Zoals ik deze week al aangaf, kon ik gisteren en vandaag een hele reeks fondsbeheerders rechtstreeks vragen stellen en hun de ongerustheid of de opmerkingen van onze lezers overbrengen.
Omdat ik wonderwel bijna overal ongeveer hetzelfde antwoord kreeg, met verwijzingen over en weer, breng ik in ’t kort die antwoorden over die fondsen in één artikel. Men heeft me beloofd om die vragen meer uitgebreid te beantwoorden en dan kom ik daar zeker in ’t lang en in ’t breed op terug.
Het grootste probleem was niet zozeer de risico-indekking die sommigen hadden ingebouwd voor het Britse referendum (Brexit) en de Amerikaanse verkiezingen (verkiezing van Donald Trump), maar een fenomeen dat door velen eigenlijk nog niet is opgemerkt.
Een verdubbeling van de rentevoet op zowat een half jaar tijd zowel in de V.S. als in Europa ontlokten uitspraken zoals “da’s enorm” en “that’s huge”.
Zo’n fenomaal verschil op zo’n korte tijd verplicht de fondsbeheerders tot drastische ingrepen.
Komt daar nog bij dat ook, hoe weinig ook, de inflatie weer de kop op steekt. De grondstoffen bijvoorbeeld die weer duurder werden, maar in de beleggerswereld al een tijdje uitgerangeerd waren.
Dan spreken we verder nog niet over diverse munten die de laatste weken sterk in waarde verminderd zijn ten opzichte van de USD…
Verder dien je te begrijpen dat de hausse die je momenteel overal bemerkt, louter emotioneel of sentimenteel gedreven is. Immers, economisch is er eigenlijk nog niets gebeurd. Iedereen weet waarschijnlijk wel dat emoties één van de sterkste drijfveren is van de mens: iemand uitleggen dat zijn redenering fout is (rationeel), gaat meestal nog wel lukken. Tegen iemand zeggen dat hij/zij een dommerik is (of nog erger…) leidt onherroepelijk tot een fikse reactie. Alzo wordt er emotioneel nog al eens overdreven en meestal vrij plotseling en onverwacht gereageerd, ook in beleggingen. En de kudde is in gang.
Heb je dan als fondsmanager op veilig gespeeld, dan zit je zeker niet klaar om van de ingezette hausse te profiteren.
Ook is er een ommekeer aan de gang van de manier waarop men tegen beleggingen aankijkt. De ombouw van een beleggingsportefeuille vraagt tijd en kost gewoonlijk geld omdat al die nieuwe beleggingen niet onmiddellijk rendement genereren. Maar daarover later waarschijnlijk meer.
Om op die vraag te antwoorden werd er gewezen op de huidige rendementen op 1 jaar en op het rendement van 2017. Die rendementen ben ik dan vanavond gaan bij mekaar sprokkelen: spijtig genoeg zijn mijn cijfers afgesloten op 1 februari; ik begin morgen pas de cijfers te noteren op 16/02…en die zullen nog straffer zijn.
Ik heb tegelijkertijd opgezocht of het fonds de correctie van 2015 al verwerkt heeft.
Voorlopig voeren wij geen wijzigingen door in de Mixer.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Voor de beleggers, die gereed willen staan als de “spreads” komen en eerst nog wat cash willen aanmaken door eventueel fondsen, slechte en minder goede, te verkopen, of een stukje met goede winst verkopen om slechte te compenseren, kan ik enkel een leerrijk betoog van onze MK-bekenden over strategieën, aanraden en wel op http://www.spaargids.be/forum/advies-verkoop-fondsen-t10312.html.
Ha, en van dat alles neem ik zes jaar later geen woord terug.
En toen was ik blijkbaar ook al bezig met de zoektocht naar goede wereldwijde fondsen voor een buy&hold portefeuille, i.p.v. thema/sector/regio fondsen. Het onderliggende idee van het Mixerfonds leefde toen al 🙂
Ja, helaas, velen hebben het moeilijk om slecht presterende fondsen te verkopen en blijven er veel te lang mee zitten … het komt immers toch goed, op de lange termijn. Daarom kunnen ze beter uw visie van zes jaar terug nog eens lezen. Uw lange zoektocht bleef niet zonder resultaat: de geboorte van o.a. de goed presterende Mixer! Proficiat.
