About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Reageer op dit artikel

118 Reacties op "GEoptimaliseerd PEnsioensparen"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Hagi
Gast

Jammer, gewoon voledig bedrag storten op 1/1 dus?

Wimblew
Gast

Beste,

Mijn vrouw en ik (beide 37 jaar en storten reeds 15 jaar) hebben reeds een mooi bedrag gespaard in ons dynamisch pensioenspaarfonds, Pricos (KBC). Gezien de vele doemberichten over een mogelijke beurscorrectie wil ik dit fonds veilig stellen door het tijdelijk (en kosteloos) om te zetten naar Pricos Defensive. Met de bedoeling om terug naar Pricos om te schakelen na een correctie.

Lijkt jullie dit een verstandige zet?

Dank voor uw advies.

chris
Gast

Op welke manier kan ik de meest recente GEPE lijst maandelijks makkelijk opzoeken ? Kan er een link worden geïnstalleerd hiervoor ?

Sander
Gast

Mijn pensioenspaarfonds (BNP Paribas B Pension Growth) heeft een GO…. maar ik heb deze post nu pas gezien. Ondertussen zijn we al bijna een maand verder.

Wacht ik af tot de volgende GEPE update, of lijkt het jullie safe om nu toch te storten ook al is de data niet meer kakelvers?

Geert M
Gast

Wat is het grote verschil tussen Metropolitan Rentastro Growth en BNP paribas b pension growth. Ze hebben ongeveer dezelfde opgaande winst/verlies, maar er is toch altijd een klein verschil. Volgens mijn interpretatie presteert de Metropolitan net iets beter. Maar wat is het verschil in deze producten?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Het zijn wel degelijk twee verschillende fondsen, maar beheerd door dezelfde beheerder. De twee fondsen worden ook verdeeld via andere distributiekanalen.

Vraag ons niet waarom twee fondsen i.p.v. één, we weten dat niet.

Ann
Gast

Metropolitan Bank was van D’Ieteren en ik dacht ook AG. Zij hadden zeer goede spaarboekjes, zo heb ik ze leren kennen.
Later werd ook de ASLK/Fortis hier op een of andere manier bij betrokken. Of was het eerst nog Krediet aan de Nijverheid ? Via verschillende wegen is het uiteindelijk Fintro geworden, dat onder de vleugels zit van BNP.
Of de pensioenspaarfondsen van Metropolitan en BNP initieel 2 verschillende fondsen waren die later door beheer van BNP naar mekaar zijn toegegroeid, of dat ze vanaf het begin al onder die vlag zaten, is me niet bekend. Maar ik vermoed eerder het eerste.

Natalie
Gast

Is er eigenlijk veel verschil tussen die pensioenfonsen en “gewone” fondsen. Zit daar niks bij wat als mixer zou kunnen werken. Vrij veel hebben een lage AV1L120.

Suggestie.. kan je die kolom AV1L120 niet gewoon AV1Y5 noemen? 120 halve maanden is 5 jaar. Lijkt me minder verwarrend. Is maar een idee..

Kevin
Gast

Als ik de belastingaftrek niet zou hebben, dan was ik nooit gestart 😉
Mocht de fiscale aftrek terugvallen op 15% of lager zou ik serieus overwegen om te stoppen.

Epibrero
Gast
Ivm met de Go, NoGo heb ik dit vraagje: Ik overweeg (mede dankzij de uitstekende artikels en analyses op MK) over te stappen van Argenta Pension Fund naar het BNPP Balanced. Ik dacht dat Pens F Balanced CRELAN een zusterfonds van dit BNPP fonds was. (resultaten op tijd.be zijn idd. nagenoeg identiek). 1) Kunnen jullie bevestigen dat het idd. om hetzelfde fonds gaat? (Crelan heeft als voordeel: 2% instap ipv 3% bij AXA, BNPP, RABO, …) 2) Maar op de GEPE van 1/3 zie ik dat BNPP een GO krijgt en Crelan een NoGO. Misschien omdat het Crelan fonds recenter… Lees verder »
geert m
Gast
Momenteel stort ik telkens op 2 januari het maximale bedrag in het pensioensparen (AXA = BNP balanced). Mijn Partner heeft Fintro Metropolitan Growth en doet het gewoon maandelijks. Ik had geen weet van het systeem van GO en NOGO. Kunnen we in de toekomst de status van de pensioenspaarfondsen nazien op ieder moment van de maand? In zo´n overzicht zoals in het artikel? Dat zou wel erg handig zijn. Ik zou dan het volledige bedrag dan storten tijdens de eerste GO van het jaar. Vraagje: Is het mogelijk om in de titelbalk een nieuw item pensioensparen te maken (naast portefeuilles… Lees verder »
Kevin
Gast
Ik hou geen rekening meer met GEPE. Probleem hierbij is is dat je slechts 940 euro/jaar kunt storten. Als je de eerste 4 maanden bv. al een ‘STOP’ krijgt, dan moet je al 940 / 8 gaan doen. En wie zegt dat je dan verder geen STOP/SPREAD meer zal krijgen? Ik dacht ook dat ik actief mijn pensioenfonds kon beheren. Maar tenslotte merk je op het einde van het jaar dat je nog moet storten en uiteindelijk stort je dan op het hoogste punt. Als je dit 40 jaar moet doen dan steekt dit snel tegen. Uiteindelijk toch weer overgestapt… Lees verder »
Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Je moet dringend eens de GEPE handleiding lezen. GEPE is GEEN gespreide instap in de loop van het jaar.

