About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Reageer op dit artikel

2120 Reacties op "De evolutie van ons MijnKapitaal Mixerfonds:"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
costaadeje
Gast

Is het verstandig om bv. een mixer uit te bouwen en op een gegeven moment te beslissen om daar gedurende enkele jaren niet meer in te storten? Of is het beter dat je sowieso verder blijft storten bij een “spread”?

evita
Gast

De laatste 13 dagen is mijn Mixer met 3,62% en mijn Flexer met 5,04 % gedaald !

costaadeje
Gast

Nu de beurzen hoog staan, is het zinvol om de mixer nog meer om te bouwen naar een defensiever geheel? Bv. enkel nog de defensieve fondsen houden en de rest verkopen?

Victor
Gast

Vergelijking mixer met trackermixer
Het rendement van de trackermixer is bijna het dubbel van dit van de mixer. Daarentegen staat dat het risico van de tracker mixer hoger is. Kan de MK-Qbis indicator gebruikt worden om de ‘beste’ portefeuille aan te geven? Zo ja Welk is de waarde van de MK-Qbis voor de trackermixer en mixer?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Voor de diverse fondsen en trackers kan je inderdaad wel de MKQbis waarden vinden, maar het is niet zo dat je die eenvoudigweg kan uitmiddelen om de MKQbis van een portefeuille als geheel te bepalen. De diverse fondsen/trackers hebben immers onderlinge interacties waardoor de ene de andere compenseert.

We gaan ook niet terugvallen op backtestings voor de startdatum van de Mixer en Trackermixer, want dan maken we de fout die we tegenwoordig constant zien opduiken op andere fora: wie belegt met terugwerkende kracht kan altijd bewijzen wat hij wil bewijzen.

costaadeje
Gast

Ik las daarnet het volgende:
“Bij de cijfers van onze Mixer kan je weer zien, dat die minder daalt dan de meeste van zijn challengers en dat zelfs bij die eerste tik de “Trackermixer” meer onder de indruk is en alzo een groter verlies laat optekenen. Sommigen gaan dat weer niet (willen) zien. Ik hoop dat de correctie zich niet doorzet tot een crash want dan gaan diezelfden echt wel schrikken.”

Vorige week kenden we alvast een kleine eerste correctie dit jaar. Hoeveel is de mixer procentueel gezakt? En de trackermixer?

costaadeje
Gast

Ik zit momenteel met een onevenwicht in mijn portefeuille, Rouvier en MG Optimal Income en Nordea heb ik minder deelbewijzen dan bv. Franklin en DNCA. Is het raadzaam om eerst wa Rouvier, MG en Nordea aan te kopen om terug tot een evenwicht te komen, ook al staat de koers van MG en Rouvier naar mijn goesting te hoog?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Herbalanceren betekent één deel verkopen om een ander deel te kopen. Enkel dan werk je risicoverlagend. Gewoon bijkopen doet dat niet.

John
Gast

Opletten het is niet het aantal deelbewijzen dat belangrijk is maar het het bedrag van de huidige positie.

Wat is de positie van MK op herbalanceren:
– zijn jullie voor het herbalanceren om alle posities ongeveer even groot te houden?, of
– laten julllie de verschillende fondsen “lopen” vanaf hun eerste investering?

Waarom is bijkopen van de fondsen die achterstaan geen goede manier om te herbalanceren?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Zie volgende donderdag.

lamberbee
Gast
Ik houd de balans er in door de waarde (niet aantal deelbewijzen) van ieder mixerfonds min of meer gelijk te houden. Ik koop altijd gestaffeld bij in kleine bedragen. De GOGI score geeft mij een indicatie of ik een fonds kan aankopen en vergelijk altijd mijn gemiddelde aankoopkoers met de huidige koers. bv. Het is al van aug. 2017 geleden dat ik nog bijgekocht heb omwille van de vele STOPS. En geen enkele gestaffelde aankoop stond nog negatief tov die laatste koers. De GOGI van 16/1 in combinatie met de mailaise van de laatste dagen staan bv. – Gl Alloc… Lees verder »
costaadeje
Gast

Ik begrijp je reactie. Maar eigenlijk heb ik het over een groot verschil van 700 euro per fonds (dus 700 euro meer van het Fonds Franklin en DNCA in vergelijking met Rouvier, MG Optimal Income en Nordea). Dus best geleidelijk aan het verschil wegwerken door maandelijks bij te kopen?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Donderdag ga ik met een artikel dieper in op herbalanceren.

