Het Mixerfonds is één van de modelportefeuilles van MijnKapitaal. In dit artikel lichten we de samenstelling en kenmerken van deze portefeuille toe.
Het Mixerfonds is een modelportefeuille die bestaat uit 14 mixfondsen. Mixfondsen kunnen vrij beleggen in aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed etc… Ze zijn meestal ook niet sterk gebonden aan bepaalde geografische regio’s of aan bepaalde beleggingsthema’s.
De nadruk van het Mixerfonds ligt op een eerder defensief beheer en is vooral bedoeld voor de goede-huisvader-belegger. Het vermijden van verliezen is de prioritaire beleggingsdoelstelling, ondergeschikt aan het behalen van de best mogelijke rendementen.
Deze fondsenportefeuille vergt weinig of geen beheer door de belegger. De 14 individuele fondsbeheerders doen immers alles voor jou. Uiteraard is opvolging en bijsturing steeds belangrijk. Elk fonds gaat via hun eigen beleggingsbeleid en strategie en stukje van je portefeuille beheren. Omdat ze elk hun eigen strategie hanteren, leg je ook niet al je eieren in één mandje. Mocht de strategie van één van de beheerders fout zitten, dan is er nog niets aan de hand.
Het Mixerfonds is een zgn. buy&hold portefeuille. Waar bijsturing kan gebeuren, maar vooral focust op de lange termijn. Je kan dit losjes vertalen door kopen & niet nauwgezet opvolgen. Dit soort portefeuille kan je jarenlang aanhouden zonder er veel naar om te zien. Met een wijziging van rentebeleid is bijsturing wel sterk aangewezen. In het algemeen is het wel stabiel – Jij moet immers niet zelf beslissen of je bijvoorbeeld nu moet beleggen in Europa of beter in Amerika. Iets wat je wel zou moeten doen indien je zelf een portefeuille samenstelt uit meer gespecialiseerde fondsen.
Het Mixerfonds is geschikt voor de eerder defensief ingestelde belegger tot en met de neutrale belegger.
Een diepgaande kennis van beleggen is niet noodzakelijk. Je dient echter wel voldoende inzicht te hebben in het risico van beleggen.
MijnKapitaal.be geeft geen beleggingsadvies en bemiddelt niet in financiële producten. Elke belegger is zelf verantwoordelijk voor de handelingen die hij stelt.
Op korte termijn zijn verliezen nooit uit te sluiten en daar moet je mee om kunnen. De prestaties blijven afhankelijk van de evolutie van de werelwijde beurzen. Het Mixerfonds belegt in belangrijke mate in USD en anderen niet-euro munten en is daarom ook onderhevig aan valutaschommelingen.
Daarom is het steeds van belang dat je een voldoende lange termijn perspectief hanteert.
De minimale beleggingshorizon van de individuele fondsen (indien gekend) varieert van 3 tot 5 jaar en meer. We raden daarom aan om enkel te beleggen met geld dat je minstens 5 jaar kan missen. Met een beleggingshorizon van 5 jaar wordt de kans op grote verliezen sterk beperkt. In het verleden heeft geen enkel van de 14 fondsen ooit een verlies opgetekend dat niet binnen 5 jaar was goedgemaakt.We behouden onze visie om gespreid in te stappen.Andere artikelsWe krijgen erg vaak dezelfde vragen over het Mixerfonds. Daarom kan je terecht bij de Mixerfonds FAQ.We volgen ook de prestaties van deze portefeuille op en dit met 2 invalshoeken:In De evolutie van het Mixerfonds vind je een mixerportefeuille die we in 2014 hebben opgestart met een vergelijking t.o.v. andere fondsen op de Belgische markt.In de prestaties van de MK portefeuilles vind je een onderlinge vergelijking van de lange termijn prestaties van al onze modelportefeuilles, samen met een maandelijkse marktcommentaar.Dit delen:TwitterFacebookPrintE-mail
We behouden onze visie om gespreid in te stappen.
We krijgen erg vaak dezelfde vragen over het Mixerfonds. Daarom kan je terecht bij de Mixerfonds FAQ.
We volgen ook de prestaties van deze portefeuille op en dit met 2 invalshoeken:
MijnKapitaal.be is een financiële website in België, opgericht met als doel mensen te informeren over financiën. MijnKapitaal.be geeft geen beleggingsadvies en bemiddelt niet in financiële producten. Elke belegger is zelf verantwoordelijk voor de handelingen die hij stelt.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ter info: https://www.iexprofs.nl/Nieuws/290704/Carmignac-Patrimoine/Eduard-Carmignac-nu-helemaal-uit-Patrimoine.aspx
Ik ga binnenkort op afspraak naar de bank, om eens te spreken over het omwisselen Carmignac en Ethna naar andere fondsen. Jullie houden Ethna nog altijd in portefeuille? Welke argumenten zouden jullie geven inzake toch houden of wel verkopen? Zijn er naast NN Patrimonial nog andere fondsen die jullie ter vervanging zouden suggereren als ik beide fondsen verkoop?
Voorlopig staan er geen andere wijzigingen in onze portefeuille gepland.
Ik wil een deel van mijn vermogen in het Mixerfonds beleggen, instappen doe ik enkel bij een GOGI “SPREAD”. Ipv maandelijks 5% (>1 jaar spread) te beleggen zou ik willen starten met 30% en vervolgens maandelijks 10% (<1 jaar spread). Is deze strategie echt af te raden?
Alles, zo niet veel, hangt af van je startbedrag en jouw beleggingshorizon. Het heeft niet veel zin om te spreiden over 5 jaar als je dan elke maand of elk kwartaal maar 10 euro kan bijsparen. Een langere instapperiode is meestal aan te raden. Vermits er niemand het juiste instapmoment kan bepalen, bestaat er ook geen 100% exacte strategie. Achteraf lijkt het allemaal heel simpel.
Wat is de reden dat de fondsen aangeduid met een * maar 50% van de waarde innemen van de andere fondsen ?
Als er van één fondsenhuis meerdere fondsen in de selectie zitten, dan beperken wij de input van die fondsenhuizen. Een fondsenhuis heeft meestal een specifieke strategie of overtuiging: de kans is alzo groot dat een foutieve visie zich doorzet op meerdere fondsen.
Ik wil bij deze even opmerken: ik ben op 22/02/2018 ingestapt op de Mixer, via MD, en daarbij stel ik vast de het fonds Rouvier Patrimo (ISIN: LU1100077442) niet opgenomen is in de modelportefeuille ‘Mixer’. Die zal je apart moeten aanschaffen, wil je de ‘officiele’ Mixer in huis halen.
We leggen daar tegenwoordig minder de nadruk op, maar in feite is er niet één enkele officiële mixer. Zodra je 8 fondsen uit bovenstaande tabel aanschaft, uit de 3 verschillende categorieën, dan heb je ook een eigen Mixerfonds. Zo zijn er duizenden combinaties mogelijk.
Het ontbreken van één enkel fonds zal niet zo heel veel verschil maken, dus maak je daar niet teveel zorgen om.
Prachtige samenvatting! Mis enkel de vooropgestelde rendementen. Komt er eveneens zo n infofiche voor de andere portfolios? Ondanks instap op een zeer ongelukkig moment (april 2015) beklaag ik mijn instap id mixer niet.
Ja, bedoeling is om een uniforme infofiche te maken voor alle portefeuilles.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be