About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Reageer op dit artikel

2045 Reacties op "De evolutie van ons MijnKapitaal Mixerfonds:"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Carl
Gast

Zou het mogelijk zijn deze pagina https://www.mijnkapitaal.be/portefeuilles/flexerfonds/mixer-flexer-fixerfonds-gogi/ nog eens up to date te zetten. Bedankt op voorhand …

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Lees eens goed de tweede zin in dat artikel.

Peter
Gast

Kan je de referentie doorsturen van die US Lazy portefeuille die samengesteld is uit:
– 30-35% Domestic equity
– 25-30% International stocks
– 20% Emerging markets stocks
– 20% Non-domestic bonds

Peter
Gast
Hallo, Ik begrijp echt niet waarom jullie de MK-trackermixer naar voor blijven schuiven als een challenger voor het neutrale MK-mixerfonds. “Voor je ook fan wordt van trackers, dien je toch wel goed naar het cijfer bij de trackermixer te kijken. Hoe dikwijls hebben we nu al gewezen op de volatiliteit van die trackers ?” Jullie selecteren een combinatie van volatiele assetklassen en concluderen dan dat deze volatiel zijn….. had je iets anders verwacht? Als je een vergelijking wil maken van neutrale belegingen moet je natuurlijk beginnen met een niet volatiele basis: 1/ Een geinformeerde Europese lazy belegger zal nooit USD-bonds… Lees verder »
John
Gast

Omdat jullie er achter vragen nog een paar tussenstanden:
01/01/2010: 6045 Euro
01/01/2014: 8304 Euro
30/09/2014: 10000 Euro
30/09/2015: (dieptepunt 2015) 10532 Euro
Dit is 91,2% van de top en dus voor deze portefeuille was er geen correctie 🙂

Stand Vandaag: 12262 Euro
Dus nee de portfolio staat niet negatief na de correctie

Sinds begin 2010 is de portefeuille mooie verdubbeld, Ook sinds begin 2014 een winst van bijna 50%.

Laat maar weten indien jullie nog vragen hebben, of je kan het zelf simuleren.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

We gaan de discussie hier afsluiten, want dit is zinloos. Jij maakt een allocatie met terugwerkende kracht en dat is natuurlijk makkelijk. Achteraf zeggen wat je had moeten doen, kan iedereen. Op dezelfde manier kan ik makkelijk zeggen dat je in 2011 best volledig in obligaties moest zitten.

Je vraag is echter beantwoord: een wereldwijde allocatie kent meer muntvolatiliteit, wie dat niet wil moet binnen de Eurozone blijven. Ik denk dat daar niets aan toe te voegen valt.

John
Gast

Ik heb even een similatie in Morningstar gedaan met een typische defensieve passieve portefeuille voor europese beleggers, die qua risicoprofiel vergelijkbaar is met het MK mixerfonds.

31/03/2015: 11549 euro
30/11/2015: 11515 euro — bijna herstelt
31/11/2016: 11823 euro — als ik het goed begrijp is deze portefeuille dus hersteld op hetzelfde moment als het mixerfonds.

Ook tijdens de zomer was er bijn herstel: 31/07/2016: 11484 euro en 30/09/2016: 11510 euro

Portefeuille:
60%: ishares MSCI world Acc: 165 deelbewijzen
40%: ishares Euro aggregate bonds: 32,5 deelbewijzen

Privacy
Gast

Kan je mij de juiste ISIN codes bezorgen van de trackers die je gebruikt hebt?

John
Gast

De fondsen zijn de zeer algemene, breedste, bijna default, fondsen voor de Europese belegger.

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IWDA | IE00B4L5Y983
= De 1600 grootste aandelen uit de ontwikkelde markten

iShares € Aggregate Bond UCITS ETF EUR (Dist) (EUR) | IEAG | IE00B3DKXQ41
= 2300 EUR denominated obligaties: voornamelijk overheid + gerelateerd maar ook 15-20% corporates

De allocatie is de neutraal/defensieve split van 60/40 vergelijkbaar met het risicoprofiel van MK mixerfonds. Om te vergelijken met het risico/rendement van flexer neem je best 70/30 of 80/20.

John
Gast

Mijn vraag ivm de hersteltermijn van het mixerfonds van actieve fondsen was ingegeven door de vergelijking met de typische Europese portefeuille van passieve fondsen. Deze passieve portefeuille was ook herstelt in Nov 16, na drie maanden bijna. Het lijkt dus dat de aktieve fondsbeheerders in dit geval geen grote extra hebben kunnen brengen.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Lees dit artikel. Wie enkel binnen de Eurozone belegt, loopt uiteraard geen muntrisico. Je rendement zal echter op lange termijn lager liggen.

costaadeje
Gast

Hebben jullie als eens berekend of mensen die op het hoogtepunt in april 2015 in de mixer stapten nu op winst zouden staan? Misschien is dit interessant om te zien hoe snel de mixer zich herpakt na een crash…

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

In november 2016 was de Mixer hersteld van het dipje van 2015.

costaadeje
Gast

Wellicht in de veronderstelling dan dat je maandelijks bent blijven bijstorten in je mixer? En niet dat je gestopt bent met beleggen na april 2015…

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Neen, gewoon wie éénmalig op het hoogtepunt in 2015 was ingestapt is in nov 2016 terug boven water gekomen.

