About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

2360
Reageer op dit artikel

avatar
559 Comment threads
1801 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
224 Comment authors
Al Fonds (Marc Person)NicoleIvanAnnevita Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
evita
Gast
evita

Ik verweer mij op Spaargids.be !!

Nicole
Gast
Nicole

Een vraag. Corrigeer mij als ik fout ben, maar begrijp ik het goed dat jullie met de mijnkapitaal mixer een return van 4% p.a. vooropstellen op een periode van minstens 5 jaar.

Nu wou ik echter vooral weten hoeveel maximum verlies per jaar jullie vooropstellen onder gewone en extreme omstandigheden? Hebben jullie dat ooit berekend en wat zijn daar jullie maatstaven?

Alvast bedankt.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Wij voorspellen qua toekomstige rendementen helemaal niets. We weten ook niet wat de toekomst brengt. De consensus bij heel wat analisten is dat de komende 5 jaar erg magere jaren worden in vergelijking met de afgelopen 10 jaar. En dat iedereen zijn verwachtingen dus sterk naar beneden moet bijstellen.

Nicole
Gast
Nicole

Dag Robokat, ik wou eerder weten welk verlies men per jaar kan hebben in gewone en extreme marktomstandigheden. Hebben jullie dat ooit vastgelegd of kan dit eender wat zijn?

Ann
Gast
Ann

In de Screenings (https://www.mijnkapitaal.be/portefeuilles/screenings-selecties/screenings-fondsen-kwartaal/) kan je achteraan elk fonds terugvinden hoeveel procent ze in 2008 verloren. Het is een indicatie, maar niemand heeft een glazen bol.

Karine
Gast
Karine

Carmignac is intussen al uit de portefeuille verwijderd en vervangen door NN (L) PATRIMONIAL DEFENSIVE – X CAP EUR bij MeDirect.

Luc
Gast
Luc

Ik heb de mixer pas een paar maanden geleden aangekocht bij MeDirect; heb slechts voor 400 euro Carmignac Patrimoine in portefeuille. Ik koop maandelijks fondsen bij met een bestendige opdracht. Wat gaat er nu volgende maand gebeuren? Gaan er nu automatisch Patrimonial Defensive aangekocht worden en geen Patrimoine meer of hoe moet het nu verder? Ik wil die CP die ik de voorbije maanden gekocht heb gerust bijhouden.

jef
Gast
jef

wat is stap 2 ?

Erik M
Gast
Erik M

Hoe zit dat met het MeDirect mixerfonds? Doe ik de wijziging “manueel”? Gaan zij in de toekomst CP ook wijzigen in NN Patrimonial Defense?

leo Lockley
Gast
leo Lockley

Het verkopen van dit fonds is voor de Mixer. Wat met de Fixer.

Jarexx
Gast
Jarexx

Uitstappen uit carmignac patrimoine, hoe doet men dit praktisch bij medirect?
Voor mij ouders wordt er een aanzienlijk bedrag maandelijks gestort in de mixer. Ze zouden dit blijven doen.
Als we nu maandelijks 20% verkopen. Dan zal er maandelijks ook een bedrag terug bijgestort worden.
Mocht je dan de 5de maand bv iets meer dan 20% verkopen zodat alles verkocht is. Wordt dit bij volgende aankoop niet meer aangekocht?
Kan je nu reeds bij medirect aangeven om NN patrimonial def aan te kopen ipv carmignac?

Theo
Gast
Theo

Nogmaals
Zet de auto aankopen stop door op 0 € of bvb 30000 € maandelijkse bijdragen te plaatsen .
Daarna koopt ge elke maand manueel de fondsen aan die ge wilt.
Lees aanzienlijk bedrag elke maand , dus 100 € per maand per fonds zal wel geen probleem zijn.
Elke maand inloggen en mixer portefeuille openen dan op elk fonds apart koop klikken.
Is enkel wat extra werk natuurlijk.

Erik M
Gast
Erik M

De Gogi voor de Mixer staat op dit ogenblik toch al op “STOP”, dus het maandelijks verkopen van CP en aankopen van NN kan mogelijks voor een paar maanden op manuele manier gebeuren. Echter: wat gebeurt er als de GOGI terug naar “spread” gaat: kopen we dan terug CP, of wordt CP vervangen door NN (zoals Pet hieronder blijkt aan te geven). Kan AIFonds (Marc Person) hierop een antwoord geven, aub?

Pet
Gast
Pet

Hoe doe je dat gespreid verkopen van CP en aankopen van NN als je de modelportefeuille hebt bij Medirect? Ik zie net dat ze in hun simulatie al NN gebruiken.

evita
Gast
evita

Wanneer komt de update van november ?

David
Gast
David

Waar vind ik de uitleg/ formules van de berekeningen van de bovenstaande excel print screen?