Victor
Gast
Zou de samenstelling van de mixer dezelfde zijn indien vandaag aan de hand van de laatste screening lijst van 1-1-2018 en met de criteria MED3> 4% en %POS3 en %POS5 = 100% de selectie zou gemaakt worden? Van de 14 fondsen die deel uitmaken van de mixer zijn er 7 niet meer terug te vinden in de laatste screening lijst nml.: LU0431139764 Ethna Aktif LU0284394235 Eurose DNCA LU0565135745 Amundi First Eagle LU0432616737 Invesco balanced Risk LU0599946893 Kaldemorgen LU0316494805 Franklin Fundam LU1038809395 Flosshbach Van de overblijvende fondsen voldoen er 4 niet aan de criteria nml: GB00B1VMCY93 M&G Screening cijfers voor relevante… Lees verder »
danny
Gast

In het overzicht grafiek snap ik niet hoe jullie aan het rendement van 1,93% komen over een jaar.
Als ik al de percentages uit kolom 1Y vermenigvuldig met hun impact en alzo het gemiddelde bereken kom ik aan een ander percentage 2,.. %. Wat is de formule om tot 1,93% te komen?
Al de andere percentages en berekeningen krijg ik in mijn eigen excel goed, behalve jaarlijkse, 3 maandeljikse, … rendementen.

luc1961
Gast

Ik volg jullie website af en toe en nu zie ik een kolom annuiteit. Na een uurtje zoeken vind ik daarover niets terug. Het lijkt mij precies een belangrijke kolom want 2 fondsen staan in het geel aangeduid : Ethna en First Eagle.

costaadeje
Gast

Ik zocht even het driejaarlijkse rendement via morningstar van de volgende 4 fondsen op: Carmignac Patrimoine (1,62%), Ethna Aktiv (0,51%), Deutsche Invest (2,1%) en Nordea (2,41%). Fondsen die de laatste 3 jaren gemiddeld minder presteerden dan de jaren ervoor (gemiddelde op 5 jaar bv.). Wat is voor juliie het minimum gemiddelde rendement op 5 jaar om deze fondsen in de mixer te behouden?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Dat blijft 4% op basis van de 5-jaar mediaan in de screening. Dat cijfer is uiteraard totaal iets anders dan de huidige geannualiseerde rendementen op 5 jaar. Met de huidige rentestanden mag je ook geen actuele rendementen verwachten die boven MED5 zitten, eerder er onder.

costaadeje
Gast

Vooralsnog dus geen reden om die 4 fondsen uit de mixer te weren?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

We beslissen niets op basis van korte termijn gebeurtenissen. En die heel defensieve fondsen zullen misschien heel belangrijk worden als de markten corrigeren.

costaadeje
Gast

Is het een toeval dat de 3 volgende fondsen (Global allocation, First Eagle en Franklin Global Funda. Strat) op jaarbasis alle drie naar beneden gingen? Heeft dit te maken met een blootstelling aan de US Dollar die ook daalde? Zijn deze fondsen dan dollargevoelig?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Ja, die fondsen zijn sterk USD georiënteerd.

costaadeje
Gast

Dus als de dollar zakt, zakken die fondsen altijd mee? Kan het kwaad als een fonds zo dollarafhankelijk is?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Je moet je bewust zijn van de voor- en nadelen van een wereldwijde beleggingsportefeuille, op korte termijn kan dat zowel positieve als negatieve effecten geven. Daarom ook is de minimale beleggingshorizon van 5 jaar van belang én het gespreid instappen én GOGI (die een tijdelijke opstoot van de USD ook kan detecteren). Die drie dingen tezamen zorgen er voor dat dit niet zo heel veel invloed heeft op je lange termijn rendement.

Maar je mag als slimme belegger niet op korte termijn denken.

Christophe Gunst
Gast

Ik heb momenteel rond de 3500 euro in een mixer fonds. Om nog wat meer te genieten van het positieve beursklimaat denk ik aan nog een storting te doen van 2500 euro ook omdat medirect een bonus dan heeft van 50 euro. Maar de beurs staat natuurlijk ook hoog… Daar door denk ik om gewoon misschien ook enkel mijn maandelijkse stortingen van 100 euro te doen. En voor grotere stortingen te wachten op een beurs dip. Maar je weet natuurlijk nooit wanneer dat komt… Hebt u raad?

costaadeje
Gast

Ik blijf geloven in de mixer. 1,9% noem ikzelf in tijden van extreem lage rente op spaarboekjes een goed resultaat. En de mixer voldoet tognogtoe nog altijd aan de doelstelling waarvoor hij gemaakt werd! Nogmaals proficiat voor jullie werk!

hagi
Gast

second that! Voor iemand met een beperkte kennis van beleggen ben ik maar wat blij dat deze site bestaat. Weinig risico en geen omkijken naar. En als ik een vraag heb, steeds een snel antwoord…. bedankt en keep up the good work!

