About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

2186
Reageer op dit artikel

avatar
529 Comment threads
1657 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
203 Comment authors
GejeMAl Fonds (Marc Person)KariencostaadejeKris Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
costaadeje
Gast
costaadeje

Wat die defensieve mixfondsen betreft, op 3 jaar bracht CP -1,5% op en Ethna -1,1%. Moeten we ons zorgen maken?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Lees de commentaar onderaan dit artikel.

Binnen enige tijd zullen de cijfers er helemaal anders uit zien.

Kris
Gast
Kris

Verwijzen naar een daling van de markt 3 jaar geleden is toch wel een merkwaardige manier om de fondsen die je geselecteerd hebt beter te laten lijken.

Het lijkt toch zeer simpel. Deze fondsen hebben het de laatste 3 jaar niet goed gedaan. Het was een verkeerde keuze.

costaadeje
Gast
costaadeje

Is er een verklaring waarom alle defensieve mixerfondsen de laatste maanden dalen?

costaadeje
Gast
costaadeje

Worden Deutsche Invest en Concept Kaldemorgen eigenlijk uitgegeven door Deutsche Bank? Kunnen deze fondsen een risico vormen nu DB in slechte papieren zit?

Geldof Marc
Gast
Geldof Marc

Op welke bladzijde kan men de huidige stand vinden betreffende de knipperlichten Stop, Spread, Allow
ik weet dat ze op de site staan maar vind ze niet terug!

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Die staan in het blokje van het Flexerfonds ->GOGI score.

Geldof Marc
Gast
Geldof Marc

Dank u wel Robokat

Kulderzipken
Gast
Kulderzipken

Interessante informatie in de Tijd vandaag over Carmignac Patrimoine en Etha Aktiv. (Fondsenbijlage)
Weet niet of jullie screenshots toelaten?
Cliff notes: Beiden positioneren ze zich om bij recessie/crash hun engagement tov de beleggers (kapitaalbehoud) waar te maken.

Jipi
Gast
Jipi

Volgens mij is het probleem dat de rente begint te stijgen en dat aangekochte obligaties daardoor in waarde dalen. De voorbije jaren daalde de rente en stegen de obligaties in waarde. Als we ervan uit gaan dat de komende jaren de rente stijgt gaan die defensive fondsen dan niet de komende jaren blijven verlies maken???

Matt
Gast
Matt

Hierboven lees ik dat het jaarlijks rendement bijna 4 procent bedraagt van het Mixerfonds.
Nu heb ik deze zelf via Medirect aangekocht vorig jaar in februari en ik ben nu pas terug boven de 0% gegaan (0.01 om precies te zijn).

Hoe kan dit dan?
Ik moet er aan toevoegen dat ik op het vlak van beleggen een totale leek ben vandaar ook dat ik graag zou begrijpen hoe dit komt.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

De aanbevolen beleggingstermijn voor de Mixer is minstens 5 jaar. Bovenstaand cijfer behoort bij een portefeuille die ruim 4 jaar oud is. Evalueren van je eigen portefeuille doe je dus pas na enkele jaren om tijdelijke schommelingen op te vangen.

Hagi
Gast
Hagi

Wat is het verschil tss 1y en annuïteit?

costaadeje
Gast
costaadeje

Kan het zijn dat de koers van Evolutif DNCA op 16-04-18 149,24 euro bedraagt in plaats van 155,42 euro zoals in de tabel aangegeven?

Karien
Gast
Karien

Waarom worden de vroegere grafieken niet meer volledig getoond ? ING CORE fUND blijft, ook in deze volatiele periode, een beter resultaat geven , maar is niet meer, zoals vroeger, op de grafieken te vinden. Het is niet omdat er nu een minder resultaat is, dat er geen objectieve info kan blijven verstrekt worden. Ik vind dat jullie fantastisch werk leveren met alle info , maar ook jullie hebben geen glazen bol, en dat kan jullie ook niet verweten worden. Maar kan er toch eens nagegaan worden hoe het komt dat een fund of funds zoals ING CORE FUND het… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Wel niet vergeten dat bij het ING Core FUND 3% instapkosten worden gerekend, terwijl je die instapkosten bij de fondsen uit de mixer kan vermijden.

Voice
Gast
Voice

Ik heb alle fondsen van de Mixer in mijn portefeuille zitten. Maandelijks koop ik bij voor 2 à 3 fondsen. Niettegenstaande de verdeling redelijk in balans ligt kies ik dan om bij te kopen de fondsen die het minst participatie hebben in mijn portefeuille wel rekening houdend met de GOGIscore. Zo kom je wel vlug terecht bij de minst presterende fondsen zoals Carmignac en Nordea. Is het wel verstandig om bij te kopen bij dergelijke fondsen die al geruime tijd minder presteren? Dit haalt tenslotte het al momenteel niet zo hoge rendement nog naar beneden. Of kies je beter voor… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Toch vreemd dat vele beleggers alleen maar activa kopen die flink gestegen zijn en hun neus ophalen voor activa die achterblijven.

