About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

82 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Phjo
Phjo
6 jaren geleden

Bij DB kan je maandelijks sparen vanaf 100 euro per maand in een door hun gemaakte selectie van fondsen waarvan ethna deel uitmaakt

Yves
Yves
6 jaren geleden

bij DB kan je niet met gedeelten aankopen (volgens mij). Enkel voor Amundi zou dit een probleem kunnen geven, En anders koop je ze 1 voor 1 aan, ipv allen tegelijk in kleinere delen.

luc1961
6 jaren geleden

Bij DB via periodiek beleggen (min.100 euro) kan men gedeelten aankopen. Ik koop zo Ethna. Verleden jaar was er een actie van 100 euro korting maar misschien wordt het terug ingevoerd in de loop van het jaar.

flip
flip
6 jaren geleden

ik ga voor de eerste keer in fondsen investeren en ik heb een paar vragen: 1) in dit artikel zijn er twee fondsen van dnca, is het raadzaam deze allebeide te kopen om aan minstens 6 fondsen te geraken? 2)
voor het dnca fonds met isin fr00007050190 hebt u in een ander artikel een alternatief gegeven nl lu0284394821,is dit hetzelfde? welk fonds gaat u in de toekomst opvolgen? 3)welke fondsen in uw lijst van de mixerfondsen moeten jaarlijks op mijn belastingbrief ingevuld worden? hebben deze zoals carmignac en ethena een eenvoudige belastingsimulator ? 4)het amundifonds bestaat met dezelfde isin bij morningstar uit 3 fondsen en in dit artikel heeft u de voorkeur bij de reacties aan een van de twee usd versies,welke en waarom?indien ik deze koop zal ik als beginner nog kunnen volgen bij latere opvolging? 5)kan ik gedeelten van eenheden aankopen bij binckbank,keytrade of deutsche bank om de juiste spreiding te verkrijgen zoals in uw lijst in dit artikel. met vriendelijke groeten filip

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  flip

De beheerders van Eurose en Evolutif zijn inderdaad niet dezelfde. Toch zou ik in een 6-fonds versie van het mixerfonds niet opteren voor beiden tegelijk, want beide beheerders hebben nogal een sterke voorkeur voor Frankrijk. Beter om te kiezen voor ofwel Eurose (defensief) of Evolutief (neutraal) om de spreiding van de mixer te waarborgen. In een 9-fonds versie kan het wel.

Herman
Herman
6 jaren geleden

@ Al Fonds: over de mix fondsen maak ik me eigenlijk niet zo veel zorgen, diegene die jij voorgesteld hebt, heb ik bestudeert en dat ziet er best goed uit, ik heb er al 6 of 7 gekozen van verschillende fondshuizen en het trace van die fondsen is positief. Ik denk (in alle bescheidenheid en misschien wel naiviteit) dat je de meerwaarde in je satelietfondsen moet gaan zoeken en daarom ben ik al enkele dagen de markt aan het aftasten, en daar stelt zich het probleem, hoe meer je leest hoe gekker je wordt. De ene zegt Europese aandelen, de ander zegt dat Japan gaat opleven, nogelders hoor je dat China orde op zaken gaat stellen om de economie te stimuleren, nog een ander zegt dat de grondstoffen in de solden staan en dat het een moment is om in te stappen enz… enz… En dan kom ik tot de volgende vraag Al Fonds: hoe lees je de markt op een goede manier ?, waar let je op ? hoe kan je een opportuniteit opmerken. In de cursus wordt gezegd: “doe je huiswerk” en dat zal zo wel zijn, maar ik denk dat voor ik een tendens kan opmerken, het vet al van de soep is, en daar zou ik nu graag wat inzicht in krijgen. Of sla ik de bal helemaal mis ?
Ik kan me voorstellen dat je zou zeggen: ervaring ! maar jullie moeten ooit toch ook ergens begonnen zijn

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Herman

Als je heel veel verschillende bronnen over de beleggingsmarkten leest, zou je inderdaad gek worden, want voor de 5 artikels die stellen dat Europa koopwaardig is, zijn er 5 andere die zeggen dat Europa overgewaardeerd is. En zo gaat dat voor alle sectoren.

