About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

226
Reageer op dit artikel

avatar
66 Comment threads
160 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
54 Comment authors
FilipBachRobokat (Carl De Ridder)Al Fonds (Marc Person)Kevin Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Kevin
Gast
Kevin

Ik heb een alternatief voor Carmignac Patrimoine en/of Ethna-Aktiv als defensief fonds.
Dat is DPAM Invest B Balanced Defensive Growth (BE0947140324) ofwel de iets gewaagdere versie DPAM Invest B B Balanced Dynamic Growth (BE0946551257).

Beide fondsen verslaan sowieso al met verve Carmignac Patrimoine.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Beide fondsen zitten reeds zeer lang in mijn databestand: je kan alzo alle cijfers terugvinden in de screenings en echt gaan vergelijken.
Ik sluit me echter aan bij mijn collega.

Bach
Gast
Bach

Ter info, het dynamic fonds is het Argenta pensioenfonds.

Justine
Gast
Justine

Bij een volgende update van uw screenings, zou u volgende fondsen eens willen mee screenen (beide fondsen zijn in België verkrijgbaar)? Carnegie Strategifond A (SE0000429813) of de SICAV-variant Strategy Fund (LU0075898758) Sextant Grand Large A (FR0010286013) Het Carnegie fonds werd niet gekozen omwille van de M* sterren, wel uit persoonlijke interesse voor Scandinavische aandelen en obligaties. Dit is een flexibel Scandinavisch mixfonds, wat, denk ik, vrij uitzonderlijk is op de Belgische markt, of vergis ik me? Andere suggesties van de lezers worden evenzeer geapprecieerd! Het Franse fonds wil zowat de Franse tegenhanger van het FvS Multiple Opportunities zijn (drawdown in… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

mijn to-do-lijst begint lang te worden.
Voor de volgende screening gaat dat niet meer lukken want die wordt deze week afgewerkt.
Kan je die fondsen in BE aankopen ?

Justine
Gast
Justine

Het Sextant Grand Large A is offline (telefonisch of per e-mail) te verkrijgen bij Keytrade Bank tegen de gebruikelijke €9.95 transactiekosten (officieel bevestigd door de bank).

Voor wat het Zweedse fonds betreft, heb ik nog geen officiële bevestiging ontvangen, maar aangezien bepaalde andere Carnegie fondsen nu reeds online worden aangeboden door Keytrade, neem ik aan dat ook dit telefonisch te verkrijgen is. Ik hou u in elk geval op de hoogte!

Nogmaals hartelijk bedankt voor al de moeite!

J.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

En gaan die fondsen om onze belastingsdiensten te plezieren ook de TIS-waarde berekenen ?
Ik kan mij inbeelden dat velen op dit ogenblik op zoek zijn naar alternatieven. Zorg echter dat je je niet verbrand: wie zijn … verbrandt, moet op de blaren zitten.
Hoe het komt, weet ik niet, maar men nodigt mij op dit moment overal uit om te praten over het mixfonds dat zij in de aanbieding hebben. Er komen misschien nog erg interessante alternatieven.

Justine
Gast
Justine

U heeft daar zeker een punt! Nu eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik persoonlijk, als buitenlands resident, van die Belgische belastingmiserie verlost ben. Ook nog even meegeven dat Sextant Grand Large A als tak 23 wordt aangeboden o.a. door Generali Belgium (toegegeven, als verzekering verpakt is het ook niet alles). Voor wat die meerwaardebelasting betreft, denk ik dat de keuze individueel is. Algemeen gesteld, verkies ik een uitstekend buitenlands fonds eventueel met meerwaardebelasting op alles vs een of ander miserabel Belgisch huisfondsje dat dan hopelijk de TIS wel correct berekent… Zij die absoluut op veilig willen spelen, kunnen zich ook… Lees verder »

Justine
Gast
Justine

Is het bovendien niet zo dat Belgische banken voor buitenlandse (Europese) fondsen de zogenoemde ‘asset test’ mogen gebruiken die dan het percentage obligaties bepaalt, of vergis ik mij?

J.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Dat klopt, maar die asset test (de fallback methode) is momenteel erg nadelig voor de klant. Zoals je al kunnen lezen hebt, brengt het obligatiegedeelte van een fonds momenteel niets meer op. Als het al iets oplevert. Je kan alleen maar rekenen op het aandelengedeelte om meerwaarde te krijgen. Wat doet men nu bij de asset test: men kijkt hoeveel % obligaties er in het fonds zitten en op dat percentage van de meerwaarde berekent men 30% RV. Je betaalt alzo taks (en 30% is niet min) op de winst van jouw aandelen ! Er was hier vorige week nog… Lees verder »

Papageno
Gast
Papageno

Misschien eens een overzicht maken welke bank of broker (actief in België) welke kosten aanrekent bij uitstap? En hoe ze aan die kosten komen? Want blijkbaar wordt dezelfde wetgeving nogal verschillend toegepast…

Al Fonds (Marc Person)
Editor

We hebben al verschillende malen geschreven dat dat voor ons onmogelijk is. Die gegevens wijzigen voortdurend zodat we bijna dagelijks contact zouden moeten opnemen met al de brokers om een correcte weergave te krijgen.
Sorry, maar daar heb ik de tijd niet voor. Als je regelmatig onze site volgt dan weet je bijna zeker wat waar en hoe gebeurt door de commentaren die hier verschijnen. Ook wijzigingen blijken vrij snel aangekondigd te worden.