John
Gast

Zijn jullie zeker dat het mixerfonds die tijd nodig had om te herstellen?
Lijkt mij lang.

Ann
Gast

Kan het zijn dat er een stuk van het artikel weggevallen is ?

Leon
Gast

Vanaf volgend jaar zal in gemengde fondsen de meerwaardetaks, Reynderstaks, vanaf een vastrentend gedeelte vanaf 10% i.p.v. 25% van toepassing zal zijn!

costaadeje
Gast

Is het zinvol om voor een groter bedrag rouvier patrimoine aan te kopen of wordt dit fonds ook beter in kleinere bedragen aangekocht?

Peter Benoit
Gast

Beste,

Het fonds van Deutsche Invest in jullie mixer deed best goed in 2008 maar sindsdien gaat het bij de minste crisis behoorlijk onderuit zoals in 2011 en ook sinds april 2015 maakt dit fonds vreemde kronkels. Hebben jullie contacten bij Deutsche om te vragen waarom dit fonds zo onvoorspelbaar zwalpt? Goed beheer kan je dat toch moeilijk noemen.

Hier een grafiek: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000TJJC&tab=1

Alvast bedankt.

Trente
Gast
Hier kan je de commentaren van de beheerder lezen. Al Fonds van MK: ik heb je link verwijderd. Sommige info is enkel bestemd voor professionele beleggers. Zo krijgen wij vele documenten toe waarop expliciet vermeld staat dat wij die niet online mogen zetten. Carmignac is nog maar enkele weken veroordeeld met een zware boete om niet-goedgekeurde documenten aan particulieren te bezorgen. FSMA gaat er waarschijnlijk vanuit dat particulieren erg dom zijn ( en ze wensen dat zo te houden?). Volgend jaar met MIFID II wordt dat nog veel strenger. Wat wel mag: op M* vind je bijna van elk fonds… Lees verder »
Danny
Gast

Waarom wordt er in deze tabel altijd als portefeuille datum 03.05.14 vermeld om de volledige portefeuille annuiteit te berekenen?

dollar
Gast

Ik ben een beetje verontrust door een artikel vandaag in Moneytalk, waarbij sprake is van mogelijks onterechte meerwaarde belasting van fondsen. Fondsen waar de meerwaarde wordt belast aan de hand van de TIS-methode wordt correct belast. Echter bij toepassing van Asset Test zou de meerwaarde belasting wel eens te hoog kunnen zijn. Erger zelfs, wie een fonds heeft waarop de TIS-methode en de asset test niet worden toegepast, zal roerende voorheffing betalen op de volledige meerwaarde. Wat is het risico voor de mixer, flexer en andere fondsen? Of sla ik de bal mis?

Peter M
Gast

Al Fonds, Robo,

First Eagle Amundi International AE-C YTD -6,38%
Franklin Glbl Fdmtl Strats A(acc)EUR YTD -6,46%
BGF Global Allocation A2 (EUR) YTD -4,35%

Nog steeds niet van overtuigd dat USD de prestaties van die fondsen te sterk beïnvloed?

Heb deze 3 reeds in juni verkocht en nog geen moment spijt van gehad.

Gunthersky
Gast
Sinds de modelportefeuille aangeboden wordt door MeDirect beleg ik maandelijks in het mixerfonds. De reden waarom Rouvier Patrimoine niet is opgenomen zijn de instapkosten lees ik in een voetnoot bij MeDirect. Als ik echter de fiche van LU1100077442 erop nalees bij MD worden er echter geen instapkosten (meer) aangerekend, wel is er een minimale inleg vereist (van ongeveer 1500 €) voor dit fonds. Zou het verstandig zijn om, wanneer de modelportefeuille de 15 k€ bereikt, het fonds eenmalig aan te kopen? Of zou intussen Rouvier Patrimoine wel kunnen toegevoegd worden in de modelportefeuille bij MD (+ een vrijblijvende inhaalstorting zoals… Lees verder »
Theo
Gast

Hallo,

Koop dit zelf aan bij keytrade tegenwaarde = aantal * koers iets boven 700 € wel 9,95 € aankoop kosten.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Een éénmalige aankoop is perfect te verantwworden, dit fonds is zodanig defensief dat een gespreide instap niet nodig is.

Ter info i.v.m. het artikel van vandaag: de duration van RP is 0,7 waardoor ook dit actief beheerd mixfonds zeer goed klaarstaat voor verdere rentestijgingen.

Gunthersky
Gast
MeDirect liet mij hierover het volgende weten : “Vriendelijk bedankt voor uw bericht. Hierbij willen wij u informeren dat er een wijziging is geweest in de instapkosten van het effect Rouvier Patrimoine. Echter tot op heden zal MeDirect het effect nog niet aanbieden in de portefeuille, wij zullen de website dan ook zo spoedig mogelijk aanpassen. MeDirect zal het effect in de toekomst beschikbaar gaan maken in de portefeuille, maar op welk termijn dat gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk.” en dit was de vraag : “Sinds de modelportefeuille aangeboden wordt door MeDirect beleg ik maandelijks in het mixerfonds. De… Lees verder »
platin
Gast

lees nu een aankoop is perfect te verantwoorden is zodanig defensief. Rouvier
denk dat deze info perfect zou thuishoren in artikel mixer.
zijn dan eenmalige aankopen Carmignac Patrimoine ook te verantwoorden ?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

CP durft op korte termijn toch wel wat volatiel te zijn, die ging in 2015 op enkele maanden +10% en daarna -10%. Een aantal van onze lezers die net toen zijn ingestapt staan nog altijd negatief. Die lezers zullen je zeker zeggen dat bij CP best gespreid wordt aangekocht.

