in de Mixercombinatie aanwezig zijn.

kamiel
Gast
kamiel

Ik wou doelen op de opmerking:

“Erg opvallend is het enorme verschil tussen onze Flexer Dynamic en de Trackermixer voor de YTD cijfers. Temeer omdat de Flexer dynamic slechts voor 23% in EUR belegt en dus ook moet afrekenen met de negatieve gevolgen van een sterke EUR. ”

Ik zie dat dit niet goed gequote was.
Ik bedoel dus dat de Trackermixer nog meer moet afrekenen met de negatieve gevolgen van de sterke euro dan de Flexer dynamic , dus die “Temeer …” is niet echt correct.

kamiel
Gast
kamiel

Ik begrijp volgende opmerking niet.

De Trackermixer is
– 60% mcsi world (Van de mcsi world is slechts 15% europe ex-uk)
– 20% emerging markets
– 20% usd corporate bond

Dus slechts 60*0.15= 9% van de trackermixer belegt in EUR.
Veel minder dus nog dan de Flexer Dynamic

Al Fonds (Marc Person)
Lid

De Trackermixer is geen uitvinding van MijnKapitaal. Het is komen overwaaien uit de Verenigde Staten en misschien is dat de oorzaak.
De trackers die er daar inzaten, zijn hier niet te koop of worden dubbel belast. Ik heb dat alleen “vertaald” naar soortgelijke trackers die hier verkrijgbaar zijn en waar er na belastingen nog iets over blijft.

John
Gast
John

Een vertaling van een US portfolio voor een US belegger naar Europese portfolio voor een Europese belegger is niet eenvoudig. De Trackermixer lijkt een vertaling naar Europese fondsen van de US portfolio. Dus gepast voor een amerikaan die met Europese fondsen will beleggen. De challenge is nu om dit verder te vertalen voor een belgische belegger. Als we teruggaan naar de kern van de US portfolio zien we drie componten 1- “Domestic bonds” 2- “Domestic Stock” 3- “International Stock” Domestic bonds voor een Europese belegger zouden Europese Obligaties moeten zijn. Het BND fonds ( 70% overheid – intermediate duration) dat… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Zoals je zelf aangeeft, kan je over die combinatie blijven discussiëren tot…
Laat ons van iets vrij simpel, niet iets te ingewikkeld maken en het vooral LAZY houden. “Je wordt daar zo moe van…”

John
Gast
John

De huidige uitwerking van de trackermixer heeft al veel reakties gehad.
Misschien de medewerking vragen van het publiek en een korte poll organiseren zodat de uitwerking van een BE-trackermixer een echte “groepsbeslissing” word.

Mijn voorstel zou zijn 60% IWDA en 40% IEAG.

John
Gast
John

Persoonlijk ben ik meer bewust van het risico dat het aandelen gedeelte loopt dan voor het obligatiegedeelte.
– voor de aandelen hou ik rekening met een daling van 50%; dus een verlies van 30% op mijn portfolio.
– voor de obligaties zou een daling van 25% (dus 10% van de portfolio) al een zeer uitzonderlijke gebeurtenis zijn.

natalie
Gast
natalie

Van een fonds als M&G Optimal Income, neem je daar nu best de kapitaliserende of distributie variant van. Dat fonds bestaat voor 95% uit obligaties. Bij de kap heb je bij verkoop 1,32% taks en 30% meerwaardetaks op bijna gans het fonds, bij de dis alleen 30% RV maar het fonds keert wel quasi alles uit. Heb het gevoel dat je in beide gevallen weing overhoudt, gezien dit fonds maar rekent op 3-4% per jaar. Kan je niet beter een selectie vastgoed nemen als Befimmo. Geeft 6,47% bruto.

natalie
Gast
natalie

Niemand reactie? Zal morgen nog eens terugkomen.

Philippe
Gast
Philippe

Beste Robokat,

de tabel slaat waarschijnlijk op september (1° kolom) en niet op augustus?

reynk
Gast
reynk

ben onlangs op pensioen gegaan, heb een groepsverzekering opgetrokken. Heb een mixer bij medirect.
Is het gezien de hoge euro nu niet slechts om dit bedrag in 1 keer in een modelfonds via vermogensbeheer te investeren bij medirect??? Wat is de invloed van de dollar??? En is het vermogensbeheer bij medirect (0,5 proc) aangeraden of is het raadzaam om dit zelf actief te beheren??
Nu staat het op een spaarrekening en brengt niets op . Gespreid instappen lijkt mij ook niet optimaal, lang wchten op resultaat. Graag enig advies

Kulderzipken
Gast
Kulderzipken

Ik hoopt dat je beseft dat je jezelf in paragraaf 1 en 3 kompleet tegenspreekt…

Privacy
Gast
Privacy

Graag even een aanduiding over welke comment u het heeft en hoe in die comment paragraaf 1 en 3 elkaar compleet tegenspreken