Koop jij tijdens de solden alleen maar dure dingen die niet afgeprijsd zijn?

Voice
Gast
Voice

Nee, maar ik koop ook niets in de solden die al twee of drie jaar oud is en compleet passé zijn.
Dacht dat ik duidelijk genoeg had uitgelegd dat ik tot nu toe de achterblijvers had bijgekocht. De vraag was alleen of het verstandig is om te investeren in fondsen die al een hele tijd achterop hinken.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Lees misschien even dit artikel.

Wimble
Gast
Wimble

Het is beter om activa op hun duurste moment ooit te kopen dan op een zogezegd goedkoop moment omdat je psychologisch denkt dat je een koopje doet. Er is altijd een reden waarom iets een koopje is … dit is een bewezen theorie.

costaadeje
Gast
costaadeje

Wat vinden jullie het volgende defensieve fonds om toe te voegen bij de mixer: DNCA Invest Miuri met als ISIN-nr LU0641745921?

Sofie
Gast
Sofie

Het zou nuttig zijn als jullie konden analyseren hoe het mixerfonds de voorbije twee maanden presteerde tov gelijkaardige portefeuilles.

De voorbije jaren heeft de mixer “zekerheid” opgebouwd ten koste van een lager rendement. “Het vermijden van verliezen is de prioritaire beleggingsdoelstelling”. Hoe kunnen we nu de prestaties en het risico beoordelen.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Dat is nu net waarom je in de tabel hierboven een aantal “challengers” aantreft. Die challengers worden door diverse aanbieders in de markt gezet voor een gelijkaardig doelpubliek als de mixer. We hebben zelfs één interessante uitdager in het geel gezet: ING Core fund.

Wimble
Gast
Wimble

Rekening houdende met het feit dat de wereldindex sedert 01/01/2014 50% (11%/jaar) gestegen is vind ik de rendementen van fondsen (4%/jaar) de laatste tijd bijzonder marginaal …
Ik blijf me afvragen aan wiens handen al die % blijven kleven. Uiteraard is de obligatiefactor bepalend maar dit is m.i. beperkt tot minder dan 2%/jaar. We zitten dan nog met 5%/jaar verschil.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Ik weet niet wat je hier bedoelt met de term “fondsen”. De fondsen in de Flexer halen over dezelfde periode gemiddeld 7% per jaar. De fondsen in de Flexer Dynamic halen gemiddeld 10% per jaar, sommige >12%.

Dergelijke uitspraken zijn dus weinig zinvol als je niet specificeert waarover je het hebt.

Peter
Gast
Peter

De resultaten van een breed gespreide obligatieportefeuille over dezelfde periode was 3,5% per jaar, voor kosten.

Een toevoeging van 1/10 wereldaandelen verhoogt het rendement van de portefeuille met zo’n 0.5%.

Om een resultaat van 4% te halen was het dus voldoende om 9/10 in obligaties te beleggen en 10% in de wereldindex, dit alles voor kosten.

Actieve fondsen vragen 1,5% tot soms wel 2,5% beheerskosten. Dus je moet het risico van een fonds nog eens met zo’n 30% aandelen verhogen om eerst de fondsmanagers te betalen en dan als belegger toch nog 4% te ontvangen.

evita
Gast
evita

Ik heb van DB volgende mail gekregen: Ik wil u graag melden dat de specialisten van Deutsche Bank AG Bijkantoor Brussel hebben beslist om het fonds¹ Deutsche Invest I Multi Opportunities LC (LU1054321358) / Deutsche Invest I Multi Opportunities LDQ (LU1054321515) dat u in uw portefeuille hebt, uit de selectie DB Best Advice te halen. De beslissing om het fonds uit de selectie DB Best Advice te halen, berust op de mindere prestatie in 2017 in vergelijking met zijn Morningstar²-categorie ‘Mixfondsen EUR Flexibel – Wereldwijd’. De blootstelling aan de Amerikaanse dollar en aan de defensieve sectoren had een negatieve invloed… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Het is niet de eerste keer dat DB een fonds schrapt uit hun lijst na een tijdelijke mindere prestatie. Ze hebben dat bv. ooit gedaan met First Eagle Amundi en het jaar nadien zette dat fonds de allersterkste prestatie van onze hele mixer neer.

