About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

25 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Phil
Phil
4 jaren geleden

Ik vind niet dat je door de sterke performantie van het geheel de underperformantie van een onderdeel kunt ontkennen. Indien een ploeg wint ondanks de constante slechte prestatie van een van zijn spelers, dan zal de trainer ook ingrijpen.
Dit gezegd zijnde, iedereen moet voor zichzelf uitmaken als “trainer” van zijn eigen portefeuille wie speelt. Zelf heb ik ze een tijd geleden op de bank gezet door hun aandeel drastisch te verlagen. Ik heb ze echter niet naar de B- kern verwezen 🙂

jean-claude
jean-claude
4 jaren geleden

De beurs stijgt, en Ethna blijft dalen .
Tegenovergesteld blijven Rouvier, Nordea of Eurose ook defensief fondsen, regelmatig langzaam stijgen.
Hoe is dat mogelijk. Het durt nu al praktish twee jaar.
Ik ben er meer om meer van overtuigd dat Ethenea het einde van de rente daling niet beheerst en dat zij van de beurs stijging niet kunnen genieten.
Voor een defensief fond zijn de resultaten gewoon catastrofaal en abnormaal.
Heeft Ethna nog zijn plaats in de mixer als defensief fonds ? Zou het nog in rekening komen moest het een kandidaat aan de mixer zijn ?
Het is niet te vergelijken met Carmignac of Invesco die het ook een of twee jaren slecht deeden omdat het geen defensief fondsen zijn en dus meer volatiel.
Zouden diegenen die sinds een jaar aanraden van Ethna te verkopen gelijk hebben ?
Een vraagje, zijn er regels voor een stop te zetten aan de aanwezigheid van een fond in onze mixer ?

Leon
4 jaren geleden

Over het hier besproken fonds lees ik op de webpagina van Ethenea.be het volgende:”Performance fee 20 % van de performance boven de drempelwaarde van 5 % (high water mark)”. Krijgt de beheerder bij het overschrijden van die drempelwaarde 20% bonus op de winst van de belegger? Of begrijp ik dit verkeerd?

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Leon

Ja, performance fees zijn niet ongewoon in de fondsenwereld. Ze worden dus enkel toegepast indien het fonds beduidend beter presteert dan vooropgesteld en worden verrekenend in de koers van het fonds. Gezien het een “high water mark” betreft, zal dit bij Ethna niet snel van toepassing zijn na de terugval van het fonds.

Philippe
Philippe
4 jaren geleden

Het is dezelfde praktijk die in privébedrijven toegepast wordt voor het management waar een bonus uitbetaald wordt als bepaalde targets behaald worden.
Dit dient om de prestaties van het bedrijf te optimaliseren en zo een grotere meerwaarde voor de eigenaars van het bedrijf (=aandeelhouders) te generen.
Perfect normaal om meer uit uw belegging te halen.

Sam
Sam
4 jaren geleden

Johan en collega’s van M.K.

Dank voor al deze nuttige informatie over beleggingen en fondsen in het bijzonder.,en dit allemaal op een onpartijdige manier.
Want in de meeste gevallen is het advies van banken er in de eerste plaats op gericht om er zelf beter van te worden

jean-claude
jean-claude
4 jaren geleden

Ik vind de antwoorden van Ethna niet overtuigend en zelfs arrogant als zij beweren dat de situatie sind laatste jaar verbetert.
Zij kunnen van de enorme aandelen koersen stijging niet profiteren maar aan de obligaties koersdaling zijn ze wel heel gevoelig.
Sinds twee jaar levert Ethna Aktiv niets anders op dan verlies en nochtans hebben wij nog geen serieuse rentestijging medegeleeft.
Ik heb hier verschillende keren gezegt dat, in mijn ogen,Ethna veel te riskant werd tegenover wat de fonds eventueel kan opbrengen in een rente stijgende markt.
Ethna heeft, zoals al de obligatiesfondsen, van de rente daling gedurende jaren kunnen genieten, en een beetje meer dan de andere defensieve mixfondsen, omdat zijn waarschijnlijk meer obligaties in hun portefeuille hadden maar zij hebben met de aandelen en andere gedeelte van hun portefeuille heel weinig winst kunnen boeken en de aktueele trend toont geen of weinig verbetering.
Ik ben ervan overtuigd dat Ethna Aktiv in de huidige rente stijging periode veel te riskant is en dat diegene die hun risoko willen beperken beter in andere defensiev fondsen zoals Rouvier of DNCA Eurose investeren die de aandelen gedeelte van de fonds veel beter optimaliseren.
Het verlies dat op twee jaar Ethna boekt is, volgens mij, niet aanvaarbaar voor een defensiev fond zoals Ethna en met de langzame rente stijging kan het nog (heel) lang duren.
Ik verlies voor de ogenblik op Etha maar ik ga deze positie verdelen tussen Rouvier en Eurose die veel beter reageren als de aandelen markt stijgt en niet meer dan Ethna dalen als op de aandelen markt iets misloopt.