Arnold
Gast

Ik sluit mij hierbij aan!

Peter
Gast

Kan het zijn dat jullie ergens “geld” kwijt gespeeld zijn in de berekening van de TrackerMixer?

Als ik deze 60/20/20 portefeuille invoer op M* overzichtsportefeuille dan geeft de groeigrafiek aan dat 10000 Euro tussen 31/12/2013 en 30/11/2017 gegroeid zou zijn tot 15030 Euro. Of een groei van 50% in het totaal; 11% geannualiseerd.
Ter info; Dezelfde oefening met de goedkopere “core” varianten van de fondsen geeft een extra winst tot 15128Euro; 1% extra. Wat kan kloppen met het verschil in beheerskosten.

costaadeje
Gast

Sinds 1 december is er voor het Fonds ‘Rouvier Patrimoine” een stop ingesteld. Kan het kwaad als ik nu deze maand en komende maanden telkens een klein bedrag van 100 euro in dat fonds investeer ondanks de “stop”?

Philippe
Gast

IK zie dat de derde grafiek begint op 1/1/16. Is het niet beter om te beginnen vanaf het hoogtepunt op 15/4/15 om de evolutie duidelijker te tonen?

Jean-Claude
Gast
De obligatie tracker toont dat de obligaties blijven dalen en dat is slecht nieuws voor de mixer. Geen profijt meer te verwachten van de obligaties gedeelte van de mixer maar wel verlies en, verlies of niet, bij verkoop van de mixfondsen belastingen betalen op de obligaties gedeelte. Zouden het, in de huidige toestand geen goede idee zijn een portefolio te verzilveren waar een paar aandelen fondsen aanwezig naast zeer defensieve mixfondsen zoals Nordea, Ethna of Rouvier en dat allen om de uitgangsbelastingen te vermijden ? Als ik mij goed herinner was dat een van de eerste ideen van “Mijn Kapitaal”.… Lees verder »
Jan
Gast

Stel dat ik als beginner gewoon het mixer aankoop via MeDirect en me verder niks aantrek qua opvolging maar gewoon, zoals door jullie aangegeven, maandelijks een bedrag stort (gespreid instappen). Is de kans dan groot dat de opbrengst groter is dan op een gewone spaarrekening?

Koen
Gast
Dat is exact wat wij gedaan hebben. Ingestapt in februari 2016, en maandelijks bijgestort. Enkel bij Gogi stop geen nieuwe bijdrage (was concreet dec 16 tot jun 17) en sindsdien de maandelijkse bijdrage iets verhoogd. Voorlopig erg tevreden. We realiseren ons wel dat we op een behoorlijk gunstig moment zijn gestart en dat we nog moeten bewijzen dat we een behoorlijke correctie kunnen verteren. Ik probeer het zo te zien: als er nu 10% van de huidige waarde zou gaan, betekent dat op dit moment nog een verlies van 3,5% tov wat we hebben geïnvesteerd, en dus maximaal 5% (erg… Lees verder »
Carl
Gast

Zou het mogelijk zijn deze pagina https://www.mijnkapitaal.be/portefeuilles/flexerfonds/mixer-flexer-fixerfonds-gogi/ nog eens up to date te zetten. Bedankt op voorhand …

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Lees eens goed de tweede zin in dat artikel.

Peter
Gast

Kan je de referentie doorsturen van die US Lazy portefeuille die samengesteld is uit:
– 30-35% Domestic equity
– 25-30% International stocks
– 20% Emerging markets stocks
– 20% Non-domestic bonds

Peter
Gast
Hallo, Ik begrijp echt niet waarom jullie de MK-trackermixer naar voor blijven schuiven als een challenger voor het neutrale MK-mixerfonds. “Voor je ook fan wordt van trackers, dien je toch wel goed naar het cijfer bij de trackermixer te kijken. Hoe dikwijls hebben we nu al gewezen op de volatiliteit van die trackers ?” Jullie selecteren een combinatie van volatiele assetklassen en concluderen dan dat deze volatiel zijn….. had je iets anders verwacht? Als je een vergelijking wil maken van neutrale belegingen moet je natuurlijk beginnen met een niet volatiele basis: 1/ Een geinformeerde Europese lazy belegger zal nooit USD-bonds… Lees verder »
John
Gast

