About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Privacy
Privacy
4 jaren geleden

Jullie propageren altijd opnieuw dat je gespreid moet instappen. Volgens dit systeem en het voorbeeld hierboven zal je dus -15%, -5%, 3%, 5% en 7% op die beleggingen halen. Wat zal dan je uiteindelijk rendement zijn, denk je? Het gemiddelde of de mediaan?

Het lijkt mij dat het gemiddelde veel meer van toepassing is voor de regelmatige belegger. De mediaan is meer geschikt voor de eenmalige belegger.

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Privacy

Niet noodzakelijk.
Als je niet gespaard hebt tijdens die periode van die uitschieter of crash dan zal je waarschijnlijk de mediaan benaderen.

didi
didi
4 jaren geleden

Hoe zit het met het gemiddelde jaarlijks rendement (annual) ? Ik veronderstel dat dit getal blijft in de Frank y matic?

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  didi

Dat gaat in de toekomst ook de mediaan worden.
Eigenlijk maakt dat weinig verschil (zie artikel van maandag). Maar het is niet doenbaar om de ene keer AV te gebruiken en daarna weer MEDI en omgekeerd. Eens overtuigd, gaan we er voor.

Ives
Ives
4 jaren geleden

Maar waarom zou een mediaan een betere indicator zijn dan het gemiddelde? Als je er vanuit gaat dat instapmomenten “willekeurig” zijn dan geeft het gemiddelde van al die opbrengsten toch exact aan wat mijn gemiddelde opbrengst gaat zijn met die belegging ongeacht het instapmoment?

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ives

De wiskundig gemiddelde opbrengst wel, maar…
Als je over een bepaalde periode alle behaalde rendementen gaat berekenen, dan krijg je als één van de resultaten het hoogst behaalde. Daarnaast kan je dan ook het laagst behaalde gaan uitfilteren. Je kan ook (we doen dat al jaren) het gemiddelde rendement berekenen.
Als je aan de hand van dat gemiddelde gaat kijken hoeveel mensen er minder hadden en hoeveel mensen er meer dan het gemiddelde hadden, dan blijkt dat dat cijfer niet hetzelfde is. Bij weinig volatiele fondsen gaat er amper een verschil zijn, of gaan ze zelfs gelijk zijn. Een fonds dat erg wispelturig is of een uitschuiver maakt (zowel naar boven of naar onder) gaat wel een verschil tonen.
Als daar zo’n één uitschieter tussen zit, dan gaan er heel weinig mensen rond dat “gemiddelde” zitten. De kans is ook klein dat er in de toekomst ook opnieuw zo’n uitschieter zal terugkomen.
Als je de beleggers alzo een idee wil geven wat ze van een fonds mogen verwachten, dan heb je meer kans (geen garantie) als je verwijst naar de mediaan. Ook de LOW en de HIGH is geen garantie, maar je weet (zoals in de sport) dat een record breken niet zo eenvoudig is.
Je moet natuurlijk een periode overschouwen die lang genoeg is. Een mediaan of gemiddelde berekenen over zo’n twee à drie jaar heeft geen zin.

Koen
Koen
4 jaren geleden

Schitterend alweer. Helemaal eens dat mediaan een logischer keuze is.
Doorredeneren geeft nog andere suggesties (en niet per se veel meer rekenwerk): meer info over die distributie, via percentiel laagste derde, laagste kwart, laagste 10 procent; verschil tussen med5 en med10; percentiel die overeenkomt met nulrendement, of met jaarrendement x.
Nog wat inspiratie voor verder nadenken: dit gaat ervan uit dat de instapkans op elk moment dezelfde is. In realiteit is dat niet zo. Het volgen van Gogi zal de mediaan allicht beïnvloeden, en het volgen van de filosofie van de slecht geïnformeerde belegger ook.

HKDS
HKDS (@hkds)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Koen

Een 3-tal voorbeelden van rendementsdistributie staat in https://www.mijnkapitaal.be/fondsen/fonds-nieuws-carmignac/

Jan P
Jan P
4 jaren geleden

Carl, als je dit correleert met de gemiddelde P/E van de referentieperiode, zal je waarschijnlijk een goede voorspeller bekomen van het toekomstig verwacht rendement. Het is kwestie om vooral te kopen wanneer het goedkoop is (lage P/E).

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

13
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x