Yoel
Gast
Yoel

Als de samenstelling van de Mixer wijzigt, plannen jullie ook een wijziging van de Flexer? Hebben jullie enig idee wanneer de wijzigingen zouden worden doorgevoerd?

costaadeje
Gast
costaadeje

Vinden jullie 2% verlies veel op veertien dagen tijd? Om eerlijk te zijn, vind ik dit een mooi resultaat als je bv. weet dat de BEL 20 op 14 dagen tijd 6% verliest…

Vowani
Gast
Vowani

Kan je aub de ISIN-codes van elk van de “challenger”-fondsen (uit je grafiek hierboven) even posten hier aub, dan kunnen we die fondsen aan onze eigen grafieken en Morningstar watchlist toevoegen. Veel dank!

Voice
Gast
Voice

Beste,
De hyperlinks naar de Morningstarpagina werken niet meer bij mij. Als ik die aanklik krijg ik het bericht “Deze bewerking kan niet uitgevoerd worden door systeembeperking. Neem contact op met de systeembeheerder.”
Ik heb al geprobeerd ze opnieuw in te brengen maar krijg steevast dezelfde melding. Iemand die me kan helpen?
Alvast bedankt

Peter
Gast
Peter

Wat bedoel je met “de hyperlinks”?
Welke links? In dit artikel? In de FrankyMatic?
De foutmelding die je krijgt doet mij vermoeden dat je op je werk zit als je op die links klikt. Kan dat kloppen?
Zo ja, dan laat je netwerkbeheerder op het werk vermoedlijk niet toe dat je naar morningstar surft.

Lieven
Gast
Lieven

Hallo Mijn Kapitaal team,
wat is jullie mening bij het lezen van volgend artikel ?
https://www.beursduivel.be/Column/286078/JPMorgan-verwacht-herstel-dankzij-aandeleninkopen.aspx
Thx

Mark
Gast
Mark

Gezien veel mixers teleurstellen en jullie alternatieven zoeken is Janus Balanced misschien iets. Zowel de gewone als EUR hedged variant zit in jullie screenings. Het belegt vooral in VS maar liever een fonds dat daar dan goed in is dan een wereldmixer die minder doet. Het is uiteindelijk het resultaat dat telt hé Het slaagt er in van zijn 50/50 index te outperformen als ik kijk op Morningstar wat niet velen kunnen. Belangrijkste vraag is of men dan eerder de gewone of de EUR hedged variant zou nemen. Al Fonds maakte ooit een handige excel met jaarreturns (Fondsenperjaar-public.xls) in euro… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Net een bericht gekregen van Medirect dat het fonds M&G Optimal Income vanaf volgend jaar zal opgaan in een ander fonds? Wat heeft dit als gevolgen?

Theo
Gast
Theo

Nu uit de dynamic portefeuille is er ook zo een fonds geweest.
Het enige dat zichtbaar was , een paar dagen geen aankoop , verkoop mogelijkheid.
Na een 7 tal dagen is fonds verschenen onder nieuwe isin en terug verhandelbaar.

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Ja het Threadneedle (Lux) – Pan European Smaller Companies 1E (EUR Acc
Shares) heeft nu het ISIN LU1829329819. De deelbewijzen hiervan werden wel terug herop-gesplitst aangezien de NIW van één nieuw deelbewijs zowat verdubbeld is (wel even beziggeweest om dit alles in de Franky-matic aan te passen). Meen gelezen te hebben dat aan de nieuwe (Luxemburgse) licentie, wel een iets hogere jaarlijkse taks aan vast hangt.

Ann
Gast
Ann

Ik zag juist dat er bij MeDirect ook een E3 versie is van het Pan European Smaller Companies, met veel lagere kosten (<1%).

Ann
Gast
Ann

Ook 100 euro, anders had ik het niet vermeld.
Ik heb ze ook in M* vergeleken, en het enige verschil dat ik kan vinden is dat het ene een dag later dan het andere opgestart is. Zelfde beheerder, zelfde samenstelling. Bij de 3E-variant wordt alles in het Nederlands vermeld, bij de duurdere 1E-variant is de omschrijving in het Engels.

Van de variant zonder UK is momenteel nog geen LU-versie beschikbaar.

Vowani
Gast
Vowani

Wat denken jullie van volgende redenering? Waar zit de fout? ? • Veronderstel: dat het vet stilaan van de soep is op de beurzen (of bijna), en de stimulus door centrale banken zou afgebouwd worden, en dat de intrestvoeten geleidelijk aan verder omhooggaan, dan… • Periode van toenemende volatiliteit van aandelen komt op ons af (cfr 2018), en dan… • Misschien wel een flinke correctie van beurzen in 2019-2020, dus dan… • Zou in deze veronderstelling onze portfolio is nu om en nabij een piek zijn, en zou door een correctie in de komende 1 à 2 jaar wel eens… Lees verder »

Filip
Gast
Filip

Je kan als alternatief ook een gedeelte, dat nu belegd is in dollar, nu verkopen. Ik zou dit niet beleggen in een ETF maar in verschillende kortlopende liquide (kunnen vlot aangekocht of verkocht worden )obligaties op 2 a 3 jaar . Niet in een obligatiefonds . Je moet er wel voor zorgen dat de emittent zeer goed is.
bv. US treasury 2,75 % 15/09/2021 bruto rendement :2,91 % ( netto na RV 2% ).
Dit rendement is het minimum indien we deze bijhouden tot vervaldag.
Na een mogelijke correctie kan deze obligatie steeds verkocht worden indien gewenst .