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

Hallo,
Per toeval vind ik op M*een ETF die een soort mixfund zou zijn
Het gaat om “db x-tracker portofolio Total return”
ISIN LU0397221945
Hebt u zulke produkten reeds onder de loupe bekeken ?
Dank u en prettig week-end

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Die tracker van Deutsche Bank kan je al maanden terugvinden in mijn screeningresultaten.

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

Akkoord, maar kunt u mischien daarover een beetje meer uitleg geven.
Wat is het verschil met een mixfond ?
Er zijn geen gevevens over dat produkt op M*
Zijn de beheerskosten lager ?
Is er een beheer ? aktief of passief ?
Waarom noemt men dat niet een mixfond ?
Wat about de fiskaliteit, dee Reynders taks , is er een TIS berekening ?
Enz…
Dank u

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Sorry als ik verkeerd ben, maar ik denk dat jij het hebt over die DB-X tracker ? Wij krijgen die commentaren binnen op een heel andere manier en volgorde dan jullie ze zien. Soms is het voor ons moeilijk om te volgen…
Je kan aan de hand van de Isincode dit fonds wel terugvinden op M*. Daar noemt men het een mixfonds. De andere gegevens die je zoekt, kan je daar vinden. Vermits het blijkbaar een akkoord voor distributie heeft voor BE, neem ik aan dat het ook een TIS-waarde genereert.

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

Inderdaad, een DB-X tracker blijkbaar maar als mix ETF samengesteld
ISIN LU0397221945
Een eigenaardig produkt.
Bestaat wel op M* maar zonder uitleg en als ETF geklasseerd
Heeft zulke product enige voordeelen tegenover een normaal mixfond o.a op fiscaliteit gebied ?
Ik wil u natuurlijk daarmee in uw prachtig werk niet storen !

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Vermits ik, zoals jij, niet meer gegevens kan vinden over de samenstelling kan ik je geen antwoord geven over de fiscaliteit.
Daarvoor zou je best DB contacteren. Of misschien lezen die wel mee ?

Papageno
Gast
Papageno

Wie weet er meer over het ‘Equity Power Fund’ – LU0884119602?
Tot nu toe mooie en vrij constante resultaten…

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik stel mij daar vragen bij.
De prestaties zouden uitzonderlijk zijn. Ook de beheerskosten swingen de pan uit. Geen distributie-akkoord in BE en ook niet in NL of DE. Je dient in te schrijven voor grote bedragen zodat ze de regels van de controlediensten kunnen omzeilen.
Toch wel heel veel onduidelijkheden.

Papageno
Gast
Papageno

Bedankt!

Uw laatste woord is ‘onduidelijkheden’. Ik vermoedde ook al iets in die richting. En dit wordt mij nu uit een andere en meer ervaren hoek bevestigd.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Probeer maar eens te vinden in wat ze juist beleggen. Hoe ze te werk gaan.
Volgens mij is het een hedgefund: daar moet je echt een specialist in zijn om de risico’s te kunnen inschatten.
De kenners mogen mij gerust tegenspreken.

reusje
Gast
reusje

een kandidaat voor de mixer DE000A0X7541 Acatis – Gané -value event

Welk fondsenhuis wil dit aanbieden in Belgie ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Als je voor een redelijk bedrag wil instappen, dan moet dat wel lukken via de een of andere broker.
En ik denk dat er hier eens iemand was die dat via Frankfurt (beurs) aangekocht had ?
Het fonds werd opgenomen in mijn bestand na een tip van één van de lezers.

reusje
Gast
reusje

Volgens mijn huiswerk is dit een zeer goed fonds ,waar kan ik de screeningresultaten terugvinden van dit fonds ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Kan je al een hele tijd vinden in de screenings per trimester. Ook in de GOGIscores.
By the way: nog steeds een STOP op 1/09 van GOGI. Haast en spoed …

Christophe
Gast
Christophe

Ik volg al enkele jaren het Franse fonds Objectif Patrimoine Croissance (OPC) van Lazard Frères Gestion (FR0000292302) op, en vraag mij af of dit fonds geen valabel alternatief zou kunnen zijn voor het door jullie gesuggereerde DNCA Evolutif in het Mixer en/of Flexerfonds, vooral nu het beheersteam van DNCA Evolutif volledig overhoop werd gegooid. Net als DNCA Evolutif zet ook OPC vooral in op Franse aandelen, en in mindere mate ook andere Europese aandelen. OPC werd opgericht in 1988 en heeft sindsdien een zeer ervaren en stabiel beheersteam aan het roer staan. Het is een mixfonds maar heeft wel een… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Typisch: omdat dat fonds enkele goede periodes achter de rug heeft, kreeg het 5 sterren van M* en plaatst men het nu in de etalage. Vandaag opgenomen in mijn databestand. Het rendement is niet slecht, ook niet fantastisch. Maar de volatiliteit is heftig en dat vertaalt zich in die drawdown. Voor onze Mixer moet een fonds steeds positieve resultaten halen op 3 en 5 jaar. Dit fonds slaagt daar niet in op 3 jaar en zelfs niet eens op 5 jaar. De MK Quality Indicator geeft als cijfer 21 en da’s pover. Dat een fonds een stabiel en ervaren beheersteam… Lees verder »

