About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

43 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
luc1961
luc1961
7 jaren geleden

Bij medirect kan men ook INVESCO Pan European High Income kopen.

jules cesar
jules cesar
7 jaren geleden

AF nogmaals super bedankt voor het vele werk en nu maar hopen dat we ergens die squad growth kunnen kopen ?
En natuurlijk voegen we er nog eentje erbij (te koop op aanvraag)
LU0124662932 dje concept I (-;

TK14
TK14
7 jaren geleden

Wie weet waar je het fonds INVESCO Pan European High Income Kap € (telkens 2 ° plaats in selectie op 5 en 3 jaar) kan aankopen? Lijkt me wel interessant en zou nog in mijn port passen…

Jhn
Jhn
7 jaren geleden
Antwoord aan  TK14

Inderdaad een mooie fonds (heb je hem :-()

Phjo
Phjo
7 jaren geleden

Al fonds, is er een specifieke reden waarom een groot deel van de fondsen in de excell niet zijn ingevuld?
Neem het voorbeeld van M & G optimal income dat zijn veelbelovende status lijkt waar te maken.
Bedankt

Pieter S.
Pieter S.
7 jaren geleden

Beste Alfonds,
Als jonge werknemer helpen jouw berekeningen mij om de juiste keuzes te maken bij het selecteren van interessante fondsen en daarvoor aleerst heel hartelijk bedankt. In tegenstelling tot de Banken en andere aanbieders van fondsen die enkel maar goochelen met “mooie” resultaten kijken jouw berekeningen hier dwars doorheen en halen ze de echt goede fondsen/fondsbeheerders naar boven. (jammer dat het aanbod meer slecht dan goed is). Ik vroeg mij echter af waar jij jouw gegevens haalde en op welke manier je deze verwerkte tot die nuttige excelbestanden waar wij allemaal onze informatie vandaan halen. Ik ken sites waar je de waarden kan zien van fondsen op bepaalde dagen (meestal maar max 10 jaar terug) maar ik kan moeilijk geloven dat je dit allemaal verwerkt door die gegevens over te typen in excel vooraleer er je berekeningen op lost te laten. Dit zou echt een huzarenstuk zijn.

GejeM
GejeM
7 jaren geleden

Beste Alfonds,

In uw lijst zie ik 2 lijnen van BGF Global Alloc. Het verschil in rendement, is dat enkel te wijten aan het koersverloop van de USD of zijn het effectief verschillende fondsen.
Bij Keytrade is ook BGF Global Opportunities LU0011850046 te krijgen, waar zou die komen in uw lijst?

Phjo
Phjo
7 jaren geleden

Knap werk Al Fonds, ook al krijg je te zien wat je voor je oefening ook al wist:-)
In mijn aanvoelen heeft een mixfonds dat meer dan -20% in een jaar niet zijn plaats in de selectie, ook is zijn AVG ok. Uitgangspunt van mixfonds moet in eerste plaats zijn om bescherming te bieden wanneer het stormt.
Maar nogmaals, respect voor ’t werk

Vowani
Vowani
7 jaren geleden

Ik ben het eens met @Al Fonds. Aanvullend: door te spreiden over een reeks van mixfondsen sluit je het risico uit dat een beheerder die “pech” heeft of een “foute” beslissing maakt een te grote impact heeft op je totale portfolio. Verder denk ik dat er in 2008 een aantal beheerders zijn die toen te onvoorzichtig waren, of niet genoeg flexibiliteit hadden ingebouwd, en die daar (hopelijk) hun lessen uit getrokken hebben. Dus mixfondsen die het over het algemeen goed doen, behalve misschien tijdens 2008, vind ik persoonlijk ook de moeite waard om op te nemen in een portfolio van een reeks mixfondsen. Ik ben een portfolio aan het opbouwen met daarin op termijn een tiental mixfondsen. Deze oefining van Al Fonds is voor mij dan ook uitermate nuttig (zowat het meest nuttige wat ik hier op de site al gezien heb), waarvoor oprechte dank!

Vowani
Vowani
7 jaren geleden

@Al Fonds Voor DNCA Evolutif B is het waarschijnlijk beter de Luxemburgse ISIN (LU0284394821) te gebruiken in de tabel, in plaats van de Franse. De Luxemburgse is beter bekend en aankoopbaar bij Belgische banken dan de Franse versie.

Vowani
Vowani
7 jaren geleden

Veel dank, Al Fonds!

