We onderwerpen het MK Mixerfonds aan een kleine doorlichting. We doen dit vooral om de eigenschappen van ons Mixerfonds beter te begrijpen, en niet zozeer om dit bij te sturen. We gaan er immers van uit dat onze fondsmanagers hun werk doen en dat wij relaxed kunnen toekijken.
Deze oefening maakten we reeds in februari 2014 en dat kan je nog altijd hier lezen. We zijn benieuwd of de resultaten nu anders zijn, en willen ook de impact bekijken van de nieuwe fondsen die sindsdien aan de mixer zijn toegevoegd.
Het leuke aan deze oefening is dat je die zelf met erg weinig inspanning ook kan maken. Doe dus even mee, je zal er veel plezier aan beleven. Dit als je ten minste plezier beleeft aan zaken zoals beleggen, maar waarom zou je anders onze site volgen?
Om een doorlichting toe te passen, moet je een account hebben op www.morningstar.be. Heb je die nog niet, dan kan je die gratis aanmaken. Als je de cursus beleggen voor beginners hebt gevolgd, dan ben je alvast wat vertrouwd met Morningstar, anders kan ik die cursus van harte aanbevelen.
Je kan op Morningstar een aantal virtuele portefeuilles aanmaken van fondsen. Een transactie portefeuille laat je toe om effectief al je aan- en verkopen op te volgen, terwijl een overzichtsportefeuille bedoeld is om een groep fondsen op te volgen. Het aanmaken van zo’n portefeuille wijst zichzelf (mits wat experimenteren) uit, dus ga ik dit hier niet in detail beschrijven.
Ik koos voor een transactieportefeuille vanaf 1/1/14 en het invoeren van alle fondsen van het kernfonds is sneller gebeurd dan je zou denken. In dit overzicht zie je de fondsen die ik heb meegenomen (klik om te vergroten):
In tegenstelling tot het vorige artikel zijn er nu een aantal fondsen bijgekomen: Flossbach von Storch (01/04/14) en de twee fondsen van Deutsche Invest (15/10/14). Voor ieder fonds is de startwaarde ongeveer 1.000 euro, behalve indien er twee fondsen van hetzelfde fondshuis zijn en dan nemen we 500 euro (zie het artikel over de samenstelling van het mixerfonds waarom).
De X-Ray tool geeft een “doorlichting” van je totale portefeuille en biedt een overvloed aan informatie. Neem even de tijd om die te bestuderen. Geen paniek als je niet alles snapt, we bekijken samen de belangrijkste indicatoren.
Het mixerfonds bevatte begin dit jaar 44% aandelen, 37% obligaties, 13% cash en 6% “overig”. Negen maanden later en na toevoeging van de nieuwe fondsen is dat nauwelijks veranderd: 43% aandelen, 36% obligaties, 14% cash en 7% “overig”
Halen we Balanced Risk(*) even uit de vergelijking, dan stijgt het percentage cash tot 24% (voorheen 21%). De meeste fondsen houden dus erg veel cash aan, met de fondsen van DWS/Deutsche Invest op kop.
Wat betekent dit nu allemaal? Onze beheerders verwachten moeilijke tijden en hebben dus flink wat cash om bij een correctie “koopjes te doen”. En misschien hebben ze dat de afgelopen weken wel een stukje gedaan, wie weet?
Je hoeft dus niet bang te zijn van een beursdipje, integendeel, het schept opportuniteiten. En het is ook goed nieuws voor wie twijfelt of het nu een goed moment is om in te stappen. Met deze fondsen is het risico op het instappen op een verkeerd moment toch wat beperkter dan bij een doorsnee fonds.
Een lezer stelde ons onlangs nog de vraag of het Mixerfonds niet te sterk is overwogen in Europa en te weinig in de USA. De cijfers tonen aan dat de ongerustheid van onze lezer niet gerechtvaardigd is: we beleggen “slechts” 25% in Euro-gebied en 36% in de USA.
Opmerkelijk is dat deze cijfers recent wel sterk veranderd zijn, want in oktober kregen we hier nog 30% Europa en 32% in de USA. En dit is zeker niet te wijten aan de nieuw toegevoegde fondsen. Het is het beste bewijs dat onze fondsmanagers steeds hard aan het werk zijn om de beste opportuniteiten te zoeken.
Als je dan zelf regiofondsen aan je portefeuille gaat toevoegen, dan ga je misschien het werk van onze mixfondsbeheerders ongewild verstoren. Je gaat er dus best van uit dat die professionals veel beter hun werk kennen dan jij, en dat je dus beter niet kiest voor eigen regiofondsen.
