About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

41
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
33 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
JohanevitaRobokat (Carl De Ridder)rfrGejeM Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
evita
Gast
evita
Johan
Beheerder

Bedankt voor de informatie.

evita
Gast
evita

Ik stel vast dat in de Flexer Carmignac Investissement de grote verliezer is en dat in de Mixer Carmignac Patrimoine het meest ontgoochelt. Waarmee zijn ze daar eigenlijk bezig ? Zijn de beheerders daar financiële specialisten ?
https://www.carmignac.be/nl_BE/onze-fondsen/beheerteam-492
Hoe geloofwaardig is dat allemaal ?

fred
Gast
fred

Heb ik het goed gelezen dat patrimoine momenteel veel cash in portefeuille heeft.Misschien is er al een beetje aan het werk gezet? Misschien is het nuttig om nog eens een evaluatie te maken van Vector flexible.
Met veel gerespecteerde groeten voor jullie werk!!

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Tot treurens toe hebben wij al gemeld dat hetgeen M* als cash vermeld niet hetzelfde is als hetgeen jij onder cash verstaat.
Verschillende zelfverklaarde beleggingsgoeroes schrijven op allerlei fora zaken waarmee ze bewijzen dat ze helemaal niet weten wat ze komen vertellen: gevaarlijk.

Rob
Gast
Rob

Cash in de financiële wereld is toch gewoon alle verplichtingen met een duurtijd van minder dan een jaar? Hebben jullie een andere definitie?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Via vragen, commentaren en reacties hebben wij vastgesteld dat er heel wat mensen zijn die cash aanzien als contant geld op een deposito.
Een voorbeeld van zo’n reactie: ze rekenen beheerskosten aan op het hele pakket terwijl ze voor 50% in cash zitten…

Rob
Gast
Rob

Ja en dat is toch juist: De beheerskosten worden ook berekent op de cash,

Voor fondsen is de opbrengst op de cash klein, of misschien zelf negatief.
Fondsen hebben geen toegang tot spaarboekjes waar een individuele belegger toch nog ee beetje intrest kan krijgen.

Is hetnlas belegger dan niet beter om zelf je cash te sparen.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Allez, nog maar ne keer: die cash is geen cash zoals jij dat hier ziet.
Dat zijn overwegend erg kortlopende stukken, waar misschien meer werk (en beheer) aan is dan een obligatie die 5 jaar loopt.

Tom
Gast
Tom

@Al Fonds En denk jij dat die kortlopende stukken zoveel meer rendement opbrengen dan 0% als het al niet negatief is? Denk dat dat het punt is van Rob. De geldmarkt yield momenteel negatief indien je dat nog niet door had.

rfr
Gast
rfr

misschien veel cash maar ook grote winst door veel belegger waardoor te beleggen kapitaal daalt…..

Tom
Gast
Tom

Ik deel jullie analyse ivm Carmignac Patrimoine. Dit fonds is al zo lang consistent slecht aan het presteren. De Y1 resultaten zijn dramatisch en ondanks dat ik ook fondsen met hogere risiconiveaus in portefeulle heb blijft Carmignac Patrimoine met voorsprong de slechtste leerling van de klas en blijft maar continu wegzinken. Een goed beheerd mixfonds onwaardig, aangezien mixfondsen toch enigszins het neerwaarts risico zouden moeten kunnen beperken lijkt mij (toch méér dan meer volatiele pure aandelenfondsen) Moest wel even lachen met jullie terechte opmerking dat fondsen nogal snel in het verdomhoekje worden geduwd na een mindere prestatie. First Eagle Amundi… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

Dat kan wel, zelfs zonder kosten als er nog andere fondsen in dat plan zitten, afhankelijk van de keuze die je maakt. Het enige dat je moet doen, is het fonds op 0% zetten, en kiezen voor herbalanceren. Het nadeel is dan wel dat alles terug naar zijn oorspronkelijke verdeling gaat, en er mogelijks nog stukken van andere fondsen verkocht worden. Met het bedrag dat van Carmignac komt, worden dan andere fondsen bijgekocht de eerstvolgende maand. Wil je niet herbalanceren, of niet dat het geld onmiddellijk geherinvesteerd wordt, dan neem je contact op met de helpdesk. Zij transfereren het fonds… Lees verder »

Tom
Gast
Tom

Bedankt Ann voor je uitleg. Dit was mij nog niet bekend. Groetjes.