Xavier
Gast

Met de dreigende situatie in N-Korea, is het niet veiliger alles in cash te parkeren, vraag ik mij zo af….
De kans is klein dat het daar echt tot een oorlog komt, maar onbestaand zeker niet de laatste dagen.
En als het komt, zal het geen kleine correctie worden op de beurzen (waarbij het een goed moment is om bij te kopen) maar vermoedelijk een pikzwarte zwaan (denk > -20%).
Na bijna 2j Mixer sta ik nu op een 4 à 5% (net voor de dip van 2015 gekocht – mijn fout).
Winst nemen en aan de zijlijn gaan staan…?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor
De afgelopen jaren zijn er vele momenten geweest waarop men een doemscenario verwachtte. Recent nog de Brexit, verkiezing van Trump, … Telkens zijn er lezers die hier aankondigden dat ze alles verkochten. We horen nadien niets meer hoe het met die lezers is gelopen, maar als ze terug zijn ingestapt, zal het hoogst waarschijnlijk aan hogere koersen zijn geweest dan hun verkoopkoers. Nu zal De Grote Correctie (DGC) ooit wel komen. Maar de Mixer is een buy&hold portefeuille bedoeld om niet te verkopen tot je het geld nodig hebt. Wat niet wil zeggen dat je geen tijdelijke verliezen kan lijden,… Lees verder »
evita
Gast

Ik ga nog eens terug wat investeren in de Mixer bij MeDirect, zodat mijn geld wat rendeert.

evita
Gast

DB raadt mij het volgende mixfonds aan:
http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000005H7Z
Wat denken jullie hierover ?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

We hebben dat fonds ooit meegenomen in het artikel “jonge fondsen met potentieel“.

Merk op dat we dit fonds samen met PI Best Managers in het oranje hebben gezet. Toeval of niet?

Corippo
Gast

Over acting is bad acting. Akkoord, geen overdaad aan cijfers. De YTD zou ik wel appreciëren want met dit cijfer zie ik wel wat het fonds sinds 1 jan doet en hoe het zich verhoudt tov de andere fondsen in portefeuille. Ook is het leuk om een vergelijking te maken met de fondsen in de Mixer portefeuille als ook het behaalde YTD rendement. 6M vind ik dan weer teveel van het goede, alsook de 15d en 3M

corippo
Gast
Zoals velen -denk ik – is mijn portefeuille samengesteld uit verschillende fondsen. Ook een mixer zeg maar die erg gelijkend is op het MK mixer fonds. Ik heb die zelf in een excell sheet gestoken en wanneer het uitkomt vul ik de laatste gekende notering van de fondsen in. Elk fonds heeft een link naar morningstar. Dus dat gaat erg vlug. Bij de start van een nieuw jaar zet ik de laatste notering van het oude jaar in een aparte kolom. In de loop van het jaar, wanneer ik de noteringen bijwerk, zie ik dan de verschillen met het einde… Lees verder »
corippo
Gast

Ik ben ook even misleid geweest door de info van de tabel. Als MK trots schrijft 5% winst op jaarbasis dan is dat correct en ook de tabel is correct. MK gaat voluit 1 jaar terug in de tijd. Heb enkel Carmignac gecheckt.
Toch vind ik dat een beetje verwarrend omdat ik (we?) meestal YTD kijken. Wat heeft het fonds dit jaar tot nu toe gedaan. Vandaar misschien ook de opmerking van GM over Ethna. Misschien een ideetje om een kolom bij de tabel te voegen met YTD prestatie?

GM
Gast

Ik zou het erg interessant vinden als voortaan ook de flexer en de flexer dynamic mee in de tabel werd opgenomen. zo ook in de grafieken. Nu wordt er vooral vergeleken met challengers en trackermixer. Maar hoe scoren jullie andere portefeuilles? Daar mogen jullie toch ook fier op zijn?

Ik maak me ook de bedenking. als je naar de annuïteit kijkt van ethna aktiv dan is dat bij jullie 1.5% sinds jullie het volgen. Bij mij is dat -4% status vandaag. Misschien toch eraan denken om deze eruit te gooien?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Het antwoord op je tweede vraag lees je in de Mixerfonds FAQ, tweede opmerking.

Wist je trouwens dat Ethna Aktiv dit jaar het derde best presterende fonds is (YTD) van de hele Mixer? En dus erg belangrijk is om stabiliteit in de portefeuille te brengen in dit (voor wereldwijde portefeuilles) relatief moeilijke jaar?

GM
Gast

Ik zou het erg interessant vinden als voortaan ook de flexer en de flexer dynamic mee in de tabel werd opgenomen. zo ook in de grafieken. Nu wordt er vooral vergeleken met chellangers en trackermixer. Maar hoe scoren jullie andere portefeuilles? Daar mogen jullie toch ook fier op zijn?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

De andere portefeuilles volgen we in dit artikel op.

