About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

170
Reageer op dit artikel

avatar
49 Comment threads
121 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
55 Comment authors
Al Fonds (Marc Person)Robokat (Carl De Ridder)TrumpieRobokatBram Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Trumpie
Gast
Trumpie

Ik beschik over een regelmztige instroom aan USD uit opties en zou willen strten met een ‘mixerfonds in USD. Bij jullie is alles in EUR.hoezou ik bets beginnen om een eerste pakket aan USD mixfondndsen te selecteren. zoals jullie ook tot een eerste pakket kwamen? moet ik op bepaalde zaken letten ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

In dit artikel lees je hoe je zelf aan de slag kan gaan met de cijfers in de screening excel.

Twee van de criteria is dan te filteren op currency “USD”+”EUR**” en soort “mix”. Maar ik vrees dat dit niet veel gaat opleveren, gezien we normaal weinig USD varianten opvolgen.

Je kan natuurlijk ook gewoon zoeken of bepaalde fondsen in USD variant bestaan via Morningstar.

Bram
Gast
Bram

Ik zou willen starten met het mixerfonds te volgen als modelportfeuille. Ik heb al een hoop informatie gelezen op deze website en andere forums maar ik zit nog met een paar vragen. Ik zou graag dit fonds starten via Keytrade (via Keyplan?), maar ik merk dat ik maar 6 van de 14 fonds terugvindt bij hun. Klopt dit of kijk ik ergens over? Via Me Direct kan ik wel makkelijk 13 fondsen van het mixerfonds volgen maar dan kan ik maandelijks maar minimum 100 euro storten, terwijl ik dit bedrag eerder op 75 euro wil hebben (ook is het startbedrag… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het is voor ons helaas niet doenbaar om op te volgen welke van de fondsen bij welke bank te krijgen zijn. Bij heel wat banken kan je de meeste fondsen wel vinden, maar niet noodzakelijk de variant die wij opvolgen. Maar dan mag je niet eisen dan dit in de vorm van een spaarplan is. Het Keyplan van KT is nu eenmaal een aanbod met een beperkte keuze qua fondsen, terwijl ze daarbuiten een heel ruim aanbod hebben.

Herbalanceren moet je altijd zelf doen. Maar voor de bedragen waar jij over spreekt, is dat niet nodig.

Jan
Gast
Jan

Heren, een vraagje: zitten in de rendementen ook al de kosten van het fonds vervat? Vaak toch goed voor een 1.5% per jaar…

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De inventariswaarde van een fonds is ALTIJD met de beheerkosten verrekend. Dat gebeurt iedere dag een heel heel klein beetje. Vandaar het woord Netto Inventaris Waarde of NIW.

Jan
Gast
Jan

Van een snelle reactie gesproken, dankuwel Robokat!

Ronic
Gast
Ronic

Zie ik het juist dat je, later, bij verkoop van een deel van de Mixerfondsen 27% moet betalen op de meerwaarde tegenover de instap?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Neen, de meerwaarde wordt slechts berekend op basis van het obligatiegedeelte van het fonds en niet op de volledige meerwaarde. Zelf kan je dat niet exact uitrekenen, het percentage obligaties geeft je wel een idee.

Kris Bo
Gast
Kris Bo

Ik ben op MD eens gaan kijken voor het MIXERFONDS. Zij bieden deze aan als modelportefeuille met uitzondering van Rouvier, maar de fondsen zijn niet gelijkmatig verdeeld. Een aantal maken 10% uit en anderen slechts 5%. Als ik de uitleg hierboven goed heb begrepen, is toch het beste om alle fondsen een gelijk aandeel te geven. Waarom maakt MD dan deze verdeling?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Dat komt overeen met onze aanbevolen samenstelling. Indien er fondsen van hetzelfde fondsenhuis afkomstig zijn, krijgen die in som dezelfde weging als de andere fondsen.

costaadeje
Gast
costaadeje

Dat moet dat enkel zijn voor DNCA Eurose A en toch niet voor DNCA Evolutif B, want ik heb vorige week een order van 200 euro doorgeven en dat was perfect mogelijk.

