RES-packs-tuttimus-promo NEW (ON 14/08 - OFF 30/09)

About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

204 Comments

 1. 41

  luc1961luc1961

  Bij medirect kan men volgens mij bijna alle mixerfondsen kopen, en ook soms de distributievariant. Ik heb nog geen instapkosten betaald bij aankoop van 8 mixfondsen.

  Reply
 2. 42

  jempi

  Is deze Franklin Global Fundamental Strategies 1 ste aankoop 5000 € ? Staan toch maar 12.25 €?
  En deze First Eagle Amundi International Fund Class AU-C Shares 6079 usd kan men kopen per 100 usd?

  Reply
 3. 43

  luc1961

  Bij medirect heb ik voor Franklin Global F.S. de distributievariant gekocht (LU0343523998) en die kan men kopen voor een klein bedrag (25 euro) en die First Eagle Amundi kan men inderdaad kopen vanaf 100 dollars.

  Reply
 4. 44

  jempi

  Medirect vandaag onbereikbaar? Heb dit nog gelezen ivm fondsen en instellingen
  Een bank mag enkel maar voor eigen rekening gebruik maken van de effecten van haar cliënten indien de cliënt hier uitdrukkelijk zijn toestemming voor heeft gegeven. Als de cliënt geen instemming daartoe verleent mogen de effecten niet worden uitgeleend of als onderpand gebruikt.

  Banken zijn evenwel genoodzaakt op hun beurt beroep te doen op een andere bank of bewarende instelling voor de bewaarneming van effecten. Op de top van de piramide van de bankenrelaties bevindt zich een bank of een bewarende instelling waarmee de uitgevende instelling (bijvoorbeeld de onderneming die het aandeel heeft uitgegeven) een overeenkomst heeft afgesloten.

  Banken mogen niet zomaar de eerste de beste bank kiezen voor de bewaarneming van de effecten van hun cliënten. Zij moeten nagaan of die banken van prima kwaliteit zijn. Zij kunnen zich daarbij niet ontdoen van deze aansprakelijkheid. Verder moeten zij er zorg voor dragen dat deze derde bank de effecten die u toebehoren niet voor eigen rekening of als onderpand voor verrichtingen van andere cliënten worden gebruikt.

  Stel dat uw bank over kop zou gaan dan gaan de regels ervan uit dat de effecten van cliënten niet in de massa van het faillissement vallen. De effecten moeten aan de cliënten worden teruggegeven in de mate van het mogelijke. De curator zal aan de cliënten vragen naar welke bank ze mogen worden overgedragen.
  Indien er een tekort is aan de effecten die u in portefeuille hebt (bijvoorbeeld in geval van fraude), worden de effecten per soort effect tussen alle cliënten proportioneel verdeeld. Voor het eventuele tekort die u zou overhouden kan u dan een vordering indienen bij het beschermingsfonds. Dit bedrag is beperkt tot 20.000€.

  Voorbeeld: Stel U hebt 500 aandelen Solvay in portefeuille bij Bank A. Alle cliënten tesamen hebben 500.000 aandelen Solvay in portefeuille bij bank A. Bank A gaat over kop en de curator telt in totaal 400.000 aandelen Solvay die nog op rekening staan bij de diverse banken. U zal van de curator in principe 400 aandelen Solvay terugkrijgen en voor 100 aandelen zal u een vordering kunnen indienen bij het beschermingsfonds.

  Hein Lannoy (FSMA)

  Dit is een tekst die onze lezer, Jempi, heeft gekopieerd en hier geplaatst.

  Reply
  1. 44.1

   Al Fonds

   Opletten dat je geen twee zaken door mekaar mengt !
   Je leest duidelijk in het artikel dat het over aandelen gaat.
   Fondsen kunnen niet uitgeleend worden. Zelfs geen aaandelenfondsen.

   Reply
 5. 45

  emmanuel

  Ik heb momenteel een goede 4000 euro die ik voor 5 à 10 jaar kan missen + iedere maand een 200 euro. Is het aangeraden om met deze mixfondsen te beginnen of is het startkapitaal niet hoog genoeg?

  Reply
  1. 45.1

   Robokat

   Indien je via een broker werkt die toelaat om fracties van fondseenheden te kopen, dan kan je de meeste fondsen wel in relatief kleine hoeveelheden kopen. Bij sommige fondsen zijn er echter wel minimum bedragen en voor die fondsen is dat dan soms wel moeilijk.

