Ook aan de vertegenwoordiger van Carmignac heb ik mijn vragen afgegeven. Dit was het antwoord dat ik enige dagen later in mijn mailbox kon terug vinden.
MK: In augustus 2015 kreeg Carmignac Patrimoine een fikse klap en het is daar tot op heden nog niet in geslaagd om dat verlies weg te werken?
In augustus 2015 kende het fonds inderdaad ongelukkig genoeg een zeer zwakke prestatie die we met ons actief beheer duidelijk hadden moeten vermijden. Voor de bescheiden depreciatie van de Yuan waren we er immers al een tijd van overtuigd dat er in China een economische vertraging aan de gang was. We hadden sneller moeten reageren bij het inschatten van het risico van die verslechtering van de marktomstandigheden. Sinds dat voorval zijn we de portefeuille van Carmignac Patrimoine, actiever gaan beheren met een bijzondere aandacht voor meer risicomanagement.
Langs de kant van de Fixed Income, hebben we na de val van de rente in de loop van de eerste helft van 2015, de risico’s substantieel beperkt. Dit actieve beheer past beter aan bij de ommezwaai die aan de gang is van de monetaire naar de fiscale steun. De potentieel betere economische vooruitzichten en hogere inflatieverwachtingen hebben geleid tot een blijvende daling van de rendementen in de vastrentende markten. In 2017 zal het risico van een snel stijgende rente nopen om de obligaties zeer flexibel te blijven beheren.
Voor aandelen zal deze strategie meerwaarde zoeken in grondstoffen, aandelen in verband met uitgaven voor infrastructuur en meer in het algemeen naar ondernemingen gekoppeld aan de binnenlandse groei. We zijn in de zomer van 2016 begonnen om onze aandelenportefeuilles in die richting om te bouwen. Achteraf gezien hebben we deze heroriëntering niet snel genoeg uitgevoerd en zijn we verrast geweest door de grote opleving van de aandelenmarkten na de Amerikaanse verkiezingen.
MK: Hebben jullie de strategie aangepast/gewijzigd om terug te kunnen aanknopen met de rendementen die we van Carmignac Patrimoine gewoon waren ?
Het begin van dit jaar 2017 is onder een gunstig gesternte gestart door de versterking van de wereldwijde economische cyclus. Het vooruitzicht op een verschuiving tussen monetaire steun en budgettaire steun rechtvaardigt, voorlopig, een positieve prestatie van de aandelenmarkten, vooral aangedreven door de cyclische compartimenten; zelfs indien er politieke risico’s dreigen op de Europese markten. Een van de belangrijkste risico’s die we in de richting van 2017 hebben kunnen vaststellen, is een bevestiging van de toenemende inflatiedruk en de mogelijke impact daarvan op de vastrentende markten. Zo kunnen de aandelenmarkten, na aanvankelijk geprofiteerd te hebben van de aanhoudende conjuncturele opleving, moeilijkheden ondervinden van andere beleggingscategorieën die zich proberen aan te passen aan deze nieuwe situatie.
MK: Is Carmignac klaar voor 2017 ?:
Onze ervaring van de laatste 27 jaar heeft ons geleerd dat vertrouwen begint met het geloof in de eigen overtuigingen en een tegenzin om gewoon de algemene trend te volgen. We zullen soms nog steeds fouten maken, maar we zullen hard blijven werken, altijd, aan het dubbele mandaat dat beleggers ons opgeven: hun kapitaal te beschermen tegen de risico’s van een zware sell-off, en de sterke prestaties op de lange termijn te blijven leveren. Adequate risicobeheersing streeft naar het behoud op de lange termijn van winstgevende ondernemingen en de besluiten om ze al of niet tijdelijk te behoeden voor die risico’s en dit volgens de evolutie van de risicocurve van het moment.
Ik denk dat ik me in de toekomst toch weer rechtstreeks ga wenden tot de fondsmanager want dit antwoord lijkt me iets teveel weg hebben van de uitspraken van het Orakel van Delphi.
Ik heb het altijd moeilijk met uitspraken die zich uitsluitend baseren op “jarenlange ervaringen”. In het begin van mijn eigen carrière heb ik zo ooit de fouten van een ander zien overgaan op mijn werk. Ook die wist het zeker omdat hij het zo toch al dertig jaar gedaan had.
Maar misschien toch enige excuses voor Carmignac: Alle dure folders en fiches ten spijt dragen die nu allemaal opschriften zoals “only for professional investors” en “verboden om af te geven aan beleggers”. Alle infobrochures, KIIDs, publiciteit enz die bestemd zijn voor de “gewone” belegger, moeten eerst goedgekeurd worden door de FSMA: (de KB Pub of de “tranversale circulaire”). Carmignac heeft, omdat ze publiciteit maakten zonder die goedkeuring, nog maar een paar dagen geleden een zware boete van de FSMA moeten incasseren.
De belegger, zoals jij en ik, moet het dus binnenkort waarschijnlijk hebben van een medewerker van een distributeur die meestal zelf geen onderzoek doet naar de kwaliteit van de aangeboden fondsen. We zouden alzo tevreden moeten zijn met het fonds van de week of met info die iemand horen vertellen heeft door iemand die het ook van horen vertellen had.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be