About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

82
Reageer op dit artikel

avatar
33 Comment threads
49 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
25 Comment authors
RobokatPhjoYvesluc1961Al Fonds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Phjo
Gast
Phjo

Bij DB kan je maandelijks sparen vanaf 100 euro per maand in een door hun gemaakte selectie van fondsen waarvan ethna deel uitmaakt

Yves
Gast
Yves

bij DB kan je niet met gedeelten aankopen (volgens mij). Enkel voor Amundi zou dit een probleem kunnen geven, En anders koop je ze 1 voor 1 aan, ipv allen tegelijk in kleinere delen.

luc1961
Gast

Bij DB via periodiek beleggen (min.100 euro) kan men gedeelten aankopen. Ik koop zo Ethna. Verleden jaar was er een actie van 100 euro korting maar misschien wordt het terug ingevoerd in de loop van het jaar.

flip
Gast
flip

ik ga voor de eerste keer in fondsen investeren en ik heb een paar vragen: 1) in dit artikel zijn er twee fondsen van dnca, is het raadzaam deze allebeide te kopen om aan minstens 6 fondsen te geraken? 2) voor het dnca fonds met isin fr00007050190 hebt u in een ander artikel een alternatief gegeven nl lu0284394821,is dit hetzelfde? welk fonds gaat u in de toekomst opvolgen? 3)welke fondsen in uw lijst van de mixerfondsen moeten jaarlijks op mijn belastingbrief ingevuld worden? hebben deze zoals carmignac en ethena een eenvoudige belastingsimulator ? 4)het amundifonds bestaat met dezelfde isin bij… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De beheerders van Eurose en Evolutif zijn inderdaad niet dezelfde. Toch zou ik in een 6-fonds versie van het mixerfonds niet opteren voor beiden tegelijk, want beide beheerders hebben nogal een sterke voorkeur voor Frankrijk. Beter om te kiezen voor ofwel Eurose (defensief) of Evolutief (neutraal) om de spreiding van de mixer te waarborgen. In een 9-fonds versie kan het wel.

Herman
Gast
Herman

@ Al Fonds: over de mix fondsen maak ik me eigenlijk niet zo veel zorgen, diegene die jij voorgesteld hebt, heb ik bestudeert en dat ziet er best goed uit, ik heb er al 6 of 7 gekozen van verschillende fondshuizen en het trace van die fondsen is positief. Ik denk (in alle bescheidenheid en misschien wel naiviteit) dat je de meerwaarde in je satelietfondsen moet gaan zoeken en daarom ben ik al enkele dagen de markt aan het aftasten, en daar stelt zich het probleem, hoe meer je leest hoe gekker je wordt. De ene zegt Europese aandelen, de… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Als je heel veel verschillende bronnen over de beleggingsmarkten leest, zou je inderdaad gek worden, want voor de 5 artikels die stellen dat Europa koopwaardig is, zijn er 5 andere die zeggen dat Europa overgewaardeerd is. En zo gaat dat voor alle sectoren. Hoe kan jij als leek uitmaken wat te geloven en wat te kiezen en wanneer instappen? Ik denk dat je dit als kleine belegger niet kan. Je kan wel keuzes maken, maar vaak is dit dan op goed geluk en je zal meevallers en tegenvallers hebben. Mijn overtuiging is dat je die keuzes beter overlaat aan de… Lees verder »

Herman
Gast
Herman

Ik blijf ook nog even in de opstartfase hangen, ik heb gekozen om me bij 2 brokers aan te melden, MeDirect (heb gisteren geld op de rekening gestort) en wacht op de code. En Keytrade, vandaag een mail van gehad dat mijn identiteitskaart onvoldoende leesbaar was, terug ingescand en hopelijk raakt ook dat binnen afzienbare tijd opgelost. En dan kunnen we van start gaan. Alhoewel, als je even rondkijkt op de financiele site’s blijkt nog maar eens hoe vreemd de financiele wereld wel kan zijn. De ene zegt dat de Europese aandelen er goed voor staan, de ander zegt dat… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Ah en ik die dacht dat ze zowel de geld- als beleggersrekening zelf zouden hebben aangemaakt. Hopelijk loopt daarna alles dan op wieltjes…

frankiebis
Gast
frankiebis

Ik heb een beleggersrekening geopend en zie direct de geldrekening en beleggersrekening. Ik kan precies niet direct een express spaarrekening openen. Is de geldrekening voor hen misschien de express rekening?