geert m
Gast

Is het ooit gebeurd dat er gedurende 12 maanden een NOGO was voor het pensioensparen? Ikzelf kan dat moeilijk geloven. Ik zou de eerste GO het volle kapitaal storten.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat je 12 maanden een NOGO zou krijgen.

juluscesar
Gast
Dit kan inderdaad verschillende maanden duren; verliep correct ivm met het verder ‘lopen’ van de opbrengst met uitz mssch van een drietal dagen waarop de effectieve overdracht gedaan wordt. Bij mij ging dit over een pensfonds die uitstond bij een vroegere dochter van de grootbank die eigenlijk het fonds beheerde. De dochterbank ging over naar een andere moeder en het fonds bracht ik over naar de uitgevende grootbank. Dit ter illustratie dat dit mssch tussen banken zonder familie banden nog langer kan duren. Opgelet: ik heb dit enkel gedaan om een praktische reden en het fonds zelf bestaat nog in… Lees verder »
Leon
Gast

Eind december 2016 zetten mijn kinderen een procedure in gang om hun pensioensparen te transfereren van bank A naar bank B. Volgens het bankkantoor zou het kunnen dat de overgedragen sommen pas begin maart 2017 op hun pensioenrekening bij bank B zullen staan! Is dit normaal? Dat lijkt me wel heel lang …

Theo
Gast

Een aantal weken is niet abnormaal , het waarom ?

Theo
Gast

hallo , de 404 error zit op artikel Robokat. verkleurt van blauw naar groen.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

…en ook dat zou nu ok moeten zijn.

Hagi
Gast

Hoe komt dathet verschil tss latest year en rendement 2016 (artikel al fonds) zo groot is?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

De vergelijkingsbasis is altijd één jaar geleden. Vorig jaar is in het begin van het jaar een kleine correctie ingezet en dat zorgt dat de cijfers erg volatiel zijn.

Feit blijft dat de pensioenfondsen op dit moment niet overpresteren na een vrij zwak jaar en dat je de cijfers hierboven gerust mag gebruiken.

peterdedonder
Gast

Maar ‘k Heb ondertussen een workaround gevonden: rechtsklikken op de table en “View image” kiezen. Bedankt voor de update trouwens.

peterdedonder
Gast

Doorklikken op de tabel (om te vergroten) werkt bij mij niet.
Niet in FireFox en niet in Chrome. Zou het kunnen dat het dan toch niet aan mij ligt?

Ann
Gast

Kan het zijn dat er iets mis is met de link ? Ik krijg een 404-error.

TDK
Gast

Ik vraag me af of dit artikel nu maandelijks geupdate wordt of niet?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Begin januari komt er terug een update, nu heeft dat nog weinig zin.

TDK
Gast

Mijn vraag was niet bepaald voor deze maand bedoeld maar eerder algemeen: ik dacht dat dit artikel ook elke maand een update zou krijgen, maar dat is niet het geval dan?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

We hebben updates gebracht tijdens de eerste maanden van 2016. Gezien GEPE geen gespreide maar een éénmalige instap is én begin 2016 altijd een GO opleverde, hebben we dat niet het hele jaar gedaan.

