About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

148 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Detage
Detage
4 jaren geleden

Komt er binnenkort nog eens een update van de screening?

Jos
Jos
5 jaren geleden

Hallo,

Ik ben van play een Key plan te openen. Aangezien nu op NOGO staat zal ik maar 1x 25€/jaar storten. Als het GO wordt maandelijks.

Is het nu niet nuttig om het gestorte bedrag te spreiden over alle 40 de fondsen? Dan is je risico toch altijd minder dan als je bijvoorbeeld maar over 5 fondsen spreid?

Groeten

Ann
Ann
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jos

Ik dacht dat er een maximum lag op het aantal fondsen dat je in je Keyplan mag opnemen.
Zelf heb ik er 10, maar mijn maandelijks bedrag ligt wel hoger dan 25 euro.
Op dit moment zijn er 5 (de helft dus!) met een STOP.

Maxim Janssens
Maxim Janssens
6 jaren geleden

Het fonds Carmignac Patrimoine (FR0010135103) wordt in het Keyplan met 0% instapkosten aangeboden. Terwijl het bij alle anderen die ik bekeken heb, telkens 1% is. Verstopt Keytrade op één of andere manier deze kost of is het echt goedkoper bij hun?

Drupke
Drupke
6 jaren geleden

Crelan verkoopt Keytrade aan Crédit Mutuel Arkea. Is dat goed of slecht nieuws of maakt het geen verschil uit voor de Keytrade-klant?

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Drupke

Ik zal het hen straks eens vragen, weet niet of ze daar op gaan antwoorden.

Karine
Karine
6 jaren geleden

Waarom zou je het Keyplan volledig pauzeren ?? Omdat het slecht gaat op de beurzen ? Het is toch zeker niet de bedoeling om met het keyplan laagten en hoogten te gaan zoeken dacht ik? Zoals het nu gaat kan het elke dag wel de andere kant uitgaan.

Karine
Karine
6 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Toch blij dat ik de €12.000 op de rekening heb gezet en niet direct herbelegd.
Nu een maand later zit de mix port 10% lager.
Dus tijd voor een klein deel van het bedrag weer te beleggen lijkt me.

Karine
Karine
6 jaren geleden

Ja, het was erop of eronder. Er zit momenteel nog weinig logica in de beurzen en volgens mij kan je alleen nog maar verdienen door goed te spreiden in kwaliteit en tijd.

Jens
Jens
6 jaren geleden

Je kan het Keyplan in z’n geheel pauzeren of bij algemene NOGO op een laag pitje zetten (€25 per maand).

Bij een mix van GOGI en NOGO kan je gewoon de samenstelling van je Keyplan wijzigen, zonder arbitrage (zodat er niets verkocht wordt). Je verdeelt het bedrag dan over de fondsen die een go krijgen. De NOGO’s zet je op 0%.

Kristof
Kristof
6 jaren geleden

In bovenstaand artikel wordt verwezen naar het MijnKapitaal Mixerfonds, maar ik heb gezien dat er ook enkele van ’t MijnKapitaal Flexerfonds inzitten. Helaas niet allemaal. Maar zou ’t mogelijk zijn om diegene die niet worden aangeboden te vervangen door enkele van de andere fondsen? En zoja welke komen dan ’t beste in aanmerking?
En wat met ’t GOGI-model ? Stel dat bepaalde fondsen in dit Keytrade Plan een NOGO weergeven, doch je belegt iedere maand een vast bedrag. Hoe ga je hier mee om? Zoals Karine reeds aanhaalt, ga je voor de lange termijn (in mijn geval ca 10jr).

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Kristof

Mochten er “vervangende fondsen” zijn met de nodige kwaliteiten voor het Mixerfonds, dan hadden we die natuurlijk al lang in het Mixerfonds opgenomen.

Normaal gezien kan je het Keyplan tijdelijk stoppen, maar (als ik het goed voor heb) voor het gehele Keyplan en niet voor de individuele fondsen. Om GOGI en Keyplan te combineren zou je dus voor ieder fonds een individueel Keyplan moeten openen. Of heeft iemand een beter idee?

Ann
Ann
6 jaren geleden

Je kan ook altijd je percentages van je Keyplan wijzigen (zonder arbitrage !!, anders wordt een deel verkocht). Als je 10 fondsen hebt, en 5 hebben een GO, zou je je maandelijkse bedrag kunnen verdelen over die 5, bv. ieder aan 20%. Als de maand erop er 7 een GO hebben, dan speel je weer met je percentages enz. Maar dan loop je het risico op de duur een onevenwicht te hebben.
Zelf ga ik het wellicht anders doen. Ik had nu (aankoop 5/9), mijn maandelijks bedrag verdubbeld, op basis van een eigen brouwsel dat op GOGI trekt (het laatste is verfijnder). Bij mij kleurden ze allemaal groen (Go), bij GOGI bleek er toch 1 een NoGo te hebben. Maar 1 op 11 is voor mij nog steeds een GO. Als het meer 50/50 wordt, dan ga ik kijken naar het gemiddelde rendement op 1 jaar. Zit dat nog steeds onder mijn 5-jarig gemiddelde (via de Screening), dan koop ik voor een groter bedrag bij. Zit het er niet ver boven, dan zal het wellicht mijn gewoon maandelijks aankoopbedrag zijn, afhankelijk van hoeveel er toch nog onder zitten. Maar als het er meer boven zit ? Nog geen idee. Misschien toch maar tijdelijk op hold zetten ?
Ter info: mijn maandelijkse aankoop bedrag bedraagt normaal 25 euro (tot dat ik iets anders verkocht heb, daarna wordt het wellicht meer, afhankelijk van GOGI).

