About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Reageer op dit artikel

13 Reacties op "Het rendement van de gemiddelde belegger"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Privacy
Gast

Jullie propageren altijd opnieuw dat je gespreid moet instappen. Volgens dit systeem en het voorbeeld hierboven zal je dus -15%, -5%, 3%, 5% en 7% op die beleggingen halen. Wat zal dan je uiteindelijk rendement zijn, denk je? Het gemiddelde of de mediaan?

Het lijkt mij dat het gemiddelde veel meer van toepassing is voor de regelmatige belegger. De mediaan is meer geschikt voor de eenmalige belegger.

Al Fonds (Marc Person)
Editor

Niet noodzakelijk.
Als je niet gespaard hebt tijdens die periode van die uitschieter of crash dan zal je waarschijnlijk de mediaan benaderen.

Ives
Gast

Maar waarom zou een mediaan een betere indicator zijn dan het gemiddelde? Als je er vanuit gaat dat instapmomenten “willekeurig” zijn dan geeft het gemiddelde van al die opbrengsten toch exact aan wat mijn gemiddelde opbrengst gaat zijn met die belegging ongeacht het instapmoment?

Al Fonds (Marc Person)
Editor
De wiskundig gemiddelde opbrengst wel, maar… Als je over een bepaalde periode alle behaalde rendementen gaat berekenen, dan krijg je als één van de resultaten het hoogst behaalde. Daarnaast kan je dan ook het laagst behaalde gaan uitfilteren. Je kan ook (we doen dat al jaren) het gemiddelde rendement berekenen. Als je aan de hand van dat gemiddelde gaat kijken hoeveel mensen er minder hadden en hoeveel mensen er meer dan het gemiddelde hadden, dan blijkt dat dat cijfer niet hetzelfde is. Bij weinig volatiele fondsen gaat er amper een verschil zijn, of gaan ze zelfs gelijk zijn. Een fonds… Lees verder »
Koen
Gast

Schitterend alweer. Helemaal eens dat mediaan een logischer keuze is.
Doorredeneren geeft nog andere suggesties (en niet per se veel meer rekenwerk): meer info over die distributie, via percentiel laagste derde, laagste kwart, laagste 10 procent; verschil tussen med5 en med10; percentiel die overeenkomt met nulrendement, of met jaarrendement x.
Nog wat inspiratie voor verder nadenken: dit gaat ervan uit dat de instapkans op elk moment dezelfde is. In realiteit is dat niet zo. Het volgen van Gogi zal de mediaan allicht beïnvloeden, en het volgen van de filosofie van de slecht geïnformeerde belegger ook.

HKDS
Editor

Een 3-tal voorbeelden van rendementsdistributie staat in https://www.mijnkapitaal.be/fondsen/fonds-nieuws-carmignac/

Jan P
Gast

Carl, als je dit correleert met de gemiddelde P/E van de referentieperiode, zal je waarschijnlijk een goede voorspeller bekomen van het toekomstig verwacht rendement. Het is kwestie om vooral te kopen wanneer het goedkoop is (lage P/E).

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be