Een andere lezer stelde de volgende vraag:
Wat is jullie mening/advies/inzicht/standpunt tav de “positie-overlap” die het Mixerfonds heeft als je een X-ray maakt via morningstar.be? Daaruit blijkt immers dat aandelen van een aantal dezelfde bedrijven (Novartis, Total, Sanofi, Nestlé, Microsoft, P&G, Saint-Gobain, AIA, NovoNordisk) in verschillende van onze mixerfondsen zitten en door de toevoeging van Kaldemorgen wordt dit eigenlijk nog versterkt.Mijns inziens kun je hier op twee manieren naar kijken: 1) Het is vrij normaal dat mixfondsen bij een x-aantal bedrijven uitkomen die het mogelijk goed doen momenteel. En zo lang het % aandeel in uw portefeuille van deze onderliggende waarden (bedrijven) beperkt blijft (bij mij telkens < 1%), vormt er zich geen probleem qua risico(-spreiding)?2) Maar is het dan toch niet straf dat een tiental mixfondsen net bij die tiental dezelfde bedrijven terecht komen? Wat als er iets mis mocht gaan met één van die bedrijven? Krijgen dan al onze mixfondsen ‘klop’? En gaan ze nadien met z’n allen in een ander (hetzelfde?) bedrijf investeren??
Wat is jullie mening/advies/inzicht/standpunt tav de “positie-overlap” die het Mixerfonds heeft als je een X-ray maakt via morningstar.be? Daaruit blijkt immers dat aandelen van een aantal dezelfde bedrijven (Novartis, Total, Sanofi, Nestlé, Microsoft, P&G, Saint-Gobain, AIA, NovoNordisk) in verschillende van onze mixerfondsen zitten en door de toevoeging van Kaldemorgen wordt dit eigenlijk nog versterkt.
Mijns inziens kun je hier op twee manieren naar kijken: 1) Het is vrij normaal dat mixfondsen bij een x-aantal bedrijven uitkomen die het mogelijk goed doen momenteel. En zo lang het % aandeel in uw portefeuille van deze onderliggende waarden (bedrijven) beperkt blijft (bij mij telkens < 1%), vormt er zich geen probleem qua risico(-spreiding)?
2) Maar is het dan toch niet straf dat een tiental mixfondsen net bij die tiental dezelfde bedrijven terecht komen? Wat als er iets mis mocht gaan met één van die bedrijven? Krijgen dan al onze mixfondsen ‘klop’? En gaan ze nadien met z’n allen in een ander (hetzelfde?) bedrijf investeren??
Je observatie is zeker correct, heel wat van onze fondsen investeren in dezelfde bedrijven (klik om te vergroten):
Opmerkelijk is daarbij dat individuele fondsen relatief grote posities innemen in bepaalde bedrijven, bv. Fvs Multiple Opportunities neemt 4,51% in Nestle. Bekijk je echter ons totaal Mixerfonds, dan neemt dat bedrijf veel minder gewicht in: 0,99%. Voor de overige bedrijven zakt dat snel naar 0,50%. En dat ondanks het feit dat meerdere fondsen deze bedrijven in portefeuille hebben.
Het risico dat het faillissement van één zo’n bedrijf een grote impact heeft op ons Mixerfonds is dus erg klein geworden, ondanks de positie overlap.
Het is terug een bewijs dat het Mixerfonds toch wel beter en veiliger is dan zijn individuele componenten. We staan zelf nog steeds verbaasd over de eigenschappen die we ontdekken bij onze mixer. Je ziet nu ook waarom je minstens 7 mixfondsen in je eigen mixer moet stoppen, en waarom “meer” in dit geval echt wel beter is.
Deze X-ray versterkt ons idee dat het Mixerfonds een sterk gespreide en relatief defensieve portefeuille biedt waar je zonder aarzelen een complete beleggingsportefeuille kan aan toevertrouwen. Onze mixfondsmanagers doen al het harde werk en vervangen in feite een eigen vermogensbeheerder.
De Morningstar X-ray van het Mixerfonds bevat nog ongelofelijk veel meer informatie, maar dat zou ons te ver voeren.
Heb jij ergens een opmerkelijke vaststelling zoals onze lezer hierboven, laat het dan vooral weten. Misschien komen we daar dan op terug met een nieuw artikel.