@ Robokat, Ik hoop dat jullie met het tijdstip van jullie cijfers rekening kunnen houden met al diegene die een Keyplan hebben, en waarvoor de aankoopdatum dus de 5e is.

Karine
Karine
6 jaren geleden

Er is één strategie die altijd werkt voor de lange termijn en dat is gespreid instappen.
Ik heb nog tot 03/09 de tijd om het geld te parkeren.

kulderzipken
kulderzipken
6 jaren geleden

Ik denk dat een juistere formulerling van het antwoord op die specifieke vraag is dat niemand die vraag met zekerheid kan beantwoorden.

Alles hangt samen met onderstaande bedenkingen:
– denk je dat het dieptepunt zal bereikt zijn op 5/9: volledig terug investeren.
– denk je dat de fondsen nog sterk in waarde zullen dalen na 5/9: volledig in cash behouden.
– geloof je in een geleidelijk herstel met sterk fluctuerende koersen: geleidelijk in +/- 6-12 maanden herinvesteren.

Kan je op bovenstaande vragen met zekerheid antwoorden, zeer zeker niet. Dus is het onmogelijk voor iedereen om met zekerheid te antwoorden op de vraag om al dan niet alles in één keer te herinvesteren.

Karine moet een strategie vastleggen waarbij ze zichzelf goed voelt. En die kan ze enkel voor zichzelf vastleggen omdat daar teveel andere parameters een rol in spelen.

Karine
Karine
6 jaren geleden
Antwoord aan  kulderzipken

Toch blij dat mijn selectie die ik hier onlangs maakte nog niet is uitgevoerd.
BGF European Equity Income A2 EUR -9,71%
Carmignac Emergents A EUR acc -11,84%
Carmignac Investissement A EUR acc -15,06%
DNCA Invest Evolutif A -6,75%
Ethna-AKTIV T -3,20%
First Eagle Amundi International AU-C -10,93%
Franklin US Opportunities A Acc € -17,04%
Invesco Pan European High Income A -3,49%
MercLin SICAV Global Equity C -5,44%
Templeton Asian Smaller Co A Acc € -16,23%
Totaal €49.415,30 -4.923,66 -9,96%

Karine
Karine
6 jaren geleden

Vraag over het vrijgekomen geld :
In principe wordt dit volledige bedrag op 05/09 geïnvesteerd.
Nu, u kan ons ook vragen om een deel hiervan over te schrijven naar een andere rekening.
Enkel het geld dat op uw Keyplanrekening staat zal (samen met de periodieke investeringen) geïnvesteerd worden op 05/09.
Indien u dit wenst, gelieve dan een gehandtekende instructie op te sturen waarop u expliciet vermeldt hoeveel geld er van elke welke Keyplanrekening moet overgeschreven worden.

Vraag over het niet volledig beschikbare bedrag :
In uw nieuw gekozen samenstelling zit voor een deel dezelfde fondsen.
Deze moesten dus niet, of slechts gedeeltelijk, verkocht worden.
Het zou immers niet logisch zijn het fonds te verkopen om het daarna opnieuw aan te kopen.

Indien u niet de volledige cash van uw Keyplan opnieuw laat investeren, zal de gekozen verdeling niet perfect benaderd kunnen worden.
De arbitrage hield er immers rekening mee dat het volledige bedrag opnieuw geïnvesteerd ging worden, en heeft daarop bepaald welke hoeveelheden er van elk fonds aangekocht moesten worden.
U moet er dus rekening mee houden dat uw gekozen verdeling niet bereikt kan worden.
Dus het is zoals kulderzipken hier al zei.

En dan komt de hamvraag natuurlijk.
Moet ik heel het bedrag volgende maand in één keer terug gaan investeren ?
€8600/10 : €860 euro in elk fonds.
De daling is wel extreem nu en binnen twee weken kan de situatie er weer heel anders uitzien en ook de koersen van de fondsen.

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Die vraag kan enkel jij zelf beantwoorden.

kulderzipken
kulderzipken
6 jaren geleden

Nog in de fondsen die je behouden hebt? In die fondsen die niet volledig moesten verkocht worden om op de nieuw ingegeven procentuele verdeling uit te komen. (Carmignac onder andere wrsch.)

kulderzipken
kulderzipken
6 jaren geleden

Mij lijkt het dat hebt beschikbare geld, het geld is van de verkoop van je “overschot” carmignac, dat op de 5de van de volgende maand zal omgezet worden in de nieuw gekozen fondsen.

Karine
Karine
6 jaren geleden
Antwoord aan  kulderzipken

En waar zit de andere €4000 dan ?

kulderzipken
kulderzipken
6 jaren geleden

Wat bedoel je met een “een volledige arbitrage gedaan op mijn portefeuilles”.
Bij arbitrage worden er fondsen verkocht/gekocht zodat de verdeling gelijk wordt aan de nieuwe percentages die je gekozen hebt.
Je blijft dus wel voor hetzelfde bedrag geïnvesteerd.

Karine
Karine
6 jaren geleden
Antwoord aan  kulderzipken

In mijn oude selectie zaten enkele fondsen maar in één fonds Carmignac patrimoine zat 90% van heel het kapitaal.(€12.000)
Nu heb ik arbitrage gedaan en een nieuwe selectie gemaakt van 10 fondsen. Carmignac patrimoine zit er nu nog voor 10% bij.
Begrijp alleen niet waarom er maar maar €8600 beschikbaar is nu ?

