Ik ontving deze week een vraag waarmee wel meer dan één belegger zal worstelen:
Eerst en vooral gefeliciteerd met jullie waardevolle informatie die voor ( zoals ik ‘beginnende’ ) beleggers erg waardevol is. Naast het ‘mixerfonds’ dat ik in portefeuille heb opgenomen zou ik graag op geregelde tijdstippen mijn inkomen wat willen aanvullen. Dat zou kunnen door deelbewijzen te verkopen, maar ook door te beleggen in distributiefondsen. Ik heb uit jullie nieuwsbrieven begrepen dat het geen eenvoudige opgave is om deze berekeningen uit te voeren, maar toch zou ik willen vragen welke uitkeringsfondsen het best geschikt zijn voor een defensieve tot neutrale portefeuille en die toch uitzicht geven op een behoorlijk rendement.
Eigenlijk een vrij simpele vraag waarop niet zo eenvoudig te antwoorden is. Er zijn immers zoveel mogelijkheden als er mensen zijn, maar ik ga toch proberen je er een aantal op te sommen:
Aan mensen die werken, zeg ik altijd: Je kent je maandelijks loon, vermenigvuldig dat bedrag met 6 en plaats dat bedrag op een spaarboekje als cashbuffer. Zie je stilaan die “voorraad” slinken, dan kan je starten met aanvullen.
Ben je al gepensioneerd en ken je je maandbudget niet precies (omdat je regelmatig dient bij te passen) start dan misschien eens met een huishoudboekje. Daarin hou je (gedurende enkele maanden) al je uitgaven bij: diegene die het gedaan hebben, komen me vertellen dat ze twee vliegen in één klap vingen= ze kregen zicht op hun uitgaven en konden ook een aantal nutteloze uitgaven schrappen. Eens je je maandelijks budget kent, trek je daar je pensioen af (dat kan toch niet wegvallen) en het bedrag dat je dan krijgt, vermenigvuldig je met 6 en plaats je, zoals hierboven, op een spaarboekje.
.
Heb je ondertussen allemaal kapitalisatiefondsen in portefeuille dan kun je, zoals al aangegeven, af en toe een aantal eenheden verkopen. Verkoop eenheden van fondsen die het sterkst gegroeid zijn en probeer zo het evenwicht tussen de fondsen in de portefeuille te behouden. Ga je eenheden van de zwakste fondsen verkopen, dan loop je het risico de diversificatie te verliezen.
Ik ben gaan opzoeken welke fondsen een distributiebroertje (of is het toch een zusje?) hebben. Sommigen geven zelfs een uitbetaling per kwartaal (die echter bijna nooit vast of gegarandeerd is) en vullen zo je buffer aan. Dat je buffer te groot wordt, zal nooit een probleem zijn: je kan het teveel weer investeren in één of ander fonds. Dreigt de buffer toch naar een dieptepunt te zakken, dan blijft er altijd methode 1 over om naar terug te grijpen.
Ik heb er ook met opzet de trackers bijgevoegd: hier een welgekomen aanvulling want die hebben allemaal een kwartaaldividend. Als toevoeging bij de andere fondsen kan het alleen de diversificatie maar vergroten. De volatiliteit zwakt zo ook automatisch af.
Deze trackers hebben nog iets speciaals ten opzichte van de tracker die we altijd al vermeld hebben: de eerste twee hebben nu een DE-code: deze noteren rechtstreeks in EUR. Met deze te kiezen, vermijd je de omzettingskosten EUR/USD of USD/EUR. Vermits de derde in US Corporate Bonds belegt, heeft een notering in EUR geen zin; Sowieso zou je de wisselkost niet kunnen vermijden.
De meer actieve beleggers gaan zeker af en toe een satelliet lanceren. Die gaan ze ook moeten beheren: zowel in toom houden (gedeeltelijk afbouwen) als deze te snel groeit, maar ook snel verkopen als het misgaat. Die verkopen zorgen altijd voor nieuwe cash. Het teveel wordt weer geïnvesteerd.
