About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

23
Reageer op dit artikel

avatar
7 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
NonothingAl FondsRobokatlouisPhil2 Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Nonothing
Gast
Nonothing

Ik zou graag de exacte berekeningsmethode kennen omdat anders de kans bestaat dat mijn bemerking niet terecht is. Het enige dat ik kan zeggen bij deze manier van berekenen is dat uit mijn ervaring veraf gelegen periodes (3-4-5 en meer jaar) veel meer in overweging genomen worden dan kortbij gelegen periodes (de laatste periode wordt maar 1 keer in overweging genomen, de voorlaatste 2 keer, … ). Persoonlijk vind ik dat de laatste periodes juist meer gewicht zouden moeten krijgen en de veraf gelegen periodes minder (de huidige prestatie lijkt mij meer relevant dan de prestatie 3, 4 of 5… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De uitleg vind je in dit artikel.

De begin en einddatum van iedere berekening schuiven telkens een halve maand maar betreffen wel een periode van vaste lengte. Het verleden telt dus evenveel mee als het heden, maar we beperken wel hoever we in tijd terug gaan. Wat er 15 jaar geleden gebeurde is inderdaad niet meer relevant.

Nonothing
Gast
Nonothing

Het is dus inderdaad zoals ik vermoedde. De meest recente periode wordt 1 keer in rekening gebracht, de periode ervoor 2 keer, …, de periode 50 halve maanden geleden X keer (tot 50 keer!), alle volgende halve maanden X keer (tot 50 keer) en zo weer uitdovend naar het begin van het fonds toe. De grootste nadruk zal met deze berekeningsmethode dus liggen op de periode tussen (einddatum fonds – 50 halve maanden) en (begindatum fonds + 50 halve maanden). Concreet zal dus wat 2 of meer jaar geleden gebeurde sterker doorwegen (tot 50 keer!) dan wat in de meest… Lees verder »

Nonothing
Gast
Nonothing

Na de verduidelijkingen hieronder blijkt bovenstaande redenering dan toch correct. Enkel moet 50 vervangen worden door 24 en “2 of meer jaar” door “1 of meer jaar”. Bedankt voor de uitleg.
and by the way: ik denk niet dat ik ergens aangaf dat mensen elkaar tegenspreken.

louis
Gast
louis

Hallo,

Ik heb als beginnend belegger een vraagje ivm de selectie van de fondsen van het mixerfonds.
Als ik de grote screeningslijst bekijk en volgende filters instel:
1) rendement ooit < 4%
2) minstens 50 of 75 periodes van 5 jaar kunnen berekenen
3) 100% positieve resultaten op 5J
blijven er echter meer fondsen over dan de selectie van de 13 fondsen.

Zie ik nog een parameter over het hoofd of waarom komen de andere fondsen niet in aanmerking?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

en de volatiliteit mag niet al te groot zijn

louis
Gast
louis

Dank voor jullie snelle antwoord. Wat gebeurt er wanneer een van de gekozen fondsen niet meer aan deze criteria voldoet? Raden jullie dan aan om dit niet meer mee op te nemen in de portefeuille.
Bv. DNCA Invest Evolutif heeft bij PERC geen 100% meer staan…

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

DNCA Evolutif staat in 2 varianten in de lijst. De B versie heeft wel 100% positieve resultaten.

Phil2
Gast
Phil2

Dank voor de verduidelijkende inleiding !

g2-7d9eb4a738d34fe15648c467c9b6ad16
Gast

Vooreerst erg bedankt voor de zeer interessante en waardevolle info en al het werk dat u daar in steekt!
Vraagje: ik heb zojuist kennis gemaakt met het keyplan van Keytrade (geleidelijke aankoop van fondsen zonder bijkomende kosten). Weet u soms welke fondsen van dit plan in de mixerfondselectie staan?
Hartelijk dank!

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Zou dit fonds ook voldoen ? C-QUADRAT ARTS Total R Balanced T
Blijkbaar is baloise begonnen met verdeling van deze fondsen ? Is dit in tak 23 vorm?

stan
Gast
stan

Je ziet onmiddellijk wat kwaliteitfondsen zijn. Voor mij zijn dat Carmignac Patrimoine en Ethna Actif E. Misschien niet de ‘snel veel geld verdienen’ fondsen maar wel een zekere bescherming in moeilijke tijden. Liever een rendement van 5% en in woelige tijden 0% dan een rendement van 15% en in woelige tijden -30%.

Maxim
Gast
Maxim

Bedankt voor de duidelijke uitleg! Ik was al begonnen met berekeningen waarbij ik het jaarlijks rendement bereken afhankelijk van in welk jaar je bent ingestapt tot nu. Dat geeft al een enorm verschil. Maar deze methode neutraliseert de betere periode van het laatste jaar. Interessant!

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be