About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

50
Reageer op dit artikel

avatar
17 Comment threads
33 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Al FondsRudiKarineJohanRobokat Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Rudi
Gast
Rudi

Comgest Growth Europe Distributing: ik had het er vorige maand reeds over. Het blijkt dat dit zeer goed hersteld heeft na de laatste correctie.
Betreft de vergelijking van de grafiek sinds 2008 tussen M&G Optimal Income en Comgest Growth Europe ben ik ervan overtuigd dat veel fondsbeheerders zin in 2008-2009 hebben laten verrassen en zij die fouten niet meer zullen maken. Dat werd me toch door meerdere fondsbeheerders verteld…..
But time will tell….

Karine
Gast
Karine

Weet iemand op welke dag van de maand MD de aankopen doet ?

Karine
Gast
Karine

Update :
Indien “Mijn Kapitaal” de samenstelling van zijn mixerfonds wijzigt, dan zal MeDirect ook de samenstelling van de modelportefeuille aanpassen op het platform.
Gelieve evenwel rekening te houden dat u als klant de uiteindelijke beslissing neemt of u de samenstelling van uw reeds aangekochte portefeuille al dan niet zelf aanpast.

Karine
Gast
Karine

Heb even geinformeerd.
Graag wensen wij u te informeren dat het inderdaad mogelijk is om ‘tijdelijk’ een modelportefeuille stop te zetten door geen maandelijkse bijdragen meer te storten.
Het volstaat ons een beveiligd bericht te sturen vanaf uw persoonlijk platform eenmaal u bent ingelogd met de instructies en wij doen vervolgens voor u het nodige om alles tijdelijk stop te zetten.
Gelieve er evenwel rekening mee te houden dat u ons opnieuw dient te informeren via een beveiligd bericht dat u de modelportefeuille opnieuw wenst te activeren.

Johan
Gast
Johan

Dank je voor de info!

Karine
Gast
Karine

Dat zal voor MeDirect ook wel te complex worden denk ik wanneer ze hun modelportefeuille op regelmatige basis moeten gaan aanpassen.

Karine
Gast
Karine

Zeker, is een mooi voorstel.
Vraag blijft misschien nog, wanneer instappen ?

Jhn
Gast
Jhn

Net op het moment dat ze weer beginnen stijgen, dat is het beste moment.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het hele systeem is nu net gericht op een gespreide instap, je moet je die vraag dus niet stellen.

Ik moet het zelf nog uitproberen, hopelijk is er de mogelijkheid om de aankopen tijdelijk stop te zetten als we in een NOGO zone komen.

Karine
Gast
Karine

Ik bedoelde de investering van de €2500.
Heeft het trouwens nog veel zin van met een NOGO zone te werken wanneer je met maandelijkse bedragen zit van 200 a 300 euro ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het heeft altijd zin om een investeringsstop in te lassen tijdens NOGO momenten, het maakt heel wat verschil voor je uiteindelijke rendement.

Karine
Gast
Karine

Misschien wel, maar wie gaat die NOGO momenten vaststellen ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We gaan dat minstens 1 maal per maand evalueren.

tr1981
Gast
tr1981

Hoe snel pikken ze in op toevoegen of verwijderen van fonds uit de MK-mixer ? Kunnen ze daar snel op anticiperen?

Karine
Gast
Karine

Wat me wel opvalt bij MD : Maandelijks bijstorten mogelijk vanaf € 50.
Bij beide modelportefeuilles is dit mogelijk alleen bij het “mijnkapitaal” kan het pas vanaf €100

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Dat zou nog veranderen naar €50, maar dat vergt nog wat tijd.

costaadeje
Gast
costaadeje

En je moet minstens starten met een bedrag van 2500 of 5000 euro in de mijn kapitaal modelportefeuille bij MD?
Blijkbaar kan je nu ook de kapitalisatievariant van het fundamental strategies fonds kopen sinds kort bij MD?
Spijtig genoeg ben ik vorig jaar gestart met de dollar-variant van het first eagle fonds, zo te zien bestaat er bij MD nu ook een euro-variant…

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het startbedrag is 2.500 euro en daarna iedere maand 100 euro. Toch vrij democratisch?