Hoe kan jij als leek uitmaken wat te geloven en wat te kiezen en wanneer instappen? Ik denk dat je dit als kleine belegger niet kan. Je kan wel keuzes maken, maar vaak is dit dan op goed geluk en je zal meevallers en tegenvallers hebben.

Mijn overtuiging is dat je die keuzes beter overlaat aan de beheerders van breed gespreide (mix)fondsen. Want uiteindelijk zijn die ook op zoek naar de volgende opportuniteit en zij passen ook regelmatig de samenstelling van hun fondsen aan.

En stel jezelf uiteindelijk eens de vraag: denk jij een betere keuze te kunnen maken dan professionele beheerders die teams van tientallen of honderden analisten achter zich hebben? Indien ja, dan mag je volop voor allerlei sectorfondsen gaan. Anders blijf je beter bij zo breed mogelijke fondsen waardoor je uiteindelijk dergelijke keuzes niet zelf moet maken.

Herman
Herman
6 jaren geleden

Ik blijf ook nog even in de opstartfase hangen, ik heb gekozen om me bij 2 brokers aan te melden, MeDirect (heb gisteren geld op de rekening gestort) en wacht op de code. En Keytrade, vandaag een mail van gehad dat mijn identiteitskaart onvoldoende leesbaar was, terug ingescand en hopelijk raakt ook dat binnen afzienbare tijd opgelost. En dan kunnen we van start gaan. Alhoewel, als je even rondkijkt op de financiele site’s blijkt nog maar eens hoe vreemd de financiele wereld wel kan zijn. De ene zegt dat de Europese aandelen er goed voor staan, de ander zegt dat de euforie rond europa overroepen is, en zo gaat het voor bijna alle sectoren, markten, munten en al wat je wilt.In ieder geval zal ongeveer de helft van de grootste roepers (zoals steeds) gelijk hebben, realiteit is dat de fondsen afgelopen week een tik gehad hebben. Denk dat het voor iedereen afwachten wordt welke kant het gaat uitgaan. Voor de mixfondsen is het misschien een goed moment om in te stappen nu ze iets gunstiger geprijsd staan, maar ja , mijn rekeningen zijn nog niet in orde. 🙂

costaadeje
costaadeje
6 jaren geleden

Ah en ik die dacht dat ze zowel de geld- als beleggersrekening zelf zouden hebben aangemaakt. Hopelijk loopt daarna alles dan op wieltjes…

frankiebis
frankiebis
6 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Ik heb een beleggersrekening geopend en zie direct de geldrekening en beleggersrekening. Ik kan precies niet direct een express spaarrekening openen. Is de geldrekening voor hen misschien de express rekening?

costaadeje
costaadeje
6 jaren geleden

Ik heb 2 weken geleden ook een beleggingsrekening bij MeDirect geopend en ik had maandag een vriendelijke behulpzame medewerkers aan de lijn die het Nederlands perfect beheerste. Je moet idd eerst geld op je geldrekening storten vooraleer je een code krijgt..Ik ben benieuwd voor het vervolg!

Jens
Jens
6 jaren geleden

Mijn rekeningnummer werkt niet tout court. Er lijkt zelfs een cijfer te ontbreken… Bijna lachwekkend als het niet zo triest was. Twijfel zelf of ik wil doorzetten. Ik had ook een document opgestuurd om bepaalde fondsen over te dragen. Alles ook dat zo stroef verloopt, belooft het niet veel goeds.

Jens
Jens
6 jaren geleden

Ik zit ook al enkele weken in het opstartproces van een rekening bij MeDirect. Goed aanbod, maar bijzonder amateuristisch en niet erg gebruiksvriendelijk. Zoals hierboven ook al eens vermeld, moet je je gegevens na het openen van de rekening afdrukken. Dit wordt niet expliciet gezegd en je krijgt daarna ook geen kans meer op het te doen… Het heeft anderhalve week geduurd voordat ik de gegevens toegestuurd kreeg en ik ze kon afdrukken, ondertekenen en terugsturen. Ondertussen weer twee weken verder en geen nieuws. Ik ga ze eerstdaags toch eens om een update vragen.