   Maar uiteindelijk moet het wel mogelijk zijn om daar iets van te maken, ook met kleinere kapitalen. Spreid de aankoop van de verschillende fondsen beurtelings in de tijd, dat kan ook helpen als je gespreid wil instappen.

   Reply
  2. 45.2

   Jhn

   Vaak is 100 euro het minimum, bij rabo en medirect kan heel wat fondsen kopen voor een minimum bedrag van 100 euro zonder kosten.
   Ikzelf koop soms ook aan voor deze kleine bedragen.

   Voor aandelen is het anders, daar is vaak 1000 euro de betere keuze, qua minimum bedrag, omdat anders de kosten te hoog zijn.

   Veel succes

   Reply
  3. 45.3

   Blackbelt

   Bij Keytrade kan je een Keyplan starten (en daar zitten een paar mixfondsen in), zonder enige instapkosten.
   Zo ben ik ook gestart.

   Reply
 6. 46

  kulderzipken

  Keyplan lijkt me juiste weg om te gaan. Eerste eenmalige “grotere” storting in de 5-6 fondsen die je via Keyplan kan krijgen. bvb. 500€/fonds. Daarna via keyplan maandelijks voor 200€ kosteloos bijkopen van dezelfde 5-6 fondsen. En als je dan nog eens een extraatje over hebt, kan je nog een ander fonds van de mixer kopen buiten het keyplan met meestal 9,95€ kost per transactie. Zo doe ik het.

  Reply
 7. 47

  emmanuel

  Bedankt Robokat/Jhn/Blackbelt/kulderzipken voor de tips!

  Reply
 8. 48

  jantubaman

  Hallo, Ik zou ook willen beginnen beleggen via fondsen. Ik zou vanaf volgende maand een 1000 euro per maand vrij hebben om te besteden. Zou je dan bv iedere maand 600 defensief en 400 offensief besteden in iedere maand een ander fonds of zou je werken met het minimum van 7 fondsen (3 offensieve en 4 defensieve)? Graag jullie mening hierover!

  Alvast bedankt!

  Reply
  1. 48.1

   Robokat

   Beide werkwijzen zijn hier ooit al wel eens aan bod gekomen en voor beide valt iets te zeggen. Er zijn bv. fondsen die een minimaal instapbedrag kennen, en dan kan je spreiden in de tijd door maandelijks telkens in een ander fonds te beleggen. Maar uiteindelijk is het iets wat je voor jezelf moet uitmaken en ook deels afhankelijk van de voorwaarden bij je bank/broker.

   Reply
 9. 49

  Ann

  Is een ev. timing mbt de MK Mixerportefeuille mogelijk ? Dit mag redelijk ruw zijn : voor de zomer, of erna.
  Ik sta namelijk op het punt om in de mixer te stappen, maar ga dus nog even wachten. Alleen hangt de conversie van mijn Keyplan hier ook aan vast…

  Reply
  1. 49.1

   Robokat

   Dat zou voor de komende weken moeten zijn.

   Reply
   1. 49.1.1

    Ann

    Bedankt ! Dan wacht ik nog even geduldig af.
    Ik speel nl. met het idee om Nordea te nemen ipv Ethna. En een verkoop in mijn Keyplan, aankoop in de mixer, en daarna terug een verkoop voor de switch met Nordea zou te veel zotte kosten met zich meebrengen.

    Reply
    1. 49.1.1.1

     jempi25

     Wat ik me afvraag >> we werken hier met Allow en Nogo, noscore
     Dit fonds is enkel in stijgende lijn met hier en daar wat dipjes.
     03/07/2009 steeds maar bergop
     Is dat dan nu de moment om te kopen? En zelfs zonder te spreiden lees ik zelfs?
     Maar ja een defensief fonds is altijd koopbaar, als je de antwoorden leest van de fondsbeheerder.
     Dus als het zo steeds verder gaat dan zitten we binnen 5 jaar ook met een aanneembaar rendement

     Reply
     1. 49.1.1.1.1

      Al Fonds

      Ik zou toch maar rekening houden met die NOGO. Je zal maar een fikse storting uitvoeren als het fonds juist duur geprijsd is en dan maanden moeten wachten op de eerste stijging. Toch?

     2. 49.1.1.1.2

      Robokat

      >En zelfs zonder te spreiden lees ik zelfs?