Omdat jullie er achter vragen nog een paar tussenstanden:
01/01/2010: 6045 Euro
01/01/2014: 8304 Euro
30/09/2014: 10000 Euro
30/09/2015: (dieptepunt 2015) 10532 Euro
Dit is 91,2% van de top en dus voor deze portefeuille was er geen correctie 🙂

Stand Vandaag: 12262 Euro
Dus nee de portfolio staat niet negatief na de correctie

Sinds begin 2010 is de portefeuille mooie verdubbeld, Ook sinds begin 2014 een winst van bijna 50%.

Laat maar weten indien jullie nog vragen hebben, of je kan het zelf simuleren.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

We gaan de discussie hier afsluiten, want dit is zinloos. Jij maakt een allocatie met terugwerkende kracht en dat is natuurlijk makkelijk. Achteraf zeggen wat je had moeten doen, kan iedereen. Op dezelfde manier kan ik makkelijk zeggen dat je in 2011 best volledig in obligaties moest zitten.

Je vraag is echter beantwoord: een wereldwijde allocatie kent meer muntvolatiliteit, wie dat niet wil moet binnen de Eurozone blijven. Ik denk dat daar niets aan toe te voegen valt.

John
Gast

Ik heb even een similatie in Morningstar gedaan met een typische defensieve passieve portefeuille voor europese beleggers, die qua risicoprofiel vergelijkbaar is met het MK mixerfonds.

31/03/2015: 11549 euro
30/11/2015: 11515 euro — bijna herstelt
31/11/2016: 11823 euro — als ik het goed begrijp is deze portefeuille dus hersteld op hetzelfde moment als het mixerfonds.

Ook tijdens de zomer was er bijn herstel: 31/07/2016: 11484 euro en 30/09/2016: 11510 euro

Portefeuille:
60%: ishares MSCI world Acc: 165 deelbewijzen
40%: ishares Euro aggregate bonds: 32,5 deelbewijzen

Privacy
Gast

Kan je mij de juiste ISIN codes bezorgen van de trackers die je gebruikt hebt?

John
Gast

De fondsen zijn de zeer algemene, breedste, bijna default, fondsen voor de Europese belegger.

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IWDA | IE00B4L5Y983
= De 1600 grootste aandelen uit de ontwikkelde markten

iShares € Aggregate Bond UCITS ETF EUR (Dist) (EUR) | IEAG | IE00B3DKXQ41
= 2300 EUR denominated obligaties: voornamelijk overheid + gerelateerd maar ook 15-20% corporates

De allocatie is de neutraal/defensieve split van 60/40 vergelijkbaar met het risicoprofiel van MK mixerfonds. Om te vergelijken met het risico/rendement van flexer neem je best 70/30 of 80/20.

John
Gast

Mijn vraag ivm de hersteltermijn van het mixerfonds van actieve fondsen was ingegeven door de vergelijking met de typische Europese portefeuille van passieve fondsen. Deze passieve portefeuille was ook herstelt in Nov 16, na drie maanden bijna. Het lijkt dus dat de aktieve fondsbeheerders in dit geval geen grote extra hebben kunnen brengen.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Lees dit artikel. Wie enkel binnen de Eurozone belegt, loopt uiteraard geen muntrisico. Je rendement zal echter op lange termijn lager liggen.

costaadeje
Gast

Hebben jullie als eens berekend of mensen die op het hoogtepunt in april 2015 in de mixer stapten nu op winst zouden staan? Misschien is dit interessant om te zien hoe snel de mixer zich herpakt na een crash…

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

In november 2016 was de Mixer hersteld van het dipje van 2015.

costaadeje
Gast

Wellicht in de veronderstelling dan dat je maandelijks bent blijven bijstorten in je mixer? En niet dat je gestopt bent met beleggen na april 2015…

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Neen, gewoon wie éénmalig op het hoogtepunt in 2015 was ingestapt is in nov 2016 terug boven water gekomen.

John
Gast

Zijn jullie zeker dat het mixerfonds die tijd nodig had om te herstellen?
Lijkt mij lang.

Ann
Gast

Kan het zijn dat er een stuk van het artikel weggevallen is ?

