RES-packs-tuttimus-promo NEW (ON 14/08 - OFF 30/09)

About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

543 Comments

 1. 121

  GejeM

  Graag gebruik ik uw GOGI-score tabellen om vooral AV1L120 over te nemen. Y1 vind ik minder bruikbaar en dit omdat het te afhankelijk is van de koers 12 maand geleden, als er toen een topkoers was dan zal voor de meeste fondsen een SPREAD gegeven worden en anderzijds als er toen lage koersen waren dan is Y1 hoog en wordt STOP getoond.
  Omdat er vorig jaar eind november een tijdelijke piek was zien er voor veel fondsen SPREAD. Dat is volgens mij gevaarlijk.
  Omdat ik mijn Mixerfondsen al meer dan 18 maand in bezit heb en ook op de 1ste en 16de van elke maand de koers noteer, heb ik voor mezelf een Y1m berekend. Deze neemt als beginkoers het gemiddelde van de 24 koersen tussen 6 en 18 maand geleden. Voor sommige fondsen geeft dat een merkelijk verschil:
  ISIN / Naam /AV1L120/ Y1 / GOGI / Y1m
  LU0072462426 / Gl Alloc (BGF) K $ / 3 / 1,53 / SPREAD / 3,8%
  LU0171283459 / Gl Alloc A2 (BGF) K / 8 / 1,57 / SPREAD / 10,5%
  FR0010135103 / Patrimoine (Carmigna / 4 / 0,56 / SPREAD / 4,7%
  Het eerste BGF fonds is in USD en dat was tamelijk stabiel maar het 2de in EUR had een jaar geleden wegens dollar/euro perikelen een tussentijdse piek. Is dan een SPREAD aangewezen? Voor mij is dat een dikke STOP.

  Reply
  1. 121.1

   Al Fonds

   Zoals Robokat reeds aangaf: de score van 1/12 is momenteel voorbij gestreefd en niet meer bruikbaar. Aan de nieuwe ben ik hard aan ‘t werk, maar dat gaat toch nog enige dagen duren.
   Wij hebben begin dit jaar ook hetzelfde probleem willen ondervangen en zijn na veel rekenwerk teruggekeerd naar de basis. Met hoe meer gemiddelden je werkt, hoe trager dat de GOGI reageert. Oppassen dat je op zeker moment niet achter het net vist.
   100% perfectie is waarschijnlijk niet mogelijk, maar het staat je natuurlijk vrij er een persoonlijke toets aan te geven.

   Reply
 2. 122

  GejeM

  ” Met hoe meer gemiddelden je werkt, hoe trager dat de GOGI reageert.”
  Dat zie ik niet zo: Met een gemiddelde als startwaarde zal een recente stijging even sterk tot uiting komen. Door dit start-gemiddelde wordt enkel de specifieke momentwaarde 12 maand geleden afgevlakt.

  Reply
  1. 122.1

   Al Fonds

   Je gebruikt het juiste woord: afvlakken = de uitersten weggommen.
   Als je daarmee een verschil gaat berekenen, dan gaat dat verschil minderen. Dat werkt in beide richtingen en zo gaat die afgeleide minder snel reageren.

   Reply
  2. 122.2

   Robokat

   We willen meer capteren dan een gemiddelde startwaarde.

   Onrechtstreeks houden we ook rekening met seizoenseffecten zoals mid-zomer dipjes of eindejaarsrally’s. Indien de koersen twee opeenvolgende jaren naar het jaareinde stijgen, dan wordt dat via het voortschrijdend gemiddelde ook als ‘normaal’ gecapteerd.

   Dit werkt natuurlijk niet ieder jaar, want we kijken maar 1 jaar in het verleden. Maar onze talrijke simulaties die vooraf gingen aan de lancering van GOGI toonden aan dat het systeem op basis van 1 jarige voortschrijdende gemiddelden goede resultaten levert.

   Er zijn natuurlijk TA systemen op basis van moving averages die vooral in de wereld van aandelen worden gebruikt en die we in de beginperiode van MK uitgeprobeerd hebben op fondsen. We hadden niet het idee van dat moving averages goed werken met fondsen en we hebben dat vrij snel verlaten.

   Toen we eind 2015 dachten GOGI te moeten bijstellen, zijn we daar gaan aan prutsen. Maar dat is achteraf gezien helemaal niet nodig: de GOGI signalen doen wat ze moeten doen. Het GOGI momentum hebben we echter afgeschaft, want daar kan je niets zinnig uit halen.

   Reply
  3. 122.3

   Het manneke

   Als we vandaag de Y1 bekijken dan is er inderdaad een serieuze dip ¨geweest rond medio februari 2016 die de Y1 van alle fondsen vandaag flink de hoogte in jaagt (zo’n extra + 5%) waardoor de meerderheid van onze MK fondsen nu een STOP krijgen.
   Mijn vraag : is dan het fonds in overdrive of is dit het resultaat van het snelle herstel na de dip van vorig jaar februari en moet dit dan inderdaad als een STOP geinterpreteerd worden.
   Waarschijnlijk gaan dan de GOGI scores volgende maand er terug helemaal anders uit zien, ik ben benieuwd.
   Dit effect is zeer duidelijk zichtbaar via de jaargrafieken van een fonds en ook via de Frankymatic V1.9.3 GOGI berekening waar op vandaag echt de jaarrendementen de pan uitswingen .
   Hoe zou je dit tijdelijk GOGI effect van een dip kunnen vermijden ? Hangt er natuurlijk van af welk soort dip en welk soort herstel, misschien inderdaad Y1m zoals GejeM gebruikt ? Wat zijn jouw GOGI scores vandaag ?

   Reply
   1. 122.3.1

    Robokat

    Het gevolg van een dip in het verleden is wel degelijk relevant en moet niet uitgefilterd worden. Anders zouden we geen voortschrijdend gemiddelde hanteren maar iets anders.

    Iedere maand beslis je aan te kopen door te vergelijken met dezelfde maand 1 jaar geleden. Kon je toen (relatief) goedkoop aankopen, dan is het nu niet interessant om aan te kopen of omgekeerd. Je gaat dit dus in maand-paren afwegen en wat er in de tussenliggende maanden gebeurde, speelt geen rol bij die afweging. Je optimaliseert dus puur op basis van maand-paren en probeert daar de gemiddelde aankoopprijs zo laag mogelijk te houden.

