About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

36 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karine
Karine
3 jaren geleden

Wat ik niet goed begrijp is nog steeds de “STOP” die nog steeds loopt.
Ik begrijp dat de fondsen misschien te duur staan maar als je dan artikels leest dat het beter en beter aan het gaan is met de economie vraag ik me af hoelang nog wachten tot aankopen ?

platin
platin
3 jaren geleden

2/jan 5,69% 3/feb 5,75% 3/mrt 8,55% 2/apr 8,18%
4/mei 8,11% 1/jun 7,87%

Bovenstaande om wat Robokat zegt te staven het ter plaatse trappelen.
Mijn mixer bij Me zonder Rouvier.

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Op de laatste bladzijde van de Tijd van vandaag 13/06: een quote van Lukas Daalder, strateeg van Robeco:”We gaan uit van een gezonde correctie van 10% in aandelen”.

GM
GM
3 jaren geleden

Bedenking. Misschien doet men er goed aan om uit het mixerfonds (en de andere portefeuilles) de fondsen te schrappen dat men apart moet aangeven in de belastingbrief. De mensen hebben daar geen kaas van gegeten en het lijkt me een onmogelijke taak. Op medirect kan je heel moeilijk zien wat/wanneer je iets aankocht en tegen welke prijs. Het is eigenlijk een onmogelijke taak. Ik dacht nochthans dat de voorgestelde portefeuilles een soort alternatief was voor de mensen dat eens in iets anders wouden beleggen dan in kasbons, spaarverzekeringen etc.. Men kan toch niet van de mensen verwachten dat ze nu alles gaan uitpluizen. Ik denk dat bij velen het de bedoeling was om te sparen en als ze het nodig hadden te verkopen. Dit zonder bijkomende rompslomp. Besluit: hiermee stel ik voor om de mixer en flexer te ontdoen van allerlei fondsen waarbij men jaarlijks van alles moet uitzoeken. Stel je voor dat sommige mensen een maandelijkse bijdrage stortten. Want dit was toch het opzet van dit product? Kan je alvast de betreffende fondsen in een vette of andere kleur zetten in de portefeuilles. Een sterretje ernaast met de nodige uitleg etc..

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden
Antwoord aan  GM

Ik vind dat toch niet zo’n moeilijke opdracht en al zeker niet onmogelijk als je dat een beetje opvolgt.
Je geeft toch niet zo maar geld uit zonder dat op te volgen.

GM
GM
3 jaren geleden

How wacht. Was het niet de bedoeling dat dit mixerfonds iets was dat je 7j en langer ongemoeid liet staan? Een soort alternatief van bv een kasbon? Kunnen we niet ergens lezen dat je fondsen niet elke dag moet opvolgen en zeker niet in paniek moet geraken maar het op lange termijn moet bekijken. Ik ben nu van mening dat al het geargumenteerde uit het verleden waarom men in een mixerfonds kan beleggen ineens ongedaan wordt gemaakt. Ja er zijn mensen dat bijvoorbeeld 1 storting doen bv 10 000 en dat dan pas binnen 8j eens zullen bekijken. En ja het opzet was ook dat er de mogelijkheid was om op regelmatige basis bij te storten. Dus zulke mensen zijn er ook. Kennen ze iets van fondsen of de beurs? Nee, na het lezen van jullie artikels zijn ze overtuigd dat de mixer dat jullie samenstelden een waardig alternatief is waar ze weinig zorgen over moeten maken. Maar dat ze nu die rompslomp lezen ivm belastingen zien ze niet meer zitten en willen de boel verkopen omdat ze er NIET mee willen bezig zijn. Ze kennen er ook veel te weinig van.

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden
Antwoord aan  GM

Met opvolging bedoelen we dat je niet telkens fondsen moet gaan verkopen en op zoek gaan naar nieuwe vervangende fondsen.
Wij hopen wel dat de mensen hun zaken opvolgen en aldus ervaring en kennis opdoen om het na een tijd nog beter te doen. Er zijn er teveel die klakkeloos hun zuurverdiende centen door ramen en deuren gooien. Als we zien hoeveel dankwoorden we binnen krijgen van lezers die met onze info hun bank op fouten betrapten die hen veel geld zouden gekost hebben.