Vowani
Gast
Vowani

Inderdaad @Filip, een onderdeel van mijn plan is om verschillende individuele obligaties ook te kopen en die bij te houden tot vervaldag (behoudens tussentijdse verkoop-opportuniteiten). US treasuries obligaties (met hun gestegen rente) zijn momenteel een interessante diversificatie voor cash dollars.

Filip
Gast
Filip

Opgepast voor bronheffing voor sommige USA obligaties zodat je dubbel belast wordt op de rente. Informeer hierover voor elke obligatie bij Uw bank of brooker alvorens te kopen.

David
Gast
David

Zoals bv welke Individuele obligaties?

Greg
Gast
Greg

Zoals jullie bij het andere artikel aangaven: de Trackermixer had 1,97% dividenden per jaar.
Hoe zijn deze verrekend in de tabel en de grafieken?

Greg
Gast
Greg

Ik versta deze opmerking niet: “Het goede nieuws is zelfs dat ALLE fondsen nog bijdragen aan het resultaat.”
Als ik de tabel bekijk heeft de helft van de fondsen toch verlies geleden in de laatste 12 maand: een negatieve bijdrage dus.

Mark S.
Gast
Mark S.

Wisten jullie dat Deutsche Multi Opportunities sinds juni 2014 nieuwe beheerders had. Sindsdien zijn de prestaties een stuk minder of toch zeker niet meer in de lijn van de periode ervoor waarbij het het boven zijn benchmark IWDA/IEAG 50/50 kon blijven.

Zie: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000TJJC&tab=1

Als zo’n fonds nieuwe beheerders krijgt, moet je het dan eigenlijk niet als een “nieuw” fonds beoordelen, zeker als de prestaties anders zijn dan ervoor?

costaadeje
Gast
costaadeje

Als er ooit een nieuwe financiële crisis komt – je weet immers maar nooit met de handelsoorlogen, nakende Brexit en Italiaanse problemen – mogen we dan in het mixerfonds blijven zitten en gewoon voort bijkopen?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

De primaire doelstelling van die fondsen is (in meer of mindere mate) om je kapitaal te vrijwaren. Pas in tweede orde om rendement te geven. Je ziet dat ook aan de prestaties van het afgelopen jaar. De zwakke resultaten zijn een indicatie dat onze fondsbeheerders zich in de huidige turbulente wereld schrap hebben gezet. Wie beweert dat betere rendementen makkelijk te halen zijn heeft gelijk, maar dat is dan altijd met een veel hoger risico. Dat is het verschil met sommige portefeuilles die je wel eens ziet circuleren. Of je blijft zitten tijdens een crisis, moet je uiteindelijk zelf afwegen.… Lees verder »

Tom
Gast
Tom

Neemt niet weg dat de prestaties van enkele mixfondsen toch wel heel erg slecht zijn momenteel. Carmignac Patrimoine Y1 -7,78%, DNCA Evolutif Y1 -5,42%,…

Carmignac Patrimoine bijna -8% is toch echt slecht presteren vind ik hoor. Kapitaal vrijwaren lukt momenteel blijkbaar niet zo goed. En dan is het momenteel geen crisis, crash of substantiële correctie. Dit zijn geen goede cijfers voor een defensief mixfonds. Lijkt mij het resultaat van slechte beslissingen.

costaadeje
Gast
costaadeje

En wat is het alternatief? Alles verkopen tegen -8% verlies? Dan geef ik toch liever het voordeel van de twijfel eerlijk gezegd…

costaadeje
Gast
costaadeje

Als we de grafiek van CP even bekijken van begin de jaren 90, is de koers ongeveer eens met 23% gezakt ten opzichte van zijn hoogste koers…Dan is die -8% nog niks in vergelijking met die -23%!

costaadeje
Gast
costaadeje

Nee ik heb het over een koers begin de jaren 90 (maar liefst -23% tov de hoogste koers!). Als we de hoogste koers vergelijken van april 2015 (715 euro), dan spreken we vandaag over een daling van 16%. Voor diegenen die toen instapten, zal het nog enkele jaren duren vooraleer ze het verlies terug goedmaken…

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik heb vraagje over First Eagle Amundi. Als je de keuze hebt om first eagle met ISIN-code LU0565419693 of met ISIN-code LU0565135745 te kopen…welk van de 2 fondsen wordt dan het best gekocht? Ik heb momenteel lichte voorkeur voor First Eagle met ISIN-code LU0565419693 omdat het op jaarbasis minder snel gestegen is dan de andere versie…Ik zou dan zeggen dat het voor mij goedkoper is om versie LU0565419693 te kopen of vergis ik me?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

De eerste versie is de QD (quarterly disitribution) versie, bedoeld voor renteniers die een regelmatig inkomen willen. Die zit dan ook in het Fixerfonds.