Voice
Gast

Mijn vrouw, 61 jaar oud, heeft een pensioen-spaarrekening bij ING. Zou het niet verstandig zijn om dat geld nog voor de Brexit stemming af te halen en daarna terug te investeren in de MK-mixer. Ik verwacht namelijk en blijkbaar velen met mij, dat bij een Brexit de beurzen wel eens behoorlijke klappen kunnen krijgen. Graag jullie mening hierover.

timd
Gast

Waar kan ik de overzichtslijst juist downloaden?

frank
Gast

Algoritme boven gevoel laten spelen, dus 940 gestort want GO…

TK14
Gast

Heb zonet ook een tweede storting van het jaar verricht en heb hierbij dan al ongeveer 3/4 van het max. bedrag voor dit jaar gestort… De beurs kan vandaag kleine 4% lager sluiten, ideaal om in je PSP dan te storten…

Peter
Gast
TK14
Gast

Inderdaad, al meermaals gelezen dat storten in januari statistisch gezien een grotere winst genereert… dit jaar zal storten in februari alleszinds toch meer opbrengen…

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Ja, en omdat de meeste pensioenspaarfondsen in januari nog een NOGO scoorden, zullen de volgers van GEPE toch alvast tussen de 4% a 6% goedkoper instappen in februari.

Loekie
Gast

GEPE-artikel doorgelezen en begrepen… dus een logische GO.
maar een duiveltje fluistert me in: “never catch a falling knife”

beslissingen beslissingen…

Jens
Gast

Ik heb in januari al een derde gestort nadat de prijs fors gedaald was. Heb wel niet specifiek naar GEPE gekeken.

Karine
Gast

Daar het hier over kleine bedragen gaat ga ik nu voor een 30% beleggen.

S
Gast

Is dit nu een Go of NoGo deze maand? 🙂

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

De discussie kan beginnen …

Technisch gezien hebben we een GO (ook op basis van Y3) maar … we zitten duidelijk in een neerwaartse beurstrend.

Wat doe je? De GEPE theorie zegt om nu volledig in te stappen. Maar is het toch niet verstandig om dat over deze en één of twee komende maanden te spreiden?

Geef maar commentaar …

Philippe
Gast

Ik heb vandaag voor 400 € gestort op mijn BNP P Growth rekening bij Rabobank.
Volgende maand kijk ik opnieuw naar de lijst van mijn kapitaal en de NIW van het fonds om een volgend deel bij te storten.

peterdedonder
Gast

>> De GEPE theorie zegt om nu volledig in te stappen.
En aangezien zulke theorieën er zijn om emoties te proberen uitschakelen en gemiddeld goed te zitten…
Trouwens: die (verplichte) gespreide instap nivelleert de individuele prestaties heel sterk.
Als dat geldt voor de verschillende fondsen, dan is dat toch ook zo voor verschillende instapmomenten binnen één fonds?

>> Maar is het toch niet verstandig om dat over deze en één of twee komende maanden te spreiden?
En daar is de emotie 🙂
Trouwens, wie het onderste uit de kan wil…

Karine
Gast

Benieuwd wat de GEPE gaat brengen deze keer ?

Karine
Gast

Misschien toch ook niet slecht van nu gespreid in te stappen betreft het pensioensparen ?
Wanneer komt er een update van de cijfers N

Karine
Gast

Argenta pensioenfonds sinds 01/01/2016 – 4,28%

stan
Gast

Wat is eigenlijk de laatste kolom ‘GOGIcoef’?

Karine
Gast

Toch nog maar even afwachten om te storten lijkt me. Waar gaat dit weer eindigen ?

Kris
Gast

Ik heb in december een overdracht gevraagd van mijn volledig vorig pensioenspaarfonds naar BNP Paribas (balanced: BE0026480963). Dit gebeurt deze maand alsook de eerste maandelijkse storting. 2vragen: Heb ik een verkeerd moment gekozen voor de overdracht want dit pensioenspaarfonds heeft op dit moment een NOGO? Als ik jullie GEPE methode goed begrijp, kan het interessant zijn om die maandelijkse stortingen te stoppen en het resterend bedrag te storten op ‘t moment dat er een GO staat?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Dat wordt helemaal uitgelegd in het artikel waarnaar hierboven verwezen wordt.

Kris
Gast

Een vraag die ik mij stel: wat heeft de grootste impact op rendement? Ofwel storten in januari met een gogi momentum van +4%,rond het gemiddelde dus, ofwel afwachten tot de Gogi meer dan -10% is( zoals bij de mixer wordt toegepast om een allow te krijgen) met het risico dat dit pas over enkele of 11 maanden gebeurt en quasi geen rendement te hebben dit jaar???

Maxim Janssens
Gast

Als ik het vorige artikel over pensioenspaarfondsen begrepen heb, is de Metropolitan Rent Growth een interessante kandidaat. Maar die is op dit moment 9% aan het overpresteren. Correct? Brengen jullie deze evaluatie maandelijks uit? Dus dan kan ik elke maand checken of de tijd gekomen is om de storting te maken? Ik ben fan.