Leon
Gast

Vanaf volgend jaar zal in gemengde fondsen de meerwaardetaks, Reynderstaks, vanaf een vastrentend gedeelte vanaf 10% i.p.v. 25% van toepassing zal zijn!

costaadeje
Gast

Is het zinvol om voor een groter bedrag rouvier patrimoine aan te kopen of wordt dit fonds ook beter in kleinere bedragen aangekocht?

Peter Benoit
Gast

Beste,

Het fonds van Deutsche Invest in jullie mixer deed best goed in 2008 maar sindsdien gaat het bij de minste crisis behoorlijk onderuit zoals in 2011 en ook sinds april 2015 maakt dit fonds vreemde kronkels. Hebben jullie contacten bij Deutsche om te vragen waarom dit fonds zo onvoorspelbaar zwalpt? Goed beheer kan je dat toch moeilijk noemen.

Hier een grafiek: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000TJJC&tab=1

Alvast bedankt.

Trente
Gast
Hier kan je de commentaren van de beheerder lezen. Al Fonds van MK: ik heb je link verwijderd. Sommige info is enkel bestemd voor professionele beleggers. Zo krijgen wij vele documenten toe waarop expliciet vermeld staat dat wij die niet online mogen zetten. Carmignac is nog maar enkele weken veroordeeld met een zware boete om niet-goedgekeurde documenten aan particulieren te bezorgen. FSMA gaat er waarschijnlijk vanuit dat particulieren erg dom zijn ( en ze wensen dat zo te houden?). Volgend jaar met MIFID II wordt dat nog veel strenger. Wat wel mag: op M* vind je bijna van elk fonds… Lees verder »
Danny
Gast

Waarom wordt er in deze tabel altijd als portefeuille datum 03.05.14 vermeld om de volledige portefeuille annuiteit te berekenen?

dollar
Gast

Ik ben een beetje verontrust door een artikel vandaag in Moneytalk, waarbij sprake is van mogelijks onterechte meerwaarde belasting van fondsen. Fondsen waar de meerwaarde wordt belast aan de hand van de TIS-methode wordt correct belast. Echter bij toepassing van Asset Test zou de meerwaarde belasting wel eens te hoog kunnen zijn. Erger zelfs, wie een fonds heeft waarop de TIS-methode en de asset test niet worden toegepast, zal roerende voorheffing betalen op de volledige meerwaarde. Wat is het risico voor de mixer, flexer en andere fondsen? Of sla ik de bal mis?

Peter M
Gast

Al Fonds, Robo,

First Eagle Amundi International AE-C YTD -6,38%
Franklin Glbl Fdmtl Strats A(acc)EUR YTD -6,46%
BGF Global Allocation A2 (EUR) YTD -4,35%

Nog steeds niet van overtuigd dat USD de prestaties van die fondsen te sterk beïnvloed?

Heb deze 3 reeds in juni verkocht en nog geen moment spijt van gehad.

Gunthersky
Gast
Sinds de modelportefeuille aangeboden wordt door MeDirect beleg ik maandelijks in het mixerfonds. De reden waarom Rouvier Patrimoine niet is opgenomen zijn de instapkosten lees ik in een voetnoot bij MeDirect. Als ik echter de fiche van LU1100077442 erop nalees bij MD worden er echter geen instapkosten (meer) aangerekend, wel is er een minimale inleg vereist (van ongeveer 1500 €) voor dit fonds. Zou het verstandig zijn om, wanneer de modelportefeuille de 15 k€ bereikt, het fonds eenmalig aan te kopen? Of zou intussen Rouvier Patrimoine wel kunnen toegevoegd worden in de modelportefeuille bij MD (+ een vrijblijvende inhaalstorting zoals… Lees verder »
Theo
Gast

Hallo,

Koop dit zelf aan bij keytrade tegenwaarde = aantal * koers iets boven 700 € wel 9,95 € aankoop kosten.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Een éénmalige aankoop is perfect te verantwworden, dit fonds is zodanig defensief dat een gespreide instap niet nodig is.

Ter info i.v.m. het artikel van vandaag: de duration van RP is 0,7 waardoor ook dit actief beheerd mixfonds zeer goed klaarstaat voor verdere rentestijgingen.