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik heb 2 weken geleden ook een beleggingsrekening bij MeDirect geopend en ik had maandag een vriendelijke behulpzame medewerkers aan de lijn die het Nederlands perfect beheerste. Je moet idd eerst geld op je geldrekening storten vooraleer je een code krijgt..Ik ben benieuwd voor het vervolg!

Jens
Gast
Jens

Mijn rekeningnummer werkt niet tout court. Er lijkt zelfs een cijfer te ontbreken… Bijna lachwekkend als het niet zo triest was. Twijfel zelf of ik wil doorzetten. Ik had ook een document opgestuurd om bepaalde fondsen over te dragen. Alles ook dat zo stroef verloopt, belooft het niet veel goeds.

Jens
Gast
Jens

Ik zit ook al enkele weken in het opstartproces van een rekening bij MeDirect. Goed aanbod, maar bijzonder amateuristisch en niet erg gebruiksvriendelijk. Zoals hierboven ook al eens vermeld, moet je je gegevens na het openen van de rekening afdrukken. Dit wordt niet expliciet gezegd en je krijgt daarna ook geen kans meer op het te doen… Het heeft anderhalve week geduurd voordat ik de gegevens toegestuurd kreeg en ik ze kon afdrukken, ondertekenen en terugsturen. Ondertussen weer twee weken verder en geen nieuws. Ik ga ze eerstdaags toch eens om een update vragen.

Herman
Gast
Herman

Even een stand van zaken over MeDirect: ik heb hen maandagavond gemaild met enkele vragen, onmiddelijk een automatisch gegenereerde mail dat men mij eerstdaags zou antwoorden. Tot op heden nog geen reactie, wat me toch een niet te beste indruk geeft voor een nieuwe speler op de markt. Ben zelf eens gaan grasduinen in hun fondsen, en enkele uit de selectie van Al Fonds hebben ze niet, voor andere doet men een ander voorstel en van het ethna fonds hebben ze blijkbaar de divident versie. Ben ondertussen richting Keytrade aan het kijken (die hebben al de 6 fondsen (lees ik… Lees verder »

Dan
Gast
Dan

Ik heb eens navraag gedaan bij Medirect (ben zelf nog geen klant bij hen) Het LU0241337616 Squad Growth Kap € fonds is niet beschikbaar.Ze stellen zelf een alternatief fonds uit dezelfde categorie die we wel al beschikbaar hebben op het MeDirect platform en zonder kosten is: LU0119195450 Europe OE EUR Aggressive Allocation – Global ING (L) Patrimonial Aggressive P Acc. Ik vind dit alternatief fonds niet terug in uw screenings van 500 fondsen. Wat vind u van dit fonds? Is dit een alternatief?

Herman
Gast
Herman

@Al Fonds: nee ik heb er geen ervaring mee, ik heb besloten om terug met fondsen aan de slag te gaan en wil mijn port uit 70% mix fondsen opbouwen en enkele satelieten. Nu was ik de brokers aan het bekijken , en ook daar heb je enorm verschil in. Ik heb MeDirect net gemaild om te vragen of er kosten zijn aan andere fondsen. Wat ben je met een broker als alléén de eigen fondsen gratis zijn vraag ik me dan af, en daar had ik graag een antwoordt op vandaar dat ik hen gemaild heb. Zodra ik antwoord… Lees verder »

Herman
Gast
Herman

Bedankt voor je snelle reactie Al Fonds. Op hun site lees ik dat de 250 fondsen die zij aanbieden gratis zijn, ik vraag me af over fondsen die ze zelf moeten gaan zoeken of in portefeulle nemen, daarmee bedoel ik, als hier een nieuw fonds besproken wordt en dat lijkt me wat en ik wens die aan te schaffen , maar ze hebben die niet in hun aanbod, zou het dan nog gratis zijn ? Het lijkt me zo onzinnig om verschillende brokers te hebben, maar ja, misschien zal wel moeten. Ik ga hen is mailen, misschien wordt ik dan… Lees verder »

Herman
Gast
Herman

@luc1961 Ik ga me ook weer eens wagen aan fondsen, De strategie van de mixfondsen bevalt me eigenlijk wel. Nu was ik de brokers aan het vergelijken en kwam ook op Medirect (omdat het gratis is, en waarom betalen dan hé). Het probleem met Medirect is denk ik het vrij kleine aanbod van fondsen. Als je dan niet bij verschillende brokers wil gaan heb je al snel een probleem. Mijn vraag is Luc1961 welke van de 6 fondsen Medirect uit de mixportefeulle kan aanbieden. Heeft er nog iemand goede of slechte ervaringen met Medirect (ik weet dat het een nieuwe… Lees verder »

