About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

50
Reageer op dit artikel

avatar
22 Comment threads
28 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
RobokatLucAl FondsPeterhkds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Luc
Gast
Luc

In “De Standaard” vandaag: Mix fondsen met hoogste opbrengst 10 jaar.
Met maar liefst 3 (eigenlijk 2) pensioenfondsen!
Niet te geloven.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Spijtig genoeg kunnen we dat zelf niet lezen (geen abbo). Maar iets zegt me dat ze gewoonweg een momentopname nemen (één enkele periode van exact 10 jaar geleden tot nu) i.p.v. het rendement op correcte wijze in te schatten zoals bij onze screening. Correct of niet?

Peter
Gast
Peter

Sorry voor de beginners vraag, maar kunnen jullie aub een beetje toelichten wat er precies in dat excel bestand staat.. wat is bvb “Return1” in relatie met kolom F en G etc.. en wat met de verdere kolommen

En NAV = net asset value dus inventariswaarde, juist?

Misschien zijn deze dingen al toegelicht ergens anders, dus mijn excuses dat ik het vraag maar wil graag de data in dat bestand correct kunnen begrijpen. Alvast bedankt voor de toelichting.

Philippe
Gast
Philippe

Een argument dat banken aanhalen bij het verkopen van mixfondsen via tak 23 verzekeringen is dat er geen meerwaardebelasting verschuldigd is op het obligatiegedeelte bij de verkoop van een mixfonds uit een tak 23 verzekering na een aantal jaren. Dit moet toch ook verrekend worden in de vergelijking tussen direct aankoop van een mixfonds en aankoop via een tak 23 verzekering?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Dat argument is al meerdere malen aangehaald door de verzekeraars die onze site bezoeken. Bij tak23 is er (tot nader order) geen meerwaardebelasting.

We hebben de verzekeringsindustrie al meerdere malen uitgedaagd om met harde cijfers aan te tonen dat dit voordeel opweegt tegen hun kostenstructuren. Het blijft dan altijd oorverdovend stil (op de krekels in het gras na). Die uitdaging staat nog altijd open, maar opgepast, enkel met cijfers van echte producten en geen theoretische berekeningen.

Vino
Gast
Vino

v = Vino (te snel op enter gedrukt)

juluscesar
Gast
juluscesar

Ondertussen eens vlug gekeken naar dat fonds. Ik leg in morningstar bij grafiek van het fonds de grafiek erop van CP en/of Ethna. Eens op max zetten en dan even glijden en de boel laten starten juist voor de banken crash en ook eens op het dieptepunt zelf. Zo maak onrechtstreeks op een wat intuïtieve methode gebruik van het monniken werk van AF. Dit sarsarin fonds blijft achter…. Bon op de vraag van AF hier toch nog eentje die reeds lang op mijn lijstje stond. Ik hoop dat de looptijd lang genoeg is voor een oordeel. Is een zogenaamd value… Lees verder »

v
Gast
v

Juluscesar, Blijft achter……..heb ook even de grafiek bekeken met CP, Ethna en Sarasin ( 1/1/08-30/11/14) en idd het dieptepunt in maart 2009 is een stuk lager voor Sarazin maar vanaf dan lopen de curven toch veelal parallel ! Als je dan de prestaties van de drie fondsen voor 2012-2013 en 2014 met elkaar vergelijkt, trek je dan dezelfde conclusie ? Heb vervolgens de grafiek opnieuw gemaakt met de drie fondsen en Acatis , dan is mijn conclusie 1- Acatis, 2-Sarasin, 3-Ethna 4-CP, , deel je mijn mening juluscesar ? Al Fonds Nog een algemeen vraagje : Mag ik er vanuit… Lees verder »

juluscesar
Gast
juluscesar

Met de term ‘op mijn uitdrukkelijke vraag en onder mijn verantwoordelijkheid….”wil het nog wel een lukken. En dan zeer specifiek je order opstellen.(naam, nr , bedrag….)

