About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

52
Reageer op dit artikel

avatar
16 Comment threads
36 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Robokat (Carl De Ridder)kurtJoRobokatAl Fonds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
kurt
Gast
kurt

Kunnen jullie deze x-ray grafiek actualiseren (uitbreiden over 10 jaar) van 2008 -> 2018. Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Jo
Gast
Jo

Hoi, heb de artikels doorgenomen mbt gespreid instappen, bedankt voor de informatie!

Jo
Gast
Jo

Hallo, ik ben van plan om mijn geld te beleggen in fondsen en was naar de bank gegaan.
Afgeschrikt door de hoge tarieven en de eenzijdige aangeboden producten (allemaal fondsen van dezelfde groep) overweeg ik sterk om het mixerfonds te kopen via medirect.
Echter las ik en hoorde ik dat augustus en september maanden zijn waar de beurs een terugval heeft historisch gezien.
Is het dan slim om even te wachten met de instap?
Alvast bedankt.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Waarschijnlijk heb je gehoord: “sell in may and go away” als uitdrukking.
Het vervolg daarvan is: but don’t forget to come back in september”. Het is dus de moment!
Geloof niet al te veel van die pseudo wijsheden.
Er is er maar één die altijd uitkomt: Na regen komt zonneschijn! Ik hoop dat er nu spoedig wat regen komt na deze hitte.

Ronald
Gast
Ronald

Mag ik even een vraag stellen ivm carmignac?
Er bestaat ook een versie in usd, hedged, met een gelijkaardige samenstelling als het fonds dat in € noteerd…er is wel een groot verschil in rendement, (waarschijnlijk door de stijging van de usd…)ik denk dat onze € nog verder gaat verzwakken, is het dan de beste keuze om de usd versie te nemen?
ISIN FR0011269067

HKDS
Lid

Carmignac Patrimoine is een fonds in EUR, dat inderdaad een gehedged variant in USD heeft.
Daalt de EUR t.o.v. de USD, dan is er een extra stijging bovenop de beweging van het onderliggende fonds.
Stijgt de EUR t.o.v. de USD, dan is er een extra daling bovenop de beweging van het onderliggende fonds.
Mensen die op kortere termijn willen profiteren van een (verhoopte) stijging of daling van een munt, kunnen dus in functie daarvan van compartiment veranderen.
Misschien heb je in dat verband ook al https://www.mijnkapitaal.be/thema/diversen/het-mixerfonds-scheel-bekeken/ gelezen; er komt een vervolg op 31 december.

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

Ik geef Robokat 100% gelijk . Alles is een kwestie van timing op korte of lange termijn !
Diegene die bouwgrond of villa’s over 20 jaar in de randgemeenten van Brussel gekocht hebben zijn nu schat rijk !

vak
Gast
vak

Toch is het zo dat aandelen op lange termijn altijd beter gepresteerd hebben dan obligaties en dat is ook logisch want bij een hoger risico hoort een hoger rendement. Gemengde fondsen die 50/50 beleggen in aandelen en obligaties zullen dus op lange termijn altijd minder presteren dan aandelenfondsen. Hun meerwaarde ligt dan in het tijdig aanpassen van die 50/50 verhouding aan de marktomstandigheden. Maar dat is dan wat men noemt ‘market timing’ waarvan vrijwel iedereen akkoord is dat dat niet mogelijk is.

vak
Gast
vak

De vergelijking met de MSCI World geeft de indruk dat gemengde fondsen het even goed of beter doen dan aandelenfondsen. Dat geldt misschien voor de gekozen periode van 10 jaar maar in die periode zijn er 2 nogal uitzonderlijke zaken geweest die sterk in het voordeel van gemengde fondsen hebben gewerkt. Er is de financiële crisis geweest die veel meer invloed gehad heeft op de aandelenfondsen en er is de rentedaling die alleen in het voordeel van de gemengde fondsen heeft gespeeld. Een vergelijking met een gemengde index zou daarom toch een beter beeld geven.