Privacy
Gast
Privacy

Wie gaat wachten op een stijging van de dollar om een beetje rendement te halen zal nog lang mogen wachten … . Wat dit jaar gebeurd is heeft mij doen beseffen dat prestaties vergelijken zuiver op basis van rendementen uit het verleden totaal geen zin heeft. De mixfondsen die het in het verleden goed gedaan hebben hebben dat vooral te danken aan de daling van de euro (gewild of ongewild maar ik vermoed voornamelijk gewoon “by chance”). Mixfondsen die geen currency risk genomen hebben en braafjes hebben belegd in europese aandelen waren daarom voorheen de kneusjes. Vandaag zijn zij het… Lees verder »

Spaarvarken
Gast
Spaarvarken

Gelijk heb je. Ik beleg persoonlijk altijd op basis van goede prestaties in de toekomst.

En al dat lange termijn denken is ook maar nonsens. Ik verwacht altijd op korte termijn grote winsten, met minder neem ik geen genoegen.

Beter om iedere belegging die minder presteert direct te elimineren. En te investeren in wat recent het hardst is gestegen. Risicobeheersing is voor sukkels.

platin
Gast
platin

Laat ons kennis maken met uwe glazen bol aub.
Wil ook meer opbrengst.

Privacy
Gast
Privacy

Niet direct wat je van een echt “spaarvarken” zou verwachten.

Dan blijven natuurlijk de vragen:

– Hoe weet welke assets in een stijgende trend zijn?
– Welke assets ga je dan kiezen?
– Hoe weet je wanneer de stijgende trend ten einde is (GOGI?)

Afwachten of je met deze strategie erin zal slagen beter te doen dan de 0% (YTD) van de Mixer. Alvast veel succes ermee en ik zou het zeker op prijs stellen als je je bevindingen en resultaten met mij zou willen delen.

Als je natuurlijk kan beleggen op basis van goede prestaties in de toekomst is succes alvast verzekerd !

Privacy
Gast
Privacy

Mixer YTD: 0%

En dat in een omgeving waar:

– aandelenbeurzen enorm zijn gestegen (van 6% in europa, 10 to 19% in america, 26% in emerging markets) en

– rentes bijna niet gestegen zijn t.o.v. het begin van het jaar

Knappe prestatie van de fonds “experten”. Ondertussen zullen ze voor hun “prestaties” zelf wel minstens 1% hebben afgeroomd voor “beheer”.

Was er dan echt niemand die rekening had gehouden met een stijging van de euro of tenminste een inspanning had kunnen doen (hedging?) om de stijging te neutraliseren?

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

U hebt 100% gelijk “Privacy” !
Van een eventuele daling van de dollar, de pound of de yen hebben, die “experten” geen rekening gehouden.
Blijkbaar zijn de meeste van de mixfondsen van onze mixer zoals First eagle, BGF, Fvs of FT voor dollar investeerders bestudeerd.
Wij zullen een stijging van de dollar moeten wachten vooraleer de waarde in euro van die mixfondsen zien stijgen.
Hopelijk beginnen de rente nu niet te stijgen !

Ronic
Gast
Ronic

Is het bekend wat de samenstelling is bij Binck “Binck Laten Beleggen”? Is dit enigziens vergelijkbaar met 1 van de fondsen van MK ?

josman
Gast
josman

Hoe denkt mk hierover?. Ik was beleggingsklant bij rabobank, heb daar alles verkocht (plusminus 10000 euro) en wacht nu op bevestiging van me direct dat mijn aanvraag om rekening te openen aanvaard is. Hun aantrekkelijke promoties op nieuw aangetrokken beleggingsgelden lijken mij tegenstrijdig met jullie advies om voorzichtig en gespreid in te stappen.

Corippo
Gast
Corippo

Mooie overzichtelijke presentatie van de evoluties van de modelfondsen. Daar steek je altijd wat van op alsook van de commentaren die er op volgen. Misschien telkens vermelden wat de referentiebasis is. Ik denk dat het MSCI mix neutraal world is.

Philippe
Gast
Philippe

2017 wordt zeker geen verloren jaar voor de wereldbelegger, alleen voor de beleggers uit de eurozone.

Als je de waardestijging ziet van de euro tov de meeste andere munten (USD +11%, GBP +8%, zelfs CHF +6%) dan hebben beleggers buiten de eurozone al mooie winsten gemaakt dit jaar.

Het manneke
Gast
Het manneke

Ik was onder de indruk dat de Fixer fondsen nooit meer uitkeren dan hun max dividend rendement , dus kapitaalvraat zou zo veel mogelijk worden vermeden . De onderliggende waarden kunnen natuurlijk wel dalen/stijgen maar of je dan van kapitaalvraat kan spreken ?