Herman
Herman
7 jaren geleden

Even een stand van zaken over MeDirect: ik heb hen maandagavond gemaild met enkele vragen, onmiddelijk een automatisch gegenereerde mail dat men mij eerstdaags zou antwoorden. Tot op heden nog geen reactie, wat me toch een niet te beste indruk geeft voor een nieuwe speler op de markt. Ben zelf eens gaan grasduinen in hun fondsen, en enkele uit de selectie van Al Fonds hebben ze niet, voor andere doet men een ander voorstel en van het ethna fonds hebben ze blijkbaar de divident versie.
Ben ondertussen richting Keytrade aan het kijken (die hebben al de 6 fondsen (lees ik hier op de site) misschien beter bij keytrade beginnen, de kosten daar zijn aanvaardbaar en het aanbod fondsen is ook een stuk groter.

Dan
Dan
7 jaren geleden

Ik heb eens navraag gedaan bij Medirect (ben zelf nog geen klant bij hen)
Het LU0241337616 Squad Growth Kap € fonds is niet beschikbaar.Ze stellen zelf een alternatief fonds uit dezelfde categorie die we wel al beschikbaar hebben op het MeDirect platform en zonder kosten is:
LU0119195450 Europe OE EUR Aggressive Allocation – Global ING (L) Patrimonial Aggressive P Acc.
Ik vind dit alternatief fonds niet terug in uw screenings van 500 fondsen.
Wat vind u van dit fonds? Is dit een alternatief?

Vino
Vino
7 jaren geleden

Ergens begin vorig jaar werd ik door de ING-beleggingsadviseur uitgenodigd voor een gesprek en evaluatie van een kleine (slapende) portefeuille.
Voor ING-Patrimonial Balanced kreeg ik het advies deze te verkopen omdat, ik citeer “ Patrimonial bij ING niet meer actief beheerd werd “, men gooide het nu over een andere boeg en bood fondsen aan van grote fondshuizen…..
En wat lees ik deze week in Fondsen en Sicavs van TA : ING Patrimonial Bal : Kopen !!

Herman
Herman
7 jaren geleden

@Al Fonds: nee ik heb er geen ervaring mee, ik heb besloten om terug met fondsen aan de slag te gaan en wil mijn port uit 70% mix fondsen opbouwen en enkele satelieten. Nu was ik de brokers aan het bekijken , en ook daar heb je enorm verschil in. Ik heb MeDirect net gemaild om te vragen of er kosten zijn aan andere fondsen. Wat ben je met een broker als alléén de eigen fondsen gratis zijn vraag ik me dan af, en daar had ik graag een antwoordt op vandaar dat ik hen gemaild heb. Zodra ik antwoord het laat ik het weten. Op hun site staat dat de fondsen in Luxemburg bewaard worden, dus mocht er wat gebeuren met de bank, we zullen niet naar Malta hoeven te gaan. Het zou echter mooi zijn mocht het haalbaar zijn om alles met zo weinig mogelijk kosten te kunnen verkrijgen, wetende dat vadertje staat plannen gaat doorvoeren om 25% op de meerwaarde van fondsen te heffen, en die ingreep flink zal wegen op het rendement.

Herman
Herman
7 jaren geleden

Bedankt voor je snelle reactie Al Fonds. Op hun site lees ik dat de 250 fondsen die zij aanbieden gratis zijn, ik vraag me af over fondsen die ze zelf moeten gaan zoeken of in portefeulle nemen, daarmee bedoel ik, als hier een nieuw fonds besproken wordt en dat lijkt me wat en ik wens die aan te schaffen , maar ze hebben die niet in hun aanbod, zou het dan nog gratis zijn ? Het lijkt me zo onzinnig om verschillende brokers te hebben, maar ja, misschien zal wel moeten.
Ik ga hen is mailen, misschien wordt ik dan iets wijzer.