    Los daarvan zien we dat de de grafiek van de voortschrijdende rendementen aan de rechterkant opnieuw een groeispurt inzet. Het lijkt dus dat de Trump rally nog niet tot een einde komt en als dat zich verder doorzet, gaan we ook in maart een STOP aanhouden.

    Reply
 3. 123

  hagi

  10 vd 14 fondsen id mixer krijgen een spread en de gehele mixer blijft op stop staan?

  Reply
  1. 123.1

   Kevin

   Ik begin toch wel hoogtevrees te krijgen.

   Reply
  2. 123.2

   Robokat

   Zoals eerder al uitgelegd, doen we geen telling de score van aantal fondsen. We bekijken het voortschrijdend gemiddelde van de Mixer alsof het een echt fonds is, zonder te kijken wat daar binnenin gebeurt. Zie ook het artikel rond de prestaties van de verschillende MK portefeuilles, waar je de grafiek van de voortschrijdende gemiddelden kan zien.

   Reply
   1. 123.2.1

    Leen

    Ik vind enkel de “MK Lazy Portfolio” in de lijst terug, de andere MK portefeuilles niet.Moet ik die zelf samenstellen of zie ik iets over het hoofd?

    Reply
    1. 123.2.1.1

     Al Fonds

     Mijn collega houdt die apart bij en reageert als er iets wijzigt: https://www.mijnkapitaal.be/portefeuilles/flexerfonds/mixer-flexer-fixerfonds-gogi/

     Reply
     1. 123.2.1.1.1
 4. 124

  Van de Voorde

  zou het kunnen dat IE00B01VQ362 van de fixer er niet bijstaat?

  Reply
  1. 124.1

   Al Fonds

   Dat klopt. Ik heb alleen de fondsen gepubliceerd waarvan ik minstens 100 jaarrendementen kon bereken. (Telkens met een tussenperiode van een halve maand).
   Van dat specifieke fonds kom ik nog maar aan 96 berekeningen…

   Reply
   1. 124.1.1

    Van de Voorde

    nog even geduld dus 😉

    Reply
 5. 125

  Veron

  Gogimatic*GOGISCORE
  Waarom wordt in de fondsenlijst ook niet opgenomen als fonds, Mixer, Flexer , Flexerdynamic
  Eventueel zelfs onder de benaming Mixer de fondsen vermelden die deze uitmaken.
  Zo krijg je in één oogopslag ook het advies spread of stop voor de volledige mixer, flexer … en ook voor de fondsen die er deel van uit maken. Zo kan je ook zien hoeveel % van de fondsen bv op stop staan

  Reply
  1. 125.1

   Al Fonds

   Zou dubbel gebruik zijn.

   Reply
 6. 126

  Veron Degraeve

  gogi MATIC

  Ik vind in de 703 fondsen niet
  LU1038809395 FLOSSBACH VON STORCH MULTIPLE OPPORTUNITIES II RT
  Terwijl dit fonds in de mixer zit.
  Zie ik die over het hoofd?

  Reply
  1. 126.1

   Al Fonds

   Flossbach II, dat gaat nog enkele maanden duren want ik heb 120 jaarrendementen nodig.
   Daarom, zoals reeds meerdere malen geschreven, gebruiken wij momenteel Flossbach I als referentie.

   Reply
 7. 127

  Benjamin

  @Al Fonds,

  er zijn denk ik enkele foutjes in gekomen,
  LU0557861357
  LU0568620560
  LU0625451603
  herkent GOGI Matic niet meer

  Mvg
  Benjamin

  Reply
  1. 127.1

   Al Fonds

   Niet meer ?
   Volgens mij zijn ze nog nooit erkend. Voor de GOGI heb ik 120 berekeningen nodig. Aan 2 per maand is dat 60 maanden of 5 jaar plus natuurlijk dat laatste jaar.
   Vermits ze in 2011 opgestart zijn, ga je ze in de loop van dit jaar tevoorschijn zien komen.
   Als ze al eens in de lijst zouden gestaan hebben, dan was het toch met NOSCORE…

   Reply
   1. 127.1.1

    Veron

    Ik zie aan de reacties dat Gogimatic vandaag is gepubliceerd.
    Komt hiervan geen melding per mail ?

    In de Gogimatic zie ik de kolom Latest Y1
    Ik vermoed dat hier bedoeld wordt, recentste jaar rendement dwz 2016
    Als ik echter bv bij Etna kijk staat in Gogimatic -0.7% terwijl ik op deTijd -4.72% vind voor 2016.
    Moet Latest Y1 betekenen laatste jaar, dwz van 23/1/16 tot 23/1/17 , ook hier vind ik op de Tijd
    -0.05% maar nergens -0.7%
    http://www.tijd.be/fondsen/zoeken/?IsinCode=LU0284394664

    Reply
    1. 127.1.1.1

     Al Fonds

     Wij overschrijven telkens hetzelfde artikel en ik vrees dat er daarom geen melding per email wordt verstuurd. Ik spreek onze webmaster daarover aan.
     Waarom overschrijven wij het artikel ? Als je de URL opslaat in je favorieten, dan kom je telkens op de meest recente versie en kan je aan de datum zien of de nieuwe er al is.
     Als wij telkens een nieuw artikel zouden schrijven, dan lukt dat niet met die URL en dan zouden er ook massa’s oude versies rondwaaien op de site, met gevaar van… Vandaar.

     Voor die Latest Y1: da’s telkens de laatste vanaf die datum: hier alzo vanaf 16/01/2016 tot 16/01/2017

     Reply
 8. 128

  Karine

  Nog enkele vraagjes hierover :
  1/
  Is het normaal dat ik DWS CONCEPT KALDEMORGEN LC (LU0599946893) niet kan terug vinden.
  Wat heb ik ergens gemist ?

  2/
  Ik had het gisteren over de portefeuille herbalanceren.
  Nu zie ik in de GOGU-matic dat er 3 fondsen spread staan.
  Maar wat is nu de makkelijkste(meest overzichtelijke) manier om te kijken hoeveel ik best aankoop van deze 3 fondsen om mijn mixer terug in balans te krijgen ?

  3/
  Ik heb dus de mixer port bij MD.
  Nu is het toch geen probleem om bij MD gewoon deze 3 fondsen extra bij aan te kopen zonder extra kosten te betalen veronderstel ik ?