HVdP
Gast
HVdP

Het betrof DNCA Eurose A. Toen ik wilde bijkopen kon ik geen lager bedrag ingeven dan 2500€. Maar, zoals je kan lezen in de reply van MeDirect, werd dit inderdaad aangepast naar 100€.
Bedankt daarvoor, MeDirect!

Maxim Janssens
Gast
Maxim Janssens

“MeDirect biedt alle fondsen aan, behalve Rouvier Patrimoine. Zij bieden alle fondsen aan zonder instap- of uitstapkosten maar Rouvier wou op dat voorstel niet ingaan.”
Ik denk dat dit waar is uitgezonderd Carmignac Patrimoine. Want daar zie ik een instapkost van 1% staan. Enkel bij Keytrade heb ik CP gevonden zonder instapkost.

petoetje
Gast
petoetje

is het inderdaad beter om een combinatie van mix en flex te hebben?

costaadeje
Gast
costaadeje

Graag even uw mening over het volgende: is er iemand van mening dat Belgische holdings zoals gimv, brederode, sofina, ackermans & van haaren en gbl een aanvulling kunnen zijn op het mixerfonds of zijn jullie van mening dat Belgische holdings toch net iets risicovoller zijn dan het mixerfonds? Ik stel mijn vraag aan iedereen en ze is dus niet noodzakelijk gericht op de ontwikkelaars van deze website (ik begrijp dus perfect mochten laatstgenoemden niet willen reageren aangezien Belgische aandelen/holdings hier nooit worden besproken).

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Aandelen kunnen nooit een aanvulling op de Mixer zijn omdat de volatiliteit veel, veel te hoog is.

Beleggingen die in koers kunnen halveren en na 7 jaar daarvan nog altijd niet hersteld zijn, spelen in een totaal andere categorie.

costaadeje
Gast
costaadeje

Ok, bedankt voor uw mening…ik denk dat deze dan geen spek voor mijn bek zullen zijn. Bij een daling van 20% ga ik dan eens beginnen investeren in de flexer en voorlopig houd ik het bij onze mixer.

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Persoonlijk vind ik van wel. Maar je moet je natuurlijk bewust zijn van de risico’s, en dan ook ineens goed spreiden. Als je genoeg geld hebt, en je verdeelt dat over een 10-tal van die holdings, dan is dit zeker OK als je een deel van je portefeuille wat risicovoller wil beleggen. Alles valt of staat met je doelen, het risico dat je kan en wil accepteren, en de fase in je leven. Als je 1mio hebt, waarvan 750k in mixerfondsen steekt, dan kan je met de rest toch wat risico nemen zeker. Als er onweer is op de beurs… Lees verder »

hagi
Gast
hagi

Heb te veel verloren met aandelen waardoor ik nu de mixer een kans wil geven, bij daling v 10%, zal ik een deeltje id flexer en index investeren, bij 15% een iets groter bedrag en bij min 20 nog iets groter. Dit zonder de mixer te verkopen. Ben beginner maar vermoed dat dit geen slechte insteek is om een meer dan degelijk rendement doorheen de jaren op te bouwen.

jempi
Gast
jempi

Begrijp niet dat Patrimoine Carmignac, Deutsche invest multi II en Invesco bal risk nie herpakken?
De Carmignac is toch normaal defensief?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Lees de mixerfonds FAQ: je mag op ieder ogenblik wel enkele fondsen verwachten die het minder goed doen (op korte termijn bekeken). Dat komt omdat alle beheerders andere strategieën gebruiken, dus zullen er op ieder ogenblik wel enkele tussenzitten die op korte termijn de bal mis slaan.

Maar dat betekent gewoonweg dat je dit op veel te korte termijn bekijkt.

jempi
Gast
jempi

Snappie !

Dolfijn
Gast
Dolfijn

Waarom wordt in artikel gesteld dat start 01/07/2013 (ultieme test) “een erg ongelukkig moment” was?

Naar mijn weten was de beurs toen gewoon in stijgende lijn zoals de afgelopen 5 jaar.