Jan
Gast
Jan

1) Volgens de DB is er geen significant verschil en dus een zeer grote correlatie tussen de portefeuille van Concept Kaldemorgen en Deutsche Invest I Multi Opportunities. Is dit ook zo volgens MK? Indien er geen verschil zou zijn waarom dan in beiden instappen? 2) Deutsche Invest Multi Opportunities is een fonds van fondsen maar de onderliggende fondsen zijn wel institutionele fondsen. Ik dacht dat MK geen echte fan is van dakfondsen omwille van de hoge kosten. Is dit ook het geval voor Deutsche Invest Multi Opportinities of is er een uitzondering omdat juist institutionele fondsen zijn waarin een private… Lees verder »

evita
Gast
evita

Ik heb gisteren vernomen dat Nordea waarschijnlijk een fondspartner gaat worden van DB.0% instapkosten zeker ?

Ann
Gast
Ann

Ik lees net dat Nordea 1 Stable Return Fund te populair wordt en vanaf 1/10/16 geen nieuwe klanten toe laat. Zie : http://www.iexprofs.nl/Column/Nieuws/255799/Zachte-sluiting-populair-Nordeafonds.aspx

Zelf ben ik op een daling aan het wachten om in de mixer te stappen. Maar wat als dat pas na 1/10/16 is ?

Jeky
Gast
Jeky

Er worden vanaf vandaag 07/09/16 reeds geen nieuwe klanten meer toegelaten (zie website Nordea zelf). Vanaf 1/10/16 geldt de limiet van 1 miljoen euro per dag per belegger.

Kevin
Gast
Kevin

Ik wil mijn belastingaangifte invullen, maar voor de zekerheid wil ik nog even informeren welke fondsen ik nog moet aangeven uit het mixerfonds? Momenteel heb ik Carmignac Patrimoine, Ethna Activ E en FVS Multiple Opportunities.

Ik bereken met de tool op de site het bedrag dat ik moet aangeven (fondsen voor 1/1/2015), tel die vervolgens samen en vul het bedrag in op vakje 1444-11

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Sorry, ik heb de laatste 14 dagen overlopen, maar ik zie er waarschijnlijk over. Het enigste dat ik vond, was lof over DB. Kan je mij op weg helpen, misschien de naam van de inzender van het commentaar ?

efde
Gast
efde

Als je enkel lof vindt over DB, dan heeft dit duidelijk te maken met ‘buikgevoel’. Ik lees veel anders getinte berichten.
Als antwoord op de vraag : juluscesar 12 maart 2016 at 21:5

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Zoals je al gezien hebt, laten wij alle meningen aan bod komen zonder commentaar van onzentwege, behalve als er zaken worden geschreven die pertinent onwaar zijn. Ondertussen hebben wij met de meeste fondsendistributeurs zeer goede contacten: volgens mij een teken dat we objectief zijn of zoveel mogelijk proberen te zijn. Dat is niet gemakkelijk want soms lopen we over eieren.

juluscesar
Gast
juluscesar

Ondertussen heb je hierboven van mij wat meer uitleg over “mijn niet gedefinieerde kritiek” over DB dit via het citeren van Fairfin. Had dit liever niet geplaatst uit respect voor de (ex)werknemers van deze bank die ook gewoon touw hun werk doen en niet mee de ‘politiek’ van een bank bepalen. Mijn andere beschouwingen over DB komen direct uit de prospectus van het gestructureerd product zelf waarbij de bank zelf weergeeft bij ernstige problemen niet garant te kunnen staan voor terugbetaling. Verder nog even op wijzen dat van echte bancaire fondsen enkel DB aanwezig is (dan nog 2 maal) in… Lees verder »

efde
Gast
efde

Ook ik ben tevreden over Deutsche Bank.
Krijg stilaan de indruk dat deze site niet écht neutraal is.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Mag ik weten waarop jij je oordeel baseert, want op zo’n algemene opmerking is het moeilijk om te reageren en ik heb hier deze week nog gewezen op buikgevoelens.

efde
Gast
efde

bvb. :
– Heb je deze vraag ook gesteld aan de persoon die niet gedefinieerde kritiek had op ‘DB’?