  Reply
  1. 128.1

   Robokat

   Dat balanceren en bijkopen is iets dat enkel nuttig is voor grotere bedragen.

   Als je individueel bijkoopt, dan gelden de minimum bedragen voor een aankoop. Bij kleine portefeuilles zal het verschil tussen de minst en meest gestegen fondsen misschien maar enkele tientallen euro’s bedragen en dan krijg je de zaak niet in evenwicht omdat de minimum aankoop te groot is.

   Zoals vroeger reeds geschreven: een portefeuille herbalanceren door de meest gestegen fondsen te verkopen, en daarmee de minst gestegen fondsen te kopen verlaagt het risico. Een voorbeeld berekening hoe je dat doet, kan je wel via de zoek terugvinden

   Herbalanceren door extra geld in de portefeuille te pompen om de minst gestegen fondsen bij te kopen, verlaagt het risico niet. Je koopt dan bij tot ieder fonds terug je juiste verhouding heeft van de ideale mixer, gealigneerd op het meest gestegen fonds.

   Bedenk dus eerst wat je wil, dit is geen herbalanceren in de traditionele zin.

   Reply
   1. 128.1.1

    lamberto

    Herbalanceren door extra geld in de portefeuille te pompen om de minst gestegen fondsen bij te kopen, verlaagt het risico niet. Je koopt dan bij tot ieder fonds terug je juiste verhouding heeft van de ideale mixer, gealigneerd op het meest gestegen fonds.

    Corrigeer me als ik verkeerd ben, maar onder balans versta ik ook dat je de investeringen gelijkmatig verdeeld over de verschillende fondsen in je portefeuille.

    Reply
    1. 128.1.1.1

     Robokat

     Herbalanceren is het terug in evenwicht brengen van de samenstelling en je kan dat dus op verschillende manieren bekomen. Nadien kan je dan terug gelijkmatig investeren, maar vroeg of laat krijg je terug verschillen.

     Reply
 9. 129

  Karine

  OK, dank je voor de uitleg.
  Ik ga mijn maandelijkse inbreng van de mixer ook voor deze maand nog maar even op de spaarrekening laten staan.(dit zijn mixer-portefeuilles voor de kinderen waar ik normaal dus elke maand een bepaald bedrag op stort)

  Reply
  1. 129.1

   Veron

   Ik neem aan dat er niet voldoende historiek is voor deze twee fondsen die wel deel uitmaken van de mixer
   LU0599946893 Deutsche Concept Kaldemorgen
   LU1054321358 Multi Opport LC D.I.I. K €

   Welke fondsen moeten we opvolgen om te weten of deze op spread of stop staan.
   Zijn toch belangrijke fondsen gezien ze deel uitmaken van de mixer

   Reply
   1. 129.1.1

    Al Fonds

    De Multi Opport hebben wij opgenomen nadat wij info over het moederfonds gekregen hadden. Dat “moederfonds” is in BE niet verkrijgbaar.
    Concept Kaldemorgen na een reeks cijfers over het fonds en zijn manager die ik persoonlijk kende (en waardeerde) sinds jaren.
    Ik moet toegeven dat wij in het begin veel soepeler waren om fondsen toe te voegen omdat de spoeling erg dun was. Spijt hebben wij er nog niet over gehad.

    Reply
 10. 130

  Luc

  Kan je die stop voor jullie mixer ook zo interpreteren dat jullie ervan overtuigd zijn dat alle winst die er nu nog bijkomt terug verloren zal gaan en daarom (bij)kopen geen zin heeft?

  Mij lijkt het daarnaast toch verstandiger van elke fonds apart op zo’n stop te beoordelen. Het is niet omdat één fonds te duur staat dat daarom een ander in dezelfde situatie zit natuurlijk. Anders is het één pot nat.

  Derde punt vraag ik mij dan wel af waarom die beheerders zelf niet tot die conclusie komen en gepast ingrijpen als hun port te duur staat. Is beetje wat je verwacht van actief beheer natuurlijk.

  Reply
  1. 130.1

   Al Fonds

   Je moet het zo zien:
   De beurs overdrijft altijd een beetje, zowel in positieve als in negatieve zin. Op heel lange termijn, en dan spreek ik over veel meer dan 5 jaar, maakt dat weinig uit.
   Op kortere termijn komt er na zo’n overdrijving gewoonlijk een correctie en dan sta je na enkele weken/maanden plotseling op -10 of -15%. We hebben hier ervaren dat dat voor velen meer dan schrikken is. Als je dat wil vermijden, dan sttop je als GOGI dat stelt.
   WIJ hebben ook gezien dat je zo je rendement opkrikt bij regelmatige stortingen. De gulden regel is toch dat je aandelen koopt als ze goedkoop zijn ?
   Maar wij zijn de Paus van Rome niet: als je een andere strategie hanteert, dan heb je die keuze. Wij proberen alleen maar te helpen.

   Reply
   1. 130.1.1

    Luc

    Momenteel is er idd die overdrijving zowel qua beurs als de meeste mixers dus dat is wel een indicatie. Kan je dan in feite niet beter nu alles verkopen en pas terug in de beurs gaat als er iets of wat correctie geweest is? Waarom blijven zitten?

    Reply
  2. 130.2

   IllBeBack

   @Luc
   Er is een studie gebeurd waar men de RSI (Relative Strenth Index) indicator heeft onderzocht, ik dacht op de Finse, Noorse en Zweedse beurzen.

   RSI wordt wereldwijd beschouwd als één van de meest gebruikte en bruikbare indicatoren.
   Het algemene principe is heel eenvoudig: als de waarde van RSI onder 30 valt is de markt “oversold” en moet je dus aankopen. Gaat de waarde boven 70 dan is de markt “overbought” en moet je verkopen.

   Conclusie van het onderzoek: op bovenvermelde beurzen geldt dit totaal NIET! Als de waarde boven 70 gaat haal je de volgende maanden nog een bovengemiddelde winst (dus zeker geen SELL!). Gaat de waarde onder 30 dan lijd je de volgende maanden nog meer verlies (dus zeker geen BUY!).

   Zo eenvoudig is het.

   Goochelen is voor goochelaars. Niet voor actieve beheerders.

   Reply
   1. 130.2.1

    Luc

    Ik begrijp je punt niet van je post? Wil je zeggen dat RSI niet zinvol is (waar niemand over sprak dacht ik) of wat wou je precies duidelijk maken?