Karine
Karine
6 jaren geleden

Heb de vraag inmiddels gesteld, morgen zal ik wel meer weten.

Karine
Karine
6 jaren geleden

Ik heb op 15/08 volledige arbitrage gedaan op mijn twee portefeuille’s. ===> +-€12.000 in elke portefeuille.

Nu zou ik wegens de momenteel sterk dalende beurzen dit bedrag gedeeltelijk terug willen beleggen i.p.v alles in één keer terug te beleggen op 05/09.
Kan ik nu een deel van het bedrag terug beleggen op 05/09 in mijn nieuwe selectie en de rest even parkeren en dan de volgende maanden terug investeren in mijn keyplan ?

Ann
Ann
6 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Volgens mij staat je plan nog steeds op arbitrage, en niet op actief. Dit blijft zo tot alles rond de 5e is aangekocht. Je kan volgens mij deze cyclus niet doorbreken.
Het staat goed uitgelegd op hun website, lees dat er nog eens op na.

Lambert
Lambert
6 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Toch wel hoor. Je kan telefonisch vragen om het bedrag van de keyplan rekening terug te storten naar je zichtrekening. Toch ook even de keytrade rekening op pauze zetten.

Karine
Karine
6 jaren geleden
Antwoord aan  Lambert

Ok, misschien wel interessant om te doen.
Begrijp alleen niet goed waarom er €8600 cash is en geen €12.000

Karine
Karine
6 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Er staat : Uw KEYPLAN zit in een arbitrage cyclus. We hebben fondsen verkocht op de 15de en gaan het geld herinvesteren de 5de.
Gaan ze nu de volledige €8600 terug investeren op 05/09 dan en kan ik dit dan niet in schijven beleggen de komende maanden ?
Begrijp ook niet waarom er maar €8600 beschikbare cash is en geen €12.000 ?

jempi
jempi
7 jaren geleden

Arbitrage valt hier een paar keer!
Gaat dit ook over het mixfonds?
En wat is dit?
Bijsturen is de waardes van elk fonds op hetzelfde bedrag te zetten?
Dus degene die winst maken en veel gestegen zijn, verkopen en de ander bijkopen met die winst?

kulderzipken
kulderzipken
7 jaren geleden

Is het normaal dat na 6 dagen mijn order via een keyplan voor Merclin Sicav nog steeds niet is uitgevoerd? Eerste maand dat ik het opgenomen is in mijn keyplan.

Ann
Ann
7 jaren geleden

Als je na een paar jaar erover denkt om arbitrage toe te passen, moet je heel goed opletten wanneer de 5e valt en wanneer Merclin gekocht wordt. Anders kan het zijn dat je in een visieuze circel terecht komt.
Bij mij is nu voor de 3e keer gekocht, op Merclin is het nog wachten, maar ik ben er nog niet uit wat de ideale combinatie is om later eventueel arbitrage toe te passen. De toekomst zal het wellicht uitwijzen…

Nelissen
Nelissen
7 jaren geleden

Hallo, even een reactie zonder advies te geven, puur mathematisch gezien kan je in dit geval best een arbitrage vragen; je nieuwe fondsen zullen anders nooit genoeg doorwegen in je nieuwe samenstelling, je hebt het geld van de verkoop (van de Patrimoine) nodig om te investeren in je ‘nieuwe’ fondsen anders is de weging van de nieuwe fondsen te klein tov je grote posities in de Carmignac fondsen.

Je zal waarschijnlijk al een mooie positie hebben na het jaren van sparen in de Carmignac fondsen maar je nieuwe lijnen zullen een veel kleine bedrag voorstellen in het total van de portefeuille.

Alleen een arbitrage zou dit oplossen….een belangrijke bijstorting in het KeyPlan zou dit ook beperkt kunnen oplossen.

Je kan het geld even “parkeren” door het plan of hold te zetten. De aankopen gebeuren telkens de 5de van de maand en de verkopen de 15de van de maand.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Luc denk dat er wel meerdere met dat probleem zitten en de oplossing zal dan zijn arbitrage. Anders zit ik de volgende 10 jaar met een veel te groot bedrag in patrimoine.Ik weet dat voor de 15de de porteuille moet aangepast zijn. Ik veronderstel toch wanneer je arbitrage doet je direct dat bedrag terug moet beleggen in andere fondsen en dit niet even kan parkeren ?

luc1961
luc1961
7 jaren geleden

Ik zit ook wat met dat probleem Karine. Ik heb momenteel teveel Ethna activ ET en Carmignac P. Op het einde van het jaar moet ik toch verkopen en zal het probleem opgelost zijn. Arbitrage bij Keytrade is dan blijkbaar voor U de oplossing. Hou er rekening mee dat de verkoop van eenheden enkel kan op de 15de van de maand, dan wordt er gekocht de volgende maand de 5de.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Ik zit hier nog met een probleem waarbij Keytrade niet wil helpen.
Ik ga voor mij nu een plan opstarten voor mezelf met mijn selectie.
Maar ik heb in 2010 al een plan gestart voor beide kinderen en dat was toen redelijk defensief.(carmignac patrimoine enz) Ik heb dat plan dan in 2014 aangepast naar 50% Carmignac Investissement en 50% Carmignac emergents). Nu zou ik dat plan ook willen aanpassen naar de mix van 9 fondsen maar het grootste deel(90%) van het belegde geld zit in Carmignac patrimoine. Zou ik nu niet best voor arbitrage kiezen en het geld dat dan allemaal vrijkomt in de mix van 9 fondsen stoppen of zou ik de patrimoine fondsen in portefeuille houden ?