Peter
Gast
Peter

Zou NU ergens instappen een goed idee zijn.. zitten we momenteel niet in gelijkaardig scenari wat hierboven beschreven staat als “Een ultieme test: start 01/07/2013”.. dat nu instappen dus op een slecht moment zou zijn.. graag jullie reacties!

Maxim Janssens
Gast
Maxim Janssens

Zowel Carmignac Patrimoine als Ethna-AKTIV zijn kapitalisatiefondsen met meer dan 25% in obligaties. Volgens je artikel over kiezen tussen kapitalisatie en distributie, zou het echter fiscaal voordeliger zijn om de distributieversie te nemen. Voor Carmignac Patrimoine vind ik geen distributieversie maar voor Ethna heb je ook Ethna-AKTIV A. Is die dan niet fiscaal voordeliger?

mvg,
Max

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Sommige van die fondsen zal je in België maar in één versie aantreffen, daar heb je geen keuze.

Maxim Janssens
Gast
Maxim Janssens

Dag Robokat, als beginnend belegger ga ik starten met een portefeuille gebaseerd op jullie mixerfonds en gespreid instappen. Ik heb me een hele tijd bezig gehouden met te kijken welke fondsen waar beschikbaar zijn: -KBC, BNP Paribas, Belfius heb ik niet bekeken want die verkopen precies alleen maar hun eigen fondsen. -ING heb ik ook niet bekeken want die hebben een instapkost van 3% op alle fondsen blijkbaar en dat is mij iets te hoog. -Binck Bank is mij te duur voor gespreid instappen. -Keytrade, Rabobank en Deutsche Bank heb ik wel bekeken. -Andere banken nog niet bekeken. Ik heb… Lees verder »

bvdv
Gast
bvdv

De meeste fondsen kan je vinden aan lage kosten op Rabobank en MeDirect!
Je moet goed uitkijken naar het minimum bedrag dat je moet inleggen bij MeDirect!!
Als je eens goed rondkijkt op deze site, zal je zien dat er hier al iemand veel werk besteed heeft aan een Excel, die automatisch je koersen ophaalt en nog zoveel meer…

Maxim
Gast
Maxim

Je bedoelt de Frankymatic? Die ga ik gebruiken maar heb nog geen tijd gehad om het helemaal uit te pluizen. Allesinds, ik heb gewoon een overzicht gemaakt van het aanbod. Niks over prestaties. Ik zal MeDirect ook eens bekijken. Bedankt!

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Ooit hielden we zelf zo’n excel bij die we dan publiceerden. Maar die is bij wijze van spreken na 5 minuten al verouderd, want het aanbod van de banken verandert bijna wekelijks. We doen dit niet meer omdat we daar veel commentaren op kregen dat het niet correct was.

Toch bedankt voor het aanbod.

HKDS
Lid

Naast het hierboven vermelde MeDirect heeft ook Fortuneo een uitgebreid aanbod aan fondsen en trackers en zo.

obelix
Gast
obelix

je vindt alle 13 mixerfondsen bij medirect; geen instapkosten (behalve carmignac en rouvier); geen uitstapkosten (behalve rouvier); de minimale instap schommelt wel sterk (van 1 EURO tot 5.000 EURO)

jempi25
Gast
jempi25

Bij MD 15 euro instap en uitstap. Medirect is nu belgische bank onder belgisch garantiestelsel. Vandaag mail gehad

jempi25
Gast
jempi25

Vergeten voor Rouvier. Is het 15 euro bij MD

Lucas
Gast
Lucas

Op Morningstar zien we dat het fonds BGF Global Allocation een hoge rentegevoeligheid heeft, terwijl het percentage obligaties momenteel niet echt hoog is. Betekend dit dan dat we dit fonds in de gaten moeten houden bij een eventuele renteverhoging?