Tot nader order voldoet het fonds nog altijd aan alle criteria om in onze Mixer te blijven. M.a.w. wij beoordelen fondsen niet op éénmalige zwakkere prestaties, net zomin als we fondsen selecteren op basis van éénmalige goede prestaties.

Uiteraard moet je dit alles zelf afwegen …

costaadeje
Gast
costaadeje

Is het de komende jaren niet gevaarlijk om te kiezen voor dollargevoelige fondsen met Trump aan de macht (genre First Eagle, Blackrock global allocation en Franklin Gl. Fundamental Strategies)?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Met een beleggingshorizon van minstens 5 jaar én een gespreide instap mag dat geen groot probleem vormen.

Probleem is meestal dat mensen zich teveel focussen op de prestaties op korte termijn en recente winsten achterna hollen. Uiteindelijk kom je dan overal te laat.

Als je echt geen munt-volatiliteit verdraagt, dan kan je uiteraard overwegen om zo’n fondsen niet in portefeuille te hebben. In de Mixerfonds infofiche leggen we uit hoe je een maatwerk-mixer zelf samenstelt en waar je dan moet mee rekening houden.

Tom
Gast
Tom

Of is het net een opportuniteit om in te stappen in dergelijke fondsen? Als je de koers van deze fondsen in USD bekijkt hebben ze best een behoorlijk jaar achter de rug. Het is voornamelijk de val van de dollar die zorgt voor de rode cijfers van de in EUR genoteerde (niet-gehedgde) varianten van deze fondsen. Niemand kan de toekomst voorspellen en ik heb geen flauw benul of de USD in de nabije toekomst terug zal stijgen of verder zal dalen, maar mits een voldoende lange beleggingshorizon moet de USD toch uiteindelijk weer gaan stijgen vermoed ik. De lage USD… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Sta ons toe daar volgende week op terug te komen.

Tom
Gast
Tom

Dat zou heel fijn zijn. Want het effect van de wisselkoers maakt de interpretatie van de prestaties van een fonds toch een stuk ingewikkelder eigenlijk. Als je gaat kijken naar de grafiek van First Eagle Amundi AE-C (genoteerd in EUR) dan lijkt het fonds het erg slecht te doen. Kijk je naar de grafiek van First Eagle Amundi AU-C (genoteerd in USD) dan heeft het fonds er toch een prima jaar opzitten. En dien je voor GOGI niet best naar het ‘originele’ fonds in USD te kijken? Vragen genoeg dus. Zou heel verhelderend zijn als jullie hier jullie visie over… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Het artikel is zelfs al ingepland voor morgen.

Karien
Gast
Karien

Ik krijg net de melding van Deutsche Bank dat ze hun fonds Deutsche Invest Multiple Opp II uit hun Best Advice hebben gehaald wegens de slechte prestaties in 2017. Ze stellen voor om dit te vervangen door Flossbach von Storch Multiple Opportunities II (LU1038809395) (ook in de mixer) of M&G Dynamic Allocation Fund Euro A Acc (GB00B56H1S45) (niet in de mixer).
Wat is jullie mening hierover ?

platin
Gast
platin

Zijn wel heel stil op het ander forum.
Dit de laatste 14 dagen.

costaadeje
Gast
costaadeje

Is het verstandig om bv. een mixer uit te bouwen en op een gegeven moment te beslissen om daar gedurende enkele jaren niet meer in te storten? Of is het beter dat je sowieso verder blijft storten bij een “spread”?

evita
Gast
evita

De laatste 13 dagen is mijn Mixer met 3,62% en mijn Flexer met 5,04 % gedaald !

costaadeje
Gast
costaadeje

Nu de beurzen hoog staan, is het zinvol om de mixer nog meer om te bouwen naar een defensiever geheel? Bv. enkel nog de defensieve fondsen houden en de rest verkopen?

Victor
Gast
Victor

Vergelijking mixer met trackermixer
Het rendement van de trackermixer is bijna het dubbel van dit van de mixer. Daarentegen staat dat het risico van de tracker mixer hoger is. Kan de MK-Qbis indicator gebruikt worden om de ‘beste’ portefeuille aan te geven? Zo ja Welk is de waarde van de MK-Qbis voor de trackermixer en mixer?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Voor de diverse fondsen en trackers kan je inderdaad wel de MKQbis waarden vinden, maar het is niet zo dat je die eenvoudigweg kan uitmiddelen om de MKQbis van een portefeuille als geheel te bepalen. De diverse fondsen/trackers hebben immers onderlinge interacties waardoor de ene de andere compenseert.

We gaan ook niet terugvallen op backtestings voor de startdatum van de Mixer en Trackermixer, want dan maken we de fout die we tegenwoordig constant zien opduiken op andere fora: wie belegt met terugwerkende kracht kan altijd bewijzen wat hij wil bewijzen.