PS :Nog eens sorry voor mijn nederlands ik doe mijn best 😉

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  jean-claude

We hebben al verschillende fondsen in onze voorbeeldportefeuilles gehad die het toch wel een hele tijd niet goed deden. In 2013 zei men hetzelfde van Carmignac Patrimoine en toen was Ethna opeens iedereens favoriet. Nu is de zaak net omgekeerd.

Punt is dat vroeg of laat ieder fonds een mindere periode heeft. De fondsbeheerders maken enkele opeenvolgende fouten en dan duurt het een hele tijd om dat goed te maken. Maar indien je telkens de winnaars van de voorbije periode achterna loopt, zou je wel eens tot de vaststelling kunnen komen dat je net het omgekeerde bekomt.

Kijk nu naar de prestaties van het Mixerfonds in het algemeen: we behalen goede resultaten (beter dan heel wat mixfondsen van diverse Belgische banken) tegen een gecontroleerde volatiliteit. Dat er op vrijwel ieder moment een paar fondsen tussen zitten met een mindere periode heeft nauwelijks impact op het resultaat.

kurt
kurt
4 jaren geleden

Carmignac gelooft in edelmetalen. Die zijn zoals je wel zal weten massaal geshort geweest in 2013 door de zakenbanken JP MOrgan, Goldman Sachs en Deutsche Bank.
Deze laatste heeft hiervoor zelfs een veroordeling opgelopen.
Ze zouden zich bij DB beter concentreren om hun massale miljarden aan rentederivaten af te bouwen.
DB is een 10 keer groter hedgefund dan Dexia indertijd. Ze hopen waarschijnlijk dat Mutti zegt, “wir schaffen das”.
Ethna gelooft in obligaties, kijk maar naar het aantal obl tov aandelen op hun fiche bij Morningstar.
Obligaties hebben vanaf 1982 goed geboerd (35 jaar) en die beheerders van Ethna zijn daar in gespecialiseerd, maar nu moeten ze het geweer van schouder wisselen en daar hebben ze onvoldoende verstand van. Laat ons zeggen afspraak in 2020.

Phil
Phil
4 jaren geleden

Het is toch opmerkelijk dat je een negatief resultaat haalt in 2015 en 2016 waar de rente nog verder gedaald is. De verklaring ligt in keuze’s en afdekkingen die verkeerd hebben uitgedraaid ( Brexit, Trump). Dit kan gebeuren en hebben andere fondsen ook al meegemaakt.

Ik ben best benieuwd hoe je vandaag rendement gaat halen met 75% obligaties en cash en slechts 20% blootstelling aan aandelen begin van het jaar zonder uw risicoprofiel te verhogen ( risico vollere obligaties)? Kortom binnen hun defensief profiel zijn ze zeer slecht gepositioneerd.
@Robocat Hoe zie jij Ethnea evolueren in de volgende jaren dan?

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Phil

Wij weten dat evenmin als jij. Eén ding hebben we wel al geleerd: wat er gaat gebeuren laat zich niet voorspellen. Welke fondsen goed/slecht presteren varieert voortdurend en als jij daar een patroon in ziet, mag je het zeker zeggen.

Maar binnen de context van een Mixer portefeuille, deert ons dat niet (veel). In een volledige Mixer stop je hooguit 7,6% van het kapitaal in één fonds, dus heeft dat maar een heel beperkte invloed.

De afgelopen jaren is bovendien bewezen dat één of twee achterblijvers geen probleem vormen voor de prestaties van de Mixer. Waarom die dan niet elimineren? Als we dat deden, dan hadden we nu vrijwel geen enkel fonds meer over.

Uitsmijter: wat men nu Ethna verwijt, is precies wat sommige lezers aanhangen: bij iedere sterke daling van de markten moeten fondsbeheerders volgens die lezers alles buiten gooien of heel sterk indekken bij grote gebeurtenissen. Die lezers vinden dat sommige fondsbeheerders op dat vlak te passief zijn. Het is nu net die aanpak die Ethna de voorbije periode de das omdeed.

jean-Claude
jean-Claude
4 jaren geleden
Antwoord aan  Phil

Volledig mee eens maar nochtans doen Rouvier en Eurose het goed (of leiden ten minste tot geen verlies) met een zeer lage risico profiel en veelobligaties en cash in hun portefeuille.
Wat mij ongerust maakt bij Ethna is de volatiliteit van zulke “lage risico fond” en ook dat de fond zich zo moeilijk hersteld in de huidige periode.
Wat gebeurt er in geval van obligatiecrach ? is dit fonds het risico nog waard tegenover wat het kan opbrengen.
Natuurlijk is dit geen kritiek tegenover de mixer.

