About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

52 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kurt
kurt
2 jaren geleden

Kunnen jullie deze x-ray grafiek actualiseren (uitbreiden over 10 jaar) van 2008 -> 2018. Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Jo
Jo
4 jaren geleden

Hoi, heb de artikels doorgenomen mbt gespreid instappen, bedankt voor de informatie!

Jo
Jo
4 jaren geleden

Hallo, ik ben van plan om mijn geld te beleggen in fondsen en was naar de bank gegaan.
Afgeschrikt door de hoge tarieven en de eenzijdige aangeboden producten (allemaal fondsen van dezelfde groep) overweeg ik sterk om het mixerfonds te kopen via medirect.
Echter las ik en hoorde ik dat augustus en september maanden zijn waar de beurs een terugval heeft historisch gezien.
Is het dan slim om even te wachten met de instap?
Alvast bedankt.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jo

Waarschijnlijk heb je gehoord: “sell in may and go away” als uitdrukking.
Het vervolg daarvan is: but don’t forget to come back in september”. Het is dus de moment!
Geloof niet al te veel van die pseudo wijsheden.
Er is er maar één die altijd uitkomt: Na regen komt zonneschijn! Ik hoop dat er nu spoedig wat regen komt na deze hitte.

Jean-Claude
Jean-Claude
6 jaren geleden

Ik geef Robokat 100% gelijk . Alles is een kwestie van timing op korte of lange termijn !
Diegene die bouwgrond of villa’s over 20 jaar in de randgemeenten van Brussel gekocht hebben zijn nu schat rijk !

Ronald
Ronald
6 jaren geleden

Mag ik even een vraag stellen ivm carmignac?
Er bestaat ook een versie in usd, hedged, met een gelijkaardige samenstelling als het fonds dat in € noteerd…er is wel een groot verschil in rendement, (waarschijnlijk door de stijging van de usd…)ik denk dat onze € nog verder gaat verzwakken, is het dan de beste keuze om de usd versie te nemen?
ISIN FR0011269067

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden

Ik zou toch niet te snel conclusies trekken en in volgend artikel de grafiek over de hedge-formule nogmaals bekijken: https://www.mijnkapitaal.be/thema/diversen/het-mixerfonds-scheel-bekeken/
Het specifieke fonds van Carmignac is nog maar pas opgestart en heeft volop kunnen profiteren van de hausse van de USD. Op lange termijn kan de hedge ook een nadeel vormen.

HKDS
6 jaren geleden
Antwoord aan  Ronald

Carmignac Patrimoine is een fonds in EUR, dat inderdaad een gehedged variant in USD heeft.
Daalt de EUR t.o.v. de USD, dan is er een extra stijging bovenop de beweging van het onderliggende fonds.
Stijgt de EUR t.o.v. de USD, dan is er een extra daling bovenop de beweging van het onderliggende fonds.
Mensen die op kortere termijn willen profiteren van een (verhoopte) stijging of daling van een munt, kunnen dus in functie daarvan van compartiment veranderen.
Misschien heb je in dat verband ook al https://www.mijnkapitaal.be/thema/diversen/het-mixerfonds-scheel-bekeken/ gelezen; er komt een vervolg op 31 december.

vak
vak
6 jaren geleden

Toch is het zo dat aandelen op lange termijn altijd beter gepresteerd hebben dan obligaties en dat is ook logisch want bij een hoger risico hoort een hoger rendement. Gemengde fondsen die 50/50 beleggen in aandelen en obligaties zullen dus op lange termijn altijd minder presteren dan aandelenfondsen. Hun meerwaarde ligt dan in het tijdig aanpassen van die 50/50 verhouding aan de marktomstandigheden. Maar dat is dan wat men noemt ‘market timing’ waarvan vrijwel iedereen akkoord is dat dat niet mogelijk is.

vak
vak
6 jaren geleden

De vergelijking met de MSCI World geeft de indruk dat gemengde fondsen het even goed of beter doen dan aandelenfondsen. Dat geldt misschien voor de gekozen periode van 10 jaar maar in die periode zijn er 2 nogal uitzonderlijke zaken geweest die sterk in het voordeel van gemengde fondsen hebben gewerkt. Er is de financiële crisis geweest die veel meer invloed gehad heeft op de aandelenfondsen en er is de rentedaling die alleen in het voordeel van de gemengde fondsen heeft gespeeld. Een vergelijking met een gemengde index zou daarom toch een beter beeld geven.