____________
(*) De reden hiervoor is dat Balanced Risk wegens technische redenen onze statistieken vertekent. Balanced risk is een heel speciaal fonds met ongewone eigenschappen, maar niet geschikt om er statistieken van te maken.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Voor de volledigheid en voor deze die het al eens wat verder durven zoeken…Bij DeGiro kan je het Ethna fonds en Blackrock global allocation gratis kopen en rebate vrij. Ongeveer 0,7% meer opbrengst per jaar dan de versies die je in België koopt.
Verder volg ik al langer het kempen fonds. Ik kocht het als beursgenoteerd maar dan moet je inderdaad 2 keer taks betalen. (NL en BE) Bij de giro is enkel de Europese versie en niet de global. Ik weet wel niet waarom dit naar boven komt bij een verhaal van flex-mix fondsen. Anderzijds zou ik dit ook weer niet als een echt thema fonds bekijken. Eerder als een globaal fonds met dividend. Hoewel we niet weten wat een dergelijk fonds zal doen bij een rente stijging in de US.
Ik heb mijn portefeuille eens ingegeven bij Morningstar. In totaal is mijn portefeuille verspreid over 14 fondsen, en dan met kleinere bedragen nog een stuk of 7 aandelen. Vrijwel alle fondsen uit de mixer van Mijnkapitaal.be zitten er tussen.
Ik kom dan op het volgende: Theoretisch Rendement laatste 5 jaar: 7,6% – laatste jaar: 8,1% Aandelen 63% Obligaties 23% Rest 14%
Regionale spreiding Europa : 63% VS: 25% Azië: 11%
Vermits ik nog dik 20 jaar moet werken ben ik wel tevreden met die verdeling aandelen / obligaties. Ik lig niet direct wakker als ik eens een dip zie aankomen. Wat ik wel heb gedaan is de laatste tijd zo veel mogelijk dividendvarianten aangekocht. Dat geet me een extra inkomen waarmee ik makkelijker kan bijsturen als ik extra wil beleggen, of waarmee ik de cashvoorraad wat kan aanvullen als er gezinskosten aan komen.
Ik lees hier graag hoe jullie opvolgen, en of ik hier grote fouten maak.
Off topic: Wat denken jullie van Kempen Global High Dividend? Zou circa 4,5% dividend opleveren, alleen ben ik bang om 2 keer RV te betalen.
Waar prijst men dat fonds van Kempen aan? Dit is de derde vraag in twee dagen…
Ik heb dat fonds van Kempen bij Morningstar gevonden, en als je wat googelt op dividendenfondsen, dan vind je dat ook terug.
Nog bemerkingen op de rest?
Het Kempen Global High Dividend Fund (Isin NL0006089229) is toch gesloten voor nieuwe instroom sedert midden februari 2014 en kan dus toch niet meer aangekocht worden… Zie: http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/kempen-sluit-wereldwijde-hoogdividendfondsen of http://www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000000OFM&tab=11&reportlang=nl
Sedert een paar maanden voor de sluiting volgde ik het fonds en was ik van plan het aan te kopen, tot ik plots vaststelde dat dit niet meer kon…
Er zojn verschillende varianten. Het LUX fonds willen ze me niet verkopen bij Keytrade, wel het NL fonds, maar dan betaal ik 2 keer RV, en dat wil ik vermijden.
Ik begrijp niet waarom jij 2 keer RV zou dienen te betalen. Dat al die varianten niet dezelfde beheersfee aanrekenen is een feit: daarom gaf ik de raad de Isincode nauwlettend in ’t oog te houden en de KIID te lezen.
Ik zie toch een potentieel gevaar in die high dividend fondsen. Die fondsen lijken erg aantrekkelijk in tijden van lage rente. Probleem is dat miljoenen andere beleggers dat ook aantrekkelijk vinden en dat er nu miljarden richting van die fondsen stromen. Met sterk stijgende koersen tot gevolg.
Ik vraag me dan af of die sector hierdoor niet overgewaardeerd raakt, wat altijd gevaarlijk is indien net jij instapt op het hoogtepunt.
Maar misschien zie ik spoken.
In de hoofding van dit artikel?
Er zijn toch nogal wat aanhangers van bedrijven die constant een dividend betalen, wat een teken van kwaliteit en maturiteit zou zijn.
Ik denk (en hoop) dat de goede fondsbeheerders hun sleutels wel zullen aanpassen als ze vinden dat bepaalde aandelen of sectoren overgewaardeerd zijn. Per slot van rekening zijn er aandelen zat om in te beleggen.
