About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

94
Reageer op dit artikel

avatar
17 Comment threads
77 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
Al FondsAnnDolfijnobelixRobokat Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Dolfijn
Gast
Dolfijn

Zit de screening te bekijken en vraag mij af of alle data wel klopt..

ik zie hier nu bvb. KBC Master Bonds K € BE0058976979 met Latest Y1 = -24,07% wat mij wel héél slecht lijkt.

Op M* geeft dat fonds bij rendement 1 jaar: +0,25% en dit fonds ging nooit echt veel negatief.

Hoe kom je aan die -24,07% ??

bvdv
Gast
bvdv

Als ik GOGI eens van dichtbij bekijk naar het flexerfonds en het mixerfonds toe, is mijn observatie dat blijkbaar het volledige mixerfonds een GO heeft, en de flexer een NOGO…. Zelfs met de huidige correctie achter de rug loopt het mixerfonds achter op het flexerfonds tov de gemiddelde rendementen?

obelix
Gast
obelix

er zitten toch fondsen in de 2 ook?

Jan
Gast
Jan

Is het eventueel mogelijk de Invesco Asia Balanced(LU0367026134) op te nemen? Deze bestaat toch al enkele jaren. Ik vind hem niet onmiddellijk terug. Dank bij voorbaat.

GejeM
Gast
GejeM

Ook ik waardeer het zeer dat u ons deelgenoot wilt maken van uw GOGI index. Wat ik wel als verbetering zou beschouwen is dat ge de berekening van de GOGI index zoudt aanpassen, nu is die gebaseerd op AV1 dit is de gemiddelde 1 jaar opbrengst. Ik zou de over- of min-waarde liever berekend zien op basis van AV1 (in %) + 1, in formule: GOGI = (1 + Latest Y1 / 100) / (1 + AV1 / 100) – 1. Dit zal voor mij meer een procentueel verschil op tov de investering laten zien en niet die tov de… Lees verder »

Dolfijn
Gast
Dolfijn

OK, heb die excel bekeken maar begrijp het toch niet echt.. misschien dat je zoiets steeds best uitlegt met een concreet voorbeeld.

Neem nu Flossbach in die excel.. die heeft:
AV3: 13,17%
AV1: 13,19%
Latest Y1: 8,31%.. wat is verschil tussen Latest Y1 en AV1 ?
GOGI: -29,99%.. is dat niet veel?

en dit resulteert dus blijkbaar in een GO, dus die zou je nu mogen kopen vermoed ik

Kan je aub in dit voorbeel eens eenvoudig uitleggen hoe al die cijfers met mekaar verbonden zijn en dit dus tot een GO advies leidt?

PS. hoelang blijft zo’n GO/NOGO advies geldig?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De uitleg over GOGI vind je in dit artikel. Lees het grondig voor je aan de slag gaat met GOGI, anders loop je het gevaar dingen verkeerd te interpreteren.

De cijfers blijven geldig tot … ze niet meer geldig zijn. Indien het verschil tussen GO/NOGO klein is, dan kan de GO/NOGO iedere dag omslaan. Vandaar dat percentuele verschilcijfer.

tr1981
Gast
tr1981

Stel dat je nu zou starten met gespreid te investeren in de flexer en neem volgende situatie:
6 van de 8 staan op GO, de andere 2 op NOGO.
Baseren jullie zich dan op het algemene gemiddelde van de Flexer in zijn geheel (GO of NOGO?), of kopen jullie enkel de 6 die op GO staan deze maand en herevalueren zo elke maand opnieuw?

Ik weet dat de Flexer (en Mixer) steeds in zijn geheel gezien moeten worden qua performantie, maar twijfel of je die redenatie ook doortrekt voor aankopen?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Om het evenwicht te bewaren tussen de fondsen is het aangeraden om de prestaties van het geheel af te wegen. We gaan dat ook op die manier opvolgen vanaf nu.

jhn
Gast
jhn

Dit is werkelijk de max!
Merci voor dit model Go Gogo!

Ik heb er direct gebruik van gemaakt.
Deze 2 vond ik niet terug.
Enig idee waarom dat is?
LU0507265923 Deutsche Invest I Top Dividend LC
LU1038809395 Flossbach von Storch – Multiple Opportunities II RT

Deze volgen jullie toch ook.

Nog eens bedankt
jhn

Lucas
Gast
Lucas

Oke, maar in eerste instantie had ik ook de tabel verkeerd begrepen en leek voor mij de GO op een ideaal aankoopmoment. En je schrijft: “GOGI geeft dan aan hoeveel procent hoger of lager het rendement was van het afgelopen jaar ten opzichte van het gemiddelde jaarlijks rendement” maar ik zie bij een bepaald fonds staan bij GOGI -252.144,51% en bij een KBC-fonds -12.949,42%. Ik begrijp dat niet. Hoe kom je hieraan? Mvg

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Dat zijn percentuele verschillen en die kunnen hoog oplopen. Bv tussen 0,5 en 5 zit 1000% verschil.

