About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

25
Reageer op dit artikel

avatar
7 Comment threads
18 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
PhilPhilippeAl Fonds (Marc Person)jean-claudeRobokat (Carl De Ridder) Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Phil
Gast
Phil

Ik vind niet dat je door de sterke performantie van het geheel de underperformantie van een onderdeel kunt ontkennen. Indien een ploeg wint ondanks de constante slechte prestatie van een van zijn spelers, dan zal de trainer ook ingrijpen.
Dit gezegd zijnde, iedereen moet voor zichzelf uitmaken als “trainer” van zijn eigen portefeuille wie speelt. Zelf heb ik ze een tijd geleden op de bank gezet door hun aandeel drastisch te verlagen. Ik heb ze echter niet naar de B- kern verwezen 🙂

jean-claude
Gast
jean-claude

De beurs stijgt, en Ethna blijft dalen . Tegenovergesteld blijven Rouvier, Nordea of Eurose ook defensief fondsen, regelmatig langzaam stijgen. Hoe is dat mogelijk. Het durt nu al praktish twee jaar. Ik ben er meer om meer van overtuigd dat Ethenea het einde van de rente daling niet beheerst en dat zij van de beurs stijging niet kunnen genieten. Voor een defensief fond zijn de resultaten gewoon catastrofaal en abnormaal. Heeft Ethna nog zijn plaats in de mixer als defensief fonds ? Zou het nog in rekening komen moest het een kandidaat aan de mixer zijn ? Het is niet… Lees verder »

Leon
Gast

Over het hier besproken fonds lees ik op de webpagina van Ethenea.be het volgende:”Performance fee 20 % van de performance boven de drempelwaarde van 5 % (high water mark)”. Krijgt de beheerder bij het overschrijden van die drempelwaarde 20% bonus op de winst van de belegger? Of begrijp ik dit verkeerd?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Ja, performance fees zijn niet ongewoon in de fondsenwereld. Ze worden dus enkel toegepast indien het fonds beduidend beter presteert dan vooropgesteld en worden verrekenend in de koers van het fonds. Gezien het een “high water mark” betreft, zal dit bij Ethna niet snel van toepassing zijn na de terugval van het fonds.

Philippe
Gast
Philippe

Het is dezelfde praktijk die in privébedrijven toegepast wordt voor het management waar een bonus uitbetaald wordt als bepaalde targets behaald worden.
Dit dient om de prestaties van het bedrijf te optimaliseren en zo een grotere meerwaarde voor de eigenaars van het bedrijf (=aandeelhouders) te generen.
Perfect normaal om meer uit uw belegging te halen.

Sam
Gast
Sam

Johan en collega’s van M.K.

Dank voor al deze nuttige informatie over beleggingen en fondsen in het bijzonder.,en dit allemaal op een onpartijdige manier.
Want in de meeste gevallen is het advies van banken er in de eerste plaats op gericht om er zelf beter van te worden

jean-claude
Gast
jean-claude

Ik vind de antwoorden van Ethna niet overtuigend en zelfs arrogant als zij beweren dat de situatie sind laatste jaar verbetert. Zij kunnen van de enorme aandelen koersen stijging niet profiteren maar aan de obligaties koersdaling zijn ze wel heel gevoelig. Sinds twee jaar levert Ethna Aktiv niets anders op dan verlies en nochtans hebben wij nog geen serieuse rentestijging medegeleeft. Ik heb hier verschillende keren gezegt dat, in mijn ogen,Ethna veel te riskant werd tegenover wat de fonds eventueel kan opbrengen in een rente stijgende markt. Ethna heeft, zoals al de obligatiesfondsen, van de rente daling gedurende jaren kunnen… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We hebben al verschillende fondsen in onze voorbeeldportefeuilles gehad die het toch wel een hele tijd niet goed deden. In 2013 zei men hetzelfde van Carmignac Patrimoine en toen was Ethna opeens iedereens favoriet. Nu is de zaak net omgekeerd. Punt is dat vroeg of laat ieder fonds een mindere periode heeft. De fondsbeheerders maken enkele opeenvolgende fouten en dan duurt het een hele tijd om dat goed te maken. Maar indien je telkens de winnaars van de voorbije periode achterna loopt, zou je wel eens tot de vaststelling kunnen komen dat je net het omgekeerde bekomt. Kijk nu naar… Lees verder »

kurt
Gast
kurt

Carmignac gelooft in edelmetalen. Die zijn zoals je wel zal weten massaal geshort geweest in 2013 door de zakenbanken JP MOrgan, Goldman Sachs en Deutsche Bank. Deze laatste heeft hiervoor zelfs een veroordeling opgelopen. Ze zouden zich bij DB beter concentreren om hun massale miljarden aan rentederivaten af te bouwen. DB is een 10 keer groter hedgefund dan Dexia indertijd. Ze hopen waarschijnlijk dat Mutti zegt, “wir schaffen das”. Ethna gelooft in obligaties, kijk maar naar het aantal obl tov aandelen op hun fiche bij Morningstar. Obligaties hebben vanaf 1982 goed geboerd (35 jaar) en die beheerders van Ethna zijn… Lees verder »

Phil
Gast
Phil

Het is toch opmerkelijk dat je een negatief resultaat haalt in 2015 en 2016 waar de rente nog verder gedaald is. De verklaring ligt in keuze’s en afdekkingen die verkeerd hebben uitgedraaid ( Brexit, Trump). Dit kan gebeuren en hebben andere fondsen ook al meegemaakt.