Kevin
Gast

NOGO (4%) wil dit zeggen dat het fonds MAAR 4% boven zijn gemiddelde prestatie schommelt?

Ann
Gast

Zijn dit de resultaten van 16/12 zoals uit de tekst blijkt ? Of zijn ze toch recenter ?

Toon
Gast

Zijn dit de cijfers van begin januari of effectief van 16 december? Dit omdat ik me meen te herinneren dat de cijfers van 16 december al eens gepubliceerd werden, en omdat dit artikel op 6 januari gepubliceerd is (waardoor men zou kunnen verwachten dat dit is obv recentere cijfers dan 16 december :-)).

Alvast bedankt,

Toon

Bart
Gast

Waarom gogi-scores bij pensioenspaarfondsen, het is toch een zeer lange termijnbelegging. Begin van het jaar volstorten brengt gewoon meer op, zekers op lange termijn. In mijn geval nog 30 jaar werken.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Morgen leggen we uit hoe je dit in de toekomst kan toepassen: geoptimaliseerd pensioensparen.

Jhn
Gast

Ik ben nu al een jaar of 4 bij rabo met BNP P Growth. Dik tevreden!
Ik kwam van star fund bij ING.
Die 4 jaar geen 3% betaald en een betere opbrengst.

Jammer dat er nu wel 3% kost bijkomt, maar het is niet anders.

Kevin
Gast

Ik heb momenteel BNP Pension Fund Balanced, maar maak me wat zorgen over Rabobank.be waar mijn pensioenspaarfonds momenteel zit. BNP Paribas biedt 80 euro welkomstbonus aan als je overstapt. Zouden jullie dit aanraden of niet?

Jhn
Gast

Wat is er aan de hand met rabo?

Kevin
Gast

9000 jobs verdwijnen en Rabobank wordt verkocht.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Waarom zou je je zorgen maken?

Laat je beslissingen niet leiden door een kleine bonus. Wil je je bankzaken doen bij BNP? Je gaat toch niet op basis van 80 euro een dure rekening openen als je er nog geen hebt hebt?

Kevin
Gast

Ik heb wel een hello-rekening die ik niet gebruik. Zou mijn pensioenspaarfonds daar aan kunnen koppelen.

Carolien
Gast

Goeiedag. Ik doe nog niet aan pensioensparen en wil dit graag nog in 2015 opstarten. Ik ben 31 en dacht op te starten in een pensioenspaarfonds. Als ik alle nogo’s zie, lijkt het me best om nu op te starten in een defensief fonds (verliezen kleiner bij daling beurzen), maar eens de beurzen minder in overdrive zijn, te storten in een meer offensief fonds (hopelijk in 2016). Op die manier krijg ik nog mijn fiscaal voordeel voor 2015 en beperk ik de verliezen op mijn storting van 2015. Lijkt dit een correcte redenering?
Groeten

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

De GOGI scores mag je niet gebruiken om dergelijke beslissingen te nemen, want dit is echt een korte termijn instrument. Wat niet wil zeggen dat je zo’n keuze niet mag maken, maar dan op basis van andere elementen.

Algemeen gesproken zijn de offensieve pensioenspaarfondsen het meest interessant om naar over te schakelen na een grote correctie. De neutrale fondsen zijn beter geschikt als de beurscyclus al een heel eind gevorderd is. De defensieve fondsen, daar zijn wij niet van onder de indruk.

Lees ook onze strategie rond pensioensparen.

Mattias
Gast

ik moet ook nog alles storten (AXA B pension fund Bal.). Vanaf volgend jaar doe ik het gewoon maandelijks. Nu zal ik nog alles storten ondanks Nogo. Ik redeneer als volgt: netto-voordeel voor mij van pensioensparen is (30+3)% waarbij 30% de belastingvermindering is en 3% ongeveer de gemeentelijke opcentiemen * mijn gemiddelde aanslagvoet. Zolang het verschil tussen “latest 1Y” en “AV1L120” (in casu 6,11%) kleiner is dan mijn procentuele belastingvermindering, is het nuttig om toch te storten, zou ik denken. Laat maar horen als hier redeneerfoute in zitten want ik ben hier niet bijzonder in thuis. M

Jo
Gast

Ik had eens gelezen dat het het beste is om in januari het volledige bedrag te storten. Op lange termijn levert dit meer rendement op dan maandelijks of in december te storten. Graag jullie mening hierover.

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Omdat er meer jaren zijn waarin de beurs stijgt dan waarin de beurs daalt, is dat gemiddeld gezien correct. Maar dat zegt niets over individuele jaren.

