About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jempi25
Jempi25
7 jaren geleden

Voor iedereen zijn de cijfers anders denk ik!
Het hangt er vanaf wanneer je aankoopt, en hoeveel enz…
Indien je op gelijke datum MK en PeterMix start dan denk ik dat je kunt vergelijken?
Zat in de periode van het vallen van de beurs ook op een moment – 10 %.
En de MK die gestart was op de begindatum een ander percentage nu 16/3/17 5,77 % ??? Als ik het goed heb?
Toen was ik een beetje in paniek, en nu zit ik momenteel op 3,50 %
Dus een groot verschil!

Peter
Peter
7 jaren geleden

Robokat,

We zullen zien wat er de komende jaren zal gebeuren maar ik weet niet waarom je de prestaties van een klassieke 50/50 mix portfolio met de Lotto vergelijkt. Dat zoiets degelijk presteert is altijd al zo geweest en meestal is er idd omgekeerde correlatie aandelen/oblis. Als dit de laatste jaren anders was, waarom hebben actieve beheerders van uitgerekend mixfondsen daar dan hun voordeel niet uitgehaald?

Ik herinner me dat je destijds uithaalde naar de benchmarks van M*, maar wat is er eigenlijk verkeerd van dynamische mixers te vergelijken met een 75/25 mix, gebalanceerde mixers met 50/50 en defensieve mixers met 25/75. De vaststelling is dat quasi alle mixers hun benchmark op termijn niet verslaan. Begrijp je de kritiek daarop niet? Je moet eens de laatste brief van Buffett aan de aandeelhouders van Berkshire lezen.

Peter
Peter
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Wat heb ik dan geschreven dat “sloganesk” is..

Peter
Peter
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Al Fonds, je weet toch dat Jack Bogle die 50/50 portfolio aanhoudt en historisch – dus niet alleen de laatste 10j – heeft die port zeer degelijk gescoord. Is je afkeer van Bogle mss de reden waarom je die port als “sloganesk” beschouwd? Je hebt nergens iets van bewijs geleverd dat die port historisch slecht zou geweest zijn.

kurt
kurt
7 jaren geleden

Zou het volgende nederlandse fonds passen in de mixer of flexer ?
Doen aan risicobeheersing, goeie resultaten in 2016.
http://www.mountainshield.nl/

Peter
Peter
7 jaren geleden

Return 16/4/15 tot heden:

MK mixer: +2,99%
Petermix: +12,03%

Robo, dus tijdens die crisis periode deed de Petermix beduidend beter dan de MK mixer en blijkt hoe hypothetisch dingen als drawdown zijn. Zoiets moet je dan ook vermelden.

Karien
Karien
7 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

Peter, ik denk dat je je eigen fondsen, die je op dat moment reeds een langere tijd had aan het vergelijken bent met het Mixerfonds dat in dit artikel hypothetisch aangekocht werd op 16/4/2015.

Dat is iets helemaal anders… Of zie ik het verkeerd Al Fonds ?

Peter
Peter
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Al Fonds,

Jullie noemen het de Petermixer maar eigenlijk is het niet meer dan een klassieke 50/50 balanced portfolio bekeken vanuit Amerikaans standpunt dus SPY + AGG.

Zijn jullie het met mij eens dat op termijn – neem 10 jaar – elk goed mixfonds daar boven zou moeten zitten?

Wel, behalve Flossbach, slaagt geen enkele mixer daarin. Ben ik dan te kritisch of heeft Buffett dan toch een punt als hij actief beheer bekritiseerd?

Wat mij betreft zouden jullie veel kritischer mogen zijn naar die mixfondsbeheerders toe. Anders gaat dat nooit verbeteren vrees ik.

Peter
Peter
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

In 2013 heeft de FED ook een verstrakking doorgevoerd en toch is die 50/50 combi overeind gebleven. Of bedoel je iets anders? Zelfs als die mix van treasuries (ishares AGG) quasi niks meer zou opbrengen, zou 50% SPY en 50% cash nog steeds alle mixers behalve Flossbach hebben verslaan. Dat is toch beetje vreemd.

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

Ik denk dat jij (al dan niet opzettelijk) het punt mist.

(1) we hebben de afgelopen 10 jaar een ongelofelijke bull markt van obligaties gezien. Dit is vrij uitzonderlijk.
(2) de afgelopen jaren zijn zowel aandelen als obligaties enorm gestegen, terwijl die normaal gezien omgekeerd reageren. Dit is uiterst uitzonderlijk.

Die buitengewoon uitzonderlijke omstandigheden gaan zich in de komende 10 jaar niet meer voordoen. Wetenschappelijk gezien zijn de enorm goede prestaties van zo’n portefeuille dus TOEVAL. Je hebt die passieve portefeuille trouwens met terugwerkende kracht samengesteld, met als gevolg een gigantische selection bias.

Als er ooit een moment in de geschiedenis is geweest waar de prestaties van zo’n passieve portefeuille geen enkele indicatie is voor de toekomst, is het nu wel. Het is dus totaal zinloos om daar te blijven over door te gaan, daar heeft niemand iets aan.

O ja, de lotto cijfers van vorige week waren 2 16 17 24 39 42 (22). Had je die gespeeld dan had je 1,3 miljoen euro gewonnen. Maar ook hier is deze informatie al even nuttig als de cijfers uit het verleden van de passieve portefeuille. Je kan niet met terugwerkende kracht op de lotto spelen en je kan niet met terugwerkende kracht gaan beleggen.

Philip
Philip
7 jaren geleden

Zeer duidelijk artikel en een bewijs dat jullie selectie mixerfondsen voldoet aan de verwachtingen van de defensieve beleggers.
Is het mogelijk ook de stijging (of daling?) vanaf 16/4/2015 van de flexerfondsen als info mee te delen?
Van het moment dat de GOGI score veranderd ben ik van plan terug maandelijks bij te kopen in flexer en/of mixerfondsen . Ik heb hier wel gelezen dat het best te kiezen tussen mixer ofwel flexerfondsen en niet beiden ,wat ik wel in het verleden heb gedaan.

Ik heb eveneens nu het idee de mixer(defensief) terug maandelijks bij te kopen, via de ME modelportefeuille , en afzonderlijk de fondsen van de flexer (minder defensief) , die niet in de mixer staan, volgens een” verdeelsleutel”. Elke maand zal ik rekening houden met GOGI score van de totale mixer en/ of flexerfondsen
Heeft er iemand een idee ivm deze “verdeelsleutel” of een ander praktisch idee om toch een combinatie te maken van de flexer en mixerfondsen?
info : tot nu toe heb ik het meeste rendement gehaald uit de flexer ;die ik vanaf oktober vorig jaar maandelijks tegelijk met de mixerfondsen heb bijgekocht .

Philip
Philip
7 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Is het mogelijk vanaf 15/4/2015 het rendement van de flexerfondsen door te geven?
mvg
Philip

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

18
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x