Karine
Karine
7 jaren geleden

Interessant, die trackers is ook iets moois wanneer je gespreid kan instappen.
Ik weet nu niet voor hoever dit mogelijk is bij banken zoals Binck, Keytrade, Argenta ?

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Trackers koop je op de beurs (aan een limietkoers) en je hebt dus telkens een transactiekost die sterk kan doorwegen. Daarom zal je die nooit in zo’n formule aantreffen.

Met indexfondsen zou dat in theorie wel kunnen.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Dan gooi ik Franklin Asian eruit en kom ik ook op 14% en heb ik nog 9 fondsen.. De keuze betreft regio is dan meer voor de fondsmanagers.Wel spijtig dat ze bij Keytrade geen trackers bij in het plan steken zoals iShares MSCI ACWI UCITS ETF en iShares EURO STOXX 50 UCITS ETF. Zijn toch ook heel mooie beleggingen voor de lange termijn. Ik ga de artikelen over de trackers hier op de site ook nog eens doorlezen, het zal alleen niet zo makkelijk zijn om deze gespreid aan te kopen denk ik.

HKDS
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Ook de artikels over de gevolgen van volatiliteit bij trackers kunnen interessant zijn: hier en daar.
In ’t kort: hoe groter de volatiliteit van een product, hoe belangrijker de markttiming.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Dat is nu eenmaal het risico dat erbij hoort veronderstel ik. Ik merk dat deze fondsen hun grote verliezen van 2008 netjes rechtgezet hebben in 2009 ? De toekomst in nu eenmaal onzeker.
Maar, ik ben er eindelijk doorgeraakt. Ik moet wel toegeven dat de Morningstar website een prachtige tool is voor dergelijke zaken.
Ik heb nu een port bestaande uit 10 fondsen.
Rendement op 1 jaar 22% tegenover de index 26%.
Op 5 jaar 13% tegenover de index 17%.
Dit zegt natuurlijk niets over de volgende jaren maar deze fondsen hebben steeds goed stand gehouden.
Wil je minder risico dan ga je voor een Carmignac Patrimoine of een Ethna maar daar we hier over 10 jaar en langer praten mag er wat meer risico zijn.
Regio zit ik nu 36% in Europa, 38% Amerika, groot Azie 26%
Ik heb echter nog 1 vraag hierover.
Wat denk jij van de regioverdeling ? Azie blijft de volgende jaren een belangrijke regio en vandaar heb ik ook het FRANKLIN T.Asian Small in port zitten.
Wanneer ik dit er zou uithalen krijg ik direct een andere verdeling maar rendement blijft ongeveer hetzelfde.
Europa 42%, Amerika 44% en Azie 14%.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Qua regioverdeling kan je wel wat leren van “onze” fondsmanagers. Zowel de defensieve mixer als de wat meer dynamische Flexer hebben slechts gemiddeld 12% groot Azie aan boord. En dat komt zelfs overeen met de vergelijkende index van Offensieve Mixfondsen.

Er lijkt dus een grote consensus om daar wat weg te blijven. En die fondsmanagers zullen toch beter op de hoogte zijn dan wij zeker?

Karine
Karine
7 jaren geleden

Ben ik nu één voor één aan het bekijken. Maar als ik dan zie dat Carmignac Emergents A in 2008 56% daalt is dat niet leuk maar als je dan ziet dat dit fonds in 2009 68% stijgt is het weer een ander verhaal.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Achteraf bekeken is dat makkelijk zeggen. Destijds vreesden heel wat mensen echter voor de totale ineenstorting van het financieel systeem. Hoe zou jij daarmee omgaan als de toekomst ongekend is? Iets om eens over na te denken.

CP1234
CP1234
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Niet echt, want zelfs met die stijging van 68% staat het nog een pak lager dan voor de daling met 56%.

Als het fonds bv. 100 waard was, was het na de daling nog 44 waard, na de stijging met 68% is het …; nog steeds maar … +/- 74 wat nog steeds een aanzienlijk verlies is !

Karine
Karine
7 jaren geleden

Heb mijn selectie van 11 eens in het keyplan gestopt met start op 12/2010 en einde 08/2015 en dan kom ik op 38% winst of +- 8% op jaarbasis.

Karine
Karine
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Daarna heb ik deze 11 ook eens in de x-ray gezet met aankoop op 08/2010 tot 08/2015 en dan kom ik op op 5 jaar 12% winst op jaarbasis. Dit zegt natuurlijk niet veel.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Winst halen in goede tijden, dat doen de meeste fondsen wel en je moet al moeite doen om slechte prestaties te halen over die periode. Je moet ook eens de moeilijke periodes durven bekijken.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Ik kreeg daarstraks deze opmerking :
Opgepast, het BGF Global Allocation is niet te verkrijgen in het Keyplan, wel andere fondsen van BlackRock…. Kijk naar de isincodes, dan zal je het merken…

En inderdaad het BGF is een ander fonds dan in het keyplan.
Kunnen we misschien ook nog schrappen ?

