Begin 2015 schoten de beurswaarden als een raket de hoogte in. Op enkele weken genereerden heel wat fondsen rendementen Year to date (vanaf 1 januari) die hun jaarlijks gemiddelde fiks overtroffen. Sommigen onder ons kregen hoogtevrees.
Na 16 april keerde het tij (duidelijk te zien bij de evolutie van ons MijnKapitaal Mixerfonds hier) en ging het in sneltreinvaart de andere kant uit. Aan de hand van mijn bestand kan ik vrij snel een studie maken over die correctie en de gevolgen er van. Ondertussen lijken de beurzen en de fondsen zich te herstellen: of dit het einde van de correctie is, weten we nu nog niet. De scherven van mijn glazen bol werden al een tijdje geleden in de vuilbak gekieperd.
Bijna alle fondsen gingen onderuit. Zowel voor de beleggers die allergisch zijn aan volatiliteit als voor diegene die houden van volatiliteit kan het interessant zijn om te zien op welke manier de fondsen die correctie ondergingen. Voor de beleggers met een volatiliteitsallergie om te kijken bij welke fondsen ze uit de buurt dienen te blijven. Bij de volatiliteitsfans om te kijken wanneer er zich een dip voordoet zodat ze goedkoop kunnen bijkopen. Wij van MijnKapitaal stellen namelijk graag iedereen tevreden…
Gaan zitten treuren in een hoekje heeft nog nooit veel opgeleverd. Daarom publiceer ik bij al die negatieve cijfers ook het totale rendement van 2015 (Year to date en afgesloten op 16/10/2015) zodat het geheel meestal toch positief wordt.
Hiernaast vind je de fondsen die de grootste verliezen lieten optekenen tijdens de periode 16/04/2015 tot 01/10/2015. Ik moest weer denken aan mijn leermeester die altijd zei:”zeg me welke periode je neemt en ik zeg je welke fondsen de rangschikking aanvoeren“.
Hier duidelijk te zien: de emerging markets en rechtstreeks of onrechtstreeks daar het gevolg van: de commodities of grondstoffen.
Dat zijn fondsen die bijna een derde tot de helft van hun waarde verliezen op, welgeteld, een half jaar. Hallucinant voor de defensieve belegger. Hoogst interessant voor de actieve belegger.
Voor de euro-belegger kan er een verschil zijn als je de USD-noterende fondsen omrekent. Groot is het verschil niet: dat kan je nazien door het fonds Fidelity Indonesia te bekijken dat er in beide munten tussen staat.
Van de ongeveer 700 fondsen, indexen en trackers in mijn databestand zijn er ook fondsen die uit het rood bleven. Ik kreeg er echter geen 25 bij mekaar.
Dat in deze selectie enkele monetaire fondsen rond de 0% cirkelen lijkt me logisch. Er zullen er misschien ook zijn die dankzij hun onderliggende munt uit het rood bleven (UK…). De Absolute Return-fondsen had ik hier in grote getale verwacht, maar dat valt tegen.
Ik betwijfel het ten zeerste als ik de screeningresultaten bekijk. Zowel de Amundifondsen als het fonds van JPM draaien op dit ogenblik in overdrive en krijgen van de GOGI een NOGO. Bekijk je de gemiddelde rendementen uit het verleden, dan zijn die eerder pover. Aan het fonds van Patronale Life kan je kop noch staart aan krijgen: dat zie je als je het resultaat tijdens de correctie afzet tegen het rendement over het hele jaar: het is een erg volatiel fonds met een pover rendement (zonder de Tak23-kosten in rekening te brengen) en ik vermoed dat de oorzaak moet gezocht worden in de halfmaandelijkse NIW. Waarschijnlijk is de periode te kort om op een halfmaandelijkse notering verder te gaan.
Hier kan je ze vinden:
Vragen of opmerkingen altijd welkom.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
in 2015 % en corr 2015 % is dit het verlies of daling ( of stijging ) in 2015?
In de beleggingswereld is een correctie een neerwaartse aanpassing. Hier de periode 16/04/2015 tot 1/10/2015.
Thanks dus vanaf 16/4 tot 1/10/15 dus een daling van die percentages ( corr 2015 )!
Ik dacht toch dat er een minteken voor het percentage stond…
Correct!
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be