costaadeje
Gast
costaadeje

Ja, inderdaad democratisch startbedrag.. Is het first eagle fonds uit de mijnkapitaal modelportefeuille de kapitalisatieversie? Veronderstel dat je die ook persoonlijk kan aankopen via MD (buiten het kader van de mijnkapitaal modelportefeuille)?

obelix
Gast
obelix

beste robokat, zeer bedankt voor uw antwoord, ik apprecieer zeer jullie werk, 1)ik heb die artikels gelezen inzake de GBF op jullie site; het is niet voor mij dat ik vrees dat het moeilijk is, maar ik denk al vooruit voor als ik het ooit zelf niet meer zou kunnen (ik bedoel fysieke of mentale gebeurtenis); ik ben van het principe: keep it simple 2)stel dat iemand al mixerfondsen gekocht heeft bij MD, maar dus buiten de modelportefeuille (want die bestond nog niet); bestaat dan de mogelijkheid dat die nu met terugwerkende kracht, indien klant het wenst natuurlijk, in de… Lees verder »

Karine
Gast
Karine

Zie ook dat net de 4 toppers erbij zitten die bij Keytrade niet in het plan kunnen :
DWS CONCEPT KALDEMORGEN LC
FLOSSBACH VON STORCH MULTIPLE OPPORTUNITIES II RT
M&G OPTIMAL INCOME FUND EURO CLASS A H GROSS SHARES ACC HEDGED
DEUTSCHE INVEST I MULTI OPPORTUNITIES LC

Ik had al eens bij MD geinformeerd om deze zelf in een portefeuille te gieten maar dit zou voorlopig nog niet kunnen. Momenteel is het alleen mogelijk om zelf maandelijks deze fondsen aan te kopen, vraag is alleen hoelang je deze kan aankopen zonder kosten ?

Karine
Gast
Karine

Een andere oplossing is van de zaak op te splitsen.
Een deel van de maandelijkse inbreng via keytrade en een ander deel via MD.
Zou namelijk deze vier graag in portefeuille hebben.

Johan
Gast
Johan

Ik zie net dat MeDirect jullie mixerfonds nu ook als een modelportefeuille aanbiedt (12 van de 13 fondsen) (http://www.medirectbank.be/nl-be/modelportefeuilles) Knap! Hadden jullie dat hier al ergens vermeld?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We vroegen ons al af hoe lang het zou duren vooraleer iemand dat opmerkte 🙂

De officiële lancering is voor maandag voorzien, maar je kan nu al op de website van MD gaan kijken. Het Mixerfonds is als modelportefeuille nu echt in één beweging aan te kopen én met gespreide instap.

Ronny
Gast
Ronny

Eindelijk zou ik zeggen. Een bank die ogen in z’n kop heeft…:-) Ik zit wel met een paar vraagjes. Hoe zal het zitten met de belastingsaangifte van bepaalde fondsen, is dit dan nog nodig?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Ja, dat blijft hetzelfde.

Jens
Gast
Jens

Straf! 🙂 Kan je de weging ook wijzigen zoals bij Keytrade? Ik zit nog met een historisch onevenwicht dat geleidelijk weggewerkt wordt door een aangepaste weging.

En stel dat je maandelijks €150 stort. Dan gaat MD 12 verschillende fondsen aankopen voor elk €12,5? Bundelt ze die aankopen van verschillende klanten want anders is dit toch niet winstgevend? Zelfde issue bij Keytrade Keyplan.

obelix
Gast
obelix

enkele bedenkingen:
-1 fonds mag niet meedoen wegens instapkosten (blijkbaar rouvier patrimoine), maar volgens hun site vraagt CP ook instapkosten, dus dat snap ik niet;
-dat van dat zelf aangeven in PB van bepaalde fondsen vind ik niet terug, is toch belangrijke info en zou ik nadeel durven noemen (maar daar staat het niet);
-ze geven elk fonds 1/12 gewicht, maar hier op de site heb ik geleerd dat als 2 fondsen van dezelfde beheerder komen (vb DNCA), dat die dan elk maar de helft van het gewicht mogen krijgen