Gunthersky
Gast
MeDirect liet mij hierover het volgende weten : “Vriendelijk bedankt voor uw bericht. Hierbij willen wij u informeren dat er een wijziging is geweest in de instapkosten van het effect Rouvier Patrimoine. Echter tot op heden zal MeDirect het effect nog niet aanbieden in de portefeuille, wij zullen de website dan ook zo spoedig mogelijk aanpassen. MeDirect zal het effect in de toekomst beschikbaar gaan maken in de portefeuille, maar op welk termijn dat gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk.” en dit was de vraag : “Sinds de modelportefeuille aangeboden wordt door MeDirect beleg ik maandelijks in het mixerfonds. De… Lees verder »
platin
Gast

lees nu een aankoop is perfect te verantwoorden is zodanig defensief. Rouvier
denk dat deze info perfect zou thuishoren in artikel mixer.
zijn dan eenmalige aankopen Carmignac Patrimoine ook te verantwoorden ?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

CP durft op korte termijn toch wel wat volatiel te zijn, die ging in 2015 op enkele maanden +10% en daarna -10%. Een aantal van onze lezers die net toen zijn ingestapt staan nog altijd negatief. Die lezers zullen je zeker zeggen dat bij CP best gespreid wordt aangekocht.

Xavier
Gast

Met de dreigende situatie in N-Korea, is het niet veiliger alles in cash te parkeren, vraag ik mij zo af….
De kans is klein dat het daar echt tot een oorlog komt, maar onbestaand zeker niet de laatste dagen.
En als het komt, zal het geen kleine correctie worden op de beurzen (waarbij het een goed moment is om bij te kopen) maar vermoedelijk een pikzwarte zwaan (denk > -20%).
Na bijna 2j Mixer sta ik nu op een 4 à 5% (net voor de dip van 2015 gekocht – mijn fout).
Winst nemen en aan de zijlijn gaan staan…?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor
De afgelopen jaren zijn er vele momenten geweest waarop men een doemscenario verwachtte. Recent nog de Brexit, verkiezing van Trump, … Telkens zijn er lezers die hier aankondigden dat ze alles verkochten. We horen nadien niets meer hoe het met die lezers is gelopen, maar als ze terug zijn ingestapt, zal het hoogst waarschijnlijk aan hogere koersen zijn geweest dan hun verkoopkoers. Nu zal De Grote Correctie (DGC) ooit wel komen. Maar de Mixer is een buy&hold portefeuille bedoeld om niet te verkopen tot je het geld nodig hebt. Wat niet wil zeggen dat je geen tijdelijke verliezen kan lijden,… Lees verder »
evita
Gast

Ik ga nog eens terug wat investeren in de Mixer bij MeDirect, zodat mijn geld wat rendeert.

evita
Gast

DB raadt mij het volgende mixfonds aan:
http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000005H7Z
Wat denken jullie hierover ?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

We hebben dat fonds ooit meegenomen in het artikel “jonge fondsen met potentieel“.

Merk op dat we dit fonds samen met PI Best Managers in het oranje hebben gezet. Toeval of niet?

Corippo
Gast

Over acting is bad acting. Akkoord, geen overdaad aan cijfers. De YTD zou ik wel appreciëren want met dit cijfer zie ik wel wat het fonds sinds 1 jan doet en hoe het zich verhoudt tov de andere fondsen in portefeuille. Ook is het leuk om een vergelijking te maken met de fondsen in de Mixer portefeuille als ook het behaalde YTD rendement. 6M vind ik dan weer teveel van het goede, alsook de 15d en 3M

corippo
Gast
Zoals velen -denk ik – is mijn portefeuille samengesteld uit verschillende fondsen. Ook een mixer zeg maar die erg gelijkend is op het MK mixer fonds. Ik heb die zelf in een excell sheet gestoken en wanneer het uitkomt vul ik de laatste gekende notering van de fondsen in. Elk fonds heeft een link naar morningstar. Dus dat gaat erg vlug. Bij de start van een nieuw jaar zet ik de laatste notering van het oude jaar in een aparte kolom. In de loop van het jaar, wanneer ik de noteringen bijwerk, zie ik dan de verschillen met het einde… Lees verder »
corippo
Gast

Ik ben ook even misleid geweest door de info van de tabel. Als MK trots schrijft 5% winst op jaarbasis dan is dat correct en ook de tabel is correct. MK gaat voluit 1 jaar terug in de tijd. Heb enkel Carmignac gecheckt.
Toch vind ik dat een beetje verwarrend omdat ik (we?) meestal YTD kijken. Wat heeft het fonds dit jaar tot nu toe gedaan. Vandaar misschien ook de opmerking van GM over Ethna. Misschien een ideetje om een kolom bij de tabel te voegen met YTD prestatie?