Peter
Gast
Heb tijdje terug besloten om Amerikaanse fondsbeheerders uit mijn port te gooien omdat hun VS bias te groot is en vooral omdat zij de dollar niet gaan afdekken wat bvb Nordea Stable Return wel doet. Neem nu Blackrock Global Allocation A2. Ondanks dat ze maar voor 26% in VS zitten wat aannemelijk is, is hun valuta exposure aan de dollar bijna 63% wat mij teveel lijkt, zie: https://www.blackrock.com/nl/particuliere-beleggers/produkten/228333/blackrock-global-allocation-a2-usd-fund en daar portefeuilleverdeling en valuta. First Eagle en Franklin gelijkaardig. Gevolg is dat ze sinds nieuwjaar negatief staan in eur terwijl ze op hun VS sites pochen hoe goed ze wel doen… Lees verder »
Peter
Gast

Niemand reactie? Hier iets bijdragen heeft blijkbaar weinig zin als niemand meer leest..

Mark
Gast

Kwam volgend Europa fonds tegen op Morningstar dat blijkbaar zowel long als short gaat:
http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0000045M3&tab=1

Wou eens vragen wat jullie ervan vinden. Voor mij hoeft een fonds niet persé in obligaties te beleggen, als ze maar een strategie hebben om drawdown te beperken.

Neman
Gast

Is een Tak 26 niet interessant?? Nog niks hierover gelezen bij Mijn Kapitaal……

Philippe
Gast
Ik wil mij helemaal niet moeien met het beheer van de fondsen. Dat laat ik helemaal over aan de beheerders van de fondsen, dit is het tenslotte waar ze voor betaald worden. Het enige wat ik wil doen is mijn risico beheersen als ik aandelenfondsen in mijn portefeuille heb door een crash-verzekering op te zetten. En daarvoor heb je helemaal geen speciale info nodig, je werkt gewoon met putopties die je koopt (en eventueel verkoopt) op de beurs. Alle info daarvoor kan iedereen aflezen op de beurstabellen. Een voorbeeld zal het misschien duidelijk maken: – stel je hebt een portefeuille… Lees verder »
NoNothing
Gast

Philippe, Bedankt. Duidelijk voorbeeld.
Goed startpunt om eigen huiswerk te beginnen maken.
Ziet er op het eerste gezicht heel veelbelovend uit. Wait and see.

platin
Gast
Bovenstaande van Philippe , is het theoretisch gedeelte. Zeggen hoe men het moet doen. Nu Phlippe een praktijk vb met echte cijfers. Stel uw portefeuille is 100.000 €. Graag dan alle cijfertjes op een rij van bvb sinds 2007. Kan toch geen probleem zijn me dunkt . De realiteit ……….. in blijde afwachting. En graag details geen hoe het zou moeten. Zal wel weer heel stil worden. Een ander zeggen wat hij moet doen maar ………. hun eigen cijfertjes. Gelukkig is er nog deze blog. Is wel wat minder opbrengst ,maar geen gestoef wat beter zou moeten zijn. ( dus… Lees verder »
Carl
Gast
Als je denkt dat cijfers sedert 2007 ‘geen probleem’ mogen zijn dan kom je echt wel van een andere planeet … Zelfs met een Bloomberg of een Reuters ga je die niet weervinden … Denk ook niet dat je dergelijke verzekering via puts blind moet gaan toepassen ‘ten allen tijde’. Wat gezond verstand gebruiken hoort er dus ook bij. De prijs van opties is erg afhankelijk van de implied volatlity die je betaalt. Die is momenteel historisch erg laag om niet te spreken van dieptepunten… toen de daling in 2008 in full force was steeg de vol enorm. Op dat… Lees verder »
Philippe
Gast
Carl heeft volkomen gelijk: de prijs van opties is sterk afhankelijk van de implied volatility van de optie. Dit is één van de fameuze optiegrieken waarmee de waarde van een optie bepaald wordt. De vega van bovenstaande putoptie is ongeveer 0.43; dit betekent dat de prijs van de optie stijgt met 0.43 USD voor elke procent dat de implied volatility stijgt. Tussen gisteren en vandaag is deze implied volatility met ongeveer 1% gedaald en is de prijs van de putoptie gedaald met ca. 0.4 USD. Dit betekent dat je vandaag maar 1.200 USD moet betalen voor dezelfde 5 opties. Dergelijk… Lees verder »
Philippe
Gast
Je kan je natuurlijk beschermen tegen een crash van dynamische fondsen of ETFs. Een dergelijke verzekering kost het volgende : – ongeveer 1.2% per 6 maand als je maximum 10% verlies aanvaardt (=eigen risico); – ongeveer 0.7% per 6 maand als je maximum 15% verlies wil slikken; – ongeveer 0.4% per 6 maand als je maximum 20% verlies wil slikken. Deze crash-verzekering kan je via jouw broker op de beurs afsluiten. Zij werkt met putopties op algemene beursindexen zoals de S&P 500, de AEX, enz. Op die manier kan je toch beleggen in dynamische fondsen of ETFs die 100% aandelen… Lees verder »
NoNothing
Gast

Waar kan je dit soort van informatie raadplegen?
Had je dit liever persoonlijk gevraagd maar heb geen email gegevens

Peter
Gast

USD/EUR sinds 1 januari ondertussen -8%. Nog steeds overtuigd dat de negatieve YTD van de 3 VS mixers (Amundi, Blackrock, Franklin) daar niks mee te maken heeft?