Ann
Ann
3 jaren geleden
Antwoord aan  GM

Je mag trouwens al blij zijn als je bank/broker (waar je soms ook nog een bewaarloon moet betalen !) je verwittigd dat je 1 van de fondsen moet aangeven in je belastingen. Maar meer dan een verwijzing naar de calculator, krijg je niet.
Bij MijnKapitaal laten ze stap voor stap zien waar je alles kan vinden, hoe je het moet doen, en waar je het moet invullen op je belastingbrief.
Een betere service ga je niet krijgen.

platin
platin
3 jaren geleden
Antwoord aan  GM

Hallo,
Heb hier een exell file. kan die wel bezorgen via mijn kapitaal ?
Dat kan men invullen telkens men iets aankoopt en verkoopt.
Vraagt wel een beetje dicipline ( maandelijks bijhouden).
Is dan voor het berekenen op de belastingbrief een handig iets. ( alle cijfertjes op een rijtje)
Natuurlijk een jaar kopen , de brief komt en men moet dan nog alles gaan uitpluizen, opzoeken .
En wat Me direct betreft iets aangekocht , de aankoop , verkoop afrekening downladen en klasseren per maand, per jaar, ja dat vraagt ook eens per maand dicipline.
Deze op pc bewaren en een kopijtje op bvb een stick .
We zijn tenslotte niet meer in een papieren wereld bezig.

G.M
G.M
3 jaren geleden

Ik zou het heel erg op prijs stellen moest MijnKaptiaal erin slagen om (net zoals bij Medirect) hetzelfde aanbod te verkrijgen bij Fortuneo. Storten in een Modelportefeulle en ook bijstorten op maandelijkse basis. Bijkomend voordeel.
(Voor leden van Testaankoop (en de gezinsbond) is Fortuneo erg voordelig. Persoonlijk vind ik de websites van fortuneo ook veel overzichtelijker, gebruiksvriendelijker en transparanter dan Medirect en Keytrade.)
ALvast bedankt voor alles wat je tot op vandaag gedaan en gerealiseerd hebt.

LVM
LVM
4 jaren geleden

Als jullie beweren dat alle fondsen in jullie mixer mekaar in evenwicht houden, hoe komt het dan dat er nu geen enkel van die fondsen echt zoveel beter doet? Ik meen dat jullie ooit schreven dat het doel van de mixer minstens 4% per jaar was wat dacht ik over 2015 niet gehaald werd. Hoe denken jullie dat de mixer dit over 2016 alsnog zal kunnen halen?

Daarnaast, ik kan mij vergissen, staat in de tabel van het artikel over de evolutie van het mixerfonds nergens het rendement vermeld van de mixer in zijn geheel, terwijl het uitgangspunt toch is van die als geheel te bekijken en zelfs zo aan te kopen?

Guido
Guido
4 jaren geleden

Ik heb een portefeuille aangemaakt in morningstar met de meeste van de fondsen binnen de mixer. Maar hoe kom je tot grafiek die portefeuille vergelijkt met de onderliggende fondsen (zoals getoond in het artikel)?

jempi25
jempi25
4 jaren geleden

Ja ben zo 1 van de mensen die er geen enkel verstand van heeft! En dus na het lezen van deze blog opgestart ben met de mixer! Had eerst véél verlies ( naar 10 % gaande ) nu al naar 3 % gezakt!
Maar heb destijds zo eens een portefeuille van aandelen op De Tijd virtueel opgestart en daar haal ik ongelofelijke % zit met een portefeuille op 436 % sinds 2009 3230 € in en nu 17300 € en 1 > 146 % sinds 2010 4023 € in en nu 9911 €
Maar zoals ze hier zeggen, en op andere financiële nieuws programma’s gevaarlijk en ik denk steeds aan die L&H, Fortis en andere aandelen > die hebben niets méér !

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  jempi25

Bij beleggen komt het erop aan om de risico’s in te schatten: hoeveel verlies kan je aanvaarden.
Velen doen dat niet en kijken enkel naar het potentieel. Een combinatie samenstellen die meer potentieel heeft dan de Mixer is niet zo moeilijk. Als het echter tegen gaat, dan ben je wel de pineut.
Wat zou jij zeggen als je momenteel op -30% zou staan.

Robert
Robert
4 jaren geleden

In dit artikel wordt nog eens heel duidelijk de mixer uitgelegd; wat, voor wie, hoe, waarom en voor welke termijn. Ik ben blij dat ik eindelijk een overzichtelijke, mooie site met goed onderbouwde informatie krijg van mensen als Robokat, Al Fonds en hkds. Waar halen jullie eigenlijk al die tijd om deze site te onderhouden? In ieder geval, bedankt en ook bedankt voor de rss-feed, wat ik heb geen account bij Facebook, twitter, google + of wat dan ook.

HKDS
4 jaren geleden
Antwoord aan  Robert

De site wordt onderhouden door Johan. Die ontbrak nog op uw lijstje 😉

Robert
Robert
4 jaren geleden
Antwoord aan  HKDS

Dit wist ik niet. Hierbij dan ook een hartelijk dank u wel voor Johan in het geval dat dit geen 1-april grap is)

Kevin
Kevin
4 jaren geleden

Is het mogelijk om de ‘fondsen door de X-ray’ nog eens te up-te-daten?
Altijd leuk om lezen.