GM
Gast

Ik zou het erg interessant vinden als voortaan ook de flexer en de flexer dynamic mee in de tabel werd opgenomen. zo ook in de grafieken. Nu wordt er vooral vergeleken met challengers en trackermixer. Maar hoe scoren jullie andere portefeuilles? Daar mogen jullie toch ook fier op zijn?

Ik maak me ook de bedenking. als je naar de annuïteit kijkt van ethna aktiv dan is dat bij jullie 1.5% sinds jullie het volgen. Bij mij is dat -4% status vandaag. Misschien toch eraan denken om deze eruit te gooien?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Het antwoord op je tweede vraag lees je in de Mixerfonds FAQ, tweede opmerking.

Wist je trouwens dat Ethna Aktiv dit jaar het derde best presterende fonds is (YTD) van de hele Mixer? En dus erg belangrijk is om stabiliteit in de portefeuille te brengen in dit (voor wereldwijde portefeuilles) relatief moeilijke jaar?

GM
Gast

Ik zou het erg interessant vinden als voortaan ook de flexer en de flexer dynamic mee in de tabel werd opgenomen. zo ook in de grafieken. Nu wordt er vooral vergeleken met chellangers en trackermixer. Maar hoe scoren jullie andere portefeuilles? Daar mogen jullie toch ook fier op zijn?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

De andere portefeuilles volgen we in dit artikel op.

Peter
Gast
Heb tijdje terug besloten om Amerikaanse fondsbeheerders uit mijn port te gooien omdat hun VS bias te groot is en vooral omdat zij de dollar niet gaan afdekken wat bvb Nordea Stable Return wel doet. Neem nu Blackrock Global Allocation A2. Ondanks dat ze maar voor 26% in VS zitten wat aannemelijk is, is hun valuta exposure aan de dollar bijna 63% wat mij teveel lijkt, zie: https://www.blackrock.com/nl/particuliere-beleggers/produkten/228333/blackrock-global-allocation-a2-usd-fund en daar portefeuilleverdeling en valuta. First Eagle en Franklin gelijkaardig. Gevolg is dat ze sinds nieuwjaar negatief staan in eur terwijl ze op hun VS sites pochen hoe goed ze wel doen… Lees verder »
Peter
Gast

Niemand reactie? Hier iets bijdragen heeft blijkbaar weinig zin als niemand meer leest..

Mark
Gast

Kwam volgend Europa fonds tegen op Morningstar dat blijkbaar zowel long als short gaat:
http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0000045M3&tab=1

Wou eens vragen wat jullie ervan vinden. Voor mij hoeft een fonds niet persé in obligaties te beleggen, als ze maar een strategie hebben om drawdown te beperken.

Neman
Gast

Is een Tak 26 niet interessant?? Nog niks hierover gelezen bij Mijn Kapitaal……

Philippe
Gast
Ik wil mij helemaal niet moeien met het beheer van de fondsen. Dat laat ik helemaal over aan de beheerders van de fondsen, dit is het tenslotte waar ze voor betaald worden. Het enige wat ik wil doen is mijn risico beheersen als ik aandelenfondsen in mijn portefeuille heb door een crash-verzekering op te zetten. En daarvoor heb je helemaal geen speciale info nodig, je werkt gewoon met putopties die je koopt (en eventueel verkoopt) op de beurs. Alle info daarvoor kan iedereen aflezen op de beurstabellen. Een voorbeeld zal het misschien duidelijk maken: – stel je hebt een portefeuille… Lees verder »
NoNothing
Gast

Philippe, Bedankt. Duidelijk voorbeeld.
Goed startpunt om eigen huiswerk te beginnen maken.
Ziet er op het eerste gezicht heel veelbelovend uit. Wait and see.