Ik blijf ervan overtuigd dat de prestaties van die fondsen sterk afhangen van de dollar, zelfs al beleggen die fondsen wereldwijd. Of hebben jullie een andere verklaring? In USD zien de prestaties van die 3 mixers er in ieder geval zeer goed uit YTD dus verwacht niet dat die fondsbeheerders iets zullen wijzigen. Voor hen is hun fonds goed bezig, voor ons dus minder..

natalie
Gast

Is het dan nu de moment om bij te kopen. Veel fondsen staan nu met een spread. Is het niet vreemd om begin van de zomer te gaan kopen..

MV
Gast

Ik heb dit in het verleden ook al aangekaart bij ME Direct en MK, het heeft te maken met de afronding van de percentage. Momenteel ronden ze op gehele getallen af voor die percentage van de verdeling. De rest kennen ze dan toe aan het het grootste fonds, dus niet volgens de actuele weging. Misschien kan dit toch nog eens extra worden opgenomen met ME Direct, want anders is de knop “Extra bedrag” toevoegen voor een manuele bijstorting dus eigenlijk nutteloos.

platin
Gast

Vandaag opgemerkt dat bij Me black rock 15 % bedraagt.
de andere 9%.
Bij kleine inleg niet al te groot maar bij grotere inleg geeft dit voor de ene 1100 € , de blackrock 1800 €
De vraag op spaargids voorgelegd aan Me.
Wou dit hier toch ook even kwijt.

corippo
Gast
Leuke discussie. Vaak wordt MK wel in de verdediging gedwongen omdat men zijn huiswerk niet heeft gemaakt. vb discussie over de muntnotering van het Fonds. In een van de talrijke artikels wordt dat nochtans goed uitgelegd. Wat de discussie over de kosten betreft heb ik zelf ook al een paar keer iets laten weten (zie artikel door Corippo) Dat MK daar geen partij in moet zijn is te begrijpen. Dat de kosten overdreven hoog zijn daar heeft bovenstaande schrijver wel gelijk in en romen je rendement behoorlijk af. Kosten : al of niet in/uitstap, belastingen, bewaring, beheer, en vooral de… Lees verder »
Wittmann
Gast

We zijn nu al 5 maanden verder sinds het eerste stop signaal (sinds half januari dacht ik). Is er al iemand die de volgende simulatie gedaan heeft voor de mixer & flexer: het rendement berekenen voor de periode vanaf half januari tot heden? Ik ben er wel eens benieuwd naar of ik er goed aan gedaan heb om te wachten om in te stappen. In theorie zouden we waarschijnlijk nog moeten wachten tot wanneer GOGI opnieuw een groen licht geeft, maar gezien de dip die er vorig jaar was (rond juli?) zou dit ons misschien ook een verkeerd beeld geven.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

We kabbelen nu al bijna 4 maanden verder zonder dat de Mixer nog vooruitgang boekt. Zelfs de trackermixer heeft in die periode geen winst meer geboekt.

Je ziet dat perfect op de grafieken in dit artikel.

Voorlopig lijkt een echte correctie uit te blijven. Maar veel heb je de afgelopen maanden dus ook niet misgelopen. Volgende maand wordt duidelijk of we terug naar een SPREAD gaan. Die komt er dan automatisch wegens de lange afkoelperiode die we nu zien.

NoNothing
Gast

Je geeft zelf aan dat er volgende maand een spread staat aan te komen.

Denk je nu echt dat de kans op een flinke correctie volgende maand is afgenomen in vergelijking met de afgelopen 4 maanden?

Zo ja, waarom?
Zo neen, waarom is er dan de afgelopen maanden een stop geweest?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor
Ik schrijf dit zonet: een lange periode van stilstand kan je zien als “afkoelperiode”. Je kan het lange termijn rendement zien als een pad dat je bewandelt aan een zeker tempo. Het afgelopen jaar waren de fondsen sterk vooruitgelopen op dit pad. Door aan de zijkant even uit te rusten, raken ze stilaan terug “op schema” (en dat is voorspelbaar in de tijd). Alles is echter nog mogelijk: we kunnen terug gaan vooruitlopen, we kunnen blijven aan de zijkant uitrusten (en zelfs vertraging op het pad oplopen) of we kunnen van de heuvel afdonderen en terug lager op het pad… Lees verder »
nonothing
Gast

Sorry, nu volg ik helemaal niet meer.

Wat heeft GOGI te maken met regio’s en sectors?

Momentums zijn inderdaad niet weg te denken. Alleen kan niemand ze voorspellen. Stop en spread heeft dus geen zin.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Wij zijn de eerste om te zeggen dat GOGI niets voorspelt. Met GOGI ga je ook geen ideaal instap moment bepalen.

Ik weet niet waar jij dat haalt dat wij iets proberen te voorspellen? Terwijl we constant het tegengestelde beweren.

Wat we wel doen is proberen het risico verlagen. Iets dat erg belangrijk is voor het grootste deel van de bevolking. Daar draait onze hele site rond en in de link leggen we uit hoe GOGI past in de strategie van risico verlagen.