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Over welke persoon gaat dit en om welke kritiek? Iedereen tracht hier elkaar te informeren vanuit zijn eigen ervaring…tja d’as altijd een beetje subjectief maar daar zit natuurlijk juist de waarde ook een beetje toch ? Zelf heb ik mijn klantenrelatie stopgezet bij DB wegens te weinig praktische ondersteuning. Mssch had ik toen nog niet genoeg beleggers ervaring of was DB op dat moment overbelast…mijn contact persoon aldaar was welwillende maar gaf te kennen dat hij zelf ook wel over het muurtje kijkt. Op de site van Fairfin kan je ook nakijken of DB het ethisch aanpakt. citaat :”Deutsche Bank… Lees verder »

Loro
Gast
Loro

Ik ben tevreden over Deutsche Bank. Loopt momenteel nog even een interessante actie: https://www.deutschebank.be/media/pdf/ip-reglement-nl.pdf

hagi
Gast
hagi

Dank u! Inderdaad zéér interessant, ga hier zeker op intekenen.

Paul
Gast
Paul

Bij deze mijn concrete vraag: Welke broker gebruiken jullie om fondsen aan te kopen en waarom ?

Johan
Gast
Johan

Paul, ik was van plan Keytrade te gebruiken voor het mixerfonds tot medirectbank het mixerfonds aanbood in zijn geheel als modelportefeuille (buiten Rouvier Patrimoine omdat ze dat niet zonder instapkosten kunnen aanbieden).
Eénmalige storting van 2500 vereist om de starten en nadien maandelijkse betalingen van minimaal 100 Euro.
Zie http://www.medirectbank.be/nl-be/modelportefeuilles/mijn-kapitaal-mixerfonds

Carl
Gast
Carl

Je kunt ook makkelijk zelf je mixer aanmaken (en op de manier die je wilt en de hoeveelheden/verhoudingen die je wilt) dat aanbod van beobank om in jouw plaats de modelportefeuille te doen is voor ‘the lazy people’ … 😉

Jan H
Gast
Jan H

medirect: content van, gebruiksvriendelijkl, transparent en geen in- of uitstapkosten 😉

juluscesar
Gast
juluscesar

Hangt een beetje af van wat je wil en kan. Indien je meteen ook een (tweede) bank wilt met bank en kredietkaarten en goeie service tot nu toe (zijn overgenomen)neem dan een kijkje bij Keytrade. Je kunt hier een spaarplan openen maar je zit hier dus wel een tijdje aan vast. Indien je mogelijkheden hebt om bv per 5000 euro in te stappen is de instap kost van een kleine 10 euro best doenbaar. Je kunt dan in en uitstappen naar eigen of gogi inzicht. Indien je vooral wil beleggen dan kan je kijken naar medirect. Een wat trage site… Lees verder »

Paul
Gast
Paul

Ik lees daar ” … ruim aanbod aan fondsen die je zonder kosten kan aankopen …”
Da’s dus een non-profit bank ? 🙂

Carl
Gast
Carl

Zoek eens het woord ‘retrocessie’ op …

Paul
Gast
Paul

” 1) Teruggave 2) Teruggang 3) Terugkeer tot een vroeger stadium ”

Een heel nuttig antwoord was het dus niet … kan het iets duidelijker ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Op de infofiche van de fondsen kan je telkens vinden hoeveel beheersfee jouw fonds aanrekent. Ongeveer de helft daarvan gaat naar de distributeur.

Paul
Gast
Paul

Da’s dus wel duidelijk, bedankt !

Paul
Gast
Paul

Ik heb nu al heel wat artikels gelezen.
Geven jullie ergens tips naar brokers toe om zo’n mixer fonds zelf samen te stellen ?
Ik zit bv bij Binck en daar kan je (als ik mij niet vergis) enkel gehele delen van fondsen kopen.
Verder zit ik nog bij Keytrade, Argenta en Fintro, maar momenteel niet echt om portefeuilles te beheren , enkel voor de spaar en/of zichtrek.
Tips en hints zijn welkom, graag voor rekeningen in Belgie alleen.

juluscesar
Gast
juluscesar

Binck is voorlopig niet echt de beste oplossing…alleen al voro de in en UITstapkosten. Ze concentreren zich daar vnl eerder op aandelen maar beloven al een tijdje dat er een hernieuw fondsen aanbod komt.

Paul
Gast
Paul

Wel ja, ik heb net een mail gekregen van Binck ivm de Carmignac Patrimoine A.
Instap is 1%
Uitstap: 1,32% beurstaks + 25% op de meerwaarden op het gedeelte dat in schuldinstrumenten belegd is

Wie doet beter en waar ? 🙂

Carl
Gast
Carl

Kijk eens bij beobank, niet voor Carmignac, maar voor al de rest …

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Volgens mij is dit niet correct.
De instap kan 1% zijn.
Elk jaar dien je de calculator te gebruiken om het aan te geven bedrag te berekenen en dat is doorgaans vrij miniem.
Bij uitstap betaal je 1,32% beurstaks en geen RV.

Paul
Gast
Paul

Info is van Binck zelf
Waarom geen RV ?
Patrimoine bestaat toch voor meer dan 25% uit vastrentende instrumenten ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Carmignac Patrimoine is geen sicav maar een Gemeenschappelijk BeleggingsFonds naar Frans recht. In ’t Frans een FCP.