Leon
7 jaren geleden

Beste dank voor de uitermate interessante berekeningen. Ik stel mij vaak de vraag, wat doen die fondsbeheerders toch met onze spaarcenten. Worden die misschien voor andere doeleinden gebruikt? Uitlenen b.v. Als men de resultaten ziet dan komt men al gauw op de gekste ideeën. Bestaat er zoiets als een fondsbeheerderswaakhond? Ooit eindigen onze spaarcenten waar onze voorouders begonnen zijn: onder de matras … Misschien kunnen volgende fondsen nog opgenomen worden: Fivest Euroland, Belfius Plan Medium FoF, BNPP L1 Diversified world balanced classic.

Leon
7 jaren geleden

Hier volgen dan de Isincodes: BE0171768782, BE0168172717, LU0132151118.

zoeker
zoeker
7 jaren geleden

Beste,

Zouden deze mixfondsen het waard zijn opgenomen te worden in de lijst ?

Aramea Rendite Plus DE000AONEKQ8
DWS Concept DJE Alpa Renten Global LU0087412390
4Q-Income Fonds Universal I DE0009781997
Deka-Euroland Balance DE0005896872
Kapital Plus A DE0008476250
R Club C FR0010541557
Multi Oppotunities II acc
Arty FR0010611293
Universal invest Global Flexible LU0524314845

Het is me opgevallen dat een massa mixfondsen de onderliggende index niet kunnen evenaren, misschien toch beter indexbeleggen ??? (ruime spreiding )

Vowani
Vowani
7 jaren geleden

Ik vind Universal Invest Global Flexible van Bank Delen (LU0524314845) niet in de spreadsheet?

Vowani
Vowani
7 jaren geleden
Antwoord aan  Vowani

Oprichtingsdatum is 29/04/1996.

Vowani
Vowani
7 jaren geleden

OK, bedankt Al Fonds voor je opzoekwerk!

Vowani
Vowani
7 jaren geleden

Alvast bij Bank Delen, vermits de fondsbeheerders daar werken (www.cadelam.be). Bank Delen (www.delen.be) zal je kunnen zeggen via welke andere banken het fonds te koop is, indien er zouden zijn.

luc1961
luc1961
7 jaren geleden

Momenteel heb ik al belegd in 5 goede defensieve mix-fondsen zoals Ethna, Carmignac P, Eurose, Rouvier P en BGF G.Allocation voor een aanzienlijk bedrag. Misschien valt er ene door de mand in de toekomst. We zullen zien. Een nieuwe kaskraker is dus altijd welkom. Proficiat voor al het werk.

Vowani
Vowani
7 jaren geleden

Dank voor je uitvoerige analyse, en het vele werk dat er ongetwijfeld in gekropen is. Nu benieuwd of er uit de 5-jaar en 3-jaar analyses een aantal extra toppertjes naar boven gaan komen…

Vowani
Vowani
7 jaren geleden

De lange-termijn rendementen van heel wat fondsen, en dus ook de mixfondsen, worden sterk naar beneden getrokken door de historische uitzonderlijke crash van 2008. Hierdoor zijn de geannualiseerde rendementen over alle periodes waarin die crash verwerkt zit sterk neerwaarts beïnvloed. Fondsbeheerders die tijdens deze crisis er in slaagden om de verliezen te beperken (hetzij door een heel slim beheer, hetzij door “geluk te hebben”) komen vaak goed uit vergelijkingen op lange termijnen, zelfs als ze voor of na de crisis slechts een gemiddelde prestatie neerzetten. Wat voor mij persoonlijk een belangrijke parameter is bij het selecteren van mixfondsen is hoe goed ze het doen in zowel opgaande als neerwaarste markten, en dit in vergelijking met vergelijkbare fondsen. Een handige manier is voor elk individueel jaar (2004/2005/2006/2007/2008/2009/2010/2011/2012/2013) te kijken in welk deciel een fonds zich bevindt in zijn categorie: bijvoorbeeld een fonds dat elk jaar in het bovenste deciel (ttz de top 10%) van de fondsen van zijn categorie zou zitten, dat is een uitzonderlijk goed fonds (ik ken er helaas zo geen, ha!). Een fonds dat een paar keer in het hoogste deciel zit, maar voor de rest ondermaats is, kan een heel goed lange-termijn rendement hebben, maar men zich dan toch afvragen of de fondsbeheerder niet gewoonweg een paar keer een “lucky shot” had, en voor de rest een meeloper is.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden

De mixfondsen met een goed rendement en niet te hoge volatiliteit zitten natuurlijk al verwerkt in de MijnKapitaal kernfondsen. Het is spijtig dat deze oefening geen nieuwe “vondsten” heeft opgeleverd.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

43
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x