We sluiten deze discussie hier af.

nonothing
Gast

Ik begrijp echt niet dat je blijft geloven dat je de markt kan voorspellen.

Er bestaan tientallen momentum indicators, uitgevonden door zeer geleerde en vereerde slimme mensen. Geen enkele werkt.

Iedereen die iets anders beweert is een charlatan. Ofwel heel erg rijk. Maar ik ken niemand die rijk geworden is van een momentum indicator. Jullie wel?

Luc
Gast

Als die mixer al 4 maanden kabbelt ligt dat eerder aan die fondsen dan de beurs. Als je volgende grafiek: https://www.google.com/finance?q=AMS%3ACSX5 van CSX5 (Europa) op YTD zet zie je dat er ook in maart en vooral april nog winst te rapen was.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Zoals gezegd, zelfs de wereldwijde trackermixer die puur uit ETF’s bestaatlaat het afweten.

Wat jij doet is het verleden voorspellen: je zoekt een grafiek die jou uitkomt. En je zal altijd wel een grafiek vinden die één of andere stelling bewijst. Waarom doe je dat?

Peter
Gast

Allianz Capital Plus:
http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000WH4M&tab=1
Is deze hier al ooit besproken? Eerder defensief maar goed op LT blijkbaar.

Luc
Gast

Triodos Sustainable Mixed: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000ITEF&tab=1

Geen idee of die al de revue passeerde. Zit in mijn schaduwport en was die eigenlijk vergeten. Kap zit in je screening echter dis heeft blijkbaar langere historiek.

Luc
Gast

Marc, heb je soms data van LU0504302604? In je screening zit alleen de kap terwijl deze dis blijkbaar al van voor 2008 bestond als je grafiek in link hierboven bekijkt. Mss hebben ze de naam gewijzigd.

Mark
Gast

Franklin Global Fundamental Strategies heeft op 1 jaar een uitzonderlijke return van 20,63% tov een AV1 gemiddelde van 10%. Kan bijgevolg dit fonds alleen terug een spread krijgen bij een serieuze correctie of kan je eventueel dan ook naar andere zaken kijken?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Zie dit artikel waar wordt uitgelegd waarom we in juli misschien terug een SPREAD krijgen, zelfs zonder correctie. Maar dan moet de stijging stilaan ten einde komen.

Kevin
Gast

Heb momenteel een jaarlijks rendement van 3,74% (niet slecht)

Luc
Gast

ABN Profielfonds 4: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04HW7&tab=1 mss iets voor mixer. Op 10 jaar betere return dan bvb DNCA Evolutif maar vooral ook minder grillig.

Luc
Gast

Niemand? Lijkt me best goed. Dat ABN fonds is overigens hier geregistreerd.

mjinde
Gast

Ik denk dat er argumenten zijn waarom niet. In 2008 -21% is geen toonbeeld van crisisvastheid. Ik vond het niet terug maar ik meen me te herinneren dat -10% een criterium was.

(@ MijnKapitaal: misschien zou het handig zijn om dit toe te voegen in de intro van de Mixer, of om een pagina met de “dogma’s van de mixer” toe te voegen aan vb de cursus. Ik vond dit niet snel terug via de help of na wat surfen.)

Peter
Gast
Robokat, Je schreef ooit dat de basismunt van een mixer die wereldwijd belegt niks uitmaakt en je naar de prestaties in euro moet kijken. Ik denk dat dit niet klopt. Als je bvb naar de YTD prestaties in euro kijkt van jullie VS mixers dan doen die allemaal quasi even zwak: First Eagle Amundi: 0,37% BGF Global Allocation: 1,45% Franklin Fund. Strategies: 1,6% Ook andere VS mixers die ik volg doen het overigens even zwak. Dit komt volgens mij niet door het fonds zelf maar wel omdat USD/EUR meer dan 4% gedaald is sinds begin dit jaar. De thuisbasis van… Lees verder »
juluscesar
Gast
Jouw stelling is dus dat het ook belangrijk is te kijken voor wie (welke klanten als thuisbasis) het fonds hoofdzakelijk gaat beleggen ? Ha dat klinkt erg logisch maar laat nu bv BGF Global Allocation juist een voorbeeld zijn van het tegendeel van hoe dit uitdraait voor de euopese belegger. Zet eens de grafiek van dit fonds bij morningstar.be van euro (staat altijd in euro ook bij usd fondsen) naar usd dan zal je zien dat juist de Europeaan de winnaar was van dit fonds op middellange termijn. Tja op op korte termijn is er inderdaad een omgekeerde beweging. De… Lees verder »
Peter
Gast
Bekijk het zo. De Amerikaanse fondsbeheerders van Blackrock GA zien momenteel een YTD van 6% in hun basismunt USD dus dik in orde. Dat dit fonds in EUR een mindere 2% YTD geeft is iets waar zij totaal niet naar kijken, net zoals zij geen rekening kunnen houden met wat hun fonds voor een Brit of iemand in Hong Kong opbrengt. Onze return voor dit fonds hangt uiteindelijk voor een deel af van wat de de dollar tov de euro doet. In 2008 en 2011 presteerde dit fonds zwakker dan uit de MK screening blijkt. Een gunstige USD/EUR wist toen… Lees verder »
HKDS
Editor
Een poging om de misverstanden op te helderen: LU0072462426 BlackRock Global Funds – Global Allocation A2 wordt uitgegeven in USD. LU0171283459 BlackRock Global Funds – Global Allocation A2 wordt uitgegeven in EUR. Als je de noteringen van deze 2 fondsen screent, dan kom je weldegelijk verschillende cijfers uit. Maar… Als je de 2 fondsen aankoopt en later weer verkoopt, dan heb je 2x hetzelfde eindbedrag. Uitgerekend voorbeeld in https://www.mijnkapitaal.be/thema/diversen/het-mixerfonds-scheel-bekeken/ En ook https://www.mijnkapitaal.be/thema/algemeen/de-munt-van-een-fonds/ Anderzijds is het inderdaad zo, dat een Amerikaans fondsbeheerder de wereld anders ziet dan een Europese. Maar een Amerikaans wereldwijd fonds en een Europees wereldwijd fonds, dat zijn… Lees verder »
Peter
Gast