jean-Claude
jean-Claude
4 jaren geleden

Absoluut, hetzelfde met Invesco, maar het probleem van Ethna is, volgens mij, dat zij meer met het monétair bezig houden waar, in de huidige tijden, weinig te verdienen is, en dat, zoals de resultaten het tonen, het beheersen van de niet monetaire gedeelte van het fonds niet schitterend is want zelfs gedurende een heel lange positieve periode voor de beurs kan Ethna zich niet herstellen. Eurose bv wel en Rouvier blijft doen wat wij van zulke fondesen verwachten : langzaam stijgen zonder te veel schommelingen.
Wat betreft de mixer, natuurlijk geen kritiek maar Ethna lijkt mij toch een zwak punt voor een fond die normalerweise voor evenwicht zou moeten zorgen.
Natuurlijk is dit alleen een persoonlijk “point de vue”

jean-Claude
jean-Claude
4 jaren geleden

Dank u !

kurt
kurt
4 jaren geleden

Hij heeft 2 % goud als safe haven. kijk eens naar halfjaarverslag van flossbach en first eagle die hebben meer dan 10% goud en een hoog cashpercentage.
Ethna heeft veel spaanse en italiaanse staatsobligaties, dat wordt lachen als daar de hel losbreekt.
Ze denken die nog aan de ECB te verkopen als het kalf verdronken is zeker.
2 missers vorig jaar, kopen op verkeerd moment en dan na de februari crash verkopen en een heel jaar afwachten en stilzitten. de beursen zijn van februari tot december toch enorm gestegen.

platin
platin
4 jaren geleden
Antwoord aan  kurt

is wel maar een van de 13 mixer fondsen.
dacht gelezen te hebben een uitschuiver heeft maar beperkte invloed.
op het totaal.
natuurlijk al zijn eitjes in een paar kan al eens tegenvallen.
als ge iets weet dat jaar in jaar uit altijd 10% opbrengt graag de golden tip.

kurt
kurt
4 jaren geleden
Antwoord aan  platin

de tip heb je zelf cryptisch gegeven in uw laatste zin :-).
zie ook tabel van schroder over inflatie, je moet alleen laag kopen en hoog verkopen.
in dat artikel hebben een aantal lezers een paar fondsen gesuggereerd.
die halen de komende 3 jaren gemiddeld meer dan 10 %.
Voor het overige bestaan er een aantal specifieke ETF”s die inspelen op edelmetalen. (bv.zilver)
die bedrijven zijn nu spotgoedkoop. (zie ook tabel schroders).
Ik ben er zeker van dat Robokat dit met privé portefeuille ook aandurft.
Maar je moet tegen de volatiliteit kunnen, maar voor 5 of 10 % van uw portefeuille mag je toch wat beredeneerd risico nemen zeker ? Naar een individuele obligatie kijkje toch ook niet iedere dag, die kan soms ook onder pari noteren.

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  kurt

Hoe meer ervaring je hebt met beleggen, hoe beter je meestal wel kan omgaan met risico. Wij hanteren hier meestal een zeer voorzichtige insteek, omdat de meerderheid van de lezers nog nooit een stevige correctie, laat staan een crash heeft meegemaakt.

kurt
kurt
4 jaren geleden
Antwoord aan  platin

zilver en goudmijn etf’s. stevig ondergewaardeerd. natuurlijk wel volatieler dan mixerfondsen,
doe dit met uw satelliet beleggingen.
behoud de mixer als uw core beleggingen.
maar de komende jaren toch veel meer potentieel.
als je je daar wil in verdiepen, lees middenstuk trends.

Dreticus
Dreticus
4 jaren geleden

Ik ben echt niet overtuigd. Als ik kijk op
https://www.mijnkapitaal.be/fondsen/fondsnieuws-ethna-aktiv-2016/
… zie ik veel van hetzelfde (zie de quotes daar, aangehaald door HKDS). En een rendement van 2.77% als je nog zelf de datums kiest (15feb2016-15feb2017) overtuigt mij ook niet erg.

Phil
Phil
4 jaren geleden
Antwoord aan  Dreticus

Volledig eens dreticus. Bovendien stond het fonds november 2016 op een ytd van -5%. Dit is even onjuist om hieruit conclusies te trekken als een volatiliteit van 2,67% op een door de fondsbeheerder gekozen periode. Niet overtuigd en dus blij dat ik mijn aandeel ethna heb afgebouwd ( niet naar 0) tvv enkele andere fondsen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

25
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x