Vino
Gast
Vino

Al Fonds, Kwam deze namiddag toevallig uit bij Sarasin GlobalSar – Growth (EUR) P EUR acc (LU0198388380), De jaarresultaten lijken me wel ok ? Misschien interessant genoeg voor een echte Al-screening. Heb ook even een zoektocht gedaan naar de verkrijgbaarheid, niet succesvol. MeDirect, BB, Rabo, DB, Fortuneo en Keytrade bieden het op het eerste gezicht niet aan ( enkel op de site gezocht). Telkens als ik als klant via e-mail naar een fonds bij MeD informeer krijg ik hetzelfde antwoord : Past niet in onze filosofie. Heb verduidelijking gevraagd , antwoord is : Bij MeDirect streven we ernaar om investeren… Lees verder »

juluscesar
Gast
juluscesar

>Uit de oude doos ? Een paar jaar geleden gingen we met spaargidsers op zoek naar goeie mix fondsen. Zelf had ik een eigen intuïtief lijstje opgesteld. AF ontwikkelde gelukkig een screening systeem om het kaf van het koren te scheiden. Een fondshuis dat nog niet aan bod kwam is de Rothschild.(en op mijn lijstje stond) R valor en R club( ingedekt ?) staan in de listing…er is verder ook nog het mindere R allocation moderee. Die zitten niet in de mixer selectie wegens te volatiel. Je kunt dit zeer goed zien als je op hun grafiek van 10 jaar… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Ja, we zijn toen inderdaad op zoek gegaan naar goede mixfondsen, een zoektocht die nu vele jaren later geresulteerd is in de mixer. Wat je opmerkingen betreft. In theorie zouden offensieve fondsen het veel beter doen op lange termijn dan meer defensieve fondsen. Toen we het mixerfonds samenstelden, hebben we die theorie getest met de nodige backtestings. Voeg je een paar offensieve fondsen toe zoals R.Valor, dan neemt de volatiliteit enorm toe, maar de winst in verhouding niet zoveel. Ons allereerste mixerfonds was trouwens een lijst van een 16-tal fondsen. Je ziet die beperkte meerwaarde ook in de individuele fondsen.… Lees verder »

geo
Gast
geo

Dit maakt de berekeningen al een stuk duidelijker.
Alvast bedankt voor de snelle reactie en het mooie werk.
Geo

geo
Gast
geo

Al Fonds Alvast veel respect en dank voor het mooie werk dat U hier ter beschikking stelt van iedereen. Ik heb een vraagje ivm uw laatste publicatie van de” lijst Mixfondsen 2014/9/01, ik kom er namelijk niet uit hoe de RETURN % berekend word. Als voorbeeld heb ik in de lijst van 1/11/2013 tot 1/3/2014 genomen ,daar kloppen alle returns (percentages) wel. Doch in de laatste lijst van 1/9/2014 met als voorbeeld om het niet moeilijk te maken de eerste in de rij geselecteerd op isin code BE0057492689 Multif balanced pam staat er dit : van 01.07.12 — stand 124,85… Lees verder »

Leon
Gast

Misschien kunnen volgende mixfondsen nog bijgevoegd worden: BE0146934766 BNPP Global Stability, LU0620496694 Fundquest Intl Strategy Balanced, LU0132151118 BNPP L1 Div World Balanced. Deutsche Bank brengt het patrimoniale fonds Multiple Opportunities van Flossbach von Storch op de markt, voor België onder de naam Multiple Opportunities II. Het gewicht van aandelen kan variëren van 0 tot 100%. Zou dit ook nog door de screening molen kunnen? Beste dank.

Willy
Gast
Willy

Ik denk dat er fout zit in de ISIN code van Nordea1 Stable Ret K € er ontbreek een 0 aan het einde de correcte code is LU0227384020.
Met vriendelijke groeten

Karien
Gast
Karien

Ik merk dat de link waarvan sprake door Alfonds op 10 februari niet meer werkt. https://www.mijnkapitaal.be/portefeuilles/screening/screenings-fondsen-kwartaal/. Kunnen jullie dit eens bekijken ? Komt er binnenkort opnieuw een screening ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het artikel staat even offline terwijl het aangepast wordt, morgen is de link terug operationeel.