Ik ben best benieuwd hoe je vandaag rendement gaat halen met 75% obligaties en cash en slechts 20% blootstelling aan aandelen begin van het jaar zonder uw risicoprofiel te verhogen ( risico vollere obligaties)? Kortom binnen hun defensief profiel zijn ze zeer slecht gepositioneerd.
@Robocat Hoe zie jij Ethnea evolueren in de volgende jaren dan?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Wij weten dat evenmin als jij. Eén ding hebben we wel al geleerd: wat er gaat gebeuren laat zich niet voorspellen. Welke fondsen goed/slecht presteren varieert voortdurend en als jij daar een patroon in ziet, mag je het zeker zeggen. Maar binnen de context van een Mixer portefeuille, deert ons dat niet (veel). In een volledige Mixer stop je hooguit 7,6% van het kapitaal in één fonds, dus heeft dat maar een heel beperkte invloed. De afgelopen jaren is bovendien bewezen dat één of twee achterblijvers geen probleem vormen voor de prestaties van de Mixer. Waarom die dan niet elimineren?… Lees verder »

jean-Claude
Gast
jean-Claude

Volledig mee eens maar nochtans doen Rouvier en Eurose het goed (of leiden ten minste tot geen verlies) met een zeer lage risico profiel en veelobligaties en cash in hun portefeuille.
Wat mij ongerust maakt bij Ethna is de volatiliteit van zulke “lage risico fond” en ook dat de fond zich zo moeilijk hersteld in de huidige periode.
Wat gebeurt er in geval van obligatiecrach ? is dit fonds het risico nog waard tegenover wat het kan opbrengen.
Natuurlijk is dit geen kritiek tegenover de mixer.

jean-Claude
Gast
jean-Claude

Absoluut, hetzelfde met Invesco, maar het probleem van Ethna is, volgens mij, dat zij meer met het monétair bezig houden waar, in de huidige tijden, weinig te verdienen is, en dat, zoals de resultaten het tonen, het beheersen van de niet monetaire gedeelte van het fonds niet schitterend is want zelfs gedurende een heel lange positieve periode voor de beurs kan Ethna zich niet herstellen. Eurose bv wel en Rouvier blijft doen wat wij van zulke fondesen verwachten : langzaam stijgen zonder te veel schommelingen. Wat betreft de mixer, natuurlijk geen kritiek maar Ethna lijkt mij toch een zwak punt… Lees verder »

kurt
Gast
kurt

Hij heeft 2 % goud als safe haven. kijk eens naar halfjaarverslag van flossbach en first eagle die hebben meer dan 10% goud en een hoog cashpercentage.
Ethna heeft veel spaanse en italiaanse staatsobligaties, dat wordt lachen als daar de hel losbreekt.
Ze denken die nog aan de ECB te verkopen als het kalf verdronken is zeker.
2 missers vorig jaar, kopen op verkeerd moment en dan na de februari crash verkopen en een heel jaar afwachten en stilzitten. de beursen zijn van februari tot december toch enorm gestegen.

platin
Gast
platin

is wel maar een van de 13 mixer fondsen.
dacht gelezen te hebben een uitschuiver heeft maar beperkte invloed.
op het totaal.
natuurlijk al zijn eitjes in een paar kan al eens tegenvallen.
als ge iets weet dat jaar in jaar uit altijd 10% opbrengt graag de golden tip.

kurt
Gast
kurt

de tip heb je zelf cryptisch gegeven in uw laatste zin :-). zie ook tabel van schroder over inflatie, je moet alleen laag kopen en hoog verkopen. in dat artikel hebben een aantal lezers een paar fondsen gesuggereerd. die halen de komende 3 jaren gemiddeld meer dan 10 %. Voor het overige bestaan er een aantal specifieke ETF”s die inspelen op edelmetalen. (bv.zilver) die bedrijven zijn nu spotgoedkoop. (zie ook tabel schroders). Ik ben er zeker van dat Robokat dit met privé portefeuille ook aandurft. Maar je moet tegen de volatiliteit kunnen, maar voor 5 of 10 % van uw… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Hoe meer ervaring je hebt met beleggen, hoe beter je meestal wel kan omgaan met risico. Wij hanteren hier meestal een zeer voorzichtige insteek, omdat de meerderheid van de lezers nog nooit een stevige correctie, laat staan een crash heeft meegemaakt.

kurt
Gast
kurt

zilver en goudmijn etf’s. stevig ondergewaardeerd. natuurlijk wel volatieler dan mixerfondsen,
doe dit met uw satelliet beleggingen.
behoud de mixer als uw core beleggingen.
maar de komende jaren toch veel meer potentieel.
als je je daar wil in verdiepen, lees middenstuk trends.

Dreticus
Gast
Dreticus

Ik ben echt niet overtuigd. Als ik kijk op
https://www.mijnkapitaal.be/fondsen/fondsnieuws-ethna-aktiv-2016/
… zie ik veel van hetzelfde (zie de quotes daar, aangehaald door HKDS). En een rendement van 2.77% als je nog zelf de datums kiest (15feb2016-15feb2017) overtuigt mij ook niet erg.

Phil
Gast
Phil

Volledig eens dreticus. Bovendien stond het fonds november 2016 op een ytd van -5%. Dit is even onjuist om hieruit conclusies te trekken als een volatiliteit van 2,67% op een door de fondsbeheerder gekozen periode. Niet overtuigd en dus blij dat ik mijn aandeel ethna heb afgebouwd ( niet naar 0) tvv enkele andere fondsen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be