Ann
Ann
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Als je het over de Blackrock Global Funds European Equity Income Fund A2 hebt, zou ik hem houden.
‘k Heb mijn Keyplan nog maar 2 maanden, maar dit fonds steekt er met kop en schouders bovenuit…

Ann
Ann
7 jaren geleden

Helemaal mee eens, en in de screening zijn er ook nog maar 37 periodes bekend. Te weinig in feite, maar het ziet er toch niet slecht uit. Het is misschien iets volatieler, maar met een Keyplan koop je ook elke maand bij…
Ik heb ook alle fondsen uit de mixer genomen die ik er kon krijgen. En uiteindelijk staan die momenteel allemaal in het rood (op die van DNCA na).
Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf beslissen of ie een fonds al dan niet opneemt of niet.

Karine
Karine
7 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Ann,
Hoeveel fondsen heb jij er dan nu inzitten ?

Ann
Ann
7 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Ik ben voor 10 fondsen gegaan. Die van de mixer en een paar andere waarvan dat ene van Blackrock, Merclin, Templeton (dat ook in jou lijstje stond),… En ondertussen staat alles er rooskleuriger voor (al weet ik dat 2 maanden te kort is 😉 ). Maar in ’t begin is ne mens content met een beetje winst…

jempi
jempi
7 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Bij mij iets positief, maar hangt af van de aankoopperiode dus!

Deutsche Inv Conc Kaldemorgen
DNCA Invest Eurose
Flossbach vStorch Mult Opp de enige positieve
De rest negatief
En dit is de enige van de 13 van de mixer die ik niet gekocht heb!
Flexer heb ik niets gekocht, of het zij die die al in de mix en flex zitten
DNCA Invest Evolutif Class B shares EUR

Karine
Karine
7 jaren geleden

Flexerfonds in keyplan : http://i58.tinypic.com/1znll69.jpg
1 j 19% ==== 5j 10%
Mix 11 aandelen : http://i58.tinypic.com/11c6rz6.jpg
1j 18% ==== 5j 11%

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Nu moet je eens kijken welke van die fondsen meer dan de helft van zijn waarde verliest in je 11-fondsen-portefeuille. En dan moet je overwegen of dergelijke volatiliteit de moeite waard is t.o.v. het rendement dat zo’n fonds geeft. Ik zeg niet dat je dat al dan niet moet schrappen, maar je moet er wel eens over nadenken.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Dat is er maar één en dat is Carmignac Emergents A EUR acc:

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Voila, en dat is een voorbeeld hoe je je selectie nog verder kan verfijnen, afhankelijk van je eigen doelstellingen.

En nu ga ik dodo doen.

Karine
Karine
7 jaren geleden

En toen waren ze nog met 10, slaapwel.

Karine
Karine
7 jaren geleden

OK, dan ga ik stilaan afronden.
Kan jij leven met mijn selectie van 11 of moet het beter kunnen ?

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Probeer via de x-ray prestatie eens wat die combinatie geeft als je als datums 31/07/2007 en 31/03/2009 ingeeft (onder de grafiek). Via de grafiek krijg je dan een idee van de prestaties over die periode door er met je muis over te gaan en te kijken naar de waarde van “portfolio1” op einddatum. Ik ben benieuwd.

jean claude
jean claude
7 jaren geleden

Voor een 10 j belegging zou ik ook een paar bekende holdings zoals Brederode , GBL , Ackermans Van Haren en mischien GIMV (voor de dividenden) aan deze mix toevoegen om hem een beetje te verzilveren .
De investeringen van zulke holdings zijn transparent , goed gespreid , professioneel opgevolgt en daardoor kunt u deze op lange termijn behouden .

jean claude
jean claude
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Voor een 10 j belegging zou ik ook een paar bekende holdings zoals Brederode , Ackermans Van Haren , GBL ,en mischien GIMV voor de dividenden , om uwe fonds mixer een beetje te verzilveren .
De aandelen van zulke holdings zijn goed gespreid en professioneel opgevolgt en hoeft u , in princiep , nooit te verkopen .

Karine
Karine
7 jaren geleden

Ok, mijn mix van 11 zit nu op een rendement van 1 jaar op 17% en 5 jaar 10,19%.
De flexer van 5 fondsen zit op 1 jaar 19% en 5 jaar 10%.
Nog even voor de duidelijkheid :
Die 5 jaar, is dat dan met een gemiddelde van 10,19% op jaarbasis ?

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Als je 5 jaar geleden was ingestapt, dan zou je gemiddeld 10% per jaar gehaald hebben. Dat is natuurlijk toen de beurzen nog erg laag stonden en die resultaten zijn onnatuurlijk hoog.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Natuurlijk bij het ingeven van de port bij Morningstar moet je voor elk bedrag evenveel aankopen. Nu staat elk fonds op +-9% en kan ik weer vertrekken.

Nu zit ik met regioverdeling bij Europa op 30%, Amerika 45% en Azie 18%, anderen 7%
Ik heb mijn regioverdeling ook nog vergeleken met Aandelen wereldwijd large cap groei en die zitten voor Europa op 30%, Amerika 52% en Azie 14%.
Mijn mix zit nu op 1 jaar op 17% en 5 jaar 10,19%.
De index op 1 jaar 25 % en 5 jaar 16%
Ik dacht dat ik nu een mooie selectie had blijk ik nog een enorm deel onder de index te zitten, niet te begrijpen.