Wilfried
Gast
Wilfried

Het mixerfonds bestaat blijkbaar nog niet zo lang, maar wat was de maximale neerwaartse beweging die in 2011 werd opgetekend (of in backtest tijdens 2007-2008)? De Amerikaanse S&P500 verloor tussen 6/5/11 en 30/9/11een goede 15%. Hoe groot was de max. drawdown van het mixerfonds in die periode, of indien gekend tijdens de crash van 2008? Ik vermoed dat die max. d.d. veel kleiner zal geweest zijn, omwille van de obligaties die in portefeuille zijn. Het is precies omwille van de terugval die er zeker ooit komt, dat beleggers uit hun fondsen stappen en overgaan naar een betere vermogensbeheerder (die het… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De maximale drawdown in 2011 tussen de genoemde data is 3,2%. Gebaseerd op een simulatie met alle 13 mixfondsen. In 2008 was dat 9%.

karel.torremans
Gast
karel.torremans

ik krijg van mijn bank de verwittiging om , AMUNDI FIRST EAGLE, te verkopen , het zit wel in het mixerfonds, wat denken jullie

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We komen daar nog zeker op terug, maar in afwachting zou ik zeggen: niet te snel verkopen en zeker goed vergelijken met wat men je als alternatief voor schotelt. Met de Mixer mikken we immers niet op het allerhoogste rendement, maar wel op een goed rendement tegen een aanvaardbare volatiliteit.

Peter
Gast
Peter

Misschien update 2 van het artikel updaten: M&G Optimal Income (GB00B1VMCY93) kan niet meer worden gekocht bij MeDirect

Maxx
Gast
Maxx

Komt er een halfjaarlijkse evaluatie van deze 9 mixerfondsen? Zit alles nog goed? Vermits ik er niets van ken en het “lazy” fondsen zijn, ben ik toch benieuwd. Hoe worden we verwittigd als het tijd is om 1 fonds eruit te gooien en/of een ander te kopen?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Meer nog, we volgen de evolutie twee maal per maand op. Kijk maar eens op onze hoofdpagina, je vindt dat artikel gemakkelijk. Enige veranderingen in de samenstelling zal je ook daar zien (intussen zijn het er 10).
Als je op de hoogte wil blijven, dan schrijf je je best in op onze nieuwsbrief.

costaadeje
Gast
costaadeje

Op goed geluk reken ik alvast niet 🙂 Maar het is altijd leuk meegenomen om als beginnend belegger te luisteren naar de raad van meer ervaren “neutrale” beleggers, want van de banken weten we dat die al te vaak eenzijdig advies in hun eigen belang geven…

costaadeje
Gast
costaadeje

Ben pas sinds begin dit jaar via het “keytrade fund investment plan” maandelijks beginnen storten in Carmignac Patrimoine en ben zeker nog niet van plan om alles on hold te zetten. Maar ook op spaargids.be stellen heel wat mensen de vraag of Carmignac niet wat van zijn pluimen verloren heeft de laatste tijd…hopelijk herpakt het fonds zich in de loop van de komende maanden/jaren…ik hou het in elk geval nauwlettend in het oog..en mochten jullie het fonds “on hold” zetten, dan komt daar zeker wel een artikel over, niet?

costaadeje
Gast
costaadeje

En wat denken jullie van de prestaties van het mixfonds “Carmignac Patrimoine”. Laatste tijd (laatste jaar) niet echt winstgevend meer, behoort deze volgens jullie nog in het rijtje “goede gemengde mixfondsen”?

Phil
Gast
Phil

@geert: De mixerfondsen vormen de basis van mijn portefeuille. In de zoektocht naar extra rendement heb ik portefeuille opgebouwd van verschillende holdings. bijv Ackermans realiseert over 10 jaar (in periode 2003 – 2012) een groei van de boekwaarde van 14% per jaar (Buffet zit rond de 10% in die periode). Perfect compatibel in mijn portefeuille met de weinig volatiele mixers in een horizon van 10 jaar of meer.Het voordeel is eveneens dat ik een buy and hold kan toepassen op dit gedeelte. En kostprijs van het beheer van een dergelijke holding (%) ligt merkelijk lager dan een aandelenfonds. Good Luck… Lees verder »