Help
Gast
Help

Help

In het verleden kocht ik op jullie aanraden Carmignac Investissement als deel van de Flexer.
Sinds enkele weken verlies ik bijna dag na dag geld en voldoet dit fonds niet maar aan jullie voorwaarden.

Het is niet duidelijk wat jullie nu aanraden in dit artikel. Wat moet ik nu doen?

Bedankt.

costaadeje
Gast
costaadeje

Dus conclusie van het artikel: verkoop CP nog niet, wacht op een tijdelijk herstel? En koop vooral geen CP meer bij ook al staat de koers nu een stuk lager?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Om daar een juist antwoord op te geven, ga je een (werkende) kristallen bol nodig hebben.
Je kan dat probleem oplossen op tal van manieren: of je de juiste optie nam, zal de toekomst uitwijzen.

costaadeje
Gast
costaadeje

Dat begrijp ik. Ik wacht jullie artikel af hoe jullie dit aanpakken. Maar ik vind het moeilijk om met verlies te verkopen, kan er niet op tijdelijk herstel gewacht worden vooraleer het uit de mixer gaat?

GejeM
Gast
GejeM

Kan GOGI niet gebruikt worden als (bedampte) kristallen bol? Deze probeert toch een aanduiding te geven of een fonds, gezien de prestaties in de vorige jaren, onder of boven zijn meest te verwachten koers noteert. Is het dan juist dat (wiskundig gezien) een fonds in aanmerking komt om te verkopen als een STOP in de lijst staat? Ook mag vermeld worden dat gespreid kopen met constant bedrag leidt tot een lagere dan gemiddelde aankoopkoers, maar dat bij gespreide verkoop met een constant bedrag men ook een lagere dan gemiddelde verkoopprijs verkrijgt. Als men verkoopt met een constante hoeveelheid deelbewijzen dan… Lees verder »

Eric
Gast
Eric

Bij een belegging overweeg je best waar je verwacht dat je geld in de toekomst het best zal renderen. Als dat in de bestaande belegging is, hoef je niets te doen en bespaar je op kosten en taksen. Wanneer je denkt dat een andere belegging beter zal renderen, stap je best over naar die andere belegging.
Dus: indien je verwacht dat CP in de nabije toekomst ongeveer hetzelfde rendement zal opleveren als het alternatief: niets doen. Bovenstaand artikel suggereert echter dat dit al een tijd niet zo is. Ik zou dan overstappen.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Overweeg ook eens dat je in een defensieve constructie zit. De vervanger zal ook defensief zijn zodat je daar geen stijging met sprongen hoeft te verwachten.
Gaan de kosten bij een verkoop dan misschien een extra nadeel veroorzaken ?

Gilbert
Gast
Gilbert

Zou MeDirect dan ook de modelportefeuille aanpassen en hoe zouden ze dat doen?

Luc
Gast
Luc

Al meer dan een jaar stel ik mij vragen bij de Carmignac Patrimoine fondsen. Het heeft Deutsche Bank zeker tien maanden geduurd om uiteindelijk ook te beslissen dat ze die fondsen uit de Best Advice lijst halen. We kennen allemaal wel het fenomeen van aan de kassa: als het traag gaat waar je staat aan te schuiven, en je verandert van rij… dan keert het! Jij staat dan weer in de trage rij terwijl het ineens gedeblokkeerd lijkt in je vorige rij! Een redelijk gekend beleggingsmagazine raadt echter aan om deze Carmignac Patrimoine fondsen toch te behouden. Waarom? beperking neerwaarts… Lees verder »

paul mickey
Gast
paul mickey

Welk beleggingsmagazine bedoel je?

costaadeje
Gast
costaadeje

Test aankoop invest

Luc
Gast
Luc

Inderdaad. Ik wil hier nog aan toevoegen dat het Private Invest Best Managers fonds van DWS Invest Carmignac Patrimoine uit zijn selectie gehaald heeft.
De vervanger is Mainfirst Absolute Return Multi Asset.
Misschien te overwegen voor de mixer ??

We kregen ook het rapport van Private Invest Best Managers en het fonds dat mij in zeer positieve zin opgevallen is: Acatis Gané Value Event (zit voor 10,5% in PI Best Managers).
Resultaten 2018:
Q1: -1,7%
Q2: +4,4%
Q3: +3,8%

Globaal 2018: +6,5%

Da’s toch echt indrukwekkend !