Nu heb ik de flex fondsen die je in het keyplan kan krijgen ook eens erin ingestoken.
BGF Global Allocation
Carmignac Investissement A
DNCA Invest Evolutif A
Invesco Pan European High Income A
Merclin Global Equity C
Dan kom je bij verdeling voor Europa op 45%, Amerika 41%, Azie 13% en anderen 2%
Maar toch geraak ik niet boven de index.
Mix : 1 jaar 19% en 5 jaar 10%
Index : 1 jaar 26% en 5 jaar 17%

Ik vraag me af met welke index wordt hier vergeleken en die rendementen op 5 jaar betekent dit dat je elk jaar gemiddeld 10% stijging hebt dan ?
Maar als je op deze manier het flexerfonds gaat toepassen in het keyplan zit je toch helemaal niet goed dacht ik zo.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Op de eerste pagina van de x-ray kan je je index kiezen. Pas op met rendementen die je daar ziet, want die zijn enkel voor de voorbije periode (die buitengewoon goed was) en dus geen indicatie voor de toekomst.

Nu moet ik je teleurstellen: je zal er nooit in slagen om op consequente een doorsnee wereldwijde index te verslaan. We hebben dat zelf ook geprobeerd en die poging is mislukt.

Indien je maximale rendementen zoekt, dan zijn trackers op wereldwijde indexen dé manier. Fondsen brengen echter op een totaal andere manier waarde in je portefeuille.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Ik heb de port in X-ray geplaatst maar nu wordt het voor mij een beetje Chinees. Wil jij dit misschien eens even bekijken ? Ik hoop trouwens dat het voor andere lezers ook interessant is om dit mee te volgen en zo misschien hun plan samen te stellen.
Ik vind het wel vreemd dat deze portefeuille zover onder de index blijft, er moet iets verkeerds zitten lijkt me.
Rendementen %
[link verwijderd om de onschuldigen te beschermen]

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Ik denk dat je eens moet kijken naar de fondsverdeling bij het samenstellen van je portefeuille, nu heb je 63% in First Eagle Amundi en dat lijkt me niet correct.

Nu kunnen we je geen persoonlijk advies leveren rond die portefeuilleverdeling, maar bekijk eens onze X-ray artikels hoe je daarmee aan de slag kan. Daar staan wat voorbeelden hoe je iets kan interpreteren. Bij de prestatiegrafieken kan je bv. gaan zien wat dat in 2008 zou gegeven hebben. Let er bij de regioverdeling op dat bepaalde zaken niet te sterk gaan doorwegen, zoals het aandeel van Azië.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Ik heb dat toch even in een portefeuille gegoten bij Morningstar maar hoe pas je de x-ray hierop toe ?

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Normaal gezien zie je in de portefeuilletool een tab blad met “X-ray” op.

We hebben mixer en flexer al verschillende malen door de X-ray gehaald, die artikels kunnen je inspiratie geven wat je er allemaal mee kan doen.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Bedoeling is maandelijks €125. Dan is misschien 12 nog wel haalbaar.
Straks alles nog eens overlopen en mijn keyplan opstarten en de andere 2 aanpassen.
Alvast bedankt voor de ondersteuning en het vele werk dat jullie hierin steken.(lijkt me bijna een voltijdse job op zich)

Karine
Karine
7 jaren geleden

Eerst en vooral hoedje af voor de mensen die dit forum maken, ik zou gek worden van al die cijfertjes.

Daarnet eens alles op een rijtje gezet. Toch wel wat puzzelwerk.
Ik ben dus op zoek gegaan naar een mix tussen het mixerfonds dynamisch, het flexerfonds en dan mijn selectie van 12 fondsen zoals eerder besproken.

Wanneer ik jullie dynamische mixfondsen bekijk zitten er 4 van in het keyplan.
Blackrock Global Funds Global Allocation
DNCA Invest Evolutif
First Eagle Amundi International
Franklin Global Fundamental Strategies

Wanneer ik jullie flexer fonds bekijk zitten er 5 van in het keyplan.
BGF Global Allocation
Carmignac Investissement A
DNCA Invest Evolutif A
Invesco Pan European High Income A
Merclin Global Equity C

Als ik dan mijn selectie bekijk van 12 zitten er hier nog 6 bij die niet in de mix of flexer zitten.
Carmignac emergent
Carmignac patrimoine
Ethna actie E
FRANKLIN US Opport Frankl D €
FRANKLIN T.Asian Small Cies FT K €
INVESCO Balanced Risk Alloc (Invesco) K €

Als ik dan deze ga samenvoegen krijg ik nog 13 fondsen die in het keyplan zitten.
Blackrock Global Funds Global Allocation
Carmignac emergent
carmignac investissement
Carmignac patrimoine
DNCA Invest Evolutif
Ethna actie E
First Eagle Amundi International
Invesco Pan European High Income A
INVESCO Balanced Risk Alloc (Invesco) K €
Franklin Global return Fundamental Strategies
FRANKLIN US Opport Frankl D €
FRANKLIN T.Asian Small Cies FT K €
Merclin Global Equity C

Die Carmignac patrimoine mag er al uit want die overlapt de andere Carmignac fondsen.
Zo blijven er dus nog 12 over.

Ik ben dus bijna aan het einde van mijn dynamische selectie op lange termijn.
Zouden jullie nu deze 12 nog verder uitsorteren naar een kleiner aantal en waar zouden jullie dan naar gaan kijken ?

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Ik denk niet dat Franklin Global Fundamental Strategies in het Keyplan aanbod zit?