Spijtig genoeg kan alles overgewaardeerd raken zodra er maar genoeg geld naar toe stroomt. En bedenk dat themafondsen nu net niet naar een andere sector kunnen overschakelen bij overwaardering, ze zijn gedoemd om in hun thema te beleggen.
Bij rabobank kan je maar 3 mixfondsen kopen : Carmignac P, Blackrock Global en Invesco balanced.
Is er intussen een bank/broker waar ik alle vermelde fondsen kan aankopen? Medirect?
Ik betwijfel dat je de volledige mixer kan aankopen bij één enkele partij. Het fondsenaanbod per broker varieert ook te snel om dat allemaal op te volgen. Je moet dit dus zelf even bekijken, maar je zal meerdere banken/brokers nodig hebben.
Bij MeDirect kan je alle vermelde fondsen kopen. Het Mixerfonds bevat ook nog “M&G Optimal Income Fund”, dat niet meer bij MeDirect te verkrijgen is. Hun uitleg (citaat): “Dit fonds is in België niet geregistreerd om aangeboden te worden aan particuliere beleggers omdat dit fonds door de FSMA als een te complex beleggingsproduct bevonden wordt.” Bij minstens 2 andere brokers is het blijkbaar nog wel verkrijgbaar, evt. telefonisch. Ik merk ook dat dit fonds niet opgenomen werd in dit artikel… want het staat niet op morningstar.be. Wel te zien op morningstar.nl.
hdks, ik vermoed dat enkele van die fondsen via MeDirect enkel via telefonische aankoop te verkrijgen, kan dat? Dit vond ik bij Medirect als online aanbod:
FvS Multiple opportunities: online te krijgen DNCA invest euvolutif: online verkrijgbaar First Eagle Amundi: enkel USD variant verkrijgbaar online (met minimum inleg) Invesco Balanced Risk: online verkrijgbaar (minimum van 1000 euro) DWS Kaldemorgen: online verkrijgbaar vanaf 1 euro Rouvier Patrimoine: online verkrijgbaar (onder voorwaarden) Carmignac: online verkrijgbaar (onder voorwaarden) Ethna aktiv: niet online verkrijgbaar DNCA eurose: niet verkrijgbaar online! BGF global allocation: niet verkrijgbaar online
Via de fonds zoeker van MeDirect zie ik 1. DNCA Eurose wel te verkrijgen is, wel een min inleg van €2500 http://www.medirectbank.be/nl-be/investmentreports/mutualfunds?s=0P0000CNTB 2. Ethna ativ ook verkrijgbaar is http://www.medirectbank.be/nl-be/investmentreports/mutualfunds?s=0P0000KR69 3. BGF ook verkrijgbaar is maar daar een min inleg van $5000 http://www.medirectbank.be/nl-be/investmentreports/mutualfunds?s=0P00000AWK
Via rabobank zijn volgende fondsen wel online aan te kopen: 1. BGF met een min van €100.00 2. Invesco met een min van €100.00 3. Carmignac met een min van €100.00
Zo zie je maar dat het misschien best is om niet alles bij één fondsenboer te kopen, maar per fonds af te wegen waar je het beste aanbod kan krijgen.
Alle Mixerfonds-fondsen behalve M&G zijn bij MeDirect on-line te verkrijgen. Hier en daar is er inderdaad een minimum inleg (zie post hieronder). Ter info, de fondsen met instapkosten zijn: Deutsche Invest I Multi Opportunities LC LU1054321358: 2% Carmignac Patrimoine A EUR acc FR0010135103: 1% Rouvier Patrimoine FR0000401366: 15€ Sommige fondsen zijn in verschillende variantes verkrijgbaar (keuze tussen EUR of USD, KAP of DIS) Bijvoorbeeld “BlackRock Global Funds – Global Allocation A4 LU0724617625” is USD en DIS. Het keert dus jaarlijks een dividend uit, maar dat is verwaarloosbaar klein (0,06% volgens Morningstar.be). Echter, bij verkoop later hoef je dan niet de 1% taks te betalen die van toepassing is op kapitalisatiefondsen 😉 Same thing for Invesco Funds – Invesco Balanced-Risk Allocation Fund A INC LU0482498176 (jaarlijks dividend van… 0,00 volgens Morningstar.be) en ETHNA-AKTIV E A DIS LU0136412771 (jaarlijks dividendrendement van 0,27 volgens Morningstar.nl)
Heldere toelichting, dank!
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be