Herman
Herman
7 jaren geleden

@luc1961
Ik ga me ook weer eens wagen aan fondsen, De strategie van de mixfondsen bevalt me eigenlijk wel. Nu was ik de brokers aan het vergelijken en kwam ook op Medirect (omdat het gratis is, en waarom betalen dan hé). Het probleem met Medirect is denk ik het vrij kleine aanbod van fondsen. Als je dan niet bij verschillende brokers wil gaan heb je al snel een probleem. Mijn vraag is Luc1961 welke van de 6 fondsen Medirect uit de mixportefeulle kan aanbieden. Heeft er nog iemand goede of slechte ervaringen met Medirect (ik weet dat het een nieuwe speler is , dus veel ervaringen zullen er nog niet zijn) Is er iemand hier die bij Medirect zit of laten jullie die (voorlopig) links liggen?

Albert Aandeelhouder
Albert Aandeelhouder
7 jaren geleden

Allee dan :-).
De ervaring op zich als broker is vrij goed, de aankopen van de fondsen gaan vrij snel, de gemiddelde transactie is er sneller door dan bvb rabobank maar dat is natuurlijk een persoonlijke indruk. De website zelf is wennen, alsook de manier van aanloggen (wat wel meevalt eens je er aan gewoon bent). Je kan op hun website zien welke fondsen ze aanbieden zonder dat je klant bent, en dit verandert bijna op weekbasis, dus het heeft niet veel zin om dat hier nu te gaan opnoemen. Hun grote pluspunt is dat er geen transactiekosten zijn voor de meeste fondsen.

Een leuk extra is dat het geld dat je er hebt staan nog wat opbrengt (de cashrekening heeft interest, en er is ook de express rekening momenteel aan 1.5% netto).

Klant worden op zich was wat omslachtig (download zeker de pdf met het ingevulde aanvraagformulier die gemaakt wordt op het einde van de vragenlijst op hun website, deze zit niet in de mail die je toegezonden krijgt) en het kan zijn dat je meermaals gecontacteerd wordt om allerlei zaken te verduidelijken. Bij mij was het vrij omslachtig.

Ik stel me een beetje vragen bij de veiligheid van de login, in feite is dit gewoon een combinatie van een aantal wachtwoorden die je van buiten moet kennen, er is geen appart veiligheidssysteem via een token of sms ofzo.
Iemand die vaak bij je schoudersurft of een keylogger installeert kan na een tijdje makkelijk aan je logingegevens geraken… Ze werken niet met een echte zichtrekening maar een tegenrekening bij je hoofdbank, dus dat is iets minder erg, maar toch…

TK14
TK14
7 jaren geleden
Antwoord aan  Herman

Herman,
Ik ben nog geen klant maar ben eveneens aan het twijfelen om er klant te worden, uiteraard omwille van geen transactiekosten bij aan- en verkoop van fondsen en omwille van de mogelijkheid om vanaf 100 € te kunnen investeren (Al Fonds, bedankt voor de correctie naar de juiste link en de info). Dit zijn de beste voorwaarden om op regelmatige basis fondsen te kunnen (bij)kopen.
Hieronder vind je de link naar het fondsenaanbod van Medirect, zodat je kan nagaan welke (mix)fondsen je er kan kopen. Momenteel zijn er 281 fondsen te verkrijgen. Enkele weken geleden waren dat er nog maar een kleine 250 als ik me goed herinner en, zoals ik hier al ergens las (ik geloof dat Al fonds het aangaf) is MeDirect nogal bereid om op vraag van klanten fondsen toe te voegen…
Wanneer ik de aangeboden fondsen bekijk, dan zie ik toch een groot deel fondsen waarover hier sprake is op de site, als een groot deel fondsen die ikzelf in port heb. Soms stel je dan weer vreemde zaken vast: Carmignac Investissement staat bv niet in de lijst … Carmignac Patrimoine dan weer wel…