Als ik jou was, zou ik dit eens in een Morningstar portefeuille gieten en een X-ray op toepassen. Dan zie je beter wat de allocatie is enz.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Je hebt inderdaad gelijk. Dit valt er dus af en blijven er nog 11 over. Ik ga ook nog eens kijken via Morningstar.

TK14
TK14
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Opgepast, het BGF Global Allocation is niet te verkrijgen in het Keyplan, wel andere fondsen van BlackRock…. Kijk naar de isincodes, dan zal je het merken…

Karine
Karine
7 jaren geleden

Wat is nu weer juist het verschil in het Flexer – mixer en kernfonds ?

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Bovenaan vind je een link “Wegwijs op MijnKapitaal”. Daar wordt dat netjes uitgelegd.

jempi
jempi
7 jaren geleden

Er zitten er 7 in van de mixer! Klopt dit? Goed systeem!
Wat betekenen die 2 ** achter MK MIX

Karine
Karine
7 jaren geleden

Ik heb er nu dus nog 12 over. Nu zou ik alleen nog een samenstelling hiervan willen die iets minder defensief is daar het toch om de lange termijn gaat.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Je hebt er inderdaad werk van gemaakt maar voor heel veel mensen zoals ik en wickedwillie bv blijven dit een hoop getallen waar we eigenlijk geen stap verder mee komen. De ervaren belegger begrijpt wat die 40 fondsen inhouden en voorstellen en kan zo redelijk makkelijk een portefeuille samenstellen. Voor vele andere blijft dit koffie dik kijken en moeten we dan maar vertrouwen op Keytrade dat zelf een plan samenstelt en hopen dat dit een goed is.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Zoals collega Al Fonds zegt, is het niet erg moeilijk. Het is wel handig als je een klein beetje overweg kan met Excel. Bijvoorbeeld door te sorteren op een bepaalde kolom, kom je al een heel eind.

Stel bv. dat je beleggingshorizon 5 jaar is, sorteer dan eens op kolom AV5, dat is het gemiddelde rendement op 5 jaar.

Fondsen die geen AV5 hebben, kan je al achterwege laten wegens te korte historiek (soms staat er wel een gelijkaardig fonds elders in de tabel). Fondsen met minder dan 4% (ik ben strenger dan AF) schrap je ook, waarom risico lopen voor minder dan 4%.

Kijk vervolgens in de kolom PERC5. Die geeft (indicatief) hoeveel kans je hebt op verlies op 5 jaar. 100% betekent dat het fonds in alle gevallen positief eindigde, 55% betekent dat bijna 1 op 2 beleggers met dit fonds verlies leed.

Stel dat je bv. 100% als criterium gebruikt, tesamen met bovenstaande criteria, dan hou ik nog 18 fondsen over.

Alleen dan nog oppassen dat je niet teveel obligatiefondsen kiest, want die staan aan de vooravond van moeilijke tijden. Misschien heb je dan nog een 15-tal fondsen over, waaronder een aantal die je wel heel bekend zullen voorkomen.

De dynamische belegger zal misschien heel andere criteria gebruiken, bv. een AV5 van minstens 7% en niet teveel naar de andere zaken kijken.

Ik probeer dit in een artikel te gieten met wat visuele hulpmiddelen. Even geduld.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Ik heb het eens verder uitgezocht. Ik denk dat de meeste mensen die voor dit soort van belegging gaan toch voor de heel lange termijn van 10 a 15 jaar willen gaan daar dit vaak voor de kinderen wordt gedaan.
Ik ben tenslotte tot volgende lijst gekomen van 12 fondsen, Carmignac emergents heb ik wel laten staan en de obligaties heb ik eruit gegooid.Ook alles onder de 4% is eruit.
Nu is de kunst nog om van deze 12 er een 5 goede uit te halen. Moet je natuurlijk weer gaan kijken dat je niet teveel overlapt.(denk dan aan Carmignac patrimoine, Investissement en emergents.
Lijst : http://i59.tinypic.com/314f612.jpg

karine
karine
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Werkende link :

wickedwillie
7 jaren geleden
Antwoord aan  karine

Lijkt me al een mooie selectie Karine!
Succes hiermee…

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Je hebt blijkbaar je eigen weg al gevonden, maar er komen 2 Robokat artikels over de screening methode van Al Fonds en hoe je er eigen selecties kan mee maken. Gepland voor 10 en 17 augustus.

tr1981
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

Op zich is er toch ook niets mis met een selectie van een 10-tal fondsen uit het Keyplan, niet? Je hoeft volgens mij niet noodzakelijk verder te filteren tot je op 5 uitkomt.

Ann
Ann
7 jaren geleden
Antwoord aan  tr1981

Ik ben zelf voor 10 gegaan, met percentages die gaan van 14% tot 5%. Tot de hoogste groep behoren de mixerfondsen, om zo te zakken tot de iets volatielere. Mijn fondsen lijstje komt op 2 na uit op dat van Karin.

jempi
jempi
7 jaren geleden

Beste Robokat en Al Fonds kan het zijn dat er 16 over zijn aan 100 % en boven de 4 %? Of zie ik iets over het hoofd?
Wel goed uitgelegd want zo had ik dit nog niet gezien, met deze uitleg is het +++ voor de simpele!
De obligatiefondsen mijden en dit moet je bekijken op Morningstar of bij de broker?

wickedwillie
7 jaren geleden

Wederom bedankt voor deze interessante info Al Fonds!!!
Zoals Karine ook zegt, op den duur zie ik de bomen door het bos niet meer…
Na anderhalf jaar info verzamelen op deze website ben ik sinds enkele maanden begonnen met de aankoop van enkele Mixfondsen (via Medirect).
Hiernaast ben ik nu al efkes (relatief ‘veilige’) aandelen aan het volgen (GIMV en TINC gekocht), aan het twijfelen om enkele GVV’s en dividendaandelen aan te kopen.
Misschien kies ik wel voor dit Keyplan want er is zóooveel keuze dat ik het op de lange duur niet meer weet…
Lijkt het jullie verstandig om bij het samenstellen van dit Plan ook te kiezen voor enkele Mixfondsen die ik reeds in portefeuille heb of beter fondsen die ik nog niet heb?