    Reply
 11. 131

  Borremans Kris

  Ik doe blijkbaar iets fout, maar ik kan Deutsche Invest Concept Kaldemorgen niet vinden op gogi-score. Ook niet met ISIN-code ???? Kan iemand me helpen? Alvast bedankt!!

  Reply
  1. 131.1

   Al Fonds

   Je hebt zeker de commentaren niet gevolgd: ik heb 120 jaarrendementen nodig om de GOGI te kunnen bepalen en momenteel heb ik er maar 114. Binnen een goeie 3 maand zal ook dat fonds telkens verschijnen.

   Reply
 12. 132

  KD

  Beste,

  Ik heb me reeds ingeschreven op de nieuwsbrief. Ik krijg echter de sleutel niet om de GOGI te openen.
  Kunt u ze nogmaals versturen?

  Dank bij voorbaat,

  K

  Reply
  1. 132.1

   Al Fonds

   Je moet die Nieuwsbrief eens goed lezen. De sleutel wordt daar op vermeld.

   Reply
 13. 133

  KD

  Ofwel kijk ik er echt letterlijk heel de tijd over ofwel heb ik geen idee hoe ik aan die sleutel moet raken maar ik vind ze niet. Hulp zou welkomgekomen zijn.
  Dank bij voorbaat.

  Reply
  1. 133.1

   Al Fonds

   Op ELKE Nieuwsbrief wordt die onderaan vermeld.

   Reply
 14. 134

  Ann

  Ik heb de Moving Average van mijn Keyplan in grafiek gezet, samen met het resultaat hiervan. Maar dit loopt nog maar over een periode van net geen 8 maanden, en het lijkt me nog niet echt bruikbaar om op het geheel te beoordelen of er een Spread dan wel Stop is.
  Vanaf welke periode wordt dit wel bruikbaar ?

  Tot hiertoe heb ik dit op fondsniveau gedaan, maar zat sinds eind december met de twijfel en wou het daarom ook op het geheel kunnen zien…

  Reply
  1. 134.1

   Robokat

   Een voortschrijdend rendement op 1 jaar kan je berekenen als de portefeuille 1 jaar oud is.

   Maar voor een portefeuille die niet specifiek voor een bepaald doel is ontworpen, zie ik daar niet veel meerwaarde in.

   Reply
   1. 134.1.1

    Ann

    Mijn probleem was dat ik te veel fondsen had/kreeg met een Stop, en dat ik moeilijk kon inschatten of het nog zinvol was om het bedrag over de overgebleven fondsen te verdelen of niet. Het bedrag zelf zat ondertussen al op het minimum, dus daar zat ik vast.
    Daarom dat ik hoopte dat de moving average soelaas zou brengen, maar 7 à 8 maanden is hiervoor te kort. De toekomst zal het moeten uitwijzen….

    Reply
    1. 134.1.1.1

     Ann

     Mijn Moving Average is ondertussen iets meer dan een jaar oud, en doet helemaal wat het moet doen :-).
     Nu kan ik bij mijn Keyplan zowel naar het totale plaatje als naar de individuele fondsen kijken en afhankelijk daarvan beslissingen nemen.

     Reply
 15. 135

  didi

  Waarom krijgt het fonds Lux-o-rente D (Robeco) K € (LU0084302339) een NOSCORE ? Het fonds bestaat lang genoeg en de AV1 is positief (4%)

  Reply
  1. 135.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Dat moet inderdaad een SPREAD zijn. Ik ben aan ‘t zoeken waar die wijziging gebeurd want in mijn basisbestand staat wel degelijk SPREAD.

   Reply
 16. 136

  Ann

  Begrijp ik het goed dat de filter AV1L120<0 wel behouden blijft voor NoScore ?

  Reply
  1. 136.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Klopt. Je moet zo’n voorbeeld maar eens proberen in een formule te gieten en dan weet je waarom.

   Reply
 17. 137

  Luc

  Al Fonds,

  In je screening zitten de meeste BL fondsen maar niet BL-Global 75 (LU0048293368). Heb je daar soms de data van? Alvast bedankt.

  Reply
  1. 137.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Als ik die had dan zou je die in de screening kunnen vinden want ik hou maar één bestand aan. Mijn pc begint er een hele brok aan te hebben maar opdelen in twee bestanden schept teveel moeilijkheden.
   Ze zouden ondertussen in je mailbox moeten aangekomen zijn. Ze zullen ook ingeput worden in mijn databestand. Binnen enkele dagen alzo ook in GOGI. Voor de screening van dit kwartaal ben ik al te ver, dat zal niet meer lukken.

   Reply
 18. 138

  Ann

  Is het mogelijk om dit fonds in de GOGI-tabel op te nemen : JPMorgan Funds – Europe Technology Fund A (acc) – LU0210532015 ?
  De distributievariant (amper dividend) hebben ze bij MeDirect.
  Het lijkt me een leuke tegenhanger van de typische Amerikaanse techbedrijven.

  Reply
  1. 138.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Genoteerd op mijn to-do-lijst.

   Reply
  2. 138.2

   Luc

   Beste Ann en anderen,

   Als je in pure aandelenfondsen wil beleggen, raad ik je aan van dan zelf de allocatie te maken. Hangt er allemaal vanaf hoeveel hoeveel volatiliteit je kan verdragen, maar je kan bvb 60% steken in pure aandelenfondsen en 40% gewoon cash aanhouden tenzij je verstand hebt van hoe vastrentend zich gedraagt bij rentestijging etc maar zelf blijf ik momenteel weg van bonds.

   In de praktijk doet echter geen enkel van die aandelenfondsen op termijn beter dan de grote indices zoals World, S&P500. Meestal slechter. Dat zal je op M* wel zelf al gezien hebben. Ik weet dus niet wat mensen zo bijzonder vinden aan dit of dat aandelenfonds. Zoals oa. Keyprivate terecht aanhaalt in hun brochure wordt 90% van het rendement bepaald door allocatie en niet door stock picking.

   Reply
   1. 138.2.1

    Al Fonds (Marc Person)

    Gaat het alleen over rendement of speelt het risico dat je daarvoor moet nemen ook een rol ?
    En de ultieme vraag: kan je dat aantonen ?
    Als mensen een fiets kopen, dan kopen ze daar ook een fietsslot bij. Voor hun centen is veiligheid waarschijnlijk niet belangrijk. Ik zou bijna wensen dat er nog eens een serieuze crash komt: je gaat die trackerfanaten dan eens zien. Waarschijnlijk gaat hun bankier (Keyprivate ?) dan weer de schuldige zijn.