Er zijn er, zoals gezegd, zoveel als er mensen zijn. Een beetje van het één, een beetje van het ander…
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Waar zie je wanneer uitkering gebeurt van div? Welke datum als je bv 2/4/2015 aankocht? Is moeilijk om aan uit te geraken, kiezen voor DIV of kap, want tellen ze cash en overige mee in obligatie’s? Dan is het helemaal moeilijk? Heb al affiches gezien waar ze meer dan 100 % gaan! Als je de portefeuille optelt kom je meer dan 100 uit!
Bij medirect is LU0482498176 de inc versie van invesco blijkbaar.
Nu de beurstaks op kapitalisatiefondsen stijgt naar 1,35% overwegen jullie meer distributievarianten in de toekomst te kopen of geven jullie nog steeds voorkeur aan de kapitalisatievariant?
Het is altijd moeilijk om te kiezen tussen Scylla en Charybdis als je door de Straat van Messina wil navigeren. Ik zou mijn keuze niet laten afhangen van enige fiscaliteit die bij elk aantreden van een andere regering kan wijzigen. Heb je regelmatige inkomsten nodig om je inkomen aan te vullen dan kunnen dividenden een optie zijn. Ben je nog in de opbouwfase dan zijn de kapitaliserende fondsen een mogelijkheid. De ene zweert bij het ene, de andere opteert voor het tegenovergestelde (ook voor regeringen). Zou er wel een optimale formule zijn?
We zullen hier binnenkort op terugkomen met een aangepast artikel over kapitalisatie versus distributiefondsen. Enkele simulaties zullen snel duidelijk maken of dit nu veel verschil zal maken of niet. Even geduld, want er zitten enkele belangrijke andere artikels in de pijplijn.
iemand enig idee wat het uitgekeerd percentage van deze fondsen was afgelopen jaar? Of enig idee waar ik deze info kan bekomen?
Ik heb al verschillende keren vermeld dat het niet zo eenvoudig is om dividenden op te volgen als je de fondsen niet in portefeuille hebt. Normaal kan je het uitgekeerde percentage vinden bij Morningstar (overzichtsfiche onder de rendementen). Vroeger kon je ze ook vinden bij de Tijd of via de gegevens van de fondsenboetieks die ze ook krijgen van de VWD-groep: deze gegevensinfo is nog maar pas geleden gewijzigd (erg beperkt nu) en ik ben nog niet gaan kijken of die info daar nog meegegeven wordt. Schep echter voor jezelf geen verwachtingen op basis van een dividend van vorig jaar. Dividenden bij fondsen zijn erg wisselvallig. Zelfs bij de fondsen met maandelijkse uitkeringen.
Ik ging het ook net melden. BGF heeft zoals Garnaal zegt ook een distributievariant.
Blackrock Global Allocation Jaarlijkse distributie: LU0408221512
Is LU0408221512 geen distributievariant van het Global Allocation A2 EUR fonds?
Interessant. Ik vind het een zeer interessant idee om regelmatig dividend te krijgen, als ze niet dubbel belast worden.
Naast fondsen heb ik ook nog wat aandelen in portefeuliie, en meestal koop ik belgische dividendaandelen, of buitenlandse die geen dividend uitkeren.
De belangrijkste reden is dat ik geen twee keer de 25% voorheffing wil betalen.
Wat is het belastingsregime bij de voorgestelde fondsen?
Voor de fiscaliteit kan ik verwijzen naar mijn artikels over kapitalisatie versus distributiefondsen deel 1 en deel 2. Voor distributie mixfondsen wordt op het dividend van het aandelengedeelte RV afgehouden en dat is fiscaal niet zo interessant. Vaak zijn die dividenden al in het buitenland belast. Bij mixfondsen met een hoog percentage aandelen, kies je dus beter voor kapitalisatie.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be