      Waar lees jij dat? Dat staat nergens in het artikel.

      Ik merk dit even (vriendelijk) op, want het is zeker niet de eerste keer dat jij iets heel anders lijkt te lezen dan wij schrijven. En daar schuilen toch wel gevaren in, indien je beslissingen neemt op basis van wat je maar half gelezen hebt, niet?

     3. jempi25

      Dan ben ik mis zeker !
      Dit heb ik aangenomen als niet spreiden eventueel, maar er staat bij
      Dit betekent dat je dit fonds op relatief korte termijn aan je portefeuille kan toevoegen, zonder noodzaak om dit te spreiden over een heel lange periode.
      en daarom dacht ik dat je ineens ook dezelfde waarde kan aankopen.
      En wat is korte termijn, om gelijkwaardig te komen, met je andere fondsen?

    2. 49.1.1.2

     juluscesar

     Jouw inbreng wijst er wel op dat er ook nadelen zitten aan spaarplannen of modelportfolio’s te volgen.
     Zelf ben ik meer van het principe gewoon voldoend sparen tot je aankoopbedrag de moeite is ; bij trage spaarders kan dit eventueel betekenen 1 fonds per trimester aankopen. Maar je blijft dan ook vrij bv in KAP of DIS of verkopen /herbalanceren. Spreiding is dan wel een werk van langere adem.

     Reply
 10. 50

  costaadeje

  Jullie schrijven in dit artikel dat je zelf je eigen mixer kan samenstellen door zelf minstens 8 fondsen te kiezen.
  Maar ik ga er vanuit dat de best mogelijke keuze nog altijd bestaat uit een combinatie van alle 14 mixerfondsen?

  Reply
  1. 50.1

   Al Fonds

   Ik lees in het artikel van mijn collega in dikke letters: meer is beter.
   Zeker voor iets grotere bedragen zou ik 8 fondsen als te weinig beoordelen.

   Reply
  2. 50.2

   Robokat

   Met 14 fondsen is de impact van een “blindganger” op de portefeuille veel kleiner. Ieder fonds krijgt vroeg of laat wel eens kritiek omdat het tijdelijk een steek laat vallen en dan weegt dat minder sterk door met 14 fondsen.

   Reply
   1. 50.2.1

    costaadeje

    Zou je als actief belegger meer halen uit het mixerfonds dan als passief belegger in het mixerfonds? Of heeft het geen zin om het mixerfonds even actief te beheren als een volatiel fonds tout court?

    Reply
    1. 50.2.1.1

     Robokat

     De kans dat je de beheerder gaat tegenwerken is bijzonder groot.

     Sommige strategieën vergen nu eenmaal voldoende tijd. Bv. het aanhouden van cash om koopjes te doen. Als jij dan voortijdig verkoopt, dan loop je die kansen mis.

     Je kan onmogelijk voldoende zicht hebben op wat die fondsen doen om daar geen accidenten te veroorzaken. Bovendien hebben veel beleggers veel te weinig geduld en denken ze op veel te korte termijn, met als gevolg dat ze de winsten achterna lopen, en daarmee lagere rendementen halen.

     Reply
 11. 51

  Paul

  Ik heb nu al heel wat artikels gelezen.
  Geven jullie ergens tips naar brokers toe om zo’n mixer fonds zelf samen te stellen ?
  Ik zit bv bij Binck en daar kan je (als ik mij niet vergis) enkel gehele delen van fondsen kopen.
  Verder zit ik nog bij Keytrade, Argenta en Fintro, maar momenteel niet echt om portefeuilles te beheren , enkel voor de spaar en/of zichtrek.
  Tips en hints zijn welkom, graag voor rekeningen in Belgie alleen.

  Reply
  1. 51.1

   Robokat

   Zoals we in het artikel reeds vermelden, is dat huiswerk voor de lezer. Het is voor ons onbegonnen werk om de voorwaarden van iedere broker op te volgen, dus doen we dat niet.

   Reply
   1. 51.1.1

    Paul

    Ah ok, er toch overgelezen dus :-/
    De mixer die jullie maken is dus een volledig fictieve portefeuille ?

    Is er een artikel waar lezers dit zelf wat bespreken of zoek ik dat best op een ander forum ?

    Reply
    1. 51.1.1.1

     Al Fonds

     Commentaren, besprekingen, vragen… kunnen in de commentaren van dit artikel.