HKDS,

Zie mijn post vandaag hierboven. Mijn kritiek was dat die 3 VS fondsen opgenomen werden in de mixer vanwege hun omgerekende prestaties in EUR. Kijk je naar de historische prestaties van die fondsen in USD dan is dat een totaal ander verhaal. Het verloop van USD/EUR heeft een flatterende rol gespeeld bij die fondsen. Die fondsen investeren idd primair in de VS.

Luc
Gast

Bedoel je de grootbank challengers in bovenstaande tabel? Tja.. Overigens moeilijk te vergelijken als je niet ook het gemiddelde van jullie mixer vermeldt. Denk dat jullie lazy port in tabel ook niet slecht doet.

Luc
Gast

Kopen jullie fondsen bij vanaf die onder hun gemiddelde gaan als je cash liggen hebt of houden jullie vast aan een bepaald schema bvb begin/einde elke maand en kijk je pas op dat moment of het eronder zit of niet?

Luc
Gast
Laatste suggestie nu ik er toch meer bezig ben: Janus Balanced: MKQ 43, LOW5 +, maar -13,5% 2008. Mijn collega Peter heeft het hier ooit al eens voorgesteld. Eventueel nadeel is dat het 96% in VS zit. Is destijds ook opgemerkt door Robokat dacht ik. Of daarom een fonds persé niet goed zou zijn is uiteraard een andere zaak. Heb liever dat ze beleggen in hetgeen ze verstand van hebben. Dacht initieel dat het een index knuffelaar was maar bvb maar 62 aandelen in port dus toch actieve selectie. https://www.janus.com/advisor/funds/janus-balanced-fund/holdings-and-details (andere variant, wel zelfde fonds) http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04SG1&tab=1 PS. ben Robo en… Lees verder »
Luc
Gast

Hier paascadeautje dat jullie mss eens blij zal maken. 😉

NN Patrionial Defensive (LU0119196938). MKQ 31, LOW5 positief en maar -13,52% in 2008 hoewel ik dat laatste zelf relativeer. Zou in de mixer kunnen denk ik.

Zie: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04B7B&tab=1

Persoonlijk vind ik hun Balanced fonds (LU0119195963) interessanter omdat ik dus ook kijk naar positieve evolutie die een fonds op termijn kan maken. Ook relatief weinig volatiel.

Zie: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04B78&tab=1

Luc
Gast

Niemand? Die NN Pat Def zou nochtans iets voor de mixer kunnen zijn of voor mensen die nog een extra defensief fonds willen. Hun balanced volg ik zelf wat meer op. Die Janus Balanced zoals gezegd hoofdzakelijk VS maar qua prestaties best goed.

Luc
Gast

Kwam ook nog volgend defensief fonds tegen voor diegene die bvb Ethna Aktiv beu zijn. 😉

http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR055CK&tab=1

Strakke curve, goede returns voor een defensief fonds.

Enfin, jullie vroegen destijds om suggesties te doen dus mss heeft iemand er iets aan.

Luc
Gast

Info op M* is verouderd. Op hun site vond ik dit: https://funds.degroofpetercam.com/dispatcher/getDocument/PCAMLLR_12000_BE_NL.PDF?sDocumentName=PCAMLLR_12000_BE_NL.PDF&sDocType=PCAMLLR

Voor 55% in aandelen is hun downside deviatie met 3,81 % beperkt en sharpe ratio degelijk. (blz. 2)

Luc
Gast

Misschien is Petercam Balanced Medium Risk B iets voor de mixer. In 2008 en 2011 nog teveel in de fout maar sindsdien een opvallend strakke curve, ook in 2015 en 16.

zie: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR05472&tab=1

Luc
Gast

De return op 1 jaar wordt dus evengoed bepaald door wat er vorig jaar gebeurde en niet alleen dit jaar. Als je nu in augustus bijkoopt bij een allow kan dat evengoed een slecht moment zijn als er dan een correctie in september volgt. Je zou bijna beter niet naar de spread op 1 jaar kijken en gewoon wachten tot er nu iets gebeurt en dan pas bijkopen in de dip.

