Een relatief defensieve fondsenportefeuille met goede prestaties. Het idee is bij ons gaan rijpen na de correctie van de zomer van 2013.
Maar pas in januari 2014 kreeg dat idee definitief de vorm die jullie allemaal kennen: het Mixerfonds. En vandaag bestaat het Mixerfonds exact 3 jaar.
In de begindagen maakten we ook grafieken van het Mixerfonds via zgn. backtesting. Je gaat dan de koers gaan terugrekenen, alsof het fonds al veel langer bestond.
Van diverse Belgische dakfondsbeheerders en sommige lezers kregen we wel wat kritiek op die backtesting, en die kritiek is niet geheel onterecht. Je maakt immers een selectie op basis van bepaalde criteria, en dan voldoet het resultaat uiteraard aan de gewenste eisen als je gaat terugrekenen.
Niet meer! Vanaf nu kunnen we echte 3-jaars grafieken van de Mixer produceren. Niks trucare, niks foefelare!
We doen dat met behulp van een portfolio die we op Morningstar bijhouden. Portfolio 1 is dus het Mixerfonds.
Ter vergelijking selecteerden we de Morningstar categorie “Neutrale Wereldwijde Mixfondsen”. Die staat voor de gemiddelde prestatie van dergelijke mixfondsen.
Hoewel in de loop van die 3 jaar er op ieder ogenblik wel enkele fondsen in de Mixer het even lieten afweten, maakt dat niets uit voor het resultaat van het geheel.
De Flexer is midden januari 2015 geboren. De 3 jaar grafiek is dus voor twee derde “echt” en één derde via backtesting.
We vergelijken opnieuw met dezelfde Morningstar categorie, zodat je hetzelfde referentiepunt hebt in beide grafieken. Let op, de schaal is niet gelijk in beide grafieken.
En de Flexer Dynamic en Fixer? Die zijn nog te jong om echte 3-jaars grafieken van te maken. Bij het volgende verjaardagsfeest mogen die voor het eerst meedoen.
@RoboKat_MK
Foto “BirthDay Cake” van Will Clayton op basis van CC BY.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Kan je hier ook eens schuiven met de tijdslijnen zodat we kunnen zien wat verschillende instapmomenten zouden zijn. Bv een keer instappen in een nogo …
Met een blad papier kan je de linkerkant van de grafiek afdekken. De eerste helft van 2015 was bijna volledig STOP. Wie toen toch is ingestapt, is nu wel boven water gekomen. De “mixfondsen neutraal – wereldwijd” staan daarentegen nog altijd onder hun piek van begin 2015.
Men beweert altijd dat een selectie gebaseerd op prestaties uit het verleden geen waarde heeft naar de toekomst toe. En toch deed onze combinatie dat de voorbije 3 jaar: voor een gelijkaardig risico kreeg je meer rendement dan bij vergelijkbare (neutrale) mixfondsen.
De periode is nog erg kort, en de echte test komt pas bij een grote correctie. We leren hier wel uit dat de Mixer eerder als “neutrale” dan als “zuiver defensieve” combinatie moet beschouwd worden, indien we volatiliteit op korte termijn als maatstaf nemen.
Proficiat en bedankt voor het harde werk! De flexer kan men deze ook catalogeren id rubriek buy enhold?
Dat is een beetje van jezelf afhangen: hoeveel daling je wil tolereren tijdens een crash.
Knappe prestatie! We genieten er mee van.
Nog vele, vele “vette” jaren!! Bij het X-Rayen van mijn eigen (Kern)Mixerfonds-porto vastgesteld dat CARMIGNAC Patrimoine actueel zijn Obligatie-positie op -468.25 (short) staat. Is dit uitzonderlijk voor deze fondsbeheerder te noemen?
Ja, ik heb dat ook al gezien. Ze proberen winst te maken door in te spelen op dalende obligatiekoersen. Dat is wel een stevig statement van de beheerder.
Wat betekent dit eigenlijk : -468.25 short staan op obligaties ? Voor aandelen begrijp ik dat je dan aandelen verkoopt die je nog niet in portefeuille hebt , maar obligaties ? Hoe doen ze dat ?
Er bestaan allerlei technieken zoals het werken met futures.
Gefeliciteeerd 😀 Storten jullie maandelijks bij in het fonds of waren dit slechts éénmalige aankopen die nu gewoon ‘verder lopen’?
Deze simulatie is opgebouwd met een éénmalige storting (behalve voor de later toegevoegde fondsen). Moesten wij elke maand storten, dan zou het rendement minder zijn = de stortingen van de laatste maanden zouden nog niet veel opgebracht hebben.
Aangezien jullie (slim) gespreid instappen aanmoedigen is het misschien interessant om eens een artikel over hoe je het rendement op gespreide instap uitrekent? Ik dacht aan het klassieke IRR model dan.
Er bestaat al zo’n artikel. Als je even zoekt moet je dat vast wel terug vinden.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be