In het verleden hebben we het Mixerfonds verschillende keren doorheen de Morningstar X-ray gehaald. Dat laat ons nu toe om te bekijken of en hoe het Mixerfonds sinds 2015 is geëvolueerd. We zijn erg benieuwd.
Eerst en vooral moeten we meegeven dat het Mixerfonds niet meer exacte hetzelfde is als in 2015. In 2016 voegden we het Nordea fonds toe als 14de fonds met een gewicht van 8,3% van de portefeuille.
Een tweede bemerking is onze eigen leerschool. Uit contacten met fondsbeheerders leerden we dat Morningstar (M*) en fondsbeheerders een heel eigen idee hebben van bepaalde begrippen. Neem nu het begrip “cash”. Kortlopende obligaties zijn bij M* cash, terwijl sommige fondsbeheerders die zullen klasseren als obligaties. Andere dan weer niet.
We kunnen alleen maar gissen waarom M* dat doet, maar vermoedelijk heeft dat iets te maken met standaardisatie van cijfermateriaal over alle fondsen heen.
Kortom, je moet toch oppassen met de interpretatie van M* cijfers, het is niet altijd wat je denkt.
Het percentage cash is sterk afgenomen. Herinner je nog de correctie van 2015? Onze fondsen hadden zich blijkbaar in 2015 goed schrap gezet met flink veel cash aan boord en zijn er uiteindelijk beter uitgekomen dan sommige concurrenten.
Het percentage obligaties is flink toegenomen en op het eerste zicht lijkt dat wat vreemd. Overal (ja, ook hier) lees je dat je tegenwoordig moet oppassen met obligaties.
Kijken we echter naar de duration van onze portefeuille dan staat deze op 2,41. Dat is erg laag, wat betekent dat eventuele verliezen door rentestijgingen erg beperkt zullen blijven. De Mixer anno 2017 staat dus klaar voor de toekomst. Spijtig genoeg hebben we de duration destijds in 2015 niet genoteerd, zodat we niet kunnen vergelijken.
Ten slotte geven we nog mee dat de gemiddelde kredietkwaliteit van het obligatiegedeelte BBB bedraagt. Dat is nog net een stapje boven rommelobligaties, hoewel zo’n gemiddelde aangeeft dat er dus wel wat High Yield aan boord zal zijn.
Het is overduidelijk dat de Mixer een internationale portefeuille is. T.o.v. 2015 is het aandeel van West-Europa (EUR) zelfs nog terug gevallen. Op korte termijn heeft ons dat wat pijn gedaan wegens de sterk gestegen Euro.
We merken dat het percentage van de andere regio’s niet veel is veranderd. De Emerging markets zijn nog steeds sterk onderwogen. En dat is een duidelijke keuze van een meerderheid van de fondsbeheerders.
Wat wel is gestegen valt onder de noemer “niet geclassifieerd”. Dat zijn beleggingen die niet regiogebonden zijn of waarvan de regio niet is gekend.
Wat moet je nu met deze informatie aanvangen?
Wel, … helemaal niets!
We zien dat de fondsbeheerders van onze Mixfondsen doen wat we van hen verwachten. Ze beheren onze fondsen op actieve wijzen en passen de samenstelling van de fondsen aan volgens de marktomstandigheden.
En dat doen ze zodat je dat zelf niet moet doen.
Dit is nu net de reden waarom het Mixerfonds ideaal is voor de buy&hold belegger en zeker voor de beginnende belegger. Geen noodzaak om alles op de voet te volgen. Geen moeilijke beslissingen qua allocatie, regio, … Het wordt allemaal netjes voor je gedaan door een groep van de allerbeste fondsbeheerders.
Carl De Ridder (@RoboKat_MK)
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik ben al sinds 2013 in oa het MIXERFONDS aan het beleggen en weet inmiddels wel dat vergelijken met indexen geen beleggingsstrategie is om meerwaarden te realiseren of zich “ongelukkiger” te voelen wanneer het resultaat van een portefeuille één of andere benchmark niet verslaat. Toch doe ik het (louter voor de fun) af en toe wel eens, maar had nu eens van het MK-team willen weten met welke index uit de X-ray ons mixerfonds het beste te vergelijken is. (zelf vergelijk ik het steeds met de index “mixfondsen Eur World neutraal)
Vermits wij geen hoge pet op hebben over benchmarken, vergelijken wij onze combinatie ook niet met een index. Bovendien zullen 13 verschillende fondsbeheerders, die los van elkaar werken, moeilijk te vatten zijn in één index. Het is dan ook niet mogelijk om te antwoorden op jouw vraag.
Wat vinden jullie eigenlijk zo goed aan DNCA Evolutif wat ook in jullie Mixer zit? Als je de grafiek op termijn bekijkt is die toch heel grillig en in de moeilijke momenten bvb. 2011, 2016 gaat dat fonds toch net iets te vaak de mist in: http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000001A89&tab=1
Indien je 100% positieve prestaties op beleggingsperiodes van 3 jaar gecombineerd met een gemiddeld rendement van 7% op 5 jaar niet goed genoeg vindt, dan mag je gerust andere fondsen signaleren die het beter doen dan deze cijfers.
Wij staan open voor suggesties 🙂
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be