     Reply
    2. 51.1.1.2

     juluscesar

     Paul, formuleer jouw vragen concreet en dan proberen de lezers hier wel te antwoorden.

     Reply
  2. 51.2

   juluscesar

   Binck is voorlopig niet echt de beste oplossing…alleen al voro de in en UITstapkosten. Ze concentreren zich daar vnl eerder op aandelen maar beloven al een tijdje dat er een hernieuw fondsen aanbod komt.

   Reply
   1. 51.2.1

    Paul

    Wel ja, ik heb net een mail gekregen van Binck ivm de Carmignac Patrimoine A.
    Instap is 1%
    Uitstap: 1,32% beurstaks + 25% op de meerwaarden op het gedeelte dat in schuldinstrumenten belegd is

    Wie doet beter en waar ? 🙂

    Reply
    1. 51.2.1.1

     Carl

     Kijk eens bij beobank, niet voor Carmignac, maar voor al de rest …

     Reply
    2. 51.2.1.2

     Al Fonds

     Volgens mij is dit niet correct.
     De instap kan 1% zijn.
     Elk jaar dien je de calculator te gebruiken om het aan te geven bedrag te berekenen en dat is doorgaans vrij miniem.
     Bij uitstap betaal je 1,32% beurstaks en geen RV.

     Reply
     1. 51.2.1.2.1

      Paul

      Info is van Binck zelf
      Waarom geen RV ?
      Patrimoine bestaat toch voor meer dan 25% uit vastrentende instrumenten ?

     2. Al Fonds

      Carmignac Patrimoine is geen sicav maar een Gemeenschappelijk BeleggingsFonds naar Frans recht. In ‘t Frans een FCP.

     3. Paul

      k Heb dit doorgestuurd naar Binck
      Benieuwd wat ze gaan antwoorden

     4. Robokat

      Het juiste antwoord is complexer dan dat en kan je in dit artikel lezen.

      Op een GBF/FPC is er GEEN beurstaks verschuldigd en BB blijft blijkbaar hardnekkig de fout in gaan. Er is geen RV maar wel meerwaardetaks op het vastrentende gedeelte.

     5. Paul

      Ah, dus zou die 1,32% niet kloppen volgens u ?

      Ik had het eerst ook niet over RV, Al Fonds haalde dat aan en dan ben ik beginnen verwarren :-/
      Binck had het wel degelijk over 25% op de meerwaarden op het gedeelte dat in schuldinstrumenten belegd is

     6. Robokat

      De meerwaardeheffing is nu 27% en is van toepassing.

    3. 51.2.1.3

     Paul

     Vandaag antwoord gekregen van Binck: het is dus inderdaad zo dat er GEEN beurstaks verschuldigd is bij de verkoop van het Cargm Pat fonds
     Bedankt @ Robokat

     Eigenlijk wel erg dat zo’n beleggersbank als Binck dat niet zelf weet (of althans die medewerker)

     Reply
     1. 51.2.1.3.1

      Al Fonds

      Onze politici hebben er zo’n kluwen van gemaakt, en wijzigen die zaken dan nog om de haverklap, dat ze er waarschijnlijk zelf niet meer aan uitgeraken.
      Sommige fondsenhuizen vertikken het daarom om in BE een distributie-akkoord aan te vragen: teveel extra administratie om de distributeurs de kans te geven hun taak naar behoren te doen.

     2. 51.2.1.3.2

      hkds

      Ik heb het zelf ook al meegemaakt dat de bank verkeerde (lees: te veel) taksen afhield. Ik heb toen zelfs een juridische dienst moeten inschakelen om mijn gelijk (en geld terug) te krijgen.
      Tja, iedere regering moet per se zijn eigen regeltjes toevoegen aan die van de vorige, en dat maakt de zaak onbegrijpbaar.

 12. 52

  Paul

  Bij deze mijn concrete vraag: Welke broker gebruiken jullie om fondsen aan te kopen en waarom ?