Luc
Gast

Nog iets anders. Zelfs als de beurs niet daalt en zijwaarts blijft gaan, ga je dus op een bepaald moment terug allows krijgen gezien de beurs vorig jaar nu fel steeg. Wat als vlak na zo’n allow er dan toch een heuse correctie komt? Dat kan evengoed en heb je met nu zitten wachten zeker niks gewonnen, integendeel.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

>Dat kan evengoed en heb je met nu zitten wachten zeker niks gewonnen, integendeel.

Snap je dan niet dat op dat moment zou vermeden zou hebben om een heel lange tijd aan hoge prijzen aan te kopen? Wat kan je nog meer wensen?

Luc
Gast

Robokat, je hebt me verkeerd begrepen. Stel dat de beurs tot augustus zijwaarts blijft gaan, ga je allows krijgen gezien de beurs vorig jaar toen steeg. Waarom zou dan instappen goed zijn als je dan in september een heuse correctie krijgt?

Karien
Gast
Je weet nooit wanneer het beste moment is om in te stappen. De GOGI is gewoon een goed hulpmiddel. Toen ik in 2015 iedere maand een fonds uit de mixer bijkocht, had ik maar al te graag hulp gehad van de GOGI, die toen nog niet bestond. Sommige fondsen die ik in maart, april, mei en juni kocht, hebben nog steeds moeite om boven water te blijven. Had ik het geweten, dan kocht ik deze bij in september. Je hebt dan inderdaad nog steeds kans dat er een dip is, maar dan hebben ze in elk geval niet zo veel… Lees verder »
Robokat (Carl De Ridder)
Editor
Je bekijkt het op de verkeerde manier: je hebt (in die veronderstelling) 8 maanden NIET gekocht (en 1 of 2 maanden wel). Indien je in september een correctie krijgt, dan heb je 8 maanden NIET gekocht aan een te hoge prijs. Je bent dus beter af dan indien je de hele vorige periode wel had gekocht. We hebben al 1.000 keer uitgelegd dat GOGI niet in staat is om een goed aankoop moment te bepalen. Het beste dat je mag hopen is dat je een boel slechte aankoop momenten kan vermijden. Als je dan terug gaat aankopen is er geen… Lees verder »
Luc
Gast

Wie in januari, februari wel had bijgekocht had daarop nu winst gemaakt. Als de beurs nu plafoneert en jullie systeem een spread geeft in augustus door wat vorig jaar gebeurde, gan je dan duurder kopen. Als nadien een correctie volgt verlies je dus meer dan had je in januari bijgekocht. Snap je?

Luc
Gast

> Momenteel is er een jojo-beweging bezig: aankopen op sommige dagen zouden je een beetje winst opgeleverd hebben, terwijl bij andere dagen je nu tegen een verlies zou aangekeken hebben.

Dat begrijp ik niet goed. Wat maakt een beetje winst of verlies op enkele dagen uit?

Luc
Gast

Hebben jullie ooit jullie gogi bevindingen besproken met de fondsbeheerders zelf? Wat zeggen die daarover? In feite zou je bij actief beheer (in tegenstelling tot passief) op gelijk welk moment goed moeten kunnen instappen tenzij men die mixers niet als vermogensbeheer bekijkt.

Luc
Gast

Marc, je zegt dat bepaalde sales manager broeden op jullie gogi data maar wat zouden die (of beter gezegd, de fondsbeheerders) er dan concreet anders mee kunnen doen. Jullie gogi stelt dat fondsen op bepaalde momenten te duur staan, maar ziet een fondsbeheerder dat zelf niet aan zijn port. Wat zouden ze dus met die gogi data anders of beter kunnen doen volgens jullie?

Luc
Gast
Vraag mij toch af of al dat geld sinds begin dit jaar laten staan tot er een correctie komt wel de beste taktiek is. Kans is idd groot dat we een correctie zullen krijgen in de komende maanden wat vanaf mei (“sell in may..”) en in de zomer wel vaker gebeurt, maar als ik bvb het maandrapport van KeyPrivate lees dan zijn ze zeer positief over de economie. Wat ik echter vooral denk is dat als die correctie er komt dat die dip vlug gekocht gaat worden. Denk aan de Brexit vorig jaar toen de beurs nadien vlug veel hoger… Lees verder »
Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Je weet dat nooit op voorhand, dat zou maar al te makkelijk zijn.

Zoals al enkele malen gezegd: puur statistisch is een éénmalige instap het meest voordelige qua rendement.

We doen dit alles niet voor winstmaximalisatie, maar om het risico te beperken. In ongeveer 70% van de gevallen gaat dit ten koste van een stukje rendement.

Luc
Gast
Ik had het niet zozeer over éénmaldige instap. Jullie gespreid instappen, bij allow elke maand (?) vermoed ik, staat nu dus op stop. Het is idd altijd beter van bij een dip te kopen maar weet dus niet of dat op lange termijn zoveel verschil uitmaakt. Een correctie kan je idd niet voorspellen, maar bvb ook de hoofdeconomen van Goldman Sachs voorspellen een correctie eenmaal blijkt dat Trump zijn beloften niet kan nakomen, maar zeggen er onmiddelijk bij dat die dips dan koopmomenten zijn. Iedereen wil vooral die dips zien om voordelig te kunnen bijkopen zo lijkt. Zijn er overigens… Lees verder »
wpDiscuz

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be