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik las daarnet het volgende:
“Bij de cijfers van onze Mixer kan je weer zien, dat die minder daalt dan de meeste van zijn challengers en dat zelfs bij die eerste tik de “Trackermixer” meer onder de indruk is en alzo een groter verlies laat optekenen. Sommigen gaan dat weer niet (willen) zien. Ik hoop dat de correctie zich niet doorzet tot een crash want dan gaan diezelfden echt wel schrikken.”

Vorige week kenden we alvast een kleine eerste correctie dit jaar. Hoeveel is de mixer procentueel gezakt? En de trackermixer?

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik zit momenteel met een onevenwicht in mijn portefeuille, Rouvier en MG Optimal Income en Nordea heb ik minder deelbewijzen dan bv. Franklin en DNCA. Is het raadzaam om eerst wa Rouvier, MG en Nordea aan te kopen om terug tot een evenwicht te komen, ook al staat de koers van MG en Rouvier naar mijn goesting te hoog?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Herbalanceren betekent één deel verkopen om een ander deel te kopen. Enkel dan werk je risicoverlagend. Gewoon bijkopen doet dat niet.

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik begrijp je reactie. Maar eigenlijk heb ik het over een groot verschil van 700 euro per fonds (dus 700 euro meer van het Fonds Franklin en DNCA in vergelijking met Rouvier, MG Optimal Income en Nordea). Dus best geleidelijk aan het verschil wegwerken door maandelijks bij te kopen?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Donderdag ga ik met een artikel dieper in op herbalanceren.

John
Gast
John

Opletten het is niet het aantal deelbewijzen dat belangrijk is maar het het bedrag van de huidige positie.

Wat is de positie van MK op herbalanceren:
– zijn jullie voor het herbalanceren om alle posities ongeveer even groot te houden?, of
– laten julllie de verschillende fondsen “lopen” vanaf hun eerste investering?

Waarom is bijkopen van de fondsen die achterstaan geen goede manier om te herbalanceren?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Zie volgende donderdag.

lamberbee
Gast
lamberbee

Ik houd de balans er in door de waarde (niet aantal deelbewijzen) van ieder mixerfonds min of meer gelijk te houden. Ik koop altijd gestaffeld bij in kleine bedragen. De GOGI score geeft mij een indicatie of ik een fonds kan aankopen en vergelijk altijd mijn gemiddelde aankoopkoers met de huidige koers. bv. Het is al van aug. 2017 geleden dat ik nog bijgekocht heb omwille van de vele STOPS. En geen enkele gestaffelde aankoop stond nog negatief tov die laatste koers. De GOGI van 16/1 in combinatie met de mailaise van de laatste dagen staan bv. – Gl Alloc… Lees verder »

Victor
Gast
Victor

Zou de samenstelling van de mixer dezelfde zijn indien vandaag aan de hand van de laatste screening lijst van 1-1-2018 en met de criteria MED3> 4% en %POS3 en %POS5 = 100% de selectie zou gemaakt worden? Van de 14 fondsen die deel uitmaken van de mixer zijn er 7 niet meer terug te vinden in de laatste screening lijst nml.: LU0431139764 Ethna Aktif LU0284394235 Eurose DNCA LU0565135745 Amundi First Eagle LU0432616737 Invesco balanced Risk LU0599946893 Kaldemorgen LU0316494805 Franklin Fundam LU1038809395 Flosshbach Van de overblijvende fondsen voldoen er 4 niet aan de criteria nml: GB00B1VMCY93 M&G Screening cijfers voor relevante… Lees verder »

danny
Gast
danny

In het overzicht grafiek snap ik niet hoe jullie aan het rendement van 1,93% komen over een jaar.
Als ik al de percentages uit kolom 1Y vermenigvuldig met hun impact en alzo het gemiddelde bereken kom ik aan een ander percentage 2,.. %. Wat is de formule om tot 1,93% te komen?
Al de andere percentages en berekeningen krijg ik in mijn eigen excel goed, behalve jaarlijkse, 3 maandeljikse, … rendementen.

luc1961
Gast
luc1961

Ik volg jullie website af en toe en nu zie ik een kolom annuiteit. Na een uurtje zoeken vind ik daarover niets terug. Het lijkt mij precies een belangrijke kolom want 2 fondsen staan in het geel aangeduid : Ethna en First Eagle.