  Reply
  1. 52.1

   Johan

   Paul, ik was van plan Keytrade te gebruiken voor het mixerfonds tot medirectbank het mixerfonds aanbood in zijn geheel als modelportefeuille (buiten Rouvier Patrimoine omdat ze dat niet zonder instapkosten kunnen aanbieden).
   Eénmalige storting van 2500 vereist om de starten en nadien maandelijkse betalingen van minimaal 100 Euro.
   Zie http://www.medirectbank.be/nl-be/modelportefeuilles/mijn-kapitaal-mixerfonds

   Reply
   1. 52.1.1

    Carl

    Je kunt ook makkelijk zelf je mixer aanmaken (en op de manier die je wilt en de hoeveelheden/verhoudingen die je wilt) dat aanbod van beobank om in jouw plaats de modelportefeuille te doen is voor ‘the lazy people’ … 😉

    Reply
  2. 52.2

   Jan H

   medirect: content van, gebruiksvriendelijkl, transparent en geen in- of uitstapkosten 😉

   Reply
   1. 52.2.1

    juluscesar

    Hangt een beetje af van wat je wil en kan.
    Indien je meteen ook een (tweede) bank wilt met bank en kredietkaarten en goeie service tot nu toe (zijn overgenomen)neem dan een kijkje bij Keytrade. Je kunt hier een spaarplan openen maar je zit hier dus wel een tijdje aan vast. Indien je mogelijkheden hebt om bv per 5000 euro in te stappen is de instap kost van een kleine 10 euro best doenbaar. Je kunt dan in en uitstappen naar eigen of gogi inzicht.

    Indien je vooral wil beleggen dan kan je kijken naar medirect. Een wat trage site met een lagere beveiliging. Maar een ruim aanbod aan fondsen die je zonder kosten kan aankopen meestal ook voor kleinere delen. Er is een mixer kant en klaar met bv een nadeel dat het kap fondsen zijn waardoor mogelijk iets nadeliger voor tax.

    De giro = buitenlandse rekening dus verplicht aan te geven. Fondsen aanbod is eerder beperkt en of ondoorzichtig. Service en opvolging laag. Vele fondsen zijn van het Nederlandse type =de helft minder lopende kosten en kan je zonder of met zeer lage kosten aankopen. Op een jaar tijd sta je 0,7 %verder dan bij dezelfde aankoop in Belgie.
    Dividenden moet je zelf aangeven; hiervan krijg je een overzicht(vgl met bv coöperatieve aandelen). De meerwaarde taks is echter zo goed als niet te berekenen en laat staan van aan te geven. Voor mixerfondsen met vastrentende producten dus een probleem. Anderzijds koop je dergelijke fondsen voor jaren …mssch komt er ondertussen duidelijkheid of zal die meerwaarde laag zijn gezien de evoluties op de markten. Als je toe bent aan de flexer mssch eens bekijken of de giro iets is.

    Reply
    1. 52.2.1.1

     Paul

     Ik lees daar ” … ruim aanbod aan fondsen die je zonder kosten kan aankopen …”
     Da’s dus een non-profit bank ? 🙂

     Reply
     1. 52.2.1.1.1

      Carl

      Zoek eens het woord ‘retrocessie’ op …

     2. Paul

      ” 1) Teruggave 2) Teruggang 3) Terugkeer tot een vroeger stadium ”

      Een heel nuttig antwoord was het dus niet … kan het iets duidelijker ?

     3. Robokat

      Iedere fondsverdeler krijgt een jaarlijkse vergoeding van de fondsbeheerder. Zelfs zonder instapkosten, verdient een bank dus nog altijd iets aan de fondsen die ze verkoopt.

     4. Al Fonds

      Op de infofiche van de fondsen kan je telkens vinden hoeveel beheersfee jouw fonds aanrekent. Ongeveer de helft daarvan gaat naar de distributeur.

     5. Paul

      Da’s dus wel duidelijk, bedankt !

 13. 53

  Loro

  Ik ben tevreden over Deutsche Bank. Loopt momenteel nog even een interessante actie: https://www.deutschebank.be/media/pdf/ip-reglement-nl.pdf

  Reply
  1. 53.1

   hagi

   Dank u! Inderdaad zéér interessant, ga hier zeker op intekenen.

   Reply
 14. 54

  efde

  Ook ik ben tevreden over Deutsche Bank.
  Krijg stilaan de indruk dat deze site niet écht neutraal is.

  Reply
  1. 54.1

   Al Fonds

   Mag ik weten waarop jij je oordeel baseert, want op zo’n algemene opmerking is het moeilijk om te reageren en ik heb hier deze week nog gewezen op buikgevoelens.

   Reply
   1. 54.1.1

    efde

    bvb. :
    – Heb je deze vraag ook gesteld aan de persoon die niet gedefinieerde kritiek had op ‘DB’?