Peter
Gast

Praktische vraag.. zouden jullie aub de tabel hierboven in een formaat kunnen uploaden zodat ik de naam of isin code van een fonds kan copy/pasten zodat het makkelijk is als je dat fonds verder wil opzoeken? Het is nu een jpg waar je dus niets kan op aanklikken. Alvast bedankt.

Tiziano
Gast
Ik was net de rendementen van de pensioenspaarfondsen aan het bekijken op M*. Ik ben vorig jaar overgestapt naar rabobank pension fund growth en ik dacht dat dit fonds exact hetzelfde wordt uitgegeven door BNP en AXA maar dan met andere kosten. Nu uit de rendementen blijkt toch dat deze fondsen een ander rendement voortbrengen.. weten julile hoe dat komt? Op de website van rabo staat deze tekst : “Rabo Pension Fund Growth is de handelsnaam voor het gemeenschappelijk beleggingsfonds BNP Paribas B Pension Growth. Het is een pensioenspaarfonds naar Belgisch recht.” Dan vraag ik me toch af waarom de… Lees verder »
Kevin
Gast

Ik blijf gewoon maandelijks storten (940 / 12 ). De reden hiervoor is is dat je bv. de eerste 11 maanden niets stort en bv. in december dan de volle pot moet storten, of omgekeerd. Of in het slechtste geval krijg je een heel jaar NOGO omdat de markten het hele jaar stegen. Dan kun je jezelf vervloeken waarom je niet ingestapt ben en dat belastingvoordeel kwijt bent.

GOGI is van toepassing op pensioenspaarfondsen waar je continu mee bezig bent en dat doet 99% van de bevolking niet. Dus GOGI is minder geschikt voor pensioensparen.

Ann
Gast

Ik ga in 2016 starten met pensioenspaarfondsen (tot nu toe via verzekering), maar denk er ook over om een deel (de helft ?) in januari te storten en dan de rest te laten afhangen van GOGI. Maar zeker ben ik hier nog niet van….

Darts
Gast
Het beste systeem bestaat er volgens mij in dat je twee pensioenspaarproducten hebt. Een spaarfonds ( hoofdzakelijk aandelen ) en een spaarrekening. Je stort dan ieder jaar ofwel in het fonds ofwel bij de spaarrekening. De jaren dat de beurs hoog staat stort je bij uw spaarrekening, dus bij vast rentende producten. De jaren dat beurs laag staat stort je in uw spaarfonds. Uiteraard stort je het volledig bedrag per jaar volledig in het ene dan wel in het andere product, je mag immers maar van één product de stortingen fiscaal inbrengen. Op die manier vermijd je dat je te… Lees verder »
peterdedonder
Gast

Dit jaar al volgestort.
Maar ik vraag me af – voor volgend jaar – stel: ik plan maandelijks €78,33 (€940/12) te storten. Als ik dan enkele maanden tijdens dat jaar een NOGO krijg, wat doe ik dan op ‘t einde van het jaar?
Stel: ik heb eind november maar 7 keer (wegens ALLOW) €78,33 kunnen storten. Stort ik dan eind december (ondanks misschien nog altijd een NOGO) toch nog zodat ik aan mijn €940 kom?
Zo niet, loop ik dan geen belastingaftrek mis? Of weegt die gemiste belastingaftrek niet op tegen de (anders) veel te duur aangekochte stukken?

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Het gevaar bestaat zelfs dat je volledige jaren een NOGO krijgt, hoewel dat met GOGI 2.0 al wat beter is.

De vraag is inderdaad: wat doe je dan? Wij hebben de waarheid niet in pacht, dus horen we graag meerdere opinies.

costaadeje
Gast

Pensioensparen doe ik eerst en vooral voor het fiscale voordeel, dus voor mij maakt het niet zo veel uit als er een NOGO-score is…al moet ik wel bekennen dat je natuurlijk wel het best belegt in een periode waar de koers het laagst staat of wat gezakt is…Nu vind ik het trouwens wel een periode om voort te beleggen ondanks de NOGO

Robokat (Carl De Ridder)
Editor

Heel wat pensioenspaarfondsen krijgen momenteel een NOGO.

Ik ben eens benieuwd hoe jullie, de lezers, denken hier mee om te gaan. Vooral dus wie dit jaar nog niet aan pensioensparen heeft gedaan of gewoonweg maandelijks pensioenspaart.

Annick
Gast

De recentste GEPE-scores dateren van 1 juli. Berekenen jullie voor het najaar nog een update?

wpDiscuz

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be