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

1. MeDirect heeft met alle fondsenhuizen onderhandeld om alle instapkosten en minimum instapbedragen te laten vallen voor de MijnKapitaal Mixerfonds modelportefeuille. Alle fondsenhuizen hebben zich akkoord verklaard behalve Rouvier, waardoor het fonds niet past in een systeem waar je met heel kleine bedragen kan op instappen. 2. Een aantal fondsen zijn geen SIVAC maar GBF/FCP en daarover vind je op onze site wel een aantal artikels. Uiteindelijk is dat niet zo moeilijk. 3. Klopt, we hebben dat ook gezien en dat was niet de bedoeling. We gaan MD vragen of ze dat nog kunnen corrigeren. Dit kan misschien wat tijd… Lees verder »

Darts
Gast
Darts

Ik lees hier dat indien de rente substancieel zou stijgen beide fondsen gaan dalen. De rente kan moeilijk nog veel lager lijkt mij, dus is er wel een kans dat er eens een gevoelige stijging aankomt.

Als je geen (Europese ) aandelen mag hebben en geen obligaties, ja voor de modale belegger die iets meer rendement dan de aalmoes van een spaarrekening wilt blijft er dan toch niet veel meer over.

Je mag dan nog zoveel spreiden als je wil, je zal toch hoofdzakelijk in aandelen en obligaties zitten, of zie ik dit verkeerd.

Dan natuurlijk de vraag, waarin moet je dan beleggen.

Karine
Gast
Karine

Heb eens gekeken bij MeDirect betreft M&G.
Instapkosten van fonds
Vaste vergoeding fondsbeheerder (*) 4,00 %
Door MeDirect verlaagd tot: 0.00 %
Uitstapkosten van fonds
Vaste vergoeding fondsbeheerder (*) 0,00 %
Door MeDirect verlaagd tot: 0.00 %
Recurrente kosten
Lopende kosten 1.43 % , waarvan 0.50 % aan MeDirect wordt betaald door de fondsbeheerder
Taksen

Beurstaks instap 0,00% (max. 2.000 EUR)
Beurstaks uitstap 1,32% (max. 2.000 EUR)
Meerwaardetaks (**) Ja

Karine
Gast
Karine

Je moet toch toegeven dat het M&G fonds al een heel mooie prestatie heeft neergezet in zijn bestaan ?
Het andere is een andere zaak.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

M&G wel, maar dat zit dan ook in de Mixer.

De verschillende Comgest fondsen hebben we bekeken om te kijken of ze passen in de Flexer (of zelfs Flexer Dynamic zaliger) maar allemaal door de mand gevallen.

Karine
Gast
Karine

Is de tijd van grote posities innemen niet stilaan voorbij, blijkbaar voor sommigen niet.

jhn
Gast
jhn

wat mij opvalt is dat september een negatieve maand gaat worden voor mij 🙁
net zoals de maand ervoor.
dat is het enige wat ik zeker weet …

dwarsdenker
Gast
dwarsdenker

Wat mij persoonlijk betreft, kan ik hier eigenlijk weinig uit opmaken, tenzij – zoals u zelf stelt – dat men met grafieken alles kan bewijzen, mits men de gekozen begindatum wat ‘optimaliseert’ om het gewenst resultaat te bekomen. Dat het defensieve fonds op lange termijn goed gepresteerd heeft, is niet moeilijk. Het bestaat bijna uitsluitend uit internationale obligaties van westerse landen, en de rente daarvan is sindsdien sterk gedaald, zodat de koersen van de obligaties hoger werden en bijgevolg het fonds zelf tamelijk stabiel steeg. Het ander is een fonds dat belegt in Europese aandelen. Het is bijgevolg onderhevig aan… Lees verder »

juluscesar
Gast
juluscesar

Bedankt om mijn korte reactie uitvoerig te duiden.
Een kleine kanttekening ; het m&g fonds doet ook aan allerlei financi¨le technieken om zich in te dekken tegen een rentestijging en een daling van de waarde van hun obligaties. Natuurlijk kost dit ook geld en op een bepaald moment bijna evenveel als het opbrengt

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Naar mijn gevoel kan je maar conclusies trekken uit deze vergelijking zowat 2 tot 5 jaar nadat de rente terug zou gaan stijgen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be