TK14
Gast
TK14

Herman, Ik ben nog geen klant maar ben eveneens aan het twijfelen om er klant te worden, uiteraard omwille van geen transactiekosten bij aan- en verkoop van fondsen en omwille van de mogelijkheid om vanaf 100 € te kunnen investeren (Al Fonds, bedankt voor de correctie naar de juiste link en de info). Dit zijn de beste voorwaarden om op regelmatige basis fondsen te kunnen (bij)kopen. Hieronder vind je de link naar het fondsenaanbod van Medirect, zodat je kan nagaan welke (mix)fondsen je er kan kopen. Momenteel zijn er 281 fondsen te verkrijgen. Enkele weken geleden waren dat er nog… Lees verder »

luc1961
Gast

Bij medirect kan men kopen met 100,00 euro per fonds. Men kan daar 6 defensieve mixfondsen van de 9 kopen, nu ook het M&G fonds.

marabou76
Gast

Beste, Ik kom voor de eerste keer in contact met deze site en ik ben uiterst geïnteresseerd in jullie “mixerportefeuille”. Ik ben op zoek naar een formule om maandelijks een bedrag te sparen in een performantere vorm dan een gewone spaarrekening. Bij deze zoektocht ben ik teovallig bij het ‘ING Core fund ‘ terecht gekomen. Zoals u in een ander artikel aangaf zijn de kosten van deze methodiek redelijk hoog, maar het principe van het systeem vind ik ansich de juiste oplossing. Nu hoopte ik bij jullie mixerportefeuille een goedkoper alternatief te vinden ( wat je zelf doet is meestal… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Bepaalde aanbieders laten effectief toe om met fracties te werken, dus je zou dan iedere maand meerdere fondsen kunnen kopen. Maar het idee om afwisselend in de verschillende fondsen te sparen, is voor dit type fondsen even goed.

Het enige wat echt van belang is, is dat je de onkosten onder controle houdt. Dus zoeken naar een bank die niet met een vaste transactiekost werkt, anders lopen de kosten te hoog op.

Vowani
Gast

Via welke (hopelijke permanente, zodat we die kunnen bookmarken) URL gaan jullie de grafiek met de prestaties van Mixerfonds en andere van jullie portfolios tonen? Wanneer mogen we de eerste publicatie van die grafiek verwachten? Welke benchmark gaan jullie aan de grafiek toevoegen, zodat we de prestaties kunnen vergelijken met een “neutraal” ijkpunt?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Eén ideetje is om een aantal commerciële dakfondsen als benchmark te gaan gebruiken (onze “uitdagers” zoals ING Core Fund, PI Best Managers, …). Die fondsen zijn immers de reden geweest waarom we met ons eigen Kernfondsen zijn begonnen, onder het motto dat wat je zelf doet … Als we nu een grafiek zouden maken, heb je maar één punt, en dat is niet nuttig. Eventueel kunnen we de startdatum van het Kernfonds neutraal (1mei 2013) als fictieve startdatum voor de grafiek nemen, waarbij elk fonds (Kernfonds neutraal, Mixerfonds defensief, ING Core, PI Best Managers, …) dan op waarde 100 start.… Lees verder »

Vowani
Gast

@Robokat: ja, goed idee om Mixerfonds te vergelijken met zijn samenstellende onderdelen, alsook enkele andere relevante fondsen.

Yolavapa
Gast
Yolavapa

Sorry voor de onderschatting, een goed idee het mixerfonds, halfslapend je koopkracht op peil houden.
Dank voor al de info.

Yolavapa
Gast
Yolavapa

Is PP Pro 90 Nov KBC Kap € niet te hoog gegrepen voor de gewone belegger, minimaal beleggingsbedrag aanvang = 50.000 €, als challenger ???

Pieter
Gast
Pieter

Zou het eventueel mogelijk zijn om bij elk fonds uit deze portefeuille een overzicht te plaatsen welke banken dit aanbieden? Ik begrijp dat jullie liever geen informatie aanbieden over transactie- en beleggingskosten, omdat dit constant wijzigt, maar ik denk dat het aanbod van fondsen per bank veel minder wijzigt dus dat dit vrij lang up-to-date kan blijven?

Dat zou voor mij de vraag gemakkelijker maken bij welke bank(en) ik terecht kan om deze portefeuille te volgen. Want je kan moeilijk bij 101 banken klant worden?

Denk wel dat er hier genoeg volk aanwezig is om jullie te helpen gegevens te verzamelen?