    Reply
    1. 138.2.1.1

     Luc

     Marc, waar heb je het over? Als je 40% cash aanhoudt ga je zowel je risico als rendement dus volatiliteit in beide richtingen beperken. Die 60% equity steek je in een brede ETF zoals SPY of in pure aandeelfondsen als je dat een beter gevoel geeft. Uiteraard moet je zelf equity vs cash herbalanceren.

     Reply
     1. 138.2.1.1.1

      Al Fonds (Marc Person)

      Als het zo simpel zou zijn, dan waren we allemaal al lang slapend rijk.
      Met die 60% belegd, ga je nooit die verwachte rendementen halen.

     2. Luc

      Kan je die laatste zin motiveren?

     3. Al Fonds (Marc Person)

      Ik had ook aan jou gevraagd: “Kan je dat aantonen ?”
      Om mijn stelling te verduidelijken: als je een belegging hebt die zo’n 6% per jaar oplevert (onze Mixer) en je hebt maar 60% werkelijk geïnvesteerd, dan kom je volgens de regels van de wiskunde uit op 3,6%.
      Velen vinden die 6% al te weinig.

     4. Luc

      Marc, je mengt de zaken. Ik had nergens gezegd van 60% mixers te nemen met 40% cash. Ik verwees naar pure aandelenfondsen zoals diegene Ann beschreef en dan kan zelf de allocatie maken nuttig zijn wil je niet 40% of meer naar beneden donderen.

     5. Al Fonds (Marc Person)

      Ik nam die Mixer maar als voorbeeld. Als je een tracker neemt die 10% zou opleveren (en er zijn er niet zoveel die dat doen), dan kom je nog maar uit op 6%.
      Dan kan je even goed de mixer nemen en dan ben je van al dat “gealloceer” af. Dan doet men dat wel voor jou.
      En ik heb nog steeds geen antwoord van jou…

     6. Luc

      Kijk eens naar iShares Growth Allocation ETF (AOR) met 60/40 allocatie die herbalancering voor jou doet.

      1. http://www.morningstar.be/be/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000GBMC&tab=13
      2. zet op 10 jaar
      3. leg er mixer Blackrock Global Allocation op (vergelijk button)

      AOR is zeer gelijkaardig aan de interne benchmark van BGA. Niettemin doet AOR behoorlijk beter ongeacht op welke periode je de grafiek zet.

      Misschien eens interessant van enkele van die allocatie ETFs van ishares te screenen:

      – AOR: US4642898674
      – AOM: US4642898757

      https://www.ishares.com/us/literature/product-brief/ishares-core-allocation-etfs-product-brief-en-us.pdf

     7. Al Fonds (Marc Person)

      Je grijpt hier naar US-trackers: al eens aan gedacht hoe het zit met de dubbele belasting ?

   2. 138.2.2

    Ann

    Als ik trackers wil kopen, moet dit met een veel te groot bedrag ineens, om in verhouding te staan tot de kosten.
    Dat wil en kan ik niet. Daarom ben ik op zoek naar fondsen die het heel goed doen, zodat ik in schijven van 100 euro kan kopen. En het fonds dat ik aanhaalde past daarin.
    Ik ga ook geen Buy & Hold-strategie hierop toepassen. Wel : Kopen bij een Spread, verkopen als de StopLoss (in FrankyMatic) op rood komt of bij andere signalen die ik volg (o.a. uit het boek van Wilfried Voorspoels).

    Reply
    1. 138.2.2.1

     Luc

     Ann, eens gekeken en dat fonds viel in 2008 40% zoals de meeste pure aandelenfondsen. Stel dat er binnen een maand een correctie komt, wat ga je dan doen met zo’n fonds. Stops zijn leuk in theorie maar in de praktijk ga je dan vaak verkopen wanneer het net interessant is om te kopen. Vandaar het nut van zelf een allocatie te maken als je die niet aan mixfondsen wil overlaten. Het was maar een suggestie hé.

     Reply
     1. 138.2.2.1.1

      Ann

      Zoals Al Fonds terecht aanhaalt, als ik voor Buy en Hold zou gaan, zou ik idd in de mixer stappen. En misschien dat ik dat ooit nog wel doe in de toekomst.
      Maar ik heb een verlies uit het verleden goed te maken (goedgelovig dakfondsen gekocht in april 2015), en dan moet je op een gegeven moment verkopen en winst nemen, want anders kan je die put nooit goed maken.
      Ik geloof in het systeem en het plan dat ik uitgetekend heb, al zal natuurlijk de toekomst het uitwijzen.

     2. Luc

      Ann, als je een goed systeem hebt moet je dat gewoon volgen. Heb je overigens ooit al aandelenfondsen tegengekomen die dynamisch een deel cash aanhouden of afdekken (dus geen mixers met ook oblis). Offensieve mixers hebben meestal weing oblis in port maar anders..

     3. Al Fonds (Marc Person)

      Ik had dat ook op je andere suggestie kunnen antwoorden.
      1° Mijn jarenlange ervaring: Zolang de beurzen in een hausse zitten, hoor je niemand klagen en krijg je amper opmerkingen. De dag dat er een crash komt of een ernstige correctie slaat iedereen in paniek.
      Sinds 2009 maken we nu al een hausse mee zodat er een paar overmoedig worden. Zoals al geschreven: ik hou mijn hart vast voor de dag dat de man met de hamer komt.
      2° Zoals overal geweten: de Belgen weten heel weinig over de financiële wereld: ik zou niet zo maar iedereen naar die producten verwijzen en ik zou ook niet zo maar iedereen het advies geven dat ze moeten gaan managen en herbalanceren ==> de meeste doen dat niet. Diegenen die daar wel hun tijd en kunde instoppen die mogen (hopelijk) iets meer rendement halen.
      Kruip echter niet in een formule 1 bolide als je je eigen wagen nog niet onder de knie hebt en wees vooral niet overmoedig.

  3. 138.3

   Al Fonds (Marc Person)

   Bij de volgende GOGI zal het er in zitten: nu is het ook STOP.
   Een fonds met een vrij hoog rendement maar wel één voor de heel lange termijn als je niet bang bent voor veel volatiliteit (2008: -50%)

   Reply
   1. 138.3.1

    Ann

    Bedankt ! ‘k Ga alvast wachten op een stevige correctie vooraleer ik dit fonds aankoop. Maar het ziet er veelbelovend uit.