lucca
Gast
lucca

Wat te denken van het volgende mixfonds: DJE Concept I K € LU0124662932 te verkrijgen bij MeDirect. Aan de hand van de laatste screening heb ik eens de vergelijking gemaakt met enkele fondsen uit het Mixerfonds. Fondsennaam ISIN AM5 PERC5 LOW5 HIGH5 AV5 VAR5 DJE Concept I LU0124662932 126 100,00 4,83 14,02 10,06 9,19 Patrimoine (Carmignac) FR0010135103 127 100,00 4,94 11,56 7,52 6,62 Evolutif B (DNCA) K € LU0284394821 41 100,00 1,11 10,66 5,38 9,55 First Eagle Amundi Int LU0068578508 127 100,00 0,96 12,52 4,76 11,56 Gl Alloc A2 (BGF) LU0171283459 127 100,00 0,61 10,09 4,18 9,48 Over periodes van… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Bedankt om ons te wijzen op de beschikbaarheid van dit fonds bij MD. De rendementscijfers zijn inderdaad vrij goed met een gemiddelde van 10% op jaarbasis. Of dit fonds in de selectie van het mixerfonds thuis hoort is een andere zaak. In 2011 tekende het fonds een verlies op van bijna -11%. Ook dit jaar staat het fonds YTD -8,64%. Voor de goede-huisvader-belegger zijn dit toch cijfers die psycholigisch moeilijk verteerbaar zijn. Maar voor wie wat avontuurlijker is aangelegd en het rendement van zijn mixerfonds wat wil optrekken, zou dit wel een mooie aanvulling kunnen zijn. Gespreid instappen lijkt voor… Lees verder »

Geert
Gast
Geert

Interssante info. Ik was vandaag gestart om fondsen op 7,5 jaar te screenen die 100 pct van de gevallen een positieve return geven. Het doel? Extra rendement naast de mixerfondsen, toch ook proberen om een buy en hold aan te houden en de volatiliteit… Die neem ik er dan maar bij. Mijn horizon om te beleggen is eerder 10-15 jaar, dus wat extra risico kan wel denk ik. Zijn er nog mensen met dergelijke oefening bezig?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het is mooi indien je je niets wil aantrekken van volatiliteit, want dat is niet iedereen gegeven. Bij de originele selectie van ons MK kernfonds hielden we ook minder rekening met de volatiliteit, maar we merkten snel dat heel wat mensen moeite hebben om op lange termijn te denken wanneer de koersen zakken. Maar op termijn kan je wel hogere rendementen halen als je dat kan relativeren.

Hou ons zeker op de hoogte van je speurtocht.

Geert
Gast
Geert

Een paar filters op de xls vamijnkapitaal en wat opzoeken via morningstar.be geeft de volgende selectie Fondsennaam ISIN AM7,5 PERC7,5 AV7,5 Eur Smaller Cies (TIF) K € GB0002771383 103 100,00 12,14 Eur High Yield B (TIF) K € GB00B42R2118 103 100,00 7,53 Paneuro Struct Equit (Invesco) K € LU0119750205 103 100,00 7,71 FT Eur Growth FTIT K € LU0122612848 103 100,00 7,61 MFS Europ Small Cies K € LU0125944966 103 100,00 10,03 T Gl B. A (FTIF) K € LU0152980495 103 100,00 8,16 Latin Am F A2 (BGF) K € LU0171289498 103 100,00 17,10 Gl Consumer Trends (Robeco) K €… Lees verder »

Vowani
Gast

@Geert: sinds 2009 stijgen vele aandelenfondsen heel sterk. Dit komt vermoedelijk vooral door de stimulansen die de centrale banken gaven aan de beurzen (en deels ook door de kostenbesparingen bij bedrijven, wat voor een sterke winstexpansie kon zorgen). Vermits dit historisch gezien uitzonderlijke maatregelen en omstandigheden waren, en gezien deze maatregelen stilaan afgebouwd worden, kan men zich afvragen of men de prestaties van fondsen tijdens deze periode wel mag extrapoleren naar de toekomst toe. (Het voordeel van kiezen voor gemengde fondsen is dat de professionele beheerders ervan vermoedelijk beter dan wij weten of zij voorlopig in aandelen willen blijven, of… Lees verder »