Peter M
Peter M
4 jaren geleden

Probleem is eigenlijk dat we niet kritisch genoeg zijn naar fondsbeheerders. De Tijd is nog erger want is meer reclame dan iets anders. Als men met goede bottom up het verschil kan maken dan zie ik dat toch niet echt in de resultaten eerlijk gezegd.

Peter M
Peter M
4 jaren geleden

Probleem is wel dat als we effe YTD kijken de meeste mixers nog steeds negatief staan, soms tot -5%. Mijn gevoel is dat al die “actieve” fondsbeheerders maar weinig doen om beter te doen dan de markt. Ze steken zich altijd weg achter de lange termijn waarbij die 2% per jaar wel makkelijk verdient is natuurlijk. Zelf heb ik altijd harder moeten werken om mijn boterham te verdienen.

Ik zou eens wat meer van fondsbeheerders willen zien waarbij ik kan zeggen “wow, dat is wel knap gedaan” maar dat gevoel heb ik dus niet echt. Beleg zelf aandelen/oblis 75/25 of 50/50 en je zal gelijkaardige presaties en volatiliteit hebben, zeker op de lange termijn waar ze zo graag zich achter wegsteken.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Peter M

Je gaat wel erg snel door de bocht terwijl je in een volgende commentaar smeekt om kritisch te zijn.
1 De vermelde beheersfee van 2% is meestal geen 2% en bovendien storten zij ongeveer de helft door aan de distributeur.
2 De fondsen in de mixer zouden gemiddeld per jaar minstens 4% moeten behalen. Daarom zijn ze ook geselecteerd. Volgens jou haalt men echter met de vingers in de neus zo’n resultaten door voor 75/25 of 50/50 te gaan. Jij moet dringend fondsbeheerder worden !
Of staan de beste stuurlui weer aan de wal ?
Sommige private bankers halen die 4% per jaar zelfs niet.

Peter M
Peter M
4 jaren geleden

@Alfonds Neem op M* de grafiek van bvb Carmignac Patrimoine.. in het rood heb je dan al de grafiek van 50% EurAgg (euro obligaties dus) & 50% FTSE World tracker. Voeg daar via de “vergelijk” tab 75%EurAgg&25%FTSE Wld en 25%EurAgg&75%FTSE Wld toe. Voeg ook bvb DNCA Eurose toe.

Als je dan zowel op 3Y, 5Y en zelfs 10Y kijkt zal je zien dat die 3 indexen beter doen dan CP en DNCA Eurose, waarbij CP bovendien uitzonderlijk goed presteerde in 2008 maar dit bvb in 2015 niet kon herhalen.

75%EurAgg&25%FTSE Wld tracker past waarschijnlijk het best bij het profiel van de meeste mixers zonder teveel volatiliteit en doet dus steeds beter, net zoals die andere 2 indices. Begrijp je nu wat ik bedoel?

Jan
Jan
4 jaren geleden

Goede conclusies van Robokat.
Om de keuze van een opbouw van een eigen mixer te ondersteunen en daarbij een zo hoog mogelijke diversificatie te bereiken zou het misschien nuttig zijn de correlatie eens te berekenen tussen de verschillende lijnen van de portefeuille? Ik kreeg van mijn bankier een correlatietabel voor een aantal fondsen van mijn Mixer en daarbij viel Nordea op met een relatief lage correlatie in vergelijking met verschillende andere fondsen. Aangezien er zeer veel gegevens beschikbaar zijn in de databank van MK zou het misschien goed zijn deze oefening eens grondig te doen. Als de correlatie tussen twee of meerdere fondsen zeer zeer hoog is (dus dicht bij de perfecte correlatie waarde “1”) dan zou men kunnen overwegen het gewicht van deze fondsen te verlagen of een keuze maken tussen één van deze fondsen.

Ann
Ann
4 jaren geleden

Het is niet voor niets dat DB zijn Private Invest – Best Managers heeft. Als je naar de inhoud kijkt… alleen zit je daar weer met een verpakkingskost die je bij de mixer niet hebt.

Peter
Peter
4 jaren geleden

Is het belangrijk de spreiding over de verschillende fondsen binnen het mixerfonds te corrigeren ? Bv als enkele fondsen sterk in waarde zouden stijgen of dalen ? Of past zich dit op termijn automatisch aan als je maandelijks blijft aankopen ?

Philippe
Philippe
4 jaren geleden

Bij MeDirect kan je herbalanceren zodra één van de fondsen 100€ boven of onder de gemiddelde waarde van jouw modelportefeuille zit, omdat de minimumaankoop van individuele fondsen 100€ is.

Kristof S.
Kristof S.
4 jaren geleden

Een zeer duidelijke uiteenzetting waar niets meer moet of kan aan toegevoegd worden.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

36
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x