Tony Robyn
7 jaren geleden

Perfecte timing, ik wou deze avond mijn portefeuille samenstellen om te starten 🙂
Hartelijk dank!!

Karine
Karine
7 jaren geleden

Dat zou heel mooi zijn Al Fonds want heel veel mensen zien de bomen door het bos niet meer.
Ik ga nog even afwachten om een extra plan op te starten.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Zonde, want het key plan is wel een enorm handige manier om gespreid te kunnen instappen in fondsen zonder veel kosten te betalen.

Karine
Karine
7 jaren geleden

Welke fondsen uit het Mixerfonds passen in een Key plan met een gedurfd profiel ? Spreek hier dan over een plan voor de kinderen dat +10 jaar loopt en waar elke maand €125 ingaat per kind.

Robokat (Carl De Ridder)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karine

In de actuele samenstelling van het mixerfonds zie je welke fondsen wij als dynamisch beschouwen. Maar ik vrees dat er weinig overlapping is tussen het aanbod van een Keyplan en die dynamische fondsen.

eddyl
eddyl
7 jaren geleden

Dacht ik ook, maar dat wil zeggen dat de andere fondsen zullen gearbitreerd worden naar hun percentage en dat is niet mijn bedoeling bv Fonds A staat op 25% maar vertegenwoordigd 35% in het Keyplan, dit zal dan verkocht worden tot het op 25% staat. Waarschijnlijk is er in het huidige systeem hier niets aan te doen.

eddyl
eddyl
7 jaren geleden

Akkoord, maar dan blijf je wel zitten met fondsen die je eigenlijk overvalued vind (in dit geval pure obligatiefondsen). Anyway bedankt voor de hulp en bedankt voor deze leerrijke website.

luc1961
luc1961
7 jaren geleden

Als je kiest voor ‘geen arbitrage’ zal fonds C niet verkocht worden, wel bij ‘arbitrage’.

luc1961
luc1961
7 jaren geleden

@eddyl : Ik had daar ook problemen mee. Dit zijn de stappen :
1.naar KEYPLAN gaan
2.Uw fondsen wijzigen
3. Mijn fondsen updaten
4. Code invullen
5. Uw ritme wijzigen
6. Geen arbitrage aanduiden (geen fondsen verkopen)
7. Code invullen.

eddyl
eddyl
7 jaren geleden
Antwoord aan  luc1961

Bedankt voor de informatie. Maar zal Fonds C dan verkocht worden als je de arbitrage niet aanzet?

Nelissen
Nelissen
7 jaren geleden
Antwoord aan  eddyl

Wanneer je arbitrage uit staat dan zal er niets verkocht worden. Je blijft dus met positie C in portefeuille.

eddyl
eddyl
7 jaren geleden

Is het mogelijk om in een KEYPLAN volgende verandering door te voeren.

Origineel
Fonds A 25%
Fonds B 25%
Fonds C 50%

Naar
Fonds A 25%
Fonds B 25%
Fonds D 25%
Fonds E 25%

En dit zonder dat er van Fonds A en Fonds B verkocht word (wat ik vorige maal heb voorgehad, ze brengen dan Fonds A en Fonds B terug naar 25% indien deze op een ander percentage staan)?

Earthjig
Earthjig
7 jaren geleden

Even een kleine verbetering : de helpdesk is beschikbaar tot 22 uur

Venygree
Venygree
7 jaren geleden

Beste Al Fonds.
Ik zou graag het KEYPLAN van Keytrade Bank starten. Dit plan ga ik minimum 5jaar aanhouden met een maandelijkse storting van €100. Ik had graag wat meer fondsen van uw MIXERFONDS teruggevonden in de keuze vh KEYPLAN, maar dit is jammer genoeg niet het geval. Graag had ik van u geweten welke fondsen van het KEYPLAN u aanraadt om tot een vrij offensieve samenstelling te komen.
Alvast bedankt.

Freackerex
Freackerex
7 jaren geleden

Ik dacht eventueel aan Carmignac Capital Plus in plaats van Carmignac Securite als ik naar de asset verdeling kijk. Kan iemand soms verduidelijken wat hier de grootste verschillen zijn (de looptijden buiten beschouwing gelaten) want beide fondsen verwarren me als het over ‘cash’ gaat. Ter info, ik ben geenszins van plan satellietfondsen te verkopen maar zou de winst nemen en een participatie in een cash fonds nemen.

Jos Cmos
Jos Cmos
7 jaren geleden

In de recentere artikels op deze site wordt er ingegeven om satellietfondsen te liquideren, of iig algemeen nu winst te pakken op aandelenfondsen en *cash* aan te houden.
Met de nieuwe arbitragemogelijkheid is dit in principe mogelijk, alleen, welk fonds ga je dan kiezen als “cashpile” ? Toch dat Amundi cash fonds?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

148
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x