Lucas
Gast
Lucas

Om te zien welke fondsen het hardst weggezakt zijn

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Stel dat fonds A op 100 euro staat, gedurende enkele weken naar 125 euro gaat en dan terugvalt op 100. Stel dat fonds B de hele tijd op 100 gebleven is. Is fonds A nu opeens beterkoop omdat het korte tijd op 125 gestaan heeft?

In mijn opinie zijn pieken geen interessante maatstaf om iets uit af te leiden. Het is alsof men voor de koopjesperiode de prijs van de kledij zou opslaan om je dan korting te kunnen geven. Het zegt niets over wat duur is en wat niet.

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Kunnen jullie een backwards voorbeeld geven van go en nogo.
Bv van CP kan je wssch ver terug gaan in de tijd…. op welke momenten zou dit een go/nogo gegeven hebben (gehad zinde ;-)bv rond/voor 2008 of 2011 ? Wat zou het gegeven hebben mocht je toch hebben ingestapt bij een nogo enz..

Jan H
Gast
Jan H

Hallo, ik heb ook de sleutel niet ontvangen. Zou het mogelijk zijn deze door te sturen aub? Hartelijk dank voor jullie leerrijke site!

Roger
Gast
Roger

Beste,

Ik ben mijn sleutelwoord kwijt

Johan
Gast
Johan

Dag,
Ik heb de sleutel eveneens niet ontvangen of gezien. Kan u mij aub deze bezorgen.
Met dank

costaadeje
Gast
costaadeje

Als je zelf een jaargemiddelde in % van een fonds wilt berekenen, doe je dit dan als volgt? (NIW-waarde van het fonds op 1 januari 2014 – NIW-waarde van het fonds op 1 januari 2015)/100?

costaadeje
Gast
costaadeje

Is mijn formule niet eerder: (NIW-waarde van het fonds op 1 januari 2015 – NIW-waarde van het fonds op 1 januari 2014)/NIW-waarde op 1 januari 2014 x 100?

Karien
Gast
Karien

Ik kan dit bestand niet openen, ook niet op mijn Ipad omdat het versleuteld is. Ook al heb ik de sleutel, ik krijg nergens de vraag om de code in te geven. Is er een andere mogelijkheid ?

Mouche
Gast
Mouche

Ik geraak er ook niet in! Ze vragen een paswoord en ik ben al zo lang ‘member’.

Mouche
Gast
Mouche

Is in orde ondertussen!

bvdv
Gast
bvdv

Voor de mensen die een beetje onderlegd zijn in Excel, is er een eenvoudige manier om de GO/NOGO van je eigen fondsen in je eigen excel te krijgen! Daarvoor heb je wel de Excel nodig van Al Fonds… Beste is die in dezelde directory te copieren als je eigen Excel en het paswoord te verwijderen. Ik heb deze hernoemd naar MijnKapitaal-GOGI.xls. Dan kan je een kolom bijmaken in je eigen exel en daar de formule “=VLOOKUP($D10; ‘[MijnKapitaal-GOGI.xls]Op Isincode’!$D$2:$AL$1000;35; FALSE)” gebruiken voor iedere lijn in je eigen excel. De $D10 is de kolom van je ISIN code, en kan misschien wel… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

Bedankt voor de tip ! ’t Is al ingebouwd.
Alleen jammer dat in deze lijst minder fondsen opgenomen zijn dan bij de andere screenings (april/juli). Komt er in oktober ook weer een screening met alle fondsen van de vorige keren ? Anders wordt het moeilijker om je fondsen op te volgen/te kijken of aankoop al dan niet interessant is, voor diegene die net niet in de GOGI zitten…

Ann
Gast
Ann

@bvdv : als je de formule als volgt maakt: =IFERROR(VLOOKUP(zie hoger);””) krijg je een proper overzicht zonder de #N/A.

bvdv
Gast
bvdv

@Ann: Inderdaad, bedankt voor de tip!

Lucas
Gast
Lucas

Het zou wel handig zijn moest de GO/NOGO kolom aan de nieuwste Franky-Matic versie kon toegevoegd worden, ik weet natuurlijk niet of dit mogelijk is.
Misschien een uitdaging voor Franky

Franky
Gast
Franky

Ik zal eens kijken wat ik kan doen. Fondsen die niet in de screening zitten kan ik uiteraard ook niet tonen.

Tiziano
Gast
Tiziano

Als ik deze formule probeer dan krijg ik een foutmelding dat er iets mis is met de formule, meerbepaald “Table Array invalid” ?

bvdv
Gast
bvdv

@Tiziano, ben je zeker dat je het paswoord verwijderd hebt? Want blijkbaar vind ie de tabel niet? Of dat je het bestand niet in dezelfde directory geplaatst hebt als de Francky-Matic? Of dat je het bestand niet hernoemd hebt naar “MijnKapitaal_GOGI.xls”?

Jeky
Gast
Jeky

Het Invesco Balanced Risk fonds (deel van de mixer) vind ik niet terug in deze tabel.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be