Kevin
Gast
Kevin

Wat betreft de fixer, we zien die onder het 0%-punt duiken wat wil zeggen dat we te maken hebben met ‘kapitaalvraat’. Is het dan voor sommigen niet het goeie moment om in deze portefeuille te gaan beleggen?

HowHughes
Gast
HowHughes

ok, had eventueel vergeten te vermelden dat ik mijn opmerking maakte in kader van de Fixer.

HowHughes
Gast
HowHughes

is een kleine dip (zoals in begin van discussie werd aangehaald) meestal niet te wijten aan de verkoop na de onderliggende waarden (aandelen) na ontvangst van het dividend…dit is toch meestal het geval bij aandelen en ligt meestal in het voorjaar (juni, bij jaarlijkse uitkering) nadat de jaarresultaten boekhoudkundig zijn verwerkt ?

Sven
Gast
Sven

Beste,

Voor de tresholdbepaling van GOGI MK portefeuilles; wordt het gewogen gemiddelde van de AV1L120-waarden van de verschillende mengfondsen genomen?
Dan kom ik, volgens GOGIscore-excel van 01/07/2017, voor het MixerFonds op 6.82% uit. Volgens mij is dit in afwijking met jullie berekeningen, gezien er op 01/07/2017 dan al een SPREAD zou moeten verschenen zijn.

Alvast bedankt.

jempi25
Gast
jempi25

Misschien weeral een stomme vraag?
Voortschrijdend rendement is steeds op 1 jaar?
Als ik bekijk op mijn aankopen vanaf april 2015 tot nu?
Annual zie ik in frankymatic 2,77 %
Meerwaarde zie ik 4,72 %
Dus is de jaarlijkse rente 2,77 % ook is dit voortschrijdend rendement?????
Heb ook zin om de 2 de portefeuille te proberen nl. Flexerfonds

hagi
Gast
hagi

Carl,

Omdat de dynamic een groter risico inhoudt dacht ik ih verleden gelezen te hebben dat de aankoop van deze portefeuille enkel te rechtvaardigen viel wanneer de msci world een correctie van min 10 perc tov het jaar daarvoor vertoonde…dit is toch nog lang niet het geval?

Freddy
Gast
Freddy

GoeieDag
Wanneer stapt men in het Fixerfonds ? Ik wil ook wat bijkomende vergoeding.
Groetjes
Freddy

Mark
Gast
Mark

*De tweede, grotere stijging op de grafiek komt overeen met de maand juli. De kans is groot dat we dan de STOP achter ons laten.*

Dus in juli bijkopen?

Luc
Gast
Luc

> “Helemaal aan de linkerkant van de grafiek zien we een klein koersopstootje dat overeenkomt met de tweede helft van mei/eerste helft van juni. Dit zou voor een aantal fondsen een tijdelijke SPREAD kunnen geven, maar met de nadruk op tijdelijk. De tweede, grotere stijging op de grafiek komt overeen met de maand juli. De kans is groot dat we dan de STOP achter ons laten.” Je spreekt over een ‘tijdelijke’ spread. Is die dan minder relevant? Ben je met die allows zowiezo niet altijd zeer afhakelijk van de grillen van juist een jaar terug. Ik bedoel, wat zegt wat… Lees verder »

KEVIN B
Gast
KEVIN B

We potten nu al enkele maanden op omdat we een STOP krijgen. We zien ook dat de mixer in die periode zijwaarts ging. Dus volgens mij een terechte STOP. Waar ik het moeilijker mee heb dat we nu een ALLOW kunnen krijgen met dezelfde koers als afgelopen maanden. En dit gewoon omdat er 12m geleden een opstootje was. Ik weet wel hoe de STOP/ALLOW berekend wordt, en de STOP geeft aan dat we anders te duur zouden aankopen. Daarom heb ik een beetje een dubbel gevoel als we nu een ALLOW zouden krijgen bij een min of meer onveranderde (lees… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Voor mezelf heb ik de marges wat groter gemaakt: het is niet omdat ik een SPREAD krijg dat ik onmiddellijk begin te storten.
Voor de rest volg ik jou: het zou kunnen dat je bij een volgende SPREAD instapt aan een iets hogere koers: diegenen die echter tijdens de vorige weken ingestapt zijn, hebben dat dikwijls gedaan aan een nog veel hogere koers.

Roger De Wannemaker
Gast
Roger De Wannemaker

Is het volgende fonds iets voor de fixer?

LU0395794307
JP Morgan Investment Funds Global Income Fund A Eur

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Kijk ik na.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Je vindt dat fonds in de screening.
Ze beloven een dividend per kwartaal van 5% op jaarbasis. Het rendement van het fonds excl de coupon is wel pover.

Kevin B
Gast
Kevin B

Vraag me af of het niet stilaan tijd wordt om wat winst veilig te stellen ?

didi
Gast
didi

Wat is het verschil tussen wat je op het einde van de groene grafiek afleest (Rendement %) en de “prestaties 1 jaar” in de tabel ?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be