Paul
Gast
Paul

k Heb dit doorgestuurd naar Binck
Benieuwd wat ze gaan antwoorden

Paul
Gast
Paul

Ah, dus zou die 1,32% niet kloppen volgens u ?

Ik had het eerst ook niet over RV, Al Fonds haalde dat aan en dan ben ik beginnen verwarren :-/
Binck had het wel degelijk over 25% op de meerwaarden op het gedeelte dat in schuldinstrumenten belegd is

Paul
Gast
Paul

Vandaag antwoord gekregen van Binck: het is dus inderdaad zo dat er GEEN beurstaks verschuldigd is bij de verkoop van het Cargm Pat fonds
Bedankt @ Robokat

Eigenlijk wel erg dat zo’n beleggersbank als Binck dat niet zelf weet (of althans die medewerker)

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Onze politici hebben er zo’n kluwen van gemaakt, en wijzigen die zaken dan nog om de haverklap, dat ze er waarschijnlijk zelf niet meer aan uitgeraken.
Sommige fondsenhuizen vertikken het daarom om in BE een distributie-akkoord aan te vragen: teveel extra administratie om de distributeurs de kans te geven hun taak naar behoren te doen.

HKDS
Editor

Ik heb het zelf ook al meegemaakt dat de bank verkeerde (lees: te veel) taksen afhield. Ik heb toen zelfs een juridische dienst moeten inschakelen om mijn gelijk (en geld terug) te krijgen.
Tja, iedere regering moet per se zijn eigen regeltjes toevoegen aan die van de vorige, en dat maakt de zaak onbegrijpbaar.

costaadeje
Gast
costaadeje

Jullie schrijven in dit artikel dat je zelf je eigen mixer kan samenstellen door zelf minstens 8 fondsen te kiezen.
Maar ik ga er vanuit dat de best mogelijke keuze nog altijd bestaat uit een combinatie van alle 14 mixerfondsen?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik lees in het artikel van mijn collega in dikke letters: meer is beter.
Zeker voor iets grotere bedragen zou ik 8 fondsen als te weinig beoordelen.

Ann
Gast
Ann

Is een ev. timing mbt de MK Mixerportefeuille mogelijk ? Dit mag redelijk ruw zijn : voor de zomer, of erna.
Ik sta namelijk op het punt om in de mixer te stappen, maar ga dus nog even wachten. Alleen hangt de conversie van mijn Keyplan hier ook aan vast…

jantubaman
Gast
jantubaman

Hallo, Ik zou ook willen beginnen beleggen via fondsen. Ik zou vanaf volgende maand een 1000 euro per maand vrij hebben om te besteden. Zou je dan bv iedere maand 600 defensief en 400 offensief besteden in iedere maand een ander fonds of zou je werken met het minimum van 7 fondsen (3 offensieve en 4 defensieve)? Graag jullie mening hierover!

Alvast bedankt!

emmanuel
Gast
emmanuel

Bedankt Robokat/Jhn/Blackbelt/kulderzipken voor de tips!

kulderzipken
Gast
kulderzipken

Keyplan lijkt me juiste weg om te gaan. Eerste eenmalige “grotere” storting in de 5-6 fondsen die je via Keyplan kan krijgen. bvb. 500€/fonds. Daarna via keyplan maandelijks voor 200€ kosteloos bijkopen van dezelfde 5-6 fondsen. En als je dan nog eens een extraatje over hebt, kan je nog een ander fonds van de mixer kopen buiten het keyplan met meestal 9,95€ kost per transactie. Zo doe ik het.

emmanuel
Gast
emmanuel

Ik heb momenteel een goede 4000 euro die ik voor 5 à 10 jaar kan missen + iedere maand een 200 euro. Is het aangeraden om met deze mixfondsen te beginnen of is het startkapitaal niet hoog genoeg?

Jhn
Gast
Jhn

Vaak is 100 euro het minimum, bij rabo en medirect kan heel wat fondsen kopen voor een minimum bedrag van 100 euro zonder kosten.
Ikzelf koop soms ook aan voor deze kleine bedragen.

Voor aandelen is het anders, daar is vaak 1000 euro de betere keuze, qua minimum bedrag, omdat anders de kosten te hoog zijn.

Veel succes

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Bij Keytrade kan je een Keyplan starten (en daar zitten een paar mixfondsen in), zonder enige instapkosten.
Zo ben ik ook gestart.

jempi
Gast
jempi

Medirect vandaag onbereikbaar? Heb dit nog gelezen ivm fondsen en instellingen Een bank mag enkel maar voor eigen rekening gebruik maken van de effecten van haar cliënten indien de cliënt hier uitdrukkelijk zijn toestemming voor heeft gegeven. Als de cliënt geen instemming daartoe verleent mogen de effecten niet worden uitgeleend of als onderpand gebruikt. Banken zijn evenwel genoodzaakt op hun beurt beroep te doen op een andere bank of bewarende instelling voor de bewaarneming van effecten. Op de top van de piramide van de bankenrelaties bevindt zich een bank of een bewarende instelling waarmee de uitgevende instelling (bijvoorbeeld de onderneming… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Opletten dat je geen twee zaken door mekaar mengt !
Je leest duidelijk in het artikel dat het over aandelen gaat.
Fondsen kunnen niet uitgeleend worden. Zelfs geen aaandelenfondsen.