    Reply
    1. 54.1.1.1

     jules Ceasar

     Over welke persoon gaat dit en om welke kritiek? Iedereen tracht hier elkaar te informeren vanuit zijn eigen ervaring…tja d’as altijd een beetje subjectief maar daar zit natuurlijk juist de waarde ook een beetje toch ?

     Zelf heb ik mijn klantenrelatie stopgezet bij DB wegens te weinig praktische ondersteuning. Mssch had ik toen nog niet genoeg beleggers ervaring of was DB op dat moment overbelast…mijn contact persoon aldaar was welwillende maar gaf te kennen dat hij zelf ook wel over het muurtje kijkt.

     Op de site van Fairfin kan je ook nakijken of DB het ethisch aanpakt.
     citaat :”Deutsche Bank is ’s werelds grootste bank. De laatste jaren heeft de bank nogal onder vuur gelegen, onder meer door haar betrokkenheid bij voedselspeculatie, het Liborschandaal en fraude op de CO2-heffing. Deutsche Bank heeft allerlei richtlijnen onderschreven (UN Global Compact, UNEP-FI Verklaring van Duurzame Ontwikkeling, die van de Wereldbank), maar blijft bedrijven financieren die het niet zou nauw nemen met zorg voor milieu en mensenrechten. “

     Reply
 15. 55

  Al Fonds

  Sorry, ik heb de laatste 14 dagen overlopen, maar ik zie er waarschijnlijk over. Het enigste dat ik vond, was lof over DB. Kan je mij op weg helpen, misschien de naam van de inzender van het commentaar ?

  Reply
  1. 55.1

   efde

   Als je enkel lof vindt over DB, dan heeft dit duidelijk te maken met ‘buikgevoel’. Ik lees veel anders getinte berichten.
   Als antwoord op de vraag : juluscesar 12 maart 2016 at 21:5

   Reply
   1. 55.1.1

    Al Fonds

    Zoals je al gezien hebt, laten wij alle meningen aan bod komen zonder commentaar van onzentwege, behalve als er zaken worden geschreven die pertinent onwaar zijn. Ondertussen hebben wij met de meeste fondsendistributeurs zeer goede contacten: volgens mij een teken dat we objectief zijn of zoveel mogelijk proberen te zijn. Dat is niet gemakkelijk want soms lopen we over eieren.

    Reply
   2. 55.1.2

    juluscesar

    Ondertussen heb je hierboven van mij wat meer uitleg over “mijn niet gedefinieerde kritiek” over DB dit via het citeren van Fairfin.
    Had dit liever niet geplaatst uit respect voor de (ex)werknemers van deze bank die ook gewoon touw hun werk doen en niet mee de ‘politiek’ van een bank bepalen.
    Mijn andere beschouwingen over DB komen direct uit de prospectus van het gestructureerd product zelf waarbij de bank zelf weergeeft bij ernstige problemen niet garant te kunnen staan voor terugbetaling.

    Verder nog even op wijzen dat van echte bancaire fondsen enkel DB aanwezig is (dan nog 2 maal) in de mixer selectie. Een knappe prestatie waar andere grootbanken enkel kunnen op kijken. DB was ook gangmaker om eerst CP en ethna en later fondsen als Flossbach. Ere wie ere toekomt .

    Ik hoop dat robo mij dit wederwoord nog toelaat. 😉

    Reply
    1. 55.1.2.1

     Robokat

     Discussie gesloten.

     Reply
 16. 56

  Robokat

  We gaan hierbij de discussie over brokers stopzetten, dit is off topic. Alle reacties off topic reacties worden verwijderd.

  Vrije discussie is mogelijk in “vraag het aan mijnkapitaal”, mits de discussie voldoende niveau houdt.

  Reply
 17. 57

  Kevin

  Ik wil mijn belastingaangifte invullen, maar voor de zekerheid wil ik nog even informeren welke fondsen ik nog moet aangeven uit het mixerfonds? Momenteel heb ik Carmignac Patrimoine, Ethna Activ E en FVS Multiple Opportunities.

  Ik bereken met de tool op de site het bedrag dat ik moet aangeven (fondsen voor 1/1/2015), tel die vervolgens samen en vul het bedrag in op vakje 1444-11

  Reply
  1. 57.1

   Robokat

   We hebben daar zelfs een artikel over en dat staat momenteel op onze startpagina. Best dat even raadplegen.