http://www.medirectbank.be/nl-be/beleggen/beleggingsfondsen

TK14
TK14
7 jaren geleden

Ik heb helemaal nog geen ervaring met MeDirect; heb zelfs nog geen enkel kontakt met hen gehad. Ik heb al enkele malen hun website geraadpleegd (vind deze wel redelijk overzichtelijk en gebruiksvriendelijk) en vooral hun aangeboden fondsen bekeken… Ben juist wat terughoudend omdat het een Maltese (moeder)instelling is. Ik zou vooral willen klant worden omdat zij fondsen aanbieden die ik enkel bij BinckBank kan aankopen (niet te koop bij Rabo of Keytrade waar ik ook klant ben) en Binck vind ik sedert de recente tariefveranderingen eigenlijk veel te duur geworden, vooral als je regelmatig wat van fondsen wil bijkopen of voor kleinere bedragen gespreid wil instappen.

luc1961
7 jaren geleden

Bij medirect kan men kopen met 100,00 euro per fonds. Men kan daar 6 defensieve mixfondsen van de 9 kopen, nu ook het M&G fonds.

marabou76
7 jaren geleden

Beste,
Ik kom voor de eerste keer in contact met deze site en ik ben uiterst geïnteresseerd in jullie “mixerportefeuille”. Ik ben op zoek naar een formule om maandelijks een bedrag te sparen in een performantere vorm dan een gewone spaarrekening. Bij deze zoektocht ben ik teovallig bij het ‘ING Core fund ‘ terecht gekomen. Zoals u in een ander artikel aangaf zijn de kosten van deze methodiek redelijk hoog, maar het principe van het systeem vind ik ansich de juiste oplossing.
Nu hoopte ik bij jullie mixerportefeuille een goedkoper alternatief te vinden ( wat je zelf doet is meestal beter en goedkoper)
Nu is mijn duidelijke beginnersvraag: bij aanschaf van de door jullie voorgestelde fondsen kan enkel met volledige eenheden van de fondsen gewerkt worden. Enkel met het systeem van bijvoorbeeld ING kan je elke maand deelbewijzen van een fonds aankopen. Indien ik bijvoorbeeld elke maand 250 euro wil sparen in de mixerportefeuille kan ik niet van elk fonds een fractie kopen. Zie ik dit verkeerd? En zoja zou u mij uw aankoop methode kunnen uitleggen aub?
Vriendelijk bedankt

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  marabou76

Bepaalde aanbieders laten effectief toe om met fracties te werken, dus je zou dan iedere maand meerdere fondsen kunnen kopen. Maar het idee om afwisselend in de verschillende fondsen te sparen, is voor dit type fondsen even goed.

Het enige wat echt van belang is, is dat je de onkosten onder controle houdt. Dus zoeken naar een bank die niet met een vaste transactiekost werkt, anders lopen de kosten te hoog op.

Vowani
7 jaren geleden

Via welke (hopelijke permanente, zodat we die kunnen bookmarken) URL gaan jullie de grafiek met de prestaties van Mixerfonds en andere van jullie portfolios tonen? Wanneer mogen we de eerste publicatie van die grafiek verwachten? Welke benchmark gaan jullie aan de grafiek toevoegen, zodat we de prestaties kunnen vergelijken met een “neutraal” ijkpunt?

Vowani
7 jaren geleden

@Al Fonds De favoriete benchmark die ik al jaren gebruik is “Inflatie + x%”. Dit is volgens mij beter dan een benchmark met een constant vast groeipercentage (in jouw voorbeeld 4%), omdat er enkel sprake kan zijn van reële netto aanwas van een portfolio (op lange termijn) als de geldontwaardig in rekening gebracht wordt, dus als het rendement substantieel hoger is dan de inflatie. In concreto streef ikzelf een rendement voor mijn totale portfolio van “Inflatie + 3%”, dus een rendement van 3% bovenop de Belgische inflatie van het voorbije kalenderjaar”. Voor 2013 bedroeg de inflatie 1.11%. Mijn benchmark voor 2014 wordt dus: 3+1.11 = 4.11% per jaar, of omgerekend naar een maandpercentage: 0.3362%. Het jaarpercentage reken ik om naar een maandelijks percentage, zodat ik in een maandelijkse grafiek kan maken van lijn fondsen versus mijn “3% + inflatie” benchmark.(PS: voor 2013 was mijn benchmark: 3 + 2.85 = 5.85%, en voor 2012 was het 6.53%). De officiële cijfers voor Belgische inflatie haal ik bij de website van de Federale Overheid, dus hier: http://bit.ly/1dOUb12