luc1961
Gast

Bij medirect heb ik voor Franklin Global F.S. de distributievariant gekocht (LU0343523998) en die kan men kopen voor een klein bedrag (25 euro) en die First Eagle Amundi kan men inderdaad kopen vanaf 100 dollars.

jempi
Gast
jempi

Is deze Franklin Global Fundamental Strategies 1 ste aankoop 5000 € ? Staan toch maar 12.25 €?
En deze First Eagle Amundi International Fund Class AU-C Shares 6079 usd kan men kopen per 100 usd?

luc1961luc1961
Gast

Bij medirect kan men volgens mij bijna alle mixerfondsen kopen, en ook soms de distributievariant. Ik heb nog geen instapkosten betaald bij aankoop van 8 mixfondsen.

luc1961
Gast

Ik heb voor die actie van 1% gebeld naar medirect. Ik heb voor een bepaald bedrag gekocht in de loop van de maand maart. Op het einde van de maand bekijken ze hoeveel je gekocht hebt en dan mag je gedurende 3 maanden de fondsen niet verkopen om die 1% te kunnen krijgen. Als je koopt of verkoopt bij medirect krijg je per verrichting een mail. Ook kan men de transactie zien in uw transactiehistoriek.

jempi
Gast
jempi

Ik zou zoveel mogelijk daar willen kopen om niet met teveel banken bezig te zijn! Maar het is mijn 1 ste stap! Volgens mij toch de beste koop kwestie instap, uitstap en kosten denk ik? Heb ik het juist luc1961

jempi
Gast
jempi

Bij MD zijn er veel te krijgen! Heb bij Medirect geopend maar moet nog beginnen! Geld is pas over gestort via onze bank. Gisteren in HBVL gelezen dat MeDirect, PSA riskant is? http://www.hbvl.be/cnt/dmf20150325_01599216/op-zoek-naar-rente Maar zoals ik gelezen heb in de topic en cursussen is een beleggingsfonds en portefeuille niet riskant, daar indien de bank overkop gaat de portefeuille eigendom blijft, en naar een andere instelling kan getransfereerd worden! Klopt toch wat ik zeg? Dan een ander ding > de actie 1 % bij MD, zit daar een addertje onder het gras??? Volgende indien men koopt, krijgt men dan onmiddellijk een… Lees verder »

abra
Gast
abra

Zou ook willen beginnen met fondsen, mede dank zij de goede uitleg en screenings hier op deze site, waarvoor dank. Ik heb een portfolio aangemaakt in Keyplan waar ik (jammer genoeg maar) de volgende zes kon vinden: Van de dynamische mixfondsen: – DNCA Invest Evolutif – First Eagle Amundi International Van de defensieve mixfonsen: – Carmignac Patrimoine – DNCA Invest Eurose – Ethna-AKTIV E – Invesco Balanced-Risk Allocation Ik weet dat jullie aanraden om er minstens zeven te kiezen maar zou dit voldoende zijn voor een “goede” (ietwat meer defensieve) portfolio of toch beter nog enkele extra fondsen uit het… Lees verder »

jempi
Gast
jempi

Dus deze samenstelling is de nieuwste van jullie mixerfondsen!

Al Fonds (Marc Person)
Editor

We zijn nog dagelijks op zoek naar fondsen om er bij te voegen maar onze voorwaarden zijn streng en vele fondsen vallen echt door de mand.

jempi
Gast
jempi

Huidige Waarde Carmignac 706 €, First Eagle 5982 dollar FE is een redelijke investering! Is dit juist wat ik zeg?
Dan hoe zie je of een fonds van dezelfde naam Kapitalisatie is of Dividend uitkeren?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Bij een distributiefonds zie je meestal Inc achter de naam staan (of een D). Bij een kapitalisatiefonds staat er Acc (soms K). Ook in mijn tabellen vermeld ik dat. Op het overzicht van Morningstar vind je het ook.

jempi
Gast
jempi

Thanks

luc1961
Gast

Een paar maanden geleden heeft medirect mij telefonisch medegedeeld dat er voor Rouvier P ook instapkosten zijn van 15 euro. Nu als je ziet wat Carmignac P presteert dit jaar : +10,4%. Dit lijkt wel een droom en dit voor een defensief fonds. Ik had misschien meer moeten kopen want Ethna activ E T presteert nu veel minder goed.

jempi
Gast
jempi

heb al zeer veel gelezen! goede site; thanks

jempi
Gast
jempi

Ander vraagje beleggen als je 55 bent is dat nog aan te raden? Omdat ik ergens gelezen heb dat dit enkel voor jonge mensen rendabel zou zijn?
thanks

jempi
Gast
jempi

heb gekeken bij Rabo ( beperkte keuze ) en DB en vind de fondsen Rouvier, Eurose en DNCA daar niet terug? Zou alleen bij deze 2 willen blijven, volgens velen de beste koop kwestie kosten. Keytrade zou duurder zijn? Enig idee iemand of dit klopt? Thanks