Ze verkopen liever fondsen die een fikse stijging achter de rug hebben en blijven met de kneusjes zitten.
Toen ik nog eens keek naar de samenstelling van Ethna bleek daar (nu ook ?) xetra gold in te zitten. Als ik zo grofweg eens borstel door de mixfondsen dan zijn dat er ondertussen toch al een aantal met goud (of edelmetaal) onder hun vleugels. Vnl de Duitse fondsen ??? Historische aangeleerde schrik ? en nu een verkoopargument in DE ?
Carmignac zie ik niet (terug) grijpen naar edelmetaal nadat ze er te lang inzaten in een vorige fase na de crisis ?
Ik zie net dat Ethna Aktiv weer wat aan het herstellen is. Het staat al op 1.6 % winst in 2017 en 2.9% over de laatste 12 maanden. Misschien komt het toch nog goed met Ethna Aktiv.
Ik ben aan de update van 16/02 bezig. Ik denk dat de fondsen die nu nog een Spread krijgen op één hand te tellen zijn. Volgens mijn bescheiden mening: het gaat te snel en ik begrijp dat GOGI een STOP liet zien op 1/02, dat gaan er nu nog meer zijn.
De rente wordt nu grotendeels bepaald door massale tussenkomst van de Fed en de Ecb. Indien de rente oploopt zal er terug geld vloeien naar de obligatiemarkten die immens groter in kapitalen is dan deze van aandelen. Het is voor de beheerders van mixfonden onmogelijk in te schatten wat de centrale bankiers uiteindelijk allemaal uit hun hoed gaan toveren.
Bij Flossbach zal er wel een foutje in geslopen zijn….YTD 4,88 ?
Goed opgemerkt: ik ga dat corrigeren. 4,88% is de meerwaarde tussen 01 01 2016 en 01 02 2017. Let wel: op het moment dat het gecorrigeerd is, verwijder ik deze vraag en dit antwoord. Anders geraken latere lezers helemaal in de war.
Een waarschijnlijk best domme vraag, ik ga ervan uit dat Medirect niets mag wijzigen in onze portefeuille zonder onze toestemming en dat zij ook niets zelf kunnen ondernemen of mogen voorstellen.
Stel dat jullie wijzigingen aanbrengen in het Mixer of flexerfonds, dan is het toch zo dat dat niet wordt aangepast in de MD-portefeuilles, of op zijn minst toch niet in de bestaande beleggingen?
Of zie ik dat verkeerd?
We hebben dat al één keer meegemaakt, toen we Nordea aan de Mixer hebben toegevoegd.
Wie niets deed, belegt nog altijd volgens de originele “formule”. Enkel wie actief bepaalde instructies opvolgde, heeft nu ook Nordea in zijn persoonlijke portefeuille.
Verwachten de meeste van die beheerders nog verdere stijging van aandelen dit jaar en in welke regio’s? Je vermeldt ergens de ingezette hausse.
Kan je ook een voorbeeld geven met wat je bedoelt dat ze hun port aan het “ombouwen” zijn?
Ik heb nog nooit een fondsmanager ontmoet die zegt dat zijn portefeuille gaat dalen tijdens de volgende maanden. Ze zien allemaal een hele reeks opportuniteiten… Ombouwen: men zal dienen rekening te houden met stijgende intresten, stijgende prijzen van grondstoffen en stijgende inflatie. Dat vergt een aanpassing van de strategie.
Al Fonds, geen idee of je hem al gesproken hebt maar vraag eventueel eens aan Carmignac of ze iets veranderd hebben in hun aandelen team? Zijn beide fondsen presteren nu blijkbaar beter dan enkele jaren terug.
Ik heb hem persoonlijk gezien, maar er was zoveel volk bij, het was daar precies of er een filmster binnen kwam. Ik heb de vragen aan de afgevaardigde doorgegeven en die heeft me een uitgebreid antwoord beloofd. Met de mensen van Ethenea, Flossbach en Nordea heb ik wel gepraat. Zie het artikel.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be