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Vowani

Jij bekijkt dit op jaarbasis, wij doen dit over langere periodes (3 a 5 jaar). Het maakt dus niet uit dat er eens een minder jaar tussen zit, zolang we op lange termijn maar onze doelstelling halen. Ons basisprincipe van het mixerfonds is een stabiele portefeuille waar je geen omzien naar hebt, dus kan je dat niet afwegen op dergelijke korte termijndoelstellingen.

Overigens, bij de selectie van de fondsen gebruiken wij een aantal gecombineerde criteria (rendement, volatiliteit, etc…). Als je de grens voor het langetermijn rendement beduidend hoger legt dan 4%, gecombineerd met lage volatiliteit, dan hou je heel snel geen enkel fonds over. Veel strenger dan die 4% kunnen we dus niet zijn.

Vowani
7 jaren geleden
Antwoord aan  Vowani

: ik bekijk dit uiteraard ook op de lange termijn, maar ik kijk vanzelfsprekend wel eens om de maand hoe het loopt hé. En wat die 4% betreft: denk daar toch nog eens over na, want als op lange termijn de inflatie bvb eens een tijdje 4% of meer is, dan is een benchmark van 4% (=evenveel als de inflatie dan) een heel povere target.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Vowani

Net zoals we het minimum rendement over lange termijn bekijken, moet je de inflatie ook op langere termijn bekijken. Nu is die 1%, misschien is die binnen enkele jaren 5%. Maakt niet uit, want je moet de gemiddelde inflatie afzetten tegenover het gemiddelde rendement.

Historisch gezien ligt de inflatie gemiddeld op ca. 3% op lange termijn bekeken, dat is ook de reden waarom je geen belegging op lange termijn mag aangaan die netto minder opbrengt (bv. sommige obligaties, termijnrekeningen en de volkslening voldoen daar niet aan). Onze 4% is de minimumgrens per fonds, maar voor de totale portefeuille is dat wel iets hoger. Op lange termijn (minstens 5 jaar) mikken we op pakweg 5%.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Vowani

Eén ideetje is om een aantal commerciële dakfondsen als benchmark te gaan gebruiken (onze “uitdagers” zoals ING Core Fund, PI Best Managers, …). Die fondsen zijn immers de reden geweest waarom we met ons eigen Kernfondsen zijn begonnen, onder het motto dat wat je zelf doet …

Als we nu een grafiek zouden maken, heb je maar één punt, en dat is niet nuttig. Eventueel kunnen we de startdatum van het Kernfonds neutraal (1mei 2013) als fictieve startdatum voor de grafiek nemen, waarbij elk fonds (Kernfonds neutraal, Mixerfonds defensief, ING Core, PI Best Managers, …) dan op waarde 100 start.

Lijk dat iets nuttig of denken jullie daar anders over?

Vowani
7 jaren geleden

: ja, goed idee om Mixerfonds te vergelijken met zijn samenstellende onderdelen, alsook enkele andere relevante fondsen.

Yolavapa
Yolavapa
7 jaren geleden

Sorry voor de onderschatting, een goed idee het mixerfonds, halfslapend je koopkracht op peil houden.
Dank voor al de info.

Yolavapa
Yolavapa
7 jaren geleden

Is PP Pro 90 Nov KBC Kap € niet te hoog gegrepen voor de gewone belegger, minimaal beleggingsbedrag aanvang = 50.000 €, als challenger ???