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Misschien ook eens kijken bij MeDirect: is bij de goedkoopsten en heeft momenteel een speciale actie voor beleggingen…

peterdedonder
Gast
peterdedonder

Ik kocht vroeger fondsen via RaboBank (vaak zonder kosten, maar niet altijd), maar ben een jaar geleden (voor nieuwe aankopen) overgestapt naar MeDirect (bijna altijd zonder kosten).
Tot dusver tevreden.
En ze hebben nog steeds (hoewel lage) een van de beste intresten op spaarrekeningen. (zonder getrouwheidspremies, wat ik persoonlijk veel duidelijker vind)
En ze hebben momenteel inderdaad een mooie actie op beleggingen.
Dus wat mij betreft, geen redenen om geen klant te worden.
(Ik heb géén banden met MeDirect, voor alle duidelijkheid 🙂 Ik ben enkel een klant die rekent)

Voice
Gast
Voice

Je kan alle mixfondsen zonder kosten aankopen bij MeDirect behalve Carmignac. Daar betaal je 10 Euro voor. Als je ze niet vindt met de fondsenzoeker stuur dan een mail met de ISN-code, dan plaatsen ze die in uw watchlist.

jempi
Gast
jempi

heb al veel gelezen! zeer goed! thanks

Joeri
Gast
Joeri

ok, bedankt. Is inderdaad hetzelfde fonds.

Joeri
Gast
Joeri

Ik merk dat er op bij Keytrade nu volgende fonds beschikbaar is: Rouvier Patrimoine C. Is dit hetzelfde fonds als uit het mixerfonds ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

In de tabel van de evaluatie van het Mixerfonds heb ik de nieuwe Isincode (LU….) al vermeld. Hetzelfde fonds zou dezelfde isincode moeten hebben.

kleine reus
Gast
kleine reus

waarschijnlijk een goede aanvulling in het mixfonds een tracker in neutrale wereldwijde mixfondsen in eur
db x-trackers Portfolio Total Return UCITS ETF 1C (EUR) | DBX0 Lu0397221945 *****

rendement 1-1-2009 tot 31-12-2014 92,047%

welk mixfonds doet beter?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

We noteren ze en ze zullen zeker gescreend worden, maar weer de periode 01/01/2009.

Daniël Arnoys
Gast
Daniël Arnoys

Kan ik wat meer uitleg krijgen over de kosten die aangerekend worden? Ik heb het dan niet over de transactiekosten. Ik ben wat gaan rondneuzen op de site van MEdirect en stel vast dat dikwijls (meestal) “doorlopende kosten” aangerekend worden. Wat houdt dat precies in en hoe worden die berekend?In de cursussen vind ik hierover omzeggens niets terug. Alvast bedankt.

Leo Lockley
Gast
Leo Lockley

Ik start nu met beleggen en heb heel wat op gestoken via de website. Het is wel overdonderend om te zijn hoe de banken met hun clientèle omgaan. Daarom bedank ik u reeds voor jullie hulp. Ik heb echter nog een vraagje. Ik ben even gaan kijken op MeDirect om het fonds GB00B1VMCY93 te vinden. Maar ik zie dat deze internet bank gevestigd is in Malta. Houd dit geen risico in. Ik heb even de IJslandse banken in het achterhoofd van enkele jaren terug.

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

Goede avond Robokat en Al ,
Nu dat de kern van onze (uwe) mixerfond goed verspreid is tussen 13 fondsen , hebt u eventueel een paar ideën om deze een beetje te verzilveren ?
Natuurlijk voorstel ik mij dat in de stijl en de tegen de geest van deze site !
Zou het niet interressant zijn van een par holdings , zoals Brederode , Gimv , AVH of andre GBL te analyseren op dezelfde manier dan de fondsen van de mixer ?
In feiten , goed bekeken , zijn deze holdings ook aandeelfondsen !

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Wij zoeken eigenlijk al lange tijd iemand die meer op de hoogte is van holdings dan wij. Wij kennen er te weinig van.
Als jij je geroepen voelt om er iets over te schrijven, graag. Het mag zelfs “en Français” zijn;

costaadeje
Gast
costaadeje

Test aankoop invest verleent wel advies over holdings, maar dat is dan weer betalend. Weet iemand waar je eventueel advies over Belgische holdings zou kunnen inwinnen?

Jhn
Gast
Jhn

Ik vind bevaks ook een mooie aanvulling.
Misschien afrodiziac nog eens aan het woord laten?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Wij vragen het hem regelmatig, maar hij heeft het zo druk…
Als jullie misschien eens een oproep lanceren ?