   Reply
 18. 58

  Ann

  Ik lees net dat Nordea 1 Stable Return Fund te populair wordt en vanaf 1/10/16 geen nieuwe klanten toe laat. Zie : http://www.iexprofs.nl/Column/Nieuws/255799/Zachte-sluiting-populair-Nordeafonds.aspx

  Zelf ben ik op een daling aan het wachten om in de mixer te stappen. Maar wat als dat pas na 1/10/16 is ?

  Reply
  1. 58.1

   Robokat

   Ja, ze gaan het maximale bedrag dat je kan beleggen in Nordea SRF beperken tot 1 miljoen euro per dag per belegger. Een groot probleem dus voor de doorsnee lezer van MijnKapitaal 🙂 😉

   Wachten op een significante daling kan nog heel lang duren. Maandelijks gespreid instappen verlost je van dergelijke beslissingen en GOGI vermijdt dat je op slecht momenten instapt.

   Reply
  2. 58.2

   Jeky

   Er worden vanaf vandaag 07/09/16 reeds geen nieuwe klanten meer toegelaten (zie website Nordea zelf). Vanaf 1/10/16 geldt de limiet van 1 miljoen euro per dag per belegger.

   Reply
   1. 58.2.1

    Robokat

    Keytrade bank liet al weten dat het fonds nog altijd probleemloos verkrijbaar is. Beperkingen zijn dus waarschijnlijk gericht op institutionele beleggers en niet op de kleine belegger.

    Reply
 19. 59

  evita

  Ik heb gisteren vernomen dat Nordea waarschijnlijk een fondspartner gaat worden van DB.0% instapkosten zeker ?

  Reply
  1. 59.1

   Robokat

   Ha, dus dringend tijd dat we eens langsgaan bij DB om alle nieuwtjes te horen.

   Reply
 20. 60

  Jan

  1) Volgens de DB is er geen significant verschil en dus een zeer grote correlatie tussen de portefeuille van Concept Kaldemorgen en Deutsche Invest I Multi Opportunities. Is dit ook zo volgens MK? Indien er geen verschil zou zijn waarom dan in beiden instappen?
  2) Deutsche Invest Multi Opportunities is een fonds van fondsen maar de onderliggende fondsen zijn wel institutionele fondsen. Ik dacht dat MK geen echte fan is van dakfondsen omwille van de hoge kosten. Is dit ook het geval voor Deutsche Invest Multi Opportinities of is er een uitzondering omdat juist institutionele fondsen zijn waarin een private belegger niet kan inschrijven (tenzij met zeer hoge waarden).
  3) Hoe sterk is Deutsche invest Multi Opportunities gecorreleerd met de andere fondsen in de Mixer? Maw helpt dit fonds het risico van de Mixer te spreiden?

  Graag jouw deskundig advies. Jan

  Reply
  1. 60.1

   Robokat

   1. Beide fondsen zijn inderdaad met elkaar verwant maar zeker niet identiek. Van MO hebben we lange termijn statistieken, van Kaldemorgen niet. Strikt genomen zou Kaldemorgen dus niet in de Mixer thuis horen. We kiezen voor 50% Kaldemorgen en 50% MO als één positie in de mixer om een gemiddelde prestatie van beiden te krijgen.
   2. We kijken vooral naar de prestaties van fondsen. Hoge beheerskosten en matige prestaties zijn niet excuseerbaar, want die fondsen bestaan enkel om meer opbrengsten voor de bank te genereren. Maar indien de prestaties goed zijn, vinden we de onkosten van minder belang.
   3. We zien alle fondsen in de Mixer op verschillende tijdstippen op verschillende manieren reageren. Ieder fonds heeft dus een voldoende verschillende aanpak om zijn plaatsje te verdienen.
   Reply
 21. 61

  Christophe

  Ik volg al enkele jaren het Franse fonds Objectif Patrimoine Croissance (OPC) van Lazard Frères Gestion (FR0000292302) op, en vraag mij af of dit fonds geen valabel alternatief zou kunnen zijn voor het door jullie gesuggereerde DNCA Evolutif in het Mixer en/of Flexerfonds, vooral nu het beheersteam van DNCA Evolutif volledig overhoop werd gegooid. Net als DNCA Evolutif zet ook OPC vooral in op Franse aandelen, en in mindere mate ook andere Europese aandelen.