Geert
Gast
Geert

@Vowani, deze fondsen zouden satelietjes kunnen worden eens mijn mxerfonds er staat zoals het moet (9 fondsen, elk ongeveer even veel EUR). Het is een zoektocht naar extra rendement Ik volg nu die fondsen een beetje op, om te kijken wat ze doen. Bij een eventuele correctie geef ik voorrang aan zo een fonds ipv een mixer selectie. Ook de tip van een holding (zie Reactie Phil hier beneden) is een goed piste.

goudvis
Gast
goudvis

Ik ben zelf al enkele maanden bezig om het fonds DJE Concept I via MeDirect gespreid aan te kopen. Het is inderdaad een mixfonds met een zeer mooie prestatie, al is het iets volatieler dan de fondsen uit het mixerfonds. Dit volgt mooi uit het overzicht van Al Fonds (dank Al Fonds voor het puike werk!), waar het zowel op periodes van 7,5jaar, 5jaar als 3jaar goede prestaties neerzet. De volatiliteit is vooral op periodes van 3 jaar aan de hoge kant. Echter sinds kort kan ik het fonds enkel nog maar verkopen. Een vraag aan MeDirect levert me het… Lees verder »

Bert
Gast
Bert

Rouvier Patrimoine zie ik nu ook staan in de lijst bij MEDIRECT.

Herman
Gast

@ Toon: Het M&G optimal income fund met het nummer GB00B1VMCY93 wat je opgeeft kan je wel op Morningstar.nl ingeven en opvolgen.

Toon
Gast
Toon

Ik wilde als onderdeel van mijn portefeuille ook GB00B1VMCY93 opnemen, te verkrijgen bij medirect. Maar nu is dit niet terug te vinden op morningstar.be, wat het opvolgen van mijn portefeuille niet makkelijker maakt aangezien ik die gewoon op die site wilde opvolgen…
Blijkbaar is dit, volgens morningstar.be, niet geregistreerd om in Belgie aangeboden te worden. Enige optie om dan zelf in een excel op te volgen?

mvg,
Toon

tk.
Gast
tk.

Excuses dat alweer de vraag gesteld wordt, maar welke belastingen dienen betaald bij verkoop van deze fondsen?

tk.
Gast
tk.

En als ik bij DB zoek in de tarieven zie ik dat bvb bij het Blackrock fonds een beurstaks 1% bij verkoop van toepassing is en bij het Ethna fonds niet? En moet bij deze twee fondsen 25% roerende voorheffing betaald bij verkoop of niet?

Yves
Gast
Yves

ik ga de vraag ook stellen aan DB. Misschien als we met genoeg zijn…

Phjo
Gast
Phjo

Heeft iemand al de vraag gesteld aan DB of dnca en Rouvier beschikbaar zullen zijn via hun platform? Dnca is wel beschikbaar bijvoorbeeld via een gestructureerd product van emittent DB.
Dank voor je info

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Kan je ook eens nagaan wat de fiscale effecten zijn?
Van Carmignac Patrimoine weet ik dat je die moet aangeven (is wel niet veel).

Hoe zit het met die andere fondsen?

@Keytrade: dank U, ik heb ze gevonden en al een order ingegeven.
Het zou ook zeer handig zijn om die fiscale berekening gewoon ergens tussen de utreksels te vinden voor de fondsen waar je moet aangeven.

Jhn
Gast
Jhn

Zitten jullie met dezelfde visie?
Pure obligatie fondsen heb ik niet meer, maar wat zou de impact op mix fondsen kunnen zijn?
http://cms6.proximedia.com/files/62049/MediaArchive/obligaties/obl_obligatiefondsen_2014_jan.pdf

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We zien dat veel mixfondsen momenteel met veel cash in de portefeuille zitten, of zelfs “short” gaan in obligaties. Dit betekent tijdelijk wat lagere rendementen, maar op langere termijn lijkt dit de beste strategie. Met mixfondsen moet de beheerder de beste strategie kiezen (die heeft daar tal van slimme mensen voor) en niet wij en dat is dus het voordeel van die mixfondsen.