    Reply
 19. 139

  De kleine spaarder

  Je zou gaan twijfelen aan de GOGIscore, maar ik lees vandaag in de Tijd dat een Belgische analist waarschuwt voor signalen dat we wel eens aan het einde van een beurshausse zouden kunnen staan. Ook de koerstwinstratio’s duiden op relatief dure beurzen. Ook voor Europa, alhoewel het daar iets beter is.
  Hij geeft het advies om voorzichtig te zijn.

  Reply
 20. 140

  Kbertens

  Helaas ben ik geen excel goerroe.
  Kan iemand mij vertellen waarom dit document niet meer werkt in de frankymatic?
  Het nieuwe gogi bestand heeft dezelfde naam als het oude bestand en ik kan in het document zo geen bijzondere wijzigingen ontdekken. Toch geeft de frankymatic “#verw” aan terwijl de isincodes er wel in staan.

  Reply
  1. 140.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Zo kunnen wij het natuurlijk ook niet zien.
   Stuur ons een berichtje (contacteer ons) met jouw portefeuille (hoeft daarom niet de hele portefeuille te zijn/een lijn of twee volstaat) en ik leg jouw probleem aan Franky zelf voor.

   Reply
   1. 140.1.1

    Franky

    De naam van de tabel is fout. Moet GOGIscore zijn ipv Tabel1.

    Reply
    1. 140.1.1.1

     Al Fonds (Marc Person)

     Aangepast, zou nu moeten werken.

     Reply
  2. 140.2

   Kevin

   Ik heb het ook, maar maak me er niet druk over. Over 2 weken is er een nieuwe versie die wel terug gewoon zal werken 🙂

   Reply
 21. 141

  Mark

  Keek wat rond op jullie site en als ik het goed begrijp zet jullie GOGI methode de 1 jaar return van een fonds af tegenover diens historische 1 jaar returns.

  Mijn vraag, kunnen jullie wetenschappelijk aantonen dat als die 1 jaar return boven dat historisch gemiddelde zit, dat dan instappen een slechtere return geeft en het omgekeerde als men onder dat gemiddelde zit.

  Volgens mij zit het probleem niet zozeer bij de historische returns maar eerder bij de 1 jaar returns. Ik weet niet of de 1 jaar return van een fonds eigenlijk zoveel zegt gezien dit ook enorm kan afhangen van unieke events.

  Daarnaast zou je kunnen argumenteren dat actief beheer te veel variabelen inhoudt om nog wiskundig relevant te kunnen zijn. Dit toepassen op passieve producten als ETFs zou dan misschien wel nuttig kunnen zijn.

  Dit is niet bedoeld als kritiek maar als student economie zie ik graag hard bewijs van veronderstellingen.

  Reply
  1. 141.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Een massa simulaties bevestigen onze stelling.
   Misschien eens een idee voor studenten om het ook te testen voor trackers en of aandelen.

   Reply
   1. 141.1.1

    Mark

    Bedankt voor de reactie Marc. Waar kan ik die simulaties waar je naar verwijst vinden en wat tonen die specifiek aan?

    Zou dan inderdaad interessant zijn dit ook uit te testen op andere effecten. Nogmaals dank.

    Reply
    1. 141.1.1.1

     Al Fonds (Marc Person)

     Uitleg te vinden op deze site.
     We vinden het niet nodig om al die simulaties online te zetten, maar posten zoiets niet als we het niet getest zouden hebben.

     Reply
     1. 141.1.1.1.1

      Mark

      Met alle respect maar als niemand anders inzage mag hebben in je simulaties, wat is dan de wetenschappelijke waarde daarvan?

     2. Al Fonds (Marc Person)

      In wetenschappelijke kringen worden resultaten van het ene labo herhaald in een ander labo en niet klakkeloos afgeschreven van een ander.
      Ik wacht op jouw resultaten…

 22. 142

  hagi

  Toch een groot verschil met 14d geleden, waar toen enkel Nordea een spread kreeg, staat nu al half de mixer op spread. Zoals jullie voorspeld hadden, kan er bijna terug geïnvesteerd worden.

  Reply
  1. 142.1

   evita

   Bij MK weten ze waarmee ze bezig zijn en dat kan niet van elke belegger gezegd worden !

   Reply
 23. 143

  Philippe

  Beste Marc,

  er is iets fout gelopen met het Pan European High Income fonds van Invesco dat in de flexer en dynamische flexer zit: in de tabel staat als LY1 58.1%. Nazicht bij M* levert een rendement op 1 jaar op van 8.07%.

  Een rendement van 58.1% zou natuurlijk fantastisch zijn.

  Reply
  1. 143.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Goed opgemerkt: de LY1 dient 8,23 te zijn en de STOP wordt dan een SPREAD.
   Die 8,23% is ook niet mis.
   Het verschil tussen GOGI-cijfers en M*: opname verschilt enkele dagen.

   Reply
 24. 144

  jempi25

  Werkt de GOGI en GOGImatic bij iedereen?
  mvg

  Reply
  1. 144.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Als je het GOGI-bestand opent en actief maakt (bewerken toelaten) dan werkt de GOGImatic zeer zeker. Zojuist geprobeerd.
   Als de GOGI-matic werkt dan moet het ook lukken om de GOGI in de Franky-matic te integreren als je de handleiding correct opvolgt.

   Reply
   1. 144.1.1

    jempi25

    Nu werkt het bij mij, in de Frankymatic!
    Waarom, weet ik niet??? Met de nieuwe van GOGImatic 1/8/2017
    Maar bij jullie bijna alles op spread!
    Bij mij heb ik er verschillende nog steeds op NOGO.
    Waarschijnlijk omdat ik andere datums van aankoop heb ? Aan andere prijzen waardes aangekocht?

    Reply
    1. 144.1.1.1

     Al Fonds (Marc Person)

     Ik moet jou teleurstellen: GOGI heeft niks met aankoopdata te maken.
     Bovendien: omdat de Franky-matic de gegevens uit onze lijst dient over te nemen, zouden de scores identiek moeten zijn. De tool kan ze niet zelf berekenen.