Vino
Gast
Vino

GB00B1VMCY93 M&G OPTIMAL INCOME A-H GRS ACC HDG EUR, merkte daarnet op dat MeDirect dit fonds nu aanbiedt !!

costaadeje
Gast
costaadeje

Wat is de ISIN-code van de Europese variant (in EUR) van het First Eagle Fonds? Ik heb het fonds momenteel in portefeuille, maar heb de USD-variant.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

De Isincode is LU0068578508

TK14
Gast
TK14

De distributievariant in EUR die Keytrade aanbiedt – met Isin LU0565419693 – is dan misschien ook een goede keuze… Ivm een distributievariant in ’t algemeen heb ik nog een vraagje: meermaals las ik al dat – vanuit fiscaal oogpunt – de distributieversie van een mixfonds nogal eens interessanter is… Maar is dit vooral niet van belang bij defensieve en neutrale mixfondsen (die een groot deel – en meestal meer dan 25% – obligaties in port hebben) en minder van belang voor de offensieve/dynamische mixfondsen? Volgens de huidige gegevens op Morningstar hebben de volgende dynamische mixerfondsen momenteel minder dan 25% obligaties… Lees verder »

Herman
Gast

Ik vraag me af of het aangewezen is om nu First eagle Amundi in dollar bij te kopen, ik heb ze destijds gekocht aan een waarde van de dollar op 1.38. nu staat de dollar nog 1.20, wel een groot verschil en men verwacht nog een verdere daling van de euro tov de dollar.

Jens
Gast
Jens

Volgens mij maakt het niet uit in welke munt je het fonds koopt, zolang het maar over hetzelfde fonds gaat.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Jouw stelling klopt volledig. Als je eenzelfde fonds kan aankopen in USD en in EUR, dan geef ik toch de voorkeur aan EUR. Het maakt geen verschil en ’t is makkelijker en je vermijdt wisselkosten.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Niet alleen naar de dollarkoers kijken. Ik denk dat het fonds die daling ruimschoots overtreft: in mijn schema dat ik aan ’t klaarstomen ben, staat First Eagle bij de beste…

HKDS
Editor

bij een wereldwijd mixfonds speelt de dollarkoers geen rol omdat de onderliggende activa in zovele andere munten (waaronder ook EUR) aangekocht worden.
een concreet voorbeeld werd uitgewerkt in https://www.mijnkapitaal.be/thema/diversen/het-mixerfonds-scheel-bekeken/

moustache
Gast
moustache

De verassing voor 2015 zou wel eens een daling van zowel aandelen als obligaties kunnen zijn ( zoals in de jaren 70).. Welke van de mixerfondsen hebben voldoende flexibiliteit om hiermee om te gaan ?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Je kan natuurlijk altijd een negatief beeld ophangen en bang worden voor je eigen schaduw (of voor verassingen).
De toestand in de jaren 70 was, voor zover ik me nog kan herinneren, totaal anders.
– De rente stond torenhoog: een kasbon op 5 jaar gaf nog 13,75% bruto en nu ?
– De olieprijzen waren erg laag en begonnen pas te stijgen. Men probeerde het verbruik te minderen door autoloze zondagen in te lassen. Nu dalen de olieprijzen.
Wat de aandelen deden, kan ik me niet meer herinneren. De meeste fondsen moesten nog opgestart worden.

geo
Gast
geo

Wat het aanbod betreft moet je momenteel zeker niet bij Binck zijn, het maximum aanbod is momenteel +- 30 fondsen waarvan och god 2 stuks uit het mixerfonds te krijgen zijn,en dit wegens een reorganisatie van de fundscreener.??? De laatste 6 weken heb ik 3 maal een mail gezonden met de vraag hoelang nog voor alle fondsen weer normaal verkrijgbaar zijn,het standaard antwoord luid “het is ingewikkeld materie,we doen ons best om het klaar te krijgen na nieuwjaar”. Na zovele weken is er in de fundscreener nog niets veranderd, en dat noemen ze dan op hun site “tijdelijk”,maar dat grapje… Lees verder »

Jan
Gast
Jan

Ben een leek in die zaken en vraag me af wanneer winst nemen? Op een spaarrekening die uiteraard zeer weinig opbrengt tegenwoordig krijg je jaarlijks de povere intrest. Wat met een mixerfonds? Stel dat je wacht tot je zo’n 4% rente hebt. Verkopen en opnieuw herbeginnen met aankopen? Bedoeling is toch om regelmatig de jaarlijkse intrest op te strijken? Wachten en wachten kan lonend zijn maar bijvoorbeeld vijf jaar wachten en dan de eventuele meerwaarde delen door vijf (jaar) kan soms minder opbrengen dan verwacht toch? Of zie ik dat totaal verkeerd?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

@Jan. Als wij schrijven 4 à 6 %, dan hebben we het niet over meerwaarden maar over jaarlijkse intresten. Elk jaar.

Jan
Gast
Jan

Al fonds, is dat een presentatie waar particulieren ook mogen naartoe gaan? Anders mag je meer info geven? Groeten,

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Neen, het is een persoonlijke uitnodiging voor een 1to1 gesprek.

costaadeje
Gast
costaadeje

En dat kan je bv. doen bij Medirect en Keytradebank?

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Ik denk van wel

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be