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik zocht even het driejaarlijkse rendement via morningstar van de volgende 4 fondsen op: Carmignac Patrimoine (1,62%), Ethna Aktiv (0,51%), Deutsche Invest (2,1%) en Nordea (2,41%). Fondsen die de laatste 3 jaren gemiddeld minder presteerden dan de jaren ervoor (gemiddelde op 5 jaar bv.). Wat is voor juliie het minimum gemiddelde rendement op 5 jaar om deze fondsen in de mixer te behouden?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Dat blijft 4% op basis van de 5-jaar mediaan in de screening. Dat cijfer is uiteraard totaal iets anders dan de huidige geannualiseerde rendementen op 5 jaar. Met de huidige rentestanden mag je ook geen actuele rendementen verwachten die boven MED5 zitten, eerder er onder.

costaadeje
Gast
costaadeje

Vooralsnog dus geen reden om die 4 fondsen uit de mixer te weren?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

We beslissen niets op basis van korte termijn gebeurtenissen. En die heel defensieve fondsen zullen misschien heel belangrijk worden als de markten corrigeren.

costaadeje
Gast
costaadeje

Is het een toeval dat de 3 volgende fondsen (Global allocation, First Eagle en Franklin Global Funda. Strat) op jaarbasis alle drie naar beneden gingen? Heeft dit te maken met een blootstelling aan de US Dollar die ook daalde? Zijn deze fondsen dan dollargevoelig?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Ja, die fondsen zijn sterk USD georiënteerd.

costaadeje
Gast
costaadeje

Dus als de dollar zakt, zakken die fondsen altijd mee? Kan het kwaad als een fonds zo dollarafhankelijk is?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Je moet je bewust zijn van de voor- en nadelen van een wereldwijde beleggingsportefeuille, op korte termijn kan dat zowel positieve als negatieve effecten geven. Daarom ook is de minimale beleggingshorizon van 5 jaar van belang én het gespreid instappen én GOGI (die een tijdelijke opstoot van de USD ook kan detecteren). Die drie dingen tezamen zorgen er voor dat dit niet zo heel veel invloed heeft op je lange termijn rendement.

Maar je mag als slimme belegger niet op korte termijn denken.

Christophe Gunst
Gast
Christophe Gunst

Ik heb momenteel rond de 3500 euro in een mixer fonds. Om nog wat meer te genieten van het positieve beursklimaat denk ik aan nog een storting te doen van 2500 euro ook omdat medirect een bonus dan heeft van 50 euro. Maar de beurs staat natuurlijk ook hoog… Daar door denk ik om gewoon misschien ook enkel mijn maandelijkse stortingen van 100 euro te doen. En voor grotere stortingen te wachten op een beurs dip. Maar je weet natuurlijk nooit wanneer dat komt… Hebt u raad?

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik blijf geloven in de mixer. 1,9% noem ikzelf in tijden van extreem lage rente op spaarboekjes een goed resultaat. En de mixer voldoet tognogtoe nog altijd aan de doelstelling waarvoor hij gemaakt werd! Nogmaals proficiat voor jullie werk!

hagi
Gast
hagi

second that! Voor iemand met een beperkte kennis van beleggen ben ik maar wat blij dat deze site bestaat. Weinig risico en geen omkijken naar. En als ik een vraag heb, steeds een snel antwoord…. bedankt en keep up the good work!

Arnold
Gast
Arnold

Ik sluit mij hierbij aan!

Peter
Gast
Peter

Kan het zijn dat jullie ergens “geld” kwijt gespeeld zijn in de berekening van de TrackerMixer?

Als ik deze 60/20/20 portefeuille invoer op M* overzichtsportefeuille dan geeft de groeigrafiek aan dat 10000 Euro tussen 31/12/2013 en 30/11/2017 gegroeid zou zijn tot 15030 Euro. Of een groei van 50% in het totaal; 11% geannualiseerd.
Ter info; Dezelfde oefening met de goedkopere “core” varianten van de fondsen geeft een extra winst tot 15128Euro; 1% extra. Wat kan kloppen met het verschil in beheerskosten.

costaadeje
Gast
costaadeje

Sinds 1 december is er voor het Fonds ‘Rouvier Patrimoine” een stop ingesteld. Kan het kwaad als ik nu deze maand en komende maanden telkens een klein bedrag van 100 euro in dat fonds investeer ondanks de “stop”?

Philippe
Gast
Philippe

IK zie dat de derde grafiek begint op 1/1/16. Is het niet beter om te beginnen vanaf het hoogtepunt op 15/4/15 om de evolutie duidelijker te tonen?