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het fonds van Mainfirst is veel te jong (2013) om in overweging te nemen voor de Mixer. Ik ga het wel opnemen in mijn databestand om het op te volgen. Er gaan nog wel fondsen van Mainfirst opduiken vermits dat fondsenhuis connecties heeft met Ethenea…
Acatis Gané is ons reeds meerdere malen getipt en zit ook al lang in ons bestand maar… het heeft geen distributie-akkoord voor BE. Zelfs als een broker het zou willen opnemen, dan ga je toch nog zo’n 6 maanden moeten rekenen vooraleer alle lichten op groen staan.

Luc
Gast
Luc

Ik denk dat het altijd al zo geweest dat er fondsen in PI Best Managers zitten die je zelf niet kunt aankopen. Maar dat wijzigt dan wel met de tijd… Ik wil nog een kleine aanvulling doen: het is niet zo dat Carmignac Patrimoine gewoon vervangen is door Mainfirst Absolute Return Multi Asset, zoals je zou kunnen opmaken uit wat ik geschreven heb. De helft van de opbrengst van de verkoop van CP is inderdaad in het Mainfirst fonds belegd. De andere helft is gebruikt om volgende posities uit te breiden: NN L First Class Multi Asset LO Invest Convertible… Lees verder »

paul mickey
Gast
paul mickey

Mag ik in deze discussie het oordeel invoegen van M* over Car:

De track-record van Carmignac Patrimoine over 10 en 15 jaar, waarin zich marktcorrecties voordeden, blijft echter overtuigend. Daarnaast voegde het vastrentende segment van het fonds in de meeste marktsituaties consistent waarde toe. Wij zijn negatief over de kosten van het fonds, gezien het grote beheerde vermogen, en over de slecht gestructureerde prestatievergoeding. Per saldo wegen de voordelen echter op tegen de nadelen en ondersteunen deze nog altijd een Morningstar Analyst Rating Bronze.

Luc
Gast
Luc

De resultaten van de voorbije jaren van Acatis Gané Value Event: 2009: +31,5% 2010: +17,6% 2011: +1,3% 2012: +13,2% 2013: +8,4% 2014: +7,4% 2015: + 6,5% 2016: +2,5% 2017: +8,9% Beheerd vermogen: 2,5 miljard EUR. Is belegd in: 16 aandelen en 11 obligaties !! Dus een sterk geconcentreerd fonds wat de zeer sterke prestaties verklaart, vermits blijkbaar wel de “juiste” keuzes gemaakt zijn. Om een paar aandelen op te noemen: Grenke, Apple, Berkshire Hathaway, Ryman Healthcare, Novo Nordisk… Een te grote mix neemt winst weg maar vlakt ook het risico af. Vermits het voor ongeveer 10,5% in PI Best Managers… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

PI Best Managers is één van de challengers van onze Mixer en zodoende kan je de evolutie van die combinatie perfect opvolgen:
Sinds 1/01/2014 heeft PI Best Managers een gemiddeld jaarlijks rendement van 2,10% en onze Mixer 3,09%…

evita
Gast
evita

PI Best Managers is not my favorite one hoor.
Ik heb vanaf 15/02/2011 tot en met 26/07/2015 elke maand 150€ belegd in dat fonds. Mijn totale bruto return is momenteel volgens M* 11,70% !!!

Luc
Gast
Luc

PI Best Managers zit in de categorie “defensief” dus formidabele winsten moet je daar niet van verwachten. Het geeft een stuk “veiligheid” of “stabiliteit” in de portefeuille…

Bij beleggen is timing ook van doorslaggevend belang. Je koopmomenten bepalen ook grotendeels jouw return.

kurt
Gast
kurt

Wie is auteur(s) van uw fondsenmagazine ? copycat van mijnkapitaal of ligt focus elders ?

costaadeje
Gast
costaadeje

Focus ligt elders…MK heeft niks te maken met Test Aankoop

Karine
Gast
Karine

Kan je bij MD, Carmignac uit de mixer halen en er een ander instoppen of moeten we wachten tot MD de mixer gaat aanpassen ?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ja dat kan en zelfs als MD de mixer aanpast, ga je zelf enkele stappen moeten ondernemen vermits jij de beheerder bent en de beslissingen neemt.
MAAR… of dat een goeie beslissing is, is nog maar de vraag. Ik weet van mijn collega dat hij aan een artikel werkt over alle mogelijke opties. Even afwachten kan nuttig zijn.

Bij beleggingen zijn er weinig zaken die een onmiddellijke reactie vereisen: die leiden meestal tot overmatige kosten.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be