Voor wie gewoon kapitaalgroei beoogt, is dat geen goede versie omdat je op het uitgekeerde dividend 30% RV betaalt.

costaadeje
Gast
costaadeje

Moesten jullie uit overwegen om Ethna Aktiv (of Carm. P) uit de mixer te weren, gaan jullie dan 2 nieuwe defensieve mixfondsen opnieuw in de mixer opnemen om het evenwicht van de portefeuille te herstellen? Vooralsnog zullen jullie zowel Ethna en CP het voordeel van de twijfel geven…Ik kan me inbeelden dat jullie niet over 1 nacht ijs zullen gaan om die 2 fondsen te weren en we dan wellicht spreken over een termijn van 2 jaar extra evaluatie (na de recente mindere resultaten op 3 jaar)?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Het eventuele verwijderen van fondsen staat los van het toevoegen. De mixer is samengesteld op basis van een visie en volgens bepaalde criteria. Die vijver is een beetje leeg gevist. Er komen wel regelmatig nieuwe mixfondsen op de markt, maar die hebben nog nooit een crisis meegemaakt en komen per definitie niet in aanmerking. En fondsen die zichzelf wel al bewezen hebben, komen tegenwoordig nog zelden naar België. De regelgeving is te onvoorspelbaar en te streng geworden. Voorlopig zit er maar één fonds op het strafbankje en is het qua evenwicht niet echt een probleem om dat te verwijderen als… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Benieuwd wat we uit je gesprek met beheerder van Ethna kunnen leren. Bij mij staat dit fonds voorlopig “on hold” en wordt er niet meer bijgekocht.
Ook benieuwd wat de nieuwe beheerder bij Carmignac voor de respectievelijke fondsen (CP en C Investissement) kan betekenen…

costaadeje
Gast
costaadeje

Wat is er eigenlijk aan de hand met Carmignac Patrimoine? Op 1 maand tijd maar liefst 3% gezakt!

Tom
Gast
Tom

Carmignac Patrimoine is presteert echt beneden alle peil. En dit niet alleen in de laatste maand maar over een heel lange periode inmiddels. Ik kan mij, gezien de zeer lang voortschrijdende slechte prestaties, niet voorstellen dat dit fonds binnen afzienbare tijd nog zal voldoen aan de criteria voor de Mixer. Vergane glorie of mogen we nog een ommekeer verwachten? Daaraan wil ik toevoegen dat op dit moment alle mixfondsen in mijn portefeuille in het rood duiken (met CP als triest dieptepunt) terwijl de aandelenfondsen flink in het groen blijven voorlopig. Beetje vreemd dat de mixfondsen echt wel onderdoen voor de… Lees verder »

Filip
Gast
Filip

Logisch dat in periodes van stijgende aandelenmarkten (dit jaar is het dan wel vooral Amerika, en dan specifiek Tech/Health/Consumer Discr die de kar trekken) pure aandelenfondsen het beter doen dan mix-funds. Ook op langere termijn veelal het geval trouwens. Maar… aandelen waren in het verleden pakken volatieler dan obligaties. Anderzijds zijn de obligatiemarkten zodanig gemanipuleerd door QE, dat de gevolgen hiervan het de obligatiemarkten nog wel een tijdje moeilijk zal maken. Zij die onder meer uitweken naar groeilanden (zoals CP) kwamen dit jaar ook van een kale reis terug: vele fondsen met obligaties uit groeilanden in lokale munten staan YTD… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Klopt het als ik stel dat CP te veel geïnvesteerd heeft in de groeilanden, vandaar dus de recente plotse daling? Of zoek ik het wat te ver?

Luc
Gast
Luc

Beleggen is toch iets op langere termijn, dus wat malen we erom dat één van onze fondsen eens 3% zakt op een maand tijd. We zijn toch gespreid belegd dus hetgeen het ene stijgt zal hopelijk de daling aan de andere kant overcompenseren… En wat betreft CP: ik zou ze toch het voordeel van de twijfel geven. Nogal wat Emergings zijn de laatste tijd (serieus) gezakt, dus het valt nog mee als CP dat blijkbaar (volgens wat ik hier lees) nogal belegd is in die regio’s, maar 3% zakt op maandbasis. Het zou me niet verwonderen dat er een herstel… Lees verder »

julus cesar
Gast
julus cesar

Ethna en Carmignnac leenden (minstens al hun naam/prestaties) zich enkele jaren terug zeer gewillig tot herverpakte verkoop van hun fondsen. Niet alleen in dure tak23 (was ook al langer zo voordien) maar ook in gestructureerde obligatie producten. Hier één voorbeeld. https://www.bpostbank.be/bpb/tarieven-en-rentevoeten/inventariswaarden/documenten/structured_products/carmignac_09-2021/securasset_carmignac_092021_fiche_commerciale_nl.pdf Is het nu van mij erg kort door de bocht te stellen dat het voor de uitgever van dergelijke producten een meevaller is (in een blijvende lage rente periode) dat de ‘gevolgde’ fondsen Ethna en CP het niet zo goed deden ? Of anders bekeken; de uitbollende fondsbeheerders krijgen centen om hun populariteit ten gelde te maken en presenteren… Lees verder »

Karien
Gast
Karien

Is het mogelijk om ook eens de BNP paribas Fortis Fund of funds balanced bij de challengers te vermelden ? Ik ben benieuwd wat die grafiek zou opleveren.