Jean-Claude
Jean-Claude
6 jaren geleden

Dag Robokat ,

Bedankt voor deze prachtige studie en natuurlijk ook voor uw dagelijks werk met uw kollegas van
” Mijn kapitaal ” .
Zoals u het schrijft is het heel verassend dat de mixerfonds even veel rendement haalt dan de volledig aandeehoudend MSCI World .
Nochtans denk ik dat wij toch een uitzonderlijke periode meegemaakt hebben waar de rente van de obligaties jaarlijks gedaalt zijn tot de huidige historisch minimas .
Deze daling heeft natuurlijk een enorme invloed gehad op de waarde van de obligaties die in mixer portofolio zijn .
Dit jaar b.v., alleen door de rente daling , hebben , in onze mixer , de obligaties praktisch even veel , of meer , opgebracht dan de aandelen !
De vraag is nu dat de daling van de rente ten einde komt (er is praktisch geen ruimte meer voor een daling) : Wat gaat de obligatie gedeelte van onze mixer nog opbrengen en , in geval van rentestijging , is er geen risico om tot groot verlies te leiden ?
Ik denk dat de ekonomische conjunctuur dat wij meegemaakt hebben gedurende de laatste 5/6 jaren , met obligaties die quasi even veel opbrengen dan aandelen , relatief uniek is .
Moeten wij niet beginnen na te denken en ons voorbereiden aan een situatie waar de obligatiedeel van onze portofolio niet meer zal opbrengen maar in tegendeel tot groot verlies leiden ?
Ik begin van de ( belangrijke) obligatie gedeelte van de mixerportofolio bang te worden .
Gaat de langsame rentestijging die zowieso komt de rendement van onze mixer niet in grote deel
opvreten ?
Wat is uw mening daarover ?
Ik wens aan allemaal prettige feestagen !

De daling is nog niet voor morgen 😉

Jean-Claude
Jean-Claude
6 jaren geleden

U hebt 100% gelijk Robokat ! Het zijn de fondsbeheerders die hun talent(?) moeten bewijzen . MAAR , door de keus dat wij maken door de verdeling van de fonds dat wij kopen ( defensief , neutraal , agressief ) stellen wij grenzen aan de fondsbeheerder .
De vraag is :
1°Zijn er fondsen in onze mixer die volledige investeringsruimte geven aan de beheerder ?
2°Bestaan er fondsen die volledige vrijheid aan de beheerder geven ?
3°Als zulke fonds bestaan , moeten wij niet deze richting indiepen ?

In feiten zou ik willen vermijden dat door ontbrek van rentabel investeringsmogelijkheden waarvan hij beschikt en de limiet in aandelen dat wij voorgeschreven hebben, de fondsbeheerder, zonder opbrengst , in liquiditeiten blijft en dat wij daarop 1% of meer beheerskosten betalen .
In de huidige toestand kan deze situatie voorkomen en meer voor diegene die ” defensief ” geinvesteerd hebben ?
Ben ik fout ?

PS Jongen toch ! Nederlands is zo mooielijk voor een franstalig zoals ik !

jhn
jhn
6 jaren geleden

kan je ook eens een screenshot bijplaatsen van 1 en 3 jaar, aub?

jules Ceasar
jules Ceasar
6 jaren geleden

Bedankt om dit werk met ons te delen.
Gezien de kleurtjes wat ‘dansen’ toch nog enkele vragen.
-welk fonds zit het dichts bij het gemiddelde van de mixer ?
-op de grafieken van 2005 zijn er een aantal fondsen die pas onderweg starten ? Is dit niet van invloed op het geheel gezien je daar eigenlijk een instap moment hebt ?
-instap momenten en grafieken dat zou de derde opdracht kunnen zijn die je meegeeft. Vertrek eens op het dieptepunt met de mixer tov een goed globaal fonds. Vertrek eens vanop het hoogte punt (2007)met de mixer en een globaal fonds….Vraag is natuurlijk waar zitten we nu.
-In de vorige crisis konden de beheerders “spelen” met obligaties…..hoe zal die nu verlopen gezien door de lage rente dit bijna onmogelijk is geworden. Komt het M&G fonds dan ook te laat op de Belgische markt ?

Vowani
6 jaren geleden
Antwoord aan  jules Ceasar

Ja, nu de rente zo laag staat gaan de fondsbeheerders in de komende jaren wateren moeten bevaren waar ze allicht in gans hun loopbaan nog nooit mee te maken gehad hebben. Immers, op termijn zal de rente gaan stijgen, terwijl de rente de voorbije 30 jaar (!) structureel op een daalpad zat. Combineer dat gegeven met het feit dat de beurs (opgepompt door monetaire versoepeling QE) op recordhoogte staat, de Europese economie slabbakt, de olieprijs laag staat en de Emerging Markets het spoor wat bijster zijn, en je hebt een ongeziene uitzonderlijke cocktail van marktomstandigeden.