Jens
Gast
Jens

En follow-up vraagje: zou je niet eerder opteren voor Robeco Asia Pacific Equities (LU0084617165) omdat het de beheerder meer ruimte laat?

jhn
Gast
jhn

Deze mixerfonds port is er om op een stabiele manier een redelijk rendement te verkrijgen op x jaren. Het verleden, lees nog geen jaar geleden, leerde ons dat er een paar ports waren die bij de start direct uit de bocht gingen door de toen geldende marktomstandigheden. Ze waren misschien te volatiel? Slechte timing? Geen geduld? Slechte fondsen? Wie gaat het zeggen, achteraf genoeg volk om een uitleg te geven. Maar wat gebeurt er nu, met een nieuwe start van een nieuw plan? Al en Robo willen ten allen tijde een misser vermijden, ik kan hun geen ongelijk geven. Dus… Lees verder »

luc1961
Gast

Het fonds invesco pan eur high dividend is een eigenaardig fonds. In 2008 een verlies van 30%, in 2009 zelfs een winst van 61%. Als ik nu kijk naar morningstar dan is er maar 17,5% belegd in aandelen. Is dit een fonds zoals carmignac invest.latitude waarbij het aandelengedeelte erg kan schommelen?

Phjo
Gast
Phjo

Ik treed de mening van Jens bij dat squad ondanks zijn indrukwekkende performantie niet een portefeuille van mixfondsen thuishoort. De beheerder investeert in small en midcap van de Duitstalige regio (Duitsland, oostenrijk,….) zoals het ten andere staat geklasseerd bij citywire! Het is een perfect fonds in de statelietportefeuille voor het gedeelte Europese small en midcap. Maar wat mij betreft geen bouwsteen van een een basisportefeuille type gemengde fondsen.

evita
Gast

Al Fonds, you make my day !

Frankiebis
Gast
Frankiebis

Voor FR0007050190 vind ik op Morningstar ‘DNCA Evolutif C’ als naam ipv ‘B’ in je lijst.
Kleine typo?

Jens
Gast
Jens

Squad Growth verloor in 2008 wel 45%. Ik vind niet dat het past binnen de strategie van het Mixerfonds.

evita
Gast

Weet je, soms denk ik: als kleine belegger heb ik soms problemen met mijn geld ! Hoe beleggen ?
Ik wil een zo hoog mogelijk rendement, Maar eigenlijk is dat toch een luxe-probleem, niet ?
Relativeren is een kunst in het leven !

De kleine spaarder
Gast
De kleine spaarder

Men spreekt hier over vertrouwen, maar mag ik nu eens de advokaat van de duivel zijn ? Hoeveel mensen zijn bereid om tijd vrij te maken voor een diepgaand gesprek over hun centen als de bankdirecteur dat vraagt ? Meestal hebben ze geen tijd… En als ze dan toch op de vraag ingaan: laten ze dan het achterste van hun tong zien ? Ga maar eens naar de dokter: als die vraagt om je te onderzoeken, dan heb je geen tijd. En als die vraagt om je te ontkleden, dan laat je alleen je arm zien. Zou die het juiste… Lees verder »

Vino
Gast
Vino

Hier ben ik het helemaal niet mee eens, het grote probleem is dat de bankdirecteur of zijn beleggingsadviseur niet het achterste van hun tong laten zien en dus enkel naar de voordelen voor de bank zelf kijken.

evita
Gast

Ik beleg sedert 15/02/2011 via periodiek beleggen (DB) elke maand 150 euro in P.I. Best Managers Kap. De eerste aankoop is gebeurd aan 18,78 euro/deelbewijs. Mijn totaal rendement is nu 7,15 % !
U plaatst dat fonds ( dat ondertussen ook aan meerwaardebelasting onderhevig is) bij ‘De challengers’.
Wat moet ik mij nu daarbij voorstellen ?

Neman
Gast
Neman

Beste
Als je dergelijke mixfondsen koopt, wanneer verkoop je ze dan best? Is er een leidraad? Bijvoorbeeld als ze het dubbele opbrengen van een klassiek spaarboekje? Want eens verkocht moet je opnieuw beginnen zoeken naar andere fondsen toch?

Bedankt!

Jan

Jos Steylerjam
Gast
Jos Steylerjam

Hallo,

Mixerfonds is een prima, duidelijk en intelligent Initiatief.

Een vraag: Is Ethna Global Dynamisch Fonds ook niet koopwaardig?

Vriendelijke groet,

Jos

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be