Vowani
Gast

@Al Fonds: indien jullie de selecte van fondsen voor het “Mixerfonds” opnieuw zouden maken, welke zou je (eventueel) weglaten en welke zouden jullie (eventueel) toevoegen?

Karien
Gast
Karien

Invesco Funds – Invesco Pan European High Income Fund – A quarterly dist. EUR
LU0243957312 is een gemengd distributiefonds. Past dit ook in de lijst ?

R. Richards
Gast
R. Richards

Beste, Bedankt voor al jullie inspanningen! Kunnen jullie er ook bij vermelden hoe de ontwikkeling over langere tijd is, dus bijv. steeds met terugwerkende kracht tot een bepaalde datum, zeg 1-1-2005 geleden? Zo lang men niet verkoopt of in die andere valuta blijft, doet het er weinig toe wat de EUR waarde zou zijn. Sterker nog door aanpassing naar waarde in EUR, zou het overzicht een vertekend beeld kunnen geven van de eigenlijke ontwikkeling van zo’n fonds (in die andere valuta). Waarom wordt de koers van die andere valuta dan toch omgerekend naar EUR? Zien jullie het zitten om ook… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Mixfondsen beleggen meestal over de hele wereld in allerlei vreemde valuta. Stel dat het fonds is uitgedrukt in USD, en de USD daalt in waarde. De inventariswaarde van het fonds zal dan evenredig stijgen voor het gedeelte in vreemde valuta. Die worden in USD dan immers meer waard.

De waarde in EUR uitgedrukt is op dat ogenblik helemaal niet veranderd want de stijging van de inventariswaarde wordt teniet gedaan door de lagere USD.

De enige relevante waarde voor de europese belegger in mixfondsen is dus de EUR.

Vowani
Gast

@Al Fonds: bedankt voor al jouw pro deo inspanningen!

Phjo
Gast
Phjo

Mijn vraag was daarom ook niet om ze op te nemen in je mixer.

Phil
Gast
Phil

Al Fonds, Merk dat het fonds “DWS Concept DJE Alpha Renten Global” mooie performanties neerzet met een beperkte volatiliteit. Als je naar het onderliggende activa gaat kijken is dit hoofdzakelijk obligaties. Heb jij een zicht op wat de strategie van het fonds is. Op morningstar is weinig beschikbaar.
En een tweede vraag: hoe zie jij de Invesco Pan Europe High Income fonds? Op ’t eerste zicht een volatiel beestje met beperkt trackrecord en S score in je tabel.
Bedankt voor je feedback

Pieter S.
Gast
Pieter S.

Al fonds,
Wederom heel erg bedankt voor al de moeite. Ik denk dat ik niet alleen sta als ik zeg dat je met de excelbestanden op deze site al heel wat mensen geldverlies en demotivatie bespaard hebt.
MvG,

Wotr
Gast

FR0010135103 Patrimoine (Carmignac) Kap € EUR 560,47 563,48 0,54%
TAK23 Patrimoine Argenta Kap € EUR 727,8 733,8 0,82%
Enig idee hoe deze Tak23 erin geslaagd is om zijn onderliggend fonds te kloppen?
(ik veronderstel dat het rendement geen vd Tak23 geen rekening houdt met verzekeringstaks & instapkosten zodat het totaalplaatje onaantrekkelijk blijft).

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We hebben daar in het verleden ook al eens ons hoofd over gebroken, maar de verklaring is simpel: een tak23 loopt qua koersen altijd een tijd achter op onderliggend fonds. Je kan immers pas de inventariswaarde berekenen nadat deze van het fonds zelf bekend is. Gevolg is dat je niet vergelijkt over dezelfde periodes en dus in feite appelen en peren vergelijkt.

Max
Gast
Max

Is er een reden waarom Amundi First Eagle: LU0068578508 niet opgenomen is?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be