Frederic
Gast
Frederic

Ik volg jullie website al langer, maar wil nu toch echt eens iets beginnen gaan doen ermee (ipv aan de zijlijn te blijven staan gapen). Alvast hebben jullie al mijn respect en dank voor het werk die jullie belangeloos en gratis doen! Ik wil vooral zelf iets gaan doen, om dat ik niet de kosten van een grootbank wil betalen (zij willen logischerwijs ook zelf rendement) en bovenal zelf wil bijleren. Omdat ik maar weinig financiële kennis heb en eigenlijk geen grote risico’s wil nemen en/of aankan, lijkt het me gepast om eens te beginnen met fondsen uit jullie mixerfonds.… Lees verder »

fundsmentalist
Gast
fundsmentalist

Al eens gekeken bij MeDirect: intekenen op de volledige MK Mixer mand (wel pas vanaf 2500 EUR)?

Frederic
Gast
Frederic

OK, dank u voor de tips. Maar is het in één keer kopen van de volledige MK Mixer mand dan wel goed ivm spreiding?

Helene
Gast
Helene

Hey, wat gebruiken jullie als maatstaf om te spreken van “hypernerveuze markten”?
Volgens de metingen die ik ken zijn is het juist een kalm, zeker in vergelijking met bvb 6 maanden geleden, 3 jaar geleden; bijna de kalmste periode sinds het ontstaan van de mixer.

Nog een vraagje. De meeste aandelenmarkten zijn mooi gestegen de laatste maanden, waarom volgen de mixfondsen deze beweging niet?

fundsmentalist
Gast
fundsmentalist

Waarom volgen de mixfondsen deze beweging niet? Als je op een mixer met gelijke allocatie een Morningstar x-ray loslaat, zal je zien dat de de verdeling aandelen/obligaties ruwweg 45/55 (dus overwegend obligaties en cash) is en dat de regioverdeling VS/rest ruwweg 38/62 (dus overwegend rest). Voor een tracker op de MSCI World NR is dat 100/0 (dus uitsluitend aandelen) en 62/38 (dus overwegend VS). En laat het nu juist aandelen in de VS zijn die het goed doen, maar die ondertussen duur geprijsd zijn in een bestel met een aantal risico’s (Trump?). Dat is de prijs die je betaalt voor… Lees verder »

Helene
Gast
Helene

Volgens Morningstar heeft de Mixer nu 40% obligaties, 9% cash, 46% aandelen en zo’n 5% in overige. Het Team van MK vergelijkt hun mixer met de Mixfondsen EUR neutraal. Dit lijkt de correcte categorisatie gegeven de bovenstaande percentages. De mixer rapporteert een rendement van 0,02% op de laatste 12 maanden. Laat ons die eens opsplitsen: – 40% obligaties : Het laatste jaar hebben die weinig bewogen. – 9% cash: lijkt heel veel; als individuele belegger kon je nog aan 1% in spaarboekjes steken; In de mixer betaal je op de cash 2% per jaar; pijnlijk. – de 46% aandelen: indien… Lees verder »

fundsmentalist
Gast
fundsmentalist

Waar haal je het toch vandaan dat “de meeste aandelenmarkten mooi gestegen zijn de laatste maanden”? De enige landen die YTD een positief (laat staan “mooi”) resultaat neerzetten in de “developed markets “volgens MSCI (net return) zijn , buiten de US, Finland, Noorwegen, Portugal en Israel. De rest staat in het rood. Emerging markets, in het algemeen: dieprood.(Bron: Als fondsbeheerders dus wegens risico op hoge volatiliteit van de US aandelen wegblijven (trade wars, dure aandelen,hetze rond FB, Twitter, …), schiet er echt niet veel meer over … Indien je echter niet tevreden bent met de prestaties van de fondsbeheerders, is… Lees verder »

Helene
Gast
Helene

De resultaten van de wereldaandelen staan in de posts hierboven. Nichemarkten krijgen natuurlijk minder gewicht. Als belegger betaal je de fondsbeheerders jaarlijks 2%. Hiervoor plaatsten ze 50% in obligaties en cash, met een kost van 2% op een jaar. Voor de andere 50% kozen de beheerders blijkbaar de verkeerde aandelen zodat deze beleggingen minder presteerden dan gemiddeld. Op het laatste 1,5 jaar heeft de mixer niets opgebracht. Erger nog, op verschillende stond de portefeuille negatief. Voor al de lofzang die over de Mixer word afgestoken kan men toch hopen dat hij beter doet als zijn collega’s. De mixer daalde evenveel… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Wat die defensieve mixfondsen betreft, op 3 jaar bracht CP -1,5% op en Ethna -1,1%. Moeten we ons zorgen maken?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Lees de commentaar onderaan dit artikel.

Binnen enige tijd zullen de cijfers er helemaal anders uit zien.

Kris
Gast
Kris

Verwijzen naar een daling van de markt 3 jaar geleden is toch wel een merkwaardige manier om de fondsen die je geselecteerd hebt beter te laten lijken.