Raf
Raf
6 jaren geleden

Waarom vergelijkt u met de MSCI World? Aangezien het mix fondsen zijn zou ik verwachten dat u vergelijkt met een mix van een aandelenindex en een obligatieindex.

Raf
Raf
6 jaren geleden

Dit is geen eerlijke vergelijking. Aandelenfondsen hebben een hoger verwacht rendement en meer risico. Als je minder risico neemt (door een gemengd fonds te nemen), en het gaat niet goed met het aandelengedeelte, dan is het unfair de resultaten te vergelijken. Zoals “vak” onderstaand ook al aangeeft heeft de rentedaling immers zwaar in het voordeel van de gemengde fondsen gespeeld. Je moet appels met appels vergelijken, niet met peren als dat (na de feiten!) goed lijkt uit te komen. Een gemengde index is de enige die dus een faire vergelijking biedt.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Raf

@Raf: Laat ons ernstig blijven. Je gaat nu toch niet komen vertellen dat het de laatste maanden niet goed ging met het aandelengedeelte. Je moet maar eens gaan kijken welke rendementen al die aandelenindexen hebben neergezet in 2014.

Raf
Raf
6 jaren geleden

De grafiek die vergelijkt met de index is over 9 of 10 jaar, niet enkel het afgelopen jaar. Je moet vergelijken met de index die het beste aansluit bij het aangegaan risicoprofiel. Anders kan je altijd vergelijken met de asset class (in dit geval aandelen of obligaties) die het slechter heeft gedaan (of meer gevarieerd heeft) en dan komt jouw methode er altijd goed uit.

Raf
Raf
6 jaren geleden

Je moet ergens mee vergelijken, en een index is een zeer natuurlijk vergelijkingspunt (maar dan moet je wel een vergelijkbare kiezen). Na de feiten een index kiezen waar geen objectieve basis voor bestaat (en die een ander profiel heeft) is marketing, geen objectieve analyse.

Vowani
6 jaren geleden
Antwoord aan  Raf

Een algemene opmerking: de conversaties hier gaan heel vaak over “rendement”, maar zelden over “volatiliteit”, “Maximale Daling” of over “Sharpe-ratio”. In de praktijk is het vaak zo dat volatiliteit vaak een belangrijke en onderschatte factor is: plotse dalingen, diepe dalingen, een fonds dat sterk schommelt… al die zaken hebben een psychologische impact. Vele mensen (en beleggers) houden eerder van een gestage groei, zonder al teveel verrassingen. Gemengde fondsen (zoals die in het Mixerfonds) komen vaak tegemoet aan die behoefte. Hun Sharpe-ratio (verhouding tussen “rendement” enerzijds en “volatiliteit” anderzijds) is vaak veel beter dan bijvoorbeeld aandelen- of grondstoffenfondsen. Onder andere die factor zorgt voor hun populariteit na de crisis van 2008. Het zou goed zijn dat Mijn Kapitaal eens een artikel wijdt aan de Sharpe-ratio, de Sortino-ratio, als deel van het “educeren” van deze community. Dank!

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden

@vowani: in mijn screenings bereken ik de volatiliteit/variatie op een manier die door velen makkelijker te begrijpen is dan een begrip als standaarddeviatie. Ook natuurlijk het gemiddelde jaarlijkse rendement over bepaalde tijdsperiodes. Daar dien je ook geen universiteit voor te hebben gedaan om te begrijpen.
Als je nu die volatiliteit afzet op dat gemiddeld rendement zoals ik dat doe {Rend/(var/2)=} dan zal jij begrijpen, die weet wat de Sharpe-ratio is, dat ik daar eigenlijk heel dicht in de nabijheid zit. De Sortino-ratio is ook een variatie op hetzelfde.
Ik heb natuurlijk (nog) geen Nobelprijs gewonnen.

Vowani
6 jaren geleden

Voor wie graag in een video van 15 minuutjes een makkelijk te begrijpen “cursus” volgt over hoe men best het “risico” van een belegging kan evalueren, met onder andere een uitleg over begrippen zoals “Sharpe-ratio”, “Sortino-ratio”, “max drawdown”: https://www.youtube.com/watch?v=phNCThRVJV4

Vowani
6 jaren geleden
Antwoord aan  Vowani

@Al Fonds: ja, jouw formule en de Sharpe-ratio doen ongeveer hetzelfde: de verhouding bekijken tussen rendement en volatiliteit.