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden

KBC PP Pro formules met een instap van 3,5 procent waarvan de opbrengst voor de klant sinds oprichting ongeveer evenwel is als de totale (dakfonds) beheerskosten die ze aanrekenen. Hebben ze hiermee hun schulden al bijna helemaal terugbetaald aan de overheid ? Door dit te adviseren aan een generatie met kapitaal en vertrouwen in hun bankinstelling ?
Is trouwens ook te koop als tak 23….
De fiche van de may versie kun je vinden op het internet.
Misschien toch even uitleggen waarvoor de vermelding van de maand staat.
Het is zo dat ze in de 90 versie ‘garanderen’ dat je in een dalende markt proberen om minstens 90% van jouw kapitaal te behouden gedurende het lopende jaar. Dit wordt dan bv vastgeklikt in nov, may enz.
Ze raden dan ook de mensen aan om een viertal versies te kopen gezien je nooit echt weet in welke maand het zal slecht of goed gaan. (reken maar eens uit hoeveel ze dan vragen om in te leggen).
Het jaar nadien in nov, may enz “garanderen” ze dan opnieuw 90% van het dan uitstaande kapitaal. Gaat het 2 jaar na elkaar mis dan heb je dus maar 90% van 90% gegarandeerd….door dit op verschillende maanden te doen krijg je als het ware een soort spreiding van deze garantie. Ik hoop dat je nog mee bent en dat het goed is uitgelegd.

Deze”garanties” bouwen ze uit met financiële technieken die veel geld kosten. En als het echt mis gaat op de financiële markten dan lijken mij dergelijke techniekn nu juist erg kwetsbaar.

Het is precies de verdienste van mijn kapitaal om aan te tonen dat er ook mixfondsen zijn die dit niet echt garanderen; maar historisch bewijzen dat ze crisissen aankunnen zonder al te sterke dalingen (volatiliteit). Dit met een historische deftige opbrengst voor de belegger tegen een lage instap en in kleine schijven…zodat je zelf kunt spreiden over verschillende fondsen met elk hun techniek.

Pieter
Pieter
7 jaren geleden

Zou het eventueel mogelijk zijn om bij elk fonds uit deze portefeuille een overzicht te plaatsen welke banken dit aanbieden? Ik begrijp dat jullie liever geen informatie aanbieden over transactie- en beleggingskosten, omdat dit constant wijzigt, maar ik denk dat het aanbod van fondsen per bank veel minder wijzigt dus dat dit vrij lang up-to-date kan blijven?

Dat zou voor mij de vraag gemakkelijker maken bij welke bank(en) ik terecht kan om deze portefeuille te volgen. Want je kan moeilijk bij 101 banken klant worden?

Denk wel dat er hier genoeg volk aanwezig is om jullie te helpen gegevens te verzamelen?

Jens
Jens
7 jaren geleden

En follow-up vraagje: zou je niet eerder opteren voor Robeco Asia Pacific Equities (LU0084617165) omdat het de beheerder meer ruimte laat?

jhn
jhn
7 jaren geleden

Deze mixerfonds port is er om op een stabiele manier een redelijk rendement te verkrijgen op x jaren.
Het verleden, lees nog geen jaar geleden, leerde ons dat er een paar ports waren die bij de start direct uit de bocht gingen door de toen geldende marktomstandigheden.
Ze waren misschien te volatiel?
Slechte timing?
Geen geduld?
Slechte fondsen?
Wie gaat het zeggen, achteraf genoeg volk om een uitleg te geven.

Maar wat gebeurt er nu, met een nieuwe start van een nieuw plan?
Al en Robo willen ten allen tijde een misser vermijden, ik kan hun geen ongelijk geven.
Dus komen ze af met een nieuwe twist, dat op meer stabiliteit rekent.

Direct komen er een paar aandraven met fondsen, die Al en Robo net willen mijden als de pest.
1 zo een fonds dat een serieuse duik zet en alles is weer om zeep.
Ik ben er zeker van dat dit nu net niet de opzet is van dit alles.

Eerst wat rendement, dan misschien wat ruimte voor spielerei 😉
Alle zo zie ik het toch althans 😀

luc1961
7 jaren geleden

Het fonds invesco pan eur high dividend is een eigenaardig fonds. In 2008 een verlies van 30%, in 2009 zelfs een winst van 61%. Als ik nu kijk naar morningstar dan is er maar 17,5% belegd in aandelen. Is dit een fonds zoals carmignac invest.latitude waarbij het aandelengedeelte erg kan schommelen?