Het lijkt toch zeer simpel. Deze fondsen hebben het de laatste 3 jaar niet goed gedaan. Het was een verkeerde keuze.

costaadeje
Gast
costaadeje

Is er een verklaring waarom alle defensieve mixerfondsen de laatste maanden dalen?

Karien
Gast
Karien

Ik veronderstel dat dit te maken heeft met de renteverhogingen die eraan zitten te komen. Het gedeelte obligaties die normaal gezien een crash moeten opvangen, spelen hierbij nu in het nadeel van het rendement. Vraag is hoe je hiermee moet omgaan ? Omschakelen naar meer aandelen in de portefeuille zodat het rendement verhoogt, met als keerzijde dat dit rendement bij een crash helemaal instort ? Indien men alles op zijn beloop laat , wat mag je dan op dat moment verwachten van dat gedeelte obligaties ? Gaan die dan hun werk doen of gaan die dan ook last hebben van… Lees verder »

Greg
Gast
Greg

Aan het rendement van de obligaties dit jaar kan het niet echt liggen.
De Euro obligaties zijn stabiel dit jaar; afwisseld iets onder en iets boven de start van 1 Januari.
De Global bonds staan op een plus voor dit jaar,

Het moet dus iets anders zijn.

costaadeje
Gast
costaadeje

Worden Deutsche Invest en Concept Kaldemorgen eigenlijk uitgegeven door Deutsche Bank? Kunnen deze fondsen een risico vormen nu DB in slechte papieren zit?

Geldof Marc
Gast
Geldof Marc

Op welke bladzijde kan men de huidige stand vinden betreffende de knipperlichten Stop, Spread, Allow
ik weet dat ze op de site staan maar vind ze niet terug!

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Die staan in het blokje van het Flexerfonds ->GOGI score.

Geldof Marc
Gast
Geldof Marc

Dank u wel Robokat

Kulderzipken
Gast
Kulderzipken

Interessante informatie in de Tijd vandaag over Carmignac Patrimoine en Etha Aktiv. (Fondsenbijlage)
Weet niet of jullie screenshots toelaten?
Cliff notes: Beiden positioneren ze zich om bij recessie/crash hun engagement tov de beleggers (kapitaalbehoud) waar te maken.

Jipi
Gast
Jipi

Volgens mij is het probleem dat de rente begint te stijgen en dat aangekochte obligaties daardoor in waarde dalen. De voorbije jaren daalde de rente en stegen de obligaties in waarde. Als we ervan uit gaan dat de komende jaren de rente stijgt gaan die defensive fondsen dan niet de komende jaren blijven verlies maken???

Matt
Gast
Matt

Hierboven lees ik dat het jaarlijks rendement bijna 4 procent bedraagt van het Mixerfonds.
Nu heb ik deze zelf via Medirect aangekocht vorig jaar in februari en ik ben nu pas terug boven de 0% gegaan (0.01 om precies te zijn).

Hoe kan dit dan?
Ik moet er aan toevoegen dat ik op het vlak van beleggen een totale leek ben vandaar ook dat ik graag zou begrijpen hoe dit komt.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

De aanbevolen beleggingstermijn voor de Mixer is minstens 5 jaar. Bovenstaand cijfer behoort bij een portefeuille die ruim 4 jaar oud is. Evalueren van je eigen portefeuille doe je dus pas na enkele jaren om tijdelijke schommelingen op te vangen.

Luc
Gast
Luc

Het grote probleem bij MeDirect voor wie een portefeuille heeft met uitkeringsgerechtigde fondsencompartimenten, is dat er enkel gekeken wordt naar het verschil in aankoopwaarde en huidige waarde. Er wordt m.a.w. geen rekening gehouden met uitgekeerde dividenden.

Hagi
Gast
Hagi

Wat is het verschil tss 1y en annuïteit?

costaadeje
Gast
costaadeje

Kan het zijn dat de koers van Evolutif DNCA op 16-04-18 149,24 euro bedraagt in plaats van 155,42 euro zoals in de tabel aangegeven?

Karien
Gast
Karien

Waarom worden de vroegere grafieken niet meer volledig getoond ? ING CORE fUND blijft, ook in deze volatiele periode, een beter resultaat geven , maar is niet meer, zoals vroeger, op de grafieken te vinden. Het is niet omdat er nu een minder resultaat is, dat er geen objectieve info kan blijven verstrekt worden. Ik vind dat jullie fantastisch werk leveren met alle info , maar ook jullie hebben geen glazen bol, en dat kan jullie ook niet verweten worden. Maar kan er toch eens nagegaan worden hoe het komt dat een fund of funds zoals ING CORE FUND het… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Wel niet vergeten dat bij het ING Core FUND 3% instapkosten worden gerekend, terwijl je die instapkosten bij de fondsen uit de mixer kan vermijden.