Vowani
6 jaren geleden
Antwoord aan  Vowani

: Sharpe-ratio lijkt enkel maar ingewikkeld, maar is dat niet. De Wiki-weergave doet het complexer lijken dan het is. Op zijn simpelst gezegd is de Sharpe-ratio van een belegging gewoonweg de verhouding tussen het rendement van een belegging en zijn “risico”. (Rendement wordt in de “officiële” definitie bepaald als het rendement van de belegging verminder met het rendement van een risicovrije belegging). Risico wordt in de officiële definitie bepaald als standaardafwijking). In eenvoudige termen kunnen we dus zeggen dat we de Sharpe-ratio (bekeken over een bepaalde periode) van een fonds bekomen door de van de opbrengst van een fonds (verminderd met de rente op een spaarboekje) te delen door de een maat voor de “schommelingen” van het fonds. Het laat toe fondsen te vergelijken. Neem bijvoorbeeld twee fondsen die over eenzelfde periode (bvb 1 jaar) identiek hetzelfde rendement halen, maar waarvan het sterk op een neergaande schommelingen had, en het tweede niet. Het is duidelijk dat het tweede fonds zo bekeken meer aantrekkelijk is dan het eerste. We zeggen hier dat het tweede fonds een betere Sharpe-ratio heeft dan het eerste, omdat de verhouding van rendement tot risico bij het tweede beter is dan het eerste: men krijgt meer rendement per eenheid genomen risico.

Karien
Karien
6 jaren geleden

Ik heb mijn portefeuille ingegeven via transactieportefeuille . Ik krijg echter enkel de gegevens voor het laatste jaar. Waar kun je de data ingeven die je wilt bekijken ? bv 2008-2009 ?

GejeM
GejeM
6 jaren geleden

Wat je ook kan doen, is eerst MAX of 10Y aan klikken en daarna de cursor (of pijltje) in het resultaatscherm plaatsen op het begin van de gewenste periode en dan met de linker muistoets ingedrukt slepen tot het einde van de gewenste periode. Dan kunt ge in detail bekijken hoe de fondsen bvb van begin 2008 tot einde 2009 gewaardeerd werden.

Roel
Roel
6 jaren geleden

Wanneer komt M&G opt income precies naar België? Wat is/zijn de ISIN(‘s) aub?

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden

Ik kom er zeker op terug want ik ben uitgenodigd door M&G voor een gesprek (midden januari 2015).

Vowani
6 jaren geleden

, fijn dat je het X-Ray tool van Morningstar educatief uitlegt. Da’s een handig hulpmiddel dat veel mensen nog niet kennen. Vraagje: hebben jullie contacten bij Morningstar? Zo ja, zou je hen de suggestie kunnen doen dat het fijn zou zijn om op hun grafieken een curve aan/uit te kunnen zetten zonder het betreffende fonds te moeten wissen. Zo kunnen grafieken met meerdere fondsen makkelijker visueel bestudeerd worden, zonder telkens een fonds te moeten wissen en weer toe te voegen. Dank.

Vowani
6 jaren geleden

OK, done! Wie geeft nog deze suggestie aub?

HKDS
6 jaren geleden

Alvorens met mijn portefeuille naar de dienst radiologie te trekken voor het practicum, toch nog een vraagje aan de professor:
Wat doet bovenstaande tool met fondsen of indices uitgedrukt in vreemde munten?
Het Mixerfonds bevat een aantal USD fondsen. Worden die omgerekend naar EUR aan de toen geldende koers?
De grafiek “Mixerfonds t.o.v. de MSCI World” toont de index omgerekend naar de basis van het Mixerfonds, maar is volgens de legende nog steeds in USD uitgedrukt…
Moeten we alles omzetten naar EUR, om appels met appels te kunnen vergelijken? Of kijken we enkel naar de inherente prestaties van het fonds/index?
Ik stel deze vraag ook in het kader van mijn artikelke van… morgen 24-12 😉

verondegraeve@gmail.com
verondegraeve@gmail.com
6 jaren geleden

Is het mogelijk een link te geven naar de morningstar portefeuillle die je hebt ingevuld moet bovenstaande data. Het is moeilijk te lezen op deze site. Zou praktisch zijn als we voor deze portefeuille fijner kunnen kijken en eventueel met kruisje fondsen verwijderen om de leesbaarheid ten goede te komen. Mijn interesse gaat enkel naar de fondsen van het mixerfonds, dus geen behoefte aan eigen portefeuille met eigen timing

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

52
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x