platin
Gast
Bovenstaande van Philippe , is het theoretisch gedeelte. Zeggen hoe men het moet doen. Nu Phlippe een praktijk vb met echte cijfers. Stel uw portefeuille is 100.000 €. Graag dan alle cijfertjes op een rij van bvb sinds 2007. Kan toch geen probleem zijn me dunkt . De realiteit ……….. in blijde afwachting. En graag details geen hoe het zou moeten. Zal wel weer heel stil worden. Een ander zeggen wat hij moet doen maar ………. hun eigen cijfertjes. Gelukkig is er nog deze blog. Is wel wat minder opbrengst ,maar geen gestoef wat beter zou moeten zijn. ( dus… Lees verder »
Carl
Gast
Als je denkt dat cijfers sedert 2007 ‘geen probleem’ mogen zijn dan kom je echt wel van een andere planeet … Zelfs met een Bloomberg of een Reuters ga je die niet weervinden … Denk ook niet dat je dergelijke verzekering via puts blind moet gaan toepassen ‘ten allen tijde’. Wat gezond verstand gebruiken hoort er dus ook bij. De prijs van opties is erg afhankelijk van de implied volatlity die je betaalt. Die is momenteel historisch erg laag om niet te spreken van dieptepunten… toen de daling in 2008 in full force was steeg de vol enorm. Op dat… Lees verder »
Philippe
Gast
Carl heeft volkomen gelijk: de prijs van opties is sterk afhankelijk van de implied volatility van de optie. Dit is één van de fameuze optiegrieken waarmee de waarde van een optie bepaald wordt. De vega van bovenstaande putoptie is ongeveer 0.43; dit betekent dat de prijs van de optie stijgt met 0.43 USD voor elke procent dat de implied volatility stijgt. Tussen gisteren en vandaag is deze implied volatility met ongeveer 1% gedaald en is de prijs van de putoptie gedaald met ca. 0.4 USD. Dit betekent dat je vandaag maar 1.200 USD moet betalen voor dezelfde 5 opties. Dergelijk… Lees verder »
Philippe
Gast
Je kan je natuurlijk beschermen tegen een crash van dynamische fondsen of ETFs. Een dergelijke verzekering kost het volgende : – ongeveer 1.2% per 6 maand als je maximum 10% verlies aanvaardt (=eigen risico); – ongeveer 0.7% per 6 maand als je maximum 15% verlies wil slikken; – ongeveer 0.4% per 6 maand als je maximum 20% verlies wil slikken. Deze crash-verzekering kan je via jouw broker op de beurs afsluiten. Zij werkt met putopties op algemene beursindexen zoals de S&P 500, de AEX, enz. Op die manier kan je toch beleggen in dynamische fondsen of ETFs die 100% aandelen… Lees verder »
NoNothing
Gast

Waar kan je dit soort van informatie raadplegen?
Had je dit liever persoonlijk gevraagd maar heb geen email gegevens

Peter
Gast

USD/EUR sinds 1 januari ondertussen -8%. Nog steeds overtuigd dat de negatieve YTD van de 3 VS mixers (Amundi, Blackrock, Franklin) daar niks mee te maken heeft?

Ik blijf ervan overtuigd dat de prestaties van die fondsen sterk afhangen van de dollar, zelfs al beleggen die fondsen wereldwijd. Of hebben jullie een andere verklaring? In USD zien de prestaties van die 3 mixers er in ieder geval zeer goed uit YTD dus verwacht niet dat die fondsbeheerders iets zullen wijzigen. Voor hen is hun fonds goed bezig, voor ons dus minder..

natalie
Gast

Is het dan nu de moment om bij te kopen. Veel fondsen staan nu met een spread. Is het niet vreemd om begin van de zomer te gaan kopen..

MV
Gast

Ik heb dit in het verleden ook al aangekaart bij ME Direct en MK, het heeft te maken met de afronding van de percentage. Momenteel ronden ze op gehele getallen af voor die percentage van de verdeling. De rest kennen ze dan toe aan het het grootste fonds, dus niet volgens de actuele weging. Misschien kan dit toch nog eens extra worden opgenomen met ME Direct, want anders is de knop “Extra bedrag” toevoegen voor een manuele bijstorting dus eigenlijk nutteloos.

platin
Gast

Vandaag opgemerkt dat bij Me black rock 15 % bedraagt.
de andere 9%.
Bij kleine inleg niet al te groot maar bij grotere inleg geeft dit voor de ene 1100 € , de blackrock 1800 €
De vraag op spaargids voorgelegd aan Me.
Wou dit hier toch ook even kwijt.

corippo
Gast
Leuke discussie. Vaak wordt MK wel in de verdediging gedwongen omdat men zijn huiswerk niet heeft gemaakt. vb discussie over de muntnotering van het Fonds. In een van de talrijke artikels wordt dat nochtans goed uitgelegd. Wat de discussie over de kosten betreft heb ik zelf ook al een paar keer iets laten weten (zie artikel door Corippo) Dat MK daar geen partij in moet zijn is te begrijpen. Dat de kosten overdreven hoog zijn daar heeft bovenstaande schrijver wel gelijk in en romen je rendement behoorlijk af. Kosten : al of niet in/uitstap, belastingen, bewaring, beheer, en vooral de… Lees verder »

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be