Jens
Jens
7 jaren geleden

Het verbaast me wel dat Robeco het zo goed doet terwijl de Chinese indices weer klappen hebben gekregen. Teken van goed beheer? http://www.bloomberg.com/quote/SHCOMP:IND

Phjo
Phjo
7 jaren geleden

Ik treed de mening van Jens bij dat squad ondanks zijn indrukwekkende performantie niet een portefeuille van mixfondsen thuishoort. De beheerder investeert in small en midcap van de Duitstalige regio (Duitsland, oostenrijk,….) zoals het ten andere staat geklasseerd bij citywire! Het is een perfect fonds in de statelietportefeuille voor het gedeelte Europese small en midcap. Maar wat mij betreft geen bouwsteen van een een basisportefeuille type gemengde fondsen.

Phjo
Phjo
7 jaren geleden

In die optiek plaats je alles onder de noemer volatiel?!

evita
7 jaren geleden

Al Fonds, you make my day !

Frankiebis
Frankiebis
7 jaren geleden

Voor FR0007050190 vind ik op Morningstar ‘DNCA Evolutif C’ als naam ipv ‘B’ in je lijst.
Kleine typo?

Jens
Jens
7 jaren geleden

Squad Growth verloor in 2008 wel 45%. Ik vind niet dat het past binnen de strategie van het Mixerfonds.

evita
7 jaren geleden

Weet je, soms denk ik: als kleine belegger heb ik soms problemen met mijn geld ! Hoe beleggen ?
Ik wil een zo hoog mogelijk rendement, Maar eigenlijk is dat toch een luxe-probleem, niet ?
Relativeren is een kunst in het leven !

De kleine spaarder
De kleine spaarder
7 jaren geleden

Men spreekt hier over vertrouwen, maar mag ik nu eens de advokaat van de duivel zijn ?
Hoeveel mensen zijn bereid om tijd vrij te maken voor een diepgaand gesprek over hun centen als de bankdirecteur dat vraagt ? Meestal hebben ze geen tijd…
En als ze dan toch op de vraag ingaan: laten ze dan het achterste van hun tong zien ?

Ga maar eens naar de dokter: als die vraagt om je te onderzoeken, dan heb je geen tijd. En als die vraagt om je te ontkleden, dan laat je alleen je arm zien. Zou die het juiste medicijn weten te vinden ?

Vino
Vino
7 jaren geleden
Antwoord aan  De kleine spaarder

Hier ben ik het helemaal niet mee eens, het grote probleem is dat de bankdirecteur of zijn beleggingsadviseur niet het achterste van hun tong laten zien en dus enkel naar de voordelen voor de bank zelf kijken.

evita
7 jaren geleden

Ik beleg sedert 15/02/2011 via periodiek beleggen (DB) elke maand 150 euro in P.I. Best Managers Kap. De eerste aankoop is gebeurd aan 18,78 euro/deelbewijs. Mijn totaal rendement is nu 7,15 % !
U plaatst dat fonds ( dat ondertussen ook aan meerwaardebelasting onderhevig is) bij ‘De challengers’.
Wat moet ik mij nu daarbij voorstellen ?

Neman
Neman
7 jaren geleden

Beste
Als je dergelijke mixfondsen koopt, wanneer verkoop je ze dan best? Is er een leidraad? Bijvoorbeeld als ze het dubbele opbrengen van een klassiek spaarboekje? Want eens verkocht moet je opnieuw beginnen zoeken naar andere fondsen toch?

Bedankt!

Jan

Jos Steylerjam
Jos Steylerjam
7 jaren geleden

Hallo,

Mixerfonds is een prima, duidelijk en intelligent Initiatief.

Een vraag: Is Ethna Global Dynamisch Fonds ook niet koopwaardig?

Vriendelijke groet,

Jos

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

82
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x