Lucas
Gast
Lucas

5 van de 6 fondsen heb ik reeds in bezit, sommige heel beperkt maar ga die nu uitbreiden, het DNCA Eurose fonds heb ik nog niet maar ga het aankopen bij MeDirect, ook het M&G Optimal Income fonds dat MeDirect voorstelt hoort volgens mij ook in het rijtje thuis en ga ik hieraan toevoegen.
Bedankt voor al het werk dat jullie hierin steken en met ons delen.
Mvg

luc buekenhout
Gast
luc buekenhout

Wat te denken van Nordea 1 stable return LU022738402, bleek niet te volatiel in je overzichten van de mixfondsen, waarvoor dank trouwens ! Via welke broker kan je dit fonds te pakken krijgen ?

Jhn
Gast
Jhn

Ik koop of verkoop niks meer bij bb.
Straks alle fondsen richting medirect en dan doen we verder.
Ik kan het mij niet permiteren defacto 25 euro te verliezen bij een aankoop en verkoop van een fonds.

Vino
Gast
Vino

Heb daarnet getracht om telefonisch bij Binck binnen te geraken, na een tiental minuten wachten heb ik maar ingehaakt ( figuurlijk dan). Als fondsbelegger vind ik toch dat we er serieus op achteruit gegaan zijn. De in- en uitstapkosten , maar ook het gebruiksgemak van het nieuwe platform. Voorbeeldje : ik geef op de homepage , rechts boven LU0144644332 in, vervolgens wordt de naam van het fonds om het volgende scherm zichtbaar, maar als dan hetzelfde doe bij fundfinder, om meer gegevens te hebben, vindt hij het fonds niet. Vraag me af of dat normaal is. En dit gebeurt met… Lees verder »

luc1961
Gast

Ik heb nu mijn eerste fonds DNCA Eurose gekocht bij medirect. Je moet een bedrag invullen en geen aantal. Bij het kopen zijn er blijkbaar geen kosten want dit wordt wel vermeld. Het inloggen is niet gemakkelijk met al die vragen over je vakantiebestemming, kleur of naam favoriet huisdier. Het lijkt wel of je een puzzel speelt. Ook de aankoop van een beleggingsfonds moet je weten. Je moet in je dashboard klikken op beleggen bovenaan, vervolgens klikken op “mijn beleggingen” en dan het fonds opzoeken.

juluscesar
Gast
juluscesar

Men is aan deze euvels aan het werk; dit weekend was de site offline.
Het meest vervelende is nog dat het zo traag gaat en ook dat je dikwijls de melding krijgt dat je niet kunt verhandelen in weekend …
Anderzijds raak je het ook gewoon en krijg je op geld dat nog niet uitstaat toch ook een vergoeding…je kunt het nu zelfs op een spaarrekening zetten en altijd ophalen. Wachten op een dipje is zo wel aangenamer dan bij Binck.

Vowani
Gast

Hiermee vullen jullie in waar ik voor pleitte in mijn commentaren op andere berichten, en waar ikzelf grosso modo (ik heb nog enkele meer dynamische mixfondsen toegevoegd) ook voor gekozen heb voor mijn portfolio. Moo! Het zou fijn zijn dat jullie een pagina toevoegen aan jullie website waar we een grafiek (of tabel) kunnen volgen (bvb maandelijkse updates) van al jullie eigen Mix/Kern fondsen, alsook van de diverse portefeuilles die Al Fonds geregeld update. Zo krijgen we op 1 enkele pagina een mooie samenvattend en vergelijkend overzicht.

Yves
Gast
Yves

ik moet vino hier toch bijtreden over de startdatum 01/07/2013. Was 01/01/2013 hier niet beter geweest? Wie midden mei ingestapt is op CP heeft tot nu toe nog altijd een klein verlies en Ethna een kleine winst. En hoewel dat idd het slechts mogelijke moment was, moet dat niet alleen gezegd worden maar ook getoond. Diegene die al een tijdje volgen weten dit, maar als dit je eerste artikel is dat je leest kan het van belang zijn. Al was het alleen maar om aan te tonen dat gespreid instappen belangrijk is. Hopelijk lukt jullie verzoek om de bekenste aanbieders… Lees verder »

