RES-packs-tuttimus-promo NEW (ON 14/08 - OFF 30/09)

About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

2.008 Comments

 1. 481

  Xavier

  Met de dreigende situatie in N-Korea, is het niet veiliger alles in cash te parkeren, vraag ik mij zo af….
  De kans is klein dat het daar echt tot een oorlog komt, maar onbestaand zeker niet de laatste dagen.
  En als het komt, zal het geen kleine correctie worden op de beurzen (waarbij het een goed moment is om bij te kopen) maar vermoedelijk een pikzwarte zwaan (denk > -20%).
  Na bijna 2j Mixer sta ik nu op een 4 à 5% (net voor de dip van 2015 gekocht – mijn fout).
  Winst nemen en aan de zijlijn gaan staan…?

  Reply
  1. 481.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   De afgelopen jaren zijn er vele momenten geweest waarop men een doemscenario verwachtte. Recent nog de Brexit, verkiezing van Trump, …

   Telkens zijn er lezers die hier aankondigden dat ze alles verkochten. We horen nadien niets meer hoe het met die lezers is gelopen, maar als ze terug zijn ingestapt, zal het hoogst waarschijnlijk aan hogere koersen zijn geweest dan hun verkoopkoers.

   Nu zal De Grote Correctie (DGC) ooit wel komen. Maar de Mixer is een buy&hold portefeuille bedoeld om niet te verkopen tot je het geld nodig hebt. Wat niet wil zeggen dat je geen tijdelijke verliezen kan lijden, maar als je gaat beleggen dan heb je toch een beleggingshorizon van minstens 5 jaar?

   Een percentage cash zou je echter ook altijd moeten aanhouden voor als het koopjes worden. Iets wat voor veel mensen wellicht geen probleem is omdat ze niet meer durven instappen.

   Reply
 2. 482

  Gunthersky

  Sinds de modelportefeuille aangeboden wordt door MeDirect beleg ik maandelijks in het mixerfonds. De reden waarom Rouvier Patrimoine niet is opgenomen zijn de instapkosten lees ik in een voetnoot bij MeDirect. Als ik echter de fiche van LU1100077442 erop nalees bij MD worden er echter geen instapkosten (meer) aangerekend, wel is er een minimale inleg vereist (van ongeveer 1500 €) voor dit fonds. Zou het verstandig zijn om, wanneer de modelportefeuille de 15 k€ bereikt, het fonds eenmalig aan te kopen? Of zou intussen Rouvier Patrimoine wel kunnen toegevoegd worden in de modelportefeuille bij MD (+ een vrijblijvende inhaalstorting zoals die werd voorgesteld toen Nordea 1 Stable Ret werd toegevoegd)?

  Reply
  1. 482.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Een éénmalige aankoop is perfect te verantwworden, dit fonds is zodanig defensief dat een gespreide instap niet nodig is.

   Ter info i.v.m. het artikel van vandaag: de duration van RP is 0,7 waardoor ook dit actief beheerd mixfonds zeer goed klaarstaat voor verdere rentestijgingen.

   Reply
   1. 482.1.1

    platin

    lees nu een aankoop is perfect te verantwoorden is zodanig defensief. Rouvier
    denk dat deze info perfect zou thuishoren in artikel mixer.
    zijn dan eenmalige aankopen Carmignac Patrimoine ook te verantwoorden ?

    Reply
    1. 482.1.1.1

     Robokat (Carl De Ridder)

     CP durft op korte termijn toch wel wat volatiel te zijn, die ging in 2015 op enkele maanden +10% en daarna -10%. Een aantal van onze lezers die net toen zijn ingestapt staan nog altijd negatief. Die lezers zullen je zeker zeggen dat bij CP best gespreid wordt aangekocht.

     Reply
   2. 482.1.2

    Gunthersky

    MeDirect liet mij hierover het volgende weten :

    “Vriendelijk bedankt voor uw bericht.

    Hierbij willen wij u informeren dat er een wijziging is geweest in de instapkosten van het effect Rouvier Patrimoine. Echter tot op heden zal MeDirect het effect nog niet aanbieden in de portefeuille, wij zullen de website dan ook zo spoedig mogelijk aanpassen. MeDirect zal het effect in de toekomst beschikbaar gaan maken in de portefeuille, maar op welk termijn dat gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk.”

    en dit was de vraag :

    “Sinds de modelportefeuille aangeboden wordt door MeDirect beleg ik maandelijks in het mixerfonds. De reden waarom Rouvier Patrimoine niet is opgenomen zijn de instapkosten lees ik in een voetnoot bij MeDirect. Als ik echter de fiche van LU1100077442 erop nalees bij MD worden er echter geen instapkosten (meer) aangerekend, wel is er een minimale inleg vereist (van ongeveer 1500 €) voor dit fonds. Zou intussen Rouvier Patrimoine wel kunnen toegevoegd worden in de modelportefeuille bij MD (+ een vrijblijvende inhaalstorting zoals die werd voorgesteld toen Nordea 1 Stable Ret werd toegevoegd)?”

    Reply
  2. 482.2

   Theo

   Hallo,

   Koop dit zelf aan bij keytrade tegenwaarde = aantal * koers iets boven 700 € wel 9,95 € aankoop kosten.

   Reply
 3. 483

  Peter M

  Al Fonds, Robo,

  First Eagle Amundi International AE-C YTD -6,38%
  Franklin Glbl Fdmtl Strats A(acc)EUR YTD -6,46%
  BGF Global Allocation A2 (EUR) YTD -4,35%

  Nog steeds niet van overtuigd dat USD de prestaties van die fondsen te sterk beïnvloed?