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

De obligatie tracker toont dat de obligaties blijven dalen en dat is slecht nieuws voor de mixer. Geen profijt meer te verwachten van de obligaties gedeelte van de mixer maar wel verlies en, verlies of niet, bij verkoop van de mixfondsen belastingen betalen op de obligaties gedeelte. Zouden het, in de huidige toestand geen goede idee zijn een portefolio te verzilveren waar een paar aandelen fondsen aanwezig naast zeer defensieve mixfondsen zoals Nordea, Ethna of Rouvier en dat allen om de uitgangsbelastingen te vermijden ? Als ik mij goed herinner was dat een van de eerste ideen van “Mijn Kapitaal”.… Lees verder »

Jan
Gast
Jan

Stel dat ik als beginner gewoon het mixer aankoop via MeDirect en me verder niks aantrek qua opvolging maar gewoon, zoals door jullie aangegeven, maandelijks een bedrag stort (gespreid instappen). Is de kans dan groot dat de opbrengst groter is dan op een gewone spaarrekening?

Koen
Gast
Koen

Dat is exact wat wij gedaan hebben. Ingestapt in februari 2016, en maandelijks bijgestort. Enkel bij Gogi stop geen nieuwe bijdrage (was concreet dec 16 tot jun 17) en sindsdien de maandelijkse bijdrage iets verhoogd. Voorlopig erg tevreden. We realiseren ons wel dat we op een behoorlijk gunstig moment zijn gestart en dat we nog moeten bewijzen dat we een behoorlijke correctie kunnen verteren. Ik probeer het zo te zien: als er nu 10% van de huidige waarde zou gaan, betekent dat op dit moment nog een verlies van 3,5% tov wat we hebben geïnvesteerd, en dus maximaal 5% (erg… Lees verder »

Carl
Gast
Carl

Zou het mogelijk zijn deze pagina https://www.mijnkapitaal.be/portefeuilles/flexerfonds/mixer-flexer-fixerfonds-gogi/ nog eens up to date te zetten. Bedankt op voorhand …

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Lees eens goed de tweede zin in dat artikel.

Peter
Gast
Peter

Kan je de referentie doorsturen van die US Lazy portefeuille die samengesteld is uit:
– 30-35% Domestic equity
– 25-30% International stocks
– 20% Emerging markets stocks
– 20% Non-domestic bonds

Peter
Gast
Peter

Hallo, Ik begrijp echt niet waarom jullie de MK-trackermixer naar voor blijven schuiven als een challenger voor het neutrale MK-mixerfonds. “Voor je ook fan wordt van trackers, dien je toch wel goed naar het cijfer bij de trackermixer te kijken. Hoe dikwijls hebben we nu al gewezen op de volatiliteit van die trackers ?” Jullie selecteren een combinatie van volatiele assetklassen en concluderen dan dat deze volatiel zijn….. had je iets anders verwacht? Als je een vergelijking wil maken van neutrale belegingen moet je natuurlijk beginnen met een niet volatiele basis: 1/ Een geinformeerde Europese lazy belegger zal nooit USD-bonds… Lees verder »

John
Gast
John

Omdat jullie er achter vragen nog een paar tussenstanden:
01/01/2010: 6045 Euro
01/01/2014: 8304 Euro
30/09/2014: 10000 Euro
30/09/2015: (dieptepunt 2015) 10532 Euro
Dit is 91,2% van de top en dus voor deze portefeuille was er geen correctie 🙂

Stand Vandaag: 12262 Euro
Dus nee de portfolio staat niet negatief na de correctie

Sinds begin 2010 is de portefeuille mooie verdubbeld, Ook sinds begin 2014 een winst van bijna 50%.

Laat maar weten indien jullie nog vragen hebben, of je kan het zelf simuleren.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

We gaan de discussie hier afsluiten, want dit is zinloos. Jij maakt een allocatie met terugwerkende kracht en dat is natuurlijk makkelijk. Achteraf zeggen wat je had moeten doen, kan iedereen. Op dezelfde manier kan ik makkelijk zeggen dat je in 2011 best volledig in obligaties moest zitten.

Je vraag is echter beantwoord: een wereldwijde allocatie kent meer muntvolatiliteit, wie dat niet wil moet binnen de Eurozone blijven. Ik denk dat daar niets aan toe te voegen valt.

John
Gast
John

Ik heb even een similatie in Morningstar gedaan met een typische defensieve passieve portefeuille voor europese beleggers, die qua risicoprofiel vergelijkbaar is met het MK mixerfonds.

31/03/2015: 11549 euro
30/11/2015: 11515 euro — bijna herstelt
31/11/2016: 11823 euro — als ik het goed begrijp is deze portefeuille dus hersteld op hetzelfde moment als het mixerfonds.

Ook tijdens de zomer was er bijn herstel: 31/07/2016: 11484 euro en 30/09/2016: 11510 euro

Portefeuille:
60%: ishares MSCI world Acc: 165 deelbewijzen
40%: ishares Euro aggregate bonds: 32,5 deelbewijzen

Privacy
Gast
Privacy

Kan je mij de juiste ISIN codes bezorgen van de trackers die je gebruikt hebt?