  OPC werd opgericht in 1988 en heeft sindsdien een zeer ervaren en stabiel beheersteam aan het roer staan. Het is een mixfonds maar heeft wel een duidelijke voorkeur voor aandelen (at all times). Uiteraard is de volatiliteit aanzienlijk, maar tezelfdertijd zeer goed onder controle. Het rendement mag gezien worden. Het fonds is behoorlijk duur, maar Evolutif en zelfs de Carmignac-fondsen zijn dat evenzeer.

  Het fonds was een tijdje online te verkrijgen bij Keytrade, nu enkel nog offline.

  Graag uw inzichten, en bedankt voor de fantastische blog!

  Reply
  1. 61.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Voor de Mixer is het alvast geen optie. Daarvoor is de maximale drawdown veel te groot.

   Ik vraag aan collega Marc of hij dit fonds aan de screening kan toevoegen. Dan kunnen we het eens verder bekijken.

   Reply
  2. 61.2

   Al Fonds (Marc Person)

   Typisch: omdat dat fonds enkele goede periodes achter de rug heeft, kreeg het 5 sterren van M* en plaatst men het nu in de etalage.
   Vandaag opgenomen in mijn databestand.
   Het rendement is niet slecht, ook niet fantastisch. Maar de volatiliteit is heftig en dat vertaalt zich in die drawdown. Voor onze Mixer moet een fonds steeds positieve resultaten halen op 3 en 5 jaar. Dit fonds slaagt daar niet in op 3 jaar en zelfs niet eens op 5 jaar. De MK Quality Indicator geeft als cijfer 21 en da’s pover.
   Dat een fonds een stabiel en ervaren beheersteam heeft, zegt dat iets over de resultaten?

   Reply
 22. 62

  reusje

  een kandidaat voor de mixer DE000A0X7541 Acatis – Gané -value event

  Welk fondsenhuis wil dit aanbieden in Belgie ?

  Reply
  1. 62.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Als je voor een redelijk bedrag wil instappen, dan moet dat wel lukken via de een of andere broker.
   En ik denk dat er hier eens iemand was die dat via Frankfurt (beurs) aangekocht had ?
   Het fonds werd opgenomen in mijn bestand na een tip van één van de lezers.

   Reply
   1. 62.1.1

    reusje

    Volgens mijn huiswerk is dit een zeer goed fonds ,waar kan ik de screeningresultaten terugvinden van dit fonds ?

    Reply
    1. 62.1.1.1

     Al Fonds (Marc Person)

     Kan je al een hele tijd vinden in de screenings per trimester. Ook in de GOGIscores.
     By the way: nog steeds een STOP op 1/09 van GOGI. Haast en spoed …

     Reply
 23. 63

  Papageno

  Wie weet er meer over het ‘Equity Power Fund’ – LU0884119602?
  Tot nu toe mooie en vrij constante resultaten…

  Reply
  1. 63.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Ik stel mij daar vragen bij.
   De prestaties zouden uitzonderlijk zijn. Ook de beheerskosten swingen de pan uit. Geen distributie-akkoord in BE en ook niet in NL of DE. Je dient in te schrijven voor grote bedragen zodat ze de regels van de controlediensten kunnen omzeilen.
   Toch wel heel veel onduidelijkheden.

   Reply
   1. 63.1.1

    Papageno

    Bedankt!

    Uw laatste woord is ‘onduidelijkheden’. Ik vermoedde ook al iets in die richting. En dit wordt mij nu uit een andere en meer ervaren hoek bevestigd.

    Reply
    1. 63.1.1.1

     Al Fonds (Marc Person)

     Probeer maar eens te vinden in wat ze juist beleggen. Hoe ze te werk gaan.
     Volgens mij is het een hedgefund: daar moet je echt een specialist in zijn om de risico’s te kunnen inschatten.
     De kenners mogen mij gerust tegenspreken.

     Reply
     1. 63.1.1.1.1

      Robokat (Carl De Ridder)

      Als je de “best niche hedge fund award” wint, dan ben je waarschijnlijk een hedgefund. Die vallen buiten het toezicht van de FSMA en zijn dus cowboy-land.

      In tegenstelling tot reguliere fondsen kunnen hedgefunds wel degelijk failliet gaan, met totaalverlies van alle inleg. Zo zijn er in het verleden al miljarden verloren gegaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be