     Reply
 25. 145

  GM

  Wat me opvalt is dat ik meerdere voorbeeldportefeuilles kocht op identiek dezelfde dag bij MD. Ik kan overduidelijk aantonen dat sinds mijn aankoop dat het mixerfonds vandaag slechts <3% winst opbrengt. De allerlaagste score van alle voorbeeldfondsen die beschikbaar zijn op MD. De voorbeeldportefeuille "kapitalisatie" brengt net geen 8% op (7,9x%) of bijna het 3dubbele van het mixerfonds. Als ik het vergelijk met de ETF´s, welke ik ook kocht, dan brengt het mixerfonds geen 10de op van de EFT´s.
  Ik denk en ben er sterk van overtuigd dat het mixerfonds veel te voorzichtig is. Dat het niet profiteert van positieve marktevolutie. Ook merk ik dat het vertraagd is. Nu de mixer op spread komt te staan, is het eigenlijk al veel te laat. Het dieptepunt is voor sommige fondsen al een tijdje achter de rug. En nu pas een spread????? Dus volgens mij heel veel gemiste kansen.
  De Flexer Dynamic op 10 jaar is de enige mogelijke interessante zou ik denken. Ik kijk ernaar uit om de volledige mixer en de flexer in de etalage te zetten. Alleen nu nog uitkijken wanneer. Nadien denk ik alles in de Flexer Dynamic te stoppen. Hopelijk komt MD snel met de portefeuille.

  Reply
 26. 146

  Mark

  Vraag mij af of velen het systeem volgen. Ook al is die spread geen koopsignaal, velen die door die stop gewacht hebben zullen nu eerder geneigd zijn van te kopen. Mij lijkt het logischer van pas te kopen na een correctie. Aug en sep zijn bovendien riskante maanden.

  Daarnaast begrijp ik niet waarom jullie al de mixers op één hoop gooien, dus ofwel allemaal spread of stop. Lijkt me beter van elk fonds apart te bekijken. Herbalancering moet je zelf doen indien nodig.

  Reply
 27. 147

  Vandekerckhove

  Waar kan ik de GOGI resultaten vinden ?

  Reply
  1. 147.1

   Al Fonds (Marc Person)

   In dit artikel kan je die vinden.

   Reply
   1. 147.1.1

    Vandekerckhove

    Je hebt een sleutel nodig en dit lukt niet!

    Reply
    1. 147.1.1.1

     Al Fonds (Marc Person)

     Als je inschrijft op onze nieuwsbrief -dat is gratis en dat blijft gratis- dan krijg je die elke morgen thuisgestuurd.

     Reply
     1. 147.1.1.1.1

      Vandekerckhove

      Ik heb mij ingeschreven op de nieuwsbrief maar kan ik die sleutel vinden?

     2. Al Fonds (Marc Person)

      Op elke nieuwsbrief staat die sleutel onderaan vermeld

     3. Vandekerckhove

      Sorry, ik,zoek me rot maar vindt de sleutel niet onderaan de nieuwsbrief!

     4. Al Fonds (Marc Person)

      Nochtans werd het vanmorgen weer vermeld.
      Eerst de aankondiging van het artikel van de dag. Dan de titel handige links en daaronder “beveiligde bestanden”.

     5. Vandekerckhove

      Bij mij staat : met behulp van het wachtwoord xxxxxxx kan je de beveiligde excel bestanden openen. Waar kan ik die beveiligde bestande vinden.

     6. Al Fonds (Marc Person)

      In het artikel staat een link. Als je daarop klikt, gaat je computer naar de sleutel vragen. Die vul je in, met aandacht voor kleine letters en hoofdletters. Als je dan op enter klikt, gaat het bestand open.

     7. Vandekerckhove

      Ik heb het artikel goed gelezen maar ik vind die link niet.

     8. Al Fonds (Marc Person)

      Je leest er waarschijnlijk over omdat de letters te groot en te dik zijn gemaakt.
      Zoek eens naar het volgende zowat midden in de tekst: GOGIscore 2017 08 01 in tabelvorm…

     9. Vandekerckhove

      Wanneer ik daarop klik verschijnt er het volgende : foutbericht de bewerking kan niet worden voltooid.

     10. Al Fonds (Marc Person)

      Nochtans werkt het perfect want ik heb het zojuist nog gecontroleerd.

     11. Vandekerckhove

      Hallo,
      Eindelijk is het gelukt. Ik was steeds bezig met mijn ipad en daar lukte het niet vandaar die error. Nu op mijn laptop lukt het perfect. Alvast bedankt voor het geduld met mij. Ik heb interesse voor jullie mixerfonds.

 28. 148

  Hugo VdP

  Precies mooie “BERGEN”, Marc 😉

  Reply
  1. 148.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Goed gezien. Het is inderdaad de stad Bergen in Noorwegen gezien vanop de hoogste berg in de stad.
   Een inwoner van Noorwegen vertelde mij dat ze in Noorwegen een zeer hoge belasting hebben maar een heel open systeem en volledig geautomatiseerd. Aangifte doen is niet nodig want ze weten het beter dan jij. De kantjes eraf lopen is bijna onmogelijk. Je krijgt er ook veel voor terug: studeren is volledig gratis en studenten worden zelfs betaald. Medische zorgen zijn quasi volledig gratis. De pensioenen zijn vrij hoog enz… Alcohol is vrij duur: een pint bier kost hier zo’n 8 euro…
   Online kan iedereen alle inkomsten en alle taxaties raadplegen van iedereen. Oppassen wel want als je de inkomsten of de belastingen van je buurman consulteert, dan krijgt die een email om te melden dat jij gaan neuzen bent…
   Groeten vanuit Kristiansand.

   Reply
   1. 148.1.1

    Ann

    Geniet van dit prachtige land ! ‘k Ben er deze zomer ook 2 weken geweest…

    Reply
    1. 148.1.1.1

     Al Fonds (Marc Person)

     Het is hier prachtig en bovendien genieten wij hier momenteel van uitzonderlijk mooi weer.
     In Bergen, een stad die de naam heeft van de meeste regendagen per jaar, was er geen wolkje aan de lucht. Zo’n foto, zoals die hier op de site, blijkt uitzonderlijk te zijn.
     Vanop Flöjen kon je de boortorens in de verte zien.
     Vandaag groeten vanuit Arhus Denemarken, de laatste uren tikken weg…

     Reply
 29. 149

  Lucas

  Ik heb de oude gogiscore overschreven door de nieuwste tabel, en weeral doet de Frankymatic het niet. Fout in tabel misschien?