  Heb deze 3 reeds in juni verkocht en nog geen moment spijt van gehad.

  Reply
 4. 484

  dollar

  Ik ben een beetje verontrust door een artikel vandaag in Moneytalk, waarbij sprake is van mogelijks onterechte meerwaarde belasting van fondsen. Fondsen waar de meerwaarde wordt belast aan de hand van de TIS-methode wordt correct belast. Echter bij toepassing van Asset Test zou de meerwaarde belasting wel eens te hoog kunnen zijn. Erger zelfs, wie een fonds heeft waarop de TIS-methode en de asset test niet worden toegepast, zal roerende voorheffing betalen op de volledige meerwaarde. Wat is het risico voor de mixer, flexer en andere fondsen? Of sla ik de bal mis?

  Reply
  1. 484.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Die discussie is hier al een tijdje afgerond.
   Binckbank en Keytradebank gebruiken de door de wet verplichte TIS-methode. MeDirect Bank heeft hier beloofd om zo snel als mogelijk ook het nodige te doen.
   Het is echter niet slecht om hen daaraan nog een keer te herinneren.

   Reply
   1. 484.1.1

    dollar

    Dank voor de snelle respons, en excuses voor de herhaling. Ik zal MD eens de vraag sturen.

    Andere vraag: is het, mede gezien het zomerakkoord en bijhorende onzekerheden, en de slabbakkende fondsen markt, niet de moment om eens de winsten uit de vorige jaren vast te klikken, ‘alles’ te verkopen, en geleidelijk opnieuw in te stappen? Om onvoorziene hogere beslating winst uit het verleden te voorkomen? Zeker indien je met een bank werkt die zeer lage of geen (MD) instap en uitstap kosten hanteert zie ik geen nadelen, toch?! Of zie ik dit verkeerd…

    Reply
    1. 484.1.1.1

     Al Fonds (Marc Person)

     Bij een bank die de TIS-methode hanteert, zou dit veel, maar nutteloos werk zijn.
     Als MD nog niet van systeem verandert is, dan zou dit erg nadelig kunnen uitvallen.

     Reply
     1. 484.1.1.1.1

      Jean-Claude

      Ik denk dat “dollar” ook denkt aan eventueele andere maatregelen dat de regering zou kunnen/durven nemen zoals de meerwaarde belasten.
      Door het verkoop en ommiddelijk aankoop van de fondsen zouden wij deze risico vermijden en onze winst “vastklikken”

     2. dollar

      ‘Vastklikken’ om toekomstige meerwaarde of andere belasting te vermijden is inderdaad wat ik in gedachten had. Of zien jullie hier de toegevoegde waarde niet van in?

 5. 485

  Danny

  Waarom wordt er in deze tabel altijd als portefeuille datum 03.05.14 vermeld om de volledige portefeuille annuiteit te berekenen?

  Reply
  1. 485.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Op zeker moment is de Mixer gestart en daarna zijn er nog fondsen op verschillende momenten toegevoegd. Ik kan moeilijk één rendement berekenen als ik moet rekening houden met verschillende startdata. Volgens excel zou de algemene startdatum zou komen op 3/05/2014.
   Moest er nog een fonds toegevoegd worden, dan zou deze datum weer wijzigen. Voorlopig zien we een bijkomend fonds niet zitten. MD heeft nu al problemen om die kleine maandelijkse stortingen te verdelen over zoveel fondsen. Een storting van €2,50 euro per fonds wordt een beetje van het goede teveel….

   Reply
   1. 485.1.1

    platin

    Lees een storting van 2,5 € wordt een beetje van het goede te veel voor MD.
    Wil dit zeggen dat er nog andere fondsen zijn die in aanmerking komen voor de mixer.
    Indien ja waarom deze dan niet bekend maken of op lijsten voor de liefhebbers.
    Koop zelf momenteel mixer manueel gespreid aan. ( behalve eens of meer per jaar cp + rouvier)
    Dus een paar meer of minder geen probleem voor mezelf.

    Reply
    1. 485.1.1.1

     Robokat (Carl De Ridder)

     Er zijn geen fondsen die we op het oog hebben, ten minste toch geen fondsen die goedgekeurd zijn voor verkoop in Belgie. Een fonds moet bovendien al heel uitzonderlijk zijn om nog meerwaarde toe te voegen aan de Mixer. We streven naar kwailteit en niet naar aantallen fondsen.

     Reply
    2. 485.1.1.2

     Al Fonds (Marc Person)

     Eén van de grote struikelblokken is het feit dat zo’n fonds momenteel al moet opgericht zijn voor 2007. Wij willen kunnen zien hoe zo’n fonds zich manoeuvreert door een grote crisis.
     Een nieuwe crisis, die we voorlopig niet zo één, twee, drie zien zitten, zou pas de kaarten flink kunnen schudden.
     Het heeft geen zin een fonds toe te voegen dat nog niets bewezen heeft.

     Reply
 6. 486

  Peter Benoit

  Beste,

  Het fonds van Deutsche Invest in jullie mixer deed best goed in 2008 maar sindsdien gaat het bij de minste crisis behoorlijk onderuit zoals in 2011 en ook sinds april 2015 maakt dit fonds vreemde kronkels. Hebben jullie contacten bij Deutsche om te vragen waarom dit fonds zo onvoorspelbaar zwalpt? Goed beheer kan je dat toch moeilijk noemen.

  Hier een grafiek: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000TJJC&tab=1

  Alvast bedankt.

  Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be