John
Gast
John

De fondsen zijn de zeer algemene, breedste, bijna default, fondsen voor de Europese belegger.

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) | IWDA | IE00B4L5Y983
= De 1600 grootste aandelen uit de ontwikkelde markten

iShares € Aggregate Bond UCITS ETF EUR (Dist) (EUR) | IEAG | IE00B3DKXQ41
= 2300 EUR denominated obligaties: voornamelijk overheid + gerelateerd maar ook 15-20% corporates

De allocatie is de neutraal/defensieve split van 60/40 vergelijkbaar met het risicoprofiel van MK mixerfonds. Om te vergelijken met het risico/rendement van flexer neem je best 70/30 of 80/20.

John
Gast
John

Mijn vraag ivm de hersteltermijn van het mixerfonds van actieve fondsen was ingegeven door de vergelijking met de typische Europese portefeuille van passieve fondsen. Deze passieve portefeuille was ook herstelt in Nov 16, na drie maanden bijna. Het lijkt dus dat de aktieve fondsbeheerders in dit geval geen grote extra hebben kunnen brengen.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Lees dit artikel. Wie enkel binnen de Eurozone belegt, loopt uiteraard geen muntrisico. Je rendement zal echter op lange termijn lager liggen.

costaadeje
Gast
costaadeje

Hebben jullie als eens berekend of mensen die op het hoogtepunt in april 2015 in de mixer stapten nu op winst zouden staan? Misschien is dit interessant om te zien hoe snel de mixer zich herpakt na een crash…

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

In november 2016 was de Mixer hersteld van het dipje van 2015.

costaadeje
Gast
costaadeje

Wellicht in de veronderstelling dan dat je maandelijks bent blijven bijstorten in je mixer? En niet dat je gestopt bent met beleggen na april 2015…

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Neen, gewoon wie éénmalig op het hoogtepunt in 2015 was ingestapt is in nov 2016 terug boven water gekomen.

John
Gast
John

Zijn jullie zeker dat het mixerfonds die tijd nodig had om te herstellen?
Lijkt mij lang.

Ann
Gast
Ann

Kan het zijn dat er een stuk van het artikel weggevallen is ?

Leon
Gast

Vanaf volgend jaar zal in gemengde fondsen de meerwaardetaks, Reynderstaks, vanaf een vastrentend gedeelte vanaf 10% i.p.v. 25% van toepassing zal zijn!

costaadeje
Gast
costaadeje

Is het zinvol om voor een groter bedrag rouvier patrimoine aan te kopen of wordt dit fonds ook beter in kleinere bedragen aangekocht?

Peter Benoit
Gast
Peter Benoit

Beste,

Het fonds van Deutsche Invest in jullie mixer deed best goed in 2008 maar sindsdien gaat het bij de minste crisis behoorlijk onderuit zoals in 2011 en ook sinds april 2015 maakt dit fonds vreemde kronkels. Hebben jullie contacten bij Deutsche om te vragen waarom dit fonds zo onvoorspelbaar zwalpt? Goed beheer kan je dat toch moeilijk noemen.

Hier een grafiek: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000TJJC&tab=1

Alvast bedankt.

Trente
Gast
Trente

Hier kan je de commentaren van de beheerder lezen. Al Fonds van MK: ik heb je link verwijderd. Sommige info is enkel bestemd voor professionele beleggers. Zo krijgen wij vele documenten toe waarop expliciet vermeld staat dat wij die niet online mogen zetten. Carmignac is nog maar enkele weken veroordeeld met een zware boete om niet-goedgekeurde documenten aan particulieren te bezorgen. FSMA gaat er waarschijnlijk vanuit dat particulieren erg dom zijn ( en ze wensen dat zo te houden?). Volgend jaar met MIFID II wordt dat nog veel strenger. Wat wel mag: op M* vind je bijna van elk fonds… Lees verder »

Danny
Gast
Danny

Waarom wordt er in deze tabel altijd als portefeuille datum 03.05.14 vermeld om de volledige portefeuille annuiteit te berekenen?

dollar
Gast
dollar

Ik ben een beetje verontrust door een artikel vandaag in Moneytalk, waarbij sprake is van mogelijks onterechte meerwaarde belasting van fondsen. Fondsen waar de meerwaarde wordt belast aan de hand van de TIS-methode wordt correct belast. Echter bij toepassing van Asset Test zou de meerwaarde belasting wel eens te hoog kunnen zijn. Erger zelfs, wie een fonds heeft waarop de TIS-methode en de asset test niet worden toegepast, zal roerende voorheffing betalen op de volledige meerwaarde. Wat is het risico voor de mixer, flexer en andere fondsen? Of sla ik de bal mis?