  Reply
  1. 149.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Ik denk dat die normaal zou moeten werken.
   Voor mij is de GOGImatic (tweede tab) een controle: als die werkt (en dat is zo) dan zou de Frankymatic ook moeten lukken.

   Reply
   1. 149.1.1

    Lucas

    Neen, werkt niet bij mij, probleem is begonnen na overschrijven van nieuwe gogi-tabel.
    Maar aangezien er hier verder geen reacties op komen ben ik precies de enige en zal het probleem wel bij mij liggen.

    Reply
    1. 149.1.1.1

     Al Fonds (Marc Person)

     Ik moet die lijst afleveren in een welbepaalde schikking zodat de Franky-matic in de juiste kolom gaat zoeken. Mijn controle is die Gogi-matic, die vraagt dezelfde rangschikking…

     Reply
     1. 149.1.1.1.1

      Lucas

      Ik heb de vorige tabel teruggezet en werkt nu terug (die stond nog bij mijn downloads), maar is nu natuurlijk niet up-to-date, ik wacht wel op de volgende update.

    2. 149.1.1.2

     Ann

     Lucas,
     Wat ik doe, als er een nieuwe GOGI is, is het volgende : Ik open mijn GOGI-tabel, en ook de nieuwe van Al Fonds. Vervolgens kopieer ik alles (behalve de titelrij) van de nieuwe GOGI-tabel en plak het als waarden in mijn overzicht (vanaf rij 3 ipv rij 2 – zie verder).
     Misschien vinden sommigen dit omslachtig, maar ik heb bovenaan ook mijn pensioenfonds zitten (hierdoor dus vanaf rijd 3).
     Helemaal in ‘t begin heb ik ook eens problemen gehad, maar sinds ik deze methode gebruik, heeft GOGI bij mij altijd probleemloos gewerkt.
     Doordat het bestand behouden blijft, en alleen de inhoud wisselt, ben je ook zeker van de juiste bestandsnaam waar je naar verwijst in cel E4.

     Reply
   2. 149.1.2

    Franky

    Marc, u bent vergeten de naam van de tabel aan te passen naar GOGiScore.

    Reply
    1. 149.1.2.1

     Al Fonds (Marc Person)

     Sorry allemaal, blijkbaar was ik diegene die de fout heeft gemaakt.
     Vanop volle zee in ‘t Kattegat aangepast en nu zou het moeten werken.

     Reply
     1. 149.1.2.1.1

      Lucas

      Inderdaad, werkt terug, bedankt AF en Franky, (en Ann voor de tip).

     2. Al Fonds (Marc Person)

      Ik moet outloggen want tijdens de volgende 24 uur heb ik geen verbinding meer.
      Tot overmorgen.

 30. 150

  Sven

  De nieuwste versie (16/08) werkt bij mij eveneens niet.

  Reply
  1. 150.1

   Hugo VdP

   Ook bij mij werkt de Franky Matic deze keer niet.

   Reply
  2. 150.2

   platin

   de bis versie opent zonder wachtwoord , tevens blad 2 noppes.

   Reply
 31. 151

  Kulderzipken

  Herken ik Bergen op de foto?
  Lijkt toch heel sterk op de streek van het WK Wielrennen. Parcours gaan verkennen?

  Reply
  1. 151.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Dat was inderdaad Bergen. Een mooie stad.
   En ik was boven op de berg Floien, maar niet met de fiets maar met het treintje. De foto is van daar boven genomen.

   Reply
 32. 152

  Karen

  Zou IE00B23XDB15 aan de tabel kunnen worden toegevoegd? Ik vind geen gelijkaardig fonds waarvan ik de score zou kunnen gebruiken.

  Reply
  1. 152.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Ik doe mijn best. Echter, als ik zie 1,51% per jaar op 5 jaar, dan stel ik mij wel vragen.

   Reply
 33. 153

  Ann

  Is het mogelijk om volgende fondsen op te nemen in de tabel :
  – Robeco Global Growth Trends Equities D € – LU0974293671
  – Comgest Growth Greater China EUR Acc – IE0030351732

  Het eerste is ev. een alternatief voor het Robeco BP Global Premium Equities D €, dat het het laatste jaar wat laat afweten. En de verdeling is ook minder op Amerika gericht.

  Reply
  1. 153.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Komt in orde als je me wat tijd geeft.
   Maar,… “dat het laatste jaar wat laat afweten”, dat hoor of lees ik niet graag: vermijd zeker om achter de winnaars te lopen. M* heeft al verschillende artikels geschreven waarin aangetoond wordt dat vele beleggers slechte resultaten halen omdat ze teveel transacties doen.
   Met de regelmaat van een klok krijgen wij berichten met de vraag om een bepaald fonds uit de Mixer te gooien omdat het blijkbaar niet kan volgen. Wonderwel is dat het ene jaar fonds ABC en het volgende jaar dan weer DEF. Waarmee ik maar wil zeggen dat elk fonds al eens een zwakke periode heeft en dat de goede fondsen ook wel eens een sterke periode hebben. Soms gat het zelfs iets te snel: denk maar eens aan onze GOGI.
   Meestal is het achteraf perfect te zien, maar probeer maar eens op voorhand te selecteren.

   Reply
   1. 153.1.1

    Ann

    Het is zeker niet de bedoeling om snel snel te switchen… En ik vermoed dat het net als vele andere fondsen momenteel nog een STOP zal geven.

    Mijn zoektocht was eigenlijk een wereldfonds, maar met een betere verdeling.
    Naast het Robeco BP fonds heb ik nog een paar wereldfondsen die hoe langer hoe meer Amerika georiënteerd zijn, terwijl je overal leest dat Europa aan een remonte begonnen is.
    Aan de andere kant, hebben beide Robeco fondsen het voordeel dat je er andere aandelen treft in de Top-10, dan die je in andere fondsen ook kan vinden (de klassieke techfondsen, banken, biotech,..). Misschien koop ik het ooit (bij een ALLOW) gewoon als extra aanvulling… Daar ben ik nog niet uit.

    Reply
    1. 153.1.1.1

     Al Fonds (Marc Person)

     Volgende week vergelijken we een fonds met onze Mixer. Dat is misschien een idee.
     Maar, zoals je schrijft, ook met een STOP momenteel.

     Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be