Baekelandt Jean
Gast
Baekelandt Jean

Beste Alfons, zeer bedankt voor het artikel. Ik ben ook een beetje huiverachtig om alles in te zetten op aandelen want als iedereen dit doet dan is de correctie meestal dichtbij.Daarom zijn mixfondsen veiliger. Ik zit bij Rabobank en vond daar Invesco balanced risk all. Maar ook daar blijkt dat dit fonds niet zo goed presteerde (op één jaar). Daarom zocht ik wat verder en vond JPM IF Global Income A(Acc) en A(Div). LU0740858229 en LU0395794307. Het Acc fonds bestaat nog maar 1jaar. Het Div reeds veeel langer en heeft ook 2009-2009 goed doorstaan. Wat vind je hiervan ? Enige… Lees verder »

Jef
Gast
Jef

Heel goed idee dit Mixerfonds . Komt heel goed van pas voor ons . Deze maand vervallen voor ons Axa Crest 30 en en Ethias First Invest ( grote tegenvaller geweest ) . Ik geloof sterk in de voorgestelde
formule.Ik heb rekening bij Rabo, Binck en Keytrade. Dus kom ik al een eind op weg om de voorgestelde
fondsen aan te kopen. Me Direct ken ik nog niet ga ik is opzoeken.

Kevin Gardedieu
Gast
Kevin Gardedieu

Goed idee mensen. Na al jaren te teren op risicoloze beleggingen zoals termijnrekeningen en dergelijke, ben ik vanaf Q4 2013 gestart met het activeren van mijn spaargeld. Ik had beslist om eerst de fundamenten leggen via de aankoop van 3 mixfondsen (alle drie hierboven vermeld). In de tekst staat bijna letterlijk wat ik dacht toen ik wat bijleerde over beleggen: het is een beurstop op dit moment en misschien gaat het omhoog, misschien omlaag, who knows, maar die mixfondsen voorkomen een harde val. Ik ben blij dat mijn idee nog zo stom niet is. Ik heb wel de drie fondsen… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

En als Medirect op de fles gaat, dan kan je bv. aan keytrade/rabobank vragen dat ze die fondsen bij medirect overnemen?
Weet iemand of er in/uitstapkosten zijn voor ethna aktiv en eurose DNCA bij medirect?
@Alfons: waarom ben je eigenlijk nog geen cliënt bij Medirect? Lijkt me wel interessant voor iemand die vanaf 100 euro wil instappen?

Vino
Gast
Vino

Al Fonds, In de meeste gevallen weet je me vrij snel te overtuigen, maar nu heb ik met het Invesco fonds toch mijn bedenkingen. Goed gestart in met 2010 -> +13,30%,en vervolgens 2011 -> +11,65, 2012 -> +7,13% en 2013 -> +1,13 %. Op basis van welke elementen verwacht je dat dit fonds de dalende tendens kan omkeren ? De 4,49% winst in de grafiek vanaf 01/07/2013 is voor dit fonds wel een erg gelukkige startdatum !! Moet wel opmerken dat er erg veel verschil is betreffende de info van dit fonds tussen Morningstar en Binckbank, waarbij ik voor de… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Zijn er dan op alle fondsen bij medirect geen in- en uitstapkosten te betalen en ook geen jaarlijkse beheerskosten of gaat het maar om een select kransje van fondsen die “gratis” zijn?

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik heb toch wat argwaan betreffende MeDirect, enkele jaren terug was er al eens het faillissement van Kaupthing en wat als MeDirect ook failliet gaat? Krijgen we ons geld dan terug uit Malta???

golddigger
Gast
golddigger

Behalve Rouvier Patrimoine allemaal te verkrijgen bij medirect. Ik vermoed zonder instapkosten (behalve voor Carmignac Patrimoine normaalgezien de verplichte 1%?).

golddigger
Gast
golddigger

Interessant artikel! Bedankt.

luc1961
Gast

Ik heb nu een beleggingsrekening geopend bij medirect. Zij hebben 5 fondsen. Rouvier patrimoine hebben ze niet op hun platform.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be