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

Dag Robokat , Bedankt voor deze prachtige studie en natuurlijk ook voor uw dagelijks werk met uw kollegas van ” Mijn kapitaal ” . Zoals u het schrijft is het heel verassend dat de mixerfonds even veel rendement haalt dan de volledig aandeehoudend MSCI World . Nochtans denk ik dat wij toch een uitzonderlijke periode meegemaakt hebben waar de rente van de obligaties jaarlijks gedaalt zijn tot de huidige historisch minimas . Deze daling heeft natuurlijk een enorme invloed gehad op de waarde van de obligaties die in mixer portofolio zijn . Dit jaar b.v., alleen door de rente daling… Lees verder »

jhn
Gast
jhn

kan je ook eens een screenshot bijplaatsen van 1 en 3 jaar, aub?

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Bedankt om dit werk met ons te delen. Gezien de kleurtjes wat ‘dansen’ toch nog enkele vragen. -welk fonds zit het dichts bij het gemiddelde van de mixer ? -op de grafieken van 2005 zijn er een aantal fondsen die pas onderweg starten ? Is dit niet van invloed op het geheel gezien je daar eigenlijk een instap moment hebt ? -instap momenten en grafieken dat zou de derde opdracht kunnen zijn die je meegeeft. Vertrek eens op het dieptepunt met de mixer tov een goed globaal fonds. Vertrek eens vanop het hoogte punt (2007)met de mixer en een globaal… Lees verder »

Vowani
Gast

Ja, nu de rente zo laag staat gaan de fondsbeheerders in de komende jaren wateren moeten bevaren waar ze allicht in gans hun loopbaan nog nooit mee te maken gehad hebben. Immers, op termijn zal de rente gaan stijgen, terwijl de rente de voorbije 30 jaar (!) structureel op een daalpad zat. Combineer dat gegeven met het feit dat de beurs (opgepompt door monetaire versoepeling QE) op recordhoogte staat, de Europese economie slabbakt, de olieprijs laag staat en de Emerging Markets het spoor wat bijster zijn, en je hebt een ongeziene uitzonderlijke cocktail van marktomstandigeden.

Raf
Gast
Raf

Waarom vergelijkt u met de MSCI World? Aangezien het mix fondsen zijn zou ik verwachten dat u vergelijkt met een mix van een aandelenindex en een obligatieindex.

Karien
Gast
Karien

Ik heb mijn portefeuille ingegeven via transactieportefeuille . Ik krijg echter enkel de gegevens voor het laatste jaar. Waar kun je de data ingeven die je wilt bekijken ? bv 2008-2009 ?

Roel
Gast
Roel

Wanneer komt M&G opt income precies naar België? Wat is/zijn de ISIN(‘s) aub?

Vowani
Gast

@Robokat, fijn dat je het X-Ray tool van Morningstar educatief uitlegt. Da’s een handig hulpmiddel dat veel mensen nog niet kennen. Vraagje: hebben jullie contacten bij Morningstar? Zo ja, zou je hen de suggestie kunnen doen dat het fijn zou zijn om op hun grafieken een curve aan/uit te kunnen zetten zonder het betreffende fonds te moeten wissen. Zo kunnen grafieken met meerdere fondsen makkelijker visueel bestudeerd worden, zonder telkens een fonds te moeten wissen en weer toe te voegen. Dank.

HKDS
Lid

Alvorens met mijn portefeuille naar de dienst radiologie te trekken voor het practicum, toch nog een vraagje aan de professor: Wat doet bovenstaande tool met fondsen of indices uitgedrukt in vreemde munten? Het Mixerfonds bevat een aantal USD fondsen. Worden die omgerekend naar EUR aan de toen geldende koers? De grafiek “Mixerfonds t.o.v. de MSCI World” toont de index omgerekend naar de basis van het Mixerfonds, maar is volgens de legende nog steeds in USD uitgedrukt… Moeten we alles omzetten naar EUR, om appels met appels te kunnen vergelijken? Of kijken we enkel naar de inherente prestaties van het fonds/index?… Lees verder »

verondegraeve@gmail.com
Gast
verondegraeve@gmail.com

Is het mogelijk een link te geven naar de morningstar portefeuillle die je hebt ingevuld moet bovenstaande data. Het is moeilijk te lezen op deze site. Zou praktisch zijn als we voor deze portefeuille fijner kunnen kijken en eventueel met kruisje fondsen verwijderen om de leesbaarheid ten goede te komen. Mijn interesse gaat enkel naar de fondsen van het mixerfonds, dus geen behoefte aan eigen portefeuille met eigen timing

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be