Peter M
Gast
Peter M

Al Fonds, Robo,

First Eagle Amundi International AE-C YTD -6,38%
Franklin Glbl Fdmtl Strats A(acc)EUR YTD -6,46%
BGF Global Allocation A2 (EUR) YTD -4,35%

Nog steeds niet van overtuigd dat USD de prestaties van die fondsen te sterk beïnvloed?

Heb deze 3 reeds in juni verkocht en nog geen moment spijt van gehad.

Gunthersky
Gast
Gunthersky

Sinds de modelportefeuille aangeboden wordt door MeDirect beleg ik maandelijks in het mixerfonds. De reden waarom Rouvier Patrimoine niet is opgenomen zijn de instapkosten lees ik in een voetnoot bij MeDirect. Als ik echter de fiche van LU1100077442 erop nalees bij MD worden er echter geen instapkosten (meer) aangerekend, wel is er een minimale inleg vereist (van ongeveer 1500 €) voor dit fonds. Zou het verstandig zijn om, wanneer de modelportefeuille de 15 k€ bereikt, het fonds eenmalig aan te kopen? Of zou intussen Rouvier Patrimoine wel kunnen toegevoegd worden in de modelportefeuille bij MD (+ een vrijblijvende inhaalstorting zoals… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Een éénmalige aankoop is perfect te verantwworden, dit fonds is zodanig defensief dat een gespreide instap niet nodig is.

Ter info i.v.m. het artikel van vandaag: de duration van RP is 0,7 waardoor ook dit actief beheerd mixfonds zeer goed klaarstaat voor verdere rentestijgingen.

platin
Gast
platin

lees nu een aankoop is perfect te verantwoorden is zodanig defensief. Rouvier
denk dat deze info perfect zou thuishoren in artikel mixer.
zijn dan eenmalige aankopen Carmignac Patrimoine ook te verantwoorden ?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

CP durft op korte termijn toch wel wat volatiel te zijn, die ging in 2015 op enkele maanden +10% en daarna -10%. Een aantal van onze lezers die net toen zijn ingestapt staan nog altijd negatief. Die lezers zullen je zeker zeggen dat bij CP best gespreid wordt aangekocht.

Gunthersky
Gast
Gunthersky

MeDirect liet mij hierover het volgende weten : “Vriendelijk bedankt voor uw bericht. Hierbij willen wij u informeren dat er een wijziging is geweest in de instapkosten van het effect Rouvier Patrimoine. Echter tot op heden zal MeDirect het effect nog niet aanbieden in de portefeuille, wij zullen de website dan ook zo spoedig mogelijk aanpassen. MeDirect zal het effect in de toekomst beschikbaar gaan maken in de portefeuille, maar op welk termijn dat gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk.” en dit was de vraag : “Sinds de modelportefeuille aangeboden wordt door MeDirect beleg ik maandelijks in het mixerfonds. De… Lees verder »

Theo
Gast
Theo

Hallo,

Koop dit zelf aan bij keytrade tegenwaarde = aantal * koers iets boven 700 € wel 9,95 € aankoop kosten.

Xavier
Gast
Xavier

Met de dreigende situatie in N-Korea, is het niet veiliger alles in cash te parkeren, vraag ik mij zo af….
De kans is klein dat het daar echt tot een oorlog komt, maar onbestaand zeker niet de laatste dagen.
En als het komt, zal het geen kleine correctie worden op de beurzen (waarbij het een goed moment is om bij te kopen) maar vermoedelijk een pikzwarte zwaan (denk > -20%).
Na bijna 2j Mixer sta ik nu op een 4 à 5% (net voor de dip van 2015 gekocht – mijn fout).
Winst nemen en aan de zijlijn gaan staan…?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

De afgelopen jaren zijn er vele momenten geweest waarop men een doemscenario verwachtte. Recent nog de Brexit, verkiezing van Trump, … Telkens zijn er lezers die hier aankondigden dat ze alles verkochten. We horen nadien niets meer hoe het met die lezers is gelopen, maar als ze terug zijn ingestapt, zal het hoogst waarschijnlijk aan hogere koersen zijn geweest dan hun verkoopkoers. Nu zal De Grote Correctie (DGC) ooit wel komen. Maar de Mixer is een buy&hold portefeuille bedoeld om niet te verkopen tot je het geld nodig hebt. Wat niet wil zeggen dat je geen tijdelijke verliezen kan lijden,… Lees verder »

evita
Gast
evita

Ik ga nog eens terug wat investeren in de Mixer bij MeDirect, zodat mijn geld wat rendeert.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be