Voice
Gast
Voice

Ik heb alle fondsen van de Mixer in mijn portefeuille zitten. Maandelijks koop ik bij voor 2 à 3 fondsen. Niettegenstaande de verdeling redelijk in balans ligt kies ik dan om bij te kopen de fondsen die het minst participatie hebben in mijn portefeuille wel rekening houdend met de GOGIscore. Zo kom je wel vlug terecht bij de minst presterende fondsen zoals Carmignac en Nordea. Is het wel verstandig om bij te kopen bij dergelijke fondsen die al geruime tijd minder presteren? Dit haalt tenslotte het al momenteel niet zo hoge rendement nog naar beneden. Of kies je beter voor… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Toch vreemd dat vele beleggers alleen maar activa kopen die flink gestegen zijn en hun neus ophalen voor activa die achterblijven.

Koop jij tijdens de solden alleen maar dure dingen die niet afgeprijsd zijn?

Voice
Gast
Voice

Nee, maar ik koop ook niets in de solden die al twee of drie jaar oud is en compleet passé zijn.
Dacht dat ik duidelijk genoeg had uitgelegd dat ik tot nu toe de achterblijvers had bijgekocht. De vraag was alleen of het verstandig is om te investeren in fondsen die al een hele tijd achterop hinken.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Lees misschien even dit artikel.

Wimble
Gast
Wimble

Het is beter om activa op hun duurste moment ooit te kopen dan op een zogezegd goedkoop moment omdat je psychologisch denkt dat je een koopje doet. Er is altijd een reden waarom iets een koopje is … dit is een bewezen theorie.

costaadeje
Gast
costaadeje

Wat vinden jullie het volgende defensieve fonds om toe te voegen bij de mixer: DNCA Invest Miuri met als ISIN-nr LU0641745921?

Sofie
Gast
Sofie

Het zou nuttig zijn als jullie konden analyseren hoe het mixerfonds de voorbije twee maanden presteerde tov gelijkaardige portefeuilles.

De voorbije jaren heeft de mixer “zekerheid” opgebouwd ten koste van een lager rendement. “Het vermijden van verliezen is de prioritaire beleggingsdoelstelling”. Hoe kunnen we nu de prestaties en het risico beoordelen.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Dat is nu net waarom je in de tabel hierboven een aantal “challengers” aantreft. Die challengers worden door diverse aanbieders in de markt gezet voor een gelijkaardig doelpubliek als de mixer. We hebben zelfs één interessante uitdager in het geel gezet: ING Core fund.

Wimble
Gast
Wimble

Rekening houdende met het feit dat de wereldindex sedert 01/01/2014 50% (11%/jaar) gestegen is vind ik de rendementen van fondsen (4%/jaar) de laatste tijd bijzonder marginaal …
Ik blijf me afvragen aan wiens handen al die % blijven kleven. Uiteraard is de obligatiefactor bepalend maar dit is m.i. beperkt tot minder dan 2%/jaar. We zitten dan nog met 5%/jaar verschil.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Ik weet niet wat je hier bedoelt met de term “fondsen”. De fondsen in de Flexer halen over dezelfde periode gemiddeld 7% per jaar. De fondsen in de Flexer Dynamic halen gemiddeld 10% per jaar, sommige >12%.

Dergelijke uitspraken zijn dus weinig zinvol als je niet specificeert waarover je het hebt.

Peter
Gast
Peter

De resultaten van een breed gespreide obligatieportefeuille over dezelfde periode was 3,5% per jaar, voor kosten.

Een toevoeging van 1/10 wereldaandelen verhoogt het rendement van de portefeuille met zo’n 0.5%.

Om een resultaat van 4% te halen was het dus voldoende om 9/10 in obligaties te beleggen en 10% in de wereldindex, dit alles voor kosten.

Actieve fondsen vragen 1,5% tot soms wel 2,5% beheerskosten. Dus je moet het risico van een fonds nog eens met zo’n 30% aandelen verhogen om eerst de fondsmanagers te betalen en dan als belegger toch nog 4% te ontvangen.

evita
Gast
evita

Ik heb van DB volgende mail gekregen: Ik wil u graag melden dat de specialisten van Deutsche Bank AG Bijkantoor Brussel hebben beslist om het fonds¹ Deutsche Invest I Multi Opportunities LC (LU1054321358) / Deutsche Invest I Multi Opportunities LDQ (LU1054321515) dat u in uw portefeuille hebt, uit de selectie DB Best Advice te halen. De beslissing om het fonds uit de selectie DB Best Advice te halen, berust op de mindere prestatie in 2017 in vergelijking met zijn Morningstar²-categorie ‘Mixfondsen EUR Flexibel – Wereldwijd’. De blootstelling aan de Amerikaanse dollar en aan de defensieve sectoren had een negatieve invloed… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Het is niet de eerste keer dat DB een fonds schrapt uit hun lijst na een tijdelijke mindere prestatie. Ze hebben dat bv. ooit gedaan met First Eagle Amundi en het jaar nadien zette dat fonds de allersterkste prestatie van onze hele mixer neer.

Tot nader order voldoet het fonds nog altijd aan alle criteria om in onze Mixer te blijven. M.a.w. wij beoordelen fondsen niet op éénmalige zwakkere prestaties, net zomin als we fondsen selecteren op basis van éénmalige goede prestaties.

Uiteraard moet je dit alles zelf afwegen …

costaadeje
Gast
costaadeje

Is het de komende jaren niet gevaarlijk om te kiezen voor dollargevoelige fondsen met Trump aan de macht (genre First Eagle, Blackrock global allocation en Franklin Gl. Fundamental Strategies)?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Met een beleggingshorizon van minstens 5 jaar én een gespreide instap mag dat geen groot probleem vormen.

Probleem is meestal dat mensen zich teveel focussen op de prestaties op korte termijn en recente winsten achterna hollen. Uiteindelijk kom je dan overal te laat.

Als je echt geen munt-volatiliteit verdraagt, dan kan je uiteraard overwegen om zo’n fondsen niet in portefeuille te hebben. In de Mixerfonds infofiche leggen we uit hoe je een maatwerk-mixer zelf samenstelt en waar je dan moet mee rekening houden.

Tom
Gast
Tom

Of is het net een opportuniteit om in te stappen in dergelijke fondsen? Als je de koers van deze fondsen in USD bekijkt hebben ze best een behoorlijk jaar achter de rug. Het is voornamelijk de val van de dollar die zorgt voor de rode cijfers van de in EUR genoteerde (niet-gehedgde) varianten van deze fondsen. Niemand kan de toekomst voorspellen en ik heb geen flauw benul of de USD in de nabije toekomst terug zal stijgen of verder zal dalen, maar mits een voldoende lange beleggingshorizon moet de USD toch uiteindelijk weer gaan stijgen vermoed ik. De lage USD… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Sta ons toe daar volgende week op terug te komen.

Tom
Gast
Tom

Dat zou heel fijn zijn. Want het effect van de wisselkoers maakt de interpretatie van de prestaties van een fonds toch een stuk ingewikkelder eigenlijk. Als je gaat kijken naar de grafiek van First Eagle Amundi AE-C (genoteerd in EUR) dan lijkt het fonds het erg slecht te doen. Kijk je naar de grafiek van First Eagle Amundi AU-C (genoteerd in USD) dan heeft het fonds er toch een prima jaar opzitten. En dien je voor GOGI niet best naar het ‘originele’ fonds in USD te kijken? Vragen genoeg dus. Zou heel verhelderend zijn als jullie hier jullie visie over… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Het artikel is zelfs al ingepland voor morgen.

Karien
Gast
Karien

Ik krijg net de melding van Deutsche Bank dat ze hun fonds Deutsche Invest Multiple Opp II uit hun Best Advice hebben gehaald wegens de slechte prestaties in 2017. Ze stellen voor om dit te vervangen door Flossbach von Storch Multiple Opportunities II (LU1038809395) (ook in de mixer) of M&G Dynamic Allocation Fund Euro A Acc (GB00B56H1S45) (niet in de mixer).
Wat is jullie mening hierover ?

platin
Gast
platin

Zijn wel heel stil op het ander forum.
Dit de laatste 14 dagen.

costaadeje
Gast
costaadeje

Is het verstandig om bv. een mixer uit te bouwen en op een gegeven moment te beslissen om daar gedurende enkele jaren niet meer in te storten? Of is het beter dat je sowieso verder blijft storten bij een “spread”?

evita
Gast
evita

De laatste 13 dagen is mijn Mixer met 3,62% en mijn Flexer met 5,04 % gedaald !

costaadeje
Gast
costaadeje

Nu de beurzen hoog staan, is het zinvol om de mixer nog meer om te bouwen naar een defensiever geheel? Bv. enkel nog de defensieve fondsen houden en de rest verkopen?

Victor
Gast
Victor

Vergelijking mixer met trackermixer
Het rendement van de trackermixer is bijna het dubbel van dit van de mixer. Daarentegen staat dat het risico van de tracker mixer hoger is. Kan de MK-Qbis indicator gebruikt worden om de ‘beste’ portefeuille aan te geven? Zo ja Welk is de waarde van de MK-Qbis voor de trackermixer en mixer?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Voor de diverse fondsen en trackers kan je inderdaad wel de MKQbis waarden vinden, maar het is niet zo dat je die eenvoudigweg kan uitmiddelen om de MKQbis van een portefeuille als geheel te bepalen. De diverse fondsen/trackers hebben immers onderlinge interacties waardoor de ene de andere compenseert.

We gaan ook niet terugvallen op backtestings voor de startdatum van de Mixer en Trackermixer, want dan maken we de fout die we tegenwoordig constant zien opduiken op andere fora: wie belegt met terugwerkende kracht kan altijd bewijzen wat hij wil bewijzen.

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik las daarnet het volgende:
“Bij de cijfers van onze Mixer kan je weer zien, dat die minder daalt dan de meeste van zijn challengers en dat zelfs bij die eerste tik de “Trackermixer” meer onder de indruk is en alzo een groter verlies laat optekenen. Sommigen gaan dat weer niet (willen) zien. Ik hoop dat de correctie zich niet doorzet tot een crash want dan gaan diezelfden echt wel schrikken.”

Vorige week kenden we alvast een kleine eerste correctie dit jaar